Prime Minister's Office
PM addresses concluding ceremony of year-long celebrations of Acharya Shri S N Goenka’s 100th birth anniversary
“Meditating together gives effective results. This feeling of solidarity and power of unity is a major basis of Viksit Bharat”
“A perfect example of ‘One Life, One Mission’, Acharya Goenka had only one mission – Vipassana”
“Vipassana is the path of self-transformation through self-observation”
“Vipassana has become even more important in today’s challenging times when the youth has become victims of stress due to work life balance, lifestyle and other problems.”
“Bharat needs to take the lead in making Vipassana more acceptable”
04 FEB 2024 3:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the concluding ceremony of the year-long celebrations of S N Goenka’s 100th birth anniversary via video message today.
Recalling the beginning of the birth centenary celebrations of the Vipassanā meditation teacher, Acharya Shri S N Goenka a year ago, the Prime Minister underlined that the nation celebrated ‘Amrit Mahotsav’ and also remembering the ideals of Kalyan Mitra Goenka at the same time. He reaffirmed that when these celebrations are coming to an end today, the country is moving rapidly towards fulfilling the resolutions of a Viksit Bharat. Quoting Lord Buddha’s mantra which was often used by Guruji, Prime Minister Modi explained the meaning and said “Meditating together gives effective results. This feeling of solidarity and power of unity is a major basis of Viksit Bharat.” He extended his warm wishes to all for propagating the same mantra throughout the year.
The Prime Minister recalled his connections with Shri Goenka and said that they met multiple times in Gujarat after the first meeting at the World Religion Conference at the United Nations. Shri Modi called himself fortunate for seeing him during his final stages and having the privilege of knowing and understanding the Acharya closely. The Prime Minister spoke highly about Shri Goenka absorbing Vipassana deeply along with his calm and serious personality which created an atmosphere of virtuousness wherever he went. “A perfect example of ‘One Life, One Mission’, Shri Goenka had only one mission – Vipassana! He imparted the knowledge of Vipassana to everyone”, the Prime Minister said as he hailed the huge contribution to humanity and the world.
The Prime Minister pointed out that even though Vipassana is a wonderful gift of the ancient Indian way of life to the whole world, this heritage was lost for a long period in the country and the art of teaching and learning Vipassana seemed to have come to an end. However, the Prime Minister informed that after 14 years of penance in Myanmar, Shri Goenka acquired the knowledge and returned to the homeland with Bharat’s ancient glory of Vipassana. Highlighting the importance of Vipassana, the Prime Minister said, “It is the path of self-transformation through self-observation.” While it held great relevance when it was introduced thousands of years ago, the Prime Minister reaffirmed the belief that it has become even more relevant in today's life as it has the power to resolve the current challenges of the world. He said that because of Guruji's efforts, more than 80 countries of the world have understood the importance of meditation and adopted it. “Acharya Shri Goenka once again gave a global identity to Vipassana. Today India is giving new expansion to that resolution with full strength”, the Prime Minister said as he recalled the support of more than 190 countries to India’s proposal of celebrating International Yoga Day in the United Nations, thereby making it a part of life globally by getting.
Even though it was India’s ancestors who researched the processes of Vipassana yoga, the Prime Minister pointed out the irony where the next generations forgot its importance. “Vipassana, Meditation, Dharana, are often considered only as matters of renunciation and people but its role was forgotten”, he added and praised eminent personalities like Acharya Shri SN Goenka for their leadership. Quoting Guru ji the Prime Minister remarked, “A healthy life is a big responsibility of all of us towards ourselves”. Highlighting the benefits of Vipassana, he said that practicing Vipassana has become even more important in today’s challenging times when the youth have become victims of stress due to work life balance, prevailing lifestyle and other issues. He emphasized it is a solution not just for them but also for the members of micro and nuclear families where elderly parents remain under a lot of stress. He also urged everyone to connect elderly people with such initiatives.
The Prime Minister further applauded Acharya Goenka’s efforts to make everyone’s life peaceful, happy and harmonious through his campaigns. He also wanted the future generations to avail the benefits of these campaigns and that is why he expanded his knowledge. He did not stop there but also created skilled teachers. The Prime Minister once again explained about Vipassana, saying that it is a journey into the soul and a way to dive deep within yourself. However, it is not just a genre but a science. He said as we are familiar with the results of this science, we now need to present its evidence to the world according to the standards of modern science. “While a lot is already being done all over the world in this direction, Bharat needs to take the lead in making it more acceptable using new research for bringing greater welfare to the world”, he added.
Concluding his address, the Prime Minister called this year of the birth centenary celebrations of Acharya SN Goenka an inspiring time for all and expressed confidence that his efforts be carried forward for human service.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
চহি চুপ্পা চৎথরকপা অচার্য়া শ্রী এস.এন গোয়েনকাগী ১০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম লোইশিনবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
“পুন্না ধ্যান তৌমিন্নবনা কান্নবা ফংলশিং ফংহল্লি। মসিগী অপুনবা অমসুং অমতা ওইবগী থৌনা অসি চাউখৎলবা ভারতকী মরুওইবা য়ুম্ফম অমনি”
“পুন্সি অমা, পান্দম অমগী মপুংফারবা খুদম অমনি, অচার্য়া গোয়েনকাগী পান্দম অমা খক লৈখি-বিপাসানা”
“বিপাসানা অসি ইশা ইরোমদোম কুপ্না য়েংজদুনা ইশা ইরোমদোম অওনবা পুরক্নবা লম্বীনি”
“থবক, পুন্সি মহিং অমসুং অতোপ্পা অৱাবশিংনা মরম ওইদুনা ঙসিগী অৱাবা মতম অসিদা নহারোলশিং লাংতক্নবগী চৈথেং ফংলকপা মতমদা বিপাসানা অসি হেন্না মরুওইরে”
“বিপাসানা হেন্না পাম্নহন্নবা ভারতনা মাঙজিল থাবা দরকার ওইরে”
04 FEB 2024 3:17PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চহি চুপ্পা চৎথরকপা অচার্য়া শ্রী এস.এন গোয়েনকাগী ১০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম লোইশিনবা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে।
চহি অমগী মমাঙদা হৌদোকখিবা বিপাসানা মেদিসনগী ওজা অচার্য়া শ্রী এস.এন গোয়েনকাগী ১০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম হৌদোকখিবা অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লি অমসুং মতম অসিদা কলয়ান মিত্রা গোয়েনকাগী অচুম্বা ৱাখল্লোনশিংশু নিংশিংলি। থৌরমশিং অসি ঙসি লোইশিনবগা লোয়ননা, চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱাশকশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মাইকৈদা লৈবাক অসি য়াংনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। গুরুজিনা ময়াম্না তোইনা হায়বা ভাগবান বুদ্ধগী লাইৱা প্রধান মন্ত্রীনা লৌখৎখি অমসুং ৱাহন্থোক ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পুন্না ধ্যান তৌমিন্নবনা কান্নবা ফংলশিং ফংহল্লি। মসিগী অপুনবা অমসুং অমতা ওইবগী থৌনা অসি চাউখৎলবা ভারতকী মরুওইবা য়ুম্ফম অমনি। হায়রিবা লাইৱা অসি চহি চুপ্পা মীয়ামদা শন্দোকপগীদমক মহাক্না মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
মহাক্কা গুরু গোয়েনকাগা পুনখিবা থৌদোকশিং নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ুনাইতেস নেসন্সতা ৱার্ল্দ রিলিজন কনফরেন্সতা অহানবা উনরবা মতুংদা মখোয় গুরাত্তা কয়ারক উনখি। মহাক্কী অরোইবা তাঙ্ককশিংদা মহাক উনখিবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি অমসুং অচার্য়া য়াম্না নক্নবা মশক খঙনবগী খুদোংচাবা ফংখি। মহাক্কী ইং-তপ্পা গুনশিংগা লোয়ননা শ্রী গোয়েনকানা বিপাসানা মপুংফানা লৌশিনখি। “পুন্সি অমা, পান্দম অমগী মপুংফারবা খুদম অমনি, অচার্য়া গোয়েনকাগী পান্দম অমা খক লৈখি-বিপাসানা! মহাক্না মীওই খুদিংমক্তা বিপাসানাগী লৌশিং য়েন্থোকখি। মহাক্না মীওইবা খুন্নাই অমসুং মালেমগীদমক অচৌবা থবক কয়া পাংথোক্লমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিপাসানা অসি ভারতকী অরিবা পুন্সি মহিংনা মালেম শীনবা থুংবদ পীবা অঙকপা খুদোল অমা ওইরবশু, মসিগী হেরিতেচ অসি লৈবাক অসিদা তাঙ্কক অমা মাঙখি অমসুং বিপাসানা তাকপীবা অমসুং তম্বগী কলা অসি লোইখিবগী ফিবমদা লৈখি। ম্যান্মারদা চহি ১৪ লাইনিংদুনা লৈরুরবা মতুংদা শ্রী গোয়েনকা লৌশিং ফংখি অমসুং ভারতকী অরিবা বিপাসানাগা লোয়ননা মমা লৈবাক্তা হল্লকখি। বিপাসানা অসি ইশা ইরোমদোম কুপ্না য়েংজদুনা ইশা ইরোমদোম অওনবা পুরক্নবা লম্বীনি।
মসি চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদা চৎনবা হৌবদা য়াম্না চুনবা অমা ওইখি অমসুং মসি হৌজিক মালেম্না মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা শক্তি লৈদুনা মসি ঙসিগী পুন্সি অসিদনা হেন্না চুনরে। গুরুজিনা হোৎনবদগী মালেমগী লৈবাক ৮০ হেনবনা ধ্যান তৌবগী মরুওইবা খঙলে অমসুং মসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। অচার্য়া শ্রী গোয়েনকানা অমুক হন্না বিপাসানাগী মালেমগী মশক অমা তাকখি। ঙসি ভারতনা মপুংফাবা থৌনাগা লোয়ননা নৌনা পাকথোক-চাউথোকহল্লে। য়ু.এনদা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্নবা ভারতনা পুখৎলকপা ৱাফম লৈবাক ১৯০ হেনবনা শৌগৎখি অমসুং মসি মালেমগী ওইনা পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী অহল-লমনশিংনা বিপাসানা য়োগগী থৌওংশিং থিজিল্লবশু, তুংগী মীরোলশিংনা মসিগী মরুওইবা অদু কাউথোক্লে। বিপাসানা, ধ্যান তৌবা, ধরনা অসি য়াম্না তোইনা অপাম্বশিং থাদোকপগী ৱাফমশিং ওইনা খন্নৈ অদুবু মীয়াম্না মসিগী থৌদাং কাউথোক্লে। গুরুজিগী ৱাফম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, হকচাং ফবা পুন্সি অমা লৈহনবদা ঐখোয় ইশাদা ঐখোয় খুদিংমক্কী অচৌবা থৌদাং অমা লৈ।
বিপাসানাগী কান্নবশিং পল্লদুন, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থবক, পুন্সি মহিং অমসুং অতোপ্পা অৱাবশিংনা মরম ওইদুনা ঙসিগী অৱাবা মতম অসিদা নহারোলশিং লাংতক্নবগী চৈথেং ফংলকপা মতমদা বিপাসানা অসি হেন্না মরুওইরে। মসি মখোয় খক্তগী পাম্বৈ অমা ওইবতা নত্তনা অৱাবা কয়াগা লোয়ননা হিংলিবা অহল ওইরবা মমা-মপাশিংগী অপীকপা অমসুং নিউক্লিয়ার ইমুংশিংগী মীওইশিংগীশু পাম্বৈনি। মীওই খুদিংমক্না অহলশিং অসিগুম্বা থবকশিং শরুক য়াহনগদবনি।
মহাক্কী থবকশিংনা মীওই খুদিংমক্কী পুন্সিদা শান্তি, হরাওবা অমসুং নুংশিননা হিংমিন্নবা পুরক্নবা হোৎনখিবা অচার্য়া গোয়েনকাগী থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগী মীরোলশিংনা হায়রিবা কেম্পেনশিংগী কান্নবশিং লৌবা মহাক্না পামখি অমসুং মরম অদুনা মহাক্না মহাক্কী লৌশিং শন্দোকখি। মহাক্না হৈথোই-শিংথোইবা ওজাশিং শেমগৎখি। মসি থৱায়দা চঙশিনবা খোঙচৎ অমনি অমসুং নশামক্তা নুং য়ৌনা চঙশিনবা লম্বী অমনি। অদুবু, মসি মখল অমা নত্তে অদুবু সাইন্স অমনি। ঐখোয়না সাইন্স অসিগী ফলশিং খঙবগা লোয়ননা, অনৌবা যুগকী সাইন্সকী থাকশিং মতুংইন্না ঐখোয়নামসিগী খুদম মালেমদা পীবা দরকার ওইরে। হিরম অসিদা মালেমদা মাঙজৌননা থবক কয়া পায়খৎখ্রে। মালেমগী হেন্না য়াইফনবা অনৌবা থিজিনবা কয়াগা লোয়ননা মসি হেন্না পাম্নহন্নবা ভারতনা মাঙজিল থাদুনা হোৎনবা দরকার ওইরে।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচার্য়া শ্রী এস.এন গোয়েনকাগী ১০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম অসিনা মতম পুম্নমক্তা ইথিল অমা পীরে অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা মহাক্কী থবকশিং মখা তানা পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি।