Prime Minister's Office
PM addresses concluding ceremony of year-long celebrations of Acharya Shri S N Goenka’s 100th birth anniversary
“Meditating together gives effective results. This feeling of solidarity and power of unity is a major basis of Viksit Bharat”
“A perfect example of ‘One Life, One Mission’, Acharya Goenka had only one mission – Vipassana”
“Vipassana is the path of self-transformation through self-observation”
“Vipassana has become even more important in today’s challenging times when the youth has become victims of stress due to work life balance, lifestyle and other problems.”
“Bharat needs to take the lead in making Vipassana more acceptable”
04 FEB 2024 3:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the concluding ceremony of the year-long celebrations of S N Goenka’s 100th birth anniversary via video message today.
Recalling the beginning of the birth centenary celebrations of the Vipassanā meditation teacher, Acharya Shri S N Goenka a year ago, the Prime Minister underlined that the nation celebrated ‘Amrit Mahotsav’ and also remembering the ideals of Kalyan Mitra Goenka at the same time. He reaffirmed that when these celebrations are coming to an end today, the country is moving rapidly towards fulfilling the resolutions of a Viksit Bharat. Quoting Lord Buddha’s mantra which was often used by Guruji, Prime Minister Modi explained the meaning and said “Meditating together gives effective results. This feeling of solidarity and power of unity is a major basis of Viksit Bharat.” He extended his warm wishes to all for propagating the same mantra throughout the year.
The Prime Minister recalled his connections with Shri Goenka and said that they met multiple times in Gujarat after the first meeting at the World Religion Conference at the United Nations. Shri Modi called himself fortunate for seeing him during his final stages and having the privilege of knowing and understanding the Acharya closely. The Prime Minister spoke highly about Shri Goenka absorbing Vipassana deeply along with his calm and serious personality which created an atmosphere of virtuousness wherever he went. “A perfect example of ‘One Life, One Mission’, Shri Goenka had only one mission – Vipassana! He imparted the knowledge of Vipassana to everyone”, the Prime Minister said as he hailed the huge contribution to humanity and the world.
The Prime Minister pointed out that even though Vipassana is a wonderful gift of the ancient Indian way of life to the whole world, this heritage was lost for a long period in the country and the art of teaching and learning Vipassana seemed to have come to an end. However, the Prime Minister informed that after 14 years of penance in Myanmar, Shri Goenka acquired the knowledge and returned to the homeland with Bharat’s ancient glory of Vipassana. Highlighting the importance of Vipassana, the Prime Minister said, “It is the path of self-transformation through self-observation.” While it held great relevance when it was introduced thousands of years ago, the Prime Minister reaffirmed the belief that it has become even more relevant in today's life as it has the power to resolve the current challenges of the world. He said that because of Guruji's efforts, more than 80 countries of the world have understood the importance of meditation and adopted it. “Acharya Shri Goenka once again gave a global identity to Vipassana. Today India is giving new expansion to that resolution with full strength”, the Prime Minister said as he recalled the support of more than 190 countries to India’s proposal of celebrating International Yoga Day in the United Nations, thereby making it a part of life globally by getting.
Even though it was India’s ancestors who researched the processes of Vipassana yoga, the Prime Minister pointed out the irony where the next generations forgot its importance. “Vipassana, Meditation, Dharana, are often considered only as matters of renunciation and people but its role was forgotten”, he added and praised eminent personalities like Acharya Shri SN Goenka for their leadership. Quoting Guru ji the Prime Minister remarked, “A healthy life is a big responsibility of all of us towards ourselves”. Highlighting the benefits of Vipassana, he said that practicing Vipassana has become even more important in today’s challenging times when the youth have become victims of stress due to work life balance, prevailing lifestyle and other issues. He emphasized it is a solution not just for them but also for the members of micro and nuclear families where elderly parents remain under a lot of stress. He also urged everyone to connect elderly people with such initiatives.
The Prime Minister further applauded Acharya Goenka’s efforts to make everyone’s life peaceful, happy and harmonious through his campaigns. He also wanted the future generations to avail the benefits of these campaigns and that is why he expanded his knowledge. He did not stop there but also created skilled teachers. The Prime Minister once again explained about Vipassana, saying that it is a journey into the soul and a way to dive deep within yourself. However, it is not just a genre but a science. He said as we are familiar with the results of this science, we now need to present its evidence to the world according to the standards of modern science. “While a lot is already being done all over the world in this direction, Bharat needs to take the lead in making it more acceptable using new research for bringing greater welfare to the world”, he added.
Concluding his address, the Prime Minister called this year of the birth centenary celebrations of Acharya SN Goenka an inspiring time for all and expressed confidence that his efforts be carried forward for human service.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଏସ୍ ଏନ୍ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ୧୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନର ଉଦ୍‌ଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏକାଠି ଧ୍ୟାନ କଲେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ। ଏହି ଏକତା ଭାବନା ଓ ଏକତାର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର
'ଗୋଟିଏ ଜୀବନ, ଗୋଟିଏ ମିଶନ'ର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କର କେବଳ ଗୋଟିଏ ମିଶନ ଥିଲା- ବିପାସନା’
" ବିପାସନା ହେଉଛି ଆତ୍ମ-ରୂପାନ୍ତରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମ-ପରିବର୍ତ୍ତନର ମାର୍ଗ"
ଆଜିର ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ବିପାସନା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡିଛି ଯେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜୀବନ ସନ୍ତୁଳନ, ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଯୁବପିଢ଼ି ମାନସିକ ଚାପର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି
"ବିପାସନାକୁ ଅଧିକ ଗ୍ରହଣୀୟ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଦରକାର"
04 FEB 2024 3:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏସ ଏନ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ୧୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନର ସମାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ବର୍ଷକ ତଳେ ବିପାସନା ଧ୍ୟାନ ଶିକ୍ଷକ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଏସ୍ ଏନ୍ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ 'ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ' ପାଳନ କରିବା ସହ କଲ୍ୟାଣ ମିତ୍ର ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲା । ଆଜି ଏହି ଉତ୍ସବ ସମାପ୍ତ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହାର ଅର୍ଥ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକାଠି ଧ୍ୟାନ କଲେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଫଳ ମିଳିଥାଏ। ଏହି ଏକତା ଭାବନା ଏବଂ ଏକତାର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର। ବର୍ଷସାରା ସମାନ ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରଚାର କରିଥିବାରୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତିସଂଘରେ ବିଶ୍ୱ ଧର୍ମ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ପରେ ସେମାନେ ଗୁଜୁରାଟରେ ଏକାଧିକ ଥର ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ତାଙ୍କୁ ଦେଖିବା ଏବଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ନିକଟରୁ ଜାଣିବା ଓ ବୁଝିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କା ତାଙ୍କ ଶାନ୍ତ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସହିତ ବିପାସନାକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବିଷୟରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ ଯାହା ସେ ଯେଉଁଠି ବି ଯାଆନ୍ତି ସେଠାରେ ପୁଣ୍ୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ । 'ଗୋଟିଏ ଜୀବନ, ଗୋଟିଏ ମିଶନ'ର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କର କେବଳ ଗୋଟିଏ ମିଶନ ଥିଲା- ବିପାସନା ! ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିପାସନାର ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ମାନବିକତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହି ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ବିପାସନା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଚମତ୍କାର ଉପହାର ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ହଜି ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିପାସନା ଶିକ୍ଷା ଦାନ ଓ ଶିକ୍ଷଣ କଳାର ଅନ୍ତ ଘଟିଥିବା ପରି ମନେ ହୁଏ । ତେବେ ମିଆଁମାରରେ ୧୪ ବର୍ଷ ତପସ୍ୟା କରିବା ପରେ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କା ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କରି ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବ ବିପାସନା ନେଇ ମାତୃଭୂମିକୁ ଫେରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ବିପାସନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହା ଆତ୍ମ-ରୂପାନ୍ତରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମ-ପରିବର୍ତ୍ତନର ମାର୍ଗ । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରଚଳନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାର ବହୁତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଥିଲା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆଜିର ଜୀବନରେ ଆହୁରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇପାରିଛି କାରଣ ଏହା ବିଶ୍ୱର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବାର ଶକ୍ତି ରଖିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱର ୮୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଧ୍ୟାନର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୁଝିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କା ପୁଣି ଥରେ ବିପାସନାକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛି", ଜାତିସଂଘରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାର ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ୧୯୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ସମର୍ଥନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଯଦିଓ ଭାରତର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ବିପାସନା ଯୋଗ ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିଥିଲେ, ତଥାପି ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱ କୁ ଭୁଲି ଯାଇଥିବା ବିଡ଼ମ୍ବନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଏସ୍ ଏନ୍ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ନେତୃତ୍ବ ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ, " ବିପାସନା, ଧ୍ୟାନ, ଧରଣାକୁ ପ୍ରାୟତଃ କେବଳ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ବିଷୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଭୂମିକା ଭୁଲି ଯାଇଥିଲା"। ଗୁରୁଜୀଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିଜ ପ୍ରତି ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ"। ବିପାସନାର ଉପକାରିତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ବିପାସନା ଅଭ୍ୟାସ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡିଛି ଯେତେବେଳେ ଯୁବକମାନେ କର୍ମଜୀବନ ସନ୍ତୁଳନ, ପ୍ରଚଳିତ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ମାନସିକ ଚାପର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ମାଇକ୍ରୋ ଓ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସମାଧାନ ଯେଉଁଠାରେ ବୟସ୍କ ପିତାମାତା ବହୁତ ଚାପରେ ରହୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସୁଖୀ ଓ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଏହି ଅଭିଯାନର ଲାଭ ନିଅନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ଚାହୁଁଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କର ଜ୍ଞାନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ । ସେ ଏତିକିରେ ଅଟକି ନଥିଲେ ବରଂ ଦକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି ଥରେ ବିପାସନା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଲେ ଯେ ଏହା ଆତ୍ମାର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ନିଜକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିବାର ଏକ ଉପାୟ। ତେବେ ଏହା କେବଳ ଏକ ଶୈଳୀ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଜ୍ଞାନ । ଏହି ବିଜ୍ଞାନର ଫଳାଫଳ ବିଷୟରେ ଆମେ ଅବଗତ ଥିବାରୁ ଏବେ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନର ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ଏହାର ପ୍ରମାଣକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏ ଦିଗରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ କାମ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ବିଶ୍ୱକୁ ଅଧିକ କଲ୍ୟାଣ ଆଣିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଗବେଷଣା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଗ୍ରହଣୀୟ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତକୁ ଆଗେଇ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏସ୍ ଏନ୍ ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ସମୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ମାନବ ସେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।