ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ସରକାର
ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସର୍ବାଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଧାରା ୧୧ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି
13 APR 2024 10:36AM by PIB Bhubaneswar
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଦେଶରେ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସର୍ବାଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବିଦ୍ୟୁତ ଆଇନ, ୨୦୦୩ ର ଧାରା ୧୧ ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଛନ୍ତି (ଯାହା ଅଧୀନରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିପାରିବେ ଯେ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ ଅସାଧାରଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେହି ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି ଉତ୍ପାଦନ ଷ୍ଟେସନ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବ)।
ମୁଖ୍ୟତଃ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରଣରୁ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର (ଜିବିଏସ)ର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅବ୍ୟବହୃତ। ଆମଦାନୀ-କୋଇଲା ଭିତ୍ତିକ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସମାନ ଢଙ୍ଗରେ ଥିବା ଧାରା ୧୧ ଅଧୀନରେ ଏହି ଆଦେଶର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆଗାମୀ ଉଚ୍ଚ ଚାହିଦା ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ୟାସ୍ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଅପ୍ଟିମାଇଜ୍ କରିବା। ଏହି ଆଦେଶ ମେ ୧, ୨୦୨୪ରୁ ଜୁନ୍ ୩୦, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ବଳବତ୍ତର ରହିବ। ଅର୍ଡର ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ।
ଗ୍ରିଡ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଇବ
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଗ୍ରୀଡ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଗ୍ୟାସ୍ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ କେତେ ଦିନ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ୍ ଭିତ୍ତିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଆବଶ୍ୟକ ତା'ର ଆଗୁଆ ସୂଚନା ଦେବ। ବିତରଣ ଲାଇସେନ୍ସଧାରୀଙ୍କ ସହ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତି (ପିପିଏ) ଧାରଣ କରୁଥିବା ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ପ୍ରଥମେ ପିପିଏ ଧାରକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଯଦି କୌଣସି ପିପିଏ ଧାରକ ଅଫର କରିଥିବା ବିଜୁଳି ବ୍ୟବହାର ନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ପାୱାର ମାର୍କେଟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ପିପିଏ ସହିତ ବନ୍ଧା ନଥିବା ଗ୍ୟାସ୍ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରାଧିକରଣ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ନେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅଂଶ ବିଶେଷ ଭାବେ ଗ୍ୟାସ୍ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆର.କେ.ସିଂ ଏ ନେଇ ଏକାଧିକ ବୈଠକ କରି ଗରମ ଋତୁରେ ଭାରକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ବିଜୁଳି ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଚାହିଦା କୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ ଷ୍ଟେସନ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି:
ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ମୌସୁମୀ ଋତୁକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ
ନୂତନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବ
ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଆଂଶିକ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ହ୍ରାସ କରାଯାଉଛି
କ୍ୟାପ୍ଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ
ଏନର୍ଜି ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜରେ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ମିଳିବ ଅତିରିକ୍ତ ଶକ୍ତି
ଆମଦାନୀ-କୋଇଲା ଭିତ୍ତିକ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ଧାରା ୧୧, ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ଉପଲବ୍ଧ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ହାଇଡ୍ରୋ ପାୱାର ଉତ୍ପାଦନ ପିକ୍ ନିର୍ଘଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର
କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଗୁଆ ଯୋଜନା
ବିଶେଷ କରି ଗରମ ପାଗ ଓ ଅଧିକ ଚାହିଦା ସମୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଭାରତରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ୨୦୨୪ ଗରମ ଋତୁରେ ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ସ୍ୱାଭାବିକଠାରୁ ଅଧିକ ରହିବ ବୋଲି ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଋତୁରେ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଉପରୋକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
ଅଧିକ ପଢନ୍ତୁ:
ଦେଶରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ; ଏନର୍ଜି ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜରେ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଅତିରିକ୍ତ ଶକ୍ତି; ମୌସୁମୀ ଋତୁକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ

Ministry of Power
Government takes measures to operationalize Gas-based Power Plants to help meet Summer Electricity Demand
Section 11 Directions issued to ensure Maximum Power Generation from Gas-based Generating Stations
13 APR 2024 10:36AM by PIB Delhi
In order to help meet the high electricity demand in the country during the summer season, the Government of India has decided to operationalize gas-based power plants. To ensure maximum power generation from Gas-Based Generating Stations, the Government has issued directions to all Gas-Based Generating Stations under Section 11 of the Electricity Act, 2003 (under which the appropriate government may specify that a generating company shall, in extraordinary circumstances operate and maintain any generating station in accordance with the directions of that Government).
A significant portion of the Gas-Based Generating Stations (GBSs) is currently unutilized, primarily due to commercial considerations. The order under Section 11, which is on similar lines as done for imported-coal-based power plants, aims to optimise the availability of power from Gas-Based Generating Stations during the ensuing high demand period. The order shall remain valid for generation and supply of power from May 1, 2024 to June 30, 2024. The order can be accessed here.
GRID-INDIA to inform Gas-based Generating Stations of Power Requirement
As per the arrangement, GRID-INDIA will inform the Gas-based Generating Stations in advance, of the number of days for which Gas-based power is required. Gas-Based Generating Stations holding Power Purchase Agreements (PPAs) with Distribution Licensees shall first offer their power to PPA holders. If the power offered is not utilised by any PPA holder, then it shall be offered in the power market. Gas-Based Generating Stations not tied to PPAs must offer their generation in the power market. A high-level committee headed by Chairperson, Central Electricity Authority has been constituted to facilitate the implementation of this direction.
The decision to operationalize gas-based generating stations is part of a series of measures taken by the Government of India, to ensure that the electricity demand in the summer season is met. The Union Minister for Power and New & Renewable Energy Shri R. K. Singh held a series of meetings on this, emphasizing the need for ensuring adequate availability of power to meet the load during the hot-weather season.
Other Measures to Meet Summer Electricity Demand
The government has taken the following measures to meet the summer demand, apart from the decision on gas-based generating stations:
• Planned Maintenance of Power Plants to be shifted to Monsoon Season
• New Capacity Additions to be Speeded up
• Partial Outages of Thermal Power Plants being brought down
• Surplus Power with Captive Generating Stations to be Utilized
• Surplus Power to be offered for sale in Energy Exchange
• Section 11 Directions for Imported-Coal-Based Power Plants, to make full capacity available for generation
• Shifting of hydro power generation to peak hours
• Advance planning by all stakeholders to ensure coal availability
India's electricity demand has been rising rapidly, driven by economic growth, particularly during hot-weather and high-demand periods. The Indian Meteorological Department (IMD) has predicted above-normal maximum temperatures over most parts of the country during the 2024 hot weather season. The above measures are being taken in this context, in anticipation of the high electricity demand during the season.
Also read:
Steps being taken by the Government for meeting Summer Electricity Demand in the country; Surplus Power to be offered for sale in Energy Exchange; Planned Maintenance of Power Plants to be shifted to Monsoon Season