ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ହାଇଦ୍ରାବାଦସ୍ଥିତ ଭାରତ ବାୟୋଟେକ୍ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 APR 2024 10:01PM by PIB Bhubaneswar
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ, ପ୍ରଶାସକ ପୁଡୁଚେରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଏକ ରାଜ୍ୟ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟପାଳ| ଯେଉଁମାନେ ଦୁଇ ଥର ସାଂସଦ ହୋଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀରେ ରହିବାର ସମୃଦ୍ଧ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି |
ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ଏହି ସାମ୍ବିଧାନିକ ସ୍ଥିତି ଆଉ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ ଏବଂ ସଠିକ୍ ଅଭିଜ୍ଞତା, ସଠିକ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ସଠିକ୍ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଆମପାଖରେ ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି ।
ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରକୁ ବହୁତ ଉଚ୍ଚ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ମିଳିଛି । ସେମାନେ ଆଉ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା କିମ୍ବା ତଥାକଥିତ ଆଇକନିକ୍ ମାନ୍ୟତା କିମ୍ବା ଇଭେଣ୍ଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଖ୍ୟାତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହଁନ୍ତି । ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ବହୁତ ପ୍ରାମାଣିକ ଅଟେ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପାଖରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହାକୁ କେବେ ବି ଖୋଜୁ ନ ଥିବେ । କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହିଁ ସଠିକ୍ ବ୍ୟକ୍ତି ହେବ।
ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଠିକ୍ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହା ପାଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ ମୁଁ ସେଠାରେ ଥିଲି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ହୋନରିସ୍ କାଉସା ପାଇଥିବା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଦମ୍ପତିଙ୍କ ସହିତ ଟିକିଏ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲୁ ।
ଅତ୍ୟନ୍ତ ସରଳ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହେଁ, ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍ ଫଳାଫଳ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହେଁ। ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍ ସାମାଜିକ ଦିଗକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ସହ ପ୍ରକାଶ କରିବା ଉଚିତ୍ । କିନ୍ତୁ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ୍ ଏବଂ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ୍ ଆମକୁ ଅନେକ ଭଲ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି।
ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଦୁନିଆ ଅଧିକ ନିକଟରୁ ଜାଣିଛି । ୧.୩ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବାରେ ଆପଣମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମକୁ ଗର୍ବିତ କରିଛି । କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଏହି ଦେଶ ନିଜର ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ୧୦୦ଟି ଦେଶ କୋଭାକ୍ସିନ ମୈତ୍ରୀକୁ ହାତ ମିଳାଇଛି ।
ଆମେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଟି ଦେଶକୁ ମାଗଣାରେ କୋଭିଡ୍ ଟିକା ଦେଇଥିଲୁ। ଏବେ ମୁଁ ବାସ୍ତବ କଥାକୁ ଆସୁଛି। ଏହା କେମିତି ହେଲା? ଗବେଷଣା, ବିକାଶ, ଉଦ୍ଭାବନ।
ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ହିଁ କୌଣସି ଅର୍ଥନୀତିର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଶକ୍ତି। ସେମାନେ ହିଁ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନ୍ତିମ ଶକ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟନ୍ଵୟନ ଫାଶୀ ଦେବା କେବେ ବି ସମସ୍ୟା ନୁହେଁ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସାମାନ୍ୟତା ଦ୍ୱାରା ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଔଷଧ ବିକଶିତ କରିବା, ଏହା ବିଷୟରେ ଅଭିନବ ହେବା, ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ ସାହାଯ୍ୟ ଯାହା ଆପଣ ସମଗ୍ର ମାନବସମାଜ ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ | ଏହି କମ୍ପାନି ଅଲଗା ଅଟେ । ଏବଂ ଏହି କମ୍ପାନୀ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇଟି ପାଇଁ ନୁହେଁ ।
ଏହା ମୋ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ଅଟେ । ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ ସେବା କରିଥିବେ ଏବଂ କେହି ଅବସର ନେଇଥାଇ ପାରନ୍ତି ।
କାରଣ ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ହିଁ ମୂଲ୍ୟବାନ । ଏହା ହେଉଛି ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ଯାହା କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତିର ଚରମ ଭଣ୍ଡାର ଅଟେ | ମୁଁ ଅନେକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଦେଖିଛି ।
ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ସିମାନେ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ବଡ଼, କେବେ ବି ଶିକ୍ଷାଗତ ଆଗ୍ରହ ନ ଥିଲା, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଅଧ୍ୟାପକମାନେ ଅନୁପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଛି।
ଆପଣଙ୍କର ସମ୍ମାନଜନକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରକୃତରେ ହେଉଛି ଉଦ୍ଭାବନ, ଗବେଷଣା, ସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିଛି । ଆପଣ ବାଣିଜ୍ୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହଁନ୍ତି । ଅବଶ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାୟୀ ହେବା ଦରକାର।
ଯଦି ଏହା ସ୍ଥାୟୀ ନ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା କାମ କରିବ ନାହିଁ । ତା'ପରେ ଏହି କମ୍ପାନି ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିଛି। ଏବଂ ଜଣେ ଯେତେବେଳେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେଉଛି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତର ଭାବରେ ସମସ୍ୟାରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି |
ପ୍ରଶାସନିକ ଅଡ଼ୁଆ ଆକାରରେ ଚିନ୍ତା । ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଆକାରରେ ଚିନ୍ତା । ହେଡୱିଣ୍ଡ ପ୍ରଥମେ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ପୁରସ୍କାର ନ ମିଳିବା ଆକାରରେ ଥିଲା ।
କିନ୍ତୁ ଏହା ସଫଳତାର ମଡେଲ ପାଲଟିଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ୯ ବିଲିୟନ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଡୋଜ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଅବଶ୍ୟ ଆମ ଦେଶର ଆକାର ବଡ଼।
ଏବଂ ଆମେ ବଡ ସଂଖ୍ୟା ବୋଲି ଜାଣିଛୁ । ୧.୪ ବିଲିୟନ । ୯ ବିଲିୟନ ହେଉଛି ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଏକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ।
ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ। ତା'ପରେ ଏହା ମଣିଷର ଦୁଃଖ ଦୂର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । କାରଣ ଯୁଗଯୁଗ ଧରି କୁହାଯାଏ, ଯଦି ଆପଣ ସୁସ୍ଥ ନୁହଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ପ୍ରସବ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ଆପଣ ପ୍ରତିଭାବାନ ହୋଇପାରନ୍ତି । ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇପାରନ୍ତି। ଆପଣ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡର ଅଧିକାରୀ ହୋଇପାରନ୍ତି ।
ଆପଣଙ୍କର ଏକ ମସ୍ତିଷ୍କ ହୋଇପାରେ ଯାହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଫଳ କରେ, ତେବେ ସମାଜ ପାଇଁ ସମ୍ପତ୍ତି ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆପଣ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱରେ ପରିଣତ ହୁଅନ୍ତି। ଏବଂ ଯଦି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ମହାନ ଅଧ୍ୟୟନ ଗୁଣର ଅଧିକାରୀ ନୁହଁନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତି ବିପଦ ଅନୁଭବ ଭୋଗ କରନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କର ଅର୍ଥନୀତି ପୂର୍ବରୁ ଅସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇଯାଏ ।
ଏହା ପୂରା ପରିବାରରେ ଆତଙ୍କଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ତେଣୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାନବ ସେବା। କାରଣ ଯଦି ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ରହୁଛୁ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଅତ୍ୟଧିକ ଭୌତିକତାବାଦୀ ହୋଇଯାଇଛୁ ।
ଆମେ ମନର କଥା କହୁଛୁ। ବେଳେବେଳେ ଆମେ ହୃଦୟର କଥା କହିଥାଉ। କିନ୍ତୁ ଆମର ଆତ୍ମା ବିଷୟରେ ଆମେ ଖୁବ୍ କମ୍ କଥା କହିଥାଉ।
ଏବେ ଆତ୍ମା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ମଣିଷକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରୁଛି। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ସମାଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିପଦରେ ଅତିକ୍ରମ କରିନଥାଏ । ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆମ ଆକାରର ଏକ ଦେଶ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଯୋଜନା ଯାହା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଶେଷ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
ମୁଁ ଦେଶରେ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହାର ଉନ୍ନତ ଦୁନିଆର କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବାହାରେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ତା'ପରେ ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି କରିବାର ଅଛି ।
ଯଦି ଆପଣ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ର, ଆମର ବେଦ, ଅତ୍ରୁବବେଦକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦେଖିବେ, ତେବେ ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସେମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ପରିସ୍ଥିତି ସୂଚାଇଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଭଳି କମ୍ପାନୀମାନେ ନବସୃଜନ, ଗବେଷଣା, ବିକାଶ, ପ୍ରତିଷେଧକ, ସତର୍କତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଣିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଆସନ୍ତୁ ବ୍ୟସ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଆମପାଖରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ବଟନ ଦବାଇବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ଡାକିବାକୁ ପଡିବ ।
ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଦରକାର। ଏବଂ ଏହା ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ଏଡାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏଭଳି ଏକ କମ୍ପାନୀ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଅବିକଶିତ ସହର, ସହର ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଗ୍ରାମୀଣ, ଦ୍ବିତୀୟ ସ୍ତରର ସଠିକ୍ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରସାରତାର ଯତ୍ନ ନେବ ।
ଆପଣଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନ ଆମକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ କରିଛି । ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୈଷୟିକ ଅନୁପ୍ରବେଶ, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବେଶ । ଏକ ଦଶନ୍ଧି ତଳେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଏହି ଦୃଶ୍ୟ କ'ଣ ଥିଲା।
ଏବଂ ଦୃଶ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଆମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଗଣନା କରୁଥିଲୁ, ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚ ଜଣ, କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲୁ, କଠିନ ଅଞ୍ଚଳ ଅତିକ୍ରମ କରୁଥିଲୁ । ଆମେ କାନାଡ଼ାକୁ ପଛରେ ପକାଇ, ବ୍ରିଟେନକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଫ୍ରାନ୍ସକୁ ପଛରେ ପକାଇ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ରହିବାକୁ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ସମୟ କ୍ରମେ ଆମେ ଜାପାନ ଓ ଜର୍ମାନୀଠାରୁ ଆଗରେ ରହିବୁ।
କିନ୍ତୁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ସଚେତନ ହେବେ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୧୯୮୯ରେ ସଂସଦକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲି ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର, ନିଶ୍ୱାସ ଅଟକାଇ ରଖିବା, ଆପଣଙ୍କ ଆସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ପ୍ୟାରିସ୍ ଏବଂ ଲଣ୍ଡନ ଭଳି ସହର ତୁଳନାରେ କମ୍ ଥିଲା । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ କି? ୧୯୯୧ ରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ୬୦୦ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ରହିଛି ।
୧୯୯୧ମସିହାରେ ଆର୍ଥିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବିମାନରେ ସୁନା ବୋଝେଇ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଦୁଇଟି ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ରଖାଯିବ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯାହା କହୁଛି ତାହା ହେଉଛି ଆମେ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯାଇଛୁ ।
ଆମେ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଅଛୁ ଯାହା ମୁଁ ୧୯୯୧ ରେ କଳ୍ପନା କରି ନ ଥିଲେ | କେବେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିନଥିଲେ, କେବେ ଭାବି ନଥିଲେ ଯେ ଆମ ଭାରତ ଆଜି ଯାହା ଅଛି ତାହା ହେବ । ଏମିତି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ବିଗ୍ ଲିଗ୍ ରେ ନାହୁଁ।
ଆସନ୍ତୁ ମହାକାଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ଚନ୍ଦ୍ରର ସେହି ଅଂଶରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ କେହି ଅବତରଣ କରିନାହାଁନ୍ତି । ୨୦୨୩ ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ତାରିଖରେ ଏହା ଏବେ ମହାକାଶ ଦିବସରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ତିରଙ୍ଗା ଓ ଶିବ ଶକ୍ତି ବିନ୍ଦୁ ରହିଛି। ଆମର ସଫଳତା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ । କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସଂସ୍ଥା ଇସ୍ରୋ ମଧ୍ୟ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଛି।
୬୦ ଦଶକରୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ସାଇକେଲରେ ରକେଟ୍ ପାର୍ଟସ୍ ନିଆଯାଉଛି। ୬୦ ଦଶକରେ ଆମ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ନିଜ ଉପଗ୍ରହକୁ ମାତୃଭୂମିରୁ ମହାକାଶରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ। ଆମେ ତାହା କରିପାରିଲୁ ନାହିଁ ।
ଆଉ ଏବେ ଏହି ଦେଶ ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କର ମହାକାଶ ଉପଗ୍ରହ ରଖିଛି । ସିଙ୍ଗାପୁରରୁ ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ। ଏବଂ କାହିଁକି? ପଇସା ପାଇଁ ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ।
କିନ୍ତୁ ଆମର ଜାତୀୟ ସ୍ୱଭାବକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କେତେକ। ସେମାନେ ଏବେ ବି ବବୁଲରେ ରହିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆମ ବିକାଶର ନିରପେକ୍ଷ ସମାଲୋଚକ।
ସେମାନେ ବିଶୃଙ୍ଖଳାର ରେସିପି ଅଟନ୍ତି । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୨, ଥିଲା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୧୯। ପତ୍ନୀଙ୍କ ସହ ମୁଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବେ କୋଲକାତାର ସାଇନ୍ସ ସିଟିକୁ ଯାଇଥିଲି।
ମୋ ସହିତ ୫୦୦ ପୁଅ ଝିଅ ଥିଲେ। ରାତି ପ୍ରାୟ ୨ଟା ହେବ ଅବତରଣ ସୁରୁଖୁରୁରେ ହୋଇ ନ ଥିଲା। ଆମେ ଭୂପୃଷ୍ଠର ବହୁତ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲୁ ।
ଏହାର ଅତି ନିକଟରେ, ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ ସେଣ୍ଟିମିଟର । ଅବତରଣ ସୁରୁଖୁରୁରେ ହୋଇନଥିଲା। କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ବିଫଳ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଏହା ବିଫଳ ହୋଇ ନ ଥିଲା। ଏହା ସଫଳତା ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନୁହେଁ। ଯଦି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ସଫଳତାର କାହାଣୀ, ତେବେ ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୨ ରଖିଥିଲା। ତେଣୁ ଏଭଳି କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହେଲେ ବିଫଳତା ଆସିବ।
ବିଫଳତାର ଭୟ ମଧ୍ୟ ରହିବ। ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସଫଳତା ସହିତ ଦୂରେଇ ଯିବା ପାଇଁ ଲୋକ ରହିବେ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କର ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ | ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଦ୍ୱାରା ମାନବିକତାର ସେବା କରିବାର ଆମର ପ୍ରୟାସ କେବେ ବି ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ସ୍ୱଦେଶୀ ଗବେଷଣା ଏପରି ଏକ ଜିନିଷ ଯାହା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟରେ ଏକ ଉତ୍ପାଦ ବିକଶିତ ହେବ ବୋଲି ଆରାମରେ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲୁ | ଆସନ୍ତୁ ଏକ ରେଡିଓ ନେବା ।
ପ୍ରାୟ ୫-୬ ବର୍ଷ ପରେ ଆମେ ଏହା ପାଇବୁ । ଏହାପରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୨ ବର୍ଷ ପରେ ପାଇଲୁ। ତା'ପରେ ଆମକୁ ପାଖାପାଖି ୬ ମାସ ମିଳିଥିଲା।
ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏହାକୁ ତୁରନ୍ତ ପାଇଥାଉ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହାର ବିପରୀତ ସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଛି। ଆମର ଉତ୍ପାଦ ବାହାରକୁ ଯାଉଛି।
ଆମେ ସେହି ମୋଡରେ ଆସିଥିଲୁ । ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଗରେ ଦୁଇଟି ପୋଜ୍ ରଖିଛି। ଆମେ ଉପଲବ୍ଧ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ନିଷ୍କାସିତ ହେଉଛି।
ବାସ୍ତବରେ ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ କିମ୍ବା ସମାଜ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନେଇ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ହେଉଛି ଅସମ୍ମାନ। ମୁଁ ଏହାକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦ ବୋଲି କହୁଛି । ଏହାର ତିନୋଟି ଗମ୍ଭୀର ବିପଜ୍ଜନକ ପରିଣାମ ରହିଛି।
ଗୋଟିଏ, ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରାର ନିଷ୍କାସନକୁ ଏଡ଼ାଇ ଦିଆଯାଉ। ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମଦାନୀ ଯୋଗ୍ୟ ଆମଦାନୀ କରିଥାଉ, କେବଳ କିଛି ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ଜିନିଷ। ଯାହାଙ୍କ ଆମେ ଆମ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁଛୁ ।
ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ହାତରୁ କାମ ଛଡ଼ାଇ ନେଉଛୁ। ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଆମେ ଉଦ୍ୟୋଗବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ । କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନି କୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସମାନ କଥା।
ଆମ ଆକାରର ଦେଶ କାହିଁକି କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନି କରିବା ଉଚିତ୍? ଆମେ କାହିଁକି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଘୋଷଣା କରିବୁ ଯେ ଆମେ ଏଥିରେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଡିପାରିବୁ ନାହିଁ? ଆମେ କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନି କରିଥାଉ। ମୂଲ୍ୟ ଯୋଡାଯାଏ, ଆମେ ସେହି ଜିନିଷ ଆମଦାନୀ କରିଥାଉ ଯେଉଁଥିରେ ଆମର କଞ୍ଚାମାଲରେ ମୂଲ୍ୟ ବାହାରେ କେହି ଯୋଡିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯଦିଓ ଆପଣଙ୍କ ଧାରା ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, ଆପଣ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଟନ୍ତି ।
ଆପଣ ଟ୍ରେଲବ୍ଲେଜର ଅଟନ୍ତି । ଏହା ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେବା ଦରକାର। ମୁଁ ଜଣେ କୃଷିବିତ୍ ।
ମୁଁ ଜଣେ କୃଷକ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି। ମୁଁ ଜାଣେ ଶିକ୍ଷାର ମହତ୍ତ୍ୱ । କିନ୍ତୁ କୌଣସି ସ୍କୁଲରେ ନାମଲେଖା ପାଇଁ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିନଥାଇପାରେ।
ଘରେ ରାସ୍ତା ନଥିଲା, ବିଜୁଳି ନଥିଲା, ପାଣି ନଥିଲା, ଶୌଚାଳୟ ନଥିଲା। ଯାହା ମୁଁ ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଦେଖୁଛି । ପରିବର୍ତନଶୀଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ।
ସେଠାରେ ଶୌଚାଳୟ ରହିଛି। ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସେଠାରେ ଅଛି। ସେଠାରେ ବିଜୁଳି ଅଛି।
ସେଠାରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ରହିଛି। ଏବଂ ସେଠାରେ ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ମୁଣ୍ଡପିଛା ୧.୪ ବିଲିୟନ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର ଆମେରିକା ଓ ଚୀନ୍ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ବୋଲି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି।
ଆମର ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାରବାରର ପ୍ରାୟ ୫୦% ଅଟେ । ଏହା ଏକ କିମ୍ବା ଦୁଇ ପ୍ରତିଶତ, କମ୍ କିମ୍ବା ଅଧିକ ହୋଇପାରେ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଏହା କେତେ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ।
କାରଣ ମୁଁ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବୁଦ୍ଧିମାନ ମନ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବ ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ଗଣିତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜ୍ୟୋମିତିକ ଭାବରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛନ୍ତି । କ'ଣ ଆମେ ଦେଶ ବିରୋଧୀ ବୟାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବା? ଅନ୍ୟର ଅଜ୍ଞତାର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଜଣେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ଆମେ କଷ୍ଟ ଦେଇପାରିବା କି? ମୁଁ ଯାହା କହୁଛି ତାହା ଭୁଲ ବୋଲି ସେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି । ସେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ୭.୫% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହା କି ଏହା ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମୟରେ କରିଥିଲା ।
ଏହା ୫% ରୁ ଅଧିକ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଯେଉଁ ପଦବୀରେ ଥିଲେ, ସେଥିପାଇଁ ସାଧାରଣ ଲୋକ ତାଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ଆମର ସଫଳତା ଉପରେ ସନ୍ଦେହ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି ବୁନ୍ଦାରୁ କାଟି ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ। ଏହା ହିଁ ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ। ଆମକୁ ଗର୍ବିତ ଭାରତୀୟ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ପାଇଁ ଆମକୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ କ'ଣ ହାସଲ କରିଛୁ ତାହା ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଗତ କିଛି ମାସକୁ ଦେଖନ୍ତୁ।
୩୦ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସଂସଦର ନୂଆ କୋଠା । କେବଳ ଏକ କୋଠା ନୁହେଁ। ଭିତରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି | ଆମର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଥିଲା, ଯାହା ଦଶଟି ଗ୍ଲୋବାଲ କନଭେନସନ୍ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ। ଯଶୋଦ ଭୂମି, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ପି ୨୦ କରିଥିଲୁ ।
ଆମର ଟ୍ରେନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ। ଆମ ର ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏବଂ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ । ଆମ ରାଜପଥକୁ ଦେଖନ୍ତୁ। ଆମର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବେଶକୁ ଦେଖନ୍ତୁ। ଏବେ ଏସବୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଅଲଗା ଅଛୁ ।
ଆମେ ଆଉ ବାହାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଖୋଜିପାରିବୁ ନାହିଁ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ସେୟାର କରି ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ବିଶୃଙ୍ଖଳାକାରୀ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କଥା ଆସେ, ଆପଣ ସେବିଷୟରେ ସଚେତନ ହୁଅନ୍ତି । ଆପଣ ଙ୍କୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନସିକତା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯାଏ । ଏହା ଏକ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆମ ଘରେ, ଆମ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ, ଆମ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗ୍ସ, ବ୍ଲକ୍ ଚେନ୍, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଏବଂ ପ୍ରକାର। ଏବେ ଗବେଷଣାକୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ସାଧାରଣୀକରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଅନ୍ୟଥା ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ପରମାଣୁ ବିସ୍ଫୋରଣ ଭଳି ହେବ । କିନ୍ତୁ ଆଣବିକ ଶକ୍ତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଗଲେ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ। ଏହା ଆଉ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ। ତେଣୁ ଟେକ୍ ରେ ଗୋଟିଏ ଭାରତ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଶତାଧିକ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଆମ ଆକାରର ଦେଶରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବହୁଗୁଣିତ ହେବା ଦରକାର । ଆଉ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କହିବାକୁ ଗଲେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଫାର୍ମାସି ଭାବେ ପରିଚିତ ।
କେବଳ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଜନବହୁଳ ଦେଶ । ପୃଥିବୀର ଏହି ଫାର୍ମାସି ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହା ନିଜ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଯତ୍ନ ନେଇଛି । ଆଉ ତା'ପରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ଦିଅନ୍ତି । ଆହୁରି କିଛି କରିବାର ଅଛି । ଆମର ରାଡାରକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ ।
ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଦୁନିଆକୁ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଲାଗୁଛି ଯାହାକୁ ମୁଁ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ବୋଲି କହୁଛି। ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ନୁହଁନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ନୁହେଁ। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାର ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ନୁହେଁ। ଏହା ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ। ରୋଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଖାଦ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ।
ଏହାର ସମାଧାନ କେବଳ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାରେ ରହିଛି। ସାଥୀମାନେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପାଠପଢ଼ା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କର୍ପୋରେଟ୍ ମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ହାତରେ ଧରିବା କାରଣରୁ। ଯଦି ଆପଣ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦୁନିଆର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଆର୍ଥିକ ମହାଶକ୍ତି ପାଲଟିଯାଇଛନ୍ତି କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରମାନେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶିଳ୍ପ ଏହି ଗବେଷଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି। ଏହା କେତେ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ । ଏବଂ ଦେଶ ଭିତରେ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ଘରେ ଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣଦେଖା କରି ସେହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ସମାଲୋଚନା କରୁନାହିଁ। ସେମାନେ ହୁଏତ ଏକ ବୈଧ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଏହା ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଭାବରେ, ଚିନ୍ତାକରି ଥାଇପାରନ୍ତି ।
କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ନିବେଦନ କରୁଛି । ଆମର କର୍ପୋରେଟ୍ ମାନେ, ସେମାନେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ହାତରେ ଧରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେମାନେ ଆମର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ହାତରେ ଧରି ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ମୁଁ ନିକଟରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଥିଲି ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ଏକ କଥା ରଖିଥିଲି । ବିଚାର ପାଇଁ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଏଠାରେ ରଖିଛି । ସିଏସଆର ପାଣ୍ଠି କୁ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଏ ।
କିଛି କଂପାନି ପାଇଁ ରାଶି ଏପରି ହେବ ଯେ, ଇଚ୍ଛା ଥିଲେ ବି କିଛି ହାସଲ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଯଦି କର୍ପୋରେଟ୍ ମାନେ ସମାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆମେ ସିଏସଆରର କିଛି ଅଂଶକୁ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ମହାନ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର, ଉତ୍କର୍ଷ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସିଏସଆରରୁ ପାଣ୍ଠି ଅଛି । ଯଦି ସେମାନେ ସିଏସ୍ଆର୍ ପାଣ୍ଠିର ଏକ ଅଂଶକୁ ସଂଗଠିତ ଢଙ୍ଗରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଆଉ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶରେ ସେହି ବର୍ଗର ସବୁ ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିବ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ଏପରି ଏକ ଜିନିଷ ଯାହା ଉପରେ ଆମେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ | ଏଠାରେ ଟିମ୍ ଆଉ ଏକ ଜିନିଷ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ତାହା ହେଉଛି ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନରେ ନିୟୋଜିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍, ଉତ୍ତମ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଆକାରରେ ଆମ ପାଖରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ରହିଛି।
ସେମାନେ ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର। ପୁରାତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ସବୁ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି। ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରମାନେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଭିତ୍ତିଭୂମି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି ।
କିନ୍ତୁ ଯଦି ସେମାନେ ଏହି ଦେଶର ନୀତି ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଥିଙ୍କଟ୍ୟାଙ୍କ ଗଠନ କରନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇପାରିବି ଯେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ନିଜ ଲାଇନ୍ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଚମତ୍କାର କରିବ। ଦୁହେଁ ଉଭୟ ଶବ୍ଦ ଦେଖିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସେଠାରେ ଥିଲେ। ଏବଂ ୯୦ ଦଶକର ଶେଷ ଭାଗରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ ।
ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତର ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ପ୍ରମାଣ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆମ ଆକାରର ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଅର୍ଥନୀତି ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆମେ ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯାହାବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ, ଆଇଏମଏଫ, ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମ ଦ୍ୱାରା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ପ୍ରିୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯାହାର ମାନବ ସମ୍ବଳ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି । ଆମେ ଆମ ଆକାରର ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅଛି, ଯାହା ଗାଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ସ୍ତରରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଭାବରେ ଗଠିତ । ତେଣୁ ଏବେ ଆମେ ଏକ ମହାଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛୁ ବୋଲି କହିବାକୁ ଗଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତ୍ତି ହେବନାହିଁ । ଆମେ ଆଉ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ବିହୀନ ଦେଶ ନୁହଁ। ଆମେ ଆଉ ଶୋଇଥିବା ବିଶାଳ ଦେଶ ନୁହଁ ।
ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଟ୍ରାକିଂ କରୁଛୁ । ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମର ମାରାଥନ୍ ମାର୍ଚ୍ଚ Bharat@2047, ଯେଉଁଠାରେ ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସେହି ପଦଯାତ୍ରା ଏକ ସଫଳ ପଦଯାତ୍ରା ହେବ, କେବଳ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଏକାଠି ଏକ ପଦଯାତ୍ରା ହେବ: ଆମ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱ ନେତା ରେ ପରିଣତ କରିବା, କାରଣ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱନେତା ହେବା ର ଅର୍ଥ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା । ଇତିହାସକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯିଏ ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ ।
ଆମ ପାଖରେ ରାଜା ଓ ଜାମିଦାର ଥିଲେ; ସେମାନେ କେବେ ବି ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ନ ଥିଲେ । ଆମେ ଆକ୍ରମଣର ଶିକାର ହୋଇଥିଲୁ; ଆମେ କେବେ ଆକ୍ରମଣରେ ଲିପ୍ତ ନଥିଲୁ। ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ; ଆମେ ସ୍ଥିରତା ଚାହୁଁଥିଲୁ । ୫୦୦୦ ବର୍ଷର ଏଭଳି ସଭ୍ୟତା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶରେ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ କହନ୍ତି, "ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବେ ବି ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ନୁହେଁ, କେବଳ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିରୋଧ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ" ଏବଂ ଗ୍ରୀକ ଦାର୍ଶନିକ ହେରାକ୍ଲିଟସ୍ ଥିଲେ ଯିଏ କହିଥିଲେ "ଏକମାତ୍ର ନିରନ୍ତର ହେଉଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଦୁଇ ଥର ଗୋଟିଏ ନଦୀକୁ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ନା ନଦୀ ସମାନ ହେବ ନା ମଣିଷ ସମାନ ହେବ ।
ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶାସନରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏକ ସମନ୍ୱୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ: ଦେଶର ଉତଥାନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କୁ ଛାଡିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା, ଶିକ୍ଷାରେ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସୁଲଭ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ଟିକିଏ ମୁଡ୍ରେ ଅଛି; ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ମୁଁ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନକୁ ଆସି ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ମାନବିକତାର ସହମତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଅନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଅନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ବାଲାନ୍ସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ଯୋଗଦାନ ସନ୍ତୁଳନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ ଅଟନ୍ତି ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ, ଶେଷରେ, ବିକଶିତ Bharat@2047 ପାଇଁ ମାରାଥନ ଶୋଭାଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ହେବେ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Vice President's Secretariat
Text of Vice-President's Speech at Bharat Biotech Campus, Hyderabad
27 APR 2024 10:01PM by PIB Delhi
Hon’ble Governor of Telangana, Administrator Puducherry and Governor of another state Jharkhand. A man with rich experience of having been a parliamentarian for two terms and now holding this constitutional position.
This constitutional position of the Governor is no longer ornamental and we have the right man at the right place with right experience, right dedication and right commitment.
Padma Awards have got very high credibility.They are no longer driven by patronage or so-called iconic status or reputations built by event management. Padma Awards are very authentic and you all must have been surprised that when a person next door gets Padma Award you never look for that. But your reaction will be the right person has got it.
In this case the right persons have got it. So I was there. We interacted with the couple a little more extensively when we invited them and others who had got Honoris Causa from Punjab University for lunch.
Very simple, very modest, not driven by commerce, not driven by the balance sheet results. The balance sheet must respect and reveal societal aspect. But thanks to pandemic COVID and pandemic COVID has taught us many good lessons.
One is the world has come to know about you people more closely. You have been majorly instrumental in taking care of 1.3 billion people, making us proud all the way. But what is more significant of their contribution is that this country, while handling its own problem, handheld 100 other countries, Covaxin Maitri.
We gave COVID vaccine free to about 100 countries. Now I come to the real point. How this has been brought about? Research, development, innovation.
Research and development are the final strength of any economy. They are the final strength of any nation. Execution is never a problem.
Execution can take place by mediocrity, but developing a particular medicine, being innovative about it, that's the greatest help you can contribute to the humanity at large. This company stands out. And this company stands out not because of two of them.
It stands out because of the people before me also. And those who are in attendance in virtual mode. And those who may have served here and may have retired.
Because it is the human capital that is precious. It is the human capital that alone is the ultimate repository of your wealth. I have come across many educational institutions.
People who are big in infra, never had academic inclinations, have excellent institutions. But faculty is missing. That's the situation.
Your esteemed institution has truly set a benchmark in innovation, research, service, and education. You are not driven by commerce interest. Of course, every mechanism has to be sustainable.
If it is not sustainable, it wouldn't work. Then this company has been a pioneer. And a pioneer is one who faces headwind more severely than others.
Headwind in the shape of administrative hiccups. Headwind in the shape of assimilating human resource. Headwind initially in the shape of there not being sustainable financial reward.
But this has become a success model. I am told 9 billion vaccine doses globally have been delivered. Of course, our countries are big in size.
And we know big numbers. 1.4 billion. 9 billion is quite a statistical figure.
Staggering. Then it gives emphasis to alleviation of human misery. Because it has been said over ages, If you are not healthy, you cannot deliver.
You may be talented. You may be committed. You may be possessed of highest integrity and ethical standards.
You may have a brain which is remarkable. But if health fails you, rather than being asset to society, you become a liability. And if a person is not possessed of these great study qualities and suffers health hazard, his economy is already vulnerable.
It is nothing short of a panic in the entire family. Therefore, this work is remarkable human service. Because we are living in times where we have become too materialistic.
We talk of mind. Occasionally we talk of heart. But rarely we talk of soul.
Now soul and spirituality define a human being. And that comes only when society is not overtaken by health hazards. Fortunately, a country of our size has seen in recent years, policy initiatives and schemes that have hand-held the last in the row.
I am talking about the health program we have in the country. I think its reach is beyond any program in the world. But then a lot more is to be done.
If you look at our ancient scriptures, our Vedas, Atruvaveda in particular, you will find that focus on health and the kind of situations they have indicated. Now companies like this can work in innovation, research, development, to bring about a mechanism of prevention, precaution. Let us not get alert when we have a mechanism where the button has to be pressed and the doctor has to be summoned.
That situation must be avoided. And that is avoidable. I am sure a company like this would for sure take care of dissemination of right information, right knowledge across all segments of society, rural, tier 2 cities, tier 3 cities, and urban centres.
Your exceptional contribution made us proud for another reason. And that is India's unprecedented technological penetration, digital penetration. A decade ago, imagine what the scene was.
And the scene was we were counted as a nation, fragile five, facing difficult situations, traversing difficult terrain. We have negotiated to slot number five, ahead of Canada, ahead of UK, ahead of France. Matter of time, we'll be ahead of Japan and Germany.
But France and most of you will not be aware. When I was elected to Parliament in 1989, and it was a good fortune to be a minister, the size of the Indian economy, hold your breath, make sure of your seats, was less than that of cities like Paris and London. Can you imagine? In 1991, right now our foreign exchange reserves are more than 600 billion.
In 1991, to sustain our fiscal credibility, we had to physically load our gold in a plane. To be placed to two sea banks. What I'm telling you is we have come a long way.
We are at a place which I never imagined in 1991. Never dreamt of, never thought our Bharat will be what it is today. There is not a sector in which we are not in the big league.
Let's talk of space. Chandrayaan 3 landed at that part of the moon where no one has landed. On 23rd August, 2023, it has become now a space day.
Tiranga and Shiva Shakti points are embedded on the surface of the moon. Thanks to our achievements. All this because ISRO, an organisation like you, is engaged in that activity.
Go to 60s, rocket parts being taken on a bicycle. In 60s, our neighbouring country could put its satellite in the space from the homeland. We couldn't.
And now this country puts in space satellites of developed nations. Singapore to UK and others. And why? Good value for money.
But look at our national temperament, some of them. They continue to be in the bubble. They are incorrigible critics of our development.
They are recipe for chaos. Chandrayaan 2, it was September 2019. Along with my wife, I went to science city in Kolkata as governor of state of West Bengal.
500 boys and girls were with me. Around 2 a.m. or thereabout, the landing was not soft. We reached quite close to the surface.
Very close to it, just few centimetres. Landing was not smooth. Some people took it as failure.
It wasn't failure. It was success but not 100%. If Chandrayaan 3 is a success story, the foundation was laid by Chandrayaan 2. And therefore, when you are engaged in such a difficult task, there will be failures.
There will be fear of failure also. There will be people to compete and walk away with success which may be yours. Notwithstanding that, our pursuit to serve humanity by research and development, scientific research should never get impeded.
Indigenous research is something on which you must focus. There was a time when we would wait leisurely that a product will be developed in the West. Let's take a radio.
We'll get it after about 5-6 years. Then we got it after about 2 years. Then we got about 6 months.
And now we get it immediately. But now, there is reversal. Our products are going outside.
We got into that mode. Now, I put two poses before you. 100 billion or more foreign exchange is being drained out every year because we import items that are available.
This is, as a matter of fact, disrespect to being vocal about local or commitment to society. I term it as economic nationalism. It immediately has three serious dangerous consequences.
One, avoidable drain of foreign exchange. Secondly, when we import avoidable imports, items that are made available here, only for some fiscal gain. We are depriving our people of employment.
We are snatching work from their hands. And more critically, we are also impeding entrepreneurship growth. Same is about raw material export.
Why should a nation of our size export raw material? Why should we declare to the whole world that we can't add value to it? We export raw material. Value is added, we import the item to which value has been added to our raw material by someone outside. Now, while your stream may be different, you are a leader in research and development.
You are trailblazers. This must be there in all areas. I am an agriculturalist.
I belong to a farmer's family. I know the importance of education. But for admission to any school, I may not have got opportunity.
There was no road, no electricity, no water, no toilet in the house. What I see in every village now. Transformative change.
Toilet is there. Tap water is there. Electricity is there.
The Internet is there. And education is also there. The world is stunned that the per capita internet consumption of this great nation of 1.4 billion per capita is more than that of USA and China taken together.
Our digital transactions are nearly 50% of global transactions, empirically. It could be one or two percent, less or more. In such a situation, how painful it is.
Because I am before people who have discerning minds, scientific temper, who have capacity to change Bharat and the world, not arithmetically, but geometrically. Can we countenance anti-national narratives? Can we suffer an expert trying to capitalise on ignorance of others? He knows full well what I am saying is wrong. He knows India's economy will be rising more than 7.5%, which it did at the relevant time.
He said it wouldn't go more than 5%. By virtue of the position he held, ordinary people believed him. Those who are doubting our accomplishments have to experience it by cutting out of that bubble.
Commitment to nationalism is not optional. It's the only way out. We have to be proud Indians. We have to take pride in our historical accomplishments. I don't want to tell you what we have achieved. But just look at the last few months.
New building of parliament in less than 30 months. Not just a building. Made functional inside, 100%. We had Bharat Mandapam, one of the ten global convention centres. Where we held G20. Yashod Bhoomi, where we held P20.
Look at our train mechanism. Look at our airports and railway stations. Look at our highways. Look at our digital penetration. Now, all this has to sustain. By we Indians being different.
We can no longer afford to look for technology outside. I am happy to share with you. That when it comes to disruptive technologies, you are aware of them. You are informed scientific minds. It is nothing less than a new industrial revolution. These technologies have entered our homes, our offices, our way of life.
Artificial intelligence, Internet of Things, blockchain, machine learning and the kind. Now research has to generalise them. These technologies otherwise are like unregulated nuclear explosion. But if nuclear power is regulated, you get power. That is another challenge. So one Bharat by take is not enough. Hundreds are not enough. In a country of our size, the number has to multiply. And seriously, India is known as the pharmacy of the world.
Just imagine. The most populous country in the world. This pharmacy of the world means it has taken care of its own populace. And then catering to others also. There is more to be done. Our radar has to focus on global issues.
The world is finding it very difficult to deal with challenges which I call existential. They are challenges not for one country. Not for one region. Not for one kind of human race. These are challenges for the entire planet. Disease, health, food, climate change.
And the solution lies only in research and development and technology. Friends, all over the world, academics have blossomed. On account of corporates hand-holding them. If you look at institutions of repute in the western world, they have become financial giants because their alumni have contributed. Industry has supported the research. How painful it is. And some of us within the country have doled out millions of dollars to those institutions, ignoring institutions at home. I'm not criticising. They may have done it rationally, thoughtfully, for a valid cause.
But I appeal from this platform. Our corporates, they must hand-hold research and development. They must hand-hold our academic institutions. I was at a function recently where I put a point across. For consideration, I'll do it here. CSR fund is defined by statute.
For some companies, the amount will be such that even if there is a will, intent, nothing can be achieved. But if corporates come on the same platform, that every year we will use part of CSR to bring one or two great research centres, institutes of excellence, they have funds from CSR. If they part with part of the CSR fund, in a structured manner, it will do wonders.
And in a decreased time, our country will be having institutions all over of that category. I think that is something we should be seriously focusing. Another thing which the team here can take note of and act is we have greatest talent pool reserve in the shape of alumni of institutions, IITs, IIMs, great colleges, other institutions engaged in science, technology, forensic science.
They are alumni. The alumni are all over. The alumni come together, engage in an activity to help their institute in infrastructure or otherwise.
But if they constitute a think tank for policy formation of this country, I can assure you it will do wonders, including in your own line. They both have seen both the words. They were there. And came in late 90s here.
Future belongs to Bharat. Our present is proof of it. At present, we are the only country of our size where the economy is growing faster than anyone else. We are the only country indicated by World Bank, IMF, World Economic Forum as a favourite destination of investment and opportunities. Presently, we are the only country whose human resource is contributing all over the globe in apex institutions. We are the only country of our size that has vibrant democracy, constitutionally structured at all levels from village to the centre. And therefore, to say that we are emerging now as a superpower, we are no longer a country with potential. We are no longer a sleeping giant.
We are fast moving. We are fast tracking. We have to see and ensure that our marathon March Bharat@2047, where it celebrates the centenary of its independence, that march will be a successful march, a march in togetherness with only one object: to make our Bharat a developed nation and a global leader, because Bharat being a global leader means peace and stability for the entire humanity. Look around in history, the only country that has not believed in expansion.
We had Raja and Jamidaar; they never believed in expansion. We suffered invasion; we never engaged in invasion. We absorbed everyone; we sought resilience. No other country can have that kind of civilization ethos of 5000 years.
Lord Buddha says, “Change is never painful, only the resistance to change is painful,” and there was Greek philosopher Heraclitus who says, “The only constant is change.” He also said the same man cannot enter the same river twice because neither river will be the same nor the man will be the same.
There must be a synergy approach between all stakeholders in democratic governance with one object in mind: to ensure the rise of the nation and leave to its citizens in all sectors, relieve them from health problems, empower them in education, make their life affordable, inspire them. Right now, the nation is in a bit a mood; there is an atmosphere of hope and possibility.
I am extremely grateful to come to a place where people are driven by the consensus of humanity, where people are driven by sublimity, where people are passionate not to increase their bank balance but to increase their societal contribution balance.
My best wishes to all of you and those who are in virtual attendance. I wish you the very best in your life, and I am sure you will, to conclude, be worthy partners in the marathon March for Viksit Bharat@2047.
Thank you so much.