ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ବେଗୁସରାଇରେ ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ସହ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧.୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ବିହାରରେ ୧୩,୪୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଅନେକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ବରାଉନୀରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ଆଣ୍ଡ ରସୟାନ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚୟୁଆରଏଲ) ସାର କାରଖାନା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ପ୍ରାୟ ୩୯୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ 'ଭାରତ ପଶୁଧନ' – ଦେଶରେ ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଡାଟାବେସ୍
ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଲା '୧୯୬୨ କୃଷକ ଆପ୍'
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ କ୍ଷମତା ଯୋଗୁଁ ବିହାର ଉତ୍ସାହ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ
ଯଦି ବିହାର ବିକଶିତ ହେବ, ତେବେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୋଇଯିବ
ଇତିହାସ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ବିହାର ଓ ପୂର୍ବ ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ସଶକ୍ତ ରହିଥିଲା
ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ 'ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ' ଦ୍ୱାରା ମିଳିଥାଏ, 'ତୁଷ୍ଟିକରଣ' ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ। ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସାଚୁରେସନ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ ହୋଇଥାଏ
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ପ୍ରୟାସରେ ବିହାର ନିଶ୍ଚିତ ବିକଶିତ ହେବ
02 MAR 2024 6:27PM by PIB Bhubaneswar
: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିହାରର ବେଗୁସରାଇଠାରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାୟ ୧.୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବିହାରରେ ୧୩,୪୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର ବିକାଶ ର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ସେ ଆଜି ବିହାରର ବେଗୁସରାଇରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ସେ ବିପୁଳ ଜନସମାଗମକୁ ସ୍ବାଗତ କରିବା ସହ ଲୋକଙ୍କ ଭଲପାଇବା ଓ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଗୁସରାଇ ହେଉଛି ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଦେଶ ଏବଂ ଏହା ସର୍ବଦା ଦେଶର କୃଷକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଛି । ବେଗୁସରାଇର ପୁରୁଣା ଗୌରବ ଫେରୁଛି କାରଣ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧.୫୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ତଥା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି । ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ମୋଦି ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବେଗୁସରାଇ ଆଣିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ବିହାର ସହ ଜଡ଼ିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍କେଲ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଏବଂ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ସହ ବିହାରରେ ସେବା ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ବିହାର ପାଇଁ ନୂତନ ରେଳ ସେବାର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
୨୦୧୪ରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ। "ଇତିହାସ ହେଉଛି ପ୍ରମାଣ ଯେ ବିହାର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ସଶକ୍ତ ରହିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଉପରେ ବିହାରର ଖରାପ ସ୍ଥିତିର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ବିକାଶ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ । "ଏହା ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ମିଶନ, ଏକ ସଂକଳ୍ପ", ମୁଖ୍ୟତଃ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ସାର ଏବଂ ରେଳବାଇ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶକ୍ତି, ସାର ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ହିଁ ବିକାଶର ଆଧାର। କୃଷି ହେଉ କି ଶିଳ୍ପ, ସବୁକିଛି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ", ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ବାରୁଣୀ ସାର କାରଖାନା ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରାଇଥିଲେ, ଯାହାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆଜି ପୂରଣ ହୋଇଛି । ବିହାର ସମେତ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋରଖପୁର, ରାମାଗୁଣ୍ଡମ ଏବଂ ସିନ୍ଦ୍ରିର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ତାହା ୟୁରିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର ପାଲଟିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ କହୁଛି, ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ମାସ ମାସ ଧରି ହଜାର ହଜାର ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ବରାଉନି ରିଫାଇନାରୀର କାର୍ଯ୍ୟପରିସର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବରାଉନି ବିଶୋଧନାଗାର ବିହାରର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବିହାରରେ ୬୫,୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧିକାଂଶ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ ବିହାରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟରେ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ କରିବାର ସୁବିଧା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହଜ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଓଏନଜିସି କ୍ରିଷ୍ଣା ଗୋଦାବରୀ ଗଭୀର ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଟ୍ୟାଙ୍କର କେଜି ବେସିନରୁ ଦେଶକୁ 'ପ୍ରଥମ ତୈଳ' ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏଭଳି ଭାବେ ସରକାର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥପର ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକ ପରି ଏବେ ଭାରତର ରେଳ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ସେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ଉନ୍ନତୀକରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରେ ତୀବ୍ର ବିରୋଧ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଶେଷକରି ପ୍ରତିଭା ଓ ଯୁବକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି କ୍ଷତିକାରକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ସେ କେବଳ ଏଭଳି ରୂପରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଅନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ 'ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ' ଦ୍ୱାରା ମିଳିଥାଏ, 'ତୁଷ୍ଟିକରଣ' ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ଏହା ସାଚୁରେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ ହୋଇଥାଏ। ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ, ପକ୍କା ଘର, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ଜଳ ଯୋଗାଣ, ଶୌଚାଳୟ, ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ପ୍ରଦାନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ସମାଜ ।
ଆମ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଅର୍ଥ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସଶକ୍ତୀକରଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ୧ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି' କରିବାର ସଫଳତା ଏବଂ ୩ କୋଟି 'ଲଖପତି ଦିଦି' ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ବିହାରର ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରର ଏନଡିଏ ସରକାର ଗରିବ, ମହିଳା, କୃଷକ, କାରିଗର, ପଛୁଆ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ପ୍ରୟାସରେ ବିହାର ବିକଶିତ ହେବାକୁ ବାଧ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ସହ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଆଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ସେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିହାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଭି ଆର୍ଲେକର, ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର, ବିହାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ କୁମାର ସିହ୍ନା, କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ପୁରୀ ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରାୟ ୧.୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । କେଜି ବେସିନ୍ ସହିତ ବିହାର, ହରିୟାଣା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଞ୍ଜାବ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାପିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେଜି ବେସିନରୁ 'ପ୍ରଥମ ତୈଳ'କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଓଏନଜିସି କ୍ରିଷ୍ଣା ଗୋଦାବରୀ ଗଭୀର ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ପ୍ରଥମ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଟ୍ୟାଙ୍କରକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । କେଜି ବେସିନରୁ 'ପ୍ରଥମ ତୈଳ' ଉତ୍ତୋଳନ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା, ଶକ୍ତି ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆମର ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି, ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି।
ବିହାରରେ ପ୍ରାୟ ୧୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ୧୧,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବରାଉଣୀ ବିଶୋଧନାଗାରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ବରାଉଣୀ ବିଶୋଧନାଗାରରେ ଗ୍ରିଡ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ; ପାରାଦୀପ-ହଳଦିଆ-ଦୁର୍ଗାପୁର ଏଲପିଜି ପାଇପଲାଇନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଟନା ଓ ମୁଜାଫରପୁର ଆଦି ।
ସାରା ଦେଶରେ ହାତକୁ ନିଆଯାଉଥିବା ଅନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ହରିୟାଣାରେ ପାନିପତ ରିଫାଇନାରୀ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର; ପାନିପତ ରିଫାଇନାରୀରେ ୩ଜି ଇଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ କ୍ୟାଟାଲିଷ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ବିଶାଖ ରିଫାଇନାରୀ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଭିଆରଏମପି); ପଞ୍ଜାବର ଫାଜିଲ୍କା, ଗଙ୍ଗାନଗର ଏବଂ ହନୁମାନଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବିତରଣ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଗୁଲବର୍ଗା କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ନୂତନ ପୋଲ ଡିପୋ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମୁମ୍ବାଇ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ତର ପୁନଃବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟ -୪ ଇତ୍ୟାଦିସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଆଣ୍ଡ ଏନର୍ଜି (ଆଇଆଇପିଇ)ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବରାଉନିଠାରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ଭାରକ ଆଣ୍ଡ ରାସୟାନ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚୟୁଆରଏଲ) ସାର କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ୯୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଏହି କାରଖାନା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ୟୁରିଆ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଦେଶରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେବାକୁ ଥିବା ଏହା ଚତୁର୍ଥ ସାର କାରଖାନା ହେବ।
ପ୍ରାୟ ୩୯୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରାଘୋପୁର - ଫର୍ବିସଗଞ୍ଜ ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ମୁକୁରିଆ-କଟିହାର-କୁମେଦପୁର ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ; ବାରୁଣୀ-ବଛୱାରା ତୃତୀୟ ଓ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ, କଟିହାର-ଯୋଗବାଣୀ ରେଳ ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ କରିବ । ଦାନାପୁର-ଯୋଗବାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ (ଦରଭଙ୍ଗା- ସକ୍ରି ଦେଇ) ସମେତ ୪ଟି ଟ୍ରେନ ଯଥା ଯୋଗବାଣୀ-ସହରସା ଏକ୍ସପ୍ରେସ; ସୋନପୁର-ବୈଶାଳୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ; ଏବଂ ଯୋଗବାନୀ- ସିଲିଗୁଡ଼ି ଏକ୍ସପ୍ରେସ କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଭାରତ ପଶୁଧନ'କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ - ଯାହା କି ଦେଶରେ ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଡାଟାବେସ୍ । ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରାଣୀଧନ ମିଶନ (ଏନଡିଏଲଏମ) ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ 'ଭାରତ ପଶୁଧନ'ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ୧୨ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଟ୍ୟାଗ୍ ଆଇଡି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଆନୁମାନିକ ୩୦.୫ କୋଟି ଗୋରୁ ଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୨୯.୬ କୋଟି ଗାଈଙ୍କୁ ଟ୍ୟାଗ୍ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିବରଣୀ ଡାଟାବେସରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । 'ଭାରତ ପଶୁଧନ' ଗାଈଗୋରୁଙ୍କ ପାଇଁ ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ରୋଗ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ '୧୯୬୨ କୃଷକ ଆପ୍'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା 'ଭାରତ ପଶୁଧନ' ଡାଟାବେସ୍ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ସୂଚନା ରେକର୍ଡ କରିଥାଏ, ଯାହାକୁ କୃଷକମାନେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।

Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects in Begusarai, Bihar
Dedicates to nation and lays foundation stone for multiple oil and gas projects worth about Rs 1.48 lakh crore
Dedicates to nation and lays foundation stone for several development projects in Bihar worth more than Rs 13,400 crores
Inaugurates Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) fertilizer plant in Barauni
Inaugurates and lays foundation stone for several railway projects worth about Rs 3917 crores
Dedicates to nation ‘Bharat Pashudhan’ - a digital database for livestock animals in the country
Launches ‘1962 Farmers App’
“Bihar is full of enthusiasm and confidence due to power of double engine government”
“If Bihar becomes Viksit, India will also become Viksit”
“History is proof that India has remained empowered when Bihar and Eastern India have been prosperous”
“True social justice is achieved by ‘santushtikaran’, not ‘tushtikaran’. True social justice is achieved by saturation”
“Bihar is bound to be Viksit with the double efforts of the double-engine government”
02 MAR 2024 6:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple oil and gas sector projects worth about Rs 1.48 lakh crore across the country, and several development projects in Bihar worth more than Rs 13,400 in Begusarai, Bihar today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that he has arrived in Begusarai, Bihar today with the resolution of developing Bihar through the creation of Viksit Bharat. He acknowledged the large crowd and thanked his good fortunes for the love and blessings of the people.
The Prime Minister said that Begusrai is a land of talented youth and it has always strengthened the nation's farmers and workers. He emphasized that the old glory of Begusarai is returning as today projects worth about Rs 1.50 lakh crore are being inaugurated or foundation stones of which are being laid. “Earlier such programmes were held in Delhi’s Vigyan Bhawan, but now, Modi has brought Delhi to Begusarai”, said the Prime Minister. Projects worth Rs 30,000 crore are related to Bihar alone, he added. This scale shows India’s capabilities and will create new employment opportunities for the youth of Bihar. He underlined that the development projects of today will become a medium to make India the world’s third-largest economic power in the world, while also paving the way for service and prosperity in Bihar. The Prime Minister also mentioned the inauguration of new train services for Bihar today.
The Prime Minister reiterated the government’s priority for fast-paced development since coming to power in 2014. “History is proof that India has remained empowered when Bihar and Eastern India have been prosperous”, the Prime Minister said, pointing out the negative impact of Bihar’s deteriorating conditions on the nation. He assured the people of the state that the development of Bihar would make for Viksit Bharat. “This is not a promise, it is a mission, a resolution”, the Prime Minister said, highlighting that the projects of today mainly relating to petroleum, fertilizers and railways are a huge step in this direction. “Energy, fertilizers and connectivity are the basis of development. Be it agriculture or industry, everything depends on them”, the Prime Minister said, underlining the government’s priority areas to boost employment and employment opportunities.
The Prime Minister reminded them about the starting of the Barauni fertilizer plant, a guarantee that was fulfilled today. “This is a huge achievement for the farmers of the country including those from Bihar”, he said. He said that the plants of Gorakhpur, Ramagundam and Sindri were shut down but now they are becoming the mainstay of India’s self-reliance in urea. “That is why the nation says, Modi’s Guarantees means the guarantee of fulfillment of guarantee”, he added.
Prime Minister Modi touched upon the expansion of the scope of work of Barauni Refinery today which had created employment for thousands of shramiks for months. He emphasized that the Barauni Refinery will give new energy to industrial development in Bihar and play a crucial role in making India aatmanirbhar. The Prime Minister expressed delight in the completion of most of the development projects related to petroleum and natural gas worth more than Rs 65,000 crores in Bihar. He highlighted the convenience of supplying low-cost gas to women in Bihar with the expansion of gas pipeline networks, making it easier to set up industries in the region.
The Prime Minister said ‘First Oil’ from KG Basin to the nation, the first crude oil tanker from the ONGC Krishna Godavari deepwater project that was flagged off today, will help in improving self-reliance in this important sector. He said this is how the government is dedicated to national interest function and criticized the selfish dynasty politics. The Prime Minister said that, unlike earlier years, now India’s railway modernization is being discussed globally. He mentioned electrification and station upgradation.
The Prime Minister highlighted the stark opposition between the dynasty politics and social justice. Dynasty politics is especially injurious for the talent and youth’s welfare, he said.
“True social justice is achieved by ‘santushtikaran’, not ‘tushtikaran’, it is achieved by saturation”, the Prime Minister remarked highlighting that he only recognizes secularism and social justice in such forms. He underlined that true social justice can be accomplished with the saturation and delivery of free ration, pucca homes, gas connections, tapped water supply, toilets, free health care services, and Kisan Samman Nidhi for farmers. In the last 10 years, the Prime Minister said that the biggest beneficiaries of government schemes have been dalit, backwards and extremely backward societies.
He said that social justice, for us, means empowerment of Nari Shakti. He repeated the achievement of making 1 crore women ‘Lakhpati Didis’ and his resolution to create 3 crore ‘Lakhpati Didis’, many of them are from Bihar, he informed. He also mentioned PM Suryaghar Muft Bijli Yojana that will reduce electricity bills and provide extra income. He said that Bihar’s NDA government is relentlessly working for the poor, women, farmers, artisans, backwards and deprived. “Bihar is bound to be Viksit with the double efforts of the double-engine government”, the Prime Minister said.
Concluding the address, the Prime Minister expressed gratitude towards the people and congratulated them for the development projects worth thousands of crores. He also thanked the women for their participation in large numbers today.
Governor of Bihar, Shri Rajendra V Arlekar, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Deputy Chief Ministers of Bihar, Shri Samrat Choudhary and Shri Vijay Kumar Sinha, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Puri, and Member of Parliament, Shri Giriraj Singh were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated, dedicated to the nation, and laid the foundation stone for multiple oil and gas projects worth about Rs 1.48 lakh crore. The projects are spread across the country in various states like Bihar, Haryana, Andhra Pradesh, Maharashtra, Punjab and Karnataka along with KG Basin.
The Prime Minister dedicated ‘First Oil’ from KG Basin to the nation and flagged off the first crude oil tanker from the ONGC Krishna Godavari deepwater project. The extraction of ‘First Oil’ from KG Basin marks a historic achievement in India's energy sector, promising to significantly reduce our dependence on energy imports. The project also heralds a new era in India's energy sector, promising to bolster energy security and foster economic resilience.
The oil and gas sector projects worth about Rs 14,000 crore were taken up in Bihar. This includes the foundation stone laying of the expansion of the Barauni Refinery with a project cost of more than Rs 11,400 crore and the inauguration of projects like Grid Infrastructure at Barauni Refinery; Paradip – Haldia – Durgapur LPG Pipeline's extension to Patna and Muzaffarpur, among others.
Other important oil and gas projects projects being taken up across the country include the expansion of the Panipat Refinery & Petrochemical Complex in Haryana; 3G ethanol plant and Catalyst Plant at Panipat Refinery; Visakh Refinery Modernization Project (VRMP) in Andhra Pradesh; City Gas Distribution Network project, encompassing Fazilka, Ganganagar, and Hanumangarh districts of Punjab; new POL Depot at Gulbarga Karnataka, Mumbai High North Redevelopment Phase -IV in Maharashtra, among others. The Prime Minister also laid the foundation stone of the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE), Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
The Prime Minister inaugurated the Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) fertilizer plant in Barauni. Developed at more than Rs 9500 crore, the plant will provide affordable urea to farmers and lead to an increase in their productivity and financial stability. This will be the fourth fertilizer plant to be revived in the country.
The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of several railway projects worth about Rs 3917 crore. These include the project for Raghopur – Forbesganj Gauge Conversion; doubling of Mukuria-Katihar-Kumedpur rail line; project for Barauni-Bachhwara 3rd and 4th line, and Electrification of Katihar-Jogbani rail section among others. These projects will make travel more accessible and lead to the socio-economic development of the region. The Prime Minister flagged off four trains also including Danapur - Jogbani Express (via Darbhanga – Sakri); Jogbani- Saharsa Express; Sonpur-Vaishali Express; and Jogbani- Siliguri Express.
The Prime Minister dedicated to the nation ‘Bharat Pashudhan’ - a digital database for livestock animals in the country. Developed under the National Digital Livestock Mission (NDLM), ‘Bharat Pashudhan’ utilizes a unique 12-digit Tag ID allocated to each livestock animal. Under the project, out of an estimated 30.5 crore bovines, about 29.6 crore have already been tagged and their details are available in the database. ‘Bharat Pashudhan’ will empower the farmers by providing a traceability system for the bovines and also help in disease monitoring and control.
The Prime Minister also launched ‘1962 Farmers App’, an app which records all data and information present under the ‘Bharat Pashudhan’ database, which can be utilized by the farmers.