সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছার্স (সি এস আই আর)-সেন্ত্রেল মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়ারিং রিছার্সনা ইলেক্ত্রিক তিল্লর হৌদোক্লে
26 MAY 2024 9:35AM by PIB Imphal
কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছার্স (সি এস আই আর)গী দিরেক্তর অমসুং সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছার্স দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি দোক্তর এন.কলাইসেলভিনা মে ২৫,২০২৪দা দুর্গাপুরদা সেন্ত্রেল মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়ারিং রিছার্সনা ইলেক্ত্রিক তিল্লর হৌদোকখ্রে। কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছার্স (সি এস আই আর)-সেন্ত্রেল মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়ারিং রিছার্সকী অনৌবা তেক্নোলোজি অসি লৈবাক অসিগী অপুনবা লৌমীশিংগী চাদা ৮০ হেন্না ওইরিবা লায়রবা লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা পুথোকপনি। লম হেক্তর ২ গী মখাদা লৈবা অসিগুম্বা লৌমীশিং অসিনা তোঙান-তোঙানবা লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা ইলেক্ত্রিক তিল্লর শীজিন্নদুনা লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থহনবা ঙমগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসিনা ভারতকী নেত-জিরো ইমিসনগী পান্দম ফংহনবা ঙমগনি অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কায়হন্দবা থবকশিং পুক্নিং থৌগৎকনি।
ইলেক্ত্রিক তিল্লর অসি শীজিন্নবদা হেন্না নুংঙাইহল্লে অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দ্রে। মসিনা খুৎ নিকপা হন্থহল্লে, চরাংনবা থোকহন্দ্রে অমসুং মহৌশাগী আই.সি.ই তিল্লরশিংগা চাংদম্নবদা মৈখু থোক্ত্রে। মসিনা শেন চংবা চাদা ৮৫ ফাওবা হন্থহল্লে অমসুং বেত্তরি শীনবগী খুদোংচাবা য়াওরে অমসুং কয়ারক হন্না চার্জ তৌনবগী খুদোংচাবশিং পীরি অমসুং এ.সি অমসুং সোলার দি.সি অনিমক চার্জ তৌবা য়ারে।
তিল্লর অসিদা রিদজরশিং, লাঙ্গোল, য়োৎকী চাকা অমসুং কলতিভেতরশিং য়াওরে। মসিদা ইঞ্চ ২গী ঈশিং চিংনবা পম্প য়াওরে অমসুং কেজি ৫০০ ফাওবা পুবা ঙম্বা ত্রোল্লি অমা য়াওরে। ইলেক্ত্রোনিক কন্ত্রোলশিং য়াওদুনা লৌমীশিংনা হকচাং ৱাদনা থবক তৌবা য়ারগনি। কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছার্স (সি এস আই আর)-সেন্ত্রেল মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়ারিং রিছার্সনা পুথোকপা ইলেক্ত্রিক তিল্লর অসিনা লৌউ-শিংউগী খুৎলায়শিংগী লমদা অচৌবা মাইপাকপা অমা পুরক্লে অমসুং মসিনা তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা অমসুং মতিক চাবা লৌউ-শিংউগী থবক অমা তুংদা পুরকপা ঙম্লগনি।

Ministry of Science & Technology
Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)-Central Mechanical Engineering Research launched Electric Tiller
26 MAY 2024 9:35AM by PIB Delhi
Dr. N. Kalaiselvi, Director General,Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)& Secretary, Department of Scientific and Industrial Research (DSIR) unveiled the Central Mechanical Engineering Research institute’s Electric Tiller in Durgapur on 25th May 2024. The CSIR-CMERI’s innovative technologyistailored to meet the requirements of small to marginal farmers, who constitute over 80% of the nation’s farming community. These farmers, typically with land holdings of less than 2 hectares, can utilize the electric tiller for various agricultural tasks, benefiting from substantially reduced operational costs. Furthermore, this advancement underscores India's commitment to achieving net-zero emissions and promoting environmentally friendly farming practices.
The Electric Tiller boasts enhanced torque and field efficiency, while also prioritizing user comfort and environmental sustainability. It significantly reduces hand-arm vibration, operates quietly, and produces zero exhaust emissions compared to traditional ICE tillers. With the potential to decrease operational costs by up to 85%, its user-friendly design supports battery pack swapping and offers multiple charging options, including AC and Solar DC charging.
The tiller also seamlessly integrates with a wide array of standard agricultural attachments such as ridgers, ploughs, iron wheels, and cultivators.It comes equipped with a 2-inch water pump and a trolley attachment capable of carrying up to 500 kg, further enhancing its versatility. Featuring electronic controls and ergonomic handling, operators can navigate fields with ease, minimizing fatigue and maximizing productivity. The Electric Tiller from CSIR-CMERI marks a significant milestone in agricultural machinery, paving the way for a more sustainable and efficient farming future.
Dr N Kalaiselvi, DG, CSIR, Dr N C Murmu, Director, CSIR-CMERI and staff at the Electric Tiller launch