Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Khelo India University Games in Guwahati, Assam
19 FEB 2024 8:27PM by PIB Delhi
Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma; my Cabinet colleague, Shri Anurag Thakur ji; Ministers of the Government of Assam, distinguished guests, and talented young athletes from across the nation!
I am delighted to join all of you at the Khelo India University Games. This edition of the games is taking place across various cities in seven states of the North East. The mascot for these games, Ashtalakshmi, depicted as a butterfly, symbolizes the vibrant spirit of the North-Eastern states. I often refer to the North-East as the Ashtalakshmi of Bharat, and having a butterfly as the mascot reflects the region's soaring aspirations. My heartfelt best wishes go out to all the participants in this event. To all the athletes who have gathered here from every corner of the country, you are painting a magnificent picture of Bharat, a great Bharat, here in Guwahati. Play hard, strive for victory, and remember, even in defeat, there are valuable lessons to be learned.
Friends,
I am pleased to observe the increasing frequency of sports-related events taking place across the nation, spanning from North to South and East to West Bharat. Today, we are witnessing the Khelo India University Games here in the North East. Just a few days ago, the Khelo India Winter Games were hosted in Ladakh. Prior to that, the Khelo India Youth Games took place in Tamil Nadu. Even earlier, Beach Games were organized in Diu, situated on the west coast of Bharat. These events underscore the growing opportunities for youth in every corner of the country to engage in sports and thrive. Therefore, I extend my congratulations to the Government of Assam and other state governments for their efforts in organizing this event.
Friends,
There has been a notable shift in societal attitudes towards sports today. Previously, parents often hesitated to highlight their children's accomplishments in sports when introducing them to someone. There was a concern that emphasizing sports achievements might suggest a lack of focus on academics. However, this perspective is shifting positively. Nowadays, parents proudly mention when their child has participated in state-level or national-level competitions or has earned an international medal.
Friends,
It is imperative that we not only promote sports but also celebrate it. This responsibility lies not only with the athletes but also with society as a whole. Just as high academic achievers are respected, so too should be those who excel in sports. We must cultivate a tradition of honouring sports achievements. In this regard, we can draw inspiration from the North East. The reverence for sports and the enthusiastic celebration of athletic prowess in the North East are truly remarkable. From football to athletics, badminton to boxing, weightlifting to chess, athletes from this region are consistently reaching new heights with their talent. The North East has fostered a culture of embracing sports, and I am confident that all the athletes participating in this tournament will gain valuable experiences to inspire the entire nation.
Friends,
Whether it's Khelo India, TOPS, or similar initiatives, today, a comprehensive ecosystem of new opportunities is being forged for our younger generation. From training to scholarships, a conducive environment is being cultivated for athletes in our country. This year, a record budget of Rs 3500 crore has been allocated for sports. We have bolstered the nation's sporting talent with a scientific approach. The result is evident: Bharat is now securing more medals in every competition than ever before. The world is taking notice of Bharat's record-breaking performances in the Asian Games and its ability to compete on a global scale. Bharat has also achieved remarkable success in the World University Games. In 2019, we won 4 medals; however, in 2023, our youth proudly secured 26 medals. This achievement is not merely about the number of medals; it is a testament to the potential of our youth when provided with a scientific approach and support.
Friends,
In a few days, you will step out into the world beyond the university. While education prepares us for this world, it's equally true that sports instil the courage to confront its challenges. Successful individuals possess not only talent but also the right temperament. They know how to lead, work with a team spirit, and rebound from setbacks. They know how to excel and work under pressure and give their best when it matters most. Sports serve as an excellent medium to develop these qualities. Engaging in sports fosters the acquisition of such attributes. Hence, I affirm: "Jo khelta hai, wo khilta hai" ( those who play, flourish).
Friends,
Today, I wish to assign one task to my young friends and this task is not related to sports. The North East is renowned for its natural beauty. After the games, seize the opportunity to explore your surroundings. Share your experiences and memories on social media, using the hashtag #NorthEastMemories. Additionally, try to learn a few sentences in the local language of the state where you're playing. Consider using the Bhashini app to communicate with locals; it's sure to enhance your experience.
Friends,
I am confident that the experience you will gain at this event will be memorable for a lifetime. With this hope, I extend my best wishes to all of you once again.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଗୌହାଟୀରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 FEB 2024 8:27PM by PIB Bhubaneswar
ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା; ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ, ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ; ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନେ!
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଯୋଗ ଦେଇ ବହୁତ ଖୁସି। ଏହି ସଂସ୍କରଣର ଖେଳ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସାତଟି ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏହି ଖେଳଗୁଡ଼ିକର ମାସ୍କଟ, ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ, ଯାହାକୁ ପ୍ରଜାପତି ଭାବରେ ଚିତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଣବନ୍ତ ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରତୀକ କରେ। ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଭାରତର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ବୋଲି କହୁଛି, ଏବଂ ମାସ୍କଟ ଭାବରେ ଏକ ପ୍ରଜାପତି ରହିବା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଶୁଭକାମନା। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ, ଆପଣମାନେ ଗୌହାଟୀରେ ଭାରତର ଏକ ମହାନ ଭାରତ, ଏକ ଚମତ୍କାର ଚିତ୍ର ଆଙ୍କିଛନ୍ତି। କଠିନ ଖେଳନ୍ତୁ, ବିଜୟ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ମନେରଖନ୍ତୁ, ପରାଜୟରେ ମଧ୍ୟ, କିଛି ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ଶିଖିବାକୁ ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ଖୁସି। ଆଜି, ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଦେଖୁଛୁ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଲଦାଖରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ତାମିଲନାଡୁରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ, ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଦିଉରେ ବିଚ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରୀଡାରେ ସାମିଲ ହେବା ଏବଂ ଉନ୍ନତି କରିବା ପାଇଁ ବଢ଼ୁଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଆସାମ ସରକାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ସାମାଜିକ ମନୋଭାବରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ପିତାମାତାମାନେ କାହା ସହିତ ପରିଚୟ କରାଇବା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କର କ୍ରୀଡା ସଫଳତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ସଂକୋଚ କରୁଥିଲେ। ଏକ ଚିନ୍ତା ଥିଲା ଯେ କ୍ରୀଡା ସଫଳତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଶିକ୍ଷାଗତ ୠତୁରେ ଧ୍ୟାନର ଅଭାବକୁ ସୂଚାଇପାରେ। ତଥାପି, ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଆଜିକାଲି, ପିତାମାତାମାନେ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲା ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ କିମ୍ବା ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛି କିମ୍ବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପଦକ ହାସଲ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ ଆମେ କେବଳ କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ପାଳନ ମଧ୍ୟ କରିବା। ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ କେବଳ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କର ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ସମାଜର ମଧ୍ୟ। ଯେପରି ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାଗତ ସଫଳତା ହାସଲକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରାଯାଏ, ସେହିପରି କ୍ରୀଡାରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ କ୍ରୀଡା ସଫଳତାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ଏକ ପରମ୍ପରା ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇପାରିବା। କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ କ୍ରୀଡା ଦକ୍ଷତାର ଉତ୍ସାହୀ ଉତ୍ସବ ପ୍ରକୃତରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଫୁଟବଲ୍ ଠାରୁ କ୍ରୀଡାବିତ, ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଠାରୁ ବକ୍ସିଂ, ଭାରୋତ୍ତୋଳନ ଠାରୁ ଚେସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଖେଳାଳିମାନେ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ସହିତ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚି ଆସୁଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ରୀଡାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଏକ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି, ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳି ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉ, ଟପ୍ସ ହେଉ, କିମ୍ବା ସମାନ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉ, ଆଜି ଆମ ଯୁବ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗଠନ କରାଯାଉଛି। ତାଲିମ ଠାରୁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମ ଦେଶରେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି। ଏହି ବର୍ଷ, କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ୩୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେକର୍ଡ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଆମେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାକୁ ମଜବୁତ କରିଛୁ। ଫଳାଫଳ ସ୍ପଷ୍ଟ: ଭାରତ ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ପଦକ ହାସଲ କରୁଛି। ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାର କ୍ଷମତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ୨୦୧୯ ରେ, ଆମେ ୪ ପଦକ ଜିତିଥିଲୁ; ତଥାପି, ୨୦୨୩ ରେ, ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଗର୍ବର ସହିତ ୨୬ ପଦକ ହାସଲ କରିଥିଲେ। ଏହି ସଫଳତା କେବଳ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ; ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କଲେ ଏହା ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିର ସମ୍ଭାବନାର ପ୍ରମାଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ତୁମେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବାହାରେ ପାଦ ଦେବ। ଶିକ୍ଷା ଆମକୁ ଏହି ଦୁନିଆ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଏହା ସମାନ ଭାବରେ ସତ୍ୟ ଯେ କ୍ରୀଡା ଏହାର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସାହସ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ସଫଳ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କେବଳ ପ୍ରତିଭା ନୁହେଁ ବରଂ ସଠିକ୍ ସ୍ୱଭାବ ମଧ୍ୟ ରଖନ୍ତି। ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି କିପରି ନେତୃତ୍ୱ ନେବା, ଦଳଗତ ମନୋଭାବ ସହିତ କାମ କରିବା ଏବଂ ବିଫଳତାରୁ ପୁନର୍ବାର ଫେରିବା। ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି କିପରି ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବାକୁ ଏବଂ ଚାପରେ କାମ କରିବାକୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସେତେବେଳେ ନିଜର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ। କ୍ରୀଡା ଏହି ଗୁଣଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। କ୍ରୀଡାରେ ସାମିଲ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏପରି ଗୁଣଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହୁଛି: "ଯୋ ଖେଳତା ହୈ, ୱୋ ଖିଲତା ହୈ" (ଯେଉଁମାନେ ଖେଳନ୍ତି, ପ୍ରଫୁଲ୍ଲିତ ହୁଅନ୍ତି)।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୁଁ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ରୀଡା ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଖେଳ ପରେ, ଆପଣଙ୍କ ଚାରିପାଖକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ନିଅନ୍ତୁ। #NorthEastMemories ହ୍ୟାସଟ୍ୟାଗ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସ୍ମୃତି ବାଣ୍ଟନ୍ତୁ। ଏହା ସହିତ, ଆପଣ ଖେଳୁଥିବା ରାଜ୍ୟର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ କିଛି ବାକ୍ୟ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ। ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଭାଷିନୀ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ବିଚାର କରନ୍ତୁ; ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇବେ ତାହା ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ସ୍ମରଣୀୟ ରହିବ। ଏହି ଆଶା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।