আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়
আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ে অসম চৰকাৰৰ সহযোগত কাইলৈৰপৰা গুৱাহাটীত ‘ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ প্ৰশাসনত ভাৰতৰ প্ৰগতিশীল পথ’ শীৰ্ষক দুদিনীয়া সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে
আইন আৰু ন্যায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালে এই অনুষ্ঠানৰ শোভা-বৰ্ধন কৰিব
17 MAY 2024 10:41AM by PIB Guwahati
বিগত বছৰসমূহত ভাৰত চৰকাৰে পুৰণি ঔপনিৱেশিক আইনসমূহ বাতিলেৰে নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক আৰু এক স্পন্দনশীল গণতন্ত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰাজি পূৰণ কৰা আইনী প্ৰক্ৰিয়া প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ অংশ হিচাপে, শেহতীয়াভাৱে দেশত ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ আমূল পৰিৱৰ্তনৰ বাবে তিনি নতুন আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। নতুন আইনকেইখন হৈছেঃ ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ২০২৩; ভাৰতীয় নগৰিক সুৰক্ষা সংহিতা, ২০২৩ আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম, ২০২৩। এই নতুন আইন তিনিখন পূৰ্বৰ ফৌজদাৰী আইন যথাঃ ভাৰতীয় দণ্ড বিধি, ১৮৬০; ফৌজদাৰী প্ৰক্ৰিয়া বিধি, ১৯৭৩ আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য আইন, ১৮৭২ৰ সলনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। জাননী অনুসৰি, এই নতুন ফৌজদাৰী আইনসমূহ ১ জুলাই, ২০২৪ৰ পৰা কাৰ্য্যকৰী হ'ব।
এই নতুন আইনসমূহৰ সম্পৰ্কে বিশেষকৈ অংশীদাৰসকল আৰু আইনী সমাজৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ে ‘ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ প্ৰশাসনত ভাৰতৰ প্ৰগতিশীল পথ’ (India's Progressive Path in the Administration of Criminal Justice System) শীৰ্ষক এখনি সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে। অসম চৰকাৰৰ সহযোগত ১৮-১৯ মে’, ২০২৪ত আইআইটি-গুৱাহাটীৰ ডঃ ভূপেন হাজৰিকা প্ৰেক্ষাগৃহত এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’ব। অসমৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ডঃ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই এই সন্মিলনত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই সন্মিলনত সন্মানীয় অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিব ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ মাননীয় ন্যায়াধীশ হৃষীকেশ ৰায়, গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ মাননীয় ন্যায়াধীশ বিজয় বিষ্ণয় আৰু ছিকিম উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ মাননীয় ন্যায়াধীশ বিশ্বনাথ সোমাদ্দাৰে। এই অনুষ্ঠানত ভাৰত চৰকাৰৰ আইন আৰু ন্যায় দপ্তৰৰ মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল আৰু ভাৰতৰ আইন আয়োগৰ সদস্য সচিব ডঃ ৰীতা বশিষ্ঠই শোভা-বৰ্ধন কৰিব।
এই সন্মিলনৰ লক্ষ্য হৈছে তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইনৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহত আলোকপাত কৰা তথা কাৰিকৰী আৰু প্ৰশ্নোত্তৰ (Q & A) অধিবেশনৰ জৰিয়তে ফলপ্ৰসূভাৱে মত-বিনিময় কৰা। এই সন্মিলনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনৰ ভিন্ন আদালতৰ ন্যায়াধীশ, অধিবক্তা, শিক্ষাবিদ, আইন বলবৎকাৰী সংস্থাসমূহৰ প্ৰতিনিধি, আৰক্ষী বিষয়া, চৰকাৰী অধিবক্তা (public prosecutors), জিলা প্ৰশাসনৰ বিষয়া আৰু আইনৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব। উল্লেখযোগ্য যে এনে প্ৰথমখন সন্মিলন ২০২৪ৰ ২০ এপ্ৰিলত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
১৮ মে’, ২০২৪ত (বিয়লি ৫:০০ বজাত) অনুষ্ঠিতব্য উদ্বোধনী অধিবেশনত ভাৰতৰ ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ গাঁথনিক পুনৰাই সংজ্ঞায়িতকৰণ আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলৰ জীৱনত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাবলৈ নিৰ্ধাৰিত তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইনৰ সামগ্ৰিক লক্ষ্যসমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰা হ’ব। সন্মিলনৰ দ্বিতীয় দিনা নিম্ন-উল্লেখিত ধৰণেৰে প্ৰতিখন নতুন আইন সম্পৰ্কে এখনকৈ মুঠ তিনি কাৰিকৰী অধিবেশন অনুষ্ঠিত হ’বঃ
কাৰিকৰী অধিবেশন-১ (১৯ মে’, ২০২৪ৰ পুৱা ৯:৩০ বজাৰপৰা ১১:৩০ বজালৈ)ত ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ২০২৩ (BNS) ৰূপায়ণৰ মূল্যায়নৰ বাবে তুলনামূলক পদ্ধতিৰ অভিযোজনাৰে বিস্তৃত আলোচনা কৰা হ’ব। গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ মাননীয় ন্যায়াধীশ সৌমিত্ৰ শইকীয়াই এই অধিবেশনত অধ্যক্ষতা কৰিব। অধিবেশনখনিৰ আন-আন পেনেলিষ্টসকলৰ ভিতৰত আছেঃ ছিকিম উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ উপ-চলিচিটৰ জেনেৰেল শ্ৰীমতী সংগীতা প্ৰধান, বিশেষ ন্যায়াধীশ (POCSO), নগাঁও, অসমৰ শ্ৰীমতী ইপ্সিতা বৰঠাকুৰ আৰু এনএলইউজেএ, অসমৰ সহযোগী অধ্যাপক শ্ৰী অমল দেউ চাভান।
কাৰিকৰী অধিবেশন-২ (১৯ মে’, ২০২৪ৰ দিনৰ ১২:০০ বজাৰপৰা ১:৪৫ বজালৈ)ত ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম, ২০২৩ (BSA)ৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহৰ সম্পৰ্কে আলোচনা কৰা হ'ব। ইয়াত প্ৰমাণ সম্পৰ্কে তথা অপৰাধ বিচাৰৰ মূল ভিত্তি সম্পৰ্কে আলোচনা কৰা হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে "নথিপত্ৰ" (documents) আৰু "প্ৰমাণ" (evidence)ৰ বিস্তৃত পৰিসৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।। এই অধিবেশনত অধ্যক্ষতা কৰিব গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ মাননীয় ন্যায়াধীশ দেৱাশীষ বৰুৱাই। আন-আন পেনেলিষ্টসকল হ’লঃ গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ উপ-চলিচিটৰ জেনেৰেল শ্ৰী ৰঞ্জিত কুমাৰ দেৱ চৌধুৰী, মেঘালয় উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ উপ-চলিচিটৰ জেনেৰেল ডঃ নীতেশ মোজিকা, কাৰ্বি আংলং, অসমৰ জিলা আৰু সত্ৰ ন্যায়াধীশ শ্ৰী ৰৌশন লাল আৰু বলবৎকাৰী সঞ্চালকালয়ৰ বিশেষ সঞ্চালক (বলবৎকাৰী) শ্ৰীমতী মণিকা শৰ্মা।
কাৰিকৰী অধিবেশন-৩ (১৯ মে’, ২০২৪ৰ বিয়লি ২:৩০ বজাৰপৰা ৪:৩০ বজালৈ)ত আৰক্ষী বিষয়াৰ অপৰাধৰ তদন্ত আৰু আইচিটি টুলৰ ইনফিউজন সন্দৰ্ভত ভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতা, ২০২৩ (BNSS)য়ে সাধন কৰা পদ্ধতিগত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱ সম্পৰ্কে গভীৰভাৱে আলোচনা কৰা হ’ব। গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ মাননীয় ন্যায়াধীশ অৰুণ দেৱ চৌধুৰীয়ে এই অধিবেশনত অধ্যক্ষতা কৰিব। আন-আন পেনেলিষ্টসকল হ’লঃ মণিপুৰ উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ উপ-চলিচিটৰ জেনেৰেল শ্ৰী খোমদ্ৰম সমৰজিত সিং, মাদ্ৰাজ উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ অধিবক্তা শ্ৰী ই. চন্দ্ৰশেখৰন আৰু এনএলইউ, দিল্লীৰ সহকাৰী অধ্যাপক শ্ৰী নীৰজ তিৱাৰী।
এই সন্মিলনে অংশীদাৰ আৰু নাগৰিকৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টিৰে তিনি ফৌজদাৰী আইন সম্পৰ্কে ভালদৰে বুজি উঠাৰ ক্ষেত্ৰত আৰু কাৰ্য্যকৰীকৰণত অৰিহণা যোগাব।

Ministry of Law and Justice
Ministry of Law and Justice to organise two day Conference titled ‘India's Progressive Path in the Administration of Criminal Justice System’, in association with the Government of Assam in Guwahati from tomorrow
17 MAY 2024 10:41AM by PIB Delhi
In recent years, the Government of India has taken several initiatives to repeal archaic colonial laws and usher in legislations which are citizen centric and cater to the requirements of a vibrant democracy. As part of this, recently, three new laws have been enacted to overhaul the criminal justice system in the country. The new legislations i.e. the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023; the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 and the Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023, replace the earlier criminal laws namely, the Indian Penal Code 1860, the Code of Criminal Procedure, 1973 and the Indian Evidence Act, 1872. As notified, these new criminal laws are to take effect from 1stJuly2024.
To generate awareness about these new laws, particularly amongst the stakeholders and legal fraternity, the Ministry of Law and Justice is organising a Conference titled ‘India's Progressive Path in the Administration of Criminal Justice System’, in association with the Government of Assam at Dr. Bhupen Hazarika Auditorium, IIT Guwahati Namati Jalah, Guwahati on 18th- 19th May 2024. The Hon’ble Chief Minister of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarama, has consented to grace the occasion as the Chief Guest. Hon’ble Mr. Justice Hrishikesh Roy Judge, Supreme Court of India, Hon’ble Mr. Justice Vijay Bishnoi Chief Justice Gauhati High Court and Hon’ble Mr. Justice Biswanath Somadder Chief Justice High Court of Sikkim shall be the Guests of Honour. The other dignitaries who will grace the occasion include Shri Arjun Ram Meghwal, Hon’ble Minister of State (Independent Charge) for the Ministry of Law and Justice, Govt. of India and Dr. Reeta Vashisth, Member Secretary, Law Commission of India.
The Conference aims at bringing out the highlights of the three new criminal laws and organise meaningful interactions through technical and Q & A sessions. Besides, the judges of various courts, advocates, academicians, representatives of law enforcement agencies, police officials, public prosecutors, district administration officials and law students from the North Eastern States shall be participating in the Conference.It may be recalled, that the first conference of the series was held in New Delhi on 20th April 2024.
The inaugural session on 18th May, 2024 will shed light on the overarching objectives of the new criminal law triad, set to redefine the structure of India's Criminal Justice System and profoundly impact the lives of its citizens. In addition to the discourses on the inaugural day, the second day of the conference shall be devoted to three technical sessions one on each new law as detailed below:
Technical Session -1 on 19th May 2024 will feature in-depth discussions centered on adopting a comparative approach to assess the implementation of Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 (BNS). Hon’ble Mr. Justice SoumitraSaikia, Judge, Guahati High Court shall chair the session. The other panelists of the session include,Ms. Sangita Pradhan, Deputy Solicitor General, Sikkim High Court, Ms. Ipsita Borthakur, Special Judge (POCSO), Nagaon, Assam and Shri Amol Deo Chavhan, Associate Professor, NLUJA, Assam.
Technical Session - 2 on 19th May 2024 will discuss the salient aspects of Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023 (BSA)i.e. on evidence, a cornerstone in adjudicating guilt. Discussions will focus on the widened scope of "documents" and "evidence," facilitated by the introduction of comprehensive definitions. This session shall be chaired by Hon’ble Mr. Justice Devashis Baruah, Judge, Gauhati High Court. Other panelists are Shri Ranjit Kumar Dev Choudhury, Deputy Solicitor General, Gauhati High Court, Dr. Nitesh Mozika, Deputy Solicitor General, Meghalaya High Court, Shri Roushan Lal, District & Sessions Judge, Karbi Anglong, Assam and Ms. Monika Sharma, Special Director (Enforcement), Directorate of Enforcement,
Technical Session 3 on 19th May 2024 will delve into the ramifications of the procedural changes introduced by the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 (BNSS) on investigation of crime by police officers, and infusion of ICT tools which has practical implications for the functioning of the judiciary and law enforcement agencies. The session shall be chaired by Hon’ble Mr. Justice Arun Dev Choudhury, Judge, Gauhati High Court, Shri Khomdram Samarjit Singh, Deputy Solicitor General, Manipur High Court, Shri E. Chandrasekaran, Advocate, Madras High Court and Shri Neeraj Tiwari, Assistant Professor, NLU Delhi.
The Conference shall contribute in understanding and implementation of the criminal law triad seamlessly by generating awareness amongst the stakeholders and the citizens.