প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অযোধ্যা জিদা শ্রী রাম লালা লেঙশিনবা থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
22 JAN 2024 4:26PM by PIB Imphal
জয় সিয়াভর রামচন্দ্র।
জয় সিয়াভর রামচন্দ্র।
জয় সিয়াভর রামচন্দ্র।
ফম্বাক্তা লেংশিল্লিবা ইকায়খুম্নরবশিং, সাধুশিং, মফম অসিদা তিল্লিবা রাম ভক্তশিং অমসুং মালেমগী মফম খুদিংমক্তা থৌরম অসি য়েংলিবশিং, ময়াম পুম্নমক ইকায়খুম্নবা উৎচরি, মীয়াম পুম্নমক্তা রাম-রাম।
ঙসিদি ঐখোয়গী রাম লাক্লে! চহিচা কয়া ঙাইরক্লবা মতুংদা ঐখোয়গী রাম থুংলরে। চহিচা কয়া অৱাবা খাংলক্লবা, মশিং থিঙমদ্রবা কৎথোকপশিংগী মতুংদা ভগবান রাম থুংলরে। শেংলবা থৌরম অসিগীদমক মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঈশ্বরগী অশেংবা শক্তম য়েংনবা ঐ ভগবান লৈরিবা মফমদা চঙলুরে। ঐগী খাউনাও অসি ফুনখি। ঐগী হকচাং অসি হৌজিক ফাওবা নিক্লি, ঐগী ৱাখল অসি হৌজিক ফাওবা মিকপ অদুদা লুপতুনা লৈরি। ঐখোয়গী রামলালা হৌজিক দম্বুরদা লৈত্রে। ঐখোয়গী রামলালা হৌজিক ঈশ্বরগী লাইশঙদা লেংশিল্লে। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা অমসুং মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা রামগী ভক্তশিংগী থম্মোয়দা মসি ফাওগনি হায়না ঐনা থাজৈ। তাঞ্জা অসি মহৌশাগী ওইবা অঙকপনি। তাঞ্জা অসি খ্বাইদগী শেংলবনি। মতম অসিদা ঐখোয় খুদিংমক্তা ভগবান শ্রী রামনা থৌজাল পীনবীরে।
জনুৱারি ২২,২০২৪গী নুমিৎ অসি অঙকপা মঙাল অমা য়াওরে। জনুৱারি ২২,২০২৪ অসি কলেন্দরদা ইবা তারিখ অমা নত্তে। মসি অনৌবা যুগ অমা হৌবনি। রাম মন্দিরগী ভুমি পুজন মতুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা নুমিৎ খুদিংগী হরাওবা হেনগৎলকখি। শেমগৎ-শাগৎপগী থবক উবদা, নুমিৎ খুদিংগী ইরৈচাশিংগী মরক্তা অনৌবা থাজবা লৈহনখি। ঙসি ঐখোয়না চহিচা কয়া খাংদুনা লাকপগী হেরিতেচ ফংলে, ঙসি ঐখোয়না শ্রী রামগী লাইশঙ লৈরে। মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন থাদোক্লবা মতুংদা লৈবাক অমা হিঙ্গৎলক্লে, হৌখ্রবা থৌদোক খুদিংমক্তগী লৈবাক অমা থৌনা ফংলে, অনৌবা পুৱারি অমা শেম্লে। ঙসিদগী চহি লিশিং কয়াগী মতুংদা, মীয়াম্না ঙসিগী তারিখ, মিকুপ অসি শোন্নহৌরগনি। অচৌবা থৌজাল অমগা লোয়ননা ঐখোয় মতম অসিদা হিংলি অমসুং মসি থবক ওইনা পাংথোকপা উবা ফংলে। নুমিৎশিং, মাইকৈশিং অমসুং অথাপ্পা অসি ঈশ্বরগী ওইবা কয়ানা পীক থল্লে। হায়রিবা মতমশিং অসি চুম্নবগী মতমশিং নত্তে। হায়রিবা মতমশিং অসিগী নিংশিংবশিং মতমগী খোঙচত্তা মুৎপা নাইদ্রবা মুক্না ইদুনা লৈহৌরগনি।
মরুপশিং,
রামগী থবক খুদিংমক্তা নুংশিৎকী মচানুপা হনুমান শরুক য়াই হায়বা ঐখোয়না খঙলে। মরম অদুনা ঐনা রাম ভক্তা হনুমান অমসুং হনুমানগরহিদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঐনা মাতা জনাকি, লক্সমন জি, ভারত-সত্রুঘন, মীওই খুদিংমক্তা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঐনা শেংলবা অযোধ্যা পুরি অমসুং শেংলবা সারয়ুদশু ঐগী ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মখোয়গী থৌজালশিং ফংবদগী মসিগী অচৌবা থবক অসি পাংথোকপা ঙম্বনি হায়বা ঈশ্বরগী ওইবা ইথিল অদু ঐঙোন্দা ফাওরি, মখোয় ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা শরুক য়ারি। ঈশ্বরগী ওইবা ৱাখল্লোন অসিদা ঐনা কোক নোঞ্জরি অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ঐনা ভগবান শ্রী রামদা চঙজরি। ঐখোয়গী থবকশিংদা অৱাৎপা খর লৈরমগনি, ঐখোয়গী কৎথোকপা অমসুং খাংবা কনবনা থবক অসি ঐখোয়না চহিচা কয়া পাংথোকপা ঙমদনা লাকপনি। ঙসিদি অৱাৎপা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে। ঙসিদা ভগবান রামনা ঐখোয় শোইদনা ঙাকপীগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ত্রেতাদা রাম থুংলবদা, তুলসিদাস জিনা ইখি-প্রভু বিলোকি হরসে পুরবাসি। প্রভু থুংলরবা মতুংদা, অযোধ্যাগী মীয়াম অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওবনা পীক থল্লে। মতম শাংনা খায়দোক্নরুবগী অৱাবশিং লোইরে। মতম অদুদা চহি ১৪ খক লাপ্নখি, মতম অদুদা মদু খাংবা ঙমখিদে। যুগ অসিদা, অযোধ্যা অমসুং লৈবাক্কী মীয়াম চহি চা কয়া কাইনবগী অৱাবা খাংখি। ঐখোয়গী মীরোল কয়া কাইনবগী অৱাবা ফংখি। ভারত সংবিধানগী অহানবা কপিদা ভাগবান রাম য়াওরে। সংবিধান চৎনরবা মতুংদা ফাওবা, ভাগবান শ্রী রাম য়াওহনবগী মতাংদা চহি কেস থেংনখি। অচুম্বা ঙাক্লিবা ভারতকী জুদিসিয়ারিদা ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অচুম্বগী মশক ওইরিবা ভগবান রামগী মন্দির অসিশু অচুম্বা মওং অমদা শাবনি।
মরুপশিং,
ঙসি খুঙ্গং খুদিংমক্তা মতম অমতদা কির্তন অমসুং সংকৃতনশিং পাংথোক্লে। ঙসি লাইশঙশিংদা কুহ্মৈশিং পাংথোক্লে, লম-তু শেংনবগী থৌরমশিং পাংথোক্লি। ঙসি লৈবাক শীনবা থুংনা দিৱালি পাংথোক্লি। ঙসি নুমিদাংৱাইরম, য়ুম খুদিংমক্তা রাম জয়তি থান্নবা শেম-শারে। ঙরাং, শ্রী রামগী থৌজালগা লোয়ননা, ঐ ধনুসকোদিদা লৈবা রাম সেতুগী হৌফম অরিচাল মুনাইদা চৎখি। প্রভু রামনা সমুদ্রা লান্নবা হোৎনখিবা মতম অদু মতমগী খোঙচৎ হোংখিবা তাঞ্জা অমনি। মফম অদুদা ঐনা লৈ কৎখি। মতম অদুদা মতমগী খোঙচৎ হোংখিবা অদুগা চপ মান্ননা মতমগী খোঙচৎ অমুক হন্না হোংগনি অমসুং অচুম্বা মাইকৈদা চৎকনি হায়না ঐনা ইশাদা থাজবা লৈখি। ঐনা নুমিৎ ১১গী চারা হেন্দুনা পাংথোকখিবা ইরাৎ-থৌনিবগী থৌরম মনুংদা, প্রভু রামগী খোঙনা শোকখিবা মফম খুদিং শোক্নবা ঐনা হোৎনখি। নাসিক্কী পঞ্চাবতি ধাম, কেরলাগী শেংলবা ত্রিপ্রায়ার লাইশঙ, অন্ধ্র প্রদেসকী লেপাকসি, শ্রীরঙ্গমদা রঙ্গনাথন শ্বামী লাইশঙ, রামেশ্বারম নত্ত্রগা ধনুসকোদিদা শ্রী রামনাথশ্বামী লাইশঙ খুরুম্নবগী ঐনা থৌজাল ফংখি। ঐনা সমুদ্রদগী সারয়ু ফাওবা চৎনবগী খুদোংচাবা ফংখি। সমুদ্রদগী সারয়ু ফাওবদা রামগী মিংদা হরাওবা ফোঙদোকপা মফম খুদিংমক্তা উবা ফংখি। ভারতকী পোৎশক খুদিংমক্কা প্রভু রামগা মরী লৈনরে। ভারতমচা করোর কয়াগী থম্মোয়নুংদা রাম অমুক হন্না লৈরে। করিগুম্বা ঐখোয়না কনাগুম্বা অমগী ৱাখল্লোন খঙলবদি, মসিগী অমতা ওইবা অসি ঐখোয়না ফাওগনি, মসিগী ৱাখল্লোন অসি মফম খুদিংমক্তা ফাওগনি। লৈবাক অসিগী ওইনা মসিগী হেন্না ফবা ফোর্মুলা কদাইদা লৈগনি?
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐনা হৌখিবা নুমিৎ ১১দা লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তা তোঙান-তোঙানবা লোলশিংদা রামায়ন তাবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। রাম মশক তাক্নবা সাধুশিংনা হায়খি-রামান্তে য়াসমিন ইতি রাম: । মসিনা হায়রি মদুদি অমতা ওইবা ঙম্বা মীওই অদু রামনি। মীয়ামগী নিংশিংবদা, কুহ্মৈশিংদগী হৌরগা চৎনবীশিংদা মফম খুদিংমক্তা রাম লৈরি। যুগ খুদিংমক্তা মীয়ামগী মরক্তা রাম লৈরি। যুগ খুদিংমক্তা, মীয়াম্না মখোয় মশাগী ওইবা ৱাহৈশিংদা অমসুং মখোয় মশাগী ওইবা মওংশিংদা রামগী গুনশিং ফোঙদোকখি। মসিগী রামরস অসি পুন্সিগী ইচেলগুম লেপ্তনা চেনথরি। থায়না মমাঙঙৈদগী হৌনা, ভারতকী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা মীয়াম্না রামরাস ইরাৎতুনা লাক্লি। রামগী ৱারি লোইবা নাইদে, রামায়নশু লোইবা নাইদে। রামগী অচুম্বা ফিদমশিং, রামগী গুনশিং, রামগী পাউতাকশিং মফম খুদিংমক্তা চপ মান্নৈ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসি, পুৱারি ওইরবা মতম অসিদা, মখোয়গী থবক অমসুং কৎথোকপনা ঐখোয়না উরিবা শেংলবা নুমিৎশিং ওইহনখিবা মীওইশিং লৈবাক অসিনা নিংশিংলি। রাম মন্দির শাবগী থবক অসিগীদমক মীওই কয়া অচৌবা কৎথোকপা অমসুং অৱাবা খাংবা কয়া উৎখি। মশিং থিঙমদ্রবা রাম ভক্তশিং, মশিং থিঙমদ্রবা কার সেবকশিং অমসুং মশিং থিঙমদ্রবা সাধুশিং অমসুং মহাত্মাশিংগী মফমদা ঐখোয়না লমন তোল্লে।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি হরাওবগী তাঞ্জা অমা খক নত্তনা, তাঞ্জা অসি ভারতকী খুন্নাই লৈবাকমচা তাবা অদু খঙবগী মতম অমনি। ঐখোয়গী ওইনা, মসি মাইপাকপগী খুদোংচাবা অমা ওইবা খক নত্তনা, নোল্লুকপা অমনি। লৈবাক কয়া মখোয় মশাগী পুৱারিদা চনৈনবা মালেমগী পুৱারিদা উবা ফংলে। অসিগুম্বা লৈবাকশিংনা মখোয়গী পুৱারিগী কিসি কয়া থোক্নবা হোৎনবা মতমদা, মদু মাইপাক্নবা হোৎনবদা মখোয়না অচৌবা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নৈ। তশেংনা, অসিগুম্বা ফিবমশিং অসি হান্নদগী হেন্না খুদোংথিবা ওইখি। অদুবু থৱায় য়াওনা ঐখোয়গী লৈবাক্না পুৱারিগী কিসি অসি থোকপদগী, ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসি হৌখিবা মতমদগী হেন্না ফজগদবনি হায়বা তাকখি। করিগুম্বা রাম মন্দির শারবদি মদু মৈ চাক্কনি হায়না মীওই খরনা হায়বা মতম অমা লৈখি। অসিগুম্বা মীওইশিং অদুনা ভারতকী খুন্নাইগী ৱাখল্লোনগী অচুম্বা অদু মশক খঙখিদে। রামলালাগী লাইশঙ শাবা অসি শান্তি, খাংবা কনবা, অমগা অমগা নুংশিনবা অমসুং ভারতকী খুন্নাইদা মতেং পাংনবগী খুদম অমনি। মন্দির শাবা অসি মৈ চাক্নবা নত্তে, শক্তি পীনবনি হায়বা ঐখোয়না উরে। হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমদা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্তা রাম মন্দিরনা ইথিল পীরে। অদোম ৱাখল তানবা, অদোমগী ৱাখল্লোন অদু অমুক খন্থনবা ঙসি মীওইশিং অসিদা ঐনা হায়জরি। রাম মৈ নত্তে, রাম শক্তিনি। রাম অসি ৱাথোক অমা নত্তে, রাম অসি পাম্বৈ অমনি। রাম ঐখোয় খক্তগী নত্তে, রাম মীওই খুদিংমক্কীনি। রাম হিংবা খক নত্তে, রাম শিবা নাইদে।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম শীনবা থুংনা রাম মন্দির প্রান প্রাতিস্থা থৌরম অসি উরে, রাম মফম খুদিংমক্তা লৈবা অদু উরে। লৈবাক কয়াদা অসিগুম্বা থৌরম কয়া পাংথোক্লি। ঙসিগী অযোধ্যাগী কুহ্মৈ অসি রামায়নগী মালেমগী চৎনবীশিংগী কুহ্মৈ অমা ওইরে। রামলালাগী ইকায়খুম্নবা অসি ‘বসুধাইব কুতুম্বকম’গী ৱাখল্লোনগী ইকায়খুম্নবা অমসুনি।
মরুপশিং,
ঙসি অযোধ্যদা শ্রী রামগী মুর্তি খক লেংশিনবা নত্তে। মসি ভারতকী চৎনবীদা লেংদ্রবা থাজবগী ঈচেল অদু শ্রী রামগী মওংদা উৎথোকপনি। মসি মীওইবগী গুনশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী ফিদমশিংশু য়াওনা শেম্বনি। ঙসিগী মালেম্না হায়রিবা গুনশিং অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং দরকার ওইরে। সর্ভে ভবন্তু সুখিন। ঐখোয়না হায়রিবা ৱারেপশিং অসি চহিচা কয়া হন্ন-হন্না লৌদুনা লাক্লি। ঙসি হায়রিবা ৱাশক অসি রাম মন্দিরগী মওংদা লৌরে। লাইশঙ অসি ঈশ্বর অমগী লাইশঙ খক নত্তে। মসি ভারতকী মঙলান, ভারতকী ৱাঙুলোন অমসুং ভারতকী মাইকৈগী লাইশঙনি। মসি রামগী মওংদা লৈবাক অসি ৱাখল তাবগী লাইশঙ অমনি। রাম ভারতকী থাজবনি, রাম ভারতকী য়ুম্ফমনি। রাম ভারতকী অচুম্বা ফিদমশিংনি। রাম অসি ভারতকী আইন্নি। রাম ভারতকী অচুম্বা ৱাখল্লোন্নি। রাম ভারতকী ৱাখলনি। রাম ভারতকী মিংচৎনি। রাম ভারতকী মাইপাকপনি। রাম ইচেলনি, রাম থবকনি। রাম নেতিনি। রাম নীতিশু লৈরি। রাম লোম্বা নাইদবনি। রাম লেপ্তনা চৎথরি রাম বিভু, বিবিদনি। রাম মফম খুদিংদা লৈরি, রাম তাইবংপাল অসিগী থৱায়নি। মরম অদুনা রাম ইকায়খুম্নবা উৎপা মতমদা, মসি চহি কয়া নত্ত্রগা চহি চা কয়া ফাওবা চৎতে। মসিগী ইথিল অসি চহি লিশিং কয়া লৈ। মহার্ষি বালমিকিনা হায়খি – রাজয়াম দাস সাহাসরানি প্রাপ্যা বরসানি রাঘবাহ। হায়বদি, রামনা পানখিবা লৈবাক অদু চহি লিশিং ১০ লৈখি। মসিনা তাক্লি মদুদি রামরাজ্য অদু চহি লিশিং কয়াগীদমক শেমগৎখিবনি। ত্রেতাদা রাম লাকপদা মতমদা, চহি লিশিং কয়াগীদমক রামরাজ্য লিংখৎখি। রামনা মালেম অসি চহি লিশিং কয়া লমজিংখি।
মরম অদুনা ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসি অযোধ্যানা ঐখোয় পুম্নমক্তা, রাম ভক্ত খুদিংমক্তা, ভারতমচা খুদিংমক্তা ৱাহং খর হংলি। শ্রী রামগী অচৌবা লাইশঙ শারে… হৌজিক মথংদা করি শাগনি? চহি চা কয়া ঙাইরকপা অসি লোইরে… মথংদা করি তৌগনি? ঙসিগী থৌরম অসিদা, ঐখোয়দা বর পীনবা লাকপা ঈশ্বরশিং বিদায় পীরগদরা? নত্তে, মদু নত্তে। ঙসিদি মতমগী খোঙচৎকী অহোংবা লাক্লে হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়গী মীরোল অসিনা মুৎপা নাইদ্রবা লম্বী অমা শেম্বদা ঐ হরাওই। চহি লিশিং কয়াগী মতুংগী মীরোলশিংনা ঙসি লৈবাক শেমগৎনবা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। মরম অদুনা ঐনা হায়রি-মতম অসি চপ চারবা মতমনি। ঙসিদগী, শেংলবা মতম অসিদগী, ঐখোয়না মথং চহি লিশিং কয়াগী ভারতকী য়ুম্ফম থোল্লে। লাইশঙ শাবগা লোয়ননা, তাঞ্জা অসিদগী মপাঙ্গল কনবা, থবক ঙম্বা, অচৌবা অমসুং ঈশ্বরগী মশক ওইবা ভারত শেমগৎনবা হৌজিক ঐখোয় ইরৈচা খুদিংমক ৱাশক লৌগদবনি। লৈবাক শেমগৎপগী মাইকৈদা মীয়ামগী ৱাখলদা রামগী ৱাখল পুক্নিংদা থমগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ৱাখল্লোন পাকথোক-চাউথোকপা ঙসিগী মতম অসিদা দরকার ওইরে। ঈশ্বরদগী লৈবাক ফাওবা, রামদগী লৈবাক ফাওবা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি। হনুমান জিদা কৎথোকপা, হনুমান জিগী থবক তৌবা, হনুমান জিদা চঙজবা, হায়রিবা গুনশিং অসি ঐখোয়না মপান্দা থিরোইদবনি। মসিগী ভারতমচা খুদিংমক্তা লৈরিবা কৎথোকপা, থবক তৌবা, চঙজবগী ৱাখলশিং অসি থবক ঙম্বা, অচৌবা অমসুং ঈশ্বরগী মশক ওইবা ভারত শেমগৎপগী য়ুম্ফম ওইগদবনি। মসি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন ঈশ্বরদগী লৈবাক্তা পাকথোক-চাউথোকপা অমসুং রামদগী লৈবাক্তা পাকথোক-চাউথোকপনি। অশুকপা উমং অমদা খাঙপোক শঙ অমদা লৈবা ঐগী ত্রাইবেল ইমা সাবরি ঐনা নিংশিংলি। মতম কয়াগী মমাঙদগী ইমা সাবরিনা রাম শোইদনা লাক্কনি হায়খি। ভারতমচা খুদিংমক্তা লৈরিবা থাজবা অসিনা, মপাঙ্গল কনবা, থবক ঙম্বা, অচৌবা অমসুং অশেংবা ভারত অমা শেমগৎনবা য়ুম্ফম ওইগদবনি। নিসাদ্রাজগী মরুপ-মপাং ওইবা অসি ঙমখৈগী অথিংবা লৈতে হায়বা ঐখোয়না খঙলে। নিসাদ্রাজনা রাম নিংজখিবা অমসুং প্রভু রামনা নিসাদ্রাজ নুংশিবা অসি মরুওইবনি। মীওই খুদিংমক ঐখোয়গীনি, মীওই খুদিংমক চপা মান্নৈ। মসিগী মরী লৈনবা অমসুং মচিন-মনাও ওইবগী ৱাখল অসি মপাঙ্গল কনবা, থবক ঙম্বা, অচৌবা অমসুং অশেংবা ভারত অমা শেমগৎনবা য়ুম্ফম ওইগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা নিংবা কাইনবগী মরম অমতা লৈতে। ঐ য়াম্না পীকপনি, ঐ য়াম্না তোল্লি, কনাগুম্বনা মসি খল্লবদি, খৈরোই অমনা পাংথোকখিবা থবক অদু মহাক্না নিংশিংগদবনি। খৈরোইবগী নিংশিংবা অদুনা ঐখোয়গী চিংনবা কোকহনগনি। মসিনা ঐখোয়দা, অপীকপা নত্ত্রগা অচৌবা থবক খুদিংমক্কী মশাগী ওইবা মগুন লৈজৈ। মসিগী মীওই খুদিংমক্না হোৎনবগী ৱাখল্লোন অসিনা মপাঙ্গল কনবা, থবক ঙম্বা, অচৌবা অমসুং অশেংবা ভারত অমা শেমগৎনবা য়ুম্ফম ওইগদবনি। মসি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন ঈশ্বরদগী অমসুং রামদগী পাকথোক-চাউথোরকপনি।
মরুপশিং,
লঙ্কাগী নিংথৌ রবন লৌশিং য়াম্না লৈখি অমসুং শক্তি য়াম্না লৈখি। অদুবু জাতায়ুনা অকনবা রবন থেংনখি। মহাক্না রবন মাইথিবা পীবা ঙম্লোই হায়বা মহাক খঙখি। অদুবু মহাক্না রবন শিংনখি। মসিগী মথৌ মপুংফানা পাংথোকপা অসি মপাঙ্গল কনবা, থবক ঙম্বা, অচৌবা অমসুং অশেংবা ভারত অমা শেমগৎনবা য়ুম্ফম ওইগদবনি। মসি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন ঈশ্বরদগী অমসুং রামদগী পাকথোক-চাউথোরকপনি। ঐখোয়গী পুন্সিগী মিকুপ খুদিং লৈবাক শেমগৎনবা কৎথোক্নবা ঐখোয় ৱাশক লৌরসি। রামগী থবক্কা লোয়ননা, লৈবাক্কী থবক্কা লোয়ননা, মিকুপ খুদিংমক, হকচাংগী শরুক খুদিং, লৈবাক্কী কৎথোকপগা লোয়ননা রামগী কৎথোকপগা শম্নহনগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়না প্রভু শ্রী রাম লাৎপা অখন্নবা ওইগদবনি। ইশাগী নত্তনা মীয়ামগী খল্লগা লাৎকদবনি। লাৎপা অসি নাপলগী নত্তনা বায়ামগীদমক পাংথোক্কদবনি। প্রভুদা কৎপা অসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না থবক কন্না শুবগী মতোল লোম্বা ওইগদবনি। ময়াম অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী প্রভু শ্রী রাম লাৎপা মতমদা, ঐখোয়না নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্বা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মতম অসি ভারতকী চাউখৎপগী অমৃত কালনি। ঙসিগী ভারত নহারোল অমসুং শক্তিনা পীক থল্লে। ঐখোয়না খুদোংচাবা অমতা মাঙহল্লোইদবনি, ঐখোয় ফমদুনা লৈথোক্লোইদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিংদা ঐনা হায়রি। অদোমগী মমাঙদা চহি লিশিং কয়াগী চৎনবীশিংগী ইথিল লৈরে। অদোমগী মীরোল অসি ভারত অসিনা থাগী লৈমায়দা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল পাইহল্লে, কিলোমিতর লাখ ১৫ পাইদুনা মিসন অদিত্য মাইপাকহল্লে, নুমিৎকী মনাক্তা চৎলে, অতিয়াদা তেজাসশিং পাইরে, সমুদ্রদা বিক্রান্ত লৈরে, লৈবাক অসিগী ফিরাল পাইরে। অদোমগী হেরিতেচগী চাউথোকচবগা লোয়ননা অদোম্না অনৌবা ভারত অমা শেমগৎদবনি। চৎনবগীগী অশেংবা অমসুং অনৌবা মতমগী মপান নাইদবা অনিমক্কী লম্বী ইন্নদুনা ভারতনা নুংঙাই-য়াইফবগী পান্দম য়ৌগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হৌজিক মাইপাকপগী মতম লাক্লে। হৌজিক লাক্লিবা মতম অসি মাইপাকপগীনি। অচৌবা রাম মন্দির অসিনা ভারতনা চাউখৎলকপা উবা ফংলগনি। রাম মন্দির অসিনা অচৌবা ভারত অমা, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎলকপা উবা ফংলগনি। করিগুম্বা পান্দম অদু অচুম্বা ওইরবা, করিগুম্বা পান্দম অদু অপুনবগী ওইরবা, পান্দম অদু ফংবদা ওইথোক্তবা অমতা লৈতে হায়বা মসিগী মন্দির অসিনা তম্বীরে। হৌজিক ভারতকী মতমনি অমসুং ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। চহিচা কয়া ঙাইরক্লবা মতুংদা ঐখোয় মফম অসিদা থুংলরে। মসিগী যুগ অসি মসিগী মতম অসি ঐখোয়না ঙাইদুনা লাকপনি। হৌজিক ঐখোয় লেপ্লোই। ঐখোয় মখা তানা চাউখৎপগী থাকশিং য়ৌগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা,ঐখোয়না রামলালাগী খুয়াদা চঙজরি অমসুং মীয়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি। সাধুশিংগী খুয়াদা ঐনা কোক নোঞ্জরি।
জয় সিয়াভর রামচন্দ্র।
জয় সিয়াভর রামচন্দ্র।
জয় সিয়াভর রামচন্দ্র।
*****​

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Pran-Pratishtha of Shree Ram Lalla at Ayodhya ji
22 JAN 2024 4:26PM by PIB Delhi
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
My greetings to respected saints and sages present on the stage, all the devotees of Ram present here and connected from every corner of the world. Ram Ram to everyone!
Today, our Ram has arrived! Our Ram has arrived after centuries of anticipation. Our Lord Ram has arrived after unprecedented patience, countless sacrifices, renunciations, and penance. Congratulations to all of you, to all the citizens of the country, on this auspicious moment.
I am present before you after bearing witness to the divine consciousness in the sanctum sanctorum. There is so much to say, but my throat is choked. My body is still trembling, and my mind is still immersed in that moment. Our Ram Lalla will no longer reside in a tent. Our Ram Lalla will now reside in this divine temple. I have firm belief and boundless faith that the experience of what has transpired now will be felt by Ram devotees across the country and around the world. This moment is transcendental. It is the holiest of moments. This atmosphere, this environment, this energy, this time... it is the blessing of Lord Shri Ram upon us. Sunrise has brought a remarkable aura to January 22, 2024. January 22, 2024, is not just a date on the calendar. It marks the beginning of a new era. Since the ‘bhoomi pujan’ (groundbreaking) ceremony of the Ram Temple, enthusiasm and excitement has been growing daily across the country. Watching the construction, a new sense of confidence was being born among the citizens. Today, we have got the legacy of centuries-old patience; today, we have the temple of Lord Ram. Rising above the mentality of slavery and taking courage from every challenge of the past, the nation is creating the genesis of a new history. Even a thousand years from now, people will discuss this date, this moment. It is a great blessing of Lord Ram that we are living this moment, witnessing it happen. Today, the days, directions, and all the corners of the world... everything is filled with divinity. This time is not ordinary. These are indelible memory lines inscribed on the wheel of time with eternal ink.
Friends,
We all know that Pavan Putra (son of the wind) Hanuman is always present wherever any work related to Ram happens. Therefore, I bow to the Ram devotee Hanuman and Hanumangarhi. I offer my respects to Mother Janaki, Lakshman ji, Bharat-Shatrughna, and to the sacred Ayodhyapuri and the holy Sarayu River. I am having a divine experience at this moment with whose blessings this great work has been accomplished... those divine souls, those celestial manifestations are also present around us at this time. I express my gratitude to all these divine consciousnesses. I also seek forgiveness today from Lord Shri Ram for any shortcomings in our efforts, sacrifices, and penance that might have prevented us from accomplishing this task for so many centuries. Today, that shortcoming has been fulfilled. I believe that Lord Ram will surely forgive us today.
My dear countrymen,
When Lord Ram returned in the Treta Yuga, Tulsidas ji wrote –
प्रभु बिलोकि हरषे पुरबासी। जनित वियोग बिपति सब नासी।
It means all the residents of Ayodhya and the entire country were filled with joy upon the arrival of the Lord. The crisis that had arisen due to the prolonged separation came to an end. In that era, the separation was only for 14 years, and even then it was unbearable. In this age, the residents of Ayodhya and the country have endured separation for centuries. Many generations of ours have endured separation. Even in the first page of our Constitution, Lord Ram is enshrined. Despite the existence in the Constitution, there was a legal battle over the existence of Lord Ram for decades. I express my gratitude to the Indian judiciary, which upheld the dignity of justice. The temple of Lord Ram has also been built in a just and lawful manner.
Friends,
Today, there are congregations of devotional singing and chanting across villages. Celebrations are happening in temples, and cleanliness campaigns are underway. The entire country is celebrating today as if it were Diwali. Preparations are being made to light the ‘Ram Jyoti’ (divine lamp) of Lord Ram in every household in the evening. Yesterday, I was at the sacred spot of Arichal Munai in Dhanushkodi, the starting point of the Ram Setu, with the blessings of Lord Ram. The moment when Lord Ram set out to cross the ocean was a moment that changed the course of time. It was my humble attempt to feel that emotional moment. I offered floral tributes there. I felt a belief within me that just as the wheel of time changed at that moment, it will change again now in a positive direction. During my 11-day observance, I made an effort to touch the places where the feet of Lord Ram had trodden. Whether it was the Panchavati Dham in Nashik, the sacred Triprayar Temple in Kerala, Lepakshi in Andhra Pradesh, the Ranganathaswamy Temple in Srirangam, the Ramanathaswamy temple in Rameswaram, or Dhanushkodi... I am fortunate to have had the opportunity to undertake a pilgrimage from the ocean to the Sarayu River with this pure and sacred sentiment. From the ocean to the Sarayu, everywhere the festive spirit of the name of Ram has spread. Lord Ram is connected to every particle of the soul of Bharat. Ram resides within the inner selves of the people of Bharat. If we touch the inner soul of anyone in Bharat, we will experience this unity, and this sentiment will be found everywhere. What else can be a more sublime and more organizing principle for the country?
My dear countrymen,
I have had the opportunity to listen to the Ramayana in different languages across various corners of the country in the past 11 days. Describing Lord Ram, the sages have said -- रमन्ते यस्मिन् इति रामः॥ which means, the one in whom one becomes engrossed is Ram. Ram is omnipresent in the memories, from festivals to traditions. People have lived Ram in every era. In every era, people have expressed Ram in their own words, in their own ways. And this essence of Ram continues to flow like the stream of life. From ancient times, people in every corner of Bharat have been savouring the essence of Ram. Ramkatha is infinite and Ram is eternal. The ideals, values and the teachings of Ram are the same everywhere.
Dear countrymen,
In this historic moment, the nation is also remembering those individuals whose actions and dedication have led us to witness this auspicious day. Many people have shown the pinnacle of sacrifice and penance in the service of Ram's cause. We all owe a debt to the countless devotees of Ram, the numerous ‘Kar Sevaks’ (volunteers) and the countless saints and spiritual leaders.
Friends,
Today's occasion is not just a celebration but also a moment of realization of the maturity of Indian society. This occasion is not only about victory but also about humility for us. History bears witness that many nations have been entangled in their own history. Whenever these nations attempted to unravel the tangled knots of their history, they faced tremendous difficulties, and often the situation became even more complicated than before. However, the way our country has opened this chapter of history with seriousness and emotional fervour indicates that our future is becoming exceedingly beautiful from our past. There was a time when some people claimed that if the Ram Temple is built, it will lead to chaos. Such individuals failed to comprehend the sanctity of Bharat’s social sentiments. The construction of this temple for Ram Lalla signifies the peace, patience, mutual harmony, and coordination of Indian society. We are witnessing that this construction is not causing any fire but, in fact, is giving birth to energy. The construction of the Ram Temple is also a symbol of inspiration for every section of society to progress on the path of a bright future. I invite those people today... please experience it, rethink your perspective. Ram is not fire; Ram is energy. Ram is not a dispute; Ram is a solution. Ram is not just ours; Ram belongs to everyone. Ram is not just present; Ram is eternal.
Friends,
The way the world has come together on the “Pran Pratistha’ (consecration ceremony) of the Ram Temple today, we are witnessing the universality of Lord Ram. Just as the celebration is happening in Bharat, similar celebrations are taking place in many other countries. Today, this festival in Ayodhya has become a celebration of the global traditions of the Ramayana. The consecration of Ram Lalla is also recognition of the concept of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family).
Friends,
It's not just the consecration of the idol of Lord Ram in Ayodhya today, but also the consecration of unwavering faith in Indian culture in the form of Lord Ram. It is also the consecration of human values and ultimate ideals. The need for these values and ideals is universal today. The resolve of सर्वे भवन्तु सुखिन: has been echoed for centuries, and today, that resolve has manifested in the form of the Ram Temple. This temple is not just a mere shrine; it is the manifestation of Bharat’s vision, philosophy, and insight. It is a temple of national consciousness in the form of Lord Ram. Ram is the faith of Bharat; Ram is the foundation of Bharat. Ram is the thought of Bharat; Ram is the constitution of Bharat. Ram is the consciousness of Bharat; Ram is the contemplation of Bharat. Ram is the pride of Bharat; Ram is the glory of Bharat. Ram is a continuous flow; Ram is an influence. Ram is an idea; Ram is also a policy. Ram is eternal, Ram is perpetual. Ram is pervasive, Ram is universal. Ram is the soul of the world. And therefore, when the consecration of Ram takes place, its impact is not just for years or centuries; its impact lasts for thousands of years. Maharishi Valmiki said,
राज्यम् दश सहस्राणि प्राप्य वर्षाणि राघवः।
Meaning, Ram's kingdom was established for thousands of years, i.e., Ram Rajya was established for thousands of years. When Ram came in the Treta Yuga, the establishment of Ram Rajya took place for thousands of years. For thousands of years, Ram continued to guide the world. Therefore, my dear fellow countrymen,
Today, the sacred land of Ayodhya is posing a question to all of us, every devotee of Lord Ram, and every Indian. The grand temple of Lord Ram has been built, so what's next? The wait of centuries has come to an end. Now, what lies ahead? On this occasion, the divine spirits present to bless us are witnessing us; how will we bid them farewell? No, certainly not. Today I feel with a virtuous heart that the wheel of time is turning. It is a happy coincidence that our generation has been chosen as the architect of a timeless path. The generations after a thousand years will remember our nation-building efforts today. Therefore, I say – this is the time, the right time. From today, from this sacred moment, we must lay the foundation for the next thousand years of Bharat. Beyond the temple construction, we, as a nation, must pledge to build a capable and glorious Bharat from this very moment. Ram's thoughts should be in the mind as well as in the mind of the people, this is the step towards nation building.
Friends,
The demand of the present era is that we need to expand our consciousness. Our awareness should expand from the divine to the nation, from Ram to the entire nation. The devotion of Hanuman, the service of Hanuman, the dedication of Hanuman—these are qualities that we should not seek outside. The emotions of devotion, service, and dedication in every Indian will form the foundation of a capable and glorious Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation! As soon as I think of my tribal mother Shabari, who spent her life in a remote hut in the distant jungle, an incredible faith awakens. Mother Shabari had been saying for ages, "Ram will come." This faith, the emotions of devotion, service, and dedication in every Indian will form the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation! We all know that the friendship of Nishadraj goes beyond all bounds. The attraction of Nishadraj towards Ram, and Lord Ram's sense of belonging for Nishadraj, how fundamental it is! Everyone is our own, everyone is equal. The feelings of belongingness and brotherhood in every Indian will form the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation!
Friends,
Today, there is no place for despair in the country, not even a bit. I am very ordinary, I am very small; if someone thinks so, they should remember the contribution of the squirrel. Remembering the squirrel's contribution will dispel our hesitation and teach us that every effort, big or small, has its strength and contribution. The spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts) will become the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation!
Friends,
Ravan, the King of Lanka, was immensely knowledgeable and possessed vast powers. However, look at the unwavering devotion of Jatayu; he confronted the mighty Ravan. Even though he knew he couldn't defeat Ravan, he still challenged him. This commitment to duty is the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. This is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation! Let us resolve to dedicate every moment of our lives to the construction of the nation. Let the work for the nation be our devotion to Ram, and let every moment of time, every particle of our bodies, be dedicated to the service of Ram, with the goal of serving the nation.
My countrymen,
The worship of Lord Shri Ram should be special for us. This worship should rise above the self and be for the collective. This worship should transcend the ego and be for us as a community. The offerings made to the Lord will also be the reward for our dedication towards the development of a ‘Viksit Bharat’. We need to present Lord Ram with the offerings of consistent valour, effort, and dedication. By consistently worshipping Lord Ram in this manner, we will be able to make Bharat prosperous and developed.
My dear countrymen,
This is the ‘Amrit Kaal’ of Bharat’s development. Today, Bharat is filled with the reservoir of youth power, brimming with energy. Positive circumstances like these will arise after who knows how long. We must not miss this opportunity; we must not sit idle. I would like to say to the youth of my country - in front of you lies the inspiration of thousands of years of tradition. You represent that generation of Bharat... which is hoisting the Tricolour on the moon, which is making Mission Aditya successful by travelling 15 lakh kilometers, going near the sun, which is waving the flag of Tejas in the sky... and the banner of Vikrant in the ocean. Be proud of your heritage and write about the new dawn of Bharat. Embracing the sacredness of tradition and the endless possibilities of modernity, Bharat will reach the goals of prosperity by walking on both these paths.
My friends,
The time to come is now the time of success. The upcoming time is now the time of accomplishment. This magnificent Ram Temple will bear witness to the rise of Bharat, the dawn of Bharat. This grand Ram Temple will bear witness to the prosperity of Bharat, the development of Bharat! This temple teaches us that if the goal is validated by truth, if the goal is born out of collectivity and organized strength, then achieving that goal is not impossible. This is Bharat’s time, and Bharat is now going to move forward. After centuries of anticipation, we have reached here. We all have waited for this era, this period. Now, we will not stop. We will continue to rise to the heights of development. With this spirit, bowing down at the feet of Ram Lalla, I extend my heartfelt greetings to all of you. My humble respects to all the saints!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.