ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 'ଡିଜିଟାଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପାଇଁ ୟୁଆଇ/ୟୁଏକ୍ ସ ମାଧ୍ୟମରେ ପାୱାରିଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେବା’ ଶୀର୍ଷକ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି
ଶୀର୍ଷକ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି
ଏହି କାର୍ମଶାଳା ୱେବସାଇଟ୍ / ଆପ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ନିଦ୍ଧାରିତ କରିବ
28 MAY 2024 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଇଆଇଟିୱାଇ) ୱେବସାଇଟ୍ / ପୋର୍ଟାଲ / ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ମେ 28, 2024 ରେ 'ଡିଜିଟାଲ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପାଇଁ ୟୁଆଇ / ୟୁଏକ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ପାୱାରିଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିଛି ।
ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ସହିତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ସହଜ ଭାବବିନିମୟ ଆଶା କରିଥାଏ। "ଡିଜିଟାଲ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପାଇଁ ୟୁଆଇ/ୟୁଏକ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେବା" ଶୀର୍ଷକ ହେଉଛି ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ସରକାର, ଉଦ୍ୟୋଗ, ଡିଜାଇନର, ଡେଭଲପର୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରାକ୍ଟିସନର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରାଯାଇ ଜନସାଧାରଣ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଡିଜିଟାଲ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ୟୁଏକ୍ସ/ୟୁଆଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ।
ଏହା ବ୍ୟତିତ କର୍ମଶାଳାରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ କମନ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି
ଉତ୍ପାଦ ଡିଜାଇନରେ ସହଜ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତା (ୟୁଏକ୍ସ) ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁଆଇ) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ, ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା; ଇ-ମାଇଗ୍ରେଟ୍ ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଣ୍ଡର ସେକ୍ରେଟାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ବଲ୍ଲାରୀ ଗାକୱାଡ; ଟି-ଆପ୍ ଫୋଲିଓ ପାଇଁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଆଇଟି ବିଭାଗର ବିଶେଷ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଜୟେଶ ରଞ୍ଜନ; ଏସବିଆଇର ୟୋନୋ ପାଇଁ ଏସବିଆଇର ସିଜିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ପ୍ରସାଦ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସ୍ୱାତୀ ଶର୍ମା । ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ୟୁଆଇଡିଏଆଇର ସିଇଓ ତଥା ଏନ୍ଆଇସିର ମହାନିର୍ଦେଶକ ଅମିତ ଅଗ୍ରୱାଲ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଶିଳ୍ପ ଓ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବକ୍ତାମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟ ଉପରେ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା:
A. ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ୟୁଏକ୍ସ ଅଭ୍ୟାସ
ଖ. ସରକାରଙ୍କ ସହ ନାଗରିକ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନା ୟୁଏକ୍ସ/ୟୁଆଇର ଭୂମିକା ।
C. ୟୁଏକ୍ସ / ୟୁଆଇ ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ ଉପକରଣ ଏବଂ କୌଶଳ
ଘ. ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ଅନୁଭୂତି
ଏହି ଅଧିବେଶନ ସେମାନଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଗୁଗୁଲ, ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ, ମ୍ୟାପ ମାଇ ଇଣ୍ଡିଆ, ଏସବିଆଇ, ZOHO, ସାମସଙ୍ଗ ଇତ୍ୟାଦି ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ଷ୍ଟଲ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲା ।
ଏହି କର୍ମଶାଳାକୁ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପନେତା, ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହ ୱେବସାଇଟ/ଆପ୍ଲିକେସନରେ ୟୁଆଇ/ୟୁଏକ୍ସ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।

Ministry of Electronics & IT
MeitY organises Workshop on ‘Powering Transformation through UI/UX for Digital Governance’
It would set-up guidelines for enhancing user experience of using websites/apps
28 MAY 2024 5:25PM by PIB Delhi
Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has organised a National Workshop on ‘Powering Transformation through UI/UX for Digital Governance’ on 28th May 2024 for setting up the guidelines for enhancing user experience of using websites/portals/applications.
Digital landscape is rapidly evolving and user expects seamless and intuitive interaction with the application. This workshop on “Powering Transformation through UI/UX for Digital Governance” aims to make the way towards this. The workshop bring together the stakeholders from Government, Industry, Designers, Developers and other related Practitioners to discuss the practices and challenges in establishing effective UX/UI for public-facing digital services.
Workshop also witness the signing of MoU between Ministry of External Affairs, Ministry of Electronics and Information Technology and Common Service Centres.
To Recognize the best practices and exceptional leadership and dedication in crafting intuitive and visually stunning user experience (UX) and user interface (UI) in product design, appreciation Certificate were awarded to Shri Brahma Kumar, Joint Secretary, MEA; Ms Vallari Gaikwad, Under Secretary, MEA for E-migrate; Shri Jayesh Ranjan, Spl chief Secretary, IT, Telangana for T-app Folio; Shri Rajeev Ranjan Prasad, CGM, SBI for YONO and Ms Swati Sharma, Joint Secretary, MRD for lakhpathi didi.
The workshop was chaired by Shri Amit Agarwal, CEO, UIDAI and DG, NIC. During the Workshop, various panel discussion were done between leaders from the Industry as well as from Government. Panel discussion on following topics were done by reputed speakers:
A. Best UX Practices
B. Role of UX/UI in Citizen Engagement with the Government.
C. Tools & Techniques for UX/UI practices
D. Aspirations and Experiences of the Citizens in the Social Domain
These sessions were done In recognition of their exceptional leadership.
The workshop also included stall presented by Industries such as Google, Microsoft, Map My India, SBI, ZOHO, Samsung, etc.
The workshop was praised by all industry leaders, Government officers and concluded with commitment to work towards enhancing the UI/UX on websites/applications along with the Government of India.