প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ চোলাপুৰত প্ৰায় ২,০০০ কোটি টকাৰ ৮টা অম্ৰুত প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
মহাৰাষ্ট্ৰৰ পিএমএৱাই-নগৰৰ অধীনত সম্পূৰ্ণ হোৱা ৯০,০০০ তকৈও অধিক গৃহ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰা হৈছে
চোলাপুৰৰ ৰায়নগৰ হাউচিং চছাইটিৰ ১৫,০০০ গৃহ উৎসৰ্গা কৰে
পিএম-স্বনিধিৰ ১০,০০০ হিতাধিকাৰীক প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় কিস্তি বিতৰণ আৰম্ভ কৰে
"আমাৰ চৰকাৰে প্ৰথম দিনৰ পৰাই শ্ৰী ৰামৰ আদৰ্শ আৰু সততাৰ ৰাজত্ব অনুসৰণ কৰি দেশত সুশাসন নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে"।
"যেতিয়া হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালৰ সপোন বাস্তৱায়িত হয় আৰু তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ মোৰ সৰ্ববৃহৎ সম্পদ হৈ পৰে তেতিয়া ই অপৰিসীম সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰে"
"২২ জানুৱাৰীত ৰাম জ্যোতি দৰিদ্ৰতাৰ অন্ধকাৰ ৰক্ষা কৰিবলৈ অনুপ্ৰেৰণা হৈ পৰিব"
19 JAN 2024 12:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ চোলাপুৰত প্ৰায় ২,০০০ কোটি টকাৰ ৮টা অম্ৰুত (পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ আৰু নগৰ পৰিৱৰ্তনৰ অটল অভিযান) প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ পিএমএৱাই-নগৰৰ অধীনত সম্পূৰ্ণ হোৱা ৯০,০০০ তকৈও অধিক গৃহ আৰু চোলাপুৰৰ ৰায়নগৰ হাউচিং চ'চাইটিৰ ১৫,০০০ গৃহ দেশবাসীক সমৰ্পিত কৰে, যাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ ভিতৰত আছে হাজাৰ হাজাৰ হস্ততাঁত কৰ্মী, বিক্ৰেতা, বিদ্যুৎ তাঁত কৰ্মী, ৰেগ পিকাৰ, বিড়ি শ্ৰমিক, চালক আৰু অন্যান্যসকল। তেওঁ এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ছোৱাত মহাৰাষ্ট্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী-স্বনিধিৰ ১০,০০০ হিতাধিকাৰীক প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় কিস্তি বিতৰণৰ সূচনা কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২২ জানুৱাৰীত অযোধ্যা ধামৰ ৰাম মন্দিৰত প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠাৰ সৈতে দেশভক্তিৰ ভাৱত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে, "দশক পুৰণি ভগৱান ৰাম দৰ্শনৰ পুৰণি বেদনা এতিয়া বহু দূৰৈত"। তেওঁ কয় যে তেওঁ সাধু-সন্তসকলৰ নিৰ্দেশনাত পৰম নিষ্ঠা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ১১ দিনীয়া অনুষ্ঠানৰ নিয়ম-কানুন অনুসৰণ কৰি আছে আৰু সকলো নাগৰিকৰ আশীৰ্বাদত প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা পৰিচালনা কৰাৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাছিকৰ পঞ্চৱতীত তেওঁৰ ১১ দিনীয়া বিশেষ অনুষ্ঠান আৰম্ভ কৰা বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ এক লাখতকৈও অধিক পৰিয়ালে ভক্তিৰ এই মুহূৰ্তত তেওঁলোকৰ 'গৃহ প্ৰবেশ' লাভ কৰিছে। তেওঁ কয়, "এই ১ লাখ পৰিয়ালে ২২ জানুৱাৰীৰ সন্ধিয়া ৰাম জ্যোতি তেওঁলোকৰ পকী গৃহত আলোকিত কৰাটো অতি আনন্দৰ বিষয়"। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ অনুৰোধত ৰাইজে তেওঁলোকৰ ম'বাইল ফ্লেছ অন কৰি ৰাম জ্যোতিৰ প্ৰতিজ্ঞা প্ৰদৰ্শন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি আৰম্ভ কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণ আৰু সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ লোকসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু গৌৰৱৰ বাবে প্ৰগতিশীল ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক কৃতিত্ব দিয়ে।
"ৰামে সদায় আমাক আমাৰ বাক্য আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিষয়ে সত্যত থাকিবলৈ শিকাইছিল", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চোলাপুৰৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে লোৱা প্ৰস্তাৱ আজি বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। আৱেগিক হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনৰ সৰ্ববৃহৎ সমাজখন আজি উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু এনে গৃহত বাস কৰাৰ বিষয়ে তেওঁৰ শৈশৱৰ দিনৰ নিজৰ ইচ্ছাৰ কথা স্মৰণ কৰে। "যেতিয়া হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালৰ সপোন বাস্তৱায়িত হয় আৰু তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ মোৰ সৰ্ববৃহৎ সম্পদ হৈ পৰে তেতিয়া ই অপৰিসীম সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ এই প্ৰকল্পটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত জনসাধাৰণক আশ্বাস দিয়াৰ কথা স্মৰণ কৰে যে প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত মোদীয়ে নিজেই তেওঁলোকৰ গৃহৰ চাবি হস্তান্তৰ কৰিবলৈ আহিব। "আজি মোদীয়ে তেওঁৰ গেৰাণ্টি পূৰণ কৰিছে", "মোডীৰ গেৰাণ্টি মানে গেৰাণ্টি পূৰণ" এই ধাৰা তেওঁ অব্যাহত ৰাখিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি নতুন গৃহ লাভ কৰা পৰিয়ালসমূহৰ সমৃদ্ধি আৰু সুখৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰে। "আমাৰ চৰকাৰে প্ৰথম দিনৰ পৰাই শ্ৰী ৰামৰ আদৰ্শ আৰু দেশত সততাৰ ৰাজত্ব অনুসৰণ কৰি দেশত সুশাসন নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে। কেৱল ৰাম ৰাজ্যই সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ মন্ত্ৰক অনুপ্ৰাণিত কৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে কয়। ৰামচৰিত মানসৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী মোদীয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ ওপৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে সেই সময়ৰ কথা মনত পেলাইছিল যেতিয়া পকী গৃহ আৰু শৌচালয়ৰ দৰে মৌলিক সুবিধাৰ অনুপস্থিতিৰ বাবে দৰিদ্ৰসকল সন্মানৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। ইয়াৰ ফলত বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ দ্বাৰা গৃহ আৰু শৌচাগাৰৰ সমস্যাৰ ওপৰত মনোযোগ দিয়া হৈছে আৰু ১০ কোটি 'ইজ্জত ঘৰ' আৰু ৪ কোটি পকী গৃহ মিছন মোডত প্ৰদান কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনসাধাৰণক ভুল পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ পৰিৱৰ্তে চৰকাৰৰ পথ হৈছে 'শ্ৰমিকৰ মৰ্যাদা', 'আত্মনিৰ্ভৰশীল শ্ৰমিক' আৰু 'দৰিদ্ৰলোকৰ কল্যাণ'। "আপুনি ডাঙৰ সপোন দেখে। আপোনাৰ সপোনবোৰ মোৰ সংকল্প", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বাস দিয়ে। তেওঁ প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সুলভ নগৰীয়া গৃহ আৰু ন্যায্য ভাড়া সমিতিৰ কথা উল্লেখ কৰে। "আমি কৰ্মস্থানৰ ওচৰত বাসস্থান প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছো', তেওঁ কয়।
'শ্ৰমিক' চহৰ হোৱাৰ বিষয়ে আহমেদাবাদৰ সৈতে চোলাপুৰ চহৰৰ সাদৃশ্য অংকন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'পূৰ্বাশ্ৰম'ত থকা সময়ছোৱাত চোলাপুৰ চহৰৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে পদ্মশালী পৰিয়ালেই তেওঁক খাদ্য যোগান ধৰিছিল যদিও তেওঁলোকৰ জীৱন ধাৰণৰ পৰিস্থিতি দুৰ্বল আছিল। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জীৱন গঢ়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা এগৰাকী অধিবক্তা লক্ষ্মণৰাও ইনামদাৰৰ এক বুনিয়াদী শিল্পকৰ্ম প্ৰদান কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে ই আজিও তেওঁৰ জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ দৰিদ্ৰতা দূৰীকৰণ কাৰ্যসূচীৰ ফলাফলৰ অভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ কাৰণ হৈছে সঠিক অভিপ্ৰায় আৰু মধ্যস্থতাকাৰীৰ চুৰি। পৰিষ্কাৰ অভিপ্ৰায়, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সৱলীকৰণৰ পক্ষপাতি নীতি আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিষয়ে দোহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, 'মোদীয়ে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ সুবিধা পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীসকলক লোৱাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত ৩০ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ মহিলা, কৃষক, যুৱ আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে", তেওঁ কয়। জন ধন-আধাৰ-ম'বাইলৰ জেএএম ত্ৰিমূৰ্তি ব্যৱহাৰ কৰি ১০ কোটি ভুৱা হিতাধিকাৰীক অপসাৰণ কৰা হৈছিল।
একাধিক আঁচনি আৰম্ভ কৰি দৰিদ্ৰলোকৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা ৯ বছৰত দেশৰ ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এয়া ১০ বছৰৰ তপস্যা আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ প্ৰতি প্ৰকৃত সমৰ্পণৰ ফল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলক সম্পদ আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰিলে দৰিদ্ৰতাক অতিক্ৰম কৰিব পাৰিব বুলি বিশ্বাস ৰখাৰ কথা দোহাৰি কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে সম্পদ আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে সৎ প্ৰচেষ্টা চলাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা বিনামূলীয়া ৰেচন কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে কোনো দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে যাতে ভোকত থাকিব নালাগে। তেওঁ লগতে কয় যে কৰোনা ভাইৰাছৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা আঁচনিখন এতিয়া আৰু ৫ বছৰৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহা ২৫ কোটি লোকক সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাতে তেওঁলোকে ভৱিষ্যতে যিকোনো সময়তে দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ তললৈ নাহে। "এই ২৫ কোটি লোক মোৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে সমৰ্পণেৰে আগবাঢ়িছে আৰু মই তেওঁলোকৰ সৈতে থিয় দি আছো", তেওঁ লগতে কয়।
এখন ৰাষ্ট্ৰ এখন ৰেচন কাৰ্ডৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা আগবাঢ়ি অহা লোকসকলক নিৰন্তৰ ৰেচন যোগান নিশ্চিত কৰা হ'ব। তেওঁ চিকিৎসা ব্যয় মানুহক দৰিদ্ৰতাৰ ফালে ঠেলি দিয়াৰ মুখ্য কাৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে চৰকাৰে আয়ুষ্মান কাৰ্ড উলিয়াইছে যিয়ে ৫ লাখ টকালৈকে চিকিৎসা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত চিকিৎসা ব্যয়ত প্ৰায় ১ লাখ কোটি টকা ৰাহি হয়। একেদৰে, জন ঔষধি কেন্দ্ৰত ৮০ শতাংশ ৰেহাইত ঔষধ উপলভ্য, যাৰ ফলত প্ৰায় ৩০ হাজাৰ কোটি টকাৰ দৰিদ্ৰ ৰোগী ৰক্ষা হয়। জল জীৱন অভিযানে নাগৰিকসকলক পানীৰ দ্বাৰা সংক্ৰমিত ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে। সৰ্বাধিক সংখ্যক হিতাধিকাৰী পিছপৰা আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰা আহে বুলিও তেওঁ জনায়। "দৰিদ্ৰ সকলে এটা পকী গৃহ, শৌচালয়, বিদ্যুৎ সংযোগ, পানী, এনে সকলো সুবিধা লাভ কৰিছে যি সামাজিক ন্যায়ৰো নিশ্চয়তা", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
"দৰিদ্ৰ সকলক অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিব লাগিব। এয়াও মোদীৰ গেৰাণ্টি", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ দুৰ্ঘটনা আৰু জীৱন বীমাৰ বাবে ২ লাখ টকাৰ জীৱন বীমা আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনৰ সময়ত বীমাৰ ৰূপত প্ৰায় ১৬,০০০ কোটি টকাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে মোদীৰ গেৰাণ্টি এক আশীৰ্বাদ হৈ পৰিছে, বিশেষকৈ তেওঁলোকৰ বাবে যাৰ কোনো বেংক গেৰাণ্টি নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক বেংক একাউণ্ট খুলি বেংক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা জন ধন যোজনাৰ কথা উল্লেখ কৰি আজিৰ অনুষ্ঠানত ১০,০০০ হিতাধিকাৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধিৰ অধীনত বেংক সাহায্য লাভ কৰাৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে পথৰ বিক্ৰেতা আৰু হকাৰসকলক এতিয়া কোনো গেৰাণ্টি অবিহনে বেংক ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে তেওঁলোকক হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ বিতৰণ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়।
চোলাপুৰ এখন ঔদ্যোগিক চহৰ, শ্ৰমিকৰ চহৰ, যি ইয়াৰ বস্ত্ৰৰ বাবে জনাজাত বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিদ্যালয়ৰ ইউনিফৰ্ম প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে চহৰখনে সৰ্ববৃহৎ এমএছএমই ক্লাষ্টাৰ বুলি গৌৰৱ কৰে। ইউনিফৰ্ম চিলাইৰ সৈতে জড়িত এনে বিশ্বকৰ্মাৰ কথা মনত ৰাখি চৰকাৰে ঋণ, প্ৰশিক্ষণ আৰু আধুনিক সঁজুলি প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনি লৈ আহিছে। তেওঁ যোগ্য প্ৰাৰ্থীসকলক নাম ভৰ্তি কৰিবলৈ কয়, কিয়নো 'মোদী কি গেৰাণ্টি কি গাড়ীয়ে সমগ্ৰ দেশতে ভ্ৰমি ফুৰিছে।
এখন আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই অভিযানত ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগসমূহৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এমএছএমই সমূহক সমৰ্থন কৰাৰ পদক্ষেপসমূহৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মহামাৰীৰ সময়ত পেকেজ আৰু এখন জিলা এটা সামগ্ৰী আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে ভোকেল ফৰ লোকেল আৰু মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ দৰে অভিযানৰ ফলত ভাৰতীয় সামগ্ৰীসমূহে নতুন সম্ভাৱনা বিচাৰি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিটা অৰ্থনীতিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব। "মই নাগৰিকসকলক এই নিশ্চয়তা দিছো আৰু ইয়াক পূৰণ কৰা হ'ব" বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়। তেওঁ দেশৰ অৰ্থনৈতিক সম্প্ৰসাৰণত চোলাপুৰৰ দৰে বহুতো চহৰৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু এই চহৰসমূহত পানী আৰু নৰ্দমাৰ দৰে সুবিধা নিৰন্তৰ উন্নত কৰাৰ বাবে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰক কৃতিত্ব দিয়ে। শ্ৰীমোদীয়ে লগতে দ্ৰুত গতিত ভাল পথ, ৰে'লপথ আৰু বায়ুপথৰ সৈতে চহৰসমূহক সংযোগ কৰা উন্নয়নমূলক কামৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "সন্ত জ্ঞানেশ্বৰ মহাৰাজ পালখি মাৰ্গ হওঁক বা সন্ত তুকাৰাম পালখি মাৰ্গ হওঁক, এইবোৰৰ কামো দ্ৰুত গতিত চলি আছে। ৰত্নগিৰি, কোলহাপুৰ আৰু চোলাপুৰৰ মাজৰ চাৰি লেনৰ ঘাইপথৰ কামো শীঘ্ৰেই সম্পূৰ্ণ হ'ব" বুলিও তেওঁ লগতে কয়। ভাষণৰ অন্তত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি স্থায়ী গৃহ লাভ কৰাসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ চিন্দে, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফড়নবিশৰ লগতে শ্ৰী অজিত পাৱাৰ আৰু ৰায়নগৰ ফেডাৰেচনৰ প্ৰতিষ্ঠাপক শ্ৰী নৰসায়া আদম অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone for 8 AMRUT projects worth around Rs. 2,000 crores in Solapur, Maharashtra
Dedicates to nation more than 90,000 houses completed under PMAY-Urban in Maharashtra
Dedicates 15,000 houses of Raynagar Housing Society in Solapur
Initiates distribution of 1st and 2nd instalments to 10,000 beneficiaries of PM-SVANIDHI
“Our government is trying from the first day to ensure that there is good governance in the country by following the ideals of Shri Ram and honesty reigns in the country”
“It gives immense satisfaction when the dreams of thousands of families are realized and their blessings become my greatest wealth”
“Ram Jyoti on 22nd January will become an inspiration to ward off the darkness of poverty”
“Path of the government is ‘dignity of labour’, ‘self-reliant worker’ and ‘welfare of the poor’”
“The poor should get a pucca house, toilet, electricity connection, water, all such facilities are also a guarantee of social justice”
19 JAN 2024 12:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of 8 AMRUT (Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation) projects worth around Rs. 2,000 crores in Solapur, Maharashtra today. Shri Modi dedicated to the nation more than 90,000 houses completed under PMAY-Urban in Maharashtra and 15,000 houses of Raynagar Housing Society in Solapur, whose beneficiaries comprise thousands of handloom workers, vendors, power loom workers, rag pickers, Bidi workers, drivers, among others. He also initiated the distribution of 1st and 2nd instalments to 10,000 beneficiaries of PM-SVANIDHI in Maharashtra during the programme.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the nation is in a mood for bhakti with the Pran Pratishtha at the Ram Temple at Ayodhya Dham on 22nd January. “The decade-old pain of Lord Ram’s darshan in a tent will be far out now”, PM Modi remarked. He said he is following the rules and regulations of the 11-day anushthan with utmost dedication and commitment under the guidance of saints and seers and expressed confidence in conducting the Pran Pratishtha with the blessings of all citizens. The Prime Minister noted the fact that his 11-day special ritual was initiated at Panchwati in Nashik, Maharashtra. He expressed happiness that more than one lakh families of Maharashtra are having their ‘Grih Pravesh’ in this moment of devotion. “It is a matter of great joy that these 1 lakh families will light Ram Jyoti in their pucca homes in the evening of 22nd January”, he said. At the request of PM Modi, the people displayed their pledge of Ram Jyoti by switching on their mobile flashes.
The Prime Minister congratulated the people of the region and entire Maharashtra on the projects that were launched today. He credited the hard work of the people of Maharashtra and the progressive state government’s efforts for the glory of Maharashtra.
“Ram always taught us to be true to our words and promises”, the Prime Minister said expressing delight that the resolution taken for the thousands of poor from Solapur is becoming a reality today. An emotional Prime Minister said that the largest society under PM Awas Yojna has been inaugurated today and recalled the wish from his childhood days about living in such homes. “It gives immense satisfaction when the dreams of thousands of families are realized and their blessings become my greatest wealth”, a teary-eyed Prime Minister exclaimed. He recalled assuring the people during the foundation stone laying ceremony of this project that Modi himself would come to hand over the keys to their houses upon completion of the project. “Today Modi has fulfilled his guarantee”, he continued “Modi’s guarantee means fulfilment of guarantee.” The Prime Minister highlighted that those who received their houses today, and their generations, had to face suffering and distress due to homelessness and expressed confidence that the chain of suffering will now break and the future generations will not face the same ordeal. “Ram Jyoti to be lit on 22nd January will become an inspiration to ward off the darkness of poverty”, the Prime Minister said. He wished for a life full of happiness for everyone.
The Prime Minister prayed for the prosperity and happiness of the families that are getting new homes today. “Our government is trying from the first day to ensure that there is good governance in the country by following the ideals of Shri Ram and honesty reigns in the country. It is Ram Rajya only that inspired the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”, said PM Modi. Quoting Ramchari Manas, Shri Modi reiterated the government’s focus on the welfare of the poor.
PM Modi recalled the time when the poor were deprived of dignity due to the absence of basic amenities like pucca houses and toilets. This led to attention on houses and toilet issues by the present government and 10 crores ‘Izzat Ghar’ and 4 crore pucca houses were provided in a mission mode.
The Prime Minister said that instead of misguiding people, the path of the government is ‘dignity of labour’, ‘self-reliant worker’ and ‘welfare of the poor’. “You dream big. Your dreams are my resolution”, the Prime Minister assured. He mentioned affordable urban houses and fair rent societies for migrant labourers. “We are making efforts to provide residences near to the place of work’, " he said.
Drawing an analogy to the city of Solapur with Ahmedabad about being the city of ‘Shramiks’, the Prime Minister highlighted his connection to the city of Solapur during his time at ‘Purvashram’ and said that it was the Padmashali families that provided food to him even though their living conditions were poor. He recalled being presented with a weaved artwork of Lakshmanrao Inamdar, a lawyer who was instrumental in shaping the Prime Minister's life and said that it still remains an important part of his life today.
The Prime Minister pointed out the lack of results of earlier poverty alleviation programmes due to the absence of proper intent and middleman pilferage. Due to clean intention, policies favouring the empowerment of the poor and commitment to the nation, the Prime Minister said ‘Modi has given the guarantee of taking the benefit of the government schemes directly to the beneficiaries. In the last 10 years, more than 30 lakh crore rupees have been transferred directly to the accounts of women, farmers, youth and the poor”, he said. 10 crore fake beneficiaries were weeded out using JAM trinity of Jan Dhan-Aadhar -Mobile.
Highlighting the efforts of the government to prioritize the welfare of the poor by initiating multiple schemes, the Prime Minister informed that 25 crore people in the country have come out of poverty in the last 9 years. This, the Prime Minister said, is a result of the tapasya of 10 years and true dedication towards the poor. He said that it also empowers and inspires others to defeat poverty.
The Prime Minister reiterated the belief that the poor can overcome poverty if resources and facilities are provided to them. Therefore, the present government provided resources and facilities and made honest efforts toward their welfare. Recalling the time when the main issue concerning the poor was two meals per day, the Prime Minister mentioned the free ration program initiated by the government so that no poor person has to sleep on an empty stomach. He further added that the scheme initiated during the coronavirus period is now being extended for 5 more years. The Prime Minister emphasized the need to support those 25 crore people who have come out of poverty so that they do not fall back below the poverty line anytime in the future. “These 25 crore people are moving forward with the dedication to fulfil my resolve and I stand with them”, he added.
Mentioning One Nation One Ration Card, the Prime Minister said that this will ensure consistent supply of ration to those who are on the move. He underlined medical expenditure as the chief cause of pushing people into poverty and making it difficult to break the cycle of poverty. To address this, the government came out with the Ayushman Card that provides medical treatment up to 5 lakh rupees, saving about 1 lakh crore rupees on medical expenses. Similarly, medicines are available at an 80 percent discount on Jan Aushadhi Kendra saving about 30 thousand crore rupees of poor patients. Jal Jeevan mission is saving citizens from waterborne diseases. The highest number of beneficiaries come from backward and tribal communities, he informed. “The poor should get a pucca house, toilet, electricity connection, water, all such facilities are also a guarantee of social justice”, PM Modi emphasized.
“The poor must be provided with economic security. This too is Modi’s guarantee”, the Prime Minister remarked as he mentioned life insurance schemes for the poor with Rs 2 lakhs cover for accidents and life insurance. He informed about Rs 16,000 crores in the form of insurance to poor families during their time of need.
PM Modi underlined that Modi’s guarantee is becoming a boon, especially for those who had no bank guarantees to keep. He mentioned those who did not have bank accounts and pointed out that availing a bank loan was impossible. The Prime Minister touched upon the Jan Dhan Yojna which connected 50 crore poor with the banking system by opening up bank accounts and mentioned today’s occasion where 10,000 beneficiaries got bank assistance under PM Svanidhi. He also mentioned that the street vendors and hawkers, who had to look towards the market to avail of high-interest loans, are now being provided bank loans without any guarantee. “So far, loans worth thousands of crores have been disbursed to them”, he added.
Noting that Solapur is an industrial city, a city of workers, known for its textiles, Prime Minister Modi said that the city boasts the largest MSME cluster for making school uniforms. Keeping in mind such Viswakarmas who are involved in stitching uniforms, the government came out with the PM Vishwakarma Scheme to provide loans, training, and modern equipment. He asked the deserving candidates to get enrolled as ‘Modi Ki Guarantee ki Gadi is making rounds all over the country.
Stressing the need to create an Aatmnirbhar Bharat, the Prime Minister underlined the role of small and cottage industries in the mission. Listing the steps to support the MSMEs, PM Modi mentioned the package during the pandemic and One District One Product Scheme. He said that due to campaigns like Vocal for Local and Made in India, Indian products are finding new possibilities due to improved profile.
The Prime Minister underlined that India will be included in the top three economies of the world during the present government’s third term. “I have guaranteed this to the citizens and this will also be fulfilled”, he emphasized. He highlighted the role of many cities like Solapur in the economic expansion of the country and credited the double-engine government for continuously improving facilities like water and sewage in these cities. He also noted the development work of connecting cities with good roads, railways and airways taking place at a fast pace. “Be it Sant Gyaneshwar Maharaj Palkhi Marg or Sant Tukaram Palkhi Marg, work on these is also going on at a fast pace. The work of the four-lane highway between Ratnagiri, Kolhapur and Solapur will also be completed soon”, he added. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the citizens will continue to bless the government and congratulated those who got their permanent homes today.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar and Founder of Raynagar Federation, Shri Narsayya Adam were present on the occasion among others.