প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তুথুরুকুরী (তুতিকোরিন)দা চাউখত থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তম্বা/শঙ্গাবা/মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
28 FEB 2024 1:44PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
হল্লো,
ফম্বাক্তা লেংশিনবীরিবশিংদি তমিল নাদুগী রাজ্যপাল, শ্রী আর.এন. রবিজী, ঐহাক্কী মরুপ, সর্বানন্দা সোনোৱালজী, শ্রীপদ নাইয়কজী, শান্তনু থাকুরজী, এল. মুরুগঞ্জী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী, মফমসিগী এম.পি., অতোপ্পা মীথুংলেন অমদি ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিংনি! বনক্কম!
ঙসি, তমিল নাদুনা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা তাঙ্কক অমা তুথুকুরীদা ইরে। প্রোজেক্ত কয়া অমা শঙ্গারি অমসুং উরেপ উয়ুং তম্লি। প্রোজেক্তশিং অসি চাউখৎপা ভারত অমগী থৌরাং য়াৎপগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি। চাউখৎ থৌরাংশিং অসিদা মীয়াম্না এক ভারত স্রেস্থ ভারতকী ইথিল উবা ফংগনি। প্রোজেক্তশিং অসি তুতিকোরিন্দা পায়খৎপা ওইবা য়াই অদুবু মসিনা ভারত শিনবা থুংবগী মফম কয়াদা চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল হাপকনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা ঙসিদি চাউখৎপা ভারত অমা ওইবা হায়বা পান্দমগী মায়কৈদা খোঙদারি। অদুগা, চাউখৎপা ভারত অমা হায়বসিদা চাউখৎপা তমিল নাদুগী চপ মান্নবা থৌদাং অচৌবা অমা য়াওরিবনি। ঐহাক্না চহি অনিগী মমাংদা কোইম্বাতোরদা লাক্লম্বা মতমদা, ঐহাক্না চিদম্বরনর হিথাংফমগী কার্গো কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোক্লমখি। হিথাংফম অসিবু শিপ্পিংগী মরু ওইবা হব অমা ওইহনগনি ঐহাক্না মতমদুদা ৱাশকখি। ঙসিদি, মদুগী গেরেন্তী অদু থবক্না পাংথোক্লে। ‘ভি. ও. চিদম্বরনর হিথাংফম’ অসিনা ‘আউতর হার্বর কন্তেনর তর্মিনেল’গীদমক্তা মতম শাংনা ঙাইবা তারম্বা অদুগীসু ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লে। হায়রিবা প্রোজেক্ত অসিদা লুপা করোর লিশিং তরেৎ থাদগনি। ঙসিদি লুপা করোর 900কী অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়া অমসু শঙ্গারে। মসিগী মথক্তা, তোঙান-তোঙানবা হিথাংফমশিংগী লুপা করোর লিশিং 2.5কী অনৌবা প্রোজেক্ত 13গী উরেপ উয়ুংসু মফমসিদগী ঙসি তমখ্রে। মেরিতাইম সেক্তরবু ইনোৎ হাপ্পগী মসিগুম্বা থবকশিংনা তমিল নাদুগী মীয়াম লাক্ষ কয়াদা খুদোংচাবা পীগনি অমসুং মফম অসিগী নহাশিংগী থবক্কী খুদোংচাবা কয়াসু লৈহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না তমিল নাদু অমসুং ভারত মীয়ামদা ৱাফম খরা থমজবা পাম্মি। লাইবক থীবদি, অশেংবা অসি তাবদা নুংঙাইতবনি, অদুবু তঙাই ফদবসু ওই। ঐহাক্না UPA সরকারবু মরাল শিনিংই। ঐহাক্না ঙসি পুরক্লিবা প্রোজেক্তশিং মীয়ামগী দিকেদ কয়াগী অপাম্বনি। ঙসি সত্তাদা লৈরিবশিং অসি মতমদুদা দিল্লীদা ফম্লম্মি। মখোয়না লৈঙাক পায়রম্মি, বিভাগ চলায়রম্মি। অদুবু মখোয়না চাউখৎ থৌরাংদা মিৎয়েং চঙলমদে। তমিল নাদুগী ৱারীবুদি শাই, অদুবু তমিল নাদুগী য়াইফনবা থবক অমত্তা পায়খৎলমদে। ঙসিদি অদোমগী ননাই ঐহাক্না তমিল নাদুগী লমদমদা লাক্তুনা অদোমগী লাইবক লেপ্পা ঙম্বা মনাই অমা ওইনা লাক্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী অহানবা হাইদ্রোজেন ফুলে ফেরী ঙসি হৌদোক্লে। মসিনা কাশীদা গঙ্গাগী মথক্তা য়াম্না থুনা চেল্লগনি। মসিদি, তমিল নাদুগী মীয়াম্না কাশীদা পীবা অচৌবা খুদোল অমনি। তমিল কাশী শঙ্গমমদা ঐহাক্না কাশী অমসুং তমিল নাদুগী মরক্তা মরুপ মপাংগী মপাঙ্গল কল্লবা মরী অমা উবা ফংজখি। ভারতপু নুংশিবগী মতৌসু ঐহাক্না উজখি। অদুনা, কাশীগী মীয়াম অমসুং কাশীদা চৎপা লৈবাক মীয়াম খুদিংনা ফেরী অসি তোংবা মতমদা তমিল নাদু অসিসু মশাগীনি হায়না খন্নগনি। ঙসি, দিসেলিনেসন প্লান্ত, গ্রীন হাইদ্রোজেন প্রদক্সন অমসুং বঙ্করিং ফেসিলিতীশিংসু ‘VOC’ হিথাংফমদা মথৌ পাংথোকপা হৌখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদগী তুতিকোরী অমসুং তমিল নাদুনা গ্রীন ইনর্জী অমসুং সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী অচৌবা ময়োল অমা ওইরগনি। তমিল নাদুনা মালেম্না পাম্নরিবা পাম্বৈ অসিগী হীরমদা মাঙজিল থানা চঙশিন্দুনা তুংগী মতম্বু সেক্যুর ওইহল্লগনি।
মরুপশিং,
মেরিতাইম সেক্তরগা লোয়ননা, রেল অমসুং রোদকা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমসু ঙসিদগী মফমসিদগী হৌখ্রে। রেলৱে লাইন ইলেক্ত্রিফিকেসন অমসুং দব্লিং তৌবনা তমিল নাদু অমসুং কেরলাগী মরক্কী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি। মান্নবা মতৌ ওইনা, তমিল নাদুগী রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু মখা তানা মোদর্নাইজ তৌনবা ঐহাক্না লুপা করোর লিশিং 4.5কী অচৌবা প্রোজেক্ত 4 অমগসু ঙসি হৌদোকখ্রে। মসিনা রাজ্যসিগী রোদ কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনগনি, ত্রাভেল তাইম হন্থহনগনি অমসুং তুরিজম অমসুং ইন্দস্ত্রীদা অচৌবা মতেং অমসু পাংলগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা ঙসিদি ‘অপুনবা সরকার’ হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌরি। রেলৱেজ, হাইৱেজ অমসুং ৱাতরৱেজ অসি তোঙানবা বিভাগ ওইনা উবা য়াই, অদুবু মখোয় অহুমগী পান্দমদি অমত্তনি – অফবা কন্নেক্তিবিতী লৈহনবা, তমিল নাদুগী তুরিজম অমসুং ইদস্ত্রীদা হান্নদগী হেন্না ফবা ফেসিলিতীশিং ফংহনবা। মসিনা মরম ওইরগা, হায়রিবা মেরিতাইম প্রোজেক্ত, রোদৱেজ প্রোজেক্ত, রেলৱেজ প্রোজেক্তশিং অসি মতম অমত্তদা হৌমিন্নরিবনি। মসিগুম্বা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী থৌওংনা তমিল নাদুগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল হাপকনি। মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা হৌদোকখিবা পি.এম. গতিশক্তী নেস্নেল মাস্তর প্লান অসিনা থৌওং অসিদা চাউনা তেংবাংগনি। ঐহাক্না তমিল নাদুগী মীয়াম অদোম খুদিংবু প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মরু ওইবা লাইত হাউস প্রোজেক্তশিং অসি তুরিস্ত স্পোত ওইনা শেমগৎপা য়াই হায়না ঐহাক্না মন কী বাত্তা হায়খিবা লৈখ্রবনি। তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা লৈবা লাইত হাউস ৭৫তা শেমগৎপা তুরিজমগী ফেসিলিতী কয়া ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা ঙসি খুৎশিন্নবসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিগী মফম ৭৫ অসিদি অনৌবা ভারত অমনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা লাইত হাউসশিং অসিনা তুরিজমগী অচৌবা ময়োল ওইগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থমজরি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারগী হোৎনজমন্না মরম ওইরগা, তমিল নাদুগী মোদর্ন কন্নেক্তিবিতীনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা লৈরে। হৌখিবা চহি ১০দা, তমিল নাদুদা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী কিলোমীতর ১৩০০গী থবক পাংথোকখি। রেলৱে লাইন কিলোমীতর লিশিং অনিসু ইলেক্ত্রিফিকেসন তোখ্রে। রেলৱে পেসেঞ্জর অমসুং মীচম মীয়ামগী নুংঙাইনবা ফ্লাইওভর অমসুং অন্দর্পাস চা কয়া শাখ্রে। রেলৱে স্তেসনশিংদা মোদর্ন ফেসিলিতী কয়া লৈহনখ্রে। ৱর্ল্দ ক্লাস ত্রাভেল এক্সপেরিএন্স ফংহন্নবা হায়দুনা ঙসি তমিল নাদুদা বন্দে ভারত ত্রেন মঙা চেল্লি। তমিল নাদুগী রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা ভারত সরকারনা লুপা করোর লাক্ষ ১.৫ থাদরি। মসিগী মহৈ ওইনা রাজ্যসিগী নেস্নেল হাইৱে নেতৱর্ক অসি খোঙজেল য়াঙনা পাকথোক চাউথোক্লে। কেন্দ্র সরকারনা হোৎনদুনা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লিবা অসিনা তমিল নাদুগী ইজ ওফ লিবিংবুসু হেনগৎহল্লে। অদুগা মরুপশিং, ঐহাক্না হায়রিবা ৱাফম কয়া অসি রাজনীতিগী ৱাখল্লোন্দগী হায়বা নত্তে, ঐহাক্তি চাউখৎ থৌরাংদা মিৎয়েং থম্লগা হায়বনি। ই-পাউশিং অসিবু মীয়ামদা পাউদম্বা পাম্বা তমিল নাদুগী তি.ভি. চেন্নেল কয়া অমা লৈ হায়বা ঐ খঙই। অদুবু, মফমসিদা লৈরিবা শক্তি খরনা মদু পাংথোকহল্লোই। অদু ওইরবসু, ঐখোয়না তমিল নাদুগী সেবা তৌবদি কৈদৌনুংদা লেপ্লোই। চাউখৎ থৌরাংগী থবক কৈদৌনুংদা লেপহল্লোই।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরাকরগী হোৎনজমন্দগী, ঙসিদি ভারতনা মেরিতাইম অমসুং ৱাতরৱেজকী হীরমদা অনৌবা রেকোর্দ কয়া থম্বা ঙম্লে। হৌখিবা চহি ১০দা ভারতনা লোজিস্তিক্স পরফোর্মেন্স ইন্দেক্সতা কুন্থ্রানিপানশুবা থাক্তা য়ৌনবা থাক কয়া য়াম্না কাখৎখি। ঐখোয়গী পোর্ত কেপাসিতীনা দিকেদ অসিদা শরুক অনি হেনগৎখি। নেস্নেল ৱাতরৱেজনা শরুক নিপান হেনগৎখি। ভারতকী ক্রুজ পেসেঞ্জর মশিংসু শরুক মরি হেনগৎখি, অমসুং সী-ফেরর মশিংসু শরুক অনি হেনগৎখ্রে। মেরিতাইম সেক্তরগী মসিগুম্বা শাহৌ অসি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা শরুক য়াম্না হেনগৎলক্কনি। সমুদ্র মপান্দা লৈবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা তমিল নাদুসু মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংগনি। মসিনা লমদমসিগী মীয়ামদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু ফংহনগনি। তমিল নাদুনা মসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাংগী লম্বীসিদা খোঙজেল য়াঙনা তুংলমচত্তা চঙশিনগনি হায়বা ঐহাক্না থাজবা থম্লি। লৈবাক অসিনা অদোমগী সেবাগীদমক্তা অহুমশুবা তর্মগী খুদোংচাবা পীরবদি, ঐহাক্না অনৌবা পাঙ্গল অমগা লোয়ননা অদোমগী সেবা তৌগনি হায়বগী গেরেন্তী পীজরি। ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিংবু মতম চানা লোইশিনবা ঙম্নবা ঐখোয়না চপ মান্নবা পাঙ্গল অসিগা লোয়ননা হোৎনগনি। মসিদি তমিল নাদুগী মীয়ামদা পীবা মোদীগী গেরেন্তীনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নুমিৎ নিনি অসিদা তমিল নাদুগী মফম কয়াদা চৎলি। ঐহাক্কী তমিল নাদুগী ইচিল ইনাওশিংনা থৱাই য়াওবা অমসুং ঐহাকপু নুংশিবগী মতৌ ঐহাক্না উবা ফংজখি। মসিবু ঐহাক্না লেম্না খক মাঙহল্লোই। ঐহাক্না অদোমগী মীনুংশি অমসুং থৌজালগী মতিক চাবা লমন শিংজগনি। ঐহাক্না ইশাবু অদোমগীদমক্তা কত্থোক্কনি।
ঐহাক্কী তমিল নাদুগী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিদি নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরম্নি। অদোমগী মোবাইল পুথোকপীরক্লো, ফ্লাস লাইত থানবীরো, অদুগা ভারত সরকার অমসুং তমিল নাদুনা চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাংশিং অসিগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি হায়বা উৎলসি।
য়াম্না নীংথিজরে, য়াম্না নীংথিজরে।
ভারত ইমানা মতম শাংনা শাফবা ওইসনু!
ভারত ইমানা মতম শাংনা শাফবা ওইসনু!
ভারত ইমানা মতম শাংনা শাফবা ওইসনু!
বন্দে মাতরম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration/dedication of various projects at Thoothukudi (Tuticorin)
28 FEB 2024 1:44PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vanakkam! (Greetings)
Present on the stage are the Governor of Tamil Nadu Shri RN Ravi ji, my colleague Sarbananda Sonowal ji, Shripad Naik ji, Shantanu Thakur ji, L Murugan ji, ministers of the state government, MPs, other dignitaries, ladies and gentlemen, Vanakkam!
Today, Tamil Nadu is writing a new chapter of progress in Thoothukudi. Many projects are being inaugurated or having foundation stones laid. These projects are an important part of the roadmap for a developed India. One can also see the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ in these developments. These projects may be in Thoothukudi but they will also give momentum to development in many places across India.
Friends,
Today, the nation is diligently working towards the aspiration of a developed Bharat. And in this vision of development, the pivotal role of a developed Tamil Nadu cannot be overstated. Two years ago, during my visit to Coimbatore, I initiated several projects aimed at enhancing the cargo capacity of Chidambaranar Port. At that time, I made a commitment to elevate this port into a major shipping hub, and today, I am pleased to see that promise (guarantee) materialize. The foundation stone for the 'Outer Harbour Container Terminal', a long-awaited endeavour, has been laid today at the 'V O Chidambaranar Port'. This project entails an investment of Rs 7000 crore. Furthermore, numerous projects worth Rs 900 crore have been inaugurated today. Additionally, the foundation stone for 13 new projects, collectively valued at approximately Rs 2500 crores across different ports, has been laid here. The revitalization of the maritime sector will not only benefit the people of Tamil Nadu but also create new employment opportunities for the youth.
Friends,
I must address the people of Tamil Nadu and the entire nation with a candid message. It saddens me to say this, but truth, albeit bitter, is imperative. I must directly implicate the UPA government. These projects that I have introduced today have been long-standing demands of the local populace. The individuals currently in power here held positions of authority in Delhi at that time. They were responsible for the concerned department. However, they neglected the development needs of Tamil Nadu. They spoke about Tamil Nadu but lacked the resolve to take meaningful steps towards its welfare. Today, as your humble servant, I stand on the soil of Tamil Nadu, committed to scripting a new destiny for this vibrant state.
Friends,
Today marks the launch of Bharat's first hydrogen fuel ferry, set to operate soon on the River Ganga in Kashi. This initiative serves as a profound gesture from the people of Tamil Nadu to the residents of Kashi. The deep bond between Kashi and Tamil Nadu, evident in the recent fervour and devotion witnessed in the Kashi-Tamil Sangam, underscores the profound love for Bharat. As passengers from Kashi and beyond board this ferry, they will feel a strong connection to Tamil Nadu. Furthermore, the commencement of a desalination plant, green hydrogen production, and bunkering facilities at the 'VOC Port' heralds a significant stride towards green energy and sustainable development in Thoothukudi and Tamil Nadu. These initiatives position Tamil Nadu as a leading centre for the renewable energy solutions that the world seeks for a secure future.
Friends,
In addition to the maritime sector, several development initiatives concerning railways and roadways have commenced today. The electrification and doubling of the railway line will significantly enhance connectivity between southern Tamil Nadu and Kerala, alleviating pressure on the Tirunelveli-Nagercoil sector. Similarly, to enhance the road infrastructure of Tamil Nadu, I have inaugurated four major projects worth Rs 4500 crores today. These projects will not only improve state-wide road connectivity and reduce travel time but also provide a significant boost to tourism and industry.
Friends,
Today, the nation is adopting a 'whole of government' approach. Although Railways, Highways, and Waterways may seem like distinct departments, their common objective is to enhance connectivity, facilities, and opportunities for industry in Tamil Nadu. Therefore, these maritime, roadway, and railway projects have been initiated or completed concurrently. This multimodal connectivity approach will accelerate Tamil Nadu's development pace. The PM Gatishakti National Master Plan, aimed at creating modern infrastructure, will further facilitate this progress. I congratulate all of you and all my brothers and sisters of Tamil Nadu for these remarkable projects.
Friends,
I once mentioned in the 'Mann Ki Baat programme' that major lighthouses across the country could be developed into tourist destinations. Today, I am privileged to inaugurate the tourism facilities developed in 75 lighthouses located in various states. Witnessing this development across 75 locations symbolizes the emergence of the new Bharat. I firmly believe that these sites will evolve into significant tourist attractions in the future.
Friends,
Due to the efforts of the Government of India, modern connectivity in Tamil Nadu has reached unprecedented heights. Over the past decade, significant infrastructure enhancements have been undertaken, including the completion of 1300 kilometres of railway infrastructure work and the electrification of 2000 kilometres of railway lines. Additionally, numerous flyovers and underpasses have been constructed to enhance convenience and safety for railway passengers and the general public. Railway stations have been equipped with modern facilities, and Tamil Nadu now boasts the operation of 5 Vande Bharat trains for a world-class travel experience. Furthermore, the Government of India has invested approximately Rs 1.5 lakh crore in road infrastructure in Tamil Nadu, resulting in a rapid expansion of the National Highway Network in the last ten years. The enhanced connectivity facilitated by the Central Government's efforts is significantly improving the 'Ease of Living' in Tamil Nadu. And my friends, let me clarify that my remarks are not influenced by any political party's ideology or my personal beliefs. I am solely focused on discussing development initiatives. However, I am aware that numerous newspapers and TV channels in Tamil Nadu may wish to cover these developments, but certain influential forces may hinder their efforts. Nevertheless, we remain steadfast in our commitment to serving Tamil Nadu and ensuring that development initiatives continue unhindered.
Friends,
The waterways and maritime sector, long neglected in our country, are now emerging as pillars of a developed Bharat, with Tamil Nadu and South India reaping substantial benefits. Tamil Nadu, with its three major ports and numerous minor ports, is uniquely positioned to capitalize on the vast potential of its coastal areas. The development of the maritime and waterways sectors directly translates to the development of states like Tamil Nadu. Over the past decade, there has been a significant increase in traffic by 35% at ports like 'VOC Port', with cargo handling reaching 38 million tonnes last year alone, marking an annual growth rate of approximately eleven percent. Similar positive trends have been observed in other major ports across the country. Initiatives like Sagarmala are playing a crucial role in this progress.
Friends,
Thanks to the Central Government's efforts, Bharat is setting new records in the maritime and waterways sectors. Over the past decade, Bharat has climbed several positions to rank thirty-eighth in the Logistics Performance Index. Our port capacity has doubled, while National Waterways have expanded eightfold. Additionally, the number of cruise passengers in Bharat has also increased by 4 times, and the number of sea-farers has also doubled. This remarkable progress is poised to multiply in the future, promising substantial benefits for coastal states like Tamil Nadu and offering numerous employment opportunities for its youth. I am confident that Tamil Nadu will continue to progress rapidly on the path of development, and I assure you that, given the opportunity to serve for a third term, we will redouble our efforts to complete the projects initiated today. This is Modi's guarantee to the people of Tamil Nadu.
Friends,
For the past two days, I have been traversing various regions of Tamil Nadu. Witnessing the love and enthusiasm brimming within the people of Tamil Nadu, I am deeply moved. Rest assured, I am committed to reciprocating your affection and blessings manifold through tangible development initiatives. I promise to devote myself to your service.
My dear brothers and sisters of Tamil Nadu,
Today's gathering marks a momentous celebration of progress and development. Let us collectively commemorate this auspicious occasion by taking out our mobile phones and illuminating the atmosphere with their flashlight. Together, let us showcase to the entire nation the joint efforts of the Government of India and Tamil Nadu towards fostering development.
Absolutely magnificent!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki –Jai!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.