Prime Minister's Office
PM lays foundation stone for 8 AMRUT projects worth around Rs. 2,000 crores in Solapur, Maharashtra
Dedicates to nation more than 90,000 houses completed under PMAY-Urban in Maharashtra
Dedicates 15,000 houses of Raynagar Housing Society in Solapur
Initiates distribution of 1st and 2nd instalments to 10,000 beneficiaries of PM-SVANIDHI
“Our government is trying from the first day to ensure that there is good governance in the country by following the ideals of Shri Ram and honesty reigns in the country”
“It gives immense satisfaction when the dreams of thousands of families are realized and their blessings become my greatest wealth”
“Ram Jyoti on 22nd January will become an inspiration to ward off the darkness of poverty”
“Path of the government is ‘dignity of labour’, ‘self-reliant worker’ and ‘welfare of the poor’”
“The poor should get a pucca house, toilet, electricity connection, water, all such facilities are also a guarantee of social justice”
19 JAN 2024 12:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of 8 AMRUT (Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation) projects worth around Rs. 2,000 crores in Solapur, Maharashtra today. Shri Modi dedicated to the nation more than 90,000 houses completed under PMAY-Urban in Maharashtra and 15,000 houses of Raynagar Housing Society in Solapur, whose beneficiaries comprise thousands of handloom workers, vendors, power loom workers, rag pickers, Bidi workers, drivers, among others. He also initiated the distribution of 1st and 2nd instalments to 10,000 beneficiaries of PM-SVANIDHI in Maharashtra during the programme.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the nation is in a mood for bhakti with the Pran Pratishtha at the Ram Temple at Ayodhya Dham on 22nd January. “The decade-old pain of Lord Ram’s darshan in a tent will be far out now”, PM Modi remarked. He said he is following the rules and regulations of the 11-day anushthan with utmost dedication and commitment under the guidance of saints and seers and expressed confidence in conducting the Pran Pratishtha with the blessings of all citizens. The Prime Minister noted the fact that his 11-day special ritual was initiated at Panchwati in Nashik, Maharashtra. He expressed happiness that more than one lakh families of Maharashtra are having their ‘Grih Pravesh’ in this moment of devotion. “It is a matter of great joy that these 1 lakh families will light Ram Jyoti in their pucca homes in the evening of 22nd January”, he said. At the request of PM Modi, the people displayed their pledge of Ram Jyoti by switching on their mobile flashes.
The Prime Minister congratulated the people of the region and entire Maharashtra on the projects that were launched today. He credited the hard work of the people of Maharashtra and the progressive state government’s efforts for the glory of Maharashtra.
“Ram always taught us to be true to our words and promises”, the Prime Minister said expressing delight that the resolution taken for the thousands of poor from Solapur is becoming a reality today. An emotional Prime Minister said that the largest society under PM Awas Yojna has been inaugurated today and recalled the wish from his childhood days about living in such homes. “It gives immense satisfaction when the dreams of thousands of families are realized and their blessings become my greatest wealth”, a teary-eyed Prime Minister exclaimed. He recalled assuring the people during the foundation stone laying ceremony of this project that Modi himself would come to hand over the keys to their houses upon completion of the project. “Today Modi has fulfilled his guarantee”, he continued “Modi’s guarantee means fulfilment of guarantee.” The Prime Minister highlighted that those who received their houses today, and their generations, had to face suffering and distress due to homelessness and expressed confidence that the chain of suffering will now break and the future generations will not face the same ordeal. “Ram Jyoti to be lit on 22nd January will become an inspiration to ward off the darkness of poverty”, the Prime Minister said. He wished for a life full of happiness for everyone.
The Prime Minister prayed for the prosperity and happiness of the families that are getting new homes today. “Our government is trying from the first day to ensure that there is good governance in the country by following the ideals of Shri Ram and honesty reigns in the country. It is Ram Rajya only that inspired the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”, said PM Modi. Quoting Ramchari Manas, Shri Modi reiterated the government’s focus on the welfare of the poor.
PM Modi recalled the time when the poor were deprived of dignity due to the absence of basic amenities like pucca houses and toilets. This led to attention on houses and toilet issues by the present government and 10 crores ‘Izzat Ghar’ and 4 crore pucca houses were provided in a mission mode.
The Prime Minister said that instead of misguiding people, the path of the government is ‘dignity of labour’, ‘self-reliant worker’ and ‘welfare of the poor’. “You dream big. Your dreams are my resolution”, the Prime Minister assured. He mentioned affordable urban houses and fair rent societies for migrant labourers. “We are making efforts to provide residences near to the place of work’, " he said.
Drawing an analogy to the city of Solapur with Ahmedabad about being the city of ‘Shramiks’, the Prime Minister highlighted his connection to the city of Solapur during his time at ‘Purvashram’ and said that it was the Padmashali families that provided food to him even though their living conditions were poor. He recalled being presented with a weaved artwork of Lakshmanrao Inamdar, a lawyer who was instrumental in shaping the Prime Minister's life and said that it still remains an important part of his life today.
The Prime Minister pointed out the lack of results of earlier poverty alleviation programmes due to the absence of proper intent and middleman pilferage. Due to clean intention, policies favouring the empowerment of the poor and commitment to the nation, the Prime Minister said ‘Modi has given the guarantee of taking the benefit of the government schemes directly to the beneficiaries. In the last 10 years, more than 30 lakh crore rupees have been transferred directly to the accounts of women, farmers, youth and the poor”, he said. 10 crore fake beneficiaries were weeded out using JAM trinity of Jan Dhan-Aadhar -Mobile.
Highlighting the efforts of the government to prioritize the welfare of the poor by initiating multiple schemes, the Prime Minister informed that 25 crore people in the country have come out of poverty in the last 9 years. This, the Prime Minister said, is a result of the tapasya of 10 years and true dedication towards the poor. He said that it also empowers and inspires others to defeat poverty.
The Prime Minister reiterated the belief that the poor can overcome poverty if resources and facilities are provided to them. Therefore, the present government provided resources and facilities and made honest efforts toward their welfare. Recalling the time when the main issue concerning the poor was two meals per day, the Prime Minister mentioned the free ration program initiated by the government so that no poor person has to sleep on an empty stomach. He further added that the scheme initiated during the coronavirus period is now being extended for 5 more years. The Prime Minister emphasized the need to support those 25 crore people who have come out of poverty so that they do not fall back below the poverty line anytime in the future. “These 25 crore people are moving forward with the dedication to fulfil my resolve and I stand with them”, he added.
Mentioning One Nation One Ration Card, the Prime Minister said that this will ensure consistent supply of ration to those who are on the move. He underlined medical expenditure as the chief cause of pushing people into poverty and making it difficult to break the cycle of poverty. To address this, the government came out with the Ayushman Card that provides medical treatment up to 5 lakh rupees, saving about 1 lakh crore rupees on medical expenses. Similarly, medicines are available at an 80 percent discount on Jan Aushadhi Kendra saving about 30 thousand crore rupees of poor patients. Jal Jeevan mission is saving citizens from waterborne diseases. The highest number of beneficiaries come from backward and tribal communities, he informed. “The poor should get a pucca house, toilet, electricity connection, water, all such facilities are also a guarantee of social justice”, PM Modi emphasized.
“The poor must be provided with economic security. This too is Modi’s guarantee”, the Prime Minister remarked as he mentioned life insurance schemes for the poor with Rs 2 lakhs cover for accidents and life insurance. He informed about Rs 16,000 crores in the form of insurance to poor families during their time of need.
PM Modi underlined that Modi’s guarantee is becoming a boon, especially for those who had no bank guarantees to keep. He mentioned those who did not have bank accounts and pointed out that availing a bank loan was impossible. The Prime Minister touched upon the Jan Dhan Yojna which connected 50 crore poor with the banking system by opening up bank accounts and mentioned today’s occasion where 10,000 beneficiaries got bank assistance under PM Svanidhi. He also mentioned that the street vendors and hawkers, who had to look towards the market to avail of high-interest loans, are now being provided bank loans without any guarantee. “So far, loans worth thousands of crores have been disbursed to them”, he added.
Noting that Solapur is an industrial city, a city of workers, known for its textiles, Prime Minister Modi said that the city boasts the largest MSME cluster for making school uniforms. Keeping in mind such Viswakarmas who are involved in stitching uniforms, the government came out with the PM Vishwakarma Scheme to provide loans, training, and modern equipment. He asked the deserving candidates to get enrolled as ‘Modi Ki Guarantee ki Gadi is making rounds all over the country.
Stressing the need to create an Aatmnirbhar Bharat, the Prime Minister underlined the role of small and cottage industries in the mission. Listing the steps to support the MSMEs, PM Modi mentioned the package during the pandemic and One District One Product Scheme. He said that due to campaigns like Vocal for Local and Made in India, Indian products are finding new possibilities due to improved profile.
The Prime Minister underlined that India will be included in the top three economies of the world during the present government’s third term. “I have guaranteed this to the citizens and this will also be fulfilled”, he emphasized. He highlighted the role of many cities like Solapur in the economic expansion of the country and credited the double-engine government for continuously improving facilities like water and sewage in these cities. He also noted the development work of connecting cities with good roads, railways and airways taking place at a fast pace. “Be it Sant Gyaneshwar Maharaj Palkhi Marg or Sant Tukaram Palkhi Marg, work on these is also going on at a fast pace. The work of the four-lane highway between Ratnagiri, Kolhapur and Solapur will also be completed soon”, he added. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the citizens will continue to bless the government and congratulated those who got their permanent homes today.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar and Founder of Raynagar Federation, Shri Narsayya Adam were present on the occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মহারাস্ত্রগী সোলাপুরদা চাউরাকপা লুপা করোর 2000গী AMRUT প্রোজেক্ত 8কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
মহারাস্ত্রদা PMAY-অর্বানগী মখাদা শাবা লোইশিল্লবা য়ুম 90,000 হেনববু লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
সোলাপুরগী রাইনগর হাউজিং সোসাইতীগী য়ুম 15,000বু মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
PM-SVANIDHIগী বেনেফিশরী 10,000গী মফমদা অহানবা অমসুং ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোকপা হৌখ্রে
“শ্রীরামগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্দুনা লৈবাক অসিদা লৈঙাকপগী অফবা পথাপ অমা লৈহন্নবা অমসুং পুকচেল শেংবগী মতৌনা পীক থলহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা অহানবা নুমিৎমক্তগী হোৎনদুনা লাক্লি”
“ইমুং লিশিং কয়াগী মঙলান মঙফাওনরকপা উবনা ঐহাকপু য়াম্না নুংঙাইহল্লি অমসুং মখোয়গী থৌজালনা ঐহাক্কী খ্বাইদগী তাঙবা লন অমুক ওইরি”
“জনুৱারী 22গী রাম জ্যোতীনা লাইরবগী শিংনববু মুত্থৎনবা ইথিল অমা ওইরগনি”
“সরকারগী লম্বীদি ‘শুবা নোম্বদা ইকায়দবা’, ‘মরোমদোম লেপচবা ঙমজবা শিন্মী’ অমসুং ‘লাইরবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল’ হায়বসিনি”
“লাইরবশিংনা পক্কা য়ুম, অমাংশঙ, মৈ অমসুং ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংগদবনি, মসিগুম্বা খুদোংচাবা খুদিংমক্না সোসিএল জস্তিস্কী গেরেন্তী অমসু ওইরিবনি”
19 JAN 2024 12:51PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মহারাস্ত্রগী সোলাপুরদা চাউরাক্না লুপা করোর 2000গী AMRUT (অতল মিসন ফোর রিজুবিনেসন অমসুং অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন) প্রোজেক্ত 8কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। PMAY-অর্বানগী মখাদা শাবা লোইশিনখিবা য়ুম 90,000 হেনবা অমসুং হেন্দলুমগী শিন্মী, ভেন্দর, পাৱর লুম, ফত্ত-হৌদি খোম্বা, বিরি শাবা, দ্রাইভরগুম্বা শিন্মী লিশিং কয়ানা বেনেফিশরী ওইবা সোলাপুরগী রাইনগর হাউজিং সোসাইতীগী য়ুম 15,000 অমগসু প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী মফমদা খুৎশিন্নখ্রে। মহাক্না ঙসিগী থৌরম মনুংদা মহারাস্ত্রগী PM-SVANIDHIগী বেনেফিশরী 10,000গী মফমদা অহানবা অমসুং অনিশুবা ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোকপসু হৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, জনুৱারী 22দা অয়োধ্যাগী রাম মন্দিরদা পাংথোক্কদৌরিবা প্রান প্রতিস্থাগীদমক্তা খন্দুনা লৈবাক অসিনা ভক্তিগী ৱাখল্লোন্দা লৈনরি হায়খি। “ভগ্বান রাম্বু তেন্ত অমদা নীংবগী দিকেদ কয়াদগী মাইয়োক্নদুনা লাক্লিবা খুদোংচাদবশিং অদু হৌজিক্তি লোইশিল্লগনি”, পি.এম. মোদীনা হায়খি। সন্ত অমসুং লাইনীংবা কয়াগী পাউতাক্কী মতুং ইন্না মহাক্না নুমিৎ 11গী অনুস্থানগী কাঙলোনশিংবু মহাক্না থম্মোই শেংনা ইন্দুনা চৎলি হায়রদুনা মহাক্না মীয়ামগী থৌজালদগী প্রান পরতিস্থা পাংথোকপা ঙমগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী নুমিৎ 11 চরা হেনবগী অখন্নবা ইরাৎ থৌনী অসি মহারাস্ত্রগী নাশিক্তা লৈবা পঞ্চবতীদগী হৌখিবনি হায়না অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। মসিগুম্বা লাইনীংবগী পুঙফম অসিদা মহারাস্ত্রগী ইমুং লাক্ষ অমা হেনবনা ‘গৃহ প্রবেশ’ তৌরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না মহাক্না পাউদমখি। “মখোয়গুম্বা ইমুং লাক্ষ অমসিনা জনুৱারী 22গী নুমিদাং ৱাইরমদা মশাগী পক্কা য়ুমদা রাম জ্যোতী থানবা ফংগদৌরিবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি”, মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়জবদগী, মীয়াম্না মখোয়গী মোবাইল ফ্লাশ থান্নদুনা মখোয়গী রাম জ্যোতীগী ৱারেপ উৎনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা মহারাস্ত্র অমসুং লমদমসিগী মীয়াম্বু থাগৎখি। মহারাস্ত্রনা ঙসি মায় পাক্লিবা অসিদি মহারাস্ত্রগী মীয়াম অমসুং রাজ্য সরকারনা পায়খৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিনা ওইহনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“শ্রীরাম্না ঐখোয়গী ইফমদা ইশানা হাইদোকখিবা ৱাফম অমসুং শকখিবা ৱাশক কয়াদা থম্মোই শেংনা ইনগদবনি তাকপীরমখি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং সোলাপুরগী লাইরবা লিশিং কয়াগীদমক্তা লৌখিবা ৱারেপ অসি ঙসিদি মঙফাওনরে হায়বগী নুংঙাইবসু ফোংদোকখি। মবুক্নিং নুংশিবনা লাকহৎলবা প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. অৱস য়োজনাগী মখাদা শেমগৎপা খ্বাইদগী চাউবা সোসাইতী অমা ঙসি শঙ্গারে হায়রদুনা মসিগুম্বা য়ুমদা লৈনীংবগী অপাম্বা কয়া মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা ফাওখিবশিংবু অমুক হন্না নীংশিংখি। “ইমুং লিশিং কয়াগী মঙলান মঙফাওনবা মতমদা ঐহাকপু য়াম্না নুংঙাইহল্লি অমসুং মখোয়গী থৌজালনা ঐহাক্কী খ্বাইদগী তাঙবা লন্নি”, মিৎলুদগী পীরাং শিন্থবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রোজেক্ত অসি লোইশিল্লকপা মতমদা মোদী মশামক্না মীয়ামগী মফমদা লাক্তুনা য়ুমশিং অসিগী শো খুৎশিন্নগনি হায়না প্রোজেক্ত অসিগী উরেপ উয়ুং তম্বা মতমদা মহাক্না হায়খিববু মহাক্না ঙসি অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। “ঙসিদি, মোদীনা মহাক্কী গেরেন্তীবু থবক্না উৎলে”, মহাক্না মখা তাখি, “মোদীগী গেরেন্তী হায়বদি গেরেন্তীশিংবু মঙফাওনহনবা হায়বনি”। ঙসি য়ুম ফংলিবা মীওইশিং অসিগী চারোন শুরোন কয়ানা ময়ুম লৈজদবনা মরম ওইরগা অৱাবা কয়া মাইয়োক্নবা তাখিবনি অদুবু মসিগুম্বা অৱাবা কয়া অসি ঙসিদগীদি লোইরগনি অমসুং মখোয়গী তুংগী চারোন শুরোনশিংদি মসিগুম্বা শিংনবা অসি অমুক্কা হন্না মাইয়োক্নররোই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “জনুৱারী 22দা থানগদৌরিবা রাম জ্যোতীনা লাইরবা তান্থোক্নবা ইথিল অমা ওইরগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মীয়াম পুম্নমক্কী পুন্সিদা নুংঙাই য়াইফবনা থনবা ওইরসনু হায়বগী য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অনৌবা য়ুম ফংলিবা ইমুংশিংনা নুংঙাই য়াইফবা ওইরসনু হায়না থৌনীজখি। “শ্রীরামগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্দুনা লৈবাক অসিদা লৈঙাকপগী অফবা পথাপ অমা লৈহন্নবা অমসুং পুকচেল শেংবগী মতৌনা পীক থলহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা অহানবা নুমিৎমক্তগী হোৎনদুনা লাক্লি। সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রবু ইথিল পীখিবা অসিদি রাম রাজ্যনি”, পি.এম. মোদীনা হায়খি। শ্রী মোদীনা রামচরিত মানসকী ৱারোল খরা পল্লদুনা সরকারনা মিৎয়েং চঙলিবা হীরম অসিদি লাইরবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালনি হায়খি।
পক্কা য়ুম উমসুং অমাংশঙ লৈতবনা মরম ওইরগা লাইরবশিংগী পুন্সিদা মশাবু ইকায় খুম্নজবগী মতৌ লৈরমদবা মতম্বু পি.এম. মোদীনা নীংশিংখি। মসিনা মরম ওইরগা হৌজিক্কী সরকারনা য়ুম অমসুং অমাংশঙদা মিৎয়েং চঙবা হৌখি অমসুং ‘ইজৎ য়ুম’ করোর 10 অমসুং পক্কা য়ুম করোর 4বু মিসন মোদতা পীখিবনি।
মীয়াম্বু লান্না লমজিংবগী মহুত্তা, ঐখোয়গী সরকারনা চৎলিবা লম্বী অসিদি “শুবা নোম্বদা ইকায়দবা”, “মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা শিন্মী” অমসুং “লাইরবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল” হায়বসিনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “অদোম্না অচৌবা মঙলান মঙবীয়ু। অদোমগী মঙলান অসিনা ঐহাক্কী ৱারেপ্নি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মমল হোঙবা অর্বান য়ুম অমসুং মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী ভারা হোঙবা সোসাইতীগী মতাংদা পনখি। “ঐখোয়না অদোমগী থবক মফমশিংগী অনকপদা অদোমগী য়ুম পীনবা কন্না হোৎনরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
অহমেদবাদনা ‘শ্রামিক’শিংগী শহর ওইরিবা অসিগা সোলাপুর শহরগা মান্নৈ হায়বা খুদম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ‘পুর্বশ্রম’গী মতমদা শহর অসিগা লৈনখিবা মরীদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লদুনা ইমুংগী ফিভম ফত্ত্রবসু মহাক্কী মফমদা চান-থক্নবা পীবিখিবা অদুদি পদ্মশালি ইমুংশিংনি হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীগী পুন্সি শেম্বদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা উকিল, লক্ষমনরাও ইনামদারগী খুৎনা লোনবা আর্তৱর্ক অমা মহাক্কী মফমদা খুদোল ওইনা তম্লকখিবা থৌওংবু মহাক্না নীংশিংখি অমসুং মসিনা মহাক্কী পুন্সিগী মরু ওইবা শরুক অমা ঙসিসু ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি।
অচেৎপা ৱাখল্লোন লৈতবা অমসুং মরক্তা লৈবা মীওই কয়ানা খুদোংচাবা কয়া লৌনবনা মরম ওইরগা মমাংদা চলায়রম্বা লাইরবা মুত্থৎপগী থৌরাং কয়ানা অপাম্বা মহৈ ফংখিদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। থম্মোই শেংবা ৱাখল্লোন, লাইরবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী থৌওংবু শৌগৎপা পোলিসী অমসুং লৈবাক্কী মফমদা খোঙফম চেৎপনা মরম ওইরগা, সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিংবু বেনেফিশরীশিংগী মফমদা হকথেংননা য়ৌহনগনি হায়না মোদীনা গেরেন্তী পীখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। হৌখিবা চহি 10দা, নুপী, লৌমী অমসুং নহাশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাক্ষ 30 হেনববু হকথেংননা হাপখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। জন ধন-আধার-মোবাইলগী JAM ত্রিনিতী শিজিন্নদুনা অরানবা বেনেফিশরী করোর 10বু মশক খঙদোক্লবা মতুংদা লৌথোকখি।
স্কিম কয়া অমা হৌদোক্তুনা লাইরবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালদা সরকারনা খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং থম্লিবা অসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী মীওই করোর 25না হৌখিবা চহি 9দা লাইরবগী খয়াত্তগী মপান থোক্লকখি হায়খি। মসিদি ঐখোয়গী চহি 10গী তপস্যা অমসুং লাইরবগীদমক্তা থম্মোই শেংনা খোঙফম চেৎপগী মহৈনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা পাঙ্গল হাপ্পদা নত্তনা লাইরবগী অৱাববু মায়থীবা পীনবা ইথিল পীরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
লাইরবশিংদা রিসোর্স অমসুং খুদোংচাবা পীরবদি মখোয়না লাইরবগী খয়াত্তগী শোইদনা থোক্লকপা ঙমগনি হায়বগী থাজববু প্রধান মন্ত্রীনা অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি। মরম অদুনা, হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা রিসোর্স অমসুং খুদোংচাবশিং পীদুনা মখোয়গী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা থম্মোই শেংনা হোৎনরিবনি। লাইরবশিংনা খ্বাইদগী লুনা খনবদি নোংমগী চরা অনি ফংবা হায়বা ওইরম্বা মতমদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লাইরবা অমত্তনা চরা হেল্লগা তুমদনবা সরকারনা লেম্না রাসন য়েনবগী প্রোগ্রাম হৌদোকখিবগী মতাংদা পাউদমখি। কোরোনা ভাইরসকী মনুংদা হৌদোকখিবা স্কিম অদু ঙসিদি অতোপ্পা চহি মঙা অমগা অমুক শাংদোক্লে হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি। লাইরবগী খয়াত্তগী থোক্লক্লবা মীওই করোর 25দা তেংবাংদুনা মখোয়বু লাইরবগী খয়াত্তা অমুক হন্না তাখিদনবা হোৎনবগী মতৌ তারিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। “মখোয়গুম্বা মীওই করোর 25 অসিনা ঐহাক্কী ৱারেপ অসিবু মঙফাওনহনগে হায়বা পান্দমগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি অমসুং ঐহাক্না মখোয়গীদমক্তা লেপ্লি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দকী মতাংদা পল্লদুনা, মসিনা অয়াম্বা মতমদা চত্তুনা লৈবা মীওইশিংদা রাসন লেপ্তনা পীগনি হায়খি। মীওই অয়াম্ববু লাইরবগী খয়াত্তা ইন্থরিবা অসিগী মরু ওইবা মরম অমদি মেদিকেল এক্সপেন্দিচরনা ওই হায়না মহাক্না ফোংদোক্লদুনা মসিগীদমক্তা সরকারনা আয়ুশমান কার্দ পীরি, মসিগী মখাদা লুপা লাক্ষ 5 ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবা য়াগনি অমসুং পথাপ অসিনা মেদিকেলগী চাদিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লাক্ষ 1দি লাইরবশিংদগী কনবীরে হায়না মহাক্না পাউদমখি। মান্নবা মতৌ অমা ওইনা, জন ধন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা হিদাক কয়া অমা চাদা 80গী দিস্কাউন্ত পীদুনা ফংহল্লি, মসিনা লাইরবশিংগী চাউরাকপা লুপা করোর লিশিং 30মুক কনখ্রে। জল জীবন মিসন্না লৈবাক মীয়াম কয়া অমবু ঈশিংদগী শন্দোকপা লাইনা কয়াদগী কনবীরি। খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা বেনেফিশরীশিং অসিদি শোত্থবা অমসুং ত্রাইবেল খুন্নাইগীনি হায়না মহাক্না পাউদমখি। “লাইরবশিংনা পক্কা য়ুম, অমাংশঙ, মৈ অমসুং ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংগদবনি, মসিগুম্বা খুদোংচাবা খুদিংমক্না সোসিএল জস্তিস্কী গেরেন্তী অমসু ওইরিবনি, মহাক্না মখা তাখি।
“লাইরবশিংগী মফমদা ইকোনোমিক সেক্যুরিতী পীফম থোকই। মসিসু মোদীগী গেরেন্তীনি”, প্রধান মন্ত্রীনা লাইরবশিংগী ওইনা লুপা লাক্ষ 2গী এক্সিদেন্তকী কবর অমসুং লাইফ ইন্স্যুরেন্স ওইনা পীরিবা লাইফ ইন্স্যুরেন্স স্কিমগী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি। লাইরবশিংগী তঙাই ফদবা মতমশিংদা লুপা করোর 16,000গী ইন্স্যুরেন্সকী কান্নবা পীখিবশিংবু মহাক্না পাউদমখি।
মোদীগী গেরেন্তীনা থৌজাল অমা ওইরক্লি, মরু ওইনা, বেঙ্ক গেরেন্তী পীবা ঙমদবা মীওইশিংগীনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। বেঙ্ক একাউন্ত লৈতবা মীওইশিংদি বেঙ্কতগী লোন ফংবা হায়বসি ওইথোক্লোই হায়না মহাক্না হায়খি। বেঙ্ক একাউন্ত হাংদুনা লাইরবা করোর 50বু বেঙ্কিং সীস্তেমগা মরী লৈনহনখিবা জন ধন একাউন্তকী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি অমসুং ঙসিদি মসিগী বেনেফিশরী 10,000না PM SVANIDHIগী মখাদা বেঙ্কতগী তেংবাং কয়া ফংনখ্রে। শেন্দোই য়াম্না পীদুনা কৈথেলদগী লোন লৌরম্বা স্ত্রীত ভেন্দরশিংনা ঙসিদি গেরেন্তী অমত্তা য়াওদনা বেঙ্কতগী লোন ফংলে হায়না মহাক্না হায়খি। “হৌজিক ফাওবগী ওইনা, মখোয়গী মফমদা লুপা করোর কয়া পীথখ্রে”, মহাক্না মখা তাখি।
সোলাপুর অসিদি ইন্দস্ত্রীগী শহরনি, শিন্মী কয়াগী লমদম্নি, মখোয়গী তেক্সতাইলগীদমক্তা মমিং চৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা শহর অসিদা স্কুল য়ুনিফোর্ম তুবা খ্বাইদগী চাউবা MSMEগী ক্লস্তর লৈ হায়না মখা তাখি। য়ুনিফোর্ম তুবগী থবক তৌরিবা মখোয়গুম্বা বিশ্বকর্মা কয়াগীদমক্তা খল্লবা মতুংদা সরকারনা মখোয়গী মফমদা লোন, ত্রেনিং অমসুং মোদর্ন ইক্বিপমেন্ত পীনবগীদমক্তা পি.এম. বিশ্বকর্মা স্কিম পুদুনা লাকখি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মতিক চাবা কেন্দিদেতশিংনা মিং চনবীনবা হায়খি অমসুং মোদীগী গেরেন্তীগী গারীনা লৈবাক শিনবা থুংনা চৎলি হায়না মখা তাখি।
আত্মানির্ভর ভারত অমা শেম্বগী তঙাই ফদবা অসিদা মহাক্না মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মিসন অসিদা স্মোল অমসুং কোত্তেজ ইন্দস্ত্রীনা লৌরিবা থৌদাংশিংগী মতাংদা পনখি। MSMEশিংবু শৌগৎনবা পায়খৎলিবা থবক কয়াগী মমিং পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা লাইচৎ মনুংদা পুরকখিবা পেকেজ অমসুং ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত স্কিমগী মতাংদা পনখি। ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং মেদ ইন ইন্দিয়াগুম্বা কেম্পেনগী মতাংদা পল্লদুনা, ভারতকী পোত্থোকশিংনা হেন্না ফগৎলবা প্রোফাইল লৈদুনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংবা হৌরক্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মহাক্কী হৌজিক্কী সরকারগী অহুমশুবা তর্মগী মনুংদা মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন অহুমগী মনুংদা চল্লগনি হায়রদুনা অসুম্না হায়খি, “ঐহাক্না মসি শোইদনা ওইথোক্কনি হায়না মীয়ামদা হায়খিবনি অমসুং মসিসু তসেংবা ওইরগনি”। লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্না পাকথোক চাউথোক্লকপা অসিদা সোলাপুরগুম্বা শহরনা লৌরিবা থৌদাংদা মিৎয়েং চঙলদুনা শহরশিংদা অসিদা ঈশিং মাইশিং অমসুং ইরম নালাগী মতাংদা লেপ্পা লৈতনা ফিভম ফগৎলক্লিবা অসিদি দবল ইঞ্জিন সরকার লৈবননি হায়না মহাক্না হায়খি। শহরশিংগা অফবা শোরোক, রেলৱেজ অমসুং এয়রৱেজ কয়ানা শম্নহল্লিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া মহাক্না পনখি। “সন্ত গ্যানেশ্বর মহারাজ পলখি মার্গ নত্ত্রগা সন্ত তুকারাম পলখি মার্গ ওইরো, মসিগী থবকশিং অসিসু খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি। রত্নাগিরী, কোলহাপুর অমসুং সোলাপুর মরক্কী লেন মরিগী হাইৱেগী থবকসু অথুবা মতম লোইশিল্লগনি”, মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, মীয়াম্না সরকারবু লেপ্তনা থৌজাল পীগনি হায়বগী থাজবা লৈ ফোংদোক্লদুনা মশাগী ওইবা পর্মানেন্ত য়ুম ফংলিবা মীওইশিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎখি।
মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী রমেশ বাইস, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী একনাথ শিন্দে, উপ-মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস অমসুং শ্রী অজিত পাৱার অমদি রাইনগর ফেদেরেসনগী ফাউন্দর শ্রী নরসৈয়া এদামসু ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।