ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୃଷ୍ଟ ଚକ୍ରବାତୀ ତୋଫାନ ‘ରେମଲ’କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଉଚିତ ସମୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବା ସକାଶେ ନିଜ ଜାହାଜ ଓ ବିମାନକୁ ରଖିଛି ପ୍ରସ୍ତୁତ
ସାମୁଦ୍ରିକ ଆପଦା ସହାୟତା ଟିମ୍ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ମୁତୟନ
24 MAY 2024 8:12PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପ ସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟ ଚକ୍ରବାତୀ ତୋଫାନ ‘ରେମଲ’ କାରଣରୁ ଏହାର ପ୍ରଭାବରେ ନ୍ୟୁନତମ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ପକ୍ଷରୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ବାତ୍ୟା ୨୫ ମଇ, ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ଗଭୀର ଚକ୍ରବାତୀ ତୋଫାନର ରୂପ ଧାରଣ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହି ସିଷ୍ଟମ୍ ଯୋଗୁ ମଇ ୨୬ ଏବଂ ୨୭ ତାରିଖ ଦିନ ମଧ୍ୟରାତ୍ରି ସୁଦ୍ଧା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ତଟ ନିକଟରେ ଉତ୍ତର/ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସମୁଦ୍ରରେ ଭୂଭାଗ ଛୁଇଁବାର ଆଶଙ୍କା କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ଚକ୍ରବାତୀ ତୋଫାନ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପନ୍ନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆକସ୍ମିକ ସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ମୁକାବିଲା ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ ସମ୍ବନ୍ଧୀତ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ହିତଧାରକମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥାକୁ ସୁବିଧାଜନକ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ପନ୍ନ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସୂଚନା ହିତଧାରକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏଥି ନିମନ୍ତେ ହଳଦିଆ ଏବଂ ପାରାଦ୍ୱୀପ ବନ୍ଦର ନିକଟରେ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ରିମୋଟ ଅପରେଟିଂ ଷ୍ଟେସନ ନିୟମିତ ଏବଂ ବହୁଭାଷୀ ଅତି ଉଚ୍ଚ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି ମାଧ୍ୟମରେ ଚେତାବନୀ ପ୍ରସାରିତ କରୁଛି ଯାହା ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତଯାତ କରୁଥିବା ବ୍ୟାବସାୟିକ ଜାହାଜର ନାବିକମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ଚେତାବନୀ ଓ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହାତିରିକ୍ତ, ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ଜାହାଜ ଏବଂ ବିମାନଗୁଡ଼ି ସମୟାନ୍ତରେ ସହାୟତା ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଚକ୍ରବାତୀ ତୋଫାନର ଗତିପଥ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛି ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଆପଦା ଟିମଗୁଡ଼ିକୁ ହଳଦିଆ, ପାରାଦୀପ, ଗୋପାଳପୁର ଏବଂ ଫ୍ରେଜରଗଞ୍ଜ ସହିତ ରଣନୀତିକ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ମୁତୟନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଉତ୍ପନ୍ନ ଆପାତକାଳୀନ ସ୍ଥିତିରେ ତତ୍କାଳ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚି ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ।
ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ବାଂଲାଦେଶ ତଟ ରକ୍ଷକ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚୀତ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା ସହିତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ତଥା ବ୍ୟାପାରିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜାହାଜମାନଙ୍କ ଆଲର୍ଟ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି । ପୋର୍ଟର ଡକମାନଙ୍କରେ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ସତର୍କ କରିଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ବନ୍ଦରରେ ସମ୍ପର୍କୀତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏ ଦିଗରେ ସମୁଚିତ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ସକାଶେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ସମୁଦ୍ରକୁ ମାଛ ଧରିବାକୁ ଯିବା ଉପରେ ନିଷେଧାଦେଶ ଜାରି କରାଯିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ବିଭାଗକୁ ନିଜର ସମ୍ବନ୍ଧିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶୀ ଡଙ୍ଗାଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚୀତ କରିବା ନିମନ୍ତ୍ରେ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।

Ministry of Defence
ICG takes preparatory measures in view of Cyclone Storm ‘Remal’ originating from Central Bay of Bengal
Mobilises its ships & aircraft for surveillance to provide timely assistance
Nine disaster relief teams positioned at crucial locations
24 MAY 2024 8:12PM by PIB Delhi
Indian Coast Guard (ICG) has initiated comprehensive preparatory measures to ensure minimal loss of life and property at sea due to Cyclonic Storm ‘Remal’ originating in the central Bay of Bengal. It is expected to intensify into a Severe Cyclonic Storm by May 25, 2024. The system is likely to make landfall at North/ North-West Bay of Bengal near West Bengal Coast on the intervening night of May 26 & 27.
The ICG has made coordination efforts with the concerned state administrations and stakeholders to facilitate a synchronised response to potential contingencies arising from the cyclonic storm. All pertinent information regarding the evolving situation has been disseminated to stakeholders to facilitate preparedness and coordinated action.
The ICG’s Remote Operating Stations at Haldia and Paradip are broadcasting regular and multilingual Very High Frequency alerts, advising transit merchant mariners to take necessary precautions. Additionally, ICG ships and aircraft are conducting surveillance along the projected path of the cyclonic storm to provide timely assistance and support.
Nine disaster relief teams have been positioned at strategic locations including Haldia, Paradip, Gopalpur, and Frazerganj, ready to provide immediate assistance in the event of an emergency.
The ICG has notified Bangladesh Coast Guard authorities, urging them to undertake necessary preparations and disseminate alerts to fishermen and merchant marine vessels. Merchant vessels at anchorages have been alerted, and respective port authorities have been advised to take appropriate actions. Despite the fishing ban in force, the Fisheries Department has been cautioned to inform country boats in their respective areas about the developing situation.