ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଆଇଆଇପିଏର ୭୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 MAR 2024 7:28PM by PIB Bhubaneswar
ଆଇଆଇପିଏ ପାଇଁ ବାସ୍ତବରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର ଅଟେ, କାରଣ ଆଜି ଏହାର ୭୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ।
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କେତେକ ଦିଗ ଉପରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଏବଂ ତାହା ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ସାମିଲ ରହିଛି ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରସ୍ତାବନା, ବିଶେଷ କରି ସମ୍ବିଧାନର ଭାଗ ୩ରେ ମୌଳିକ ଅଧିକାର, ସମ୍ବିଧାନର ୪ର୍ଥ ଭାଗରେ ମୌଳିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ଆଗକୁ ଦେଖବା, ତେବେ ଆଗକୁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥÒବା ମିଳିବ, କିନ୍ତୁ ସାଧାରଣରେ ଫଳପ୍ରସୁ କରିବା ପାଇଁ, ସାଧାରଣରେ ଏହାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ରହିଛି
ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଭଲ ନୀତି, ମହାନ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହାକୁ ବାସ୍ତବତାକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ ନହୁଏ, ତେବେ ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ । ତେଣୁ ୧୯୮୯ମସିହାରେ ମୁଁ ଲୋକସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହେବା ପରେ ଏହାକୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି। ଜଣେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ତେଣୁ ସାର୍ବଜନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆମର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି, ଆମ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା, ସେମାନଙ୍କ ନିରାଶା ର ଦୃଶ୍ୟକୁ ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ମନେ ପକାଇପାରିବି । କାରଣ ମୋତେ ଏହାକୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି।
ଏହା ଥିଲା ୨୦ରୁ ଅଧିକ ଦଳର ମୁହାଁମୁହିଁ ଶାସନ। ମୋର ଏହା ବିଷୟରେ ଭଲ ସ୍ମୃତି ଅଛି | ଆମ ଅର୍ଥନୀତି ଚିନ୍ତାର କାରଣ ଥିଲା। ଆମର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ହ୍ରାସ ପାଉଥିଲା । ଏହା ୧ ବିଲିୟନ ଡଲାର ବା ୨ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମଧ୍ୟରେ ଝୁଲୁଥିଲା।
ଆମକୁ ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ଯାହାକୁ କେବେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯେ ଆମର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମର ଶାରୀରିକ ସୁନାକୁ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଦୁଇଟି ବ୍ୟାଙ୍କରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଏୟାରଲିଫ୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା । ମୁଁ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲି।
ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଯିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳରେ ସାମିଲ ଥିଲି। ମୁଁ ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖିଲି । ଆମର ଅନେକ ଦିଗ ଥିଲା ଯାହା ଚିନ୍ତାର କାରଣ ଥିଲା । ବିଶ୍ୱ ଆମକୁ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ବି ବିଚାର କରିନଥିଲା । ଆମ ଅର୍ଥନୀତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟି ଯାଇଥିଲା। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ଆମର ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ମୁଁ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲି।
୩୦ ବର୍ଷ ପରେ, ୨୦୧୯ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ରାଜ୍ୟପାଳ ହୋଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏବେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଏହି ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନଦେଖିଛି। ୩୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମର ରାଜନୈତିକ ଯାତ୍ରାକୁ ମୁହାଁମୁହିଁ ଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲୁ | ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକଦଳୀୟ ଶାସନ ଚାଲିଥିଲା | ତେଣୁ, ଯଦି ଆପଣ ଏହି ଅବଧିକୁ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ମେଣ୍ଟ ଶାସନରେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଆମର ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆମର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ବଳ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୧୪ରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଲା, ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ଦଳ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲା ।
ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, କାରଣ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଆପଣଙ୍କୁ ଛୋଟ ଏକ ଭୁଲ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି: ମୁଁ ରାଜନୀତିରେ ଅଂଶୀଦାର ନୁହେଁ, ମୁଁ ଶାସନରେ ଅଂଶୀଦାର, ମୁଁ ଜାତୀୟତାବାଦର ଅଂଶୀଦାର ।
୨୦୧୪ରେ ରାଜନୈତିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ଚିନ୍ତାଜନକ ଥିଲା। ଯଦି ଆମେ ଏହାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦିଗକୁ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ଆମ ଦେଶ ଦୁର୍ବଳ ୫ଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଥÒଲା ଏହା ଥିଲା ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ। ଆମ ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କୁ ଏବେ ପଚରାଉଚରା କରାଯାଉଥିବାରୁ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥା ଆଇଏମ୍ ଏଫ୍ ବିଶ୍ବବ୍ୟାଙ୍କ ଆମକୁ ପଚରାଉଚରା କରୁଛି। ଦୁର୍ବଳ ୫ ବର୍ଷରୁ ଆମେ ଏକ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ, ଦୃଢ଼ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛୁ, କିନ୍ତୁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନୀତି, ସକାରାତ୍ମକ ଶାସନ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଅବଦାନ ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଭାଗ୍ୟବାନ। ଯେ ଏହି ଦେଶ ଆମର ପୂର୍ବ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସକ, କାନାଡା, ଫ୍ରାନ୍ସ ଭଳି ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଶୀର୍ଷ ୫ ଟି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ସମୟ-ସମୟର କଥା ଏବଂ ଦୁନିଆର ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି । ଆସନ୍ତା ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜାପାନ ଓ ଜର୍ମାନୀକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବ।
୧୯୮୯ମସିହାରେ ମୁଁ ସ୍ୱପ୍ନରେ ବି ଭାବି ପାରିନଥିଲି। ଦେଖନ୍ତୁ ଆମେ କେଉଁଠି ଅଛୁ । ଯେଉଁମାନେ ଆମକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଥିଲେ, ସେମାନେ ଆମର ପରାମର୍ଶ ନେଉଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଆସି ଆମର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବେଶ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ କରିଛି ଯାହା ୪୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ କରିପାରି ନଥାନ୍ତା, ଭାରତ ଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବ ।
ବିଶ୍ୱର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଏହି ଭୂମିରେ ହୋଇଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରତି ଅନୁକୂଳତା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ । ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅଛି; ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସୁବିଧା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ଯଦି ଆମେ ଆମର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଡାଟା ବ୍ୟବହାରକୁ ଦେଖୁ, ତେବେ ଆମର ବ୍ୟବହାର ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନ୍ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ।
ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ କୋଭିଡର ମୁକାବିଲା କରିଥିଲା ଏବଂ ସେତେବେଳେ ୧.୩ ବିଲିୟନ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଭାରତ କିପରି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବ ତାହା ଉପରେ ସମସ୍ତେ ଧ୍ୟାନ ରହିଥିଲା୤ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜସ୍ୱ ଟିକା ନାହିଁ। ଦେଶରେ ବହୁତ ବିବିଧତା ଏବଂ ଅରାଜକତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ ।
ସେତେବେଳେ ଆମ ପାଖରେ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ଥିଲା। ଦୀପ ଜାଳିବା ଅର୍ଥ କ'ଣ, ଲୋକ କର୍ଫ୍ୟୁର ଅର୍ଥ କ'ଣ, କୋଭିଡ୍ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ପାଇଁ ତାଳି ବାଜିବା ଅର୍ଥ କ'ଣ ତାହା ଏବେ ଲୋକେ ବୁଝିପାରୁଛନ୍ତି।
ଆମେ କେବଳ ନିଜ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଇନଥିଲୁ, ଆମେ ଅନ୍ୟ ୧୦୦ ଟି ଦେଶକୁ କୋଭାକ୍ସିନ ସହାୟତା କରିଥିଲୁ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ସରଳ କୂଟନୀତିର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅତ୍ୟାଧୁନିକତା କ୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱନେତାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ସେମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ କୋଭାକ୍ସିନ ଦେଇଥିବାରୁ ଆମେ ଭାରତ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞ । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ଉପହାର ସ୍ୱରୂପ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଧାରା ୩୭୦ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଏକମାତ୍ର ଧାରା ଯାହା ଅସ୍ଥାୟୀ ଅଟେ । ମୁଁ ବୁଝି ପାରୁନଥିବା କାରଣରୁ ଏହାକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ନିଆଯାଇଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ଅନୁଯାୟୀ ଶପଥ ନେଇଥିଲେ ସେମାନେ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ନିଜେ ଦାବି କରିବା ପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ ବୋଲି ଆପଣ ଏହାକୁ ହଟାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ କହିଥିଲେ
ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା କିଛି ସିଲୋ ସବୁ କିଛି କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରି ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି, କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ ଦୃଶ୍ୟ ଭିନ୍ନ। ମୁଁ ୧୯୯୦ ମସିହାରେ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲି । ଚାରିଆଡ଼େ ମାରାତ୍ମକ ନୀରବତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥÒଲା ଏବେ ଜୀବନ୍ତତା ଦେଖାଦେଇଛି। ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଅନୁଯାୟୀ ଯାଆନ୍ତୁ। ଏହା କ'ଣ ହେଲା?
ଅନ୍ୟ ଏକ ଦିଗକୁ ଆସନ୍ତୁ: ବିକାଶର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା । ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଅର୍ଥନୀତି ଜୋରରେ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣର ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତି ସେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାପ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ । ପାଖାପାଖି ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ନା କୌଣସି କାରଣରୁ ଏହି ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହୋଇପାରିନଥିଲା। ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହେଲା, ଦେଶର ଅଧା ମାନବଜାତିକୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିଲା। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ସଂସଦରେ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କୁ ୧/୩ରେ ସୀମିତ ରଖାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଏକ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଦିଗ ରହିଛି । ଯଦି ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଓ ଜନଜାତିଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଛି, ତେବେ ଏଠାରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଲମ୍ବା, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତିର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ମହିଳା ବର୍ଗରୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ବିଷୟରେ ସମାନ । ଏପରି ଘଟିବ ବୋଲି କେହି ଭାବି ନଥିଲେ।
ଆସନ୍ତୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା। ଆମେ ଆଇନ ଔପନିବେଶିକ ନିୟମରେ ପୀଡ଼ିତ ଥିଲୁ । ଏହା ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଥିଲା। ଶାସକମାନେ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଧିକାରୀମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠୋର ଥିଲେ। ସେମାନେ ଏକ ସାର୍ବଭୌମ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇନଥିଲେ। ଦଣ୍ଡ ବିଧାନ ନ୍ୟାୟ ବିଧାନ ରେ ପରିଣତ ହେଲା ।
ଗ୍ଲୋବାଲ ଇମେଜକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ବାଲିଠାରେ ହିଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜି-୨୦, ୨୦୨୩ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଏହାକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଇଛି। ପାଖାପାଖି ୬୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଫେରିଆସିଛି। ସେଠାରେ ଏକ ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା, ଏବଂ ଖୁସିର ବିଷୟ ହେଉଛି ସମବାୟ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା। ତା'ପରେ ଜି-୨୦ ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଶିଖର ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ଟି ଗ୍ଲୋବାଲ କନଭେନସନ୍ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଚାଲିଥିଲା। ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଏକ ସ୍ଥିର ବୈଶ୍ବିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ତେଣୁ ଏହି ଦେଶର ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଜି-୨୦ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥିଲା।
ବିଶ୍ୱର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱର ପାଲଟିଥିଲା । ଆଜି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ କ'ଣ ତାହା ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଥିଲା। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦେଖନ୍ତୁ ଭାରତ କେଉଁଠାରେ ଅବତରଣ କରୁଛି: ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ୟୁରୋପ । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଜି-୨୦ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପରିଚିତ । ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ମନରେ ଗୋଟିଏ ଧାରଣା ରହିଛି: ଜି-୨୦ ଆୟୋଜନ ରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା କଷ୍ଟକର ହେବ ।
ଜି-୨୦ ସହିତ ଆମର ପି-୨୦ ଥିଲା ଏବଂ ତାହା ଯଶୋଭୂମିରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା କେଉଁଠାରେ ଆସିଲା ତାହା କେହି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, ଏବଂ ହଠାତ୍ ଆମେ ଦେଖିଲୁ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ସୁବିଧା ଅଛି ଯାହା ବିଶ୍ବରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ କରିଥାଏ୤
ଆମ ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ଆକାଶରେ ଆମେ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଦେଖନ୍ତୁ। ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ରହିବାର ଶକ୍ତି ।
ଆମେ ନିଦ୍ରାରେ ଶୋଇଥିବା ଏକ ବିଶାଳ ଜନସମୂହ ନୁହେଁ, ଆମେ ଏମିତି ଦେଶ ଯିଏ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ଆମର ଉନ୍ନତି ଅସମ୍ଭବ, ଉନ୍ନତି ବୃଦ୍ଧିଶୀଳ, ଏବଂ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ କର, ଉତ୍ଥାନ ଠିଆ ହେବ, କେବଳ ସମୟର କଥା ।
ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ଭାରତ@୨୦୪୭କୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଗଢ଼ିତୋଳିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ । ମୁଁ ହୁଏତ ଆଖପାଖରେ ନ ଥିବି, ଏବଂ ଆଗ ଧାଡ଼ିରେ ଥିବା କିଛି ବହୁତ ବିଶିଷ୍ଟ ଲୋକମାନେ ରହିଥବେ
୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାରାଥନ ପଦଯାତ୍ରା ରହିଛି। ଏବେ ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଏହି ପଦଯାତ୍ରାର ଯୋଦ୍ଧା । ଆପଣ ଭାରତ @୨୦୪୭କୁ ଶୀର୍ଷରେ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ଯଦି ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିଥାଉ, ଏପରିକି ରେଡିଓ, ଟେଲିଭିଜନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ, ଆମେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟକୁ ଦେଖୁଛୁ । ସେମାନଙ୍କ ମଡେଲର ରେଡିଓ, ସେମାନଙ୍କ ମଡେଲର ଟେଲିଭିଜନ କେବେ ହେବ? ଏବେ ଆମେ ଆଉ କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି ଆମର ଏକ ମିଶନ ରହିଛି, ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପାଣ୍ଠି ଏହି ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପୃଥିବୀରେ ଏମିତି କିଛି ଦେଶ ଅଛି ଯାହା ପାଖରେ ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ ।
ଆମର ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ପାଇଁ ୯୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଛି । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ନିଯୁକ୍ତି ଓ ନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ହେବ।
ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଆମେ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ । ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗରେ ଅଛୁ। ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଶାସନ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଓ ସୁଯୋଗ। ଏହା ଉପରେ କାମ କରି ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଛୁ।
ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି, ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଭିତରୁ ଆସିଥାଏ, ବିନା ସମର୍ଥନରେ । କେତେକ ମହଲରେ ଭାରତର ଉନ୍ନତି ହଜମ ହୋଇପାରୁନାହିଁ। ସଭ୍ୟତା, ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର, ଜନସଂଖ୍ୟା, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ପଟଳରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହାର ନାମ ନେବା ପାଇଁ ଆମର ବିଶ୍ୱ ସଂଗଠନ ୟୁନାଇଟେଡ୍ ନେସନ୍ ରହିଛି। ଆମକୁ ସେଠାରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସବୁ ସ୍ତରରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଭାବେ ଗଠିତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସହ ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଭାବେ ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଥିବା ଭାରତ ଭଳି ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ନ ପାଇଲେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଜାତିସଂଘ ସେତେଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ଓ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଗାଁରେ, ପୌରପାଳିକାରେ, ଜିଲ୍ଲାରେ ନିର୍ବାଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
ଆଇନର ଶାସନ, ମୌଳିକ ଦିଗ, ଆଇନ ଆଗରେ ସମାନତା ନଥିଲେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କୌଣସି ଅର୍ଥ ନାହିଁ। ଯଦି ମୋର ଅନ୍ୟ କାହା ତୁଳନାରେ ସମାନ ଅଧିକାର ନଥିବ, ତେବେ ମୋର ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇବ । ମୁଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଫାଇଦା ନେବି ନାହିଁ। ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ନିଜ ବଂଶଧାରାକୁ ଅଣଦେଖା କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତାହା ସମାନ ନଥିଲା। ଅଧିକାର, ପରିବାରବାଦ, କିଛି ଲୋକ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ, ଆମେ ଆଇନଠାରୁ ଉଚ୍ଚରେ ଅଛୁ, ଆମେ ଆଇନରୁ ମୁକ୍ତ ଅଛୁ । ଯାହାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଛି। ଆଇନ ଆଗରେ ସମାନତା ହେଉଛି ନୂଆ ନିୟମ।
ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ରାସ୍ତାକୁ ଓହ୍ଲାଇବାର ଯଥାର୍ଥତା କ'ଣ? ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବା ଦରକାର ଏବଂ ଆମ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏହାର ମେରୁଦଣ୍ଡଶକ୍ତି, ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତା, ବୁଝାମଣା, ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ।
ଲୋକମାନେ ପ୍ରଚାର ମୋଡରେ ଆଇନର ଶାସନରୁ ଦୂରେଇ ଯିବାର ଏକ ବିପଜ୍ଜନକ ପ୍ରବୃତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ କି? ଆଇନ ଉଲ୍ଲଂଘନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି କିପରି ପୀଡ଼ିତ କାର୍ଡ ଖେଳିପାରିବ? ଲୋକେ ଖେଳୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଚେତନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଦୁର୍ନୀତି ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆମ ସମାଜର ବାଧକ ସାଜିଥିଲା। ଜଣେ ଯୁବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ୍ କରୁଛୁ, ମାତ୍ର ୧୫% ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କୌଣସି ଛିଦ୍ର ନାହିଁ, ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇନାହିଁ। ଦୁର୍ନୀତିର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏକ ବର୍ଗରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି। ସେମାନେ ପାୱାର କରିଡରର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବିନିଯୋଗ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ପାୱାର କରିଡରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିଲେ। ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସେମାନେ ଆଇନଗତ ଭାବେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହୋଇଥିଲେ। ନିର୍ମାଣ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରୁଥିଲା। ଦୁର୍ନୀତିର ଆପଣଙ୍କୁ ରୋଜଗାର, ଗୋଟିଏ ପଦବୀ, ଏକ ଅବସର, ଏକ ଚାକିରି ମିଳୁ ନଥଲା ପରିସ୍ଥିତି ଏତେ ଉଦ୍ ବେଗଜନକ ଥିଲା। ୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସାର୍ବଜନୀନ ହୋଇଥିବା ଟେପ୍ କୁ ଦେଖିଲେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏତେ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଯେ ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଯୁକ୍ତି ଆଇନର ଶାସନ ବାହାରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଉଥିଲା। ସେହି ଦୁର୍ନୀତିକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଦୁର୍ନୀତି ଆଉ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ। ଦୁର୍ନୀତି ସୁଯୋଗ, ନିଯୁକ୍ତି କିମ୍ବା ଚୁକ୍ତିର ବାଟ ନୁହେଁ। ଏହା ଜେଲ୍ ଯିବାର ବାଟ।
ନାଗରିକ ସଂଶୋଧନ ଆଇନ (ସିଏଏ) ଆମ ସଭ୍ୟତାରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ଆମକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଅତ୍ୟାଚାରର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଘର ଆମ ପାଖରେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟସ୍ଥାନରୁ ବାହାର କରି ଦିଆଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଅଛୁ: ପାର୍ସି, ଇହୁଦୀ, ଜୈନ୍ୟ, ବୌଦ୍ଧ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
ସିଏଏ ଦ୍ୱାରା ଯାହା କରାଗଲା, ମୁଁ କହିବି, ବିଳମ୍ବରେ ହେଉ ପଛେ, ବହୁତ ଡେରିରେ ଯେଉଁମାନେ ଏକ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହି ଦେଶରେ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆରୋଗ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ବାହାର କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ଧର୍ମ ପାଇଁ ନିର୍ଯାତନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଏହି ଦେଶରେ ଅଛନ୍ତି କାରଣ ଅନ୍ତିମ ତାରିଖ ୨୦୧୪ ଅଟେ । ଏବେ ଏହା ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ନୁହେଁ; ସେମାନେ ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ ଅଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ହୋଇପାରେ ଯେ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ବିଭାଜନ ସମୟରେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରେ, ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ଭେଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ମାନିଥାନ୍ତି ।
ଏହା କିପରି ଭେଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରେ, ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକତା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାରୁ କାହାକୁ ଅଟକାଯାଉନାହିଁ। ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକତା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ଏହା ପୂର୍ବ ପରି ଉପଲବ୍ଧ, କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ନାହିଁ। ଏହାକୁ ମେରିଟ୍ ଆଧାରରେ ବିଚାର କରାଯିବ। ଏହି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କେହି ନାଗରିକତାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି କି?
ଏହି କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ଆମ ର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ, ଆମ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ କଳଙ୍କିତ କରିବା, ଖରାପ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଡିଜାଇନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଆମକୁ ଆମ ମନର କଥା କହିବାକୁ ପଡ଼ିବ; ଆମର ନୀରବତା ଆମ କାନରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବ । ଇତିହାସରେ ଏମିତି ଏକ ଘଟଣା ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ କଥା କହିପାରିଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚୁପ୍ ରହିଲି।
ନିକଟରେ ଲୋକମାନେ ଆମକୁ ଆଇନର ଶାସନ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି। ୟୁରୋପ ଏକ ବିକଶିତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦେଶ, ସେମାନେ ନିଜ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭାରତ ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯେଉଁଠାରେ ଦୃଢ଼ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏଥିରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଗୋଷ୍ଠୀ ଆପୋସ ବୁଝାମଣା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହା ଅନନ୍ୟ ଅଟେ । ଏହା ହେଉଛି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯାହା ମଧ୍ୟରାତ୍ରିରେ ବୈଠକ କରିଛି, ଛୁଟିଦିନରେ ବୈଠକ କରିଛି, ରିଲିଫ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଆମେ ଆମ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିପାରିବା କାରଣ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉପାୟରେ ଆଚରଣ କରନ୍ତି? ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି।
ପଞ୍ଜୀକୃତ କିମ୍ବା ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରାପ୍ତ ଦଳ ବିନା ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଆମେମାନେ କଣ କରୁ? ସେମାନେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ନୁହଁନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା ମିଳିଥାଏ। ଆମକୁ ଏଥିରୁ ଉପରକୁ ଉଠିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଜାତୀୟତାବାଦର କୌଣସି ବୁଝାମଣା ନାହିଁ । ଏହା ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ। ଆପଣଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦ ଜାତୀୟତାବାଦର ଅବଧାରଣା ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ । ସ୍ଥାନୀୟ କିମ୍ବା "ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ"ଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା । ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ଅଭ୍ୟାସ କରିବୁ, ତେବେ ଆମେ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରିବୁ । ଆମେ ଆମ ହାତ ପାଇଁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ । ଆମେ ଏପରି ଏକ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇବୁ ଯେଉଁଠାରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ।
ସାଥୀମାନେ, ଭାରତ ଏବେ ଯେକୌଣସି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛି। ଆମର ରକେଟ୍ ଉଡ଼ାଣ କରିଥÒଲା। ରକେଟ୍ ଭଳି ଉଠିବା ଭାରତ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ରକେଟ୍ ଉଡ଼ାଣ ଭରିଥିଲା; ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ବଳରୁ ରକେଟ ବାହାରିଗଲା ।
ମୁଁ କହିପାରିବି- ଆମେ ଆକାଶ ଉପରକୁ ଯାଇପାରିଛୁ।
୧- ଆମେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନକୁ ଚାନ୍ଦ ଉପରକୁ ନେଇସାରିଛୁ।
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏରୋନୋଟିକାଲ ସୋସାଇଟି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଶିବ ଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟ ଘୋଷଣା କରିଛି। ଆମର ଦୃଢ଼ ପ୍ରଥମ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢାଞ୍ଚା ସମ୍ପର୍କରେ ଦେଶ ବିରୋଧୀ ବୟାନକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବା ରେ ଆମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯତ୍ନବାନ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ |
ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଭାରତୀୟ ବୋଲି କହି ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିବି ଯେ ଆମେ ଆମର ଐତିହାସିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବୁ କାରଣ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହେବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୂଚିତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ଏହାକୁ ଜି-୨୦ରେ ସୃଷ୍ଟି କରିନାହୁଁ; ଏହା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସେଠାରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି; ଏହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସେଠାରେ ସ୍ଥର ରହିଛି ।
ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Vice President's Secretariat
Text of Vice-President's address at the 70th Founders' Day of IIPA
29 MAR 2024 7:28PM by PIB Delhi
This is indeed an important occasion, 70th Founders' Day.
Democracy has to be defined in several facets. Some facets of democracy are potent, essential, and inalienable, and that is embedded in our Constitution. Preamble of the Constitution, particularly fundamental rights in Part 3 of the Constitution, fundamental duties Part 4 of the Constitution. And if we go further, we will find a structure has been designed but to fructify on the ground, to realise on the ground is public administration.
You may have good policies, great vision, but if it is not converted into action around reality, then people do not get benefit. Thereby, I had the good fortune to see it closely when I was elected to Lok Sabha in 1989. I had the privilege to serve the nation as a union minister. I can therefore, vividly recollect the scene then on the point of public order, on the point of economy, on the point of our image globally, on the point of hope and aspiration of our people, their frustration. I had occasion to see it.
It was collision governance of more than 20 parties. I have better memories of that. Our economy was cause of concern. Our foreign exchange reserve was dwindling. It was swinging between 1 billion dollars or 2 billion dollars.
We had to suffer that pain, never to be remembered, that our physical gold was airlifted to be placed in two banks in Switzerland to sustain our credibility. I was witness to it.
Back then, I had occasion to go to Jammu and Kashmir. I was part of the delegation. I saw the situation there. We had several aspects that were cause of concern. The world did not regard us even as a developing Nation. Our economy was cause of concern for them. Global entities were working as our disciplinary authority. I was witness to this.
I am fortunate now, after 30 years, in 2019, when I became governor to West Bengal, to witness the big change. During the 30 years, we traversed our Political journey through collision governance. A single-party regime eluded till 2014. So, if you take that span, the coalition governance turned out to be highly debilitating for our functioning, for our delivery system, and also our image globally. 2014 brought a big change, a single party came to power.
Let me clarify, because there are people waiting in the wings to misunderstand you for a drop of a hat: I am not a stakeholder in politics, I am a stakeholder in governance, I am a stakeholder in nationalism.
In 2014, beyond political landscaping, it was alarmingly worrisome. If we come to the economic part of it, our country was one of the fragile 5. That was the big challenge. We were being questioned by Global entities IMF World Bank, as our neighbors are being questioned now. From fragile 5, we have traversed a difficult terrain, faced strong headwinds, but we are lucky because of the contribution of visionary policies, affirmative governance, highly productive executive, and contribution of the people. That this nation became one of the top 5 global economies in the process, overtaking our erstwhile colonial ruler, also other countries like Canada, France. It is a matter of time, and everyone in the world acknowledges it. In the next 2 years, Bharat will be the third-largest global economy ahead of Japan and Germany.
In 1989, I could not even dream of it. Look at where we are. Those who used to advise us are seeking our advice. The World Bank president comes, shares talks about our digital penetration and says India has achieved in the field of 6 years what is not achievable in more than 40 years, advocating to the entire world to learn lessons from India. India will be able to help you in digital infrastructure.
50% of global digital transactions take place in this land. Further, our people have adaptability to technology, but that is not sufficient. You have technology at your door; internet access is now available in every nook and corner.
If we go by our per capita data consumption, our consumption is more than USA and China taken together. That's a big change.
The world faced the pandemic COVID, and everyone was focusing on how India, then with 1.3 billion population, would face the challenge. They don't have a vaccine of their own. The country is highly diversified, and there could be chaos.
At that time, we had visionary leadership. People understand now what is meant by lighting a lamp, what is meant by people curfew, what is meant by clapping for COVID warriors.
Not only did we take care of our own population, we assisted 100 other countries with Covaxin. This generated a very powerful cutting-edge 2 hours of soft diplomacy.
When I meet world leaders, they say we are grateful to India for giving us Covaxin. It was given to them as a gift.
Article 370 is the only article in the Indian Constitution that is temporary. For reasons I can't figure out, it was taken as permanent. Those who took an oath under the constitution became members of parliament, contrary to their own assertion that you can't remove it.
Some silos that control economy power everything, and for their own benefit, have disappeared. A big achievement, but for me, the scene is different. I went there in 1990 as a member of the council of ministers. I see all around deadly silence. Now there is vibrancy. Go by statistics. What has happened to it?
Come to another aspect: women are the most important part of development. Your economy will take a Quantum jump if the due is given to them, and the first due is given when they become part of policymaking. For about three decades, sincere efforts were made, but for one reason or another, those efforts did not succeed. The efforts fructified, justice was done to half of humanity in this country. In September 2023, parliament passed enabling women participation to ⅓ in Lok Sabha and state legislature, and that has an inbuilt facet of social justice. If there is a reservation for scheduled caste and scheduled tribe, reservation here is horizontal and vertical, one-third of scheduled tribe represented from women category, same about scheduled caste. No one imagined this would happen.
Let's go further. We were suffering from legislation colonial rules. That was painful. The penal provisions were made by the rulers. These officers were very hard and harsh. They did not take into consideration the rights of citizens in a sovereign nation. Dand Vidhan became Nyaya Vidhan.
Look at the global image. It was at Bali the Prime Minister took the flame of G20, 2023 was our presidency. India gave it a qualitative angle, democratic angle, highly impactful angle. In about 60 locations, it's back to every Indian territory, every state. There was a G20 function, and what is gratifying is the cooperative federalism was in full play. All state governments enthusiastically participated. The occasion was successful in every state. And then we had G20 final summit. It was in Bharat Mandapam, one of the top 10 Global convention centres. India's Prime Minister Shri Narendra Modi received heads of States.
India believes in inclusivity in a world that is stable. So, G20 had inclusion of African Union as a member thanks to the visionary leadership of this country.
The Global South, a huge chunk in the world, was ignored, but India became the most prominent voice of the Global South. Everyone knows what is Global South today.
Further, Biofuels with took note of it when it came to trade. We had trade mechanisms earlier, thousands of years ago, but look at where India lands: Middle East and Europe. That opens enormous opportunities for all.
G20 marked to the world. Everyone applauded it, and trust me, everyone left with one impression: it will be difficult to reach the level at which India has reached in organising G20.
Along with G20, we had P20, and that was held where at Yashobhoomi. No one knows where it came up, and suddenly we find in our country we have a facility that matches best in the world.
Look at our highways, look at the connectivity we have generated on road, rail, and sky. The world acknowledges that India is a power to be at number 1.
We are not a sleeping giant; we are a country on the rise. The rise is unstoppable, the rise is incremental, and trust me, the rise will be vertical, just a matter of time.
In Amrit kaal, we have laid a firm foundation for Bharat @2047 to be a developed nation. I have no doubt. I may not be around, and some very distinguished people in the front row.
There is a marathon march to 2047. Now, my young friends are part of it. You are the warriors of this march. You will have the occasion to see Bharat @2047 at its peak.
If we talk about technology, even with respect to radio, television, we used to look at the West. When would we have radio of their model, a television of their model? We now no longer beat Quantum computing. We have a mission, a dedicated fund of 6000 crore rupees working in this country. In the world, there are countries not in double digits for it.
Our green hydrogen mission finds have been committed 9000 crore rupees. By 2030, it will be a game-changer in terms of employment and investment.
Disruptive Technologies, we are focusing on it. We are ahead of others. It is a challenge and opportunity called for a regulated regime. Working on it, we are ahead of others.
There are challenges, and challenges mostly come from within, supported from without. India's rise is not digestible in some quarters. By virtue of its civilization, economy size, population, democratic working, India has to be in the Global room. We have world organisation United Nation to name one. We need to be there. This institution, United Nation, cannot be as productive and effective unless you have representation of a country like India that has the unique position of being the only country in the world with a constitutionally structured democracy at all levels. Our constitution provides for democracy, elections in villages, in municipalities, in districts.
Democracy has no meaning unless there is a rule of law, a fundamental facet, equality before the law. If I do not have equal rights as compared to someone else, my energy will go down. I will not take the benefit of democracy. In democracy, ignoring your pedigree, all have to be equal. That was not the same. Privilege, pedigree, some people thought we are part of it, we are above the law, we are immune from the law. That has been demolished. Equality before the law is the new norm.
What is the justification for a person or an institution to take to the street when law is set in motion? Our judicial system should be accessed, and our judiciary has vindicated its spinal strength, its independence, understanding, people-centric approach.
Can people orchestrate in a campaign mode a pernicious tendency to get away from the rule of law? How can one engaging in transgression of law play the victim card? People are playing. We need to be extremely alive to it.
Corruption was the bane of our society for long. A young Prime Minister lamentedly reflected that we aimed intended people at large, only 15% reaches there. But now there is no leakage, no corruption in the process. A category has referred beneficiary of corruption. They invested every nook and corner of power corridors. They controlled power corridors. They extra-legally leveraged in decision-making. Construction was rewarding corruption. Corruption would gain you employment, a position, an opportunity, a job. The situation was so worrisome. If we go by tapes that came in the public domain 2 years ago, the system was so ravaged that appointment of ministers was being determined beyond the rule of law. That corruption has been challenged. Now, corruption is no longer rewarding. Corruption is not a passage to opportunities, employment, or a contract. It is a passage to jail.
Citizen Amendment Act (CAA) we have to understand is fitting in our civilization. We are home to those who are persecuted. We are to those who are kicked out from elsewhere: Parsis, Jews, Zoroastrians.
What was done by CAA, a reprieve I would say belated, a healing touch very late was given to those who were in this country in a difficult situation, driven out, persecuted for their religion, and they have been in this country for more than a decade because the cutoff date is 2014. It is not an invitation now; they are already there. And this can be that in our commitment at the time of the painful partition, and some people call it discriminatory.
How this can be discriminatory, no one is stopped from applying for citizenship of this country. Anyone from any country can apply for the citizenship of this country. It is available as before, no change. It will be considered on merit. Has anyone been deprived of citizenship under the Act?
These narratives are orchestrated in a design to taint, tarnish our image, our institution. We need to speak out our minds; our silence will resonate in our ears. There was an occasion, at the point of time in history when I could make my point, I kept quiet.
Recently, people are telling us about the rule of law. Our country in Europe, a developed democracy, they need to think within. They need to attend to their own affairs. India is a democratic nation with robust judicial systems. This cannot be compromised by any individual or any group. It is unique. It is that institution of judiciary that has met at midnight, met at holiday, imparted relief. Can we target our institution because they conduct them in a particular manner? The institution has a point of view on the issue.
A group of people without being registered or recognized party acts as a political party. What do we do? They are not accountable. They get traction. We must rise above it.
I firmly believe nationalism has no negotiation. It is not optional. Through you, I would also appeal that economic nationalism is deeply embedded in the concept of nationalism. Being vocal for local or "Sab Desi". If we practise it, we will save billions of dollars in foreign exchange. We will generate more works for our hands. We will find a situation where entrepreneurship will blossom.
Friends, India is immune now to any headwinds. Our rocket took off. It was difficult for India to rise like a rocket, but the rocket took off; the rocket caught out of the gravitational force.
I would say
आसमान के ऊपर जा चुके हैं|
हम हम तो चंद्रयान को चांद पर ले जा चुके हैं।
You know, the international aeronautical society has officially declared Shiv Shakti point. We have to be extremely careful and sensitive in neutralising the Anti-National narrative with respect to our robust first judicial system, our democratic fabric.
I conclude by saying we are proud Indians. We take pride in our historic exponential growth, and we will take this Bharat as a global leader because Bharat being a Global leader means we indicate Moto one Earth, one family, one future, and this means that we have not coined it in G20; it has been there duly demonstrated over centuries; it has been there for years.
Thank you so much for inviting me!