ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରାଧିକରଣ, ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ବୀମା ଜାମିନ ବଣ୍ଡର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଏନ୍ଏଚ୍ଏଆଇ ପକ୍ଷରୁ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ
15 MAY 2024 6:11PM by PIB Bhubaneswar
ଏନଏଚଏଆଇ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ବୀମା ସୁନିଶ୍ଚିତ ବଣ୍ଡ (ଆଇଏସବି)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ବୀମା ଜମାନତ ବଣ୍ଡର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଏହି ଉପକରଣକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା । ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଏନ୍ଏଚ୍ଏଆଇର ସଦସ୍ୟ (ଅର୍ଥ) ରାଜେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଉଦ୍ ବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ଏନ୍ଏଚ୍ଏଆଇର ସିଜିଏମ୍ (ଫାଇନାନ୍ସ) ଶ୍ରୀ ଏ.କେ. ଏନଏଚଏଆଇର ଉପଦେଷ୍ଟା ଶ୍ରୀ ଏନ.ବି. ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗର ନିର୍ଦ୍ଦେଶିକା ଶ୍ରୀମତୀ ମନ୍ଦାକିନୀ ବାଲୋଧି । ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ, ବୀମା କମ୍ପାନୀ, ହାଇୱେ ଅପରେଟର୍ସ ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏଚ୍ ଓଏଆଇ) ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ବିଲ୍ଡର୍ସ ଫେଡେରେସନ୍ (ଏନ୍ଏଚ୍ ବି ଏଫ୍)ର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୀମା ବଣ୍ଡକୁ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ କ୍ରୟ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହିତ ସମାନ କରିଛି ଏବଂ ଏନଏଚଏଆଇ ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ବିଡ୍ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ / କିମ୍ବା ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୁରକ୍ଷା ଦାଖଲ କରିବାର ଅତିରିକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବୀମା ଜାମିନ ବଣ୍ଡବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଏନ୍ ଏଚ୍ ଏଆଇ କୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୬୪ଟି ବୀମା ଜାମିନ ବଣ୍ଡ ମିଳିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ୨୦ଟି ବଣ୍ଡ୍ ଏବଂ ବିଡ୍ ସିକ୍ୟୁରିଟି ପାଇଁ ୧୪୪ଟି ବଣ୍ଡ୍ ରହିଛି।
କର୍ମଶାଳାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବିଭିନ୍ନ ବୀମା କଂପାନି ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାୟ ୭୦୦ ବୀମା ଜମାନତ ବଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଆଇଏସବିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି କର୍ମଶାଳାରେ ପ୍ୟାନେଲିଷ୍ଟମାନେ ଏନ୍ଏଚ୍ଏଆଇ ଚୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଉପକରଣକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବା ସହ ଉପକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କ'ଣ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇପାରିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ବୀମା ଜମାନତ ବଣ୍ଡହେଉଛି ଏକ ଆର୍ଥିକ ଉପକରଣ, ଯେଉଁଠାରେ ବୀମା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ 'ଜମାନତ' ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଯେ ଠିକାଦାର ରାଜି ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିବେ । ଏଭଳି ଉପକରଣକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।

Ministry of Road Transport & Highways
NHAI Organises Workshop on Implementation of Insurance Surety Bonds in National Highway Contracts
15 MAY 2024 6:11PM by PIB Delhi
NHAI organised a workshop in New Delhi on implementation of Insurance Surety Bonds (ISB) for NHAI contracts. The objective of this workshop was to review the progress made in implementation of Insurance Surety Bonds and encourage participation from the stakeholders for wider adoption of the instrument. The workshop was addressed by Shri Rajendra Kumar, Member (Finance) NHAI; Shri A. K. Singh, CGM (Finance) NHAI; Shri N. B. Sathe, Advisor, NHAI; and Smt. Mandakini Balodhi, Director, Department of Financial Services. The workshop was attended by representatives from various Central Government Ministries & Departments, Insurance Companies, Highway Operators Association of India (HOAI) and National Highways Builders Federation (NHBF).
Ministry of Finance, Government of India has made Insurance Surety Bonds at par with Bank Guarantees for all Government procurements and NHAI has been urging insurance companies and contractors to use Insurance Surety Bonds as an additional mode of submitting Bid Security and /or Performance Security. NHAI has so far received 164 Insurance Surety Bonds consisting of 20 bonds for Performance Security and 144 Bonds for bid securities.
As per the information shared at the workshop, around 700 Insurance Surety Bonds valued at around Rs. 3,000 crores have been issued by different insurance companies so far. Recognizing the potential of ISB, the panelists during the workshop advocated for a wider adoption of the financial instrument for awarding of NHAI contracts. The workshop also outlined various challenges and deliberated on possible measures that can be taken for faster adoption of the instrument.
Insurance Surety Bonds is a financial instrument, where insurance companies act as ‘Surety’ and provides the financial guarantee that the contractor will fulfil its obligation as per the agreed terms. Wider adoption of such instruments will help to strengthen infrastructure development in the country.