ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଶ୍ରୀରାମଲାଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣ-ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 JAN 2024 4:26PM by PIB Bhubaneswar
ସିୟାୱର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି ଜୟ ।
ସିୟାୱର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି ଜୟ ।
ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ମଞ୍ଚ, ସମସ୍ତ ସାଧୁ ସନ୍ଥ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଏବଂ ପୃଥିବୀର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ରାମ ଭକ୍ତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ରାମ-ରାମ ।
ଆଜି ଆମ ରାମ ଆସିଛନ୍ତି! ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଅପେକ୍ଷା ପରେ ଆମ ରାମ ଆସିଛନ୍ତି । ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ଅଗଣିତ ବଳିଦାନ, ତ୍ୟାଗ ଓ ତପସ୍ୟା ପରେ ଆମ ପ୍ରଭୁ ରାମ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ମୁଁ ଏବେ ଗର୍ଭଗୃହରେ ଦିବ୍ୟ ଚେତନାର ସାକ୍ଷୀ ହେବା ପରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛି । କହିବାକୁ ବହୁତ କିଛି ବାକି ଅଛି... କିନ୍ତୁ କଣ୍ଠ ଅବରୁଦ୍ଧ ହୋଇଯାଇଛି। ମୋ ଶରୀର ଏବେ ବି ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ, ମୋ ମନ ଏବେ ବି ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଲୀନ ହୋଇ ରହିଛି । ଆମ ରାମଲାଲା ଆଉ ତମ୍ବୁରେ ରହିବେ ନାହିଁ। ଆମ ରାମଲଲା ଏବେ ଏହି ଦିବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ରହିବେ । ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଏବଂ ମୋର ଅସୀମ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଦେଶରେ, ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଥିବା ରାମଭକ୍ତମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଯାହା ଘଟିଛି ତାହା ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ । ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଲୌକିକ । ଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଗଭୀର। ଏ ବାତାବରଣ, ଏ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ, ଏ ଶକ୍ତି, ଏ ସମୟ... ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ୨୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ର ଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଚମତ୍କାର ଆଭା ନେଇ ଆସିଛି । ୨୨ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୪, କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରେ ଲିଖିତ ତାରିଖ ନୁହେଁ । ଏହା ହେଉଛି ସମୟର ଏକ ନୂତନ ଚକ୍ରର ଉତ୍ପତ୍ତି । ରାମ ମନ୍ଦିର ଭୂମି ପୂଜନ ପରଠାରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରତିଦିନ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନାରେ ବଢିବାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଚାଲିଥିଲା। ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିଲା। ଆଜି ଆମକୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ସେହି ଧୈର୍ଯ୍ୟର ପରମ୍ପରା ମିଳିଛି, ଆଜି ଆମକୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ମନ୍ଦିର ମିଳିଛି । ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଭାଙ୍ଗି ଉପରକୁ ଉଠିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ର, ଅତୀତର ପ୍ରତିଟି ଦଂଶନରୁ ସାହସ ନେଉଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ର ଏଭଳି ଭାବେ ଏକ ନୂଆ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଆଜିଠାରୁ ହଜାର ବର୍ଷ ପରେ ବି ଲୋକମାନେ ଏହି ତାରିଖ, ଆଜିର ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଆଉ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ଅନୁଗ୍ରହ ଯେ ଆମେ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ବଞ୍ଚିଛୁ, ଏହାକୁ ଦେଖୁଛୁ | ଆଜିର ଦିନ ଓ ଦିଗ... ଦିଗ ଓ ଦିଗନ୍ତ... ସବୁକିଛି ଦିବ୍ୟତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏ ସମୟ ସାଧାରଣ ସମୟ ନୁହେଁ । ଏହା କାଳ ଚକ୍ରରେ ସର୍ବକାଳୀନ କାଳିରେ ଅଙ୍କିତ ହୋଇଥିବା ଅଲିଭା ସ୍ମୃତିରେଖା।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁଠି ରାମଙ୍କ କାମ ହୋଇଥାଏ, ସେଠାରେ ପବନ ପୁତ୍ର ହନୁମାନ ନିଶ୍ଚୟ ବସିଥାନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ରାମଭକ୍ତ ହନୁମାନ ଓ ହନୁମାନଗଡ଼ୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ମାତା ଜାନକୀ, ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଜୀ, ଭରତ ଓ ଶତ୍ରୁଘ୍ନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମୁଁ ପବିତ୍ର ଅଯୋଧ୍ୟା ପୁରୀ ଏବଂ ପବିତ୍ର ସରଯୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମୁଁ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଦିବ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ... ଏହି ସମୟରେ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ସେହି ଦିବ୍ୟ ଆତ୍ମା, ସେହି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏ ସମସ୍ତ ଦିବ୍ୟ ଚେତନାଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତାର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମୁଁ ଆଜି ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ଆମର ପୁରୁଷାର୍ଥ, ଆମର ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ତପସ୍ୟାରେ ହୁଏତ’ କିଛି ଅଭାବ ରହିଯାଇଥିଲା ସେଥିପାଇଁ ଯେ ଆମେ ଏତେ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଏ କାମ କରିପାରିଲୁ ନାହିଁ। ଆଜି ସେହି ଅଭାବ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ପ୍ରଭୁ ରାମ ଆଜି ଆମକୁ କ୍ଷମା କରିବେ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ତ୍ରେତୟା ଯୁଗରେ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଗମନ ସମ୍ପର୍କରେ ତୁଳସୀଦାସ ଜୀ ଲେଖିଛନ୍ତି- ପ୍ରଭୁ ବିଲୋକି ହରଷେ ପୂରବାସୀ। ଜାନିତ ବିଯୋଗ ବିପତି ସବ ନାସୀ । ଅର୍ଥାତ୍ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ଆଗମନ ଦେଖି ସବୁ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସୀ, ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀ ଖୁସିରେ ଭରି ଯାଇଥିଲେ। ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଲଗା ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଆସିଥିବା ବିପତ୍ତିର ଅନ୍ତ ଘଟିଥିଲା। ସେ କାଳଖଣ୍ଡରେ ସେହି ବିଚ୍ଛେଦ ମାତ୍ର ୧୪ ବର୍ଷ ଥିଲା, ତଥାପି ଅସହ୍ୟ ଥିଲା । ଏ ଯୁଗରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଓ ଦେଶବାସୀ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମର ଅନେକ ପିଢ଼ି ବିଯୋଗ ସହିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରଥମ କପିରେ ଭଗବାନ ରାମ ବିରାଜମାନ କରିଛନ୍ତି । ସମ୍ବିଧାନ ଆସିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ନେଇ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇନଗତ ଲଢ଼େଇ ଚାଲିଥିଲା। ନ୍ୟାୟର ସମ୍ମାନ ବଜାୟ ରଖିଥିବା କାରଣରୁ ଭାରତର ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ନ୍ୟାୟର ଅବତାର ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଢଙ୍ଗରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ କୀର୍ତ୍ତନ ଓ ସଂକୀର୍ତ୍ତନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଆଜି ମନ୍ଦିରରେ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ସାରା ଦେଶ ଆଜି ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରୁଛି। ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଘରେ ଘରେ ରାମ ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ୱଳନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି। ଗତକାଲି ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମୁଁ ଧନୁଷକୋଡିର ରାମ ସେତୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସ୍ଥାନ ଅରିଚଲ ମୁନାଇରେ ଥିଲି। ଯେତେବେଳେ ଭଗବାନ ରାମ ସମୁଦ୍ର ପାର ହେବାକୁ ବାହାରିଥିଲେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସମୟର ଚକ୍ରକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା । ସେହି ଭାବପ୍ରବଣତା ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଏହା ମୋର ନମ୍ର ପ୍ରୟାସ ଥିଲା। ମୁଁ ସେଠାରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲି। ମୋ ଭିତରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଯେମିତି କାଳଚକ୍ର ବଦଳିଥିଲା, ଠିକ୍ ସେମିତି ଏବେ କାଳଚକ୍ର ପୁଣି ଥରେ ବଦଳିଯିବ ଏବଂ ଶୁଭ ଦିଗରେ ଗତି କରିବ । ମୋର ୧୧ ଦିନର ବ୍ରତ ଉପବାସ ସମୟରେ, ମୁଁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଚରଣ ପଡିଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକର ଚରଣ ଛୁଇଁବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲି। ନାସିକର ପଞ୍ଚବଟୀ ଧାମ ହେଉ, କେରଳର ପବିତ୍ର ତ୍ରିପୁରାୟାର ମନ୍ଦିର ହେଉ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଲେପାକ୍ଷୀ ହେଉ, ଶ୍ରୀରଙ୍ଗମର ରଙ୍ଗନାଥ ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ହେଉ, ରାମେଶ୍ୱରମର ଶ୍ରୀ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ହେଉ କିମ୍ବା ଧନୁଷକୋଡ଼ି... ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ମୁଁ ସାଗରରୁ ସରଯୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ସାଗରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସରଯୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠି ରାମଙ୍କ ନାମର ଅନୁରୂପ ଉତ୍ସବ ଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଭଗବାନ ରାମ ଭାରତର ଆତ୍ମାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ସହ ଜଡ଼ିତ । ପ୍ରଭୁ ରାମ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟର ସିଂହାସନରେ ବିରାଜମାନ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ଭାରତରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କାହାର ଅନ୍ତରାତ୍ମାକୁ ଛୁଇଁଲେ ଏହି ଏକତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା, ଆଉ ଏହି ଭାବନା ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ମିଳିବ। ଏହା ଠାରୁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ, ଏହା ଠାରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଏକତା ସୂତ୍ରାରେ ବାନ୍ଧୁଥିବା ସୂତ୍ର ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରିବ?
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ!
ମୁଁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ରାମାୟଣ ଶୁଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି, କିନ୍ତୁ ବିଶେଷ କରି ଗତ ୧୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ରାମାୟଣ ଶୁଣିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି । ରାମଙ୍କୁ ପରିଭାଷିତ କରି ଋଷିମାନେ କହିଛନ୍ତି- ରମନ୍ତେ ୟସ୍ମିନ୍‌ ଇତି ରାମଃ।। ଅର୍ଥାତ୍‌, ଯାହାଙ୍କ ଭିତରେ ରମି ହୁଏ ବା ବୁଡ଼ି ହୁଏ ସେ ହିଁ ରାମ। ରାମ ଲୋକସ୍ମୃତିରେ, ପର୍ବ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରମ୍ପରାରେ, ସର୍ବତ୍ର ପ୍ରସାରିତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ଲୋକମାନେ ରାମଙ୍କୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ଲୋକମାନେ ରାମଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ଶବ୍ଦରେ, ନିଜ ନିଜ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହି ରାମରସ, ନିରନ୍ତର ଜୀବନ ପ୍ରବାହ ଭଳି ପ୍ରବାହିତ ହୋଇ ଚାଲିଛି । ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣର ଲୋକମାନେ ରାମରସ ଗାନ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ରାମଙ୍କ କାହାଣୀ ଅସୀମ, ରାମାୟଣ ମଧ୍ୟ ଅନନ୍ତ। ରାମଙ୍କ ଆଦର୍ଶ, ରାମଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ରାମଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସବୁଠି ସମାନ ।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ଆଜି ଏହି ଐତିହାସିକ ସମୟରେ ଦେଶ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରୁଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଆମେ ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନକୁ ଦେଖୁଛୁ । ରାମଙ୍କ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅନେକ ଲୋକ ତ୍ୟାଗ ଓ ତପସ୍ୟାର ପରାକାଷ୍ଠା ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଆମେ ସେହି ଅଗଣିତ ରାମଭକ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ, ସେହି ଅଗଣିତ କରସେବକ ଏବଂ ସେହି ଅଗଣିତ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଋଣୀ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଅବସର କେବଳ ଉତ୍ସବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଭାରତୀୟ ସମାଜର ପରିପକ୍ୱତାର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଆମ ପାଇଁ ଏହା କେବଳ ବିଜୟର ଅବସର ନୁହେଁ ବରଂ ନମ୍ରତାର ମଧ୍ୟ। ବିଶ୍ୱର ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜ ଇତିହାସରେ ଫସି ଯାଆନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ବି ଏଭଳି ଦେଶ ନିଜ ଇତିହାସର ଜଟିଳ ଗଣ୍ଠିକୁ ଖୋଲିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି, ସଫଳ ହେବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ିଛି । ବେଳେବେଳେ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶ ଇତିହାସର ଏ ଗଣ୍ଠିକୁ ଯେଉଁ ଗମ୍ଭୀରତା ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣତାର ସହିତ ଖୋଲିଛି ତାହା ଆମକୁ କହିଥାଏ ଯେ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଆମ ଅତୀତ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ କହୁଥିଲେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ନିଆଁ ଜଳିବ । ଏଭଳି ଲୋକମାନେ ଭାରତର ସାମାଜିକ ଭାବନାର ପବିତ୍ରତା ଜାଣି ପାରିନଥିଲେ। ରାମଲଲାଙ୍କ ଏହି ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଶାନ୍ତି, ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ପାରସ୍ପରିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ପ୍ରତୀକ । ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଏହି ନିର୍ମାଣ କୌଣସି ଅଗ୍ନିକୁ ଜନ୍ମ ଦେଉନାହିଁ, ବରଂ ଶକ୍ତିକୁ ଜନ୍ମ ଦେଉଛି । ରାମ ମନ୍ଦିର ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ମୁଁ ଆଜି ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଡାକିବି... ଆସନ୍ତୁ, ଆପଣ ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ପୁନର୍ବିଚାର କରନ୍ତୁ। ରାମ ଅଗ୍ନି ନୁହଁନ୍ତି, ରାମ ହେଉଛନ୍ତି ଶକ୍ତି । ରାମ କୌଣସି ବିବାଦ ନୁହନ୍ତି, ରାମ ହିଁ ଏହାର ସମାଧାନ। ରାମ କେବଳ ଆମର ନୁହଁନ୍ତି, ରାମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଟନ୍ତି । ରାମ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୁହଁନ୍ତି, ରାମ ଅନନ୍ତକାଳ ଅଟନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ରାମ ମନ୍ଦିର ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଏହି ଆୟୋଜନ ସହ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯେପରି ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି, ସେଥିରେ ରାମଙ୍କ ସର୍ବବ୍ୟାପକତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଭାରତରେ ଯେପରି ଉତ୍ସବ ରହିଛି, ଅନେକ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ସେପରି ଉତ୍ସବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାର ଏହି ଉତ୍ସବ ରାମାୟଣର ସେହି ବିଶ୍ୱ ପରମ୍ପରାର ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ରାମଲଲାଙ୍କ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମଧ୍ୟ 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍' ବିଚାରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ କେବଳ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ବିଗ୍ରହ ରୂପର ପ୍ରାଣପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇନାହିଁ । ଏହା ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ରୂପରେ ସାକ୍ଷାତ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସର ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଣପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅଟେ। ଏହା ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଦର୍ଶର ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆଜି ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଏହି ଆଦର୍ଶର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନଃ: ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଦୋହରାଇ ଆସୁଛୁ। ଆଜି ସେହି ସଂକଳ୍ପ ରାମ ମନ୍ଦିର ରୂପରେ ଏକ ସାକ୍ଷାତ ରୂପ ନେଇଛି। ଏହି ମନ୍ଦିର କେବଳ ଭଗବାନଙ୍କ ମନ୍ଦିର ନୁହେଁ । ଏହା ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟି, ଭାରତର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଭାରତର ଦିଗଦର୍ଶନର ଏକ ମନ୍ଦିର । ଏହା ହେଉଛି ରାମଙ୍କ ରୂପରେ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ମନ୍ଦିର । ରାମ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଆସ୍ଥା, ରାମ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଆଧାର । ରାମ ଭାରତର ବିଚାର, ରାମ ଭାରତର ବିଧାନ। ରାମ ଭାରତର ଚେତନା, ରାମ ଭାରତର ଚିନ୍ତନ। ରାମ ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ରାମ ଭାରତର ପ୍ରତାପ। ରାମ ଭାରତର ପ୍ରବାହ, ରାମ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ପ୍ରଭାବ। ରାମ ନେତି ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି। ରାମ ନୀତି ମଧ୍ୟ। ରାମ ନିତ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି। ରାମ ନିରନ୍ତରତା ମଧ୍ୟ। ରାମ ବିଭୁ ଓ ବିଶଦ ଅଟନ୍ତି। ରାମ ବ୍ୟାପକ, ବିଶ୍ୱ, ବିଶ୍ୱାତ୍ମା ଅଟନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ରାମଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି, ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ। ଏହାର ପ୍ରଭାବ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବ। ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକୀ କହିଛନ୍ତି - ରାଜ୍ୟମ ଦଶ ସହସ୍ରାଣି ପ୍ରାପ୍ୟ ବର୍ଷାଣି ରାଘବଃ। ଅର୍ଥାତ୍‌ ରାମ ଦଶ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ରାମରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲା। ଯେତେବେଳେ ତ୍ରେତୟାରେ ରାମଚନ୍ଦ୍ର ଆସିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ରାମରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାମ ବିଶ୍ୱର ପଥପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଚାଲିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାମ ଭକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ କିଛି ନା କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛି । ଶ୍ରୀରାମଙ୍କର ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଗଲା... ଆଗକୁ କ'ଣ ହେବ? ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି... ଆଗକୁ କ'ଣ ହେବ? ଆଜିର ଏହି ଅବସରରେର ଯେଉଁ ଦୈବ, ଯେଉଁ ଦୈବୀୟ ଆତ୍ମାଗଣ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଆମକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ କ’ଆମେ ଏପରି ବିଦାୟ ଦେବା? ନା, କଦାପି ନୁହେଁ। ଆଜି ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପବିତ୍ର ମନରେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି ଯେ କାଳଚକ୍ର ବଦଳୁଛି। ଏହା ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଅଟେ ଯେ ଆମ ପିଢ଼ିକୁ ଏକ କାଳଜୟୀ ପଥର ଶିଳ୍ପକାର ରୂପରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଆମର ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିବ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି - ଏହା ହିଁ ଉଚିତ୍‌ ସମୟ, ଏହା ହିଁ ସଠିକ ସମୟ। ଆମକୁ ଆଜି ଠାରୁ ଏହି ପବିତ୍ର ସମୟରୁ, ଆସନ୍ତା ଏକ ହଜାର ବର୍ଷର ଭାରତ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ହେବ। ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଏବେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଶବାସୀ, ଏହି ମୁହୁର୍ତ୍ତ ଠାରୁ ସମର୍ଥ-ସକ୍ଷମ, ଭବ୍ୟ-ଦିବ୍ୟ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା। ରାମଙ୍କ ବିଚାର, ‘ମାନସ ସହିତ ହିଁ ଜନମାନସ’ରେ ମଧ୍ୟ ରହୁ, ଏହା ହିଁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଶିଢ଼ି ଅଟେ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର ଯୁଗ ଦାବି କରୁଛି ଯେ ଆମକୁ ଆମ ଅନ୍ତଃକରଣକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମ ଚେତନାର ବିସ୍ତାର... ଦେବଙ୍କଠାରୁ ଦେଶ, ରାମଙ୍କଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବା ଉଚିତ୍‌ । ହନୁମାନଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି, ହନୁମାନଜୀଙ୍କ ସେବା, ହନୁମାନଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ, ଏସବୁ ଗୁଣ ଆମକୁ ବାହାରେ ଖୋଜିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭକ୍ତି, ସେବା ଏବଂ ସମର୍ପଣର ଏହି ଭାବନା ଏକ ସକ୍ଷମ, ସମର୍ଥ, ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଭାରତର ଆଧାର ହେବ । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଦେବଙ୍କଠାରୁ ଦେଶ, ରାମଙ୍କଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚେତନାର ବିସ୍ତାର ! ଦୂରସୁଦୂର ଜଙ୍ଗଲର କୁଡ଼ିଆରେ ରହୁଥିବା ମୋର ଆଦିବାସୀ ମା' ଶବରୀଙ୍କ କଥା ଭାବିଲେ ଏକ ଅପ୍ରତୀମ ବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ । ମା’ ଶବରୀ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କହି ଚାଲିଥିଲେ- ରାମ ଆସିବେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭିତରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଏକ ସମର୍ଥ, ସକ୍ଷମ, ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଭାରତର ଆଧାର ହେବ । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଏହା ହେଉଛି ଦେବଙ୍କଠାରୁ ଦେଶ, ରାମଙ୍କଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚେତନାର ବିସ୍ତାର । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ନିଶାଦରାଜଙ୍କ ମିତ୍ରତା ସବୁ ବନ୍ଧନ ଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ । ରାମଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଶାଦରାଜଙ୍କ ସମ୍ମୋହନ, ନିଶାଦରାଜଙ୍କ ପ୍ରତି ଭଗବାନ ରାମଙ୍କର ଆପଣାର ଭାବନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୌଳିକ । ସମସ୍ତେ ଆପଣାର, ସମସ୍ତେ ସମାନ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣାର, ବନ୍ଧୁତାର ଏହି ଭାବନା, ସମର୍ଥ, ସକ୍ଷମ, ଭବ୍ୟ ଓ ଦିବ୍ୟ ଭାରତର ଆଧାର ହେବ । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଏହା ହେଉଛି ଦେବଙ୍କଠାରୁ ଦେଶ, ରାମଙ୍କଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚେତନାର ବିସ୍ତାର
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶରେ ଆଜି ନିରାଶା ପାଇଁ ଟିକିଏ ବି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ। ମୁଁ ତ’ ଅତି ସାସାନ୍ୟ ଅଟେ, ମୁଁ ତ’ ବହୁତ ଛୋଟ, ଯଦି କେହି ଏହା ଭାବୁଥାଏ, ତା’ହେଲେ ତାଙ୍କୁ ଗୁଣ୍ଡୁଚି ମୂଷାର ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବାକୁ ହେବ। ଗୁଣ୍ଡୁଚିମୂଷାକୁ ସ୍ମରଣ ହିଁ ଆମକୁ ଆମର ଏହି ଦ୍ୱିଧା ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଆମକୁ ଶିଖାଇବ ଯେ ଛୋଟ-ବଡ଼ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସର ଏକ ଶକ୍ତି ରହିଥାଏ, ନିଜର ଯୋଗଦାନ ରହିଥାଏ। ଆଉ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଏହି ଭାବନା, ସମର୍ଥ, ସକ୍ଷମ, ଭବ୍ୟ ଓ ଦିବ୍ୟ ଭାରତର ଆଧାର ହେବ । ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଦେବଙ୍କଠାରୁ ଦେଶ, ରାମଙ୍କଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚେତନାର ବିସ୍ତାର।
ସାଥୀମାନେ
ଲଙ୍କାପତି ରାବଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜ୍ଞାନୀ ଥିଲେ, ସେ ଅସୀମ ଶକ୍ତିରେ ସମୃଦ୍ଧ ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଜଟାୟୁଜୀଙ୍କ ମୂଲ୍ୟ ନିଷ୍ଠାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେ ମହାବଳୀ ରାବଣଙ୍କ ସହ ମୁହାଁମୁହିଁ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ସେ ରାବଣଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ତଥାପି ସେ ରାବଣଙ୍କୁ ସାମ୍ନା କରିଥିଲେ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଏହି ପରାକାଷ୍ଠା ହେଉଛି ଏକ ସମର୍ଥ, ସକ୍ଷମ, ଭବ୍ୟ ଓ ଦିବ୍ୟ ଭାରତର ଆଧାର ଅଟେ । ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଦେବଙ୍କଠାରୁ ଦେଶ, ରାମଙ୍କଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚେତନାର ବିସ୍ତାର। ଆସନ୍ତୁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଯେ ଆମେ ଆମ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବୁ । ରାମ କାର୍ଯ୍ୟ ଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ, ସମୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଶରୀରର କୋଣ-ଅନୁକୋଣକୁ, ରାମ ସମର୍ପଣରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମର୍ପଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଦେବା।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ପୂଜା, ବିଶେଷ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ପୂଜା ଅହଂ (ମୋ) ଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଯାଇ ଆମ (ବୟମ) ପାଇଁ ହେବା ଉଚିତ୍ । ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କୁ ଅର୍ପଣ କରାଯାଉଥିବା ଭୋଗ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମ ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠାର ପ୍ରସାଦ ମଧ୍ୟ ହେବ। ଆମକୁ ନିତ୍ୟ ପରାକ୍ରମ, ପୁରୁଷାର୍ଥ, ସମର୍ପଣର ପ୍ରସାଦ ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଚଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ। ଏଥିରେ ନିତ୍ୟ ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କ ପୂଜା କରିବାକୁ ହେବ, ତା’ହେଲେ ଆମେ ଭାରତକୁ ବୈଭବଶାଳୀ ଓ ବିକଶିତ କରିପାରିବା।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ବିକାଶର ‘ଅମୃତକାଳ’। ଆଜି ଭାରତ ଯୁବଶକ୍ତିର ପୁଞ୍ଜିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ପୁଣି କେତେ ଦିନ ପରେ ଏଭଳି ସକାରାତ୍ମକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ତାହା ଆମକୁ ଜଣା ନାହିଁ । ଆମେ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ, ଆମେ ବସିଯିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ । ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ କହିବି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଗରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରାର ପ୍ରେରଣା ରହିଛି। ଆପଣମାନେ ଭାରତର ସେହି ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି.... ଯାହା ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ାଇ ପାରିଛି, ଯାହା ୧୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରି, ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ ମିଶନ ଆଦିତ୍ୟକୁ ସଫଳ କରୁଛି, ଯାହା ଆକାଶରେ ତେଜସ... ସାଗରରେ ବିକ୍ରାନ୍ତ... ର ବିଜୟଧ୍ୱଜା ଉଡ଼ାଉଛି। ନିଜ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବା ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ନବପ୍ରଭାତ ଲେଖିବାକୁ ହେବ। ପରମ୍ପରାର ପବିତ୍ରତା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ଅସୀମତା, ଉଭୟ ମାର୍ଗରେ ଚାଲି ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଛୁଇଁବ।
ମୋର ସହକର୍ମୀମାନେ,
ଆଗାମୀ ସମୟ ଏବେ ସଫଳତାର। ଆଗାମୀ ସମୟ ଏବେ ସିଦ୍ଧିର। ଏହି ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଭାରତର ଉତ୍କର୍ଷ, ଭାରତର ଉଦୟର ସାକ୍ଷୀ ହେବ। ଏହି ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଭାରତର ଅଭ୍ୟୁଦୟ, ବିକଶିତର ଭାରତର ସାକ୍ଷୀ ହେବ। ଏହି ମନ୍ଦିର ଶିଖାଇଥାଏ ଯେ ଯଦି ଲକ୍ଷ୍ୟ, ସତ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥିବ, ଯଦି ଲକ୍ଷ୍ୟ, ସାମୂହିକତା ଏବଂ ସଂଗଠିତ ଶକ୍ତିରୁ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବ, ତା’ହେଲେ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଏହା ଭାରତର ସମୟ ଏବଂ ଭାରତ ଏବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଅପେକ୍ଷା ପରେ ଆମେ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଯୁଗକୁ, ଏହି କାଳଖଣ୍ଡକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲୁ। ଏବେ ଆମେ ଅଟକିବୁ ନାହିଁ। ଆମେ ବିକାଶର ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବୁ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ରାମଲଲାଙ୍କ ଚରଣରେ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ସବୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଚରଣରେ ମୋର ପ୍ରଣାମ।
ସିୟାୱର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି ଜୟ ।
ସିୟାୱର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି ଜୟ ।
ସିୟାୱର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି ଜୟ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Pran-Pratishtha of Shree Ram Lalla at Ayodhya ji
22 JAN 2024 4:26PM by PIB Delhi
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
My greetings to respected saints and sages present on the stage, all the devotees of Ram present here and connected from every corner of the world. Ram Ram to everyone!
Today, our Ram has arrived! Our Ram has arrived after centuries of anticipation. Our Lord Ram has arrived after unprecedented patience, countless sacrifices, renunciations, and penance. Congratulations to all of you, to all the citizens of the country, on this auspicious moment.
I am present before you after bearing witness to the divine consciousness in the sanctum sanctorum. There is so much to say, but my throat is choked. My body is still trembling, and my mind is still immersed in that moment. Our Ram Lalla will no longer reside in a tent. Our Ram Lalla will now reside in this divine temple. I have firm belief and boundless faith that the experience of what has transpired now will be felt by Ram devotees across the country and around the world. This moment is transcendental. It is the holiest of moments. This atmosphere, this environment, this energy, this time... it is the blessing of Lord Shri Ram upon us. Sunrise has brought a remarkable aura to January 22, 2024. January 22, 2024, is not just a date on the calendar. It marks the beginning of a new era. Since the ‘bhoomi pujan’ (groundbreaking) ceremony of the Ram Temple, enthusiasm and excitement has been growing daily across the country. Watching the construction, a new sense of confidence was being born among the citizens. Today, we have got the legacy of centuries-old patience; today, we have the temple of Lord Ram. Rising above the mentality of slavery and taking courage from every challenge of the past, the nation is creating the genesis of a new history. Even a thousand years from now, people will discuss this date, this moment. It is a great blessing of Lord Ram that we are living this moment, witnessing it happen. Today, the days, directions, and all the corners of the world... everything is filled with divinity. This time is not ordinary. These are indelible memory lines inscribed on the wheel of time with eternal ink.
Friends,
We all know that Pavan Putra (son of the wind) Hanuman is always present wherever any work related to Ram happens. Therefore, I bow to the Ram devotee Hanuman and Hanumangarhi. I offer my respects to Mother Janaki, Lakshman ji, Bharat-Shatrughna, and to the sacred Ayodhyapuri and the holy Sarayu River. I am having a divine experience at this moment with whose blessings this great work has been accomplished... those divine souls, those celestial manifestations are also present around us at this time. I express my gratitude to all these divine consciousnesses. I also seek forgiveness today from Lord Shri Ram for any shortcomings in our efforts, sacrifices, and penance that might have prevented us from accomplishing this task for so many centuries. Today, that shortcoming has been fulfilled. I believe that Lord Ram will surely forgive us today.
My dear countrymen,
When Lord Ram returned in the Treta Yuga, Tulsidas ji wrote –
प्रभु बिलोकि हरषे पुरबासी। जनित वियोग बिपति सब नासी।
It means all the residents of Ayodhya and the entire country were filled with joy upon the arrival of the Lord. The crisis that had arisen due to the prolonged separation came to an end. In that era, the separation was only for 14 years, and even then it was unbearable. In this age, the residents of Ayodhya and the country have endured separation for centuries. Many generations of ours have endured separation. Even in the first page of our Constitution, Lord Ram is enshrined. Despite the existence in the Constitution, there was a legal battle over the existence of Lord Ram for decades. I express my gratitude to the Indian judiciary, which upheld the dignity of justice. The temple of Lord Ram has also been built in a just and lawful manner.
Friends,
Today, there are congregations of devotional singing and chanting across villages. Celebrations are happening in temples, and cleanliness campaigns are underway. The entire country is celebrating today as if it were Diwali. Preparations are being made to light the ‘Ram Jyoti’ (divine lamp) of Lord Ram in every household in the evening. Yesterday, I was at the sacred spot of Arichal Munai in Dhanushkodi, the starting point of the Ram Setu, with the blessings of Lord Ram. The moment when Lord Ram set out to cross the ocean was a moment that changed the course of time. It was my humble attempt to feel that emotional moment. I offered floral tributes there. I felt a belief within me that just as the wheel of time changed at that moment, it will change again now in a positive direction. During my 11-day observance, I made an effort to touch the places where the feet of Lord Ram had trodden. Whether it was the Panchavati Dham in Nashik, the sacred Triprayar Temple in Kerala, Lepakshi in Andhra Pradesh, the Ranganathaswamy Temple in Srirangam, the Ramanathaswamy temple in Rameswaram, or Dhanushkodi... I am fortunate to have had the opportunity to undertake a pilgrimage from the ocean to the Sarayu River with this pure and sacred sentiment. From the ocean to the Sarayu, everywhere the festive spirit of the name of Ram has spread. Lord Ram is connected to every particle of the soul of Bharat. Ram resides within the inner selves of the people of Bharat. If we touch the inner soul of anyone in Bharat, we will experience this unity, and this sentiment will be found everywhere. What else can be a more sublime and more organizing principle for the country?
My dear countrymen,
I have had the opportunity to listen to the Ramayana in different languages across various corners of the country in the past 11 days. Describing Lord Ram, the sages have said -- रमन्ते यस्मिन् इति रामः॥ which means, the one in whom one becomes engrossed is Ram. Ram is omnipresent in the memories, from festivals to traditions. People have lived Ram in every era. In every era, people have expressed Ram in their own words, in their own ways. And this essence of Ram continues to flow like the stream of life. From ancient times, people in every corner of Bharat have been savouring the essence of Ram. Ramkatha is infinite and Ram is eternal. The ideals, values and the teachings of Ram are the same everywhere.
Dear countrymen,
In this historic moment, the nation is also remembering those individuals whose actions and dedication have led us to witness this auspicious day. Many people have shown the pinnacle of sacrifice and penance in the service of Ram's cause. We all owe a debt to the countless devotees of Ram, the numerous ‘Kar Sevaks’ (volunteers) and the countless saints and spiritual leaders.
Friends,
Today's occasion is not just a celebration but also a moment of realization of the maturity of Indian society. This occasion is not only about victory but also about humility for us. History bears witness that many nations have been entangled in their own history. Whenever these nations attempted to unravel the tangled knots of their history, they faced tremendous difficulties, and often the situation became even more complicated than before. However, the way our country has opened this chapter of history with seriousness and emotional fervour indicates that our future is becoming exceedingly beautiful from our past. There was a time when some people claimed that if the Ram Temple is built, it will lead to chaos. Such individuals failed to comprehend the sanctity of Bharat’s social sentiments. The construction of this temple for Ram Lalla signifies the peace, patience, mutual harmony, and coordination of Indian society. We are witnessing that this construction is not causing any fire but, in fact, is giving birth to energy. The construction of the Ram Temple is also a symbol of inspiration for every section of society to progress on the path of a bright future. I invite those people today... please experience it, rethink your perspective. Ram is not fire; Ram is energy. Ram is not a dispute; Ram is a solution. Ram is not just ours; Ram belongs to everyone. Ram is not just present; Ram is eternal.
Friends,
The way the world has come together on the “Pran Pratistha’ (consecration ceremony) of the Ram Temple today, we are witnessing the universality of Lord Ram. Just as the celebration is happening in Bharat, similar celebrations are taking place in many other countries. Today, this festival in Ayodhya has become a celebration of the global traditions of the Ramayana. The consecration of Ram Lalla is also recognition of the concept of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family).
Friends,
It's not just the consecration of the idol of Lord Ram in Ayodhya today, but also the consecration of unwavering faith in Indian culture in the form of Lord Ram. It is also the consecration of human values and ultimate ideals. The need for these values and ideals is universal today. The resolve of सर्वे भवन्तु सुखिन: has been echoed for centuries, and today, that resolve has manifested in the form of the Ram Temple. This temple is not just a mere shrine; it is the manifestation of Bharat’s vision, philosophy, and insight. It is a temple of national consciousness in the form of Lord Ram. Ram is the faith of Bharat; Ram is the foundation of Bharat. Ram is the thought of Bharat; Ram is the constitution of Bharat. Ram is the consciousness of Bharat; Ram is the contemplation of Bharat. Ram is the pride of Bharat; Ram is the glory of Bharat. Ram is a continuous flow; Ram is an influence. Ram is an idea; Ram is also a policy. Ram is eternal, Ram is perpetual. Ram is pervasive, Ram is universal. Ram is the soul of the world. And therefore, when the consecration of Ram takes place, its impact is not just for years or centuries; its impact lasts for thousands of years. Maharishi Valmiki said,
राज्यम् दश सहस्राणि प्राप्य वर्षाणि राघवः।
Meaning, Ram's kingdom was established for thousands of years, i.e., Ram Rajya was established for thousands of years. When Ram came in the Treta Yuga, the establishment of Ram Rajya took place for thousands of years. For thousands of years, Ram continued to guide the world. Therefore, my dear fellow countrymen,
Today, the sacred land of Ayodhya is posing a question to all of us, every devotee of Lord Ram, and every Indian. The grand temple of Lord Ram has been built, so what's next? The wait of centuries has come to an end. Now, what lies ahead? On this occasion, the divine spirits present to bless us are witnessing us; how will we bid them farewell? No, certainly not. Today I feel with a virtuous heart that the wheel of time is turning. It is a happy coincidence that our generation has been chosen as the architect of a timeless path. The generations after a thousand years will remember our nation-building efforts today. Therefore, I say – this is the time, the right time. From today, from this sacred moment, we must lay the foundation for the next thousand years of Bharat. Beyond the temple construction, we, as a nation, must pledge to build a capable and glorious Bharat from this very moment. Ram's thoughts should be in the mind as well as in the mind of the people, this is the step towards nation building.
Friends,
The demand of the present era is that we need to expand our consciousness. Our awareness should expand from the divine to the nation, from Ram to the entire nation. The devotion of Hanuman, the service of Hanuman, the dedication of Hanuman—these are qualities that we should not seek outside. The emotions of devotion, service, and dedication in every Indian will form the foundation of a capable and glorious Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation! As soon as I think of my tribal mother Shabari, who spent her life in a remote hut in the distant jungle, an incredible faith awakens. Mother Shabari had been saying for ages, "Ram will come." This faith, the emotions of devotion, service, and dedication in every Indian will form the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation! We all know that the friendship of Nishadraj goes beyond all bounds. The attraction of Nishadraj towards Ram, and Lord Ram's sense of belonging for Nishadraj, how fundamental it is! Everyone is our own, everyone is equal. The feelings of belongingness and brotherhood in every Indian will form the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation!
Friends,
Today, there is no place for despair in the country, not even a bit. I am very ordinary, I am very small; if someone thinks so, they should remember the contribution of the squirrel. Remembering the squirrel's contribution will dispel our hesitation and teach us that every effort, big or small, has its strength and contribution. The spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts) will become the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. And this is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation!
Friends,
Ravan, the King of Lanka, was immensely knowledgeable and possessed vast powers. However, look at the unwavering devotion of Jatayu; he confronted the mighty Ravan. Even though he knew he couldn't defeat Ravan, he still challenged him. This commitment to duty is the foundation of a capable, glorious, and divine Bharat. This is the expansion of consciousness—from the divine to the nation and from Ram to the entire nation! Let us resolve to dedicate every moment of our lives to the construction of the nation. Let the work for the nation be our devotion to Ram, and let every moment of time, every particle of our bodies, be dedicated to the service of Ram, with the goal of serving the nation.
My countrymen,
The worship of Lord Shri Ram should be special for us. This worship should rise above the self and be for the collective. This worship should transcend the ego and be for us as a community. The offerings made to the Lord will also be the reward for our dedication towards the development of a ‘Viksit Bharat’. We need to present Lord Ram with the offerings of consistent valour, effort, and dedication. By consistently worshipping Lord Ram in this manner, we will be able to make Bharat prosperous and developed.
My dear countrymen,
This is the ‘Amrit Kaal’ of Bharat’s development. Today, Bharat is filled with the reservoir of youth power, brimming with energy. Positive circumstances like these will arise after who knows how long. We must not miss this opportunity; we must not sit idle. I would like to say to the youth of my country - in front of you lies the inspiration of thousands of years of tradition. You represent that generation of Bharat... which is hoisting the Tricolour on the moon, which is making Mission Aditya successful by travelling 15 lakh kilometers, going near the sun, which is waving the flag of Tejas in the sky... and the banner of Vikrant in the ocean. Be proud of your heritage and write about the new dawn of Bharat. Embracing the sacredness of tradition and the endless possibilities of modernity, Bharat will reach the goals of prosperity by walking on both these paths.
My friends,
The time to come is now the time of success. The upcoming time is now the time of accomplishment. This magnificent Ram Temple will bear witness to the rise of Bharat, the dawn of Bharat. This grand Ram Temple will bear witness to the prosperity of Bharat, the development of Bharat! This temple teaches us that if the goal is validated by truth, if the goal is born out of collectivity and organized strength, then achieving that goal is not impossible. This is Bharat’s time, and Bharat is now going to move forward. After centuries of anticipation, we have reached here. We all have waited for this era, this period. Now, we will not stop. We will continue to rise to the heights of development. With this spirit, bowing down at the feet of Ram Lalla, I extend my heartfelt greetings to all of you. My humble respects to all the saints!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.