ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୪୫ କୋଟି ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୨.୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି, ଯାହାକି ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହେବାର ପ୍ରମାଣ
ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି: ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
16 FEB 2024 6:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ଫେଡେରାଲ ବ୍ୟାଙ୍କର ୨୦୨୪ ବାର୍ଷିକ ସରକାର ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଫେଡେରାଲ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସେୟାର ମୂଲ୍ୟ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ପଲିସି ପାରାଲିସିସ୍ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲେ। ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ, ରୂପାନ୍ତରକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ଆଜି ଋଣ ବୋଝରୁ ମୁକୁଳି ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଶ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧୀ ବିଲ୍ ଆଣିଥିଲେ ଏବଂ ଏବେ ବି ସମସ୍ତ ଅପରାଧୀଙ୍କୁ ଭାରତ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ବିଦେଶରେ ମାମଲା ଲଢ଼ୁଛନ୍ତି। ମୋଟ ଏନପିଏ ୩.୨%କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ୨୦୨୩ରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଅନ୍ ଆସେଟ ୦.୫%ରୁ ୦.୭୯%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଲୋକ ଏହାକୁ ନନ-ଷ୍ଟାର୍ଟର ବୋଲି କହି ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାରେ ୪୫ କୋଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାର ସଫଳତା ଲାଭ କରିଛି। ଏହି ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ପାଣ୍ଠି ହେଉଛି ୨.୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ବିଶାଳ ପାଣ୍ଠି ଯାହା ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
ବିମୁଦ୍ରିକରଣ ପରେ ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସମାନ ମନୋଭାବ ରହିଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭୀମ ୟୁପିଆଇ ଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ପେମେଣ୍ଟ କରାଯାଉଛି । ଏସବୁ ଉଦାହରଣ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଦୁର୍ବଳ ୫ ରୁ ଟପ୍-୫ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନେଇଯାଇଛି ଏବଂ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଦେଶକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମିଶ୍ରଣ ରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହେବାର ପ୍ରମାଣ । ସରକାର ଗର୍ବର ସହ ଘୋଷଣା କରିପାରିବେ ଯେ ଜେଏଏମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା କାରଣରୁ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ର ର ଯୋଜନାରେ ସରକାରୀ ଖର୍ଚ୍ଚର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଜାରି ରଖିବେ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।

Ministry of Information & Broadcasting
45 Crore Jan Dhan Accounts have accumulated Rs 2.1 lakh crore: Union Minister Shri Anurag Thakur
“25 crore people out of multidimensional poverty in last ten years, a proof of people benefiting from Government schemes”
Hundred percent Government spending reaching beneficiaries: Shri Thakur
16 FEB 2024 6:50PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Anurag Thakur today inaugurated the 2024 Annual Government and Institutional Business Meet of the Federal Bank.
Addressing an audience of the officials and employees of the bank, the Minister at the very outset, congratulated Federal Bank for an all-time high share price today.
Reminiscing the time before the current Government, Shri Thakur said that before 2014 the government was known for policy paralysis. Since 2014, the credo has shifted to Reform, Perform, Transform. The banking sector is today out of the clutches of debt and at an all-time high performance.
The Minister stated that when the country was hurt by economic offenders before 2014, it was the current government that came out with the Economic Offenders Bill and is still fighting cases abroad to get all the offenders back to India. The gross NPA has reduced to 3.2%, and return on asset has seen a rise from 0.5% to 0.79% in 2023.
Recalling the mood when Prime Minister Shri Narendra Modi had announced Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, Shri Thakur said that a lot of people had rebuffed it as a non-starter. But today the Government can proudly boast of having opened 45 crore bank accounts under the scheme. The corpus under these Jan Dhan accounts is a mammoth 2.1 lakh crore rupees that is part of the banking ecosystem.
He went on to state that a similar mood prevailed when digital payments was promoted by Government after demonetization but today the smallest of payments is being made by BHIM UPI. These are examples that have taken India from Fragile 5 to Top 5 economies of the world and will take the country to 3rd largest economy soon.
Shri Thakur said that the Government’s efforts, with a mix of accountability and transparency, have brought 25 crore people out of multidimensional poverty in the past ten years and this a proof of people benefiting from Government schemes. The Government can proudly proclaim that hundred percent of government expenditure on social sector schemes is reaching the beneficiaries due to implementation of JAM trinity.
The Minister ensured that Government will keep taking bold initiatives and is resolute to take India to the Top 3 economies in another 5 years and a developed country by 2047.