তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
মিডিয়া এণ্ড এণ্টাৰটেইনমেণ্ট (এম এণ্ড ই) উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে এক অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাটো হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্ব
এম এণ্ড ই খণ্ড ভাৰতৰ কোমল শক্তি আৰু বহুতো দেশৰ মাজত ভাৰতৰ উত্থানত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানকাৰী
মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ড স্বাভাৱিকতে বিকাশ আৰু নিযুক্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আৰু আমাৰ অৰ্থনীতিৰ গুণক: আইএণ্ বি সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজু
মুম্বাইত এফআইচিচিআই ফ্ৰেমচ ২০২৪ মুকলি; সন্মিলনখনে যোগাযোগ আৰু বিনিময়ৰ বাবে আগশাৰীৰ এম এণ্ড ই উদ্যোগৰ নেতা, ইনফ্লুয়েঞ্চাৰ আৰু নীতি নিৰ্মাতাসকলক একত্ৰিত কৰে
05 MAR 2024 4:45PM by PIB Guwahati
আজি মুম্বাইত এফআইচিচিআই ফ্ৰেমছৰ ২৪ তম সংস্কৰণ আৰম্ভ হয়। উদ্বোধনী অধিৱেশনত মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগমন্ত্ৰী শ্ৰী মঙ্গল প্ৰভাত লোধা আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজু, অভিনেত্ৰী শ্ৰীমতী ৰাণী মুখাৰ্জী, এফআইচিচিআইৰ উপ-সভাপতি শ্ৰী অনন্ত গোয়েঙ্কা, এফআইচিচিআই মিডিয়া এণ্ড এণ্টাৰটেইনমেণ্ট (এম এণ্ড ই) সমিতিৰ সভাপতি শ্ৰী কেভিন ভাজ আৰু এফআইচিচিআইৰ এভিজিচিৰ সভাপতি শ্ৰী আশীষ কুলকাৰ্ণী আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ হৈ সন্মিলনলৈ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক আদৰণি জনাই শ্ৰী মংগল প্ৰভাত লোধাই কয় যে অনাগত দিনত ভাৰতৰ দৰে যুৱ ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে দক্ষতা আৰু পুনঃদক্ষতাই সৰ্বাধিক গুৰুত্ব লাভ কৰিব আৰু উদ্যোগটোক দক্ষতা খণ্ডক সমৰ্থন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাটো সকলোৰে সামূহিক অৱদানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে।
অনুষ্ঠানত আই এণ্ড বিৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে তেওঁৰ বিশেষ ভাষণত কয় যে ভাৰত চৰকাৰে আমাৰ সমাজক গঢ় দিয়া, আমাৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰভাৱিত কৰা আৰু আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এম এণ্ড ই খণ্ডৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিছে। তেওঁ কয় যে এই উদ্যোগটো ইয়াৰ সৃষ্টিশীলতা, উদ্ভাৱন, সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ বাবে জনাজাত আৰু ই কেৱল আমাৰ দেশৰ বাবেই নহয়, বিশ্বৰ বাবেও এক পথপ্ৰদৰ্শক হিচাপে কাম কৰে। আই এণ্ড বি সচিবে কয় যে এই অঞ্চলটো ভাৰতীয় জীৱনৰ বিবিধ টেপেষ্ট্ৰীৰ সৈতে গভীৰভাৱে সংগতি ৰাখিছে আৰু ই সীমা অতিক্ৰম কৰিছে আৰু আমাৰ দৰে বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ এখন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতা বৃদ্ধি কৰিছে।
আই এণ্ড বিৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে কয় যে এম এণ্ড ই হৈছে এক অনন্য খণ্ড যি বিকাশ আৰু নিযুক্তিত অন্তৰ্ভুক্ত আৰু এই খণ্ডত ব্যাঘাতৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা ওএক উদীয়মান খণ্ড। তেওঁ কয় যে এই খণ্ডটোৱে আমাৰ অৰ্থনীতি বহুগুণে বৃদ্ধি কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
অনলাইন মিডিয়া সমল উপলব্ধ হোৱাৰ বাবে এম এণ্ড ই খণ্ডত দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন দেখা গৈছে
আই এণ্ড বি সচিবে কয় যে ভাৰতে বৰ্তমান ডিজিটেল পৰিৱৰ্তনৰ এটা পৰ্যায়ৰ মাজেৰে গৈ আছে, অনলাইন মিডিয়া সমল উপলব্ধ হোৱাৰ বাবে এম এণ্ড ই খণ্ডতো দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন দেখা গৈছে। দেশৰ প্ৰতিটো কোণত সুলভ স্মাৰ্টফোন আৰু ডাটা উপলব্ধ হোৱাৰ বাবে ইণ্টাৰনেটত সমলৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি পাইছে। ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ ৯০০ নিযুত ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী, ৬০০ নিযুতৰো অধিক স্মাৰ্টফোন আৰু ৪ কোটিৰো অধিক সংযোজিত টিভি আছে।
ভাৰতৰ কোমল শক্তিৰ মুখ্য অৱদানকাৰী হৈছে এম এণ্ড ই খণ্ড
যোৱা বছৰৰ এফআইচিচিআই-আৰ্নষ্ট এণ্ড ইয়ং প্ৰতিবেদন অনুসৰি, ভাৰতৰ এম এণ্ড ই খণ্ডৰ আকাৰ প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকা হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। আই এণ্ড বি সচিবে লগতে জনায় যে ডিজিটেল মিডিয়া খণ্ডত বছৰি ৩০ শতাংশৰ “বৃহৎ” বৃদ্ধি দেখা গৈছে। প্ৰকৃত পৰিৱৰ্তনটো অ'টিটি খণ্ডৰ বিকাশৰ সৈতে আহিছে। আমাৰ দেশত প্ৰায় ৬০ টা অ’টিটি প্লেটফৰ্ম আছে, তাৰে বহুতো আঞ্চলিক ভাষাত আছে। ভাৰতত অ’টিটি খণ্ডৰ মূল্য বৰ্তমান ১০,০০০ কোটি টকা। এই খণ্ডটোৱে আমাৰ দেশত সমলৰ বিকাশৰ বাবে বিদেশী বিনিয়োগকো আকৰ্ষিত কৰিছে। আই এণ্ড বি সচিবে কৈছিল যে কেইবাখনো দেশ ভাৰতৰ অ’টিটি সমলৰ বাবে শীৰ্ষ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰ হৈ পৰিছে। আই এণ্ড বি সচিবে কয়, “এই সকলো বোৰ পৰিসংখ্যাই এম এণ্ড ই খণ্ডক ভাৰতৰ কোমল শক্তি আৰু বহুতো ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত ভাৰতৰ উত্থানৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানকাৰী হিচাপে চোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।“
এম এণ্ড ই খণ্ডৰ বাবে চৰকাৰী নীতি আৰু পদক্ষেপ
“আমি আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে ভাৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্ব হৈছে উদ্যোগটোৰ উন্নতিৰ বাবে এক অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা।“
আই এণ্ড বিৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে কয় যে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে যেনে চিনেমাটোগ্ৰাফ আইনৰ সংশোধন, তথ্য প্ৰযুক্তি মধ্যস্থতাকাৰী নিৰ্দেশনা, ডিজিটেল মিডিয়া নৈতিকতা সংহিতা (নিয়ম), ডিটিএইচ খণ্ডত কেবলত বৰ্ধিত এফডিআই সীমা ইত্যাদি। টিভি সম্প্ৰচাৰ খণ্ডত কেইবাটাও সংস্কাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে, যেনে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা আৰু অনুপালনৰ সহজতা নিশ্চিত কৰা নিৰ্দেশনাবোৰ আপলিংক কৰা আৰু ডাউনলিংকিং কৰা।
আই এণ্ড বি সচিবে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং আৰু কমিক্স (এভিজিচি) নীতি এতিয়া এক উন্নত পৰ্যায়ত আছে আৰু ই হৈছে “মেক ইন ইণ্ডিয়া ফৰ দা ৱৰ্ল্ড”ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান। তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ পৰা প্ৰাপ্ত তথ্যৰ সৈতে প্ৰস্তুত কৰা এভিজিচি নীতিয়ে বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব, উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰ কৰিব, দক্ষতা বিকাশ নিশ্চিত কৰিব, বৌদ্ধিক সম্পত্তি সুৰক্ষিত কৰিব আৰু বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব। আই এণ্ড বি মন্ত্ৰালয়ে সম্প্ৰসাৰিত বাস্তৱ খণ্ডৰ বাবে এভিজিচি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, যি খণ্ডটোৰ বাবে বিশ্বমানৰ প্ৰতিভা কঢ়িয়াই আনিব আৰু লগতে ইনকিউবেটৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন আৰু উদ্যোগটোক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰাৰ অনুমতি দিব।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ সচিবে লগতে জনাইছিল যে শেহতীয়াকৈ বিদেশী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক ভাৰতত দৃশ্যগ্ৰহণৰ বাবে উৎসাহিত কৰাৰ বাবে এটা আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে। আমাৰ দেশলৈ বৃহৎ বাজেটৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ অহাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতে বহুতো দেশৰ সৈতে সহ-প্ৰযোজনা চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ই কেৱল বিনিয়োগই নহয়, দেশ আৰু বিদেশত সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিব আৰু আমাক আমাৰ কোমল শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে আইএফএফআই, এমআইএফএফ আদি চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰো আয়োজন কৰে আৰু ভাৰতৰ এম এণ্ড ই খণ্ডৰ প্ৰচাৰ আৰু বিশ্বৰ আগত আমাৰ চলচ্চিত্ৰ সংস্কৃতি প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰে। আই এণ্ড বি সচিবে কয় যে মন্ত্ৰালয়ে বহুতো আঞ্চলিক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰো আয়োজন কৰে যিয়ে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ সংস্কৃতি বিস্তাৰ কৰা, চলচ্চিত্ৰ চোৱা আৰু অনাবৃত অঞ্চলসমূহত তৃণমূল পৰ্যায়ত এম এণ্ড ই সমল গ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰে।
“আমি আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে ভাৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্ব হৈছে উদ্যোগটোৰ বিকাশৰ বাবে এক অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা,“ তেওঁ কয়।
আই এণ্ড বিৰ সচিব শ্ৰী জাজুৱে লগতে কয় যে এফআইচিচিআই ফ্ৰেমছৰ দৰে সন্মিলনে ভাৰতক এম এণ্ড ই খণ্ডত বিশ্বৰ নেতা হিচাপে গঢ়ি তুলিব আৰু আমাৰ দেশলৈ এক গুণক প্ৰভাৱ আনিব আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ বৃদ্ধি কৰিব।
অভিনেত্ৰী ৰাণী মুখাৰ্জীয়ে কয় যে এফআইচিচিআই ফ্ৰেমচ ২০২৪-য়ে সদায় পৰিৱৰ্তনশীল মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ কাৰ্যসূচী নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। “মহামাৰীয়ে আমাক খাপ খুৱাবলৈ, উদ্ভাৱন কৰিবলৈ আৰু পুনৰ কল্পনা কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল যাতে আমি দৰ্শকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰো। গ্ৰাহকৰ পছন্দ বিকশিত হোৱাৰ লগে লগে, অনন্য আৰু অভিনৱ সমল প্ৰদান কৰাৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে।“
এই উপলক্ষে এফআইচিচিআই-ইৱাইৰ প্ৰতিবেদন “’ৰিইনভেণ্ট’ – ভাৰতৰ মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডই ভৱিষ্যতৰ বাবে উদ্ভাৱন কৰিছে” মুকলি কৰা হয়।
আগৰ বছৰবোৰৰ দৰে, এফআইচিচিআই ফ্ৰেমচ ২০২৪-য়ে তিনি দিনৰ বাবে উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দ, প্ৰভাৱশালী আৰু নীতি নিৰ্মাতাসহ এম এণ্ড ই অংশীদাৰসকলৰ মাজত যোগাযোগ আৰু বিনিময়ৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব। সন্মিলনখনে এই উদ্যোগৰ বিভিন্ন খণ্ডক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা ৪,০০,০০০ তকৈও অধিক ভাৰতীয় আৰু বিদেশী পেছাদাৰীক একত্ৰিত কৰিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Government of India's focus is on creating a conducive environment for the Media & Entertainment (M&E) industry to thrive
M&E sector is a chief contributor to India's soft power and India's ascendance among comity of nations
Media & Entertainment sector has growth and employment intensity embedded in it and is a multiplier for our economy: I & B Secretary Shri Sanjay Jaju
FICCI FRAMES 2024 inaugurated in Mumbai; to bring together key M&E industry figures, influencers and policy makers for communication and exchange
05 MAR 2024 4:45PM by PIB Mumbai
Mumbai, 5 March 2024
The 24th edition of FICCI Frames began in Mumbai today. The inaugural session was attended by the Minister for Skills Development and Entrepreneurship, Government of Maharashtra, Shri Mangal Prabhat Lodha and Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, Shri Sanjay Jaju, along with Actor Ms. Rani Mukherjee, FICCI Vice President Shri Anant Goenka, FICCI Chair of Media & Entertainment (M&E) Committee Shri Kevin Vaz and FICCI Chair for AVGC Shri Ashish Kulkarni amongst the dignitaries.
Welcoming all participants of the conference on behalf of the Government of Maharashtra, Shri Mangal Mangal Prabhat Lodha said, skilling and re-skilling will gain utmost importance in the coming days for a youthful nation like India and urged for industry support in the skill sector. Realization of Honourable PM’s dream of a ‘Viksit Bharat’ depends on collective contribution of everyone, he added.
Delivering the special address on the occasion, the Secretary, Ministry of I & B, Shri Sanjay Jaju stated that GoI has recognized the pivotal role M&E segment plays in shaping our society, influencing our perspectives, and reflecting our collective efforts. This industry is renowned for its creativity, innovation, cultural richness, and it serves as a beacon for not only our nation, but also for the world. This sector resonates deeply with the diverse tapestry of the Indian life and it transcends boundary and fosters unity amongst diversity for a country as diverse as ours, I & B Secretary further stated.
I&B Secretary Shri Sanjay Jaju further said, M&E is a unique segment having growth and employment intensity embedded in it, and at the same time it is a sunrise sector from the point of view of disruptions happening in the sector. This sector plays an important role as a multiplier for our economy, he added.
M&E sector witnessing rapid shifts with the availability of online media content
I&B Secretary said, India is currently going through a phase of digital transformation, M&E sector is also witnessing rapid shifts which is happening with the availability of online media content. Accessibility of content over the internet has come with the availability of fairly affordable smartphones and data across every nook and corner of the country. Speaking about digital infrastructure, he informed that India has 90 crore internet users, 60 crore+ smartphones and 4 crore+ connected TVs.
M&E sector a chief contributor to India's soft power
The size of India's M&E segment is estimated to be near 2 lakh crore, as per FICCI-Ernst & Young report of last year. Stating this, I&B Secretary also informed that digital media segment is witnessing "huge" growth of 30 percent year-on-year. The real shift has come in with the growth of OTT segment. We have close to 60 OTT platforms in the country, many of which are in regional languages. The OTT segment is currently valued at Rs 10 thousand crores in India. This segment is also drawing foreign investments because of growth of content in our country. Lots of countries are becoming top international market for India's OTT content, stated the I& B Secretary. “All these data paves way for looking at M&E sector as a chief contributor to India's soft power and India's ascendance among comity of nations”, stated the I& B Secretary.
Government Policies and Initiatives for M&E Sector
“As we move forward, the Government of India's focus is on creating a conducive environment for the industry to thrive”.
I& B Secretary Shri Sanjay Jaju added that many initiatives are being taken by Government of India and the State Governments to promote the Media and Entertainment sector, like Amendments to the Cinematograph Act, Information Technology Intermediary Guidelines, Digital Media Ethics Code (Rules), enhanced FDI limits in cable at DTH sectors and others. A lot of reforms have been brought in the TV Broadcasting sector, like uplinking and downlinking guidelines that ensure Ease of Doing Business and ease of compliance.
I & B Secretary stated that the National Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) policy is now in its advanced stage and is a pivotal component of "Create in India for the World". He assured that the AVGC policy, that has been drafted with inputs from industry stakeholders, will facilitate investment, foster innovation, ensure skill development, protect intellectual property and help build world class infrastructure. I & B Ministry has also envisaged setting up of a National Centre of Excellence for AVGC and Extended Reality sector which will create a world-class talent pool for this segment and would also allow setting up of incubation centres and provide guidance to the industry.
I&B Secretary also informed that recently a scheme has been announced for giving incentives to foreign filmmakers for shooting in India. He said that India has signed co-production treaties with multiple countries to ensure that big budget international films come to our country. This will not only bring in investments but create cross-country linkages and catapult us to showcase our soft power, he added.
I&B Ministry also organizes film festivals like IFFI, MIFF etc. and participates in various international film festivals to promote India's M&E sector and showcase our cinematic culture to the world. I& B Secretary said that the Ministry also has many regional film festivals which help to disseminate the culture of filmmaking, film-viewing and consuming M&E content at the grassroots in areas which have remained untouched by the mainstream.
“As we move forward, the Government of India's focus is on creating a conducive environment for the industry to thrive”, he said.
The I & B Secretary Shri Jaju also said that conferences like FICCI FRAMES will make India a world leader in M&E segment and will bring in multiplier effect and promote economic development in our country.
Actor Ms Rani Mukerji said that FICCI FRAMES 2024 has set the agenda for an ever-changing media and entertainment industry. “The pandemic forced us to adapt, innovate, and reimagine the ways in which we connect with audiences. As consumer preferences evolve, there is a growing demand for unique and innovative content delivery,” she added.
The FICCI-EY Report “'Reinvent' - India’s Media & Entertainment Sector Is Innovating For The Future”, was also launched on the occasion.
Like previous years, FICCI FRAMES 2024 will provide a platform for communication and exchange between M&E stakeholders, including industry figures, influencers, and policy makers for three days. This conference has brought together more the 400,000 professionals from India and abroad representing the various sectors of the industry.