প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭ মাৰ্চত শ্ৰীনগৰ ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে, অংশগ্ৰহণ কৰিব ‘বিকশিত ভাৰত বিকশিত জম্মু কাশ্মীৰ’ কাৰ্যসূচীত
জম্মু আৰু কাশ্মীৰত কৃষি অৰ্থনীতি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰায় ৫০০০ কোটি টকাৰ কাৰ্যসূচী ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
‘সামগ্ৰিক কৃষি উন্নয়ন কাৰ্যসূচী’য়ে জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ প্ৰায় ২.৫ লাখ কৃষকক নিবেদিত দক্ষ কিষাণ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে দক্ষতা বিকাশৰ সৈতে সু-সজ্জিত কৰিব; এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত প্ৰায় ২০০০ কিষাণ খিড়মত ঘৰো স্থাপন কৰা হ’ব
পৰ্যটন খণ্ডৰ বৃহৎ উদ্গনি হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বদেশ দৰ্শন আৰু প্ৰসাদ আঁচনিৰ অধীনত ১৪০০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ ৫২টা পৰ্যটন খণ্ডৰ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা আৰু শুভাৰম্ভ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব শ্ৰীনগৰৰ ‘হজৰতবল মন্দিৰৰ সংহত উন্নয়ন’ প্ৰকল্প
গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় স্থান, অভিজ্ঞতা কেন্দ্ৰ, পৰিৱেশ পৰ্যটন স্থানৰ লগতে সমগ্ৰ দেশত পৰ্যটন চাৰ্কিট গঢ়ি তোলা হৈছে
প্ৰতিযোগিতাভিত্তিত গন্তব্য স্থান উন্নয়ন আঁচনিৰ অধীনত নিৰ্বাচিত পৰ্যটনস্থলী ঘোষণা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
‘দেখো অপনা দেশ পিপলছ চইছ, ২০২৪’ আৰু ‘চলো ইণ্ডিয়া গ্ল’বেল ডাইস্পোৰা কেম্পেইন’ আৰম্ভ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ নতুন চৰকাৰী নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলক ন
06 MAR 2024 9:51AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৭ মাৰ্চ, ২০২৪ত জম্মু-কাশ্মীৰৰ শ্ৰীনগৰ ভ্ৰমণ কৰিব।দুপৰীয়া প্ৰায় ১২ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰীনগৰৰ বকসি ষ্টেডিয়ামত উপস্থিত হ’ব, য’ত তেওঁ ‘বিকশিত ভাৰত বিকশিত জম্মু কাশ্মীৰ’ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু আৰু কাশ্মীৰত কৃষি অৰ্থনীতি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰায় ৫০০০ কোটি টকাৰ কাৰ্যসূচী-‘সামগ্ৰিক কৃষি উন্নয়ন কাৰ্যসূচী’ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। তেওঁ স্বদেশ দৰ্শন আৰু প্ৰসাদ (তীৰ্থযাত্ৰা সজীৱতা আৰু আধ্যাত্মিক, ঐতিহ্য সংবৰ্দ্ধন অভিযান) আঁচনিৰ অধীনত পৰ্যটন খণ্ডৰ সৈতে জড়িত একাধিক প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণি কৰিব, য’ত শ্ৰীনগৰস্থিত ‘হজৰতবল মন্দিৰৰ সংহত উন্নয়ন’ প্ৰকল্পও থাকিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘দেখো অপনা দেশ পিপলছ চইছ টুৰিষ্ট ডেষ্টিনেচন প’ল’ আৰু ‘চলো ইণ্ডিয়া গ্ল’বেল ডাইস্পোৰা কেম্পেইন’ও শুভাৰম্ভ কৰিব। তেওঁ প্ৰতিযোগিতা ভিত্তিক গন্তব্য স্থানৰ উন্নয়ন (চিবিডিডি) আঁচনিৰ অধীনত নিৰ্বাচিত পৰ্যটনস্থলীসমূহো ঘোষণা কৰিব। তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰায় ১০০০ নতুন চৰকাৰী নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰাৰ লগতে মহিলা সাফল্য, লাখপতি দিদী, কৃষক, উদ্যোগী আদিকে ধৰি বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰিব।
জম্মু-কাশ্মীৰৰ কৃষি অৰ্থনীতিক এক বৃহৎ গতি প্ৰদান কৰিব পৰা পদক্ষেপত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘সামগ্ৰিক কৃষি উন্নয়ন কাৰ্যসূচী’ (এইএডিপি) ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। এইচএডিপি হৈছে জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ কৃষি অৰ্থনীতিৰ তিনিটা প্ৰধান ক্ষেত্ৰ অৰ্থাৎ উদ্যান শস্য, কৃষি আৰু পশুপালনৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থাটোক সামৰি লোৱা এক সংহত কাৰ্যসূচী। এই কাৰ্যসূচীয়ে নিবেদিত দক্ষ কিষাণ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২.৫ লাখ কৃষকক দক্ষতা বিকাশৰ দ্বাৰা সজ্জিত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত প্ৰায় ২০০০ কিষাণ খিড়মত ঘৰ স্থাপন কৰি কৃষক সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে শক্তিশালী মূল্য শৃংখল স্থাপন কৰা হ’ব। এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে জম্মু-কাশ্মীৰৰ লাখ লাখ প্ৰান্তীয় পৰিয়ালে কৰ্মসংস্থাপন লাভেৰে উপকৃত হ’ব।
এই স্থানসমূহত বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সুবিধাসমূহ নিৰ্মাণ কৰি দেশজুৰি বিশিষ্ট তীৰ্থযাত্ৰা আৰু পৰ্যটন স্থানসমূহ পৰিদৰ্শন কৰা পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ সামগ্ৰিক অভিজ্ঞতা উন্নত কৰাটোৱেই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী। ইয়াৰ লগত সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বদেশ দৰ্শন আৰু প্ৰসাদ আঁচনিৰ অধীনত ১৪০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ একাধিক পদক্ষেপ শুভাৰম্ভ কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিবলগীয়া প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ শ্ৰীনগৰত ‘হজৰতবল মন্দিৰৰ সংহত উন্নয়ন’; মেঘালয়ৰ উত্তৰ-পূব চাৰ্কিটত বিকশিত পৰ্যটনৰ সুবিধা; বিহাৰ আৰু ৰাজস্থানত আধ্যাত্মিক চাৰ্কিট; বিহাৰৰ গ্ৰাম্য আৰু তীৰ্থংকাৰ চাৰ্কিট; তেলেংগানাৰ জোগুলাম্বা গাডৱাল জিলাৰ জোগুলাম্বা দেৱী মন্দিৰৰ উন্নয়ন; আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ অনুপুৰ জিলাৰ অমৰকান্তক মন্দিৰৰ উন্নয়ন।
হজৰতবল মন্দিৰলৈ অহা তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকৰ বাবে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সুবিধা সৃষ্টিৰ প্ৰয়াসত আৰু তেওঁলোকৰ সামগ্ৰিক আধ্যাত্মিক অভিজ্ঞতা বৃদ্ধিৰ প্ৰয়াসত ‘হজৰতবল মন্দিৰৰ সংহত উন্নয়ন’ প্ৰকল্পটো কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। প্ৰকল্পটোৰ মূল উপাদানসমূহৰ ভিতৰত মন্দিৰৰ চাৰিসীমাৰ দেৱাল নিৰ্মাণকে ধৰি সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ স্থান উন্নয়ন; হজৰতবল মন্দিৰ চৌহদৰ আলোকসজ্জা; মন্দিৰৰ চাৰিওফালে ঘাট আৰু দেৱৰী পথৰ উন্নয়ন সাধন; চুফী ব্যাখ্যা কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ; পৰ্যটন সুবিধা কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ; চিন স্থাপন কৰা; বহুস্তৰীয় মহলীয়া গাড়ী পাৰ্কিং; ৰাজহুৱা সুবিধাজনক ব্লক আৰু মন্দিৰৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ নিৰ্মাণ আদিৰ লগতে অন্যান্য প্ৰকল্প আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৪৩টা প্ৰকল্পও আৰম্ভ কৰিব যিয়ে সমগ্ৰ দেশতে তীৰ্থযাত্ৰা আৰু পৰ্যটনস্থলীৰ বিস্তৃত পৰিসৰ গঢ়ি তুলিব। ইয়াৰ ভিতৰত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কাকিনাড়া জিলাৰ অন্নৱৰাম মন্দিৰৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় স্থান; তামিলনাডুৰ থাঞ্জাভুৰ আৰু মায়লাদুথুৰাই জিলা আৰু পুডুচেৰীৰ কাৰাইকাল জিলাৰ নৱগ্ৰহ মন্দিৰ; কৰ্ণাটকৰ মহীশূৰ জিলাৰ শ্ৰী চামুণ্ডেশ্বৰী দেৱী মন্দিৰ; কৰ্ণী মাতা মন্দিৰ, বিকানেৰ জিলা ৰাজস্থান; হিমাচল প্ৰদেশৰ উনা জিলাৰ মা চিন্তপুৰণি মন্দিৰ; গোৱাৰ বম জিছুছ চাৰ্চৰ বেচিলিকা আদি। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মেচুকা এডভেঞ্চাৰ পাৰ্কৰ দৰে আন বিভিন্ন স্থান আৰু অভিজ্ঞতা কেন্দ্ৰৰ উন্নয়ন; উত্তৰাখণ্ডৰ পিথোৰাগড়ৰ গুঞ্জীত গ্ৰাম্য পৰ্যটন ক্লাষ্টাৰৰ অভিজ্ঞতা; তেলেংগানাৰ অনন্তগিৰিৰ অনন্তগিৰি বনাঞ্চলত ইক’টুৰিজিম জ’ন; মেঘালয়ৰ চহৰাত মেঘালয় যুগৰ গুহা অভিজ্ঞতা আৰু জলপ্ৰপাতৰ পথৰ অভিজ্ঞতা; অসমৰ যোৰহাটস্থিত চিনামৰা চাহ বাগিচা পুনৰ উন্নয়ন; পঞ্জাৱৰ কাপুৰথলাৰ কাঞ্জলী জলাশয়ত পৰিৱেশ পৰ্যটনৰ অভিজ্ঞতা; জুলি লেহ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য উদ্যানৰ লগতে অন্যান্য প্ৰকল্পও আছে।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিযোগিতাভিত্তিক গন্তব্য স্থান উন্নয়ন (চিবিডিডি) আঁচনিৰ অধীনত নিৰ্বাচিত ৪২টা পৰ্যটনস্থলীৰ কথা ঘোষণা কৰিব। ২০২৩-২৪ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ সময়ত ঘোষণা কৰা এই উদ্ভাৱনী আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে পৰ্যটন স্থলীসমূহৰ উন্নয়নৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰি সকলো পৰ্যটন অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰাৰ লগতে বহনক্ষমতাক প্ৰসাৰ কৰা আৰু পৰ্যটন খণ্ডত প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাৰ সূচনা কৰা। ৪২টা গন্তব্যস্থান চাৰিটা ভাগত চিনাক্ত কৰা হৈছে (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য গন্তব্যস্থানত ১৬টা; আধ্যাত্মিক গন্তব্যস্থানত ১১টা; ইক’টুৰিজিম আৰু অমৃত ধৰোহৰত ১০টা; আৰু প্ৰাণৱন্ত গাঁৱত ৫টা)।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘দেখো অপনা দেশ পিপলছ চইছ ২০২৪’ৰ ৰূপত পৰ্যটনৰ ওপৰত দেশৰ স্পন্দন চিনাক্তকৰণৰ বাবে প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশজোৰা পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিব। দেশজোৰা সমীক্ষাৰ লক্ষ্য হৈছে নাগৰিকসকলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি অধিকাংশ পছন্দৰ পৰ্যটন আকৰ্ষণ চিনাক্ত কৰা আৰু ৫টা পৰ্যটন শিতানত ক্ৰমে আধ্যাত্মিক, সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহ্য, প্ৰকৃতি আৰু বন্যপ্ৰাণী, দুঃসাহসিক আৰু অন্যান্য শ্ৰেণীপৰ্যটকৰ ধাৰণা বুজি পোৱা। মূল চাৰিটা শাখাৰ উপৰিও ‘অন্য’ শিতানত কোনোবাই নিজৰ ব্যক্তিগত প্ৰিয়জনক ভাৰত চৰকাৰৰ নাগৰিক সংযোগ পৰ্টেল MyGov প্লেটফৰ্মত আয়োজন কৰা প্ৰতিযোগিতাত ভোট দিব পাৰে আৰু অন্বেষিত পৰ্যটনৰ আকৰ্ষণ আৰু প্ৰাণৱন্ত সীমান্ত অঞ্চলৰ গাঁও, ৱেলনেছ পৰ্যটন, বিবাহ পৰ্যটন আদি গন্তব্যস্থানৰ ৰূপত লুকাই থকা পৰ্যটনৰ ৰত্ন উন্মোচন কৰাত সহায় কৰিব পাৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘চলো ইণ্ডিয়া গ্ল’বেল ডাইস্পোৰা কেম্পেইন’ আৰম্ভ কৰি প্ৰৱাসী ভাৰতীয়সকলক অবিশ্বাস্য ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হ’বলৈ আৰু ভাৰতলৈ পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মুকলি আহ্বানৰ ভিত্তিত এই অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে, য’ত তেওঁ প্ৰৱাসী ভাৰতীয়সকলক কমেও ৫ জন অভাৰতীয় বন্ধুক ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে উৎসাহিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে। ৩ কোটিতকৈ অধিক বহিঃৰাজ্যৰ ভাৰতীয়ৰ সৈতে ভাৰতীয় প্ৰব্ৰজনকাৰীয়ে সাংস্কৃতিক ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে কাম কৰি ভাৰতীয় পৰ্যটনৰ বাবে এক শক্তিশালী অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব পাৰে।

Prime Minister's Office
PM to visit Srinagar on 7th March and participate in ‘Viksit Bharat Viksit Jammu Kashmir’ programme
PM to dedicate to nation about Rs 5000 crore worth programme for boosting agri-economy in J&K
‘Holistic Agriculture Development Programme’ will equip about 2.5 lakh farmers in J&K with skill development via dedicated Daksh Kisan portal; about 2000 Kisan Khidmat Ghars will also be established under the programme
In major boost to tourism sector, PM to dedicate to nation and launch 52 tourism sector projects worth more than Rs 1400 crore under Swadesh Darshan and PRASHAD Scheme
PM to dedicate to nation the project for ‘Integrated Development of Hazratbal Shrine’ Srinagar
Important religious sites, experience centres, ecotourism sites, as well as tourist circuits to be developed across the country
PM to announce tourist destinations selected under Challenge Based Destination Development Scheme
PM to launch ‘Dekho Apna Desh People’s Choice 2024’ and ‘Chalo India Global Diaspora Campaign’
PM to distribute appointment orders to new Government recruits of J&K
06 MAR 2024 9:51AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Srinagar, Jammu and Kashmir on 7th March, 2024. At around 12 noon, Prime Minister will reach Bakshi Stadium, Srinagar, where he will participate in the ‘Viksit Bharat Viksit Jammu Kashmir’ programme.
During the programme, Prime Minister will dedicate to nation about Rs 5000 crore worth programme - the ‘Holistic Agriculture Development Programme’ - for boosting agri-economy in J&K. He will also dedicate to the nation and launch multiple projects related to the tourism sector worth more than Rs 1400 crore under Swadesh Darshan and PRASHAD (Pilgrimage Rejuvenation And Spiritual, Heritage Augmentation Drive) scheme, including the project for ‘Integrated Development of Hazratbal Shrine’, Srinagar. Prime Minister will also launch the ‘Dekho Apna Desh People’s Choice Tourist Destination Poll’ and ‘Chalo India Global Diaspora Campaign’. He will also announce tourist destinations selected under Challenge Based Destination Development (CBDD) Scheme. Besides, the Prime Minister will distribute appointment orders to about 1000 new Government recruits of Jammu and Kashmir and will also interact with beneficiaries of various government schemes, including women achievers, lakhpati didis, farmers, entrepreneurs etc.
In a step that will provide a major boost to the agri-economy of Jammu and Kashmir, Prime Minister will dedicate ‘Holistic Agriculture Development Programme’ (HADP) to the nation. HADP is an integrated program encompassing the full spectrum of activities in the three major domains of agri-economy viz Horticulture, Agriculture and Livestock husbandry in Jammu and Kashmir. The programme is expected to equip about 2.5 lakh farmers with skill development via dedicated Daksh Kisan portal. Under the programme, about 2000 Kisan Khidmat Ghars will be established and robust value chains will be put in place for the welfare of the farming community. The programme will lead to employment generation benefiting lakhs of marginal families in Jammu and Kashmir.
Prime Minister's vision is to improve the overall experience of tourists and pilgrims visiting prominent pilgrimage and tourism sites nationwide by building world-class infrastructure and amenities at these sites. In line with this, the Prime Minister will dedicate to the nation and launch multiple initiatives under the Swadesh Darshan and PRASHAD schemes worth more than Rs 1400 crore. The projects to be dedicated to nation by the Prime Minister include development of ‘Integrated Development of Hazratbal Shrine’ in Srinagar, J&K; tourism facilities developed in Northeast circuit in Meghalaya; Spiritual Circuit in Bihar and Rajasthan; Rural and Tirthankar Circuit in Bihar ; development of Jogulamba Devi Temple, Jogulamba Gadwal District, Telangana; and development of Amarkantak Temple, Annupur District, Madhya Pradesh.
In an effort to create world-class infrastructure and amenities for pilgrims and tourists visiting the Hazratbal Shrine, and to enhance their holistic spiritual experience, the project 'Integrated Development of Hazratbal Shrine' has been executed. The key components of the project include site development of the entire area including construction of boundary wall of the Shrine; Illumination of Hazratbal shrines Precinct; Improvement of Ghats and Devri Paths around the Shrine; Construction of Sufi interpretation centre; Construction of Tourist Facilitation Centre; Installation of Signages; Multilevel Storied Car parking; Construction of Public Convenience Block and entrance Gateway of the Shrine; among others.
Prime Minister will also launch about 43 projects that will develop a wide range of pilgrimage and tourist sites across the country. These include important religious sites like the Annavaram Temple in Kakinada district of Andhra Pradesh; Navagraha Temples in Thanjavur and Mayiladuthurai District of Tamilnadu and Karaikal district of Puducherry; Sri Chamundeshwari Devi Temple, Mysore District, Karnataka; Karni Mata Mandir, Bikaner District Rajasthan; Maa Chintpurni Temple, Una District, Himachal Pradesh; Basilica of Bom Jesus Church, Goa, among others. The projects also include development of various other sites and experience centres like Mechuka Adventure Park in Arunachal Pradesh; Rural Tourism Cluster Experience at Gunji, Pithoragarh, Uttarakhand; Ecotourism zone at Ananthagiri forest, Ananathagiri, Telangana; Meghalayan Age Cave Experience and Waterfall Trails Experience at Sohra, Meghalaya; Reimagining Cinnamara Tea Estate, Jorhat, Assam; Ecotourism experience at Kanjli Wetland, Kapurthala, Punjab; Julley Leh Biodiversity Park, Leh, among others.
During the programme, Prime Minister will announce 42 tourist destinations selected under Challenge Based Destination Development (CBDD) Scheme. The innovative scheme, announced during Union Budget 2023-24, aims to provide end-to-end tourist experiences by catalysing development of tourist destinations while also promoting sustainability and ushering competitiveness in the tourism sector. The 42 destinations have been identified in four categories (16 in Culture & Heritage Destination; 11 in spiritual destinations; 10 in Ecotourism and Amrit Dharohar; and 5 in Vibrant Village).
Prime Minister will launch the first ever nation-wide initiative to identify the pulse of the nation on tourism, in the form of ‘Dekho Apna Desh People’s Choice 2024’. The aim of the nation-wide poll is to engage with citizens to identify most preferred tourist attractions and understand tourist perceptions across 5 tourism categories - Spiritual, Cultural & Heritage, Nature & Wildlife, Adventure, and other category. Besides the four main categories, the 'other' category is where one can vote for their personal favourites and help uncover hidden tourism gems in the form of unexplored tourism attractions and destinations like Vibrant Border Villages, Wellness Tourism, Wedding Tourism etc. This poll exercise is being hosted on the MyGov platform, the citizen engagement portal of the Government of India.
Prime Minister will launch the ‘Chalo India Global Diaspora Campaign’ with an aim to inspire the Indian diaspora to become Incredible India ambassadors and promote tourism to India. The campaign is being launched based on the clarion call of the Prime Minister, wherein he requested Indian diaspora members to encourage at least 5 non-Indian friends to travel to India. With more than 3 crore overseas Indians, the Indian diaspora can serve as a powerful catalyst for Indian tourism, acting as cultural Ambassadors.