ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
মন্ত্রী-মন্দলনা ফিশরিজ সেক্তর মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিংগী লৈরিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদাগী মখাদা সেন্ত্রেল সেক্তর সব-স্কিম অমা ওইরিবা অমসুং মথংগী চহি মরিদা লুপা করোর লিশিং তরুক হেন্না ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা পান্দম থম্মিবা “প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসাম সমৃদ্ধি সহ-য়োজনা (PM-MKSSY)” অয়াবা পীখ্রে
08 FEB 2024 9:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দল মীফমনা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা FY 2023-24 দগী FY 2026-27 ফাওবা চহি মরি (4)গী মতমগী ওইনা ফিশরীজ সেক্তর ফোর্মেলাইজেসন তৌনবা অমসুং ফিশরীজ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইসশিং সপ্পোর্ত তৌনবা লুপা করোর 6,000 হেনবগী ইনভেস্তমেন্তগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদাগী মখঅদা সেন্ত্রেল সেক্তর সব-স্কিম অমা ওইনা “প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসান সমৃদ্ধী সহ-য়োজনা (PM-MKSSY) অয়াবা পীখ্রে।
চাদিং তৌগদবা
সব-স্কিম অসি 50% অমনা হায়বদি ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং AFD এক্সতর্নেল ফাইনান্সিং য়াওনা লুপা করোর 3,000গী পব্লিক ফাইনান্স অমসুং লেমহৌরিবা 50%না হায়বদি লুপা করোর 3,000না বেনিফিসরিশিং/প্রাইবেৎ সেক্তরদগী এন্তিসিপেতেদ ইনভেস্তমেন্ত ওইদুনা পুন্না লুপা করোর 6,000গী এস্তিমেৎ তৌবা আউৎলেগা লোয়ননা PMMSYগী সেন্ত্রেল সেক্তর কম্পোনেন্তগী মখাদা সেন্ত্রেল সেক্তর সব-স্কিম অমা ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। মসি রাজ্য অমসুং UT পুম্নমক্তা FY 2023-24 দগী FY 2026-27 ফাওবা চহি মরিগী ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
ফংগদবা বেনিফিসরীশিং:
• ঙমীশিং, ঙা (এক্বাকলচর) ফার্মরশিং, ফিশ ৱার্করশিং, ঙাগী ভেন্দর ফম্মিবশিং নত্ত্রগা ফিশরিজ ভেল্যু চেনদা হকথেংননা থবক তৌরিবা অদুগুম্বা মীওইশিং।
• ভারত্তা রেজিস্তর তৌবা প্রোপ্রাইতরী ফর্মশিং, পার্তনরশিপ ফার্মশিং অমসুং কম্পনীশিংগী মওংদা লৈরিবা মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিং, সোসাইতীশিং, লিমিতেদ লাইএবিলিতী পার্তনরশিপ্স (LLPশিং), কোওপরেতিবশিং, ফেদরেসনশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (SHGশিংগুম্বা) ভিলেজ লেবেল ওর্গনাইজেসনশিং, ফিশ ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FFPOশিং) অমসুং ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর ভেল্যু চেনশিংদা থবক তৌরিবা স্তার্তঅপশিং।
• FFPOশিংদা ফার্মস প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FPOশিং)সু য়াওরি।
• Golগী ফিশরিজ বিভাগনা তার্গেৎ তৌবা বেনিফিসরীশিং ওইনা হাপ্পা য়াবা অতৈ বেনিফিসরীশিং।
থবক পীবা ঙম্বগী পোতেন্সিএল য়াওনা অচৌবা কান্নবা
• স্মোল অমসুং মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজ ৱার্ক বেজ আইদেন্তিতী লাখ 40 পীনবা নেস্নেল ফিশরিজ দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা শেম্বা।
• ফিশরিজ সেক্তর তপ্না-তপ্না ফোর্মেলাইজেসন তৌবা আমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎকী এক্সেস হেনগৎহনবা। ইনিসিএতিব অসিনা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজ লাখ 6.4 অমসুং ফিশরিজ কোওপরেতিব 5,500দা সপ্পোর্ত পীদুনা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ এক্সেস ফংহল্লি।
• ফিশরিজতা কনভেন্সনেল সবসিদীজতগী পরফোর্মেন্স বেজ ইনসেন্তিবশিংদা তপ্না-তপ্না হোংলকপা
• প্রোগ্রাম অসিনা ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবা অমসুং তার্গেতেদ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজ 55,000 সপ্পোর্ত তৌদুনা শাফবা, ক্বালিতী লৈবা ঙা ফংহনবদা মীৎয়েং থম্মি।
• এনভাইর্নমেন্ত অমসুং সস্তেনেবিলিতী ইনিসিএতিবশিং প্রমোসন তৌবা।
• ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা।
• প্রদক্সন, প্রদক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা এক্বাকলচরগীদমক ইন্সুরেন্স কবরেজকী খুত্থাংদা লাইনানা মরম ওইরগা অমাং অতা থোকহল্লিবা এক্বাকলচর ক্রোপকী সমস্যাশিং কোকহনবা।
• ভেল্যু এদিসন, ভেল্যু রিএলাইজেসন অমসুং ভেল্যু ক্রিএসনগী খুত্থংদা এক্সপোর্ত কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহনবা।
• ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সীনা মরম ওইরগা প্রোফিৎ মার্জিনশিং হেগৎহনবনা মরম ওইদুনা ইনকমশিংদা হেনগৎহনবা।
• দোমেস্তিক মার্কেৎতা ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী ক্বালিতী ফগৎহনবা।
• দোমেস্তিক মার্কেৎশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং মরা চেৎহনবা।
• বিজিনেসশিংগী গ্রোথ লৈহনবা, থবক পীবা অমসুং বিজিনেসকী খুদোংচাবশিং লৈহনবা।
• থবক ফংহনবা অমসুং শাফবা থবক মফম ওইহনবগী খুত্থাংদা নুপীদা শক্তি পীবা।
• নুপী 75,000 থবক পীবদা অখন্নবা মীয়েং থম্বগা লোয়ননা অনৌবা থবক লাখ 1.7 পীনবা প্রোজেক্ত তৌখি অমসুং মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তরপ্রাইজ ভেল্যু চেন্দা লেপ্পা লৈতনা থবক্কী খুদোংচাবা লাখ 5.4পীনবা পান্দমসু থমখি।
PM-MKSSYগী পান্দমশিং অমসুং ওবজেক্তিবশিং:
1. সর্ভিস দেলিবরী ফগৎহন্নবগীদমক ফিশ ৱার্করশিংগী ৱার্ক বেজ দিজিতেল আইতেন্তিতীশিং শেম্বা য়াওনা নেস্নেল ফিশরিজ সেক্তর দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমগী মখাদা ঙামীশিং, ঙা য়োক্লিবশিং অমসুং সপ্পোর্তিব ৱার্করশিংগী সেল্ফ রেজিস্ত্রেসনগী খুত্থাংদা অনওর্গনাইজ ফিশরিজ সেক্তরবু তপ্না-তপ্না ফোর্মেলাইজেসন তৌবা।
2. ফিশরিজ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিং ইন্সতিত্যুস্নেল ফাইনান্সিংগী এক্সেস ফংহনবা।
3. এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স লৈনবগীদমক বেনিফিসরীশিংদা ৱান-তাইম ইনসেন্তিব পীবা।
4. থবক পীবা অমসুং লেংদনা থম্বা য়াওনা ফিশরীজ সেক্তর ভেল্যু-চেন ইফিসিএন্সীশিং হেনগৎহন্নবগীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী খুত্থাংদা ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর মাইক্রোএন্তর্প্রাইসশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌবা।
5. থবক পীবা অমসুং লেংদনা থম্বা য়াওনা ঙা অমসুং ফিশরীজ প্রদক্ত সেফতী অমসুং ক্বেলিতী এসুরেন্স সিস্তেমশিংগী এদোপ্সন অমসুং এক্সপান্সনগীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী খুত্থাংদা মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তরপ্রাইজশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌবা।
ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী লালোং:
সব-স্কিম অসিদা মখাদা পীরিবা মরু ওইবা কম্পোনেন্তশিং অসি য়াওরি:
1. কম্পোনেন্ত 1-A: ফিশরিজ সেক্তর ফোর্মেলাইজেসন তৌবা অমসুং ৱার্কিং কেপিতেল ফাইনান্সিংগীদমক ভারত সরকারগী প্রোগ্রামশিংদা ফিশরিজ মাইক্রোএন্তর্প্রাইসশিংনা এক্সেস ফংহনবা:
ফিশরীজ অসি অনওর্গনাইজ সেক্তর অমা ওইবনা ঙাগী প্রদ্যুসরশিং অমদি ফিশ ৱার্করশিং, ভেন্দরশিংগুম্বা অতৈ সপ্পোর্তিং এক্তরশিং অমসুং সেক্তর অসিদা জাতিগী থাক্তা থবক তৌরিবা মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইসশিং য়াওনা প্রোসেসরশিংগী রেজিস্ত্রী শেমদুনা তপ্না-তপ্না ফোর্মেলাইজ তৌবগী মথৌ তাবা লৈ। হীরম অসিগীদমক নেস্নেল ফিশরিজ দিজিতেল প্লেৎফোর্ম (NFDP) শেমগনি অমসুং মসিদা রেজিস্তর তৌনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক মোবিলাইজ তৌগনি। মখোয়দা ফাইনান্সিএল ইনসেন্তিবশিং ফংহন্দুনা মসি তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকনি। NFDPনা ফাইনান্সিএল ইনসেন্তিবশিংগী দিসবর্সমেন্ত য়াওনা ফঙ্কসন কয়ামরুম তৌগনি। ত্রেনিং অমসুং এক্সতেন্সন সপ্পোর্ত, ফাইনান্সিএল লিতেরেসী হেনগৎহনবা, ফাইনান্সিএল সপ্পোর্তকী খুত্থাংদা প্রোজেক্ত প্রিপরেসন আমসুং দোক্যুমেন্তেসনদা মতেং পাংবা, প্রোসেসিং ফী অমসুং অতৈ চার্কশিং রিইমবর্স তৌবা, করিগুম্বা মথৌ তারবদি হৌজিক লৈরিবা ফিশরিজ কোওপরেতিব সোসাইতীশি মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিগুম্বা থবক-থৌরমশিং পাইখৎনবসু প্রপোজ তৌখি।
1. কম্পোনেন্ত 1-B: এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স এদোপ্সন তৌবদা মতেং পাংবা:
মতিক চাবা ইন্সুরেন্স প্রদক্ত শেম্বা অমসুং ওপরেসনগী স্কেল লৈহন্নবা প্রোজেক্তকী মতমগী মনুংদা এক্বাকলচর ফার্মগী য়ামদ্রবদা হেক্তর লাখ 1 কবর তৌনবা প্রপোজ তৌখি। মখা তানা মফম হেক্তর 4 অমসুং মসিদগী তাবা ফার্ম সাইজকা লোয়ননা ইন্সুরেন্স লৈবদা মশানা য়াজবা লৌমীশিংদা ৱানতাইম ইনসেন্তিব পীনবা প্রপোজ তৌখি। ‘ৱান তাইম ইনসেন্তিব’ অসি এক্বাকলচর ফার্মগী লম হেক্তর অমদা লুপা 25000গী চাংদা প্রিমিয়ম সবজেক্তকী কোস্তকী 40%গী রেৎতা ওইগনি। লৌমী অমদা পীবা য়াবা খ্বাইদগী য়াম্বা ইনসেন্তিব অসি লুপা 1,00,000নি অমসুং ইনসেন্তিবকীদমক ইলিজিবল ওইবা খ্বাইদগী চাউবা ফার্ম সাইজ অসি হেক্তর 4নি। কেজ কলচর, রি-সর্ক্যুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম (RAS), বাইও-ফ্লোক, রেসৱেজনচিংবা অতৈ হেন্না ইন্তেন্সিব ওইবা এক্বাকলচরগী ফার্মশিংগী পীবা য়াবা ইনসেন্তিব অসি প্রিমিয়মগী 40% ওইইর। পীবা য়াবা মেক্সিমম ইনসেন্তিবনা লুপা লাখ 1নি অমসুং ইলিজিবল ওইবা মেক্সিমম য়ুনিৎ সাইজ অসি 1800 m3 ওইরি। মথক্তা পনখ্রিবা ‘ৱানতাইম ইনসেন্তিব’কী কান্নবা অসি ক্রোপ অমা খক্তগী হায়বদি ৱান ক্রোপ সাইকলগীদমক লৈবা এক্বাকলচর ইন্সুরেন্সকীদমক পীগনি। SC, ST অমসুং নুপী বেনিফিসরীশিংদা জেনরেল কেতগোরীশিংগী পীরিবা ইনসেন্তিব অদুগী @10% অহেনবা ইনসেন্তিব অমা পীগনি। মসিনা এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স প্রদক্তশিংগীদমক মপাঙ্গল কনবা মার্কেৎ অমা শেম্বা ঙমগনি অমসুং ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংনা তুংলমচৎতা হেন্না ফবা ইন্সুরেন্স প্রদক্তশিং পুথোকপা ঙমহনগনি।
1. কম্পোনেন্ত 2: ফিশরিজ সেক্তর ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সীশিং ফগৎহন্নবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজশিং সপ্পোর্ত তৌবা:
কম্পোনেন্ত অসিনা এনালাইতিক্স অমসুং এৱের্নেস কেম্পেনশিংগা লোয়ননা পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী সিস্তেম অমগী খুত্থাংদা ফিশরী সেক্তরদা ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা হোৎনৈ। মসিনা নুপীশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবগা লোয়না প্রদক্সনদা অমুক হন্না এঙ্গেজ তৌনবা, থবক ফংহন্নবা অমসুং লেংদনা থম্নবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইসশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌনবা অমসুং মিজরেবল পেরামিতরশিংগী সেৎ অমগী মখাদা খল্লবা ভেল্যু চেনশিংগী মনুংদা পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী প্রোবিজনশিংগী খুত্থাংদা ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সীশিং হেনগৎহন্নবা প্রপোজ তৌখি।
পরফোর্মেন্স গ্রান্তগী স্কেল অমসুং পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিং পীনবা ক্রাইতেরিয়া অদু মখাদা পীরি:
1. জেনরেল কেতগোরীগী ওইনা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজ অমগী পরদফোর্মেন্স গ্রেন্ত অসি অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 25% নত্ত্রগা লুপা লাখ 35দগী হেনবা য়াদে, অতাবা অমা অমসুং SC, ST অমসুং নুপীনা মপু ওইবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজকী ওইনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35% নত্ত্রগা লুপা লাখ 45 অতাবা অমা।
2. ভিলেজ লেবেল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং SHGশিং, FFPOশিংগী ফেদরেসনশিং অমসুং কোওপরেতিবশিংনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35%দগী নত্ত্রগা লুপা লাখ 200দগী তারোইদবনি, অতাবা অমা হেক্তা।
3. মথক্তা পীরিবা মরমশিং (i, ii & iii) অসিগী অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত অসিদা অনৌবা প্লান্ত অমসুং মেছিনরীা তৌখিবা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তগী চাদিংশিং, তেক্নিকেল সিভিল/ইলেক্ত্রিকেল ৱার্কশিং অমসুং মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা ইক্বিপমেন্ত, ত্রান্সপোর্ত অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন ইনফ্রাস্ত্রকচর, রিন্যুএবল ইনর্জী দিভাইসশিং, তেক্নোলোজী ইন্তরভেন্সনশিং য়াওনা ইনর্জী ইফিসিএন্ত দিভাইসশিং, ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী ফগৎহনবদা শরুক তম্বা অতৈ ইন্তরভেন্সনশিং; অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা এপ্লিকেসনগী চহিদা শেমখিবা অহেনবা থবক্কী সলর বিলশিং।
d) কম্পোনেন্ত 3: ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী সেফতী অমসুং ক্বালিতী এস্যুরেন্স সিস্তেমশিংগী এদোপ্সন অমসুং এক্সপান্সন:
মিজরেবল পেরামিতরশিংগী সেৎ অমগী পীরিবা পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী প্রোবিজনগী খুত্থাংদা ঙা অমসুং ফিশরী প্রদক্তশিংগী মার্কেতিংদা সেফতী অমসুং ক্বালিতী এসুরেন্স সিস্তেমশিং এদোপ্ত তৌনবা ফিশরিজ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌনবা প্রপোজ তৌখি। মসিনা ঙাগী মার্কেৎ এক্সপান্দ তৌনবা অমসুং নুপীশিংগীদমক অখন্ননা থবক ফংহনবা মেন্তেন তৌহনবা ঙমহল্লি। মসিগী ইন্তরভেন্সন অসিনা অনৌবা কঞ্জুমরশিং চীংশিনগদবা শাফবা ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী সপ্লাই হেনগৎহন্নবগী খুত্থাংদা ঙাগীদমক দোমেস্তিক মার্কেৎ পাকথোক চাউথোকহনগনি পানরি। পরফোর্মেন্স গ্রান্তগী স্কেল অমসুং পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিং পীনবা ক্রাইতেরিয়া অদু মখাদা পীরি:
1. জেনরেল কেতগোরীগী ওইনা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজ অমগী পরফোর্মেন্স গ্রেন্ত অসি অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 25% নত্ত্রগা লুপা লাখ 35দগী হেনবা য়াদে, অতাবা অমা অমসুং SC, ST অমসুং নুপীনা মপু ওইবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজকী ওইনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35% নত্ত্রগা লুপা লাখ 45 অতাবা অমা।
2. জেনরেল কেতগোরীগী ওইনা স্মোল এন্তর্প্রাইজ অমগী পরফোর্মেন্স গ্রেন্ত অসি অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 25% নত্ত্রগা লুপা লাখ 75দগী হেনবা য়াদে, অতাবা অমা অমসুং SC, ST অমসুং নুপীনা মপু ওইবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজকী ওইনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35% নত্ত্রগা লুপা লাখ 100 অতাবা অমা।
3. ভিলেজ লেবেল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং SHGশিং, FFPOশিংগী ফেদরেসনশিং অমসুং কোওপরেতিবশিংনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35%দগী নত্ত্রগা লুপা লাখ 200দগী তারোইদবনি, অতাবা অমা হেক্তা।
4. মথক্তা পীরিবা মরমশিং অসিগী অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী চাদিংদা য়াওগদবা a) অনৌবা প্লান্ত অমসুং মেছিনরীদা তৌবা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তশিং, b) তেক্নিকেল সিভিল/ইলেক্ত্রিকেল ৱার্কশিং অমসুং মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা ইক্বিপমেন্ত, c) ত্রান্সপোর্ত অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন ইনফ্রাস্ত্রকচর, d) ৱেস্তশিং খোমজিনবা অমসুং ত্রীৎমেন্ত ফেসিলিতী, e) দিজিজ মেনেজমেন্ত, বেস্ত মেনেজমেন্ত প্রেক্তিসশিং, স্তেন্দর্দশিং, সর্তিফিকেসন অমসুং ত্রেসিএবিলিতী, তেক্নোলোজী ইন্তরভেন্সনশিং অমসুং শাফবা ঙা পুথোকপা অমসুং সপ্লাই তৌহল্লিবা অতৈ ইনভেস্তমেন্তশিং f) স্কিম অসিগী মখাদা এপ্লিকেসনগী চহিদা শেমখিবা অহেনবা থবক্কী সলর বিলশিং।
e) কম্পোনেন্ত 2 অমসুং 3গীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্ত দিসবর্সমেন্ত ক্রাইতেরিয়া
1. ফংহনখিবা অমসুং মেন্তেন তৌখিবা থবকশিংগী মশিং; নুপীশিংগীদমক ফংহনখিবা অমসুং মেন্তেন তৌখিবা থবকশিং য়াওরগা। নুপী অমগীদমক থবক অমা পীবা অমসুং মেন্তেন তৌবা খুদিং চহিদা লুপা 15,000 পীগনি, মতৌ অসুম্না নুপা অমগীদমক থবক অমা পীবা অমসুং মেন্তেন তৌবা খুদিং চহিদা লুপা 10,000 পীগনি, মসি অপুনবা ইলিজিবল গ্রান্তগী 50% লিমিৎকী মখা পোল্লি।
2. কম্পোনেন্ত 2গীদমক ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবগীদমক ভেল্যু চেন্দা তৌখিবা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং কম্পোনেন্ত 3গী মখাদা ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী সেফতী অমসুং ক্বালিতী এস্যুরেন্স সিস্তেমশিংগী এদোপ্সন অমসুং এক্সপান্সনগীদমক তৌখিবা ইনভেস্তমেন্ত, ইনভেস্তমেন্তগীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্ত অসি ইনভেস্তমেন্ত অদুনা ইলিজিবল গ্রান্তগী 50%গী লিমিৎকী মখা পোন্না মপুং ফারবা মতুংদা দিসবর্স তৌগনি।
f) কম্পোনেন্ত 4: প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত, মোনিতর অমসুং রিপোর্ত তৌবা:
কম্পোনেন্ত অসিগী মখাদা প্রোজেক্ত এক্তিবিতীশিং য়েংশিন্নবা, ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা, মোনিতর অমসুং ইভেল্যুএৎ তৌনবা প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎশিং (PMUশিং) লিংখৎনবা প্রপোজ তৌখি।
বেকগ্রাউন্দ:
1. 2013-14 দগী 2023-24গী মতমদা, ঙা পুথোকপদা ফিশরিজ সেক্তরশিংদা শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎলকখি, মসি লাখ তন 79.66 হেনগৎলকখি; চহি 43দা হেনগৎলকপগা মান্নখি (1971 দগী 2014), 2013-14 দগী 2022-23 ফাওবা কোস্তেল এক্বাকলচরগী অচৌবা গ্রোথ, খজিং পুথোকপা লাখ তন 3.22 দগী — লাখ তন 11.84 (270%)দা হেনগৎলকখি, খজিং এক্সপোর্ত তৌবা অসি লুপা করোর 19,368 দগী লুপা করোর 43,135 (123%) শরুক অনি হেনগৎলকখি, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং লাইবলিহুদকী খুদোংচাবা ঙামী লাখ 63দা পীখি। গ্রুপ এসিদেন্ত ইন্সুরেন্স স্কিম (GAIS)কী মখাদা ঙামী অমগী কবরেজ অসি লুপা লাখ 1.00 দগী লাখ 5.00 দা হেনগৎলক্তুনা পুন্না ঙামী লাখ 267.76দা কান্নবা ফংহল্লি। ত্রেদিস্নেল ফিশরগী ইমুং মনুংশিংগীদমক লাইবলিহুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সপ্পোর্ত্তা চাউনা হেনগৎলকখি, 3,40,397 দগী 5,97,709দা হেনগৎলক্লি। প্রাইওরিতী সেক্তর লেন্দিংদা লুপা করোর 34,332গী দেদিকেতেদ এল্লোকেসন উবা ফংখি, মসি 2013-14দা তোখাইবা এল্লোকেসন লৈরমখিদে। 2019দা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (KCC) ঙামীশিংদা পীবা অসিনা কার্দ লাখ 1.8 পীবা ঙমহনখি।
2. চাউনা মাইপাক্লবসু সেক্তর অসিদা লৈরিবা সেক্তরগী ওইবা শীংনবা কয়া লৈরি। সেক্তর অসি ইনফোর্মেল ওইরি, ক্রোপ রিস্ক মিতিগেসনগী অৱাৎপা লৈ, ৱার্ক বেজ আইদেন্তিতীশিংগী অৱাৎপা, ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎকী এক্সেস ৱাৎপা, মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিংনা য়োনবা ঙাগী সব-ওপতিমেল সেফতী অমসুং ক্বালিতী। হৌজিক লৈরিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY) অসিগী মখাদা অনৌবা সব-স্কিম অসিনা লুপা করোর 6,000গী অপুনবা আউৎলেগা লোয়ননা ইস্যুশিং অসি কোকহন্নবা পান্দম থম্মি।