Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 71st Plenary Session of the North Eastern Council in Shillong today
The last 10 years have been a Golden period for the Northeast under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
Modi government is following Act East, Act Fast, Act First policy
The Northeast is walking on the path of peace and prosperity by leaving violence under the Modi government
Under the leadership of Modi ji, the role and scope of NEC increased under the Act East Policy
Development happens only when peace and prosperity come together and for this Modi government made many peace agreements
73% reduction in violent incidents in Northeast during Modi ji's tenure
The construction of infrastructure has not only reduced the distance between Northeast and Delhi and the rest of India but has also reduced the difference of hearts
13 lakh people will get employment from organic products, fisheries, dairy and egg production sectors
Home Minister Amit Shah gave target of reducing fiscal deficit to Northeastern states
Thrust will be given to make the Northeast flood-free and drug-free, water management will have to be strengthened using NESAC
19 JAN 2024 5:12PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 71st Plenary Session of the North Eastern Council in Shillong today.
In his address, Shri Amit Shah said that the last 10 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi have been the most significant for the development of the Northeast in the 75 years since independence. He said that in these 10 years under the leadership of Modi ji, not only the distance from Northeast to Delhi and the rest of India has reduced due to the creation of infrastructure, but the difference of hearts has also reduced. He said that the Northeast, which was struggling with various ethnic, linguistic, border and extremist groups related problems, has also got the beginning of a fresh and durable era of peace in these 10 years. Shri Shah said that if these 10 years for the Northeast are compared with the 75 years after the country's independence, then this decade will definitely be considered as the Golden period of the Northeast. He said that we have always considered the Northeast as an important part of India. During the time of Atal ji, by giving it priority, a separate ministry was created for the Northeast and today under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the three mantras of Act East, Act Fast and Act First are being implemented. Along with this, impetus is being given to the Northeast by giving priority to it in all the ministries of the Government of India.
The Union Home Minister said that in the 50 years of its establishment, the North Eastern Council (NEC) has increased the pace of development of the region by providing a policy-related platform to all the states and simplifying the solutions to their problems. He said that in these 50 years, more than 12,000 kilometres of roads have been constructed in this region, 700 MW power plants have been established and many institutes of national excellence have also been established under the guidance of NEC. Shri Shah added that under the leadership of Modi ji, the role and scope of NEC has been increased under the Act East Policy. He said that in the last few years, the Modi government has achieved significant success in solving the problems of law and order, insurgency and borders in this region. Along with this, work has also been done to promote the use of technology in administration by using North-Eastern Space Applications Centre (NESAC). He said that the language, culture, food, attire and natural beauty of Northeast will give a great boost to this region in global tourism.
Shri Amit Shah said that when Prime Minister Shri Narendra Modi had come to the Plenary session of NEC in 2016, it was for the first time after 40 years that the Prime Minister of the country was presiding over this meeting. He added that after this, Modi ji visited Northeast more than 50 times in the last 10 years and made the priorities of the government very clear to the entire country. He said that Union Ministers have also visited Northeast more than 500 times. The Central Government, with the Whole of Government Approach, has not only worked to enrich the pride, languages, culture, literature, music, costumes and food of the Northeast but has also worked towards giving entire India an opportunity to get acquainted with these features.
The Union Home Minister said that the Modi government has also taken many steps in the last 10 years to establish peace and stability in the Northeast. He said that the NEC Year Book - 2024 has also been released today. Mr Shah urged all the states to control the Gross Fiscal Deficit and said that Manipur, Assam, Nagaland and Tripura have made commendable efforts in this direction. He said that we will have to give thrust to create a flood-free and drug-free Northeast and strengthen water management by using NESAC. By creating big lakes to absorb rain water, we can attract tourism and can also strengthen the drinking water and irrigation system.
Shri Amit Shah said that to take our criminal justice system into the 21st century, 3 new laws have been brought under the leadership of Modi ji and after their notification, within 3 years our criminal justice system will become the most modern and scientific criminal justice system in the whole world.
The Union Home Minister said that from 2004 to 2014, a total of 11121 violent incidents took place in the Northeast. It declined by 73 percent to 3114 from 2014 to 2023. Deaths among security forces dropped by 71 percent from 458 to 132, while civilian deaths declined by 86 percent. He said that the incidents of insurgency have come down because in the last 5 years more than 8900 cadres of militant groups have surrendered and have joined the mainstream and this has given a message to the entire country that peace and prosperity are interconnected and without them the states cannot develop. Shri Shah added that to bring peace and stability in the Northeast, the Modi government has signed 9 agreements and through these, many pending issues related to law and order have been successfully resolved. He said that except some parts of Assam and Manipur, 75 percent of the areas covered under Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) in 2018 have been removed from it.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has allocated Rs. 4800 crores for the year 2022-23 to 2025-26 for the Northeast and there is an increase of about 162 percent in the budget. He said that the 10 percent Gross Budgetary Support Scheme has greatly benefited the development of the Northeast. An allocation of Rs. 1500 crore has been made in PM-DevINE (Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region) for 2022-23 and Rs. 6600 crores for 2025-26. An Inter-ministerial task force has been formed for agriculture, 8 ropeways have been taken up under the National Ropeway Development Programme, and the budget of the DoNER Ministry has increased by 153 per cent. Under the National Edible Oil Mission, Rs. 234 crores have been allocated in the Northeast alone to give priority to palm oil. Along with this, 32 projects worth Rs. 1713 crore have been approved under the Special Infrastructure Development Plan of Northeast. Among the achievements of North Eastern Development Finance Corporation, schemes worth Rs. 5490 crores have been approved from January 2023 to December 2023. He said that under the SAMBHAV scheme, work is being done to provide basic facilities to 75 Gram Panchayats and councils of 42 districts of 8 states.
The Union Home Minister said that we should increase the use of NESAC and it can be used to make disaster, water management and administration people-oriented and modern. He said that the Modi government has also done infrastructure expansion in the Northeast. In the last 10 years, the Modi government has invested Rs. 81,000 crores in railways, Rs. 48,000 crores in road connectivity and 5196 km long roads have been constructed in the Northeast under the Bharat Mala project. Under the UDAN scheme, 8 new airports have been constructed and 71 new air routes have been started in these 10 years. Shri Shah said that if Northeast becomes self-reliant in organic products, dairy farming, fishing and egg production, then 13 lakh people can be given employment in these 4 sectors alone. He said that development of the region alone is not enough, but along with the region, there should also be development of the individual and for this Industrial production and agriculture are the only options. Shri Shah said that when India is going to become a 5 trillion-dollar economy, the Northeast should also set a target of giving its Lion's share in this effort and when the whole of India becomes completely developed and self-reliant in 2047, then our North-East will also become fully developed and self-reliant.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি শ্বিলঙত উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ ৭১ সংখ্যক পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১০টা বছৰ উত্তৰ-পূবৰ বাবে সোণালী বৰ্ষ হৈ পৰিছে
মোদী চৰকাৰে এক্ট ইষ্ট, এক্ট ফাষ্ট, এক্ট ফাৰ্ষ্ট নীতিকলৈ অগ্ৰসৰ হৈছে
মোদী চৰকাৰৰ দিনত হিংসাৰ পথৰ পৰা আঁতৰি উত্তৰ-পূব শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়িছে
মোদীজীৰ নেতৃত্বত, এক্ট ইষ্ট নীতিৰ অধীনত, উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ ভূমিকা তথা পৰিসৰ বৃদ্ধি পাইছে, উন্নয়ন তেতিয়াহে সম্ভৱ হয়, যেতিয়া শান্তি তথা সমৃদ্ধিয়ে সহাৱস্থান কৰে আৰু ইয়াৰ বাবেই মোদী চৰকাৰে বহু শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে
মোদীৰ কাৰ্যকালত উত্তৰ-পূবত হিংসাত্মক ঘটনা ৭৩% হ্ৰাস পাইছে
আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ফলত উত্তৰ-পূবৰ পৰা দিল্লী তথা ভাৰতৰ বাকী অংশৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস পোৱাই নহয়, মনৰ দূৰত্বও হ্ৰাস পাইছে
জৈৱিক সামগ্ৰী, মীন পালন, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী আৰু কণী উৎপাদনৰ ৪ টা খণ্ডই ১৩ লাখ লোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব
গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ বিত্তীয় ঘাটি হ্ৰাস কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছে, এখন ড্ৰাগছ মুক্ত উত্তৰ-পূবৰ লগতে এনইএছএচিৰ জৰিয়তে পানীৰ ব্যৱস্থাপনা শক্তিশালী কৰিব লাগিব
19 JAN 2024 5:12PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি শ্বিলঙত উত্তৰ-পূব পৰিষদ(এনইচি)ৰ ৭১ সংখ্যক পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰে।ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১০ বছৰ ৭৫ বছৰীয়া স্বাধীনোত্তৰ কালৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বছৰ হিচাবে বিবেচিত হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদীজীৰ নেতৃত্বত এই ১০টা বছৰত উত্তৰ-পূবৰ পৰা দিল্লী তথা ভাৰতৰ বাকী অংশৰ মাজৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় দূৰত্ব হ্ৰাস পোৱাই নহয়, মনৰ দূৰত্বও বহু খিনি হ্ৰাস পাইছে। বিভিন্ন জাতি, ভাষা, সীমা বিষয়ক বিষয়ক আৰু উগ্ৰপন্থী সমস্যাৰ সন্মুখীন হোৱাৰ অন্তত উত্তৰ-পূবে এই ১০টা বছৰত শান্তিৰ এক নতুন আৰু দীঘলীয়া যুগৰ পৰিবেশ লাভ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যদি উত্তৰ-পূবৰ বাবে এই ১০টা বছৰ দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ সৈতে তুলনা কৰা হয়, তেন্তে এই দশকক নিশ্চিতভাৱে উত্তৰ-পূবৰ বাবে সোণালী কাল হিচাপে গণ্য কৰিব পাৰি। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি সদায় উত্তৰ-পূবক ভাৰতৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হিচাপে বিবেচনা কৰি আহিছো, অটলজীৰ সময়ত উত্তৰ-পূবক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল আৰু আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীজীৰ উদ্যোগত এক্ট ইষ্ট, এক্ট ফাষ্ট, এক্ট ফাৰ্ষ্ট নীতিক আধাৰ কৰি উত্তৰ-পূবৰ বাবে এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হৈছে। এই ৩ টা মন্ত্ৰৰ সৈতে ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰালয়ত উত্তৰ-পূবক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ হকে কাম কৰি অহা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ ৫০ বছৰত উত্তৰ-পূব পৰিষদে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যক এক কৌশলগত মঞ্চ প্ৰদান কৰি অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ সমস্যাৰ সৰল সমাধান সূত্ৰ উলিওৱাত সহায় কৰি আহিছে। এই ৫০ বছৰত এই অঞ্চলত ১২০০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৭০০ মেগাৱাট শক্তি প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে আৰু এনইচিৰ নিৰ্দেশনাত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিভা বিকাশৰ বহু প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহ কয় যে মোদীজীৰ নেতৃত্বত এক্ট ইষ্ট নীতিৰ অধীনত এনইচিৰ ভূমিকা আৰু পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বিগত কেইটামান বছৰত মোদী চৰকাৰে এই অঞ্চলত আইন-শৃংখলা, উগ্ৰপন্থীৰ সমস্যা আৰু সীমান্তৰ সমস্যাসমূহ সমাধান কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ সফলতা অৰ্জন কৰিছে। ইয়াৰ লগতে উত্তৰ-পূব মহাকাশ প্ৰয়োগ কেন্দ্ৰ (এনইএছএচি) ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰশাসনত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ পথ সূচল কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ভাষা, সংস্কৃতি, খাদ্য, পোছাক আৰু প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্যই এই অঞ্চলক এক বিশ্বব্যাপী পৰ্যটনৰ উল্লেখনীয় স্থান কৰি তুলিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৬ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৪০ বছৰৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনইচিৰ পূৰ্ণাংগ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাবে উক্ত বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰিছিল। ইয়াৰ পিছত, মোদীজীয়ে যোৱা ১০ বছৰত ৫০বাৰতকৈও অধিক বাৰ ইয়ালৈ আহিছে আৰু সমগ্ৰ দেশৰ সন্মুখত এই অঞ্চলৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে দিয়া অগ্ৰাধিকাৰ বিষয়ে স্পষ্ট ধাৰণা দাঙি ধৰিছে আৰু সেইমতে কাম কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলেও ইয়ালৈ ৫০০ বাৰতকৈও অধিকবাৰ আহিছে আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ গৌৰৱ, ভাষা, সংস্কৃতি, সাহিত্য, সংগীত, পোছাক আৰু খাদ্যক চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে সমৃদ্ধ কৰাই নহয়, সমগ্ৰ ভাৰতক এইবোৰৰ বিষয়ে জানিবলৈ সুযোগ দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূবত শান্তি আৰু স্থিৰতা স্থাপনৰ বাবে কেইবাটাও উল্লেখনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি এনইচিৰ ইয়াৰবুক-২০২৪ও মুকলি কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে সকলো ৰাজ্যক মুঠ বিত্তীয় ঘাটি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু কয় যে মণিপুৰ, অসম, নাগালেণ্ড আৰু ত্ৰিপুৰাই এই দিশত ভাল ফলাফল দেখুৱাইছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ড্ৰাগছমুক্ত কৰি তুলিবলৈ আৰু এনইএছএচি ব্যৱহাৰ কৰি পানী ব্যৱস্থাপনাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সকলোৱে গুৰুত্ব দিব লাগিব। ডাঙৰ হ্ৰদ নিৰ্মাণ কৰি আৰু সেইবোৰত বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণ কৰি আমি পৰ্যটকক আকৰ্ষিত কৰাৰ লগতে খোৱাপানী আৰু জলসিঞ্চনৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা পানীৰ চাহিদা পূৰণ কৰিব পাৰোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ ন্যায় ব্যৱস্থাক অধিক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ অৰ্থে মোদীজীৰ নেতৃত্বত ৩ খন নতুন আইন অনা হৈছে আৰু চৰকাৰী অধিসূচনাৰ পিছত আমাৰ অপৰাধী ন্যায় ব্যৱস্থা সমগ্ৰ বিশ্বৰ আটাইতকৈ আধুনিক তথা বৈজ্ঞানিক অপৰাধী ন্যায় ব্যৱস্থা হিচাবে পৰিগণিত হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ উত্তৰ-পূবত ১১১২১ টা হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হৈছিল, ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৩ চনলৈ সংঘটিত হিংসাত্মক ঘটনা ৩১১৪ টালৈ হ্ৰাস পাইছে, যি হ্ৰাসৰ পৰিমাণ ৭৩ শতাংশ । শেহতীয়া সময়ছোৱাত নিৰাপত্তা বাহিনীৰ জোৱানৰ মৃত্যুৰ সংখ্যাও ৪৫৮ ৰ পৰা ১৩২ লৈ, অৰ্থাৎ ৭১ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে, অসামৰিক লোকৰ মৃত্যু ৮৬ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই এলেকাটোত বিদ্ৰোহৰ ঘটনাও হ্ৰাস পাইছে।
যোৱা ৫ বছৰত উগ্ৰপন্থী সংগঠনৰ ৮৯০০ ৰো অধিক কেডাৰে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে আৰু মূলসুঁতিলৈ উভতি আহিছে । তেওঁলোকে সমগ্ৰ দেশকে এটা বাৰ্তা দিছে যে শান্তি তথা সমৃদ্ধি একেলগে জড়িত হৈ থাকে আৰু সেইবোৰৰ অবিহনে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়ন সম্ভৱ হ'ব নোৱাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূবত শান্তি আৰু স্থিৰতা ঘূৰাই অনাৰ বাবে মোদী চৰকাৰে ৯ খন চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে আৰু আইন-শৃংখলা সম্পৰ্কীয় বহু অমীমাংসিত সমস্যাৰ সমাধান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে অসম আৰু মণিপুৰৰ কিছু অংশৰ বাহিৰে ২০১৮ চনত সামৰিক বাহিনী বিষেষ ক্ষমতা আইন(এএফএছপিএ)ৰ অধীনত থকা ৭৫ শতাংশ অঞ্চলক ইয়াৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ উত্তৰ-পূবৰ বাবে ৪৮০০ কোটি টকা আৱণ্টন কৰিছে আৰু বাজেটত ধনৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১৬২ শতাংশ বৃদ্ধি কৰিছে। ১০ শতাংশ মুঠ বাজেট সমৰ্থন আঁচনিয়ে উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নত যথেষ্ট লাভাৱান্বিত কৰিছে বুলিও তেওঁ কয় । উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়নমূলক উদ্যোগৰ ফলতে ২০২২-২৩ বৰ্ষত ১৫০০ কোটি টকা আৰু ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ বাবে ৬৬০০ কোটি টকা আৱণ্টন দিয়া হৈছে। কৃষিৰ বাবে এটা আন্তঃমন্ত্ৰালয় টাস্ক ফ'ৰ্চ গঠন কৰা হৈছে, ৰাষ্ট্ৰীয় ৰ'পৱে উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৮ টা ৰ'পৱেৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে, ৰাষ্ট্ৰীয় খোৱা তেল মিছনৰ অধীনত ড'নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ বাজেট ১৫৩ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, পাম তেলক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ কেৱল উত্তৰ-পূবৰ বাবে ২৩৪ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছে। তদুপৰি, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনিৰ অধীনত ১৭১৩ কোটি টকাৰ ৩২ টা প্ৰকল্পত অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূব উন্নয়ন বিত্ত নিগমৰ সাফল্যক গতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে ২০২৩ চনৰ ১ জানুৱাৰীৰ পৰা ২০২৩ চনৰ ডিচেম্বৰ লৈকে ৫৪৯০ কোটি টকাৰ আঁচনি অনুমোদিত হৈছে। সম্ভাৱ আঁচনিৰ অধীনত ৮ খন ৰাজ্যৰ ৪২ খন জিলাৰ ৭৫ খন গাওঁ পঞ্চায়ত আৰু পৰিষদক মৌলিক সুবিধাসমূহ প্ৰদান কৰাৰ অৰ্থে কাম কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আমি উত্তৰ-পূব মহাকাশ প্ৰয়োগ কেন্দ্ৰ (এনইএছএচি)ৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা উচিত আৰু ইয়াক দুৰ্যোগ, পানীৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰশাসনক জনমুখী তথা আধুনিক কৰি তোলাত ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূবত আন্তঃগাঁথনিৰো সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। উত্তৰ-পূবত যোৱা ১০ বছৰত মোদী চৰকাৰে ভাৰতমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত ৰে'লৱেত ৮১,০০০ কোটি টকা, পথ সংযোগত ৪৮,০০০ কোটি টকা আৰু ৫,১৯৬ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰিছে। উড়ান আঁচনিৰ অধীনত, ৮ টা নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ৭১ টা নতুন বিমান পথ আৰম্ভ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যদি উত্তৰ-পূব জৈৱিক সামগ্ৰী, দুগ্ধ পালন, মৎস্য আৰু কণী উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী হয়, তেন্তে কেৱল এই ৪ টা খণ্ডতে ১৩ লাখ লোকে নিযুক্তি লাভ কৰিব পাৰিব। তেওঁ কয় যে কেৱল অঞ্চলটোৰ উন্নয়নেই যথেষ্ট নহয়, অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ লগতে ব্যক্তিৰ উন্নয়নো হোৱাটো কাম্য। ইয়াৰ বাবে ঔদ্যোগিক উৎপাদন আৰু কৃষিয়েই একমাত্ৰ বিকল্প। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যিটো সময়ত ভাৰতে ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিত পৰিণত হ'বলৈ গৈ আছে, তেতিয়া উত্তৰ-পূবেও এই প্ৰচেষ্টাত নিজৰ সিংহভাগ অৰিহণা যোগোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা উচিত। যেতিয়া ২০৪৭ চনত সমগ্ৰ ভাৰত সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত আৰু স্বাৱলম্বী হয়, তেতিয়া আমাৰ উত্তৰ-পূবো সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ পৰিব ।