হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি অমসুং ৭৭শুবা ৱার্ল্দ হেল্থ এশেমব্লিগী কম্মিতি এগী চিয়ার্মেন শ্রী অপুর্বা চন্দ্রনা মীফম লোইশিনবগী মহাক্কী ৱারোল পীখ্রে
হৌখিবা নুমিৎ ৬ নিদা মরুওইবা ৱাফমশিংদা নিংথিনা খন্ন-নৈনদুনা মালেমগী হশেলগী তুংলমচৎ শেম্নবা ৱারেপশিং লৌখ্রে: য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি
“মালেমগী হকশেলগী চৎন-কাংলোনশিং হন্না য়েংশিনবা অসি মীওই খুদিংমক খুদোংচাবা ফংনবা অমসুং অপুনবা অমা শেম্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মখা তাবা খোঙথাং অমনি অমসুং মসিনা তুংদা লাক্কদবা লাইচৎশিংদগী মালেম অসি ঙাকথোকপদা মতেং পাংগনি”
“ৱাখল তামিন্নবগা লোয়ননা ঐখোয়গী অপুনবা পান্দমশিং, পাম্বৈশিং ফংনবা মাইকৈদা ঐখোয় কন্না হোৎনরি। “মীওই খুদিংমক্কী হকশেল, মীওই খুদিংমক হকচাং ফহনবা” হায়বা থিম অসিনা ইথিল পীদুনা ঐখোয় ইমুং অমগুম থবক তৌরি,মসি ভারত্তা ঐখোয়না বসুধাইব কুতুম্বকম-মালেম অসি ইমুং অমনি হায়না খঙনরি”
02 JUN 2024 3:32PM by PIB Imphal
ঙরাং জেনেভাদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি অমসুং ৭৭শুবা ৱার্ল্দ হেল্থ এশেমব্লিগী কম্মিতি এগী চিয়ার্মেন শ্রী অপুর্বা চন্দ্রনা মীফম লোইশিনবগী মহাক্কী ৱারোল পীখ্রে। হৌখিবা নুমিৎ ৬ অসিদা কম্মিতি এগী থবক্কী মতাংদা মহাক্কী ৱাফম পুথোক্লদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি মরুওইবা ৱাফমশিংদা নিংথিনা খন্ন-নৈনদুনা মালেমগী হশেলগী তুংলমচৎ শেম্নবা ৱারেপশিং লৌখ্রে।
য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরিনা হায়খি কোবিদ মতুংগী অনৌবা যুগ অসিদা অহানবা ওইনা, কম্মিতি এনা ১৪শুবা জেনেরেল প্রোগ্রাম ওফ ৱার্ক ২০২৫-২০২৮ গী থবক পায়খৎলে অমসুং মথং চহি ৪গী হকশেলগী অচেৎপা পান্দম অমা থম্লে। কম্মিতি অসিগী শেন থিনবা অমসুং মতেং পাংনদুনা শেন থাদনবা অমসুং দব্লিউ.ঐচ.ওগী শেন থাদবগী মতাংদা ঐখোয়না মরৈ য়েৎনখি অমসুং ঐখোয়গী পান্দমশিং ফংনবা ঐখোয়গী পাম্বৈশিং লৈরি। অৱা-অনা তারকপা মতমদা দব্লিউ.ঐচ.ওনা পায়খৎলিবা থবকশিং অদু ঐখোয়না থাগৎলি অমসুং মমাংদা অমুক্তা থেংনদ্রিবা হকশেলগী অমসুং তেক্নিকেল ওইবা ৱাফমশিং খন্নবা অয়ুক অঙনবদগী নুমিদং অথেংবা ফাওবা শাংলবা মরৈ য়েৎনখি।
মহাক্না হায়খি লাইচৎ ঙাকথোক্নবা, শেম-শানবা অমসুং থেংননবা ইন্তরগভর্নমেন্তেল নেগোসিএতিং বোদিগী থবকশিং অমসুং মালেমগী হকশেলগী নিয়মশিং শেমদোক্নবা ৱার্কিং গ্রুপকী থবকশিং কম্মিতি এনা ইকায়খুম্নবা উৎখি। মালেমগী হকশেলগী নিয়মশিং শেমদোকপগা লোয়ননা শিংথানিঙাই ওইবা মাইপাকপা অমা ফংলে। মালেমগী হকশেলগী চৎন-কাংলোনশিং হন্না য়েংশিনবা অসি মীওই খুদিংমক খুদোংচাবা ফংনবা অমসুং অপুনবা অমা শেম্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মখা তাবা খোঙথাং অমনি অমসুং মসিনা তুংদা লাক্কদবা লাইচৎশিংদগী মালেম অসি ঙাকথোকপদা মতেং পাংগনি। মসি ঐখোয়গী ইচাশিং অমসুং ইশুশিংদা পীবা খুদোল অমনি।
নিংথিনা অমসুং কান্নবা ৱাফমশিং খন্নখিবা, নুমিদাংৱাইরমগী সেসনশিং শাংদোকখিবা, মমুৎ তানা খন্ন-নৈনখিবা অমসুং অতেনবা মীফম মনুংদা ভোৎ লৌনখিবা কয়া অদু পল্লদুনা,য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরিনা হায়খি, ৱাখল তামিন্নবগা লোয়ননা ঐখোয়গী অপুনবা পান্দমশিং, পাম্বৈশিং ফংনবা মাইকৈদা ঐখোয় কন্না হোৎনরি। “মীওই খুদিংমক্কী হকশেল, মীওই খুদিংমক হকচাং ফহনবা” হায়বা থিম অসিনা ইথিল পীদুনা ঐখোয় ইমুং অমগুম থবক তৌরি,মসি ভারত্তা ঐখোয়না বসুধাইব কুতুম্বকম-মালেম অসি ইমুং অমনি হায়না খঙনরি।
মহাক্না হায়খি অপুনবা ৱারোল ৬০০গা লোয়ননা, ঐখোয়গী পান্দমশিং ফংনবা ঐখোয়না ৱাফমশিং খন্নখি, তুংগীদমক ঐখোয়গী লম্বী শেমখি। কম্মিতি এনা রিজোলুসন ৯ অমসুং দিসিজন ৩ অয়াবা পীখি। তেক্নিকেল ওইবা ৱাফমশিংগী রিপোর্ত ২৪ খন্নখি অমসুং খঙজিনখি।
মেম্বর লৈবাকশিংগী অনিংবশিং থুংনবা মখোয়না চোকথবা লৈতনা হোৎনবগীদমক শক্নাইরবশিং অমসুং দব্লিউ.ঐচ.ও সেক্রেতরিয়েত য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরিনা মহাক্কী লোইশিনবগী ৱারোলদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি কম্মিতি এগী চিয়ার্মেন ওইনা ফম পায়বা অসি ইকায়খুম্নবা অমসুং লাইবক ফবা অমনি। মসিগী থৌদাং অসি পুনবা ঐ খল্লকপগীদমক ঐনা অদোম থাগৎচরি অমসুং ঐহাক চিয়ার্মেন ওইহনবগীদমক অদোমগী মফমদা থাজবা থমজরি।

Ministry of Health and Family Welfare
Shri Apurva Chandra, Union Health Secretary and Chair of Committee A of 77th World Health Assembly delivers his closing remarks to the plenary
Intense agenda with rich discussions in the last 6 days culminated into decisions that will shape the future of global health: Union Health Secretary
“Revision of the International Health Regulations is a further step towards equity and the creation of an umbrella of solidarity that will help protect the world from future pandemic threats”
“We worked hard towards our common goal, finding solutions that moved our agenda forward with a spirit of understanding. Inspired by the theme “Health for All, All for Health”, we worked as one family, what we call Vasudhaiva Kutumbakam in India – the world is one family”
02 JUN 2024 3:32PM by PIB Delhi
Shri Apurva Chandra, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare who was the Chair of Committee A of the 77th World Health Assembly delivered the concluding remarks to the plenary, in Geneva yesterday. Presenting his report on the work of Committee A over the last 6 days, he highlighted the intense agenda with rich discussions in the assembly which culminated into decisions that will shape the future of global health.
The Union Health Secretary stated that the Committee A tackled the Fourteenth General Programme of Work, 2025–2028, the first in this new post-COVID era, setting a robust health agenda for the next four years. “We debated on its resourcing and sustainable financing through increased assessed contributions and the WHO investment round, pushing the boundaries to ensure we have the means to achieve our goals. We also applauded WHO’s vast work in emergencies and had long debates from early morning to late evening to consider an unprecedented set of health and technical issues”, he said.
Committee A recognizes the outstanding efforts of the Intergovernmental Negotiating Body for the development of the Pandemic Prevention, Preparedness and Response Accord and of the Working Group on Amendments to the International Health Regulations. With the revision of the International Health Regulations, an incredible milestone has been reached. Shri Apurva Chandra stated that “this is a further step towards equity and the creation of an umbrella of solidarity that will help protect the world from future pandemic threats. This is a gift to our children and grandchildren.”
Highlighting the intense, constructive discussions, extended evening sessions, extensive consultations and votes during the short assembly, the Union Health Secretary said that “we worked hard towards our common goal, finding solutions that moved our agenda forward with a spirit of understanding. Inspired by the theme “Health for All, All for Health”, we worked as one family, what we call Vasudhaiva Kutumbakam in India – the world is one family.”
“With almost 600 statements in total, we managed to steer the agenda to achieve our objectives, setting our roadmap for the future. Committee A approved 9 resolutions and 3 decisions. 24 reports on technical matters were also considered and noted”, he stated.
The Union Health Secretary concluded his remarks by thanking the dignitaries and the WHO Secretariat for their tireless efforts in meeting the member states’ expectations. “It has been an honor and a privilege to serve as Chair of Committee A. I wish to thank you for electing me to this role and for the trust that you put in me as Chair”, he stated.