Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration & foundation stone laying ceremony of various projects at Sambalpur, Odisha
03 FEB 2024 4:03PM by PIB Delhi
Governor of Odisha Raghubar Das ji, Chief Minister, my friend Shri Naveen Patnaik ji, my cabinet colleagues Dharmendra Pradhan ji, Ashwini Vaishnaw ji, Bishweswar Tudu ji, my Parliamentary colleague Nitesh Ganga Deb ji, Director of IIM Sambalpur Professor Mahadeo Jaiswal, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today marks a crucial day in Odisha's developmental journey, and I extend my congratulations to the people of Odisha for these developmental projects valued at about Rs 70 thousand crores. These projects encompass various sectors, including education, rail, road, electricity, and petroleum. The implementation of these initiatives will bring benefits to the poor, labourers, employees, shopkeepers, traders, farmers, covering all sections of Odisha's society. In addition to improving facilities in Odisha, these projects are poised to generate thousands of new employment opportunities for the youth.
Friends,
Today, the nation has chosen to confer the Bharat Ratna upon one of its distinguished sons, former Deputy Prime Minister Lal Krishna Advani. As Deputy Prime Minister, Home Minister, and Minister of Information and Broadcasting, and as a loyal, conscious parliamentarian, Advani ji has dedicated decades to serving the country, exhibiting unparalleled commitment. This recognition bestowed upon Advani ji symbolizes the nation's enduring gratitude towards those who have devoted their lives to its service. I have been fortunate to receive ceaseless love and guidance from Lal Krishna Advani ji. I extend my best wishes for his continued well-being and congratulate him on behalf of all citizens from the vibrant state of Odisha.
Friends,
We have consistently worked towards establishing Odisha as a significant hub for education and skill development. The modern institutions and educational establishments that Odisha has received in the past decade are transforming the prospects of the youth in the region. Whether it is IISER Berhampur or the Institute of Chemical Technology in Bhubaneswar, numerous such institutions have been established. The recent addition of IIM Sambalpur is further enhancing Odisha's standing as a contemporary management institute. I vividly recall laying the foundation stone for this IIM campus three years ago during the challenging times of the pandemic. Despite various hurdles, this splendid campus is now complete. And the enthusiasm in you makes me realize how lovely the campus is for you. I appreciate all those involved in its development.
Friends,
The goal of achieving a developed Bharat can only be realized when every state in the country undergoes development. Over the years, we have increasingly supported Odisha in various sectors. Due to the concerted efforts of the Central Government, Odisha is currently reaching new heights in the petroleum and petrochemical sector. In the past decade, an investment exceeding Rs. 1.25 lakh crore has been made in the petroleum and petrochemical sector in Odisha. Odisha has been given 12 times more budget allocation than before for the development of railways. Under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana, approximately 50 thousand kilometres of roads have been constructed in Odisha's villages in the last decade. Additionally, more than 4000 kilometres of new national highways have been built in the state. Today, three major projects related to National Highways have been inaugurated, enhancing inter-state connectivity between Jharkhand and Odisha while reducing travel distances. This region is renowned for its potential in mining, power, and steel industries. The improved connectivity resulting from these projects will foster the establishment of new industries in the region, generating thousands of new employment opportunities. The inauguration of the doubling of the Sambalpur-Talcher rail section and the new rail line from Jhartarbha to Sonepur section is also taking place today. The Puri-Sonepur Express is connecting Subarnapur or Sonepur district to rail connectivity, facilitating easier darshan of Lord Jagannath for devotees. Continuous efforts are being made to ensure that every family in Odisha has access to adequate and affordable electricity. The supercritical and ultra-supercritical thermal plants inaugurated today share the same objective.
Brothers & Sisters,
Odisha has significantly benefited from the policies implemented by the Central Government in the last decade. The state has been a major beneficiary of the reforms introduced in the field of mining. After the change in mining policy, Odisha's income has increased tenfold. Previously, the areas and states where mining activities occurred did not enjoy the benefits of mineral production. We addressed this by introducing a new policy. The Central Government under the BJP established the District Mineral Foundation, guaranteeing that a portion of the income generated from mineral resources would be allocated for development within the same area. Odisha has received over Rs 25 thousand crores from this foundation. This money is being used for the welfare of the people of the mining area. I assure the people of Odisha that the Central Government will continue to work for the development of Odisha with the same dedicated spirit.
Friends,
I need to attend a significant event at an open field, and the atmosphere there is quite distinctive. Therefore, I will not prolong my time here. However, at that event, I plan to engage in more extended discussions and will join the programme in about 15 minutes. Once again, I extend my congratulations to all of you for your development efforts, with special applause for my young friends.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଓଡିଶାର ସମ୍ବଲପୁର ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ତଥା ଭିତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
03 FEB 2024 4:03PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ରଘୁବର ଦାସ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ରିୟ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଅଶ୍ୱୀନି ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ବିଶ୍ୱେଶର ଟୁଡୁ ଜୀ, ସସଂଦରେ ମୋର ସାଥୀ ନିତେଶ ଗଙ୍ଗଦେବ ଜୀ, ଆଇଆଇଏମ୍ ସମ୍ବଲପୁରର ନିର୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର୍ ମହାଦେବ ଜୟସ୍ୱାଲ୍‌, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଆଜି ଓଡିଶାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିବସ । ମୁଁ ଓଡିଶାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏଥିରେ ଶିକ୍ଷା, ରେଳ, ସଡକ, ବିଜୁଳି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଲାଭ, ଓଡିଶାର ଗରିବ, ଶ୍ରମିକ, କର୍ମଚାରୀ, ଦୋକାନି, ବ୍ୟବସାୟୀ, କୃଷକ, ଅର୍ଥାତ୍ ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗକୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ, ଓଡିଶାର ସୁବିଧା ସହିତ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ନିଜର ଏକ ମହାନ ସୁପୁତ୍ର, ପୂର୍ବ ଉପ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକୃଷ୍ଣ ଆଡଭାନି ଜୀଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେଇଛି । ଭାରତର ଉପ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ରୂପରେ, ଏବଂ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏକ ନିଷ୍ଠାପର, ସଚେତନ ସାଂସଦ ରୂପରେ, ଆଦରଣୀୟ ଆଡଭାନି ଜୀ ଦେଶର ଯେଉଁ ସେବା କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଅପ୍ରତିମ ଅଟେ । ଆଡଭାନି ଜୀଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମାନ ଏହି କଥାର ପ୍ରତୀକ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବାରେ ନିଜର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର କେବେ ବି ପାଶୋରି ଦିଏନାହିଁ । ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଲାଲ୍‌କୃଷ୍ଣ ଆଡଭାନି ଜୀଙ୍କ ସ୍ନେହ, ତାଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମୋତେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ମିଳିଆସିଛି । ମୁଁ ଆଦରଣୀୟ ଆଡଭାନି ଜୀଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ଜୀବନ କାମନା କରୁଛି, ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଓଡିଶାର ଏହି ମହାନ୍ ମାଟିରୁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଓଡିଶାକୁ ଶିକ୍ଷାର, କୌଶଳ ବିକାଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ । ଗତ ଦଶକରେ ଓଡିଶାକୁ ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମିଳିଛି, ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମିଳିଛି, ସେସବୁ ଏଠାକାର ଯୁବବର୍ଗର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଉଛି । ଆଇଜର୍ ବ୍ରହ୍ମପୁର ହେଉ କିମ୍ବା ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ କେମିକାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏଠାରେ ସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଆଇଆଇଏମ୍ ସମ୍ବଲପୁର ମଧ୍ୟ ମ୍ୟାନେଜ୍‌ମେନ୍ଟର ଆଧୁନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରୂପରେ ଓଡିଶାର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ମୋର ମନେଅଛି ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କରୋନା କାଳରେ ହିଁ ମୋତେ ଆଇଆଇଏମ୍‌ର ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସତ୍ୱେ ଏବେ ଏହି ସୁନ୍ଦର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ସେଥିରୁ ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କେତେ ସୁନ୍ଦର ଲାଗୁଛି । ମୁଁ ଏହାର ନିର୍ମାଣ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆମେ ତେବେ ଯାଇ ହାସଲ କରିପାରିବା, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ବିକଶିତ ହୋଇଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ ବର୍ଷ ମାନଙ୍କରେ ଆମେ ଓଡିଶାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସହଯୋଗ କରିଛୁ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଓଡିଶା ଆଜି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ-କେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶିଖର ପ୍ରାପ୍ତ କରିଚାଲିଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଓଡିଶାରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପୋଟ୍ରୋ-କେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୁଂଜିନିବେଶ କରାଯାଇଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଓଡିଶାକୁ ୧୨ ଗୁଣାରୁ ଅଧିକ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡକ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଓଡିଶାର ଗାଁ ଗହଳିରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ସଡକ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟରେ ୪ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ତିନିଟି ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଝାଡଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଓଡିଶା ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଯାତ୍ରାର ଦୂରତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଖଣି, ବିଜୁଳି ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ଉଦ୍ୟୋଗର ସମ୍ଭାବନାର ଅଂଚଳ ରୂପେ ପରିଚିତ । ଏହି ନୂତନ ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗ ନିମନ୍ତେ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ରୋଜଗାରର ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ । ଆଜି ସମ୍ବଲପୁର-ତାଳଚେର ରେଳ ଖଣ୍ଡର ଦୋହରିକରଣ, ଝାର-ତରଭାରୁ ସୋନପୁର ସେକ୍ସନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆ ରେଳ ଲାଇନ୍‌ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି । ପୁରୀ-ସୋନପୁର ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଯୋଗୁଁ ସୁବର୍ଣ୍ଣପୁର ଜିଲ୍ଲା ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ସୋନପରୁ ଆଜି ରେଳ ସଂଯୋଗ ସହ ଯୋଡି ହେଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବା ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇଯିବ । ଓଡିଶାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏବଂ ଶସ୍ତା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଚାଲିଛୁ । ଆଜି ଯେଉଁ ସୁପର୍ କ୍ରିଟିକାଲ୍ ତଥା ଆଲଟ୍ରା ସୁପର୍ କ୍ରିିଟିକାଲ୍ ଥର୍ମାଲ୍ ପ୍ଲାଂଟ୍ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏଠାରେ ହୋଇଛି, ସେସବୁର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ହିଁ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯେଉଁ ସବୁ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ସେସବୁରୁ ଓଡିଶାକୁ ବହୁତ ବେଶି ଲାଭ ମିଳିଛି । ଆମେ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ନୂଆ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ, ଓଡିଶା ତାହାର ବହୁତ ବଡ ଲାଭାର୍ଥି ହୋଇପାରିଛି । ଖଣି ନୀତି ଏବେ ପରିବର୍ତନ ପରେ ଓଡିଶାର ଆୟରେ ୧୦ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପୂର୍ବରୁ ଖଣିଜ ଉତ୍ପାଦନର ଲାଭ ସେଇ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟକୁ ଏତେ ପରିମାଣରେ ମିଳି ପାରୁନଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ଖଣିଜ ଉତୋଳନ ହେଉଥିଲା । ଆମେ ଏହି ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇଲୁ । କେନ୍ଦ୍ରର ବିଜେପି ସରକାର ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଗଠନ କଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଖଣିଜରୁ ହେଉଥିବା ଆୟର ଏକ ବଡ ଅଂଶ, ସେହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ନିବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଗଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଓଡିଶାକୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମିଳିସାରିଛି । ଏହି ଅର୍ଥ, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖଣିଜ ଉତୋଳନ ହେଉଛି, ସେଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗୁଛି । ମୁଁ ଓଡିଶାର ଜନତାଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରୁଛି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ସମର୍ପିତ ଭାବନା ସହ ଓଡିଶାର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋତେ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ବହୁତ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଯିବାର ଅଛି, ଖୋଲା ପଡିଆକୁ ଯିବାର ଅଛି, ସେଠାରେ ବାତବରଣ ମଧ୍ୟ କିଛି ଅଲଗା ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଅଧିକ ସମୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ନେଉନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ମୁଁ ଟିକେ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇ ଅବଶିଷ୍ଟ କଥା ହେବି, ୧୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପହଁଚିବି । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୋର ଯୁବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !