पर्यटन मन्त्रालय
भारतकी राष्ट्रपति श्रीमती द्रौपदी मुर्मूले संसदका दुई सदनको संयुक्त बैठकलाई सम्बोधन गर्दै भनिन्, भारतमा सम्पदा पर्यटनप्रति विश्वको चासो बढ्दै गएको छ
प्राण प्रतिष्ठाको 5 दिनमा 13 लाख भक्तजनले अयोध्या धामको दर्शन गरिसकेका छन्
पछिल्लो एक वर्षमा 8.5 करोड मानिसले काशी भ्रमण गरेका छन्
5 करोडभन्दा अधिकले महाकालको दर्शन गरिसकेका छन्
19 लाखभन्दा अधिकले केदारधामको दर्शन गरिसकेका छन्
उत्तर पूर्वमा रेकर्ड पर्यटक आगमन भइरहेको छ; अण्डमान-निकोबार र लक्षद्वीप टापुहरूलाई लिएर उत्साह बढ़िरहेको छ: राष्ट्रपति
31 JAN 2024 3:01PM by PIB Gangtok
भारतकी राष्ट्रपति श्रीमती द्रौपदी मुर्मूले आज यहाँ संसदका दुवै सदनको संयुक्त बैठकलाई सम्बोधन गरेकी छन्। राष्ट्रपतिले आफ्नो सम्बोधनमा देशभरिमा पर्यटन क्षेत्र, तीर्थ स्थल र ऐतिहासिक स्थलहरूको विकासका लागि पछिल्ला 10 वर्षको अधिमा भारत सरकारद्वारा गरिएका उपलब्धि र विभिन्न पहलका बारेमा प्रकाश पारिन्।
आफ्नो सम्बोधनमा राष्ट्रपतिले भनिन्, “युवालाई रोजगारी दिने ठूलो क्षेत्र पर्यटन हो। विगत 10 वर्षमा मेरो सरकारले पर्यटनको क्षेत्रमा अभूतपूर्व काम गरेको छ। भारतमा आन्तरिक पर्यटकको सङ्ख्याका साथ साथै भारत आउने विदेशी पर्यटकको सङ्ख्या पनि बढेको छ।”
राष्ट्रपतिले भनिन्, “पर्यटन क्षेत्रमा वृद्धिको कारण भारतको बढ्दो कद हो। आज विश्वले भारतलाई खोज्न र जान्न चाहेको छ। यसका साथै उत्कृष्ट कनेक्टिभिटीका कारण पर्यटनको दायरा पनि बढेको छ। विभिन्न ठाउँमा विमानस्थल निर्माण गर्दा पनि फाइदाजनक हुन्छ। अहिले उत्तर पूर्वी क्षेत्रमा कीर्तिमानी पर्यटकको आगमन भइरहेको छ। अब अण्डमान-निकोबार र लक्षद्वीप टापुहरूको बारेमा बढ्दो उत्साह छ।”
“सरकारले देशभरिका तीर्थ स्थल र ऐतिहासिक स्थलको विकासमा जोड दिएको छ। यसले अब भारतमा तीर्थयात्रा गर्न सहज भएको छ। यसैगरी, भारतमा सम्पदा पर्यटनप्रति विश्वको चासो बढ्दो छ। पछिल्लो एक वर्षमा 8.5 करोड मानिसले काशी भ्रमण गरेका छन्। 5 करोडभन्दा अधिक मानिसले महाकालको दर्शन गरेका छन्। 19 लाखभन्दा अधिकले केदारधामको दर्शन गरेका छन्। ‘प्राण प्रतिष्ठा’ को 5 दिनमा 13 लाख भक्तजनले अयोध्या धामको दर्शन गरेका छन्। भारतको पूर्व-पश्चिम-उत्तर-दक्षिण प्रत्येक भागमा तीर्थ स्थलहरूमा सुविधाको अभूतपूर्व विस्तार भएको छ”, राष्ट्रपतिले भनिन्।
राष्ट्रपतिले अझ भने, “सरकारले पनि भारतलाई बैठक र प्रदर्शनी सम्बन्धित क्षेत्रहरूको लागि अग्रणी गन्तव्य बनाउन चाहेको छ। यसका लागि भारत मण्डपम, यशोभूमि जस्ता सुविधा निर्माण गरिएको छ। निकट भविष्यमा पर्यटन रोजगारीको प्रमुख स्रोत बन्नेछ।

Ministry of Tourism
There is a growing interest in the world towards heritage tourism in India says President of India Smt. Droupadi Murmu addressing the Joint Sitting of Two Houses of Parliament
In the 5 days of “Pran Pratishtha” 13 lakh devotees have visited Ayodhya Dham
8.5 crore people visited Kashi in the last one year
More than 5 crore people have visited Mahakaal
More than 19 lakh people have visited Kedar Dham
North East is witnessing record tourist arrivals; There is heightened excitement about Andaman-Nicobar and Lakshadweep islands: President
31 JAN 2024 3:01PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu addressed the joint sitting of the two houses of Parliament, here today. The President, in her address, highlighted the achievements and various initiatives taken by the Government of India during the last 10 years for development of tourism sector, pilgrimage destinations and historical sites across the country.
In her address, the President said, “Tourism is a big sector providing employment to the youth. In the last 10 years, my government has done unprecedented work in the field of tourism. Along with the number of domestic tourists in India, the number of foreign tourists coming to India has also increased”.
The President said, “The reason for the growth in the tourism sector is owed to India’s growing stature. Today the world wants to explore and know India. Apart from this, the scope of tourism has also increased due to excellent connectivity. Building of airports at various places is also advantageous. Now, North East is witnessing record tourist arrivals. Now there is heightened excitement about Andaman-Nicobar and Lakshadweep islands”.
“Government has laid emphasis on the development of pilgrimage destinations and historical sites across the country. This has now made pilgrimage in India easier. At the same time, there is a growing interest in the world towards heritage tourism in India. In the last one year 8.5 crores of people have visited Kashi. More than 5 crores of people have visited Mahakaal. More than 19 lakh people have visited Kedar Dham. In the 5 days of “Pran Pratishtha” 13 lakh devotees have visited Ayodhya Dham itself. There is unprecedented expansion of facilities at pilgrimage sites in every part of India, East-West-North-South”, stated the President.
The President said, “government also wants to make India a leading destination for meetings and exhibitions related sectors. For this, facilities like Bharat Mandapam, Yashobhoomi have been created. In near future, tourism will become a major source of employment”.