Cabinet
Cabinet approves the scheme for promotion of Coal/Lignite Gasification Projects of Government PSUs and Private Sector towards incentive for coal gasification projects under three categories
24 JAN 2024 6:08PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved the scheme for promotion of Coal/Lignite Gasification Projects of Government PSUs and Private Sector with an outlay of Rs.8,500 crore towards incentive for coal gasification projects under three categories.
The cabinet has approved the scheme as follows:
1. Total outlay of Rs.8,500 crore will be provided as financial assistance for coal gasification projects under three categories.
2. In category I, Rs.4,050 crore provisioned for Government PSUs in which upto 3 projects will be supported by providing lump-sum grant of Rs.1,350 crore or 15% of capex, whichever is lower.
3. In category II, Rs.3,850 crore provisioned for private sector as well as Government PSUs in which lump-sum grant of Rs.1,000 crore or 15% of capex, whichever is lower provided for each project. At least one project will be bid out on tariff-based bidding process and its criteria will be designed in consultation with NITI Aayog.
4. In category III, Rs.600 crore provisioned for demonstration Projects (indigenous technology) and/or small-scale product-based Gasification Plants under which lump-sum grant of Rs.100 crore or 15% of capex, whichever is lower, will be given to the selected entity who will have a minimum Capex of Rs. 100 Crore and minimum production of 1500 Nm3/hr Syn gas.
5. The selection of entities under category II and III shall be carried out through a competitive and transparent bidding process.
6. The grant will be paid to the selected entity in two equal instalments.
7. EGoS chaired by Secretary Coal shall be fully empowered to make any changes required in the modalities of the scheme subject to the condition that overall financial outlay remain within Rs.8,500 crore.

मन्त्रीमण्डल
क्याबिनेटले तीन श्रेणी अन्तर्गत कोइला ग्यासीकरण परियोजनाहरूको लागि प्रोत्साहनको दिशामा सरकारी सार्वजनिक उपक्रम र निजी क्षेत्रको कोइला / लिग्नाइट ग्यासीकरण परियोजनाहरूलाई बढ़ावा दिने योजनालाई मजुरी दिएको छ
24 JAN 2024 6:08PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा सम्पन्न भएको मन्त्रीपरिषद्ले तीन श्रेणी अन्तर्गत कोइला ग्यासीकरण परियोजनाहरूका लागि प्रोत्साहन दिन 8,500 करोड़ रुपियाँको परिव्ययका साथ सरकारी सार्वजनिक उपक्रम र निजी क्षेत्रका कोइला / लिग्नाइट ग्यासीकरण परियोजनाहरूलाई बढ़ावा दिने योजनालाई मञ्जुरी दिएको छ।
क्याबिनेटले निम्नानुसार यी योजनालाई मञ्जुरी दिएको छ:
1. तीन श्रेणी अन्तर्गत कोइला ग्यासीकरण परियोजनाहरूका लागि वित्तीय सहायताको रूपमा कुल 8,500 करोड रुपियाँको परिव्यय प्रदान गरिनेछ।
2. श्रेणी I मा, सरकारी सार्वजनिक उपक्रमहरूका लागि 4,050 करोड रुपियाँको प्रावधान गरिएको छ, जसमा 3 परियोजनासम्म 1,350 करोड रुपियाँ वा पूँजीगत व्ययको 15%, जुन कम हुन्छ, त्यसको एकमुष्ट अनुदान प्रदान गरिनेछ।
3. श्रेणी II मा, निजी क्षेत्रका साथ साथै सरकारी सार्वजनिक उपक्रमहरूका लागि 3,850 करोड रुपियाँको प्रावधान गरिएको छ जसमा प्रत्येक परियोजनाको लागि 1,000 करोड रुपियाँ वा पूँजीगत व्ययको 15%, जुन कम हुन्छ, त्यसको एकमुष्ट अनुदान प्रदान गरिनेछ। ट्यारिफ आधारित बोली प्रक्रियामा कम से कम एउटा परियोजनाका लागि बोली लगाइनेछ र यसको मापदण्ड नीति आयोगको परामर्शमा तयार गरिनेछ।
4. श्रेणी III मा, प्रदर्शन परियोजनाहरू (स्वदेशी प्रविधि) र/वा साना स्तरमा उत्पाद आधारित ग्यासीकरण संयन्त्रहरूका लागि 600 करोड रुपियाँको प्रावधान गरिएको छ जस अन्तर्गत 100 करोड रुपियाँ वा पूँजीगत व्ययको 15% एकमुष्ट अनुदान प्रदान गरिनेछ, जुन कम हुन्छ, चयन गरिएको संस्थालाई दिइनेछ जसको न्यूनतम पूँजीगत व्यय 100 करोड रुपियाँ तथा न्यूनतम उत्पादन 1500 एनएम3/घण्टा सिन ग्यास हुनेछ।
5. श्रेणी II र III अन्तर्गतका संस्थाहरूको छनोट प्रतिस्पर्धात्मक तथा पारदर्शी बोली प्रक्रियाको माध्यमद्वारा गरिनेछ।
6. छनोट भएको संस्थालाई अनुदान दुई समान किस्तामा भुक्तानी गरिनेछ।
7. कोइला सचिवको अध्यक्षतामा ईजीओएल योजनाको तौर तरिकामा आवश्यक कुनै पनि परिवर्तन गर्नका लागि पूर्ण रूपमा अधिकारसम्पन्न हुनेछ जुन शर्तमा समग्र वित्तीय परिव्यय 8,500 करोड रुपियाँभित्र रहन्छ।