প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বরানাসীদা লুপা করোর ১৩,০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
য়ুপিসিদা এগ্রো পার্ক খরখিয়োংদা বনস কাসি সনকুল মিল্ক প্রোসেসিং য়ুনিত শঙ্গাখ্রে
ঐচ.পি.সি.এলগী এল.পি.জি বোত্তলিং প্লান্ত, য়ুপিসিদা এগ্রো পার্কতা তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক অমসুং সিল্ক ফেব্রিক প্রিন্তিং কম্মন ফেসিলিতি শঙ্গাখ্রে
তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
বরানাসীদা তোঙান-তোঙানবা সহর শেমগৎপা, তুরিজম অমসুং স্পিরিচুএল তুরিজম প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ফেসন তেক্নোলোজি(নিফ), বরানাসীগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
অনৌবা মেদিকেল কলেজ শানবা অমসুং বি.ঐচ.য়ুদা নেসনেল সেন্তর ফোর এজিং শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
সিগ্রা স্পোর্তস স্তদিয়ম ফেজ-১ অমসুং দিস্ত্রিক রাইফল সুতিং রেঞ্জ শঙ্গাখ্রে
“চহি ১০দা বরানসনা ঐ বরানাসী অমা ওইহল্লে”
“লৌমী অমসুং পাসুপালক সরকারনা খ্বাইদগী মরুওইনা লৌরি”
“বনস কাসি সনকুলনা লৌমী লাখ ৩ হেনবগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি”
“শা-ষন লোইবা অসি নুপীশিং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা খ্বাইদগী ফবা খুৎলায়নি অমনি”
“ঐখোয়গী সরকারনা, চীঞ্জাক পুথোক্লিবশিং ইনর্জি পুথোকপা অমা ওইহনবগা লোয়ননা, হার পুথোকপা অমা ও
23 FEB 2024 4:10PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বরানাসীদা লুপা করোর ১৩,০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। য়ুপিসিদা এগ্রো পার্ক, খরখিয়োং, বরানাসীদা শাবদা বনসকান্থা দিস্ত্রিক কোওপরেতিপ মিল্ক প্রদুসরস য়ুনিয়নগী মিল্ক প্রোসেসিং য়ুনিত অমা ওইরিবা বনস কাসি সনকুলদা প্রধান মন্ত্রী চৎখি অমসুং কাউ বেনিফিসরিশিংগা ৱারি শানখি। প্রধান মন্ত্রীনা ইমপ্লোইমেন্ত লেত্তরশিং অমসুং জি.আই-ওথোরাইজ য়ুজর সর্তিফিগেতশিং য়েন্থোকখি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অদু লম্বী, রেল, এভিএসন, তুরিজম, লাইরিক-লাইশু, হকশেল, থক্নবা ঈশিং, সহর শেমগৎপা অমসুং সেনিতেসনগুম্বা মরুওইবা হিরমশিংগীনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমুক হন্না কাসিদা লাকপদা মীয়ামদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। চহি ১০গী মমাঙদগী সহর অসিগী এম.পি অমা ওইনা মীয়াম্না খনখিবনি। হায়রিবা চহি ১০গী মতম অসিদা, বরানসনা মহাক বরানাসী অমা ওইহল্লে। কাসিগী মীয়াম্না শৌগৎপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি লুপা করোর ১৩,০০০ হেনবগী প্রোজেকশিংগা লোয়ননা অনৌবা কাসি অমা শেমগৎনবা খোঙজং চৎথরি।
মহাক্না হায়খি রেল, লম্বী, এয়রপোর্তকা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং, শা-ষন লোইবা, উদোগ, শান্নবা, স্কিল হেনগৎহনবা, লু-নানবা, হকশেল, অধ্যাতিক, তুরিজম অমসুং এল.পি.জি য়াওনা হিরম কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংনা কাসি খক্তগী চাউখৎ-থৌরাং হেনগৎহনবতা নত্তনা পুর্বানচল লমদম শীনবা থুংনা চাউখৎহনগনি। মসিনা অনৌবা থবকশিং ফংনবা খুদোংচাবশিংশু পীগনি। প্রধান মন্ত্রীনা সান্ত রবিদাস জিগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিংশু পনখি অমসুং মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
কাসি অমসুং নোংপোক থংবা উত্তর প্রদেসতা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা অহিংদা মহাক্না গেস্ত হাওস ফাওবা লাকপা লম্বীদা ফুলৱারিয়া ফ্লাইওভর প্রোজেক্কী কান্নবশিং খঙলে। বি.এল.দব্লিউদগী এয়রপোর্ত ফাওবা চৎপগী খোঙচৎ হেন্না নুংঙাইরে। গুজরাত খোঙচৎ মতুংদা থুংলরবা মতুংদা হৌখিবা অহিংদা খুদক্তা প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং য়েংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সিগ্রা স্পোর্তস স্তদিয়ম ফেজ-১ অমসুং দিস্ত্রিক রাইফল সুতিং রেঞ্জনা লমদম অসিগী নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অয়ুক বনস দাইরিদা চৎলুরে অমসুং পাসুপালক নুপীশিংগা ৱারি শানখি। লৌউ-শিংউগী থবক তৌরিবা নুপীশিংদা চহি ২-৩গী মমাঙদা গির গাইগী লৈবাক অসিগী ওইজবা ধারাশিং পীখ্রে। হৌজিক গির গাই মশিং ৩৫০ য়ৌরে। মহৌশাগী ষনবীশিংনা শঙ্গোম লিতর ৫ পুথোকপা অদুগা চাংদম্নবদা মখোয়না শঙ্গোম লিতর ১৫ পুথোকপা ঙম্মী। অসিগুম্বা গির গাই অমনা শঙ্গোম লিতর ২০ পুথোকপা মতমদা নুপীশিং অহেনবা শেন্থোক লৈহন্দুনা মখোয় লাখপতি দিদি ওইহনগনি। মসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা থবক তৌরিবা নুপী করোর ১০গী অচৌবা ইথিল অমনি।
চহি ২গী মমাঙদা বনস দাইরি উরেপ-উয়ুং তমখিবা থৌদোক অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মাঙদা ফম্লিবা মীয়ামগী মমাঙদা থাজবা অদু পীখিবনি। নিয়ম চুম্না শেন থাদদুনা থবক ফংহনবগী অচৌবা খুদম অমা বনস দাইরিনা ওইরি। বনস দাইরিনা বরানাসী, মিরজাপুর, গাজিপুর অমসুং রাইবারেলিদগী নোংমদা শঙ্গোম লিতর লাখ ২ রোম খোমগৎলি। অনৌবা প্লান্ত থবক হৌরকপদগী বাল্লিয়া, চান্দাওলি, প্রায়াগ্রজ অমসুং জাউনপুরগী পাসুপালকশিংশু কান্নবা ফংলে। প্রোজেক অসিগী মখাদা, বরানাসী, জাউনপুর, চান্দাওলি, গাজিপুর অমসুং অজামগর জিলাশিংগী খুঙ্গং ১০০ হেনবদা অনৌবা মিল্ক মন্দিশিং লিংখৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বনস কাসি সনকুলনা অনৌবা থবক লিশিং কয়া ফংহনগনি। চাউরাক্নবা খোৎপা অমদা, বনস কাসি সনকুলনা লৌমী লাখ ৩ হেনবগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি। য়ুনিত অসিনা অতোপ্পা শঙ্গোমগী পোৎথোকশিং হায়বদি বত্তরমিল্ক, দহি, লাসি, আইজ ক্রিম, পনির অমসুং অথুম-অহাওশিং পুথোক্লি। বরানসকী অথুম-অহাওশিং ভারতকী মফম খুদিংমক্তা য়ৌহনবদা প্লান্ত অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। শঙ্গোম পুথোক-পুশিন তৌবা অসি থবক ফংনবগী পাম্বৈ অমা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দাইরি সেক্তরদা নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। দাইরিগী লুচিংবশিংনা পাসুপালক ইচলশিংগী একাউন্তশিংদা দিজিতেল ওইনা শেন হকথেংননা হাপচিন্নবা সিস্তেম অমা পায়খৎকদবনি। লায়রবা লৌমীশিং অমসুং লম লৈজদবা শিন্মীশিং মতেং পাংবদা শা-ষন লোইবনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অন্নদাতাদগী উর্জ দাতা অমসুং উরৱারাকদাতা ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। দাইরি প্লান্তশিংনা বাইও সি.এন.জি অমসুং ওর্গনিক হার পুথোকপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। গঙ্গা তুরেল মপান্দা ওর্গনিক ফার্মিংগী থবক হেনগৎলক্লে। গোবর ধন স্কিমগী মখাদা ওর্গনিক হার শীজিন্নবা হেনগৎহল্লে। এন.তি.পি.সিনা সহরগী অমোৎপশিংদগী মৈতাল পুথোক্নবা প্লান্ত লিংখৎলে। ‘কচ্রাদগী কানচন’ ওন্থোকপা কাসিগী ৱাখল্লোন অসি থাগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমী অমসুং পাসুপালক অসি সরকারনা মরুওইনা লৌরি। হৌখিবা মন্ত্রীমন্দলগী মীফমদা চুগী এফ.আর.পি শেমদোক্তুনা কুইন্তল অমদা লুপা ৩৪০ পীরগনি। নেসনেল লাইভস্তোক মিসন শেমদোক্তুনা পসুধান বিম কর্য়াক্রম হেন্না লাইহল্লে। লৌমীশিংগী এরিয়ারশিং পীথোকপতা নত্তনা মহৈ-মরোশিংগী মমলশু হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মানির্ভর ভারতনা বিকসিত ভারতকী য়ুম্ফম ওইগনি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগা মমাঙগী সরকারশিংগা ৱাখল খনবগী থৌওংদা খেন্নবা লৈরি। লৈবাক অসিগী অপীকপা খুদোংচাবশিং অমুক হন্না থৌনা হাপ্লবা অমসুং লায়রবা লৌমীশিং, পাসুপালকশিং, খুৎহৈবশিং, অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা উদোগশিংদা মতেং পাংলবা মতমদা অত্মানির্ভর ভারত থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তেলিবিজন অমসুং পাউ-চেদা শেন থাদবা ঙমদবা অপীকপা য়ুনিতশিংগী ওইনা ভোকেল ফোর লোকেল অসি এদভরতাইজমেন্ত অমনি। লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা পোৎথোক পুথোক্লিবশিংগী মোদী মশামক্না এদভরতাইজ তৌরি। লায়রবা অমসুং অপীকপা উদোগ খুদিংমক্কী মোদীনা এম্বেসেদর ওইরি। মসি খাদি, শান্নপোৎশিং পুথোকপা, মেক ইন ইন্দিয়া নত্ত্রগা দেখো অপ্না দেস য়োকখৎপা ওইবা য়াই।
মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা খোঙজং অসিগী কান্নবা কাসি মশামক্তা উবা ফংলে। বিশ্বনাথ ধাম অমুক হন্না শেমগৎপদগী সহর অসিদা লমকোয়বা মীওই করোর ১২ হেন্না লাকখ্রে অমসুং শেন্থোক অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলক্লে। বরানাসী অমসুং অযোধ্যাগীদমক ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়ানা পীবা ইলেক্ত্রিক কেতামরন ভেসেল থবক হৌরে। মসিনা লমকোয়বা লাকপশিংদা অঙকপা নুংঙাইবা অমা ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙগী মতমদা শাগৈগী রাজনিতি, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং পেনহলবগী থবকশিংনা মীরোল কয়াদা খুদোংচাদবশিং থেংনহনখি। মীওই কাংলুপ খরনা কাসিগী নহারোলশিংগী মিংচৎ থিংনবা হোৎনখি। নহারোলশিং ফগৎলকপা অমসুং শাগৈগী রাজনিতিগা য়ানদবা লৈরি। হায়রিবা ফোর্সশিংগী মরক্তা কাসি অমসুং অযোধ্যা য়ানিংদবগী অনৌবা মওংশিং উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মোদীগী অহুমশুবা তার্মদা মালেমগী মমাঙদা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং উৎকনি অমসুং ভারতকী ইকোনোমি, খুন্নাই, লাল্লোং অমসুং কলচরগী লমদা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি। হৌখিবা চহি ১০দা ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ১১শুবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। মথং চহি ৫দা ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৩শুবা ইকোনোমি ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি ৫দা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হায়বদি দিজিতেল ইন্দিয়া, লম্বীশিং পাকথোকপা, রেলৱে স্তেসনশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা, বন্দে ভারত, অমৃত ভারত অমসুং নমো ভারত ত্রেন খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি। নোংপোক ভারত অসি বিকসিত ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহনবা হায়বসি মোদীগী গরেন্তিনি। লমদম অসি চাউখৎপা থিন্থরি। বরানাসীদগী ঔরাঙ্গবাদ ফাওবগী ৬-লেন হায়ৱেগী অহানবা ফেজ শঙ্গারে। লাক্লিবা চহি ৫দা বরানাসী-রাঞ্চি-কোলকাতা এক্সপ্রেসৱে লোইশিল্লগনি অমসুং মসিনা য়ু.পি, বিহার, ঝারখন্দ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলগী মরক্তা অরাপ্পা হন্থহল্লগনি। তুংদা, বরানস অমসুং কোলকাতাগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিনগী মতম তঙ্খাইদা হন্থরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি ৫দা বরানাসীগী চাউখৎপদা অনৌবা শক্তমশিং উবা ফংলগনি। কাসি রোপৱে শেমগৎলে অমসুং এয়রপোর্ত কেপাসিতি অঙকপা ফংনা হেনগৎলে। লৈবাক অসিদা কাসি মরুওইবা শান্নবগী সহর অমা ওইরক্লগনি। মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান্দা কাসিনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। মথং চহি ৫দা কাসি থবক অমসুং স্কিলগী মফম অমা ওইরগনি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ফেসন তেক্নোলোজিগী কেম্পস লোইশিল্লক্তুনা লমদম অসিগী নহারোলশিং অমসুং ফিশাবশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। হৌখিবা চহি ১০দা, হকশেল অমসুং লাইরিক-লাইশুগী মফম অমা ওইনা ঐখোয়না কাসিগী অনৌবা শক্তম অমা উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কাসিদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ অমা হাংদোক্লগনি। বি.ঐচ.য়ুদা নেসনেল সেন্তর ফোর এজিং হাংদোকপগা লোয়ননা, ঙসি লুপা করোর ৩৫ রোমগী দাইগ্নোস্তিক মেছিনশিং অমসুং খুৎলায়শিং শঙ্গাখ্রে। হোস্পিতালগী বাইও-হাজার্দ অমোৎপশিং লোইশিন্নবা ফেসিলিতি অমসু শেমগৎলে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কাসি অমসুং য়ু.পি য়াংনা চাউখৎপা মখা চৎথগনি অমসুং কাসিগী মীওই খুদিংমক অমতা ওইগদবনি। করিগুম্বা লৈবাক অসিনা অমসুং মালেম্না মোদীগী গরেন্তিদা অশুক্কী মতিক থাজরবদি, মসি অদোমগী মীনুংশি অমসুং বাবাগী থৌজালদগীনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, উত্তর প্রদেসকী দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী ব্রিজেস পাথক, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী মহেন্দ্র নাথ পান্দে অমসুং বনস দাইরিগী চিয়ারমেন শ্রী সঙ্করভাই চৌধুরি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
বরানাসীগী লম্বী-থোংগী ফিবম মখা তানা ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-২৩৩গী ঘরগ্রা-ব্রিজ-বরানাসী সেক্সন লেন মরি ওইহনবা; এন.ঐচ-৫৬গী সুলতানপুর-বরানাসী সেক্সন লেন মরি ওইহনবা; এন.ঐচ-৩৫তা পেকেজ-১ বরানাসী-হনুমানা সেক্সন লেন মরি ওইহনবা অমসুং ভারতপুর ময়াদা বরানাসী-জাউনপুর রেল সেক্সনদা আর.ও.বি য়াওরি। মহাক্না বরানাসী-রাঞ্চি-কোলকাতা এক্সপ্রেসৱে পেকেজ-১গী উরেপ-উয়ুংশু তমখি।
লমদম অসিদা উদোগ চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা সেৱারিদা এল.পি.জি বোত্তলিং প্লান্ত; য়ুপিসিদা এগ্রো পার্ক.ৱ, কারখিয়াওন্দা বনাস কাসি সনকুল মিল্ক প্রোসেসিং য়ুনিত; য়ুপিসিদা এগ্রো পার্ক.ৱ, কারখিয়াওন্দা তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক অমসুং ফিশাবীশিংগী সিল্ক ফেব্রিক প্রিন্তিং কম্মন ফেসিলিতি সেন্তর শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা বরানাসীদা শঙ্গাখিবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা রমানাদা এন.তি.পি.সিনা সহরগী অমোৎ-অকায়দগী মৈতাল পুথোক্নবা প্লান্ত; বরুনা এরিয়াদা ঈশিং পীনবা থবক ফগৎহনবা অমসুং এস.তি.পিশিং অমসুং সিৱেরেজ পম্পিং স্তেসনশিংগী ওনলাইন ইফ্লুয়েন্ত মোনিতরিং অমসুং স্কাদা ওতোমেসন য়াওখি। পুখ্রিশিং অমসুং পার্কশিং অমুক হন্না শেমগৎপা অমসুং ৩-দি অর্বান দিজিতেল মেপ অমসুং দেতাবেজগী দিজাইন অমসুং দিবলপমেন্ত য়াওনা বরানাসী ফজহন্নবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা বরানাসীদা তুরিজম অমসুং স্পিরিচুএল তুরিজমগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিংশু শঙ্গাখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা পঞ্চকোসি পরিক্রমা মার্গতা পান্দব মঙাদা মীয়ামগী খুদোংচাবশিং অমুক হন্না শেমগৎপা অমসুং পাবন পথগা লোয়ননা স্পিরিচুএল যাত্রা ১০; বরানাসী অমসুং অযোধ্যাগীদমক ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়ানা পীবা ইলেক্ত্রিক কেতামারন ভেসেল হৌদোকপা অমসুং চেঞ্জ রুম ফ্লোতিং জেতি ৭ অমসুং কম্মুনিতি জেতি ৪ য়াওখি। গ্রিন ইনর্জি শীজিন্নদুনা ইলেক্ত্রিক কেতামারন্না গঙ্গাদা তুরিজমগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়াগী কম্মুনিতি জেতি ১৩ অমসুং বাল্লিয়াদা কুইক পোনতুন ওপনিং মেকানিজমগী উরেপ-উয়ুং তমখি।
বরানাসকী মমিং চৎলবা তেক্সতাইল সেক্তর ইনোৎ পীনবা, প্রধান মন্ত্রীনা বরানাসীদা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ফেসন তেক্নোলোজি(নিফ)কী উরেপ-উয়ুং তমখি। অনৌবা মহৈলোয়শঙ অসিনা তেক্সতাইল সেক্তরদা মহৈ-মশিং তম্বা অমসুং ত্রেনিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
বরানাসীগী হকশেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা বরানাসীদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না বি.ঐচ.য়ুদা নেসনেল সেন্তর ফোর এজিংগী উরেপ-উয়ুংশু তমখি। সহর অসিদা শান্নবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা সিগ্রা স্পোর্তস স্তদিয়ম ফেজ-১ অমসুং দিস্ত্রিক রাইফল সুতিং রেঞ্জ শঙ্গাখি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 13,000 crores in Varanasi
Inaugurates Banas Kashi Sankul milk processing unit in UPSIDA Agro Park Karkhiyaon
Inaugurates LPG Bottling Plant by HPCL, various infrastructure work at UPSIDA Agro Park, and silk fabric printing common facility
Inaugurates and lays foundation stone for multiple road projects
Inaugurates and lays foundation stone for multiple urban development, tourism and spiritual tourism projects in Varanasi
Lays foundation stone for National Institute of Fashion Technology (NIFT), Varanasi
Lays foundation stone for new Medical College and National Centre of Ageing at BHU
Inaugurates Sigra Sports Stadium Phase-1 and District Rifle Shooting Range
“In ten years Banaras has turned me into a Banarasi”
“Kisan and Pashupalak are the greatest priority of the government”
“Banas Kashi Sankul will give a boost to the income of more than 3 lakh farmers”
“Animal husbandry is a great tool of self-reliance of women”
“Our government, along with making the food provider an energy provider, is also working on making it a fertilizer provider”
“Atmanirbhar Bharat will become the foundation for Viksit Bharat”
23 FEB 2024 4:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 13,000 crore in Varanasi today. The Prime Minister also visited Banas Kashi Sankul, a milk processing unit of Banaskantha District Cooperative Milk Producers Union Ltd built at UPSIDA Agro Park, Karkhiyaon, Varanasi and interacted with cow beneficiaries. PM Modi also handed out employment letters and GI-authorized user certificates. The development projects of today cater to important sectors such as road, rail, aviation, tourism, education, health, drinking water, urban development, and sanitation.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for being present in Kashi once again and recalled being elected as the Parliamentarian of the city 10 years ago. He said that in these 10 years, Banaras has transformed him into a Banarasi. Shri Modi lauded the support and contributions of the people of Kashi and said that the campaign to create a New Kashi is underway with the development projects of today worth more than Rs 13,000 crores. He said that development projects ranging from sectors of rail, road, airport-related projects, animal husbandry, industry, sports, skill development, cleanliness, health, spirituality, tourism, and LPG gas among others will give impetus to the development of not just Kashi but the entire Purvanchal region. It will also create new employment opportunities, he added. The Prime Minister also mentioned the projects related to Sant Ravidas ji and congratulated the citizens.
Expressing his happiness about the development projects in Kashi and Eastern Uttar Pradesh, the Prime Minister recalled his road trip last night on his way to the Guest House and noted the benefits of the Phulwaria flyover project. He also noted the improvement of ease in the journey from BLW to the airport. The Prime Minister inspected the development project last night immediately after landing from his Gujarat trip. Talking about the development push in the last 10 years, the Prime Minister said that Sigra Sports Stadium Phase-1 and District Rifle Shooting Range will greatly benefit the young athletes of the region.
The Prime Minister mentioned visiting the Banas Dairy and interacting with several pashupalaks women earlier in the day. He said that women belonging to agricultural backgrounds were provided with indigenous breeds of Gir Gai 2-3 years ago to raise awareness. Noting that the number of Gir Gais has now reached almost 350, the Prime Minister informed that they produce up to 15 liters of milk compared to 5 liters produced by ordinary cows. He added that one such Gir Gai is producing 20 liters of milk creating additional income for women making them Lakhpati Didis. “This is a huge inspiration for the 10 crore women associated with self-help groups in the country”, he added.
Recalling the event of the foundation stone laying of Banas Dairy two years ago, the Prime Minister said that the guarantee given on that day is in front of the people today. He said Banas Dairy is a good example of creation of jobs through the right investment. Banas Dairy collects about 2 lakh liters of milk from Varanasi, Mirzapur, Gazipur and Raebareli. With the start of the new plant, Pashupalaks of Ballia, Chandauli, Prayagraj and Jaunpur will also benefit. Under the project, new Milk Mandis will come up in more than 1000 villages in Varanasi, Jaunpur, Chandauli, Gazipur and Azamgarh districts.
The Prime Minister emphasized that the Banas Kashi Sankul will create thousands of new employment opportunities. According to an estimate, the Prime Minister said, Banas Kashi Sankul will give a boost to the income of more than 3 lakh farmers. He informed that the unit will also undertake the manufacturing of other dairy products such as buttermilk, curd, lassi, ice cream, paneer and regional sweets. PM Modi underlined that the plant will play a key role in taking the sweets of Banaras to every corner of India. He also touched upon milk transportation as a means of employment and a boost for the animal nutrition industry.
The Prime Minister requested the leadership of the dairy to develop a system of transferring money directly to the accounts of the Pashupalak sisters digitally, noting the preponderance of women in the dairy sector. The Prime Minister underlined the role of animal husbandry in helping small farmers and landless laborers.
The Prime Minister reiterated the government’s resolve to make annadata from Urja Data to Urwarakdata. He informed about the opportunity in Gobar Dhan and talked about the plant in the dairy for making Bio CNG and organic manure. Noting the increasing trend of natural farming on the bank of the river Ganga, the Prime Minister acknowledged the utility of organic manure under Gobar Dhan Scheme. Referring to urban waste to Charcoal Plant by NTPC, the Prime Minister praised Kashi’s spirit of turning ‘Kachra into Kanchan’.
The Prime Minister said that Kisan aur Pashupalak is the greatest priority of the government. He mentioned FRP revision of Sugarcane in the last Cabinet meeting to 340 rs per quintal and easing of Pashudhan Bima Karyakram with an amendment in the national livestock mission. He said not only arrears of the farmers are being cleared, but prices of the crops are also being increased.
“Atmanirbhar Bharat will become the foundation for Viksit Bharat”, the Prime Minister said, highlighting the difference between the thought process of the previous and the present government. He emphasized that Atmanirbhar Bharat will become a reality only when the smaller possibilities in the country are reenergized, and the small farmers, pashupalaks, craftsmen and small and medium industries are provided assistance. The Prime Minister said that the call for Vocal for Local is an advertisement for the small players in the market who cannot spend on television and newspaper commercials. “Modi himself advertises those who produce indigenous goods”, he said, “Modi is the ambassador of every small farmer and industry, be it the promotion of Khadi, toy manufacturers, Make in India, or Dekho Apna Desh.” He observed that the impact of such a call can be witnessed in Kashi itself where more than 12 crore tourists have visited the city since the rejuvenation of Vishwanath Dham leading to a surge in income and employment opportunities. Referring to the launch of electric catamaran vessel provided by Inland Waterways Authority of India (IWAI) for Varanasi & Ayodhya, PM Modi said that it will create a unique experience for those visiting.
The Prime Minister also elaborated on the ill-effect of dynasty politics, corruption and appeasement in the earlier times. He also criticized the maligning of the youth of Kashi by certain quarters. He highlighted the contradiction between the growth of youth and dynasty politics. He also noted the hatred for new form of Kashi and Ayodhya among these forces.
“Modi's third term will bring India’s capabilities to the forefront of the world and India's economic, social, strategic, and cultural sectors will be at new heights”, the Prime Minister remarked. Highlighting India’s progress, the Prime Minister mentioned leapfrogging to 5th largest economy in the world from 11th in the last 10 years. He further added that India will become the 3rd largest economy in the next 5 years. PM Modi affirmed the belief that developmental works such as Digital India, widening of roads, modernized railway stations, and Vande Bharat, Amrit Bharat, and Namo Bharat trains will be accelerated in the next 5 years. “Modi’s guarantee to make Eastern India the growth engine of Viksit Bharat”, PM Modi said pointing out that the region had been deprived of development. Speaking about the inauguration of the first phase of the six-lane highway from Varanasi to Aurangabad, the Prime Minister said that the completion of the Varanasi-Ranchi-Kolkata Expressway in the coming 5 years will reduce the distance between UP, Bihar, Jharkhand and West Bengal. “In future, the travel time from Banaras to Kolkata is going to be almost halved”, he added.
The Prime Minister anticipated new dimensions of Kashi’s development in the coming 5 years. He mentioned Kashi Ropeway and the exponential rise in airport capacity. He said that Kashi will emerge as an important sports city in the country. He also acknowledged Kashi as a major contributor to the Make in India and Aatmnirbhar Bharat Abhiyan. He informed that in the next 5 years, Kashi will be a hub of employment and skills. During this period the National Institution of Fashion Technology campus will also be completed which will create new opportunities for the youth and weavers of the area. “In the last decade, we have given a new identity to Kashi as a hub of health and education. Now a new medical college is also going to be added to it”, The Prime Minister said. Along with the National Center of Aging in BHU, many diagnostic machines and equipment worth Rs 35 crore were inaugurated today. A facility to tackle bio-hazardous waste from the hospital is also being developed.
Concluding the address, the Prime Minister said that the rapid development of Kashi and UP must continue and called on every resident of Kashi to unite. “If the country and the world have so much faith in Modi's guarantee, it is because of your affection and Baba's blessings”, he concluded.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Brijesh Pathak, Union Minister, Shri Mahendra Nath Pandey and Chairman of Banas Dairy, Shri Shankarbhai Chaudhary were present on the occasion among others.
Background
To further enhance road connectivity in Varanasi, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple road projects including four laning of Ghargra-Bridge-Varanasi section of NH-233; four laning of Sultanpur-Varanasi section of NH-56, Package-1; six laning of phase-1 of Varanasi-Aurangabad section of NH-19; four laning of Package-1 Varanasi-Hanumana section on NH-35; and ROB on Varanasi- Jaunpur rail section near Babatpur. He also laid the foundation stone for the construction of Varanasi-Ranchi-Kolkata Expressway Package-1.
To provide impetus to industrial development in the region, the Prime Minister inaugurated LPG Bottling Plant by HPCL in Sewapuri; Banas Kashi Sankul milk processing unit in UPSIDA Agro Park Karkhiyaon; various infrastructure work at UPSIDA Agro Park, Karkhiyaon; and silk fabric printing common facility center for weavers.
The Prime Minister inaugurated multiple urban development projects in Varanasi including Urban waste to Charcoal Plant by NTPC at Ramana; upgradation of water supply network in sis-Varuna area; and online effluent monitoring and SCADA automation of STPs and Sewerage Pumping Stations. The Prime Minister laid the foundation stone of multiple projects for the beautification of Varanasi including the projects for the rejuvenation of ponds and redevelopment of parks; and for the design and development of a 3D Urban Digital map and database.
The Prime Minister also inaugurated multiple projects related to tourism and spiritual tourism in Varanasi. The projects include the redevelopment of public facilities at five Padavs of Panchkoshi Parikrama Marg and Pavan Path with ten spiritual yatra; launching of electric catamaran vessel provided by Inland Waterways Authority of India (IWAI) for Varanasi & Ayodhya; and seven change rooms floating jetties and four community jetties. The Electric catamaran will enhance the tourism experience in the Ganges with the use of green energy. The Prime Minister also laid the foundation stone of thirteen community jetties of IWAI at various cities and quick pontoon opening mechanism at Ballia.
Providing impetus to the famous textile sector of Varanasi, the Prime Minister laid the foundation stone of the National Institute of Fashion Technology (NIFT) in Varanasi. The new institute will strengthen the education and training infrastructure of the textile sector.
Augmenting the health infrastructure in Varanasi, the Prime Minister laid the foundation stone of a new Medical College in Varanasi. He also laid the foundation stone of National Centre of Ageing at BHU. The Prime Minister inaugurated the Sigra Sports Stadium Phase-1 and District Rifle Shooting Range, a step towards strengthening the sports infrastructure in the city.