ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତ-ଜିମ୍ବାୱେ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ମିଳିତ ବାଣିଜ୍ୟ କମିଟି ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମାଧାନ, ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ୍, ଅଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ହୀରା, ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ
ଭୂ-ସାଂସ୍ଥିତିକୀ କ୍ଷେତ୍ର, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଉପକରଣ, ଯାନବାହନ, ଖଣିଜ ଇନ୍ଧନ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ମେସିନାରୀର ଚିହ୍ନଟ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟାପାର ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ସମ୍ଭାବିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ
15 MAY 2024 5:28PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ଜିମ୍ବାୱେ ସଂଯୁକ୍ତ ବ୍ୟାପାର ସମିତି (ଜେଟିସି)ର ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନ ୧୩.୦୫.୨୦୨୪ ତାରିଖ ଠାରୁ ୧୪.୦୫.୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆର୍ଥିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ସୁଶ୍ରୀ ପ୍ରିୟା ପି ନାୟାର ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ, ଜିମ୍ବାୱେ ସରକାରର ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁଶ୍ରୀ ରୁଡ଼ୋ ଏମ ଫରାନିସୀଙ୍କ ସହ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଜିମ୍ବାୱେ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳରେ ଜିମ୍ବାୱେ ଦୂତାବାସର ପ୍ରଭାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଶ୍ରୀ ପିଟର ହୋବବାନୀ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୧୫ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧି ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ଆଲୋଚନା ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ମୈତ୍ରୀପୂର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା । ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟାପାର ସହଯୋଗ, ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଦିରେ ଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ, ବ୍ୟାପାର ଓ ନିବେଶକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସଂପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟାପାରର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ବୃଦ୍ଧିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି ଆଶା ପୋଷଣ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟାପାରକୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଠୋସ୍ ପ୍ରୟାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସହମତ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ପକ୍ଷ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମାଧାନ, ଟେଲି-ମେଡିସିନ୍, ଅପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ହୀରା, ତ୍ୱରିତ ଉପଭୁକ୍ତି ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟାମକ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମଓୟୁ)ରେ ହସ୍ତାକ୍ଷର କରିବାର ସମ୍ଭାବନାର ଦିଗ ଖୋଜିବା ଉପରେ ସହମତ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଫାର୍ମାସିଉଟିକାଲ୍ସ, ଭୂ-ସାଂସ୍ଥିତିକୀ କ୍ଷେତ୍ର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା, ମେସିନାରୀ ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଉପକରଣ, ଯାନବାହନ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ମେସିନାରୀ, ଖଣିଜ ଇନ୍ଧନ, ଖଣିଜ ତୈଳ ଓ ବିଶୋଧନ ଉତ୍ପାଦ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ, ଲୁହା ଓ ଇସ୍ପାତ, କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଇଞ୍ଜନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ର, ନବୀକରଣ ଉର୍ଜା, ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, କପଡ଼ା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିଜ ଦେଶରେ ନିବେଶ ସଂବର୍ଦ୍ଧନ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ମଣ୍ଡଳ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତ-ଜିମ୍ବାୱେ ଜେଟିସିର ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନରେ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶିତାରେ ଭରପୂର ରହିଥିଲା ଏବଂ ତାହା ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମୈତ୍ରୀପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବିଶେଶ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରେ ।

Ministry of Commerce & Industry
3rd Session of India-Zimbabwe Joint Trade Committee held in New Delhi
Both sides to explore cooperation in digital transformation solutions, tele-medicines, rough diamonds, fast payment systems and traditional medicine
Geospatial sector, machinery and mechanical appliances, vehicles, mineral fuels, electrical machinery identified as potential sectors to boost bilateral trade
15 MAY 2024 5:28PM by PIB Delhi
Third Session of India-Zimbabwe Joint Trade Committee (JTC) was held in New Delhi from 13.05.2024 to 14.05.2024 under the co- chairpersonship of Economic Adviser, Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry, Government of India, Ms. Priya P. Nair and Chief Director, Economic Cooperation, International Trade and Diaspora, Ministry of Foreign Affairs and International Trade, Government of the Republic of Zimbabwe, Ms. Rudo. M. Faranisi. Charge d'Affaires, Embassy of Zimbabwe, Mr. Peter Hobwani along with over 15 delegates from relevant Ministries accompanied the Zimbabwean delegation. The discussions were held in a cordial and friendly atmosphere. There was enthusiastic response towards greater cooperation, addressing pending issues, boosting trade and investment and greater people to people contacts.
Both sides reviewed the bilateral trade and noted the vast potential that exists between the two countries. Both sides agreed to make concerted efforts towards enhancing bilateral trade. Both sides agreed to explore signing of Memorandum of Understanding (MoUs) for regulatory cooperation in Digital transformation solutions, Tele-medicines, Rough diamonds, fast payments system and traditional medicine among others.
Both sides identified several areas of focus for enhancing bilateral cooperation in pharmaceuticals, Geospatial Sector, healthcare, machinery and mechanical appliances, vehicles, electrical machinery, mineral fuels, mineral oils and products of distillation, plastics and articles, iron and steel, agriculture and food processing, engineering sector, renewable energy, digital economy, textiles, capacity building etc.
Both sides also agreed on closer collaboration between the Investment Promotion Agencies and Chambers of Commerce of both sides. The deliberations of the 3rd Session of India-Zimbabwe JTC were cordial and forward-looking, indicative of the amicable and special relations between the two countries.