Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration/dedication of various projects at Thoothukudi (Tuticorin)
28 FEB 2024 1:44PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vanakkam! (Greetings)
Present on the stage are the Governor of Tamil Nadu Shri RN Ravi ji, my colleague Sarbananda Sonowal ji, Shripad Naik ji, Shantanu Thakur ji, L Murugan ji, ministers of the state government, MPs, other dignitaries, ladies and gentlemen, Vanakkam!
Today, Tamil Nadu is writing a new chapter of progress in Thoothukudi. Many projects are being inaugurated or having foundation stones laid. These projects are an important part of the roadmap for a developed India. One can also see the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ in these developments. These projects may be in Thoothukudi but they will also give momentum to development in many places across India.
Friends,
Today, the nation is diligently working towards the aspiration of a developed Bharat. And in this vision of development, the pivotal role of a developed Tamil Nadu cannot be overstated. Two years ago, during my visit to Coimbatore, I initiated several projects aimed at enhancing the cargo capacity of Chidambaranar Port. At that time, I made a commitment to elevate this port into a major shipping hub, and today, I am pleased to see that promise (guarantee) materialize. The foundation stone for the 'Outer Harbour Container Terminal', a long-awaited endeavour, has been laid today at the 'V O Chidambaranar Port'. This project entails an investment of Rs 7000 crore. Furthermore, numerous projects worth Rs 900 crore have been inaugurated today. Additionally, the foundation stone for 13 new projects, collectively valued at approximately Rs 2500 crores across different ports, has been laid here. The revitalization of the maritime sector will not only benefit the people of Tamil Nadu but also create new employment opportunities for the youth.
Friends,
I must address the people of Tamil Nadu and the entire nation with a candid message. It saddens me to say this, but truth, albeit bitter, is imperative. I must directly implicate the UPA government. These projects that I have introduced today have been long-standing demands of the local populace. The individuals currently in power here held positions of authority in Delhi at that time. They were responsible for the concerned department. However, they neglected the development needs of Tamil Nadu. They spoke about Tamil Nadu but lacked the resolve to take meaningful steps towards its welfare. Today, as your humble servant, I stand on the soil of Tamil Nadu, committed to scripting a new destiny for this vibrant state.
Friends,
Today marks the launch of Bharat's first hydrogen fuel ferry, set to operate soon on the River Ganga in Kashi. This initiative serves as a profound gesture from the people of Tamil Nadu to the residents of Kashi. The deep bond between Kashi and Tamil Nadu, evident in the recent fervour and devotion witnessed in the Kashi-Tamil Sangam, underscores the profound love for Bharat. As passengers from Kashi and beyond board this ferry, they will feel a strong connection to Tamil Nadu. Furthermore, the commencement of a desalination plant, green hydrogen production, and bunkering facilities at the 'VOC Port' heralds a significant stride towards green energy and sustainable development in Thoothukudi and Tamil Nadu. These initiatives position Tamil Nadu as a leading centre for the renewable energy solutions that the world seeks for a secure future.
Friends,
In addition to the maritime sector, several development initiatives concerning railways and roadways have commenced today. The electrification and doubling of the railway line will significantly enhance connectivity between southern Tamil Nadu and Kerala, alleviating pressure on the Tirunelveli-Nagercoil sector. Similarly, to enhance the road infrastructure of Tamil Nadu, I have inaugurated four major projects worth Rs 4500 crores today. These projects will not only improve state-wide road connectivity and reduce travel time but also provide a significant boost to tourism and industry.
Friends,
Today, the nation is adopting a 'whole of government' approach. Although Railways, Highways, and Waterways may seem like distinct departments, their common objective is to enhance connectivity, facilities, and opportunities for industry in Tamil Nadu. Therefore, these maritime, roadway, and railway projects have been initiated or completed concurrently. This multimodal connectivity approach will accelerate Tamil Nadu's development pace. The PM Gatishakti National Master Plan, aimed at creating modern infrastructure, will further facilitate this progress. I congratulate all of you and all my brothers and sisters of Tamil Nadu for these remarkable projects.
Friends,
I once mentioned in the 'Mann Ki Baat programme' that major lighthouses across the country could be developed into tourist destinations. Today, I am privileged to inaugurate the tourism facilities developed in 75 lighthouses located in various states. Witnessing this development across 75 locations symbolizes the emergence of the new Bharat. I firmly believe that these sites will evolve into significant tourist attractions in the future.
Friends,
Due to the efforts of the Government of India, modern connectivity in Tamil Nadu has reached unprecedented heights. Over the past decade, significant infrastructure enhancements have been undertaken, including the completion of 1300 kilometres of railway infrastructure work and the electrification of 2000 kilometres of railway lines. Additionally, numerous flyovers and underpasses have been constructed to enhance convenience and safety for railway passengers and the general public. Railway stations have been equipped with modern facilities, and Tamil Nadu now boasts the operation of 5 Vande Bharat trains for a world-class travel experience. Furthermore, the Government of India has invested approximately Rs 1.5 lakh crore in road infrastructure in Tamil Nadu, resulting in a rapid expansion of the National Highway Network in the last ten years. The enhanced connectivity facilitated by the Central Government's efforts is significantly improving the 'Ease of Living' in Tamil Nadu. And my friends, let me clarify that my remarks are not influenced by any political party's ideology or my personal beliefs. I am solely focused on discussing development initiatives. However, I am aware that numerous newspapers and TV channels in Tamil Nadu may wish to cover these developments, but certain influential forces may hinder their efforts. Nevertheless, we remain steadfast in our commitment to serving Tamil Nadu and ensuring that development initiatives continue unhindered.
Friends,
The waterways and maritime sector, long neglected in our country, are now emerging as pillars of a developed Bharat, with Tamil Nadu and South India reaping substantial benefits. Tamil Nadu, with its three major ports and numerous minor ports, is uniquely positioned to capitalize on the vast potential of its coastal areas. The development of the maritime and waterways sectors directly translates to the development of states like Tamil Nadu. Over the past decade, there has been a significant increase in traffic by 35% at ports like 'VOC Port', with cargo handling reaching 38 million tonnes last year alone, marking an annual growth rate of approximately eleven percent. Similar positive trends have been observed in other major ports across the country. Initiatives like Sagarmala are playing a crucial role in this progress.
Friends,
Thanks to the Central Government's efforts, Bharat is setting new records in the maritime and waterways sectors. Over the past decade, Bharat has climbed several positions to rank thirty-eighth in the Logistics Performance Index. Our port capacity has doubled, while National Waterways have expanded eightfold. Additionally, the number of cruise passengers in Bharat has also increased by 4 times, and the number of sea-farers has also doubled. This remarkable progress is poised to multiply in the future, promising substantial benefits for coastal states like Tamil Nadu and offering numerous employment opportunities for its youth. I am confident that Tamil Nadu will continue to progress rapidly on the path of development, and I assure you that, given the opportunity to serve for a third term, we will redouble our efforts to complete the projects initiated today. This is Modi's guarantee to the people of Tamil Nadu.
Friends,
For the past two days, I have been traversing various regions of Tamil Nadu. Witnessing the love and enthusiasm brimming within the people of Tamil Nadu, I am deeply moved. Rest assured, I am committed to reciprocating your affection and blessings manifold through tangible development initiatives. I promise to devote myself to your service.
My dear brothers and sisters of Tamil Nadu,
Today's gathering marks a momentous celebration of progress and development. Let us collectively commemorate this auspicious occasion by taking out our mobile phones and illuminating the atmosphere with their flashlight. Together, let us showcase to the entire nation the joint efforts of the Government of India and Tamil Nadu towards fostering development.
Absolutely magnificent!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki –Jai!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡୁର ଥୁଥୁକୁଡ଼ି (ଟୁଟିକୋରିନ) ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 FEB 2024 1:44PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଓ୍ବଣକ୍କମ !
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ତାମିଲନାଡୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରଏନ ରବି ଜୀ, ମୋର ସହଯୋଗୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଜୀ, ଶ୍ରୀପଦ ନାଏକ ଜୀ, ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର ଜୀ, ଏଲ ମୁରୁଗାନ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଏଠାକାର ସାଂସଦ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ନମସ୍କାର!
ଆଜି, ତାମିଲନାଡୁ ଥୁଥୁକୁଡିର ପ୍ରଗତିର ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖୁଛି । ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଅଟେ । ଏହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସେ ଥୁଥୁକୁଡିରେ ଥାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ଏହା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ବିକଶିତ ଭାରତରେ ବିକଶିତ ତାମିଲନାଡୁର ମଧ୍ୟ ସେତିକି ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଦୁଇ ବର୍ଷ ତଳେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କୋଏମ୍ବାଟୁର ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଚିଦାମ୍ବରନାର ବନ୍ଦରର ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୁଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେଇଥିଲି। ତା'ପରେ ମୁଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଲି ଯେ ଏହି ବନ୍ଦରକୁ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରାଯିବ । ଆଜି ସେହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହେଉଛି। ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ 'ଆଉଟର ହାର୍ବର କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ'ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆଜି କରାଯାଇଛି। ଏହି ଗୋଟିଏ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହେବ। ଆଜି ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ବନ୍ଦରରେ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୩ଟି ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ତାମିଲନାଡୁବାସୀ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ଦେବା ଦରକାର। ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖର ସହିତ, ସତ୍ୟ ତିକ୍ତ କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ | ମୁଁ ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସିଧାସଳଖ ଅଭିଯୋଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜି ମୁଁ ଯେଉଁ ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଣିଛି, ଏସବୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଚାହିଦା ଥିଲା। ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ କ୍ଷମତାରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ସେହି ସମୟରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସି ଥିଲେ, ସେମାନେ କ୍ଷମତା ଚଳାଉଥିଲେ। ସେମାନେ ବିଭାଗ ଚଳାଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କଲେ ନାହିଁ । ସେମାନେ ତାମିଲନାଡୁ କଥା କହୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାମିଲନାଡୁର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ସାହସ କରିନଥିଲେ। ଆଜି ଆପଣଙ୍କର ଏହି ସେବକ ତାମିଲନାଡୁର ନୂଆ ଭାଗ୍ୟ ଲେଖିବା ପାଇଁ ସେବକ ଭାବରେ ତାମିଲନାଡୁ ମାଟିକୁ ଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରଥମ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଇନ୍ଧନ ଫେରି ମଧ୍ୟ ଲଞ୍ଚ କରିଛି। ଖୁବଶୀଘ୍ର କାଶୀର ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ଏହି ଫେରି ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏକ ପ୍ରକାରେ ତାମିଲନାଡୁବାସୀଙ୍କ ପାଖରେ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ବଡ଼ ଉପହାର ରହିଛି ଏବଂ କାଶୀ ଓ ତାମିଲନାଡୁ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କ, କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଦେଖୁଛି, ନିକଟ ଅତୀତରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଭକ୍ତି ଦେଖୁଛି, ଭାରତ ପ୍ରତି ଭଲପାଇବା, କାଶୀବାସୀ ଏବଂ କାଶୀ ଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ତାମିଲନାଡୁକୁ ନିଜର ବୋଲି ଅନୁଭବ କରିବେ। ଆଜି ଭିଓସି ବନ୍ଦରରେ ଡିସେଲିନେସନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବଙ୍କରିଂ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଥୁଥୁକୁଡି ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁକୁ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ | ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁ ବିକଳ୍ପ ଖୋଜୁଛି, ସେଥିରେ ତାମିଲନାଡୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏବଂ ଦୋହରୀକରଣ ଦକ୍ଷିଣ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କେରଳ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆଣିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ତିରୁନେଲଭେଲି-ନାଗରକୋଇଲ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ସେହିପରି ତାମିଲନାଡୁର ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ୪୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୪ଟି ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦେଶ 'ସମଗ୍ର ସରକାର'ର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ କାମ କରୁଛି। ରେଳବାଇ, ରାଜପଥ ଏବଂ ଜଳପଥ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ପରି ମନେ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ତିନିଟିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମାନ - ତାମିଲନାଡୁରେ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ, ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସଡ଼କ ପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ, ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଏସବୁ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି କିମ୍ବା ଶେଷ ହୋଇଛି। ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ସଂଯୋଗର ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ତାମିଲନାଡୁର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଥରେ ମନ୍ କି ବାତ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କହିଥିଲି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ। ଆଜି ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଥିବା ୭୫ଟି ଲାଇଟ୍ ହାଉସରେ ବିକଶିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛି। ଆଉ ଆପଣ ଏକାଠି ୭୫ଟି ସ୍ଥାନ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ନୂଆ ଭାରତ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ବଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ତାମିଲନାଡୁରେ ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡୁରେ ୧୩୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାମ ହୋଇଛି। ୨ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳପଥର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ରେଳ ଯାତ୍ରୀ ଓ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଶହ ଶହ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ଓ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତି ପାଇଁ ତାମିଲନାଡୁରେ ଆଜି ୫ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସରକାର ତାମିଲନାଡୁରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡୁର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବଢ଼ୁଥିବାରୁ ତାମିଲନାଡୁରେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଉ ସାଥୀଗଣ, ମୁଁ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଆଦର୍ଶ କିମ୍ବା ମୋ ବିଚାରଧାରା ବିଷୟରେ କହୁନାହିଁ । ମୁଁ ବିକାଶ ମୂଳକ କାମ କଥା କହୁଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ତାମିଲନାଡୁରେ ଅନେକ ଖବରକାଗଜ ଅଛି, ଅନେକ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଭଳି କ୍ଷମତା ଅଛି ତାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମେ ତାମିଲନାଡୁର ସେବାରେ କେବେ ବି ଅଟକିବୁ ନାହିଁ। ଆମେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଟକି ରହିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ଦେଶରେ ଜଳପଥ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଏହି ଅବହେଳିତ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି। ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି। ତାମିଲନାଡୁରେ ୩ଟି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଅଛି, ଏକ ଡଜନରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଆମ ଦକ୍ଷିଣର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଉପକୂଳ ରେଖାର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ । ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଜଳପଥ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଅର୍ଥ ତାମିଲନାଡୁ ଭଳି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ । କେବଳ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭିଓସି ବନ୍ଦରରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତବର୍ଷ ଏହି ବନ୍ଦରରେ ୩୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ ହୋଇଥିଲା। ଏହାର ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୧ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଆଜି ଦେଶର ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏହି ସଫଳତାରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସାଗରମାଳା ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ସାଥୀମାନେ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଆଜି ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଓ ଜଳପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଭାରତ ଅନେକ ସ୍ଥାନ ଉପରକୁ ଉଠି ୩୮ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମର ବନ୍ଦର କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଜାତୀୟ ଜଳପଥ ୮ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତରେ କ୍ରୁଜ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବହୁଗୁଣିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଫାଇଦା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ ତଥା ତାମିଲନାଡୁକୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଉ ଏହା ସହିତ ଆଜି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକ, ଛୋଟ ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ତାମିଲନାଡୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିକାଶର ଏହି ପଥରେ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିବ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ତୃତୀୟ ଜିନିଷ ଦେଶ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ତୁମର ସେବା କରିବି । ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମାନ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ। ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ତାମିଲନାଡୁବାସୀଙ୍କୁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ତାମିଲନାଡୁର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଛି । ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଭଲପାଇବା ଦେଖିଛି, ଯାହାକୁ ମୁଁ ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ, ମୋ ହୃଦୟରେ ଯେଉଁ ଭଲପାଇବା ଅଛି ଏହି ଭଲପାଇବା, ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ଆଗ୍ରହର ସହ ଫେରାଇଦେବି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବି।
ତାମିଲନାଡୁର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିର ଏହି ଅବସର ହେଉଛି ବିକାଶର ଉତ୍ସବର ଏକ ଅବସର। ଆସ, ବିକାଶର ଏହି ପର୍ବକୁ ମୋ ସହିତ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ। ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଟର୍ଚ୍ଚ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ। ଏବଂ ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଦେଖାନ୍ତୁ, ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ଏକାଠି ମିଶି ବିକାଶ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ, ଚମତ୍କାର, ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ବନ୍ଦେ – ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ – ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ – ମାତରମ୍ !
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!