ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆସନ୍ତାକାଲିଠାରୁ ଗୁଆହାଟୀରେ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ 'ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଶାସନରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପଥ' ଶୀର୍ଷକ ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଯୋଗଦେବେ
17 MAY 2024 10:41AM by PIB Bhubaneswar
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ , ଭାରତ ସରକାର ପୁରୁଣା ଔପନିବେଶିକ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଏବଂ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଥିବା ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ନିକଟରେ ଦେଶରେ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି । ନୂଆ ଆଇନ ଯଥା ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ୨୦୨୩; ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୩ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷୀ ସଂହିତା, ୨୦୨୩, ପୂର୍ବ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଯଥା ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡ ବିଧି ୧୮୬୦, କ୍ରିମିନାଲ ପ୍ରୋସିଜର କୋଡ୍, ୧୯୭୩ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରମାଣ ଆଇନ, ୧୮୭୨ର ସ୍ଥାନ ନେଇଛି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ପହିଲାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ବିଶେଷକରି ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ଆଇନଜୀବୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ନୂତନ ଆଇନ ଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଭୁପେନ ହଜାରିକା ଅଡିଟୋରିୟମ, ଆଇ ଆଇ ଟି ଗୌହାଟି ନାମତ ଦଲାଲ ଗୌହାଟି ଠାରେ ମେ୧୮-୧୯, ୨୦୨୪ରେ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଶାସନରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପଥଶୀର୍ଷକ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ର ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଆସାମର ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ସୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି। ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ମାନ୍ୟବର ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ହୃଷିକେଶ ରାୟ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ବିଜୟ ବିଷ୍ନୋଇ, ଗୌହାଟୀ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ବିଶ୍ୱନାଥ ସୋମାଦର ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଆଇନ ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ଡ. ରୀତା ବଶିଷ୍ଠ ଯୋଗଦେବେ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଉତ୍ତର ଅଧିବେଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବବିନିମୟ ଆୟୋଜନ କରିବା । ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ଅଦାଲତର ବିଚାରପତି, ଆଇନଜୀବୀ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍, ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାରୀ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧି, ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀ, ସରକାରୀ ଓକିଲ, ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟର ଆଇନ ଛାତ୍ରମାନେ ଏହି Conference.It ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳାର ପ୍ରଥମ ସମ୍ମିଳନୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୨୦ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲାth ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪ ।
ମେ' ୧୮, ୨୦୨୪ରେ ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଢାଞ୍ଚାକୁ ପୁନଃସଂକଳ୍ପିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଗଭୀର ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ତ୍ରିକୋଣର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ । ଉଦ୍ ଘାଟନୀ ଦିବସର ବକ୍ତବ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ ସମ୍ମିଳନୀର ଦ୍ବିତୀୟ ଦିନରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିବରଣୀ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ଆଇନ ଉପରେ ତିନୋଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
୨୦୨୪ ମେ ୧୯ତାରିଖରେ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ-୧ରେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ୨୦୨୩ (ବିଏନଏସ) କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଆକଳନ ପାଇଁ ତୁଳନାତ୍ମକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଗଭୀର ଆଲୋଚନା ହେବ। ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଗୁଆହାଟି ହାଇକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ୍ ସୌମିତ୍ର ସାଏକିଆ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସିକ୍କିମ ହାଇକୋର୍ଟର ଡେପୁଟି ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ସଙ୍ଗୀତା ପ୍ରଧାନ, ଆସାମର ନଗାଓଁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଚାରପତି (ପୋକ୍ସୋ) ଇପ୍ସିତା ବୋରଠାକୁର ଏବଂ ଆସାମର ଏନଏଲୟୁଜଏର ଆସୋସିଏଟ୍ ପ୍ରଫେସର ଅମୋଲ ଦେଓ ଚାଭାନ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ - ୨ ମେ ୧୯, ୨୦୨୪ରେ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷୀ ଅଧ୍ୟାୟ, ୨୦୨୩ (ବିଏସଏ)ର ମୁଖ୍ୟ ଦିଗ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରମାଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ, ଯାହା ଦୋଷ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାର ମୂଳଦୁଆ । ବ୍ୟାପକ ସଂଜ୍ଞା ପ୍ରଚଳନ ଦ୍ୱାରା "ଦସ୍ତାବିଜ" ଏବଂ "ପ୍ରମାଣ"ର ବ୍ୟାପକ ପରିସର ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଗୌହାଟି ହାଇକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ଦେବାଶିଷ ବରୁଆ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୌହାଟି ହାଇକୋର୍ଟର ଡେପୁଟି ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ରଣଜିତ କୁମାର ଦେବ ଚୌଧୁରୀ, ମେଘାଳୟ ହାଇକୋର୍ଟର ଡେପୁଟି ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ଡକ୍ଟର ନିତେଶ ମୋଜିକା, ଆସାମର କାର୍ବି ଆଙ୍ଗଲୋଙ୍ଗର ଜିଲ୍ଲା ଓ ସେସନ ଜଜ୍ ରୁଶାନ ଲାଲ ଏବଂ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ଦେଶାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିର୍ଦେଶିକା (ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ) ମୋନିକା ଶର୍ମା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ମେ ୧୯, ୨୦୨୪ରେ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ୩ରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୩ (ବିଏନଏସଏସ୍) ଦ୍ୱାରା ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅପରାଧର ତଦନ୍ତ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଥିବା ଆଇସିଟି ଉପକରଣପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଗୌହାଟି ହାଇକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ଅରୁଣ ଦେବ ଚୌଧୁରୀ, ମଣିପୁର ହାଇକୋର୍ଟର ଡେପୁଟି ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ଖୋମଦ୍ରାମ ସମରଜିତ ସିଂହ, ମାଡ୍ରାସ ହାଇକୋର୍ଟର ଓକିଲ ଇ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ ଏବଂ ଏନଏଲୟୁ ଦିଲ୍ଲୀର ସହକାରୀ ପ୍ରଫେସର ନୀରଜ ତିୱାରୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ।
ହିତାଧିକାରୀ ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରି ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ବୁଝିବା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସହାୟକ ହେବ।

Ministry of Law and Justice
Ministry of Law and Justice to organise two day Conference titled ‘India's Progressive Path in the Administration of Criminal Justice System’, in association with the Government of Assam in Guwahati from tomorrow
17 MAY 2024 10:41AM by PIB Delhi
In recent years, the Government of India has taken several initiatives to repeal archaic colonial laws and usher in legislations which are citizen centric and cater to the requirements of a vibrant democracy. As part of this, recently, three new laws have been enacted to overhaul the criminal justice system in the country. The new legislations i.e. the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023; the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 and the Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023, replace the earlier criminal laws namely, the Indian Penal Code 1860, the Code of Criminal Procedure, 1973 and the Indian Evidence Act, 1872. As notified, these new criminal laws are to take effect from 1stJuly2024.
To generate awareness about these new laws, particularly amongst the stakeholders and legal fraternity, the Ministry of Law and Justice is organising a Conference titled ‘India's Progressive Path in the Administration of Criminal Justice System’, in association with the Government of Assam at Dr. Bhupen Hazarika Auditorium, IIT Guwahati Namati Jalah, Guwahati on 18th- 19th May 2024. The Hon’ble Chief Minister of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarama, has consented to grace the occasion as the Chief Guest. Hon’ble Mr. Justice Hrishikesh Roy Judge, Supreme Court of India, Hon’ble Mr. Justice Vijay Bishnoi Chief Justice Gauhati High Court and Hon’ble Mr. Justice Biswanath Somadder Chief Justice High Court of Sikkim shall be the Guests of Honour. The other dignitaries who will grace the occasion include Shri Arjun Ram Meghwal, Hon’ble Minister of State (Independent Charge) for the Ministry of Law and Justice, Govt. of India and Dr. Reeta Vashisth, Member Secretary, Law Commission of India.
The Conference aims at bringing out the highlights of the three new criminal laws and organise meaningful interactions through technical and Q & A sessions. Besides, the judges of various courts, advocates, academicians, representatives of law enforcement agencies, police officials, public prosecutors, district administration officials and law students from the North Eastern States shall be participating in the Conference.It may be recalled, that the first conference of the series was held in New Delhi on 20th April 2024.
The inaugural session on 18th May, 2024 will shed light on the overarching objectives of the new criminal law triad, set to redefine the structure of India's Criminal Justice System and profoundly impact the lives of its citizens. In addition to the discourses on the inaugural day, the second day of the conference shall be devoted to three technical sessions one on each new law as detailed below:
Technical Session -1 on 19th May 2024 will feature in-depth discussions centered on adopting a comparative approach to assess the implementation of Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 (BNS). Hon’ble Mr. Justice SoumitraSaikia, Judge, Guahati High Court shall chair the session. The other panelists of the session include,Ms. Sangita Pradhan, Deputy Solicitor General, Sikkim High Court, Ms. Ipsita Borthakur, Special Judge (POCSO), Nagaon, Assam and Shri Amol Deo Chavhan, Associate Professor, NLUJA, Assam.
Technical Session - 2 on 19th May 2024 will discuss the salient aspects of Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023 (BSA)i.e. on evidence, a cornerstone in adjudicating guilt. Discussions will focus on the widened scope of "documents" and "evidence," facilitated by the introduction of comprehensive definitions. This session shall be chaired by Hon’ble Mr. Justice Devashis Baruah, Judge, Gauhati High Court. Other panelists are Shri Ranjit Kumar Dev Choudhury, Deputy Solicitor General, Gauhati High Court, Dr. Nitesh Mozika, Deputy Solicitor General, Meghalaya High Court, Shri Roushan Lal, District & Sessions Judge, Karbi Anglong, Assam and Ms. Monika Sharma, Special Director (Enforcement), Directorate of Enforcement,
Technical Session 3 on 19th May 2024 will delve into the ramifications of the procedural changes introduced by the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 (BNSS) on investigation of crime by police officers, and infusion of ICT tools which has practical implications for the functioning of the judiciary and law enforcement agencies. The session shall be chaired by Hon’ble Mr. Justice Arun Dev Choudhury, Judge, Gauhati High Court, Shri Khomdram Samarjit Singh, Deputy Solicitor General, Manipur High Court, Shri E. Chandrasekaran, Advocate, Madras High Court and Shri Neeraj Tiwari, Assistant Professor, NLU Delhi.
The Conference shall contribute in understanding and implementation of the criminal law triad seamlessly by generating awareness amongst the stakeholders and the citizens.