Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Khelo India University Games in Guwahati, Assam
19 FEB 2024 8:27PM by PIB Delhi
Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma; my Cabinet colleague, Shri Anurag Thakur ji; Ministers of the Government of Assam, distinguished guests, and talented young athletes from across the nation!
I am delighted to join all of you at the Khelo India University Games. This edition of the games is taking place across various cities in seven states of the North East. The mascot for these games, Ashtalakshmi, depicted as a butterfly, symbolizes the vibrant spirit of the North-Eastern states. I often refer to the North-East as the Ashtalakshmi of Bharat, and having a butterfly as the mascot reflects the region's soaring aspirations. My heartfelt best wishes go out to all the participants in this event. To all the athletes who have gathered here from every corner of the country, you are painting a magnificent picture of Bharat, a great Bharat, here in Guwahati. Play hard, strive for victory, and remember, even in defeat, there are valuable lessons to be learned.
Friends,
I am pleased to observe the increasing frequency of sports-related events taking place across the nation, spanning from North to South and East to West Bharat. Today, we are witnessing the Khelo India University Games here in the North East. Just a few days ago, the Khelo India Winter Games were hosted in Ladakh. Prior to that, the Khelo India Youth Games took place in Tamil Nadu. Even earlier, Beach Games were organized in Diu, situated on the west coast of Bharat. These events underscore the growing opportunities for youth in every corner of the country to engage in sports and thrive. Therefore, I extend my congratulations to the Government of Assam and other state governments for their efforts in organizing this event.
Friends,
There has been a notable shift in societal attitudes towards sports today. Previously, parents often hesitated to highlight their children's accomplishments in sports when introducing them to someone. There was a concern that emphasizing sports achievements might suggest a lack of focus on academics. However, this perspective is shifting positively. Nowadays, parents proudly mention when their child has participated in state-level or national-level competitions or has earned an international medal.
Friends,
It is imperative that we not only promote sports but also celebrate it. This responsibility lies not only with the athletes but also with society as a whole. Just as high academic achievers are respected, so too should be those who excel in sports. We must cultivate a tradition of honouring sports achievements. In this regard, we can draw inspiration from the North East. The reverence for sports and the enthusiastic celebration of athletic prowess in the North East are truly remarkable. From football to athletics, badminton to boxing, weightlifting to chess, athletes from this region are consistently reaching new heights with their talent. The North East has fostered a culture of embracing sports, and I am confident that all the athletes participating in this tournament will gain valuable experiences to inspire the entire nation.
Friends,
Whether it's Khelo India, TOPS, or similar initiatives, today, a comprehensive ecosystem of new opportunities is being forged for our younger generation. From training to scholarships, a conducive environment is being cultivated for athletes in our country. This year, a record budget of Rs 3500 crore has been allocated for sports. We have bolstered the nation's sporting talent with a scientific approach. The result is evident: Bharat is now securing more medals in every competition than ever before. The world is taking notice of Bharat's record-breaking performances in the Asian Games and its ability to compete on a global scale. Bharat has also achieved remarkable success in the World University Games. In 2019, we won 4 medals; however, in 2023, our youth proudly secured 26 medals. This achievement is not merely about the number of medals; it is a testament to the potential of our youth when provided with a scientific approach and support.
Friends,
In a few days, you will step out into the world beyond the university. While education prepares us for this world, it's equally true that sports instil the courage to confront its challenges. Successful individuals possess not only talent but also the right temperament. They know how to lead, work with a team spirit, and rebound from setbacks. They know how to excel and work under pressure and give their best when it matters most. Sports serve as an excellent medium to develop these qualities. Engaging in sports fosters the acquisition of such attributes. Hence, I affirm: "Jo khelta hai, wo khilta hai" ( those who play, flourish).
Friends,
Today, I wish to assign one task to my young friends and this task is not related to sports. The North East is renowned for its natural beauty. After the games, seize the opportunity to explore your surroundings. Share your experiences and memories on social media, using the hashtag #NorthEastMemories. Additionally, try to learn a few sentences in the local language of the state where you're playing. Consider using the Bhashini app to communicate with locals; it's sure to enhance your experience.
Friends,
I am confident that the experience you will gain at this event will be memorable for a lifetime. With this hope, I extend my best wishes to all of you once again.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুৱাহাটী, অসমত খেলো ইণ্ডিয়া ইউনিভাৰ্ছিটি গেমছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 FEB 2024 8:27PM by PIB Guwahati
অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰীযুত অনুৰাগ ঠাকুৰ জী, অসম চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, আৰু দেশৰ চুক-কোণৰ পৰা উপস্থিত যুৱ খেলুৱৈসকল!
খেলো ইণ্ডিয়া ইউনিভাৰ্ছিটি গেমছত আপোনালোক সকলোৰে সৈতে যোগদান কৰি মই অত্যন্ত আনন্দিত হৈছোঁ। এইবাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সাতখন ৰাজ্যৰ বিভিন্ন চহৰত অনুষ্ঠিত হ’বলৈ গৈ আছে এই খেলসমূহ। এই খেলসমূহৰ মেস্কট এটা পখিলা অষ্টলক্ষ্মী তৈয়াৰ কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহক মই প্ৰায়ে ভাৰতৰ অষ্টলক্ষ্মী বুলি কওঁ। এই খেলসমূহত এটা পখিলাক মেস্কট কৰি তোলাটোও উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আকাংক্ষাবোৰে কেনেদৰে নতুন ডেউকা পাবলৈ ধৰিছে তাৰ প্ৰতীক। এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা সকলো খেলুৱৈলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। দেশৰ চুক-কোণৰ পৰা অহা আপোনালোক সকলো খেলুৱৈয়ে গুৱাহাটীত এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ এক ভৱিষ্যৎ ছবি সৃষ্টি কৰিছে। আপোনালোকে উঠিপৰি খেলক, কঠোৰভাৱে খেলক, নিজকে জয়ী কৰক...নিজৰ দলটোক জয়ী কৰক...আৰু হাৰিলেও টেনচন ল'বলগীয়া নাই। হাৰিলেও ইয়াৰ পৰা বহু কথা শিকি যাব।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে আজি উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ আৰু পশ্চিমৰ পৰা পূব ভাৰতলৈকে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত এনে ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। আজি আমি ইয়াত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত খেলো ইণ্ডিয়া ইউনিভাৰ্ছিটি গেমছৰ সাক্ষী হৈ আছোঁ। কিছুদিন পূৰ্বে লাডাখত খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন গেমছৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। তাৰ আগতে তামিলনাডুত খেলো ইণ্ডিয়া য়ুথ গেমছ অনুষ্ঠিত হৈছিল। তাৰ আগতেও ভাৰতৰ পশ্চিম উপকূলৰ ডিউত বিচ গেমছৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। এই অনুষ্ঠানসমূহে দেখুৱাইছে যে দেশৰ চুকে-কোণে যুৱক-যুৱতীসকলৰ খেলা-ধূলা আৰু আত্ম বিকাশৰ সুযোগ অধিক বাঢ়িছে। সেয়ে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে অসম চৰকাৰৰ লগতে অন্যান্য ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি সমাজত ক্ৰীড়া সন্দৰ্ভত মন-মগজুও সলনি হৈছে। আগতে কাৰোবাক সন্তানৰ লগত চিনাকি কৰাই দিওঁতে পিতৃ-মাতৃয়ে তেওঁৰ ক্ৰীড়াত সফলতাৰ কথা কোৱাৰ পৰা বিৰত আছিল। তেওঁলোকে ভাবিছিল যে খেলৰ কথা ক’লে শিশুটিয়ে পঢ়া-শুনা বা লিখা-মেলা নকৰাৰ আভাস পাব। এতিয়া সমাজৰ এই চিন্তাধাৰা সলনি হৈছে। এতিয়া অভিভাৱকসকলেও গৌৰৱেৰে কয় যে তেওঁলোকৰ সন্তানে ষ্টেটছ, নেচনেলছ খেলিছে বা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি সময়ৰ দাবী যে আমি ক্ৰীড়াৰ প্ৰচাৰৰ সমান্তৰালকৈ আমি ক্ৰীড়াক উদযাপনো কৰা উচিত। আৰু এয়া খেলুৱৈতকৈ সমাজৰ বেছি দায়িত্ব। দশম বা দ্বাদশ বৰ্ডৰ ফলাফলৰ পিছত ভাল নম্বৰ পোৱা শিশুক যেনেকৈ সন্মান কৰা হয়...যেনেকৈ এটা ডাঙৰ পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হোৱাৰ পিছত শিশুক সন্মান কৰা হয়...সেইদৰে সমাজখনে এনে শিশুকো সন্মান কৰাৰ পৰম্পৰা গঢ়ি তোলা উচিত যিসকলে ক্ৰীড়াত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰে। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰাও বহু কথা শিকিব পাৰোঁ। সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি যি সন্মান, তাত থকা মানুহে ক্ৰীড়াক যিদৰে উদযাপন কৰে, সেয়া আচৰিত। সেয়ে, ফুটবলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এথলেটিক্সলৈকে, বেডমিণ্টনৰ পৰা বক্সিং, ভাৰোত্তোলন পৰা দবালৈকে ইয়াৰ খেলুৱৈসকলে প্ৰতিদিনে নিজৰ প্ৰতিভাৰে নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰি আছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ এই ভূখণ্ডই ক্ৰীড়া সাধনাৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তুলিছে। মোৰ বিশ্বাস যে এই প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে ইয়ালৈ অহা সকলো খেলুৱৈয়ে নতুন নতুন কথা শিকিব আৰু সেয়া সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষলৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
খেলো ইণ্ডিয়া হওক, টপছ হওক, বা এনেধৰণৰ আন অভিযানেই হওক, আজি আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ এক সম্পূৰ্ণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সৃষ্টি হৈছে। প্ৰশিক্ষণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বৃত্তি দিয়ালৈকে আমাৰ দেশৰ খেলুৱৈসকলৰ বাবে এক অনুকূল পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছে। এইবাৰ ক্ৰীড়াৰ বাবে চাৰেতিনি হাজাৰ কোটি টকাৰ অভিলেখ বাজেট দিয়া হৈছে। আমি বিজ্ঞানসন্মত দৃষ্টিভংগীৰে দেশৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিভাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছোঁ। ইয়াৰ ফলত আজি ভাৰতে প্ৰতিটো প্ৰতিযোগিতাতে পূৰ্বতকৈ অধিক পদক লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আজি এছিয়ান গেমছত নতুন অভিলেখ গঢ়ি তোলা ভাৰতক বিশ্বই চাই আছে। আজি বিশ্বই এনে এখন ভাৰতৰ ফালে চাই আছে যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ লগত প্ৰতিযোগিতা কৰিব পাৰে। ৱৰ্ল্ড ইউনিভাৰ্ছিটি গেমছতো ভাৰতে অদ্ভূত সফলতা অৰ্জন কৰিছে। ২০১৯ চনত আমি এই খেলবোৰত ৪টা পদক লাভ কৰিছিলোঁ। মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে ২০২৩ চনত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ২৬টা পদক লাভ কৰিছে। আৰু মই আকৌ ক’ম যে কেৱল পদকৰ সংখ্যাই নহয়। বিজ্ঞানসন্মত দৃষ্টিভংগীৰে সহায় কৰিলে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কি কৰিব পাৰে তাৰ প্ৰমাণ এইটোৱেই।
বন্ধুসকল,
কিছুদিনৰ পাছত আপোনালোক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বাহিৰৰ পৃথিৱীখনলৈ যাব। নিশ্চিতভাৱে অধ্যয়নে আমাক পৃথিৱীৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰে, কিন্তু এইটোও সত্য যে ক্ৰীড়াই আমাক পৃথিৱীৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ সাহস দিয়ে। আপোনালোকে দেখিছে যে সফল মানুহৰ সদায় কিছুমান বিশেষ গুণ থাকে। সেইসকল লোকৰ কেৱল talent নহয়, temperament-ও আছে। তেওঁলোকে নেতৃত্ব দিবও জানে আৰু দলীয় মনোভাৱৰ সৈতে কাম কৰিবও জানে। এইসকল লোক সফলতাৰ ভোকত থাকে, কিন্তু হৰাৰ পিছত পুনৰ জয়ী হ'বও জানে। চাপত কাম কৰিও নিজৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দিব জানে। এই সকলোবোৰ গুণ আহৰণৰ বাবে ক্ৰীড়া এক মহান মাধ্যম। আমি যেতিয়া খেলত যোগদান কৰোঁ তেতিয়া আমিও এই গুণবোৰৰ লগত যোগ দিওঁ। সেইবাবেই কওঁ - যিজনে খেলে, তেওঁহে ফুলে।
বন্ধুসকল,
আৰু আজি মই মোৰ ডেকা বন্ধুসকলক ক্ৰীড়াৰ বাহিৰেও আন কিছু কাম দিব বিচাৰিছোঁ। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ সৌন্দৰ্য্যৰ বিষয়ে আমি সকলোৱে জানো। এই গেমছৰ পিছত আপোনালোকেও সুযোগ গ্ৰহণ কৰি নিজৰ চৌপাশ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ যাওক। আৰু কেৱল ফুৰাই নহয়, নিজৰ ফটো ছচিয়েল মিডিয়াত শ্বেয়াৰো কৰক। আপোনালোকে হেজটেক #North-East Memories ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। আপোনালোকে এই চেষ্টাও কৰিব যে যিখন ৰাজ্যত খেলিবলৈ যায় তাৰ স্থানীয় ভাষাৰ ৪-৫টা বাক্য জৰুৰ শিকক। তাৰ মানুহৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ আপোনালোকে ভাষিনী APP ব্যৱহাৰ কৰিও চাব। আপোনালোকৰ সঁচাকৈয়ে বহুত আনন্দ লাগিব।
বন্ধুসকল,
মোৰ বিশ্বাস আছে যে আপোনালোকে এই আয়োজনত গোটেই জীৱন মনত ৰাখিবলগা অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব। এই কামনাৰে, আকৌ এবাৰ মই আপোনালোক সকলোকে বহুত শুভকামনা জনাইছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।