ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଉ ନୁହେଁ ସିମ୍ ପ୍ଲାଇ : ପୁନଃ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ୬.୮୦ ଲକ୍ଷ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ସଂଯୋଗକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟଭୁକ୍ତ କଲା ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ
ଠକାମୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରଖି ନିଆଯାଇଥିବା ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗକୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ କରିବା ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗର ଲକ୍ଷ୍ୟ
23 MAY 2024 6:08PM by PIB Bhubaneswar
ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ (ଡିଓଟି) ଅବୈଧ, ଅନାବଶ୍ୟକ କିମ୍ବା ନକଲି / ଜାଲି ପରିଚୟ ପତ୍ର ପ୍ରମାଣ (ପିଓଆଇ) ଏବଂ ଜାଲି ଠିକଣାର ପ୍ରମାଣ ପତ୍ର (ପିଓଏ) କେୱାଇସି ଦସ୍ତାବିଜ ବ୍ୟବହାର କରି ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରାୟ ୬.୮୦ ଲକ୍ଷ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି ।
ମୁଖ୍ୟାଂଶ:
୧. ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଜାଲି ସଂଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ - ଉନ୍ନତ ଏଆଇ - ପରିଚାଳିତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ, ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ ପ୍ରାୟ ୬.୮୦ ଲକ୍ଷ ମୋବାଇଲ ୍ ସଂଯୋଗକୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଜାଲିଆତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ସନ୍ଦେହରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି । ପିଓଆଇ/ ପିଓଏ କେୱାଇସି ଦସ୍ତାବିଜର ସନ୍ଦେହଜନକ ସତ୍ୟତା ଏହିସବୁ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ନକଲି ଦସ୍ତାବିଜ୍ ବ୍ୟବହାର କରା ଯାଇଥିବାକୁ ସୂଚାଇ ଦେଇଥାଏ ।
୨. ପୁନଃ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ - ଏହି ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ମୋବାଇଲ ୍ ନମ୍ବର ଗୁଡ଼ିକର ତୁରନ୍ତ ପୁନଃ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଟିଏସ୍‌ପିଙ୍କୁ ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି । ସମସ୍ତ ଟିଏସପିଙ୍କୁ ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ସଂଯୋଗ ପୁନଃ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ପୁନଃ ଯାଞ୍ଚ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନ ହେଲେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମୋବାଇଲ ନମ୍ବର ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯିବ ।
୩. ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଫଳାଫଳ ଦେଇଥାଏ: ପରିଚୟ ଜାଲିଆତିର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମନ୍ୱିତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଫଳପ୍ରଦତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଏହି ଜାଲିଆତି ସଂଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏଆଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।
ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗର ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାରର ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପୁନଃ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ କହିଛି । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।

Ministry of Communications
SIM-ply no more: DoT targets 6.80 lakh suspect connections for re-verification
DoT aims to disconnect mobile connections taken fraudulently
23 MAY 2024 6:08PM by PIB Delhi
Department of Telecommunications (DoT) has identified approximately 6.80 lakh mobile connections suspected to have been obtained using invalid, non-existent, or fake/forged Proof of Identity (PoI) and Proof of Address (PoA) KYC documents.
**Key Highlights:**
1. Identification of Suspected Fraudulent Connections – Through advanced AI-driven analysis, DoT has flagged around 6.80 lakh mobile connections as potentially fraudulent. The questionable veracity of the PoI/PoA KYC documents suggests the use of fabricated documents for obtaining these mobile connections.
1. Directive for Re-verification – DoT has issued directives to the TSP to carry out immediate re-verification of these identified mobile numbers. All TSPs are mandated to re-verify the flagged connections within 60 days. Failure to complete re-verification will result in the disconnection of the concerned mobile numbers.
1. Combined Efforts Yield Results: The collaboration between various sectors and the utilization of AI technology have been pivotal in identifying these fraudulent connections, demonstrating the effectiveness of integrated digital platforms in combating identity fraud.
The DoT has asked for the re-verification to ensure the integrity of mobile connections and the security of digital transactions. DoT is committed to creating a secure digital environment for all.