হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/UTশিং অমসুং হেল্থকিয়র ওর্গনাইজেসনশিংগা লোয়ননা পাঙথোকপা মীফমদা রিগ্যুলেতরী প্রোতোকলশিং অমসুং ফায়র-সেফতীগী কাংলোনশিং অকনবা মওংদা ঙাকনা চৎপা মথৌ তাই হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখ্রে
03 JUN 2024 4:26PM by PIB Imphal
হেল্থকিয়র ফেসিলিতী অমা হেক্তদা পেসেন্তশিং (আউৎপেসেন্ত অমদি ইনপেসেন্ত অনিমক), স্তাফ অমসুং ভিজিতরশিং শাফনা অমসুং তেক্তা কাইদনা থম্বা হায়বা অসি খ্বাইদগী মরু ওইবনি। হন্দক্তা মফম খরদা মৈহৌ-লাংপোক্কী থৌদোক খরা থোকখি। মসি সব-ওপতিমেল ইলেক্ত্রিকেল মেন্তেনেন্সনা মরম ওইরগা শোর্ত-সর্কিৎশিং থোকপা অমসুং/নত্ত্রগা এয়র-কন্দিস্নরশিং অমসুং অতৈ ইক্বিপমেন্তশিং শীজিন্নবনা মরম ওইদুনা ইলেক্ত্রিসিতী লাইনশিং ওভরলোদ ওইবনা মরম ওইদুনা থোকখিবনি।
হোস্পিতালশিংদা ফায়র হজার্দশিংগা মরী লৈনবা পোতেন্সিএল রিস্কশিং অসি য়েংলগা মৈহৌ-লাংপোক ঙাকথোক্নবা, খঙদোক্নবা অমসুং রেস্পোন্দ তৌনবা স্ত্রিক প্রোতোকলশিং অমদি খোঙথাংশিং মরু ওই। মপাঙ্গল কনবা ফায়র সেফতী প্লান অমা থম্বা অমসুং ফায়র-ইভাক্যুএসন অমসুং সেফতী দ্রিলশিং পাঙথোকপনা রিগ্যুলেতরীগী মথৌ তাবশিং ঙাকপদা নত্তনা পুন্সি অমদি লান-থুম কনবা ঙমহনগনি।
মরম অসিনা তাঙ্কক কয়াদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না রাজ্য/UT পুম্নমক্কা চৎলিবা কালেন থা মনুংদা তেম্পরেচরগী চাং হেনগৎলকপা অমসুং হোস্পিতালদা মৈহৌ-লাংপোক থোকপগী অচৌবা শীংনবা লৈবা অসিগী মতাংদা পাউ ফাউনরি, রাজ্য/UTশিংদা ভলনরেবল ওইবা লমশিং খঙদোক্তুনা রিগ্যুলর প্রিভেন্তিব ফায়র রিস্ক এসেসমেন্ত দ্রিলশিং পাঙথোক্নবা পাউতাক পীখি।
হীরম অসিদা ইকোন কোনবা য়েংশিন মীফম মে 29, 2024দা রাজ্য/UT পুম্নমক্কা লোয়ননা এদিস্নেল সেক্রেতরী (পব্লিক হেল্থ এন্দ পোলিসী) অমসুং দিরেক্তর জেনরেল ওফ হেল্থ সর্ভিসেস, দিপার্তমেন্ত ওফ GHSকী দিরেক্তরনা পুন্না ময়াই তাংবল লৌদুনা পাঙথোকখি। মখোয়না হন্দক্তা দিল্লীগী লনাই হেল্থ ফেসিলিতী অমদা থোকখিবা লাইবক থীবা মৈহৌ-লাংপোক্কী থৌদোক্কী রিপোর্ত পাউদমখি।
মীফম অসিদা স্তেৎ হেল্থ দিপার্তমেন্তশিংদগী মীহুৎ 15 অমসুং হেল্থ কিয়র ওর্গনাইজেসন 390 রোমনা শরুক য়াখি। খন্ন-নৈনবা অসিগী ফলশিং মখাদা পীরি:
1. ফায়র সেফতীগী কাংলোনশিংগা মরী লৈননা হেল্থ ফেসিলিতী পুম্নমক্না কন্না ঙাক্না চৎপা অমসুং পেরিওদিক এসেসমেন্ত তৌবা মথৌ তাই।
2. মতম চানা ফায়র সেফতীগী NOC লৌবা য়াহন্নবা জ্যশিং/UTশিং অমদি ইন্সতিত্যুতশিংদা PWDশিং অমসুং লোকেল ফায়র দিপার্তমেন্তশিংগা খুৎশম্ননা চৎনবা পাউতাক পীখি।
3. প্রিভেন্সন এন্দ মেন্তেনেন্স ওফ ফায়র সেফতী’দা চেকলিস্ত অমা রাজ্যশিং/UTশিংদা শিয়র তৌখি লোয়ননা মসি হেল্থ ফেসিলিতী পুম্নমক্তা মেনশিন্দুনা অমুক পীখৎলক্নবা খঙহনখি।
4. রাজ্য/UTপুম্নমক্তা মেক্রো-লেবেল এসেসমেন্তশিংদা ফীদবেক লাক্লবা মতুংদা ফায়র সেফতীগী মতাংদা রিগ্যুলেতরী প্রোতোকলশিং অমসুং রিগ্যুলর মোক-দ্রিলশিং ঙাক্না চৎকদবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry reiterates the need for adhering to strict compliance of regulatory protocols and fire-safety norms in meeting with States/UTs and Healthcare Organizations
03 JUN 2024 4:26PM by PIB Delhi
Safety and wellbeing of patients (both outpatients and inpatients), staff and visitors is of utmost importance in any healthcare facilities. Recently, fire-incidents have been reported in a few places. These are a result of short-circuits due to sub-optimal electrical maintenance and/or overload of electricity lines due to use of Air-Conditioners and other equipment.
Given the potential risks associated with fire hazards in hospitals, it is imperative that strict protocols and measures be put in place to prevent, detect and respond to fires effectively. Establishing a robust fire safety plan and conducting fire-evacuation and safety drills will not only ensure compliance with regulatory requirements but also safeguard lives and property.
Therefore, on several occasions, the Union Health Ministry communicated to all States/UTs that temperatures escalate during the present summer months and hospital fires become a more significant threat, States/UTs are advised to conduct regular preventive fire risk assessment drills to identify potentially vulnerable areas.
The latest review meeting in this regard was held on 29 May 2024, under the co-Chairmanship of Additional Secretary (Public Health and Policy) and Director General of Health Services, Dte. GHS with all States/UTs. Chair highlighted the report of tragic fire accident at a private health facility in Delhi recently.
In the meeting, 15 representatives from State Health Departments and around 390 Health Care Organizations participated. The following are the outcome of the deliberations:
1. Need for strict compliance and rigorous periodic assessment of all health facilities concerning fire safety norms was emphasized.
2. States/UTs and institutes advised to ensure better coordination with PWDs and local fire departments, so that fire safety NOC may be obtained in a timely manner.
3. A checklist on ‘Prevention and Maintenance of Fire Safety’ was shared with States/UTs with the request to get the same filled by all health facilities and revert on the same.
4. All States/UTs to ensure stricter compliance to regulatory protocols and regular mock-drills on fire safety after receiving feedback of macro-level assessments.