ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧୦୦ ଜଣ ମହିଳା କଳାକାର ପାରମ୍ପରିକ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ସହ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବେ
'ଅନନ୍ତ ସୂତ୍ର' ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଜରିଆରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇଲେ ସରକାର
ପାରମ୍ପରିକ ବାଲଟ୍ ରୁ ଇଭିଏମ୍ କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଗଣତନ୍ତ୍ର ବିକାଶକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର 'ମଦର ଅଫ୍ ଡେମୋକ୍ରାସି' ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼
23 JAN 2024 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ପୋଷାକରେ ୧୦୦ ଜଣ ମହିଳା କଳାକାର 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଓ 'ଭାରତ: ଗଣତନ୍ତ୍ର କି ଜନନୀ' (ଭାରତ: ଗଣତନ୍ତ୍ର କି ଜନନୀ) ଶୀର୍ଷକ ବିଷୟ ଉପରେ ଶଙ୍ଖ, ଢୋଲ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ବଜାଇ ପ୍ୟାରେଡ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଏଥିସହିତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୩୦ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୫୦୦ ମହିଳା କଳାକାର ଲୋକ ଓ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିବେ। କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୧୯୦୦ ଶାଢ଼ି ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ସଂସ୍କୃତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଜାନୁଆରି ୨୩ରୁ ୩୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ସପ୍ତାହ ରେ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉପାଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆୟୋଜିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସେ ଏହା କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ. ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ, ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଉମା ନନ୍ଦୁରୀ, ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଅମିତା ପ୍ରସାଦ ସରଭାଇ, ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ କଳା କଳା କେନ୍ଦ୍ରର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ଡ. ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ଯୋଶୀ ଓ ସଙ୍ଗୀତ ନାଟକ ଏକାଡେମୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଡ. ସନ୍ଧ୍ୟା ପୁରେଚା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ ତାଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାଷଣରେ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସରକାରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ସହ ମିଶି ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଓ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ସପ୍ତାହର ପାରମ୍ପରିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉପାଦାନର ଏକୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଦେଶର ସାମରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏହି ଫୋକସ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । ସରକାରୀ ନୀତିରେ ଏବେ ଆମ ଦେଶର ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତିର ଉନ୍ନତ ଉପସ୍ଥାପନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏଥର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆହୁରି ଭବ୍ୟ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କଳାତ୍ମକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକ ଯୋଗାଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଏହାର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସାମଗ୍ରିକ ଶାସନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ମୌଳିକ ନୀତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିବା 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପହଞ୍ଚାଇବା।
ସଂଗୀତ ନାଟକ ଏକାଡେମୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଡ. ସନ୍ଧ୍ୟା ପୁରେଚା ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡ୍ ସବୁବେଳେ ସାମରିକ ବ୍ୟାଣ୍ଡରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ। ତେବେ ଏଥର ପାରମ୍ପରିକ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ସହ ପରେଡକୁ ମହିଳା କଳାକାରମାନେ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରିବେ। ଏହି ମହିଳା କଳାକାରମାନେ ଗତ ଏକ ମାସ ଧରି ନୃତ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଅମିତା ପ୍ରସାଦ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପରିସରରେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିବା ପରାକ୍ରମ ଦିବସରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ୭ ଦିନ ଧରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିବ। ଲାଲକିଲ୍ଲା ସହ ନେତାଜୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଯୋଗୁଁ ଏହି ସ୍ଥାନ ଚୟନ ହୋଇଛି। ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀ ଓ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଚିଠି ଓ ଅଡିଓ ଭାଷଣ ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ବାଲୁକା ଶିଳ୍ପୀ ସୁଦର୍ଶନ ପଟ୍ଟନାୟକ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅତୁଲ ତିୱାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ତାଙ୍କ ଜୀବନଉପରେ ଭିଡିଓ ଦେଖିବା ପାଇଁ ୨୭୦ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାନୁଆରି ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ।
ଏଥିସହିତ ଏଥର କର୍ତବ୍ୟପଥରେ 'ଅନନ୍ତ ସୂତ୍ର' ଶୀର୍ଷକ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। କର୍ତବ୍ୟ ପଥର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପାଇଁ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ କଳା କେନ୍ଦ୍ର ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ଅଟେ । ଆମେ 'ଅନନ୍ତ ସୂତ୍ର' ମାଧ୍ୟମରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେଉଛୁ। ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, 'କ୍ୟୁଆର୍ କୋଡ୍' ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସ୍କାନିଂ କରିବା ପରେ ସିଧାସଳଖ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଦି ଆର୍ଟସର ୱେବସାଇଟକୁ ଯାଇ ଶାଢୀ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ । କାଶ୍ମୀର ଓ ପଞ୍ଜାବର କୋଟା ପାନ୍ଥୀ କଳାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଶାଢ଼ି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ କଳା କେନ୍ଦ୍ରର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ଡ. ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ଯୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏଥର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା'। ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 'ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା' ଶୀର୍ଷକ ବିଷୟ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଗବେଷଣା ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନର କଳାକୃତିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେଲରରେ ବୈଦିକ କାଳରୁ କିମ୍ବା ତା'ପୂର୍ବରୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଥିବା ଦର୍ଶାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଅଶୋକଙ୍କ ଜୁନାଗଡ଼ ଶିଳାଲେଖର ପ୍ରତିକୃତି ରହିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ଟ୍ରାକ୍ଟରରେ ଏକ ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଡ୍ରାଫ୍ଟିଂ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ସମ୍ବିଧାନ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦଙ୍କୁ ସମ୍ବିଧାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଥିବାର ଚିତ୍ର ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଥିବା ଏହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇବା ଉଚିତ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଆମର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନା ଅଛି, ଯାହା ସମ୍ଭବତଃ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେଉଛି । 'ଆନାମୋର୍ଫିକ୍' ନାମକ ଥ୍ରି-ଡି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଏହି ଟ୍ୟାବୁଲାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ରହିଛି। ଏଥିରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିକାଶକୁ ଦର୍ଶାଯିବା ସହ ପାରମ୍ପରିକ ବାଲଟ୍ ରୁ ଇଭିଏମ୍ କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁ ଦର୍ଶାଯିବ।

Ministry of Culture
For the First Time 100 Women Artists to Commence Republic Day Parade with Traditional Instruments
Government Pays Homage to Women Power Through ‘Anant Sutra’ Exhibition
Culture Ministry’s Tableau “Mother of Democracy” to Depict Evolution of Democracy Showcasing Transition from Traditional Ballots to EVMs
23 JAN 2024 8:00PM by PIB Delhi
For the first time, 100 women artists in the costumes of their respective states will commence the parade on the themes, ‘Vikshit Bharat’ (Developed India) and 'India: Mother of Democracy' (Bharat: Loktantra Ki Jannee), playing conch shells, drums, and other traditional instruments. Additionally, for the first time, 1,500 women artists from 30 states will present folk and classical dances. Along with this, about 1,900 sarees from all the States will be displayed on the Kartavya path. This was informed by the Minister of State for Culture Smt. Meenakashi Lekhi. She was addressing a press conference regarding various cultural components of the Ministry of Culture during the Republic Week from 23rd to 31st January, at the National Media Centre, New Delhi. Shri. Govind Mohan, Secretary, Ministry of Culture; Smt. Uma Nanduri, Joint Secretary Culture, Smt. Amita Prasad Sarbhai, Joint Secretary Culture, Dr. Sachchidanand Joshi, Member Secretary of Indira Gandhi National Centre for the Arts and Dr. Sandhya Purecha, Chairperson of Sangeet Natak Academy were also present during the conference.
Shri Govind Mohan, in his opening comments, highlighted a move towards more inclusive representation. He stated, "Aligned with the government's philosophy, we aim to strengthen the integration of cultural elements in the customary observance of Republic Day and Republic Week. Traditionally centred on showcasing the country's military capabilities, this focus remains uncompromised. Government policies now involve a heightened presentation of our nation's diverse culture. He reiterated that this time, the cultural display is anticipated to be on a grander scale, showcasing a wider array of artistic and cultural expressions. The approach will involve extensive engagement across all regions of the country, fostering deeper connections with its people. The objective is to effectively convey the message of "Unity in Diversity," encapsulated in the motto 'Ek Bharat Shreshtha Bharat,' which stands as the bedrock and foundational policy of the overall governance.
Dr. Sandhya Purecha, Chairperson of the Sangeet Natak Academy, informed that the Republic Day parade always begins with the military band. However, this time, female artists will inaugurate the parade along with traditional musical instruments. These female artists have been practicing dance presentations for the past month.
Amita Prasad, Joint Secretary of the Union Culture Ministry, mentioned that the 75th Republic Day is starting with Parakram Diwas, inaugurated by the Prime Minister Narendra Modi at the Red Fort premises. Programmes will run for seven days at the Red Fort. The choice of this location is due to Netaji's connections with the Red Fort. Lalit Kala Academy and the National Archives are organising various exhibitions. Essential documents related to Subhash Chandra Bose Netaji's life, including letters and audio speeches, are on display. Sand artist Sudarshan Pattnaik will also be present. Additionally, a 270-degree theater has been constructed for watching videos on his life, scripted by Atul Tiwari. The programmes will continue until January 31.
Simultaneously, she conveyed that this time, a special exhibition titled 'Anant Sutra' is underway on the Kartavyapath. The Indira Gandhi National Centre for the Arts is the nodal agency for this exhibition, arranged on both sides of the Kartavya Path. We are paying homage to women's power through the 'Anant Sutra'. Notably, a 'QR code' has been provided. Upon scanning, one will directly access the website of the Indira Gandhi National Centre for the Arts, obtaining information about the saree. A 150-year-old saree, showcasing the Kota Panthi art form of Kashmir and Punjab, will also be on display.
Dr. Sachchidanand Joshi, Member Secretary, Indira Gandhi National Centre for the Arts, highlighted that the Ministry of Culture's tableau theme this time is 'Mother of Democracy.' He mentioned that extensive research by the Ministry of Culture on the theme ‘Mother of Democracy’ is reflected in the artwork of the new Parliament building. The first trailer of the tableau will illustrate the adherence to democratic traditions since the Vedic period or earlier, featuring a replica of Ashoka's inscription of Junagadh. He further added, we've showcased an image on our second tractor, depicting Baba Saheb Ambedkar, Chairman of the Drafting Committee, presenting the Constitution to Dr. Rajendra Prasad, Chairman of the Constitution Committee. Celebrating the 75th year of the Indian Republic, it's apt to revisit this historic moment. Additionally, we have a unique presentation, likely being shown on Kartavya Path for the first time. The tableau's uniqueness lies in presenting content through 3-D technology known as 'anamorphic.' It will depict the evolution of democracy, showcasing the transition from traditional ballots to EVMs.