Ministry of Home Affairs
President Smt. Droupadi Murmu presides over valedictory ceremony of CLEA- Commonwealth Attorneys and Solicitors General Conference CAGSC'24 in New Delhi, today
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses valedictory ceremony of CAGSC'24
Geographical borders should not be an obstruction, but a meeting point for law
India’s new criminal laws would be able to accommodate the technology of the next 100 years
Justice will have to be made 3A - accessible, affordable and accountable
Cooperation-Coordination will have to be made key mantra for justice delivery
No country can be safe without being in coordination with other countries
04 FEB 2024 7:48PM by PIB Delhi
President Smt. Droupadi Murmu presided over the valedictory ceremony of CLEA- Commonwealth Attorneys and Solicitors General Conference CAGSC'24 in New Delhi, today. Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed valedictory ceremony of CAGSC'24. Justice of the Supreme Court, Justice Shri Suryakant, Union Minister of State (I/C) for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Attorney General of India, Dr. R. Venkataramani, Solicitor General of India, Shri Tushar Mehta and Chairman, Commonwealth Legal Education Association, Dr. S Shivakumar were amongst several other dignitaries present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that this Conference is being held at a time when geographical boundaries are no more important in the world. He said that now, geographical boundaries are neither important for trade nor for crime. Trade and crime, both are becoming borderless and at such times, to deal with trade disputes and crime in a borderless manner, we will have to start some new system and tradition.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that justice has great importance in the life of a common man. He said that Smt. Draupadi Murmu comes from a remote and most backward area of India and her becoming President of India shows how deep the roots of democracy and the spirit of the Constitution are in India.
Shri Amit Shah said that the scope of today's conference is not limited only to the courts, but it is related to the Commonwealth countries and in a way, the common people of the entire world. He said that the constitution of every country has justice and rights as a common factor and it is the justice system that does the work of realizing them on the ground and delivering justice to the last person.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today no one can deny geographical borders and barriers even in today's interconnected world. But, both barrier and border have been removed from trade, commerce, communication and crime. He said that connection from small cyber fraud to global organized crime is now becoming very deep. From local disputes to cross border disputes, the connection is becoming deeper. The entire process from small theft to hacking the banking system and data is complete and the connection of international terrorism with local crime is also becoming deeper. Today, crime and criminals do not recognize borders, hence law enforcement agencies will have to be strengthened to control them, otherwise uncontrolled crime will make trade difficult.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that a lot of work has been done on many issues like exchange rate fluctuations, trade protection treaties, issues related to international standards and regulation complaints and contract and dispute resolution. He said there are still many issues today where we have to work to control the crime. He said that there should be no limit of geographical border for law, instead, geographical border should be a meeting point for law. He said that determining such a meeting point can be done through conferences like today’s, only then the laws of all the countries will reciprocate each other and Justice delivery will be possible. He said that no country can remain safe without being in coordination with the laws of other countries.
Shri Amit Shah said that in today's era of technology, 'cooperation' and 'coordination' will have to be made the key mantra for ensuring justice delivery. He said that when today's global crime challenges do not respect the borders, then for the delivery of justice too, we will have to look at the borders as a means and not as an end. Borders will have to be developed as meeting points and not obstacles in justice delivery. Shri Shah said that India has done a lot of work in this direction. He said that we have changed its form in India by holding discussions with all stakeholders regarding resolving trade disputes and complete reform of criminal laws. He said that we have increased the use of technology to the extent, that it will be possible to incorporate all the changes that will take place in technology in the coming 100 years.
Union Home Minister said that in today's changing scenario, the judiciary will also have to change. He said that in view of cross border cases, the use of technology will have to be adopted in the entire process of justice. He said that we cannot deliver justice in the 21st century with laws of 19th century. Shri Shah said that once the three new criminal laws — Bharatiya Nyay Sanhita, Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam - are fully implemented, India's criminal justice system will become the most advanced criminal justice system in the world. He said that we can benefit a lot from Artificial Intelligence- based translation process in our judicial system. He said that we can make great use of AI in understanding the nuances of the legal system and cases.
Shri Amit Shah said that it is very important to make the entire justice system 3A i.e. accessible, affordable and accountable and there should be maximum use of technology for these three aspects. He said that new criminal laws have place for both, technology and forensics. He said that to promote evidence-based prosecution, we have made the visit of Scientific Officer mandatory for investigating cases punishable with sentence of 7 years and more.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that even before the implementation of the new laws, the Government has already created the entire infrastructure and also completed the work of human resource generation by creating Forensic Science Universities and we will create 35000 scientific officers every year from forensic science universities. Through the Integrated Criminal Justice System ICJS, we have connected all the police stations of the country with single software so that they can work online in their respective languages. He said that we have stored more than 8 crore legacy data through police. Over 15 crore data related to lower judiciary has been made online in e-court. The data of more than 2.5 crore prisoners is now available online through e-prison and through e-prosecution, data of more than one crore prosecution is available online. Shri Shah said that software is also being developed using AI for police, court, prosecution and forensics. He said that this will make things simpler and after complete implementation of all three new criminal laws, any FIR will reach justice in 3 years.
Union Home Minister and Minister of Cooperation urged the Attorneys and Solicitor Generals of the Commonwealth countries participating in the conference to share the actionable points discussed in the conference with the law making agencies of their countries, shape the law and make efforts to fix the global order, only then this conference will be considered successful.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকখিবা CLEA- কম্মনৱেল্থ এতোর্নীস এন্দ সোলিসিতর্স জেনরেল কনফরেন্স CAGSC'24গী লোইশিনবগী থৌরমদা রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
CAGSC'24গী লোইশিনবগী থৌরমদা কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ৱা ঙাংখ্রে
জিওগ্রাফিকেল বোর্দরশিং অসি অপনবা ওইনা লৌবগী মহুৎ লোগী তিন্নফম মফম অমা ওইনা লৌগদবনি
ভারতকী অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিংনা মথংগী চহি 100গী তেক্নোলোজীগী মফম পীবা ঙমগনি
জস্তিস অসি 3A ওইহনগদবনি - এক্সেসিবল, এফোর্দেবল অমসুং একাউন্তেবল
কোওপরেসন-কোওর্দিনেসন্না জস্তিস দেলিভরীগী মরু ওইবা মন্ত্র ওইগদবনি
অতৈ লৈবাকশিংগা কোওর্দিনেসন তৌদনা লৈবাক অমত্তা শাফনা লৈবা ঙমলোই
04 FEB 2024 7:48PM by PIB Imphal
ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকখিবা CLEA- কম্মনৱেল্থ এতোর্নীস এন্দ সোলিসিতর্স জেনরেল কনফরেন্স CAGSC'24গী লোইশিনবগী থৌরমদা রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। CAGSC'24গী লোইশিনবগী থৌরমদা কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ৱা ঙাংখ্রে। সুপ্রিম কোর্তকী জস্তিস, জস্তিস শ্রী সর‍্যকান্ত, কেন্দ্রগী লো অমসুং জস্তিসকী রাজ্য মন্ত্রী (I/C), শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱল, এতোর্নী জেনরেল ওফ ইন্দিয়া, দা. আর. বেঙ্কতরামনি, সোলিসিতর জেনরেল ওফ ইন্দিয়া, শ্রী তুশর মেহতা অমসুং কম্মন লিগেল এজুকেসন এসোসিএসনগী চিয়রমেন, দা. এস. শিবকুমারনা অমদি অতৈ দিগনিতরী কয়ানা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোল পীবদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি কনফরেন্স অসি মালেমদা জিওগ্রাফিকেল বাউন্দরীশিংবু মরু ওইনা লৌনদ্রবা তানফম অমদা পাঙথোক্লি। মহাক্না হায়খি হৌজিক্তি জিওগ্রাফিকেল বাউন্দরীশিং অসি ত্রেদ নত্রগা ক্রাইমগীদমক মরু ওইদ্রে। ত্রেদ অমসুং ক্রাইম অনিমক্কী ঙমখৈ লৈতে অমসুং অসিগুম্বা ফীভম অমদা ঙমখৈ লৈতবা মওংদা ত্রেদ দিস্পুৎ অমদি ক্রাইম থেংননবা হায়বা অসিদা ঐখোয়না অনৌবা সিস্তেম অমসুং চৎনবী খরা হৌদোক্কদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা জস্তিস অসি য়াম্না মরু ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা মনুং হঞ্জিনবা অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী শোত্থরবা মফম অমদগী লাক্লি আমসুং মহাক্না ভারতকী রাস্ত্রপতি ওইবা অসিনা দেমোক্রেসী অসি কয়া য়াম্না মরা চেৎপা অমসুং ভারত্তা লৈরিবা সম্বিধানগী ৱাখল্লোন অদু উৎলি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি কনফরেন্সকী হীরম অসি কোর্তশিং খক্তগী নত্তে মসি কম্মনৱেল্থ লৈবাকশিংগা মরী লৈনৈ অমরোমদা মালেম পুম্বগী মীচম মীয়ামগা মরী লৈনৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক খুদিংমক্কী সম্বিধানগী জস্তিস অমসুং হকশিং অসি কম্মন ফেক্তর অমা ওইনা লৈ অমসুং জস্তিস সিস্তেম অসিনা গ্রাউন্দা থবক তৌই অমদি অরোইবা মীওই ফাওবদা জস্তিস ফংহনবগী থবক তৌরি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী ইন্তরকন্নেক্তেদ ওইবা মালেম অসিদা কনাগুম্বা অমত্তনা ঙসি জিওগ্রাফিকেল বোর্দরশিং অমসুং পলশিং লৈতে হায়বা য়ারোই। অদুবু পল অমদু ঙমখৈ অনিমক অসি ত্রেদ, কম্মর্স, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ক্রাইমদগী লৌথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অপীকপা সাইবর ফ্রোদতগী হৌরগা গ্লোবেল ওর্গনাইজ ক্রাইম অসি য়াম্না দীপ ওইরি। লোকেল দিস্পুৎশিংদগী ক্রোস বোর্দর দিস্প্যুৎশিং ফাওবা কন্নেক্সন অসি হেন্না দীপ ওইরি। অপীকপা হুরানবগী থৌওংদগী বেঙ্কিং সিস্তেম অমসুং দেতা হেক তৌবগী অপুনবা থৌওং অসিদা লোকেল ক্রাইমগা লোয়ননা ইন্তরনেস্নেল তেরোরিজমগী কন্নেক্সন অসি হেন্না দীপ ওইরক্লি। ঙসি ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেলশিংনা ঙমখৈ হায়বা লৈতে মরম অসিনা লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংনা মখোয়বু কন্ত্রোল তৌনবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা তাই নত্ত্রবদি কন্ত্রোল তৌদবা ক্রাইমনা ত্রেদ তৌবদা খুদোংচাহল্লোই।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি একচেঞ্জ রেৎ ফ্লকচুএসনশিং, ত্রেদ প্রোতেক্সন ত্রীতিশিং, ইন্তরনেস্নেল স্তেন্দর্দশিং অমসুং রিগ্যুলেসন কমপ্লেন্তশিংগা মরী লৈনবা ইস্যুশিং অমসুং কন্ত্রেৎ অমদি দিস্প্যু রিজোল্যুসনগুম্বা সমস্যা কয়াদা থবক কয়া পাইখৎখি। মহাক্ন হায়খি ক্রাইম কন্ত্রোল তৌনবা ঐখোয়না থবক তৌবা মথৌ তাবা ঙসি ইস্যু কয়া লৈ। মহাক্না হায়খি লোগীদমক জিওগ্রাফিকেল বোর্দরগী লিমিৎ লৈরোইদবনি মসিগী মহুৎ জিওগ্রাফিকেল বোর্দর অসি লোগী তিন্নফম মফম অমা ওইগদবনি। মহাক্না হায়খি ঙসিগী অসিগুম্বা কনফরেন্সশিং তৌবগী খুত্থাংদা হায়রিবা তিন্নফম মফম লেপথোক্কদবনি। মদু খক্তদা লৈবাক পুম্নমক্কী লোশিং অসিনা অমগা অমগা মতেং পাংনগনি অমসুং জস্তিস দেলিভরী ওইথোকহনগনি। মহাক্না হায়খি অতৈ লৈবাকশিংগী লোগা কোওর্দিনেস তৌদ্রবদি লৈবাক অমত্তা শাফনা লৈবা ঙমলোই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ঙসিগী তেক্নোলোজীগী চহিচা সিদা ‘কোওপরেসন’ অমসুং ‘কোওর্দিনেসন’ অসিনা জস্তিস দেলিভরী তৌনবা মরু ওইবা মন্ত্র ওইগদবনি। মহাক্না হায়খি ঙসিগী গ্লোবেল ক্রাইমগী শীংনবশিং অসিনা ঙমখৈগী ইকাই খুম্নবা লৈত্রবদি জস্তিস দেলিভরীসু ইকাই খুম্নরোই ঐখোয়না ঙমখৈশিং অসি পাম্বৈ অমা ওইনা লৌবা তাই। ঙমখৈশিং অসি তিন্নফম মফমশিং ওইনা শেমগৎকদবনি অমসুং জস্তিস দেলিভরী তৌবদা অপনবা ওইনা ওইহল্লোইদবনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ভারতনা মাইকৈ অসিদা থবক কয়া তৌখ্রে। মহাক্না হায় ত্রেদ দিস্প্যুৎশিং কোকহনবা অমসুং ক্রিমিনেল লোশিং মপুং ফানা রিফোর্ম তৌবগী মতাংদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোয়ননা খন্ন-নৈনবশিং পাঙথোক্তুনা ভারত্তা মাগী মওংদা অওনবা পুরককী। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না তেক্নোলোজী শীজিন্নবা হেনগৎহনদুনা লাক্কদৌরিবা চহি 100 অসিদা তেক্নোলোজীদা লাকপা অহোংবা পুম্নমক ইনকোর্পোরেৎ তৌবা ওইথোকহনগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী হোংলক্লিবা ফীভম অসিদা জুদিসিয়রীসু হোংবা মথৌ তাই। মহাক্না হায় ক্রোস বোর্দর কেসশিং অসি য়েংলগা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা অসি জস্তিসকী অপুনবা প্রোসেস্তা এদোপ্ত তৌগদবনি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না 19শুবা চহিচাগী লোশিংনা 21শুবা চহিচাগী জস্তিস পীবা ঙমলোই। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ক্রিমিনেল লো অহুম অসি – ভারতীয় ন্যায় সনহিতা, ভারতীয় নাগ্রিক সুরক্ষা সনহিতা অমসুং ভারতীয় সক্ষে অধিনিয়ম – মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতমদা ভারতকী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী এদভান্স ওইবা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম ওইরগনি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী জদিসিএল সিস্তেমদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স – বেজ ত্রান্সলেসন প্রোসেস অসিদগী চাউনা কান্নবা ফংগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না লিগেল সিস্তেম অমসুং কেসশিং নীংথিনা খঙনবা AI মপুং ফানা শীজিন্নগদবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি অপুনবা জস্তিস সিস্তেমবু 3A হায়বদি এক্সেসিবল, এফোর্দেবল অমসুং একাউন্তেবল ওইহনবা য়াম্না মরু ওই অমসুং হীরম অহুম অসিগীদমক তেক্নোলোজী য়ারিবা মখৈ শীজিন্নগদবনি। মহাক্না হায়খি অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিংদা তেক্নোলোজী অমসুং ফোরেন্সিক্কী মফম লৈ। মহাক্না হায়খি ইভিদেন্স-বেজ প্রোজিক্যুসন প্রমোৎ তৌনবা ঐখোয়না চহি তরেৎ অমসুং মদিগী হেন্না চৈরাক পীবা য়াবা কেস থীজিন্নবগীদমক সাইন্তিফিক ওফিসর মেন্দাতরী ওইহনগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌদ্রিঙৈ মমাংদগী হৌনা সরকারনা অপুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমখ্রে অমসুং ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীশিং শাদুনা হ্যুমেন রিসোর্স জেনরেসনগী থবক মপুংসু ফংহনখ্রে অমসুং ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীশিংদগী চহি খুদিংগী সাইন্তিফিক ওফিসর 35000 পুথোক্লগনি। ইন্তিগ্রেতেদ ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম ICJSকী খুত্থাংদা ঐখোয়না লৈবাক্কী পুলিস স্তেসন পুম্নমক সিঙ্গল সোফৱেয়রনা কন্নেক্ত তৌখ্রে মসিদা মখোয় মশাগী লোলশিংদা ওনলাইন্দা থবক তৌবা য়াহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুলিসকী খুত্থাংদা লেগেসী দেতা করোর নিপান হেন্না স্তোর তৌরি। লোৱর জুদিসিয়রীগা মরী লৈনবা দেতা করোর 15 অসি ই-কোর্ততা ওনলাইন ওইহনখ্রে। বন্ধী করোর 2.5 হেনবগী দেতা অসি ই-প্রিজনগী খুত্থাংদা ওনলাইন্দা ফংহল্লি অমসুং ই-প্রোজিক্যুসনগী খুত্থাংদা প্রোজিক্যুসন করোর অমা হেনবগী দেতা ওনলাইন্দা ফংহল্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি সোফৱেয়র অসি পুলিস, কোর্ত, প্রোজিক্যুসন অমসুং ফোরেন্সিকশিংগীদমক AI শীজিন্নদুনা দিবেলপ তৌরি। মহাক্না হায়খি মসিনা থবক লাইথোকহনগনি অমসুং অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুংদা চহি 3 দা FIR অমা হেক্তনা জস্তিস ফংবা ঙমগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা কনফরেন্স অসিদা শরুক য়ারিবা কম্মনৱেল্থ লৈবাকশিংগী এতোর্নীশিং অমসুং সোলিসিতর জেনরেলশিংদা কনফরেন্স অসিদা খন্নখিবা এক্সন লৌখৎপা য়াবা পোইন্তশিং অসি মখোয়গী লৈবাক্কী লো শেম্মিবা এজেন্সীশিংদা শিয়র তৌনবা, লো শেম্নবা অমসুং গ্লোবেল ওর্দর শেম্নবা হায়খি মদু খক্তদা কনফরেন্স অসি মাইপাক্লে হায়না লৌবা য়াগনি।