প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মোরিসসকী পি.এম. অমসুং শ্রী লঙ্কাগী রাস্ত্রপতিগা পুন্না UPI সর্ভিস হৌদোকখ্রে
শ্রী লঙ্কাগী রাস্ত্রপতিনা শ্রী রাম মন্দির শঙ্গাবগীদমক্তা য়াইফ পাউজেল পীরকখ্রে
“ভারতকী য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেস, হায়বদি, UPI অসিনা হৌজিক অনৌবা থৌদাং অমা লৌরে – ভারতকা পার্ত্নরশিংগা অমত্তা ওইহনবা
“দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ভারত্তা অনৌবা অওনবা অমা পুরক্লে”
“ভারতকী পোলিসীদি ‘য়ুম্লোন্নবনা হান্না’ হায়বসিনি। ঐখোয়গী মেরিতাইম ভিজন্না SAGAR, হায়বদি, সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন, হায়বসিনি”
“UPIগা মরী লৈনবদগী শ্রী লঙ্কা অমসুং মোরিসস অনিনা কান্নবা ফংগনি অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন্নসু অনৌবা শাফু অমা ফংলগনি”
“এসিয়াগী নেপাল, ভুতান, সিঙ্গাপোর অমসুং গল্ফতনা UAEগী মতুংদা, রুপে অসি হৌজিক মোরিসস্তগী অফ্রিকাদা হৌদোক্লি”
“মহৌশাগী অমাঙ-অতা, হকশেলগা মরী লৈনবা, শেন্মিৎলোন নত্ত্রগা মালেমগী থাক্তা তেংবাংবা ওইরো, ভারতনা খ্বাইদগী হান্না মতেং পীদুনা লাক্লি অমসুং মখা তানসু পীখিগনি”
12 FEB 2024 1:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শ্রী লঙ্কাগী রাস্ত্রপতি, শ্রী রানিল ৱিক্রেমাসিঙ্গে অমসুং মোরিসসকী প্রধান মন্ত্রী, প্রবিন্দ জগনোথকা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা শ্রী লঙ্কা অমসুং মোরিসস্তা য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেস (UPI) সর্ভিস অমসুং মোরিসস্তা রুপে কার্দ সর্ভিস পুন্না হৌদোকমিন্নখ্রে।
মোরিসসকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী প্রর্বিন্দ জগনোথনা কো-ব্রান্দ তৌরবা রুপে কার্দ অসি মোরিসস্তা দোমেস্তিক কার্দ অমা ওইনা দিজাইন তৌগনি হায়খ্রে। ঙসি হৌদোক্লিবা সর্ভিস অসিনা লৈবাক অনিমক্কী মীয়ামদা কান্নবা য়াম্না পীগনি মহায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী লঙ্কাগী রসাত্রপতি, শ্রী রানিল ৱিক্রেমাসিঙ্গেনা প্রধান মন্ত্রীবু অয়োধ্যা ধামদা শ্রী রাম মন্দির শঙ্গাখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না চহি চা কয়াদগী লৈরক্লবা শেন্মিৎলোনগী মরীদসু মিৎয়েং চঙখি। রাস্ত্রপতিনা কন্নেক্তিবিতীগী খোঙজেল ঙাক্তুনা থমগনি অমসুং লৈবাক অনিগী মরীনা চেৎশিল্লকপা হেনগনি হায়বগী থাজবা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরমদা ৱা ঙাঙবদা, ঙসি অসিদি অফবা মরী লৈনবা য়ুম্লোন্নবা লৈবাক অহুম, ভারত, শ্রী লঙ্কা অমসুং মোরিসসকী মরু ওইবা নুমিৎ অমনি অমসুং ঙসিগী নুমিৎ অসিদি লৈবাকশিং অসিগী পুৱারীদগী লৈনরক্লবা মরীনা মোদর্ন দিজিতেল কন্নেক্তকী শক্তম অমা লৌরে হায়না ফোংদোকখি। সরকারনা মীয়ামগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা খোঙফম চেৎলি হায়বসি ঙসিগী নুমিৎ অসিনা খুদম ওইনা তাক্লে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ফিন্তেক কন্নেক্তবিতী অসিনা ক্রোস-বোর্দর ত্রাঞ্জেক্সন অমসুং কন্নেক্সন হেন্না ফগৎহনগনি হায়খি। “ভারতকী UPI নত্ত্রগা য়ুনাইতেদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেস অসিনা ঙসিদগী অনৌবা থৌদাং অমা লৌরে, ভারতকা পার্ত্নরশিংগা অমত্তা ওইহনবগী থৌদাং অমা”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা ভারত্তা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকখি, খুঙ্গংগী মনুং হঞ্জিনবদা লৈবা খ্বাইদগী পীকপা ভেন্দর ফাওবনা UPIগী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জেক্সন তৌরি অমসুং দিজিতেল পেমেন্ত পাংথোকপা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। UPI ত্রাঞ্জেক্সন শিজিন্নবগী নুংঙাইবা অমসুং খোঙজেল য়াঙনা ত্রাঞ্জেক্সন পাংথোকপগী মতৌগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহিদা UPIগী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জেক্সন বিলিয়ন 100 হেন্না পাংথোকখি, মসিগী শেনফমদি ভারতকী ওইনা লুপা করোর লাক্ষ 2, শ্রী লঙ্কাগী ওইনা রুপী ত্রিলিয়ন 8 অমসুং মোরিসসকী ওইনা মোরিসস রুপী ত্রিলিয়ন 1 ওইগনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্ক একাউন্ত, আধার অমসুং মোবাইল ফোনগী GEM ত্রিনিতীগী খুত্থাংদা লাস্ত-মাইল দেলিভরী তৌখিবা অমসুং লুপা করোর লাক্ষ 34 নত্ত্রগা US দোল্লর বিলিয়ন 400 অসিবু বেনেফিশরীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা হাপখিবগী মতাংদা পাউদমখি। ভারতনা কোৱিন প্লেতফোর্ম শিজিন্নদুনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন কেম্পেন পাংথোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “তেক্নোলোজী শিজিন্নবনা নুং-পান ফাওনা উহনবগী থৌওং খুমাং চাউশিনহল্লি, শেঞ্জা থুমজা হন্থহল্লি অমসুং খুন্নাইদা ইনক্লুসিবিতী হেনগৎহল্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতকী পোলিসীদি ‘য়ুম্লোন্নবনা হান্না’ হায়বসিনি। ঐখোয়গী মেরিতাইম ভিজন্না SAGAR, হায়বদি, সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন, হায়বসিনি। ভারতনা মশাগী চাউখৎ থৌরাংবু য়ুম্লোন্নবশিংগী চাউখৎ থৌরাংনি হায়না উই”।
শ্রী লঙ্কাগী রাস্ত্রপতিগী অকোনবা খোঙচত্তা য়ানবা পুরকখিবা ভিজন দোক্যুমেন্তকী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ফাইনেন্সিএল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবনা মসিগী মরু ওইবা মচঙ অমনি হায়না ফোংদোকখি। ৱাফম অসিমক প্রধান মন্ত্রী, প্রবিন্দ জগনোথকসু শান্নখিবনি, মহাকসু G20গী সম্মিত্তা অখন্নবা মীথুংলেন ওইনা লাকখিবনি।
UPIগা মরী লৈনবা অসিনা শ্রী লঙ্কা অমসুং মোরিসস্তা কান্নবা পীগনি অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন্দসু অনৌবা শাফু অমা ফংগনি, লোকেল শেন্মিৎলোন্দা অফবা অওনবা অমা লাক্কনি অমসুং তুরিজম্বুসু খুমাং চাউশিলহনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ভারতকী লমকোয়বশিংনা UPI চৎনবা পন্থুংফমশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙনরক্লগনি। শ্রী লঙ্ক অমসুং মোরিসস্তা লৈবা ভারত্তগী হৌখিবা মীওই অমসুং মফম অসিদা মহৈ তম্লিবা মহৈরোইশিংনা মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। এসিয়াগী নেপাল, ভুতান, সিঙ্গাপোর অমসুং গল্ফতনা UAEগী মতুংদা, রুপে অসি হৌজিক মোরিসস্তগী অফ্রিকাদা হৌদোক্লি। মসিনা মোরিসস্তগী ভারত্তা লাকপা মীওইশিংদা মতেং পাংগনি। হার্দ করেন্সী লৈবগী মথৌ তাবসু হন্থরগনি। UPI অমসুং রুপে কার্দ সীস্তেম্না ইশাগী করেন্সীদা রীএল তাইম, কোস্ত-ইফেক্তিব অমসুং কনভেনিএন্ত পেমেন্ত পাংথোকপদা তেংবাংগনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ঐখোয়না ক্রোস-বোর্দর রেমিত্তেন্স, হায়বদি, পর্সন তু পর্সন (P2P), পেমেন্ত ফেসিলিতীগী মাইকৈদা খোঙদাবা ঙমহনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
ঙসিগী লোঞ্চ অসিনা গ্লোবেল সাউথ কোওপরেসনগী মায় পাকপগী মতৌ অমগী খুদম ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয়গী মরী অসিদি শুপ্নগী ত্রাঞ্জেক্সনগীদমক নত্তে, মসিদি পুৱারীগী মরীনি”, পি.এম. মোদীনা লৈবাক অহুমগী পীপল-তু-পীপল রিএলসন অসিগী মপাঙ্গলদা মিৎয়েং চঙলদুনা হায়খি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতনা য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা মতেং পাংদুনা লাকখিবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, মহৌশাগী অমাঙ-অতা থোকপা ওইরো, হকশেলগা মরী লৈনবা ওইরো, শেন্মিৎলোন নত্ত্রগা মালেমগী ফম্বাক্তা তেংবাংবা ওইরো, ইরাং লাকপা খুদিংদা ভারতনা য়ুম্লোন্নবা মরুপশিংগীদমক্তা লেপ্পি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ভারতনা খ্বাইদগী অহানবা মতেং পীবা ওইদুনা লাক্লি অমসুং থৌওং অসিমক মখা চত্থখিগনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। ভারতকী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা গ্লোবেল সাউথকী শিংনবশিংদা ভারতনা অখন্নবা মিৎয়েং চঙখিবগী থৌওংবুসু প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা নীংশিংখি। গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী কান্নবা ফংহন্নবা সোসিএল ইম্পেক্ত ফন্দ অমা শেমখিবগী মতাংদসু মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, ঙসিগী লোঞ্চ অসিদা অচৌবা থৌদাং য়াখিবা রাস্ত্রপতি রানিল ৱিক্রেমাসিঙ্গে অমসুং প্রধান মন্ত্রী প্রবিন্দ জগনোথকী মফমদা থম্মোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ঙসিগী লোঞ্চ অসিবু মায় পাকহনবগীদমক্তা লৈবাক অহুমগী সেন্ত্রেল বেঙ্ক অমসুং এজেন্সীশিংবু থাগৎখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারতনা ফিন্তেক ইন্নোভেসন অমসুং দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুচিংবা অমা ওইরে। প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী দিভেলপমেন্ত এক্সপেরিএন্স অমসুং ইন্নোভেসনশিংবু পার্ত্নর লৈবাকশিংগা শেয়র তৌবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। ভারত অমসুং শ্রী লঙ্কা অমদি মোরিসস্কী মরক্তা লৈরিবা নাৎ অমসুং মীয়ামগী মরীগী চাউরবা মরী য়েংলুরগদি, ঙসিগী লোঞ্চ অসিনা খোঙজেল য়াঙবা অমসুং মওং-মরিল চুম্বা দিজিতেক ত্রাঞ্জেক্সন এক্সপেরিএন্স অমগী খুত্থাংদা মীয়াম মশিং য়াম্বদা কান্নবা পীগনি অমসুং লৈবাকশিং অসিগী দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীসু ফগৎহনগনি।
লোঞ্চ অসিনা শ্রী লঙ্কা অমসুং মোরিসস্তা চৎলিবা ভারত মচাশিং নত্ত্রগা ভারত্তা লাকপা মোরিসস মচাশিংদা UPI সেত্তলমেন্ত সর্ভিস ফংহনগনি। মোরিসস্তা রুপে কার্দ সর্ভিস হৌদোকপনা মোরিসসকী বেঙ্কশিংনা রুপে মেকানিজমদা য়ুম্ফম ওইবা কার্দ মোরিসস্তা পীবা য়াহনগনি অমসুং ভারত অমসুং মোরিসস্তা সেত্তলমেন্ত তৌনবগীদমক্তা রুপে কার্দ শিজিন্নবা য়াহনগনি।

Prime Minister's Office
PM jointly inaugurates UPI services with Mauritius PM & Sri Lankan President
Sri Lankan President conveys greeting on consecration of Shri Ram Mandir
“India's Unified Payments Interface, i.e. UPI, is now performing a new responsibility - Uniting Partners with India”
“Digital Public Infrastructure has brought a revolutionary change in India”
“India’s policy is ‘Neighborhood First’. Our maritime vision is SAGAR i.e. Security And Growth for All in the Region”
“By connecting with UPI both Sri Lanka and Mauritius will benefit and digital transformation will get a boost”
“After Nepal, Bhutan, Singapore and UAE in the Gulf in Asia, now from Mauritius, RuPay card is being launched in Africa”
“Be it natural disaster, health-related, economic or supporting on the international stage, India has been the first responder, and will continue to be so”
12 FEB 2024 1:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today along with the President of Sri Lanka, Mr Ranil Wickremesinghe and the Prime Minister of Mauritius, Mr Pravind Jugnauth jointly inaugurated the launch of Unified Payment Interface (UPI) services in Sri Lanka and Mauritius, and also RuPay card services in Mauritius via video conferencing.
Prime Minister of Mauritius, Mr Pravind Jugnauth informed that co-branded Rupay card will be designated as domestic card in Mauritius. Today’s launch, the Prime Minister said, will greatly facilitate the citizens of both countries.
President of Sri Lanka Mr Ranil Wickremesinghe congratulated the Prime Minister for the consecration of Shri Ram Mandir at the Ayodhya Dham. He also emphasized the centuries-old economic relations. The President hoped to maintain the momentum of connectivity and deepening of the relationship between the two countries.
Addressing the occasion, the Prime Minister said that today marks a special day for three friendly nations of India, Sri Lanka and Mauritius when their historic connections take the form of modern digital connect. He said that it is proof of the government’s commitment towards the development of the people. The Prime Minister underlined fintech connectivity will further strengthen cross-border transactions and connections. “India’s UPI or United Payments Interface comes in a new role today - Uniting Partners with India”, the Prime Minister emphasized.
The Prime Minister underlined that digital public infrastructure has brought about a revolutionary change in India, where the smallest of vendors in the remotest of villages are transacting via UPI and making digital payments. Speaking about the convenience and speed of UPI transactions, the Prime Minister informed that more than 100 billion transactions took place via UPI last year worth Rs 2 lakh crores or 8 trillion Sri Lankan rupees or 1 trillion Mauritius rupees. The Prime Minister also mentioned making last-mile delivery through the GEM Trinity of bank accounts, Aadhar and mobile phones where Rs 34 lakh crores or 400 billion US dollars has been transferred into the bank accounts of beneficiaries. The Prime Minister informed that with CoWin Platform India conducted the world's biggest vaccination programme. “Use of technology is promoting transparency, reducing corruption and increasing inclusivity in society”, the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that “India’s policy is ‘Neighborhood First’. Our maritime vision is SAGAR i.e. Security and growth for all in the region. India does not see its development separately from its neighbors.”
Referring to the Vision Document that was adopted during the last visit of the Sri Lankan President, the Prime Minister highlighted the strengthening financial connectivity as its key component. With Prime Minister Pravind Jugnauth also, these discussions were conducted as he was the special guest during the G20 Summit.
The Prime Minister expressed the confidence that connection with UPI will benefit Sri Lanka and Mauritius and digital transformation will get a boost, local economies will witness positive change and tourism will be promoted. “I am confident that Indian tourists will give priority to destinations with UPI. People of Indian origin living in Sri Lanka and Mauritius and students studying there will also get special benefits from it”, the Prime Minister added. PM Modi expressed delight that after Nepal, Bhutan, Singapore and UAE in the Gulf in Asia, now from Mauritius RuPay card is being launched in Africa. This will also facilitate the people coming to India from Mauritius. The need to buy hard currency will also reduce. The UPI and RuPay card system will enable real-time, cost-effective and convenient payments in our own currency. In the coming time, we can move towards cross-border remittances i.e. Person to Person (P2P) payment facility, the Prime Minister added.
The Prime Minister underlined that today's launch symbolizes the success of Global South cooperation. “Our relations are not just about transactions, it is a historical relation”, PM Modi emphasized highlighting the strength of people-to-people relations between the three nations. Drawing attention to India supporting its neighboring friends in the last ten years, the Prime Minister said that India stands up for its friends in every hour of crisis, be it natural disasters, health-related issues, economic or support on the international stage. “India has been the first responder and will continue to be so”, the Prime Minister underlined. PM Modi also highlighted the special attention towards the concerns of the Global South Even during India’s G20 presidency. He mentioned setting up a Social Impact Fund to extend the benefits of India’s digital public infrastructure to countries in the Global South.
Concluding the address, the Prime Minister extended his heartfelt gratitude towards President Ranil Wickremesinghe and Prime Minister Pravind Jugnauth who played a vital role in today’s launch. He also thanked the central banks and agencies of the three countries for making this launch successful.
Background
India has emerged as a leader in Fintech innovation and Digital Public Infrastructure. The Prime Minister has strongly emphasized sharing our development experiences and innovation with partner countries. Given India’s robust cultural and people-to-people linkages with Sri Lanka and Mauritius, the launch will benefit a wide cross-section of people through a faster and seamless digital transaction experience and enhance digital connectivity between the countries.
The launch will enable the availability of UPI settlement services for Indian nationals travelling to Sri Lanka and Mauritius as well as for Mauritian nationals travelling to India. The extension of RuPay card services in Mauritius will enable Mauritian banks to issue cards based on RuPay mechanism in Mauritius and facilitate usage of RuPay Card for settlements in India and Mauritius.