Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration/dedication of various projects at Thoothukudi (Tuticorin)
28 FEB 2024 1:44PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vanakkam! (Greetings)
Present on the stage are the Governor of Tamil Nadu Shri RN Ravi ji, my colleague Sarbananda Sonowal ji, Shripad Naik ji, Shantanu Thakur ji, L Murugan ji, ministers of the state government, MPs, other dignitaries, ladies and gentlemen, Vanakkam!
Today, Tamil Nadu is writing a new chapter of progress in Thoothukudi. Many projects are being inaugurated or having foundation stones laid. These projects are an important part of the roadmap for a developed India. One can also see the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ in these developments. These projects may be in Thoothukudi but they will also give momentum to development in many places across India.
Friends,
Today, the nation is diligently working towards the aspiration of a developed Bharat. And in this vision of development, the pivotal role of a developed Tamil Nadu cannot be overstated. Two years ago, during my visit to Coimbatore, I initiated several projects aimed at enhancing the cargo capacity of Chidambaranar Port. At that time, I made a commitment to elevate this port into a major shipping hub, and today, I am pleased to see that promise (guarantee) materialize. The foundation stone for the 'Outer Harbour Container Terminal', a long-awaited endeavour, has been laid today at the 'V O Chidambaranar Port'. This project entails an investment of Rs 7000 crore. Furthermore, numerous projects worth Rs 900 crore have been inaugurated today. Additionally, the foundation stone for 13 new projects, collectively valued at approximately Rs 2500 crores across different ports, has been laid here. The revitalization of the maritime sector will not only benefit the people of Tamil Nadu but also create new employment opportunities for the youth.
Friends,
I must address the people of Tamil Nadu and the entire nation with a candid message. It saddens me to say this, but truth, albeit bitter, is imperative. I must directly implicate the UPA government. These projects that I have introduced today have been long-standing demands of the local populace. The individuals currently in power here held positions of authority in Delhi at that time. They were responsible for the concerned department. However, they neglected the development needs of Tamil Nadu. They spoke about Tamil Nadu but lacked the resolve to take meaningful steps towards its welfare. Today, as your humble servant, I stand on the soil of Tamil Nadu, committed to scripting a new destiny for this vibrant state.
Friends,
Today marks the launch of Bharat's first hydrogen fuel ferry, set to operate soon on the River Ganga in Kashi. This initiative serves as a profound gesture from the people of Tamil Nadu to the residents of Kashi. The deep bond between Kashi and Tamil Nadu, evident in the recent fervour and devotion witnessed in the Kashi-Tamil Sangam, underscores the profound love for Bharat. As passengers from Kashi and beyond board this ferry, they will feel a strong connection to Tamil Nadu. Furthermore, the commencement of a desalination plant, green hydrogen production, and bunkering facilities at the 'VOC Port' heralds a significant stride towards green energy and sustainable development in Thoothukudi and Tamil Nadu. These initiatives position Tamil Nadu as a leading centre for the renewable energy solutions that the world seeks for a secure future.
Friends,
In addition to the maritime sector, several development initiatives concerning railways and roadways have commenced today. The electrification and doubling of the railway line will significantly enhance connectivity between southern Tamil Nadu and Kerala, alleviating pressure on the Tirunelveli-Nagercoil sector. Similarly, to enhance the road infrastructure of Tamil Nadu, I have inaugurated four major projects worth Rs 4500 crores today. These projects will not only improve state-wide road connectivity and reduce travel time but also provide a significant boost to tourism and industry.
Friends,
Today, the nation is adopting a 'whole of government' approach. Although Railways, Highways, and Waterways may seem like distinct departments, their common objective is to enhance connectivity, facilities, and opportunities for industry in Tamil Nadu. Therefore, these maritime, roadway, and railway projects have been initiated or completed concurrently. This multimodal connectivity approach will accelerate Tamil Nadu's development pace. The PM Gatishakti National Master Plan, aimed at creating modern infrastructure, will further facilitate this progress. I congratulate all of you and all my brothers and sisters of Tamil Nadu for these remarkable projects.
Friends,
I once mentioned in the 'Mann Ki Baat programme' that major lighthouses across the country could be developed into tourist destinations. Today, I am privileged to inaugurate the tourism facilities developed in 75 lighthouses located in various states. Witnessing this development across 75 locations symbolizes the emergence of the new Bharat. I firmly believe that these sites will evolve into significant tourist attractions in the future.
Friends,
Due to the efforts of the Government of India, modern connectivity in Tamil Nadu has reached unprecedented heights. Over the past decade, significant infrastructure enhancements have been undertaken, including the completion of 1300 kilometres of railway infrastructure work and the electrification of 2000 kilometres of railway lines. Additionally, numerous flyovers and underpasses have been constructed to enhance convenience and safety for railway passengers and the general public. Railway stations have been equipped with modern facilities, and Tamil Nadu now boasts the operation of 5 Vande Bharat trains for a world-class travel experience. Furthermore, the Government of India has invested approximately Rs 1.5 lakh crore in road infrastructure in Tamil Nadu, resulting in a rapid expansion of the National Highway Network in the last ten years. The enhanced connectivity facilitated by the Central Government's efforts is significantly improving the 'Ease of Living' in Tamil Nadu. And my friends, let me clarify that my remarks are not influenced by any political party's ideology or my personal beliefs. I am solely focused on discussing development initiatives. However, I am aware that numerous newspapers and TV channels in Tamil Nadu may wish to cover these developments, but certain influential forces may hinder their efforts. Nevertheless, we remain steadfast in our commitment to serving Tamil Nadu and ensuring that development initiatives continue unhindered.
Friends,
The waterways and maritime sector, long neglected in our country, are now emerging as pillars of a developed Bharat, with Tamil Nadu and South India reaping substantial benefits. Tamil Nadu, with its three major ports and numerous minor ports, is uniquely positioned to capitalize on the vast potential of its coastal areas. The development of the maritime and waterways sectors directly translates to the development of states like Tamil Nadu. Over the past decade, there has been a significant increase in traffic by 35% at ports like 'VOC Port', with cargo handling reaching 38 million tonnes last year alone, marking an annual growth rate of approximately eleven percent. Similar positive trends have been observed in other major ports across the country. Initiatives like Sagarmala are playing a crucial role in this progress.
Friends,
Thanks to the Central Government's efforts, Bharat is setting new records in the maritime and waterways sectors. Over the past decade, Bharat has climbed several positions to rank thirty-eighth in the Logistics Performance Index. Our port capacity has doubled, while National Waterways have expanded eightfold. Additionally, the number of cruise passengers in Bharat has also increased by 4 times, and the number of sea-farers has also doubled. This remarkable progress is poised to multiply in the future, promising substantial benefits for coastal states like Tamil Nadu and offering numerous employment opportunities for its youth. I am confident that Tamil Nadu will continue to progress rapidly on the path of development, and I assure you that, given the opportunity to serve for a third term, we will redouble our efforts to complete the projects initiated today. This is Modi's guarantee to the people of Tamil Nadu.
Friends,
For the past two days, I have been traversing various regions of Tamil Nadu. Witnessing the love and enthusiasm brimming within the people of Tamil Nadu, I am deeply moved. Rest assured, I am committed to reciprocating your affection and blessings manifold through tangible development initiatives. I promise to devote myself to your service.
My dear brothers and sisters of Tamil Nadu,
Today's gathering marks a momentous celebration of progress and development. Let us collectively commemorate this auspicious occasion by taking out our mobile phones and illuminating the atmosphere with their flashlight. Together, let us showcase to the entire nation the joint efforts of the Government of India and Tamil Nadu towards fostering development.
Absolutely magnificent!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki –Jai!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তুতুকোড়ি (তুতুকোৰিন)ত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন/উদ্বোধন/ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 FEB 2024 1:44PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ৱনক্কম!
মঞ্চত উপস্থিত আছে তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ এন ৰবি জী, মোৰ সহযোগী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল জী, শ্ৰীপদ নায়ক জী, শান্তনু ঠাকুৰ জী, এল মুৰুগন জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, ইয়াৰ সাংসদ, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল,
বনক্কম!
আজি তামিলনাডুৱে তুতুকোড়িত প্ৰগতিৰ এক নতুন অধ্যায় লিখিছে। বহু প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহ এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে ৰোডমেপৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। এই উন্নয়নসমূহত এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱো দেখা যায়। এই প্ৰকল্পসমূহ যদিও তুতুকোড়িত হৈছে, তথাপি ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ ভাৰতৰ বহু ঠাইত উন্নয়নে গতি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশখনে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশত কাম কৰি আছে। আৰু বিকশিত ভাৰত বিকশিত তামিলনাডুৰ ভূমিকাও সমানেই ডাঙৰ। দুবছৰ আগতে কইম্বাটুৰলৈ আহি চিদাম্বৰানাৰ বন্দৰৰ মালবাহী ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। তেতিয়া মই এই বন্দৰটোক জাহাজ চলোৱাৰ এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ। আজি সেই নিশ্চয়তা পূৰণ হৈছে। ‘বি অ’ চিদাম্বৰানাৰ বন্দৰ’ দীৰ্ঘদিন ধৰি অপেক্ষা কৰি থকা ‘আউটাৰ হাৰ্বাৰ কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেল’ৰ আধাৰশিলা আজি স্থাপন কৰা হৈছে। এই এটা প্ৰকল্পত ৭ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ হ’ব। আজি উদ্বোধন কৰা হৈছে ৯০০ কোটি টকাৰ বহু প্ৰকল্প। তদুপৰি আজি ইয়াৰ পৰাই বিভিন্ন বন্দৰত প্ৰায় ২.৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ ১৩টা নতুন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ এই সজীৱতাৰে তামিলনাডুৰ লাখ লাখ লোক উপকৃত হ’ব আৰু ইয়াৰ ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণ আৰু দেশৰ জনসাধাৰণৰ আগত এটা কথা কোৱাটো জৰুৰী। আৰু অতি দুখেৰে অপ্ৰিয় সত্য কথা জনাটো প্ৰয়োজনীয়। মই প্ৰত্যক্ষভাৱে ইউ পি এ চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে অভিযোগ দিব বিচাৰো। আজি মই অনা এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই দশক দশক ধৰি ইয়াৰ ৰাইজৰ দাবী আছিল। আজি ইয়াত ক্ষমতাত থকা মানুহবোৰ সেই সময়ত দিল্লীত বহি আছিল আৰু পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত শাসন কৰিছিল। আগতে তেওঁ বিভাগটো চলাইছিল। কিন্তু, তেওঁ আপোনাৰ বিকাশৰ কথা চিন্তা কৰা নাছিল। তেওঁলোকে তামিলনাডুৰ কথা পাতিছিল, কিন্তু তামিলনাডুৰ কল্যাণৰ বাবে পদক্ষেপ লোৱাৰ সাহস নাছিল। আজি আপোনালোকৰ এই সেৱকে তামিলনাডুৰ নতুন ভাগ্য লিখিবলৈ সেৱক হৈ তামিলনাডুৰ ভূমিলৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ প্ৰথমখন হাইড্ৰজেন ইন্ধনচালিত ফেৰীও মুকলি কৰা হৈছে। এই ফেৰীখন অতি সোনকালে কাশীৰ গংগা নদীত চলোৱা হ’ব। এক প্ৰকাৰে এইটো কাশীবাসীলৈ তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণৰ পৰা এক বৃহৎ উপহাৰ আৰু কাশী আৰু তামিলনাডুৰ মাজৰ বন্ধন, অতীতত কাশী-তামিল সংগমত মই যি শক্তি দেখিছো, মই যি ভক্তি দেখিছো, ভাৰতৰ প্ৰতি মৰম দেখিছো, গতিকে যেতিয়া কাশীৰ জনসাধাৰণ আৰু কাশীলৈ যোৱা প্ৰতিজন দেশবাসীয়ে এই ফেৰীখনত উঠিব, তেতিয়া তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিব যে তামিলনাডুও তেওঁলোকৰ নিজৰ হ’ব। আজি ‘ভিঅ’চি বন্দৰ’ত ডিচেলাইনেচন প্লাণ্ট, সেউজ হাইড্ৰ’জেন উৎপাদন আৰু বাংকাৰিঙৰ সুবিধাও আৰম্ভ হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ জৰিয়তে তুতুকোড়ি আৰু তামিলনাডু সেউজ শক্তি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰত পৰিণত হ’ব। আজি বিশ্বই নিৰাপদ ভৱিষ্যতৰ বাবে যিবোৰ বিকল্পৰ দিশত চকু ৰাখিছে, সেইবোৰৰ ক্ষেত্ৰত তামিলনাডুৱে বহু আগবাঢ়ি যাব।
বন্ধুসকল,
সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ সমান্তৰালকৈ আজি ইয়াত ৰে’ল আৰু পথ সম্পৰ্কীয় বহু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও আৰম্ভ হৈছে। ৰে’লপথৰ বিদ্যুতীকৰণ আৰু দুগুণ বৃদ্ধিৰ ফলত দক্ষিণ তামিলনাডু আৰু কেৰালাৰ সংযোগ ক্ষমতা আৰু অধিক উন্নত হ’ব। ইয়াৰ ফলত তিৰুনেলভেলী-নাগাৰক’ইল খণ্ডৰ ওপৰতো চাপ কমি যাব। একেদৰে তামিলনাডুৰ পথৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু অধিক আধুনিকীকৰণৰ বাবে আজি মই ৪.৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ ৪টা ডাঙৰ প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজ্যৰ পথ সংযোগ উন্নত হ’ব, যাতায়তৰ সময় কমি যাব আৰু লগতে পৰ্যটন আৰু উদ্যোগলৈও এক বৃহৎ উত্থান হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশে ‘সমগ্ৰ চৰকাৰ’ৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে। ৰে’লৱে, ঘাইপথ আৰু জলপথ বিভিন্ন বিভাগ যেন লাগিব পাৰে, কিন্তু তিনিওটাৰে উদ্দেশ্য একেই– তামিলনাডুত উদ্যোগৰ বাবে উন্নত সংযোগ, উন্নত সুবিধা আৰু উন্নত সুযোগ সৃষ্টি কৰা। সেইবাবেই, এই সামুদ্ৰিক প্ৰকল্প, পথ প্ৰকল্প, ৰে’ল প্ৰকল্প, সেইবোৰ একেলগে আৰম্ভ কৰাৰ লগতে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। বহুমুখী সংযোগৰ এই পদ্ধতিয়ে তামিলনাডুৰ উন্নয়নত দ্ৰুত গতি প্ৰদান কৰিব। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ বাবে আৰম্ভ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনিও ইয়াৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট সহায়ক হ’ব। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আৰু তামিলনাডুৰ মোৰ সকলো ভাই-ভনীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল
মই এবাৰ মন কী বাত কাৰ্যসূচীত কৈছিলোঁ যে দেশৰ ডাঙৰ ডাঙৰ লাইট-হাউচবোৰ পৰ্যটনস্থলী হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰি। আজি বিভিন্ন ৰাজ্যত অৱস্থিত ৭৫টা লাইট হাউচত বিকশিত হোৱা পৰ্যটনৰ সুবিধাসমূহ দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। আৰু আপোনালোকে ৭৫ ঠাইত একেলগে দেখিছে, এয়া নতুন ভাৰত। আগন্তুক সময়ত এইবোৰ দেশৰ বৃহৎ পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
বন্ধুসকল,
ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আজি তামিলনাডুত আধুনিক সংযোগ নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত তামিলনাডুত ১৩০০ কিলোমিটাৰ ৰে’ল আন্তঃগাঁথনিৰ কাম কৰা হৈছে। ২ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰে’লপথৰ বিদ্যুৎকৰণৰ কামো কৰা হৈছে। ৰে’ল যাত্ৰী আৰু সাধাৰণ জনতাৰ সুবিধা আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে শ শ উৰণীয়া সেতু আৰু আণ্ডাৰপাছ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৰে’ল ষ্টেচনত আধুনিক সা-সুবিধা সজ্জিত কৰা হৈছে। আজি বিশ্বমানৰ ভ্ৰমণ অভিজ্ঞতাৰ বাবে তামিলনাডুতো ৫ খন বন্দে ভাৰত ৰে’ল চলোৱা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে তামিলনাডুৰ পথ আন্তঃগাঁথনিতো প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত যোৱা দহ বছৰত তামিলনাডুৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্ক দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। সংযোগ বৃদ্ধিয়ে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে, তামিলনাডুত জীৱন-যাপনৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিছে। আৰু বন্ধুসকল, মই যি কওঁ, মই ৰাজনৈতিক দলৰ মতাদৰ্শৰ কথা কোৱা নাই, মোৰ মতাদৰ্শৰ কথাও কোৱা নাই। উন্নয়নৰ কামৰ কথা কৈছোঁ। কিন্তু মই জানো যে তামিলনাডুৰ বহু বাতৰি কাকত, বহু টিভি চেনেল আছে, যিয়ে এই বাতৰিবোৰ ছপা কৰি দেখুৱাব বিচাৰিব, কিন্তু ইয়াত যি ধৰণৰ ক্ষমতা আছে, সেই শক্তিয়ে তেওঁলোকক তেনে কৰিবলৈ নিদিয়ে। কিন্তু তাৰ পিছতো আমি কেতিয়াও তামিলনাডুৰ সেৱা বন্ধ নকৰো, উন্নয়নৰ কাম আবদ্ধ হৈ থাকিবলৈ নিদিওঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত দশক দশক ধৰি জলপথ আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডক অৱহেলাৰ দৃষ্টিৰে চোৱা হৈছে। কিন্তু, এই অৱহেলিত খণ্ডবোৰ আজি উন্নত ভাৰতৰ ভেটি হৈ পৰিছে। ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক সুবিধা লাভ কৰিছে তামিলনাডু আৰু দক্ষিণ ভাৰতে। তামিলনাডুত তিনিটা ডাঙৰ বন্দৰ আৰু এক ডজনতকৈও অধিক সৰু বন্দৰ আছে। আমাৰ দক্ষিণৰ প্ৰায় সকলো ৰাজ্যই উপকূলীয় ৰেখাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ সৈতে জড়িত। সামুদ্ৰিক খণ্ড আৰু জলপথ খণ্ডৰ উন্নয়নৰ অৰ্থ পোনপটীয়াকৈ তামিলনাডুৰ দৰে এখন ৰাজ্যৰ উন্নয়ন। আপুনি দেখিছে, কেৱল যোৱা দশকত ‘ভিঅ’চি বন্দৰ’ত যাতায়ত পঁয়ত্ৰিশ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা বছৰ এই বন্দৰে আঠত্ৰিশ মিলিয়ন টন সামগ্ৰী চম্ভালিছিল। ইয়াৰ বাৰ্ষিক বৃদ্ধিও প্ৰায় এঘাৰ শতাংশ আছিল। আজি আমি দেশৰ আন আন ডাঙৰ বন্দৰবোৰতো একেধৰণৰ ফলাফল দেখিবলৈ পাইছো। ভাৰত চৰকাৰৰ সাগৰমালাৰ দৰে প্ৰকল্পৰ এই সফলতাত ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত আজি ভাৰতে সামুদ্ৰিক আৰু জলপথৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে। বিগত দহ বছৰত ভাৰতে লজিষ্টিক পাৰফৰমেন্স ইনডেক্সত কেইবাটাও স্থানত আগুৱাই ৩৮ স্থানত উপনীত হৈছে। এই দশকত আমাৰ বন্দৰ ক্ষমতা দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ ৮ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত ক্ৰুজ যাত্ৰীৰ সংখ্যাও ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু সাগৰীয় যাত্ৰীৰ সংখ্যাও দুগুণ হৈছে। আগন্তুক সময়ত সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ এই বৃদ্ধি বহুগুণে হ’ব, আৰু ইয়াৰ পৰা উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহৰ লগতে তামিলনাডুৱেও অধিক সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত৷ আৰু ইয়াৰ লগে লগে মোৰ নৱপ্ৰজন্ম, উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহৰ মোৰ দেশৰ কণমানি পুত্ৰ-কন্যাসকলৰ বাবে বহুতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ উপলব্ধ হ’ব। মোৰ বিশ্বাস যে আগন্তুক সময়ত তামিলনাডুৱে এই উন্নয়নৰ পথত অধিক দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যাব। আৰু মই আপোনালোকক নিশ্চয়তা দিছো, যেতিয়া তৃতীয় দেশখনে আমাক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিব, তেতিয়া মই আপোনালোককো সেৱা কৰিম আৰু নতুন শক্তিৰে। আজিৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আমি সম শক্তিৰে চেষ্টা কৰিম। আৰু এয়া তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণৰ বাবে মোদীৰ গেৰাণ্টি।
বন্ধুসকল,
দুদিন ধৰি তামিলনাডুৰ বিভিন্ন অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰি আহিছো। মোৰ তামিলনাডুৰ ভাই-ভনীসকল এই মৰম, তামিলনাডুবাসীৰ মাজত দেখা এই আশীৰ্বাদ, তেওঁলোকৰ হৃদয়ত যি উৎসাহ দেখিছোঁ, এইখিনি মই অথলে যাব নিদিওঁ। আপোনালোকৰ এই মৰম, আপোনালোকৰ এই আশীৰ্বাদ, উন্নয়নৰ জৰিয়তে আগ্ৰহেৰে ঘূৰাই দিম। আপোনালোকৰ সেৱাত নিজকে উৎসৰ্গা কৰিম।
তামিলনাডুৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আজিৰ এয়া উন্নয়নৰ উদযাপনৰ সুযোগ। মোৰ লগত এই উন্নয়নৰ উৎসৱ উদযাপন কৰিবলৈ মোবাইল ফোনটো উলিৱাওক। আপোনালোকৰ মোবাইল ফোনটোৰ ফ্লেছ লাইট অন কৰক। আৰু সমগ্ৰ দেশক দেখুৱাওক, আজি ভাৰত চৰকাৰ আৰু তামিলনাডুৱে একেলগে উন্নয়ন উদযাপন কৰিছে।
অদ্ভূত! অদ্ভূত! অদ্ভূত!
ভাৰত মাতা কী জয় !
ভাৰত মাতা কী জয় !
ভাৰত মাতা কী জয় !
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ !