ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଶକ୍ତି ପୋଷଣୀୟତା ଶକ୍ତି ନ୍ୟାସ ସହିତ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ଦୁଇଦିନିଆ ଏହି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଆରମ୍ଭ
29 APR 2024 7:33PM by PIB Bhubaneshwar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଇଣ୍ଡିଆ ହାବିଟାଟ୍ ସେଣ୍ଟର ଠାରେ ଆଜି ଲାଭପ୍ରଦ ଏବଂ ପ୍ରସଂକ୍ରମଣ କ୍ଷମତାର ବିସ୍ତାରକୁ ନେଇ ଦୁଇଦିନିଆ ‘ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପୌରୋହିତ୍ୟରେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଖଣିଜ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭି ଏଲ କାନ୍ତାରାଓ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବା ଅବସରରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଲାଭ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସେବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଡ଼ିଜାଇନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଏକ ବିବିଧ ଶୃଙ୍ଖଳାର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଣ୍ଡପ ସାମିଲ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଉପସ୍ଥିତି ସଂସ୍ଥାମାନେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିତ ଠାରୁ ନେଇ ବ୍ୟାପକ ପରିଦୃଶ୍ୟ ସଂପର୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଜ୍ଞାତବ୍ୟ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଭି ଏଲ କାନ୍ତାରାଓ ନିଜର ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ତୀବ୍ର ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ଦିଗରେ ସହଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅଭିନବ ସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉପଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ତତ୍କାଳ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରେ । ଘରୋଇ ଖଣିଜ ଅନ୍ୱେଷଣ ଓ ଉତ୍ପାଦନରେ କ୍ଷିପ୍ରତା ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଖଣିଜ ବ୍ଲକର ନୀଲାମୀ ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପୋଷଣୀୟତା ଏନର୍ଜି ନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଏହି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶକ୍ତି ପୋଷଣୀୟତା ଏନର୍ଜି ନ୍ୟାସ, ଶକ୍ତି, ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଳ ପରିଷଦ (ସିଇଇଡବ୍ଲୁ) ଏବଂ ଟିଇଆରଆଇ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବ । ଏହି ସହଯୋଗ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ତୋଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବ ଯାହା ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କାର୍ବନ ଉତ୍ସର୍ଜନ ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଲାଭପ୍ରଦ କ୍ଷମତାର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଘରୋଇ ତଥା ବୈଶ୍ୱିକ ବଜାର ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଦିଗରେ ରଣନୀତିକ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଭଳି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି । ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଆଲୋଚନା ଆଇଆଇଟି ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ କ୍ରିଟିକାଲ ଖଣିଜ ଗବେଷଣା ହବ୍ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଖଣିଜ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଓ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସଂସାଧନର ବିକାଶ ଲାଗି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସକଳ ପ୍ରକାର ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ରହିବ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏକ ପ୍ରାଦ୍ୟୋଗିକ ଅଧିବେଶନର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଓ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥା, ଶିକ୍ଷାବିତମାନଙ୍କ ସହିତ ଜିଏସଆଇ ଏବଂ ଏନଏଫଟିଡିସି ଏକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକତା ନିମନ୍ତେ ଉପଲବ୍ଧ ଭାରତର ଖଣିଜ କ୍ଷମତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି ।
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ବୀଣା କୁମାରୀ ଡି ବୈଶ୍ୱିକ ନୀତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଅନିଶ୍ଚିତା ମଧ୍ୟରେ କୁଶଳୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଘରୋଇ ଆମଦାନୀ ନୀତି ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ପୋଷଣର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଇଲେକ୍ଟି୍ରକ ଯାନବାହନ, ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାଗୀଦାରିତା ରୂପରେ ଭାରତର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ ଭାରତକୁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା । ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆସନ୍ତାକାଲି ମଧ୍ୟ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଜାରି ରଖିବ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧୀ ସହଭାଗୀ ହେବା ଦିଗରେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ସମର୍ଥନ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Mines
Mines Ministry Inks MoU with Shakti Sustainable Energy Foundation for Providing Knowledge Support in the Field of Critical Minerals
Two-Day Critical Minerals Summit Begins in New Delhi
29 APR 2024 7:33PM by PIB Delhi
The 'Critical Minerals Summit: Enhancing Beneficiation and Processing Capabilities' commenced at the India Habitat Centre, New Delhi today. The summit, designed to foster collaboration and innovation in critical minerals beneficiation and processing, was inaugurated under the patronage of the Ministry of Mines, with Shri V L Kantha Rao, Secretary of Mines, presiding over the opening ceremony.
The summit featured exhibition pavilions showcasing a diverse array of minerals sourced from both terrestrial and marine environments, providing attendees with a comprehensive view of the critical minerals landscape.
Shri V L Kantha Rao, in his keynote address, underscored India's urgent need for robust exploration and utilization of critical minerals to support the nation's rapid economic growth and clean energy aspirations. He highlighted recent government initiatives, including mineral block auctions, aimed at accelerating domestic mineral exploration and production.
On the sidelines of the summit, a Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Ministry of Mines and Shakti Sustainable Energy Foundation. This MoU initiates a partnership between Ministry of Mines, Shakti Sustainable Energy Foundation, Council on Energy, Environment and Water (CEEW) and TERI. This partnership will focus on providing knowledge support in the field of Critical Minerals which are crucial for India’s economic development, national security, and low-carbon energy transition.
The summit also hosted dynamic panel discussions on crucial topics such as building India's processing and beneficiation capabilities and scaling strategies for domestic and global markets. Notable discussions revolved around the Ministry's commitment to infrastructure development for research and development in mineral processing, with initiatives like the Indo-Australian Critical Minerals Research Hub at IIT Hyderabad.
Thereafter, a technology session was held where private companies, R&D institutions, academia as well as GSI and NFTDC showcased India’s Mineral potential and technology available for processing and beneficiation of critical minerals in India through a presentation.
Dr. Veena Kumari D., Joint Secretary of the Ministry of Mines, concluded the day by emphasizing the need for efficient processing technologies amidst global policy uncertainties. She underscored India's potential as a leading player in electric vehicles, energy storage technologies, and other critical sectors, stressing the importance of nurturing a robust domestic supply chain.
The summit, poised to continue its deliberations over the next day, aims to position India as a global hub for critical mineral processing, thereby supporting the nation's ambitions of becoming a self-reliant and globally competitive player in the critical minerals arena.