মন্ত্রীমন্দল
সরকারগী PSU অমসুং প্রাইভেত সেক্তরশিংনা কেতগরী অহুমগী মখাদা কোল গেসিফিকেসন প্রোজেক্তশিংদা ইন্সেন্তিব পীনবগীদমক্তা কোল/লিগ্নাইত গেসিফিকেসন প্রোজেক্তশিংবু খুমাং চাউশিলহনবগী স্কিমগী অয়াবা কেবিনেতনা পীখ্রে
24 JAN 2024 6:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা সরকারগী PSU অমসুং প্রাইভেত সেক্তরশিংনা কেতগরী অহুমগী মখাদা কোল গেসিফিকেসন প্রোজেক্তশিংদা ইন্সেন্তিব পীনবগীদমক্তা কোল/লিগ্নাইত গেসিফিকেসন প্রোজেক্তশিংবু খুমাং চাউশিলহনবগী লুপা করোর 8500কা লোয়নবা স্কিমগী অয়াবা।
কেবিনেতনা মখাদা পীরিবা অসিগুম্না স্কিম অসিগী অয়াবা পীখিঃ
1. লুপা করোর 8500গী অপুনবা শেনফম অসি কেতগরী অহুমগী মখাদা কোল গেসিফিকেসন প্রোজেক্তকী শেলগী তেংবাং ওইনা পীথগনি।
2. কেতগরী Iদা, সরকারগী OSUশিংগীদমক্তা লুপা করোর 4050 পীথগনি, মসিগী মনুংদগী প্রোজেক্ত অহুম ফাওবদি লুপা করোর 1350গী লম্প-সম গ্রান্ত নত্ত্রগা কেপেক্সকী 15% (অনিসিগী মরক্তা তাথবা অমা) পীদুনা তেংবাংগনি।
3. কেতগরী IIদা, প্রাইভেত সেক্তর অমসুং সরকারগী PSUগীদমক্তা লুপা করোর 3850 পীথগনি। মসিগী মনুংদগী প্রোজেক্ত অমমমগী ওইনা লুপা করোর 1000গী লম্প-সম গ্রান্ত নত্ত্রগা কেপেক্সকী 15% (অনিসিগী মরক্তা তাথবা অমা) পীদুনা তেংবাংগনি। য়ামদ্রবদা প্রোজেক্ত অমদি, তারিফ-বেজ বিদ্দিং প্রোসেস্তা বিদ আউত তৌগনি অমসুং মসিগী ক্রাইতেরিয়া অসিদি নিতি আয়োগকা খন্ন-নৈনদুনা শেমগনি।
4. কেতগরী IIIগী ওইনা, লুপা করোর 600 অসিবু দিমোনস্ত্রেসন প্রোজেক্ত (ইন্দিজিন্যস তেক্নোলোজী) অমসুং/নত্ত্রগা স্মোল-স্কেল প্রদক্ত বেজ গেসিফিকেসন প্লান্তকী অইনা খাক্লি, মসিগী মখাদা লুপা করোর 100গী লম্প-সম গ্রান্ত নত্ত্রগা কেপেক্সকী 15% (অনিসিগী মরক্তা তাথবা অমা) অসিবু খনগৎলবা ইন্তাইতীগী মফমদা পীগনি অমসুং ইন্তিতী অসিনা লুপা করোর 100কী মিনিমম কেপেক্স অমসুং 1500 Nm3/hr Syn গ্যাসকী মেক্সিমম প্রদক্সন লৈগনি।
5. কেতগরী II অমসুং IIIগী মখাদা লৈবা ইন্তিতীশিং খনবগী থৌওং অসি অকুপ্পা চাংয়েং অমসুং নুং-পান ফাওনা উবা বিদ্দিং প্রোসেসকী খুত্থাংদা পাংথোক্কনি।
6. গ্রান্তশিং অসি খনগৎলবা ইন্তিতীশিংদা ইন্সতোলমেন্ত অনি থোক্না পীগনি।
7. সেক্রেতরী কোলনা লুচিংবা EgoS অসিদা স্কিম সবজেক্ততা তঙাই ফদবা অহোংবা পুরকপগী পাঙ্গল পীরি অমসুং পুন্না চঙগদবা অপুনবা শেনফম্না লুপা করোর 8500 তগী হেনবদি য়ারোই।

Cabinet
Cabinet approves the scheme for promotion of Coal/Lignite Gasification Projects of Government PSUs and Private Sector towards incentive for coal gasification projects under three categories
24 JAN 2024 6:08PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved the scheme for promotion of Coal/Lignite Gasification Projects of Government PSUs and Private Sector with an outlay of Rs.8,500 crore towards incentive for coal gasification projects under three categories.
The cabinet has approved the scheme as follows:
1. Total outlay of Rs.8,500 crore will be provided as financial assistance for coal gasification projects under three categories.
2. In category I, Rs.4,050 crore provisioned for Government PSUs in which upto 3 projects will be supported by providing lump-sum grant of Rs.1,350 crore or 15% of capex, whichever is lower.
3. In category II, Rs.3,850 crore provisioned for private sector as well as Government PSUs in which lump-sum grant of Rs.1,000 crore or 15% of capex, whichever is lower provided for each project. At least one project will be bid out on tariff-based bidding process and its criteria will be designed in consultation with NITI Aayog.
4. In category III, Rs.600 crore provisioned for demonstration Projects (indigenous technology) and/or small-scale product-based Gasification Plants under which lump-sum grant of Rs.100 crore or 15% of capex, whichever is lower, will be given to the selected entity who will have a minimum Capex of Rs. 100 Crore and minimum production of 1500 Nm3/hr Syn gas.
5. The selection of entities under category II and III shall be carried out through a competitive and transparent bidding process.
6. The grant will be paid to the selected entity in two equal instalments.
7. EGoS chaired by Secretary Coal shall be fully empowered to make any changes required in the modalities of the scheme subject to the condition that overall financial outlay remain within Rs.8,500 crore.