কেবিনেট
কেবিনেটে উত্তৰ পূৱ ৰূপান্তৰকাৰী ঔদ্যোগিকৰণ আঁচনি, ২০২৪-ত অনুমোদন জনাইছে
07 MAR 2024 7:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে অধিসূচনাৰ তাৰিখৰ পৰা মুঠ ১০,০৩৭ কোটি টকা ব্যয়েৰে ৮ বছৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতাৰ সৈতে ১০ বছৰৰ বাবে উত্তৰ-পূব পৰিৱৰ্তনশীল ঔদ্যোগিকৰণ আঁচনি, ২০২৪ (উন্নতি-২০২৪)ৰ বাবে উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ বিভাগ, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদনজনায়।
নতুন একক স্থাপন বা বিদ্যমান গোটবোৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ বাবে বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে আঁচনিখনৰ অধীনত নিম্নলিখিত ইনচেণ্টিভবোৰ উপলব্ধ হ’ব।
ক্ৰ নং
'ত জিএছটি প্ৰযোজ্য
'ত জিএছটি প্ৰযোজ্য নহয়
1
মূলধন বিনিয়োগ ইনচেণ্টিভ (নতুন আৰু সম্প্ৰসাৰিত দুয়োটা গোটৰ বাবে):
খণ্ড ক: ৫ কোটি টকাৰ সীমাৰ সৈতে কল-কাৰখানা আৰু যন্ত্ৰপাতি / নিৰ্মাণ আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ভৌতিক সম্পদত বিনিয়োগ মূল্যৰ ৩০%।
খণ্ড খ: ৭.৫ কোটি টকাৰ সীমাৰ সৈতে কল-কাৰখানা আৰু যন্ত্ৰপাতি / নিৰ্মাণ আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ভৌতিক সম্পদত বিনিয়োগ মূল্যৰ ৫০%।
মূলধন বিনিয়োগ ইনচেণ্টিভ (নতুন আৰু সম্প্ৰসাৰিত দুয়োটা গোটৰ বাবে):
খণ্ড ক: ১০ কোটি টকাৰ সীমাৰ সৈতে কল-কাৰখানা আৰু যন্ত্ৰপাতি / নিৰ্মাণ আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ভৌতিক সম্পদত বিনিয়োগ মূল্যৰ ৩০%।
খণ্ড খ: ১০ কোটি টকাৰ সীমাৰ সৈতে কল-কাৰখানা আৰু যন্ত্ৰপাতি / নিৰ্মাণ আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ভৌতিক সম্পদত বিনিয়োগ মূল্যৰ ৫০%।
2
কেন্দ্ৰীয় মূলধনৰ সূত ৰক্ষা (নতুন আৰু সম্প্ৰসাৰিত দুয়োটা গোটৰ বাবে):
খণ্ড ক: ৭ বছৰৰ বাবে ৩% সূত ৰেহাই
খণ্ড খ: ৭ বছৰৰ বাবে ৫% সূত ৰেহাই
কেন্দ্ৰীয় মূলধনৰ সূত ৰক্ষা (নতুন আৰু সম্প্ৰসাৰিত দুয়োটা গোটৰ বাবে):
খণ্ড ক: ৭ বছৰৰ বাবে ৩% সূত ৰেহাই
খণ্ড খ: ৭ বছৰৰ বাবে ৫% সূত ৰেহাই
3
নিৰ্মাণ আৰু সেৱা সংযোজিত ইনচেণ্টিভ (এমএছএলআই)– কেৱল নতুন ইউনিটৰ বাবে – জিএছটিৰ নেট পৰিশোধৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, অৰ্থাৎ জিএছটি ওপৰৰ সীমাৰ সৈতে কম ইনপুট কৰ ক্ৰেডিট পৰিশোধ কৰিছে
খণ্ড ক: পিএণ্ডএমত বিনিয়োগ মূল্যৰ ৭৫%
খণ্ড খ: পিএণ্ডএমত বিনিয়োগ মূল্যৰ ১০০%
একো নাই
আঁচনিখনৰ সকলো উপাদানৰ পৰা এটা গোটলৈ সৰ্বাধিক যোগ্য লাভালাভ: ২৫০কোটি টকা।
অন্তৰ্ভুক্ত ব্যয়:
প্ৰস্তাৱিত আঁচনিখনৰ বিত্তীয় ব্যয় হৈছে অধিসূচনাৰ তাৰিখৰ পৰা ১০ বছৰৰ আঁচনিৰ ম্যাদৰ বাবে ১০,০৩৭ কোটি টকা। (প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতাৰ বাবে অতিৰিক্ত ৮ বছৰ)। ই এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হ'ব। আঁচনিখন দুটা ভাগত বিভক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। অংশ, ক-য়ে যোগ্য গোটবোৰক ইনচেণ্টিভ প্ৰদান কৰে (৯৭৩৭ কোটি টকা) আৰু অংশ খ আঁচনিখনৰ বাবে ৰূপায়ণ আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত ব্যৱস্থাৰ বাবে। (৩০০ কোটি টকা)।
লক্ষ্যসমূহ:
প্ৰস্তাৱিত আঁচনিখনত প্ৰায় ২১৮০ খন আবেদনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, আৰু এইটো অনুমান কৰা হৈছে যে আঁচনিৰ সময়ছোৱাত প্ৰায় ৮৩,০০০ প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ'ব। যথেষ্ট সংখ্যক পৰোক্ষ নিযুক্তিও সৃষ্টি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
আঁচনিখনৰ মুখ্য বিশেষত্বসমূহ:
i. আঁচনিৰ ম্যাদ: ৮ বছৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতাৰ সৈতে আঁচনিখন অধিসূচনাৰ তাৰিখৰ পৰা আৰু ৩১.০৩.২০৩৪ লৈকে কাৰ্যকৰী হ'ব।
ii. পঞ্জীয়নৰ বাবে আবেদনৰ ম্যাদ: ঔদ্যোগিক গোটক ৩১.০৩.২০২৬ তাৰিখলৈকে পঞ্জীয়নৰ বাবে আবেদন কৰাৰ অনুমতি দিয়া হ'ব।
iii. পঞ্জীয়নৰ অনুদান: পঞ্জীয়নৰ বাবে সকলো আৱেদন ৩১.০৩.২০২৭ তাৰিখৰ ভিতৰত নিষ্পত্তি কৰিব লাগিব।
iv. উৎপাদন বা সঞ্চালন আৰম্ভ: সকলো যোগ্য ঔদ্যোগিক গোটে পঞ্জীয়ন অনুদানৰ পৰা ৪ বছৰৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ উৎপাদন বা কাৰ্যকলাপ আৰম্ভ কৰিব।
v. জিলাবোৰক দুটা ক্ষেত্ৰত শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হৈছে: খণ্ড ক (ঔদ্যোগিকভাৱে উন্নত জিলা) আৰু খণ্ড খ (ঔদ্যোগিকভাৱে পিছপৰা জিলা)
vi. পুঁজি নিৰ্ধাৰণ: অংশ ক-ৰ ব্যয়ৰ ৬০% উত্তৰ-পূবৰ ৮ খন ৰাজ্যলৈ আৰু ৪০% ফাৰ্ষ্ট-ইন-ফাৰ্ষ্ট-আউট (এফআইএফও) আধাৰত নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
vii. মাইক্ৰ’উদ্যোগৰ বাবে (এমএছএমই উদ্যোগৰ নিয়ম অনুসৰি সংজ্ঞায়িত), পিএণ্ডএম গণনাত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব বিল্ডিং নিৰ্মাণ আৰু মূলধন বিনিয়োগ ইনচেণ্টিভৰ বাবে পিএণ্ডএম ব্যয়।
viii. সকলো নতুন ঔদ্যোগিক গোট আৰু সম্প্ৰসাৰিত গোট সংশ্লিষ্ট ইনচেণ্টিভৰ বাবে যোগ্য হ’ব।
ৰূপায়ণ কৌশল:
ডিপিআইআইটিয়ে ৰাজ্যসমূহৰ সহযোগত আঁচনিখন ৰূপায়ণ কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত নিম্নলিখিত সমিতিসমূহৰ দ্বাৰা কাৰ্যকৰীকৰণত তত্বাৱধান কৰা হ'ব।
I. ডিপিআইআইটি (এছ.আই.আই.টি.)ৰ সচিবৰ নেতৃত্বত পৰিচালনা সমিতিয়ে আঁচনিখনৰ সামগ্ৰিক বিত্তীয় ব্যয়ৰ ভিতৰত যিকোনো ব্যাখ্যাৰ ওপৰত সিদ্ধান্ত ল'ব আৰু কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে বিতং নিৰ্দেশনা জাৰী কৰিব।
II. ৰাজ্যখনৰ মুখ্য সচিবৰ নেতৃত্বত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে স্বচ্ছতা আৰু দক্ষতা নিশ্চিত কৰি ৰূপায়ণ, নিৰীক্ষণ আৰু ভাৰসাম্য নিৰীক্ষণ কৰিব।
III. ৰাজ্যৰ জ্যেষ্ঠ সচিব (উদ্যোগ)ৰ নেতৃত্বত সচিব পৰ্যায়ৰ সমিতি, আঁচনিখন ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবে দায়বদ্ধ হ’ব, যাৰ ভিতৰত আছে পঞ্জীয়নৰ পৰামৰ্শ আৰু ইনচেণ্টিভ দাবী।
পৃষ্ঠভূমি:
ভাৰত চৰকাৰে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত উদ্যোগৰ বিকাশ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে নতুন ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনি, উন্নতি (উত্তৰ পূৱ ৰূপান্তৰকাৰী ঔদ্যোগিকৰণ আঁচনি), ২০২৪প্ৰস্তুত কৰিছে। আঁচনিখনৰ মুখ্য উদ্দেশ্য হৈছে লাভজনক নিযুক্তি সৃষ্টি কৰা, যাৰ ফলত অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক আৰ্থ-সামাজিক বিকাশ হ’ব। ই উৎপাদন আৰু সেৱা খণ্ডত উৎপাদনশীল অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ সৃষ্টি কৰিব।
নতুন বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰি আৰু বিদ্যমান বিনিয়োগবোৰ প্ৰতিপালনকৰি চাকৰি সৃষ্টি, দক্ষতা বিকাশ, আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উত্তৰ পূৱ অঞ্চলত ঔদ্যোগিক বিকাশক এক নতুন গুৰুত্ব দিয়া প্ৰয়োজন। অৱশ্যে, উত্তৰ পূৱ অঞ্চলৰ ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু নৈসৰ্গিক পৰিৱেশৰ মাজত সঠিক সন্তুলন বজাই ৰাখিবলৈ, কিছুমান উদ্যোগক ইতিবাচক তালিকাত ৰখা হয় যেনে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, ইভি চাৰ্জিং ষ্টেচন ইত্যাদি আৰু কিছুমান খণ্ডৰ বাবে এক ঋণাত্মক তালিকা আছে যেনে চিমেণ্ট, প্লাষ্টিক আদি যি পৰিৱেশত আঘাতকৰিব পাৰে।

Cabinet
Cabinet approves Uttar Poorva Transformative Industrialization Scheme, 2024
07 MAR 2024 7:50PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal of the Ministry of Commerce and Industry, Department for Promotion of Industry and Internal Trade for Uttar Poorva Transformative Industrialization Scheme, 2024 (UNNATI – 2024) for a period of 10 years from the date of notification along with 8 years for committed liabilities at a total cost of Rs.10,037 crore.
The following incentives would be available under the scheme to investors for setting up new units or undertaking significant expansion of the existing units.
S. No
Where GST is applicable
Where GST is not applicable
1
Capital Investment Incentive (For Both New & Expanding Units):
Zone A: 30% of eligible value of investment in plant and machinery / construction of building & durable physical assets with cap of Rs. 5Cr.
Zone B: 50% of eligible value of investment in plant and machinery / construction of building & durable physical assets with cap of Rs. 7.5 Cr.
Capital Investment Incentive (For Both New & Expanding Units):
Zone A: 30% of eligible value of investment in plant and machinery / construction of building & durable physical assets with cap of Rs. 10 Cr.
Zone B: 50% of eligible value of investment in plant and machinery / construction of building & durable physical assets with cap of Rs. 10 Cr.
2
Central Capital Interest Subvention (For Both New & Expanding Units):
Zone A: 3% interest subvention offered for 7 years
Zone B: 5% interest subvention offered for 7 years
Central Capital Interest Subvention (For Both New & Expanding Units):
Zone A: 3% interest subvention offered for 7 years
Zone B: 5% interest subvention offered for 7 years
3
Manufacturing & Services linked incentive (MSLI)– For New Units only – linked to Net Payment of GST, i.e., GST paid less Input Tax Credit with upper limit of
Zone A: 75% of eligible value of investment in P&M
Zone B: 100% of eligible value of investment in P&M
NIL
Maximum Eligible benefits to one unit from all components of the scheme: Rs. 250 Cr.
Expenditure involved:
The financial outlay of the proposed scheme is Rs.10,037 crore for the scheme period from the date of notification for 10 years. (Additional 8 years for committed liabilities). This will be a Central Sector Scheme. The scheme is proposed to be divided into two parts. Part, A caters to the incentives to the eligible units (Rs. 9737 crores), and Part B, is for implementation and institutional arrangements for the scheme. (Rs. 300 Crore).
Targets:
The proposed scheme envisages approximately 2180 applications, and it is anticipated that direct employment opportunities of about 83,000 will be generated during the scheme period. A significant number of indirect employment is also expected to be generated.
Salient features of the scheme:
i. Scheme period: The scheme will be effective from the date of Notification and up to 31.03.2034 along with 8 years of committed liabilities.
ii. Application period for registration: Industrial unit will be allowed to apply for registration from the date of notification up to 31.03.2026
iii. Grant of registration: All applications for registration shall have to be disposed of by 31.03.2027
iv. Commencement of Production or operation: All eligible Industrial Units to commence their production or operation within 4 years from the grant of registration.
v. Districts are categorized in two zones: Zone A (Industrially Advanced Districts) & Zone B (Industrially Backward Districts)
vi. Earmarking of funds: 60% of the outlay of Part A has been earmarked to 8 NE states and 40% on First-In-First-Out (FIFO) basis.
vii. For Micro industries (defined as per MSME industry norms), the P&M calculation will include the building construction and P&M costs for Capital Investment Incentive.
viii. All new Industrial units and Expanding units would be eligible for the respective incentives.
Implementation strategy:
DPIIT will implement the scheme in cooperation with the states. Implementation will be overseen by following committees at the national and state levels.
I. The Steering Committee, headed by the Secretary, DPIIT (SIIT), will decide upon any interpretation of the scheme within its overall financial outlay and issue detailed guidelines for execution.
II. State Level Committeeheaded by the state's Chief Secretary, will monitor implementation, checks and balances, ensuring transparency and efficiency.
III. Secretary Level Committee, headed by the senior Secretary of the state (Industries), will be responsible for implementing the scheme, including the recommendation of registration and incentives claims.
Background:
Government of India has formulated New Industrial Development Scheme, UNNATI (Uttar Poorva Transformative Industrialization Scheme), 2024 as a Central Sector Scheme for the development of Industries and generation of employment in the states of North East Region. The scheme's main objective is to generate gainful employment, which will lead to the area's overall socio-economic development. It will create productive economic activity in the manufacturing and service sectors.
Industrial development in the NER needs to be given a fresh thrust with emphasis on job creation, skill development, and sustainable development by attracting new investments and nurturing existing ones. However, to maintain a proper balance between the industrial growth and pristine environment of the NER, certain industries are kept in positive list such as Renewable energy, EV charging stations etc and there is a Negative list for certain sectors which may hamper the environment such as cement, plastic etc.