ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে বালজেক বিমানবন্দৰ, তুৰাত আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰাৰ লগতে নতুন সংহত প্ৰশাসন কমপ্লেক্স তুৰাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাই মহিলাসকলৰ প্ৰতি অধিক আত্মবিশ্বাস কঢ়িয়াই আনে: ৰাষ্ট্ৰপতি মুৰ্মু
16 JAN 2024 1:56PM by PIB Guwahati
আজি মেঘালয়ৰ তুৰা বালজেক বিমানবন্দৰত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। তেওঁ কাৰ্যতঃ নতুন সংহত প্ৰশাসন কমপ্লেক্স টুৰাৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে।
সভাত সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে সামাজিক, অৰ্থনৈতিক, ৰাজনৈতিক আৰু আধ্যাত্মিক ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ সৱলীকৰণ দেশৰ বাবে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰাৰ বাবে অপৰিহাৰ্য। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ মহিলাসকলে প্ৰতিৰক্ষা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, ক্ৰীড়া, শিক্ষা, উদ্যোগ, কৃষি বা আন যিকোনো ক্ষেত্ৰতে আন মহিলাসকলৰ বাবে এক প্ৰভাৱ পেলাইছে আৰু পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। তেওঁলোকক কেৱল কিছুমান শব্দ আৰু উৎসাহৰ লগতে আগুৱাই যাবলৈ সাহস দিয়াৰ প্ৰয়োজন।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশৰ ধাৰণাটো কেৱল তেতিয়াহে ৰূপায়ণ কৰিব পাৰি যেতিয়া মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ বাচনি কৰাৰ স্বাধীনতা লাভ কৰে। অৰ্থনৈতিক স্বাধীনতাৰ সৈতে, এইটো কিছু পৰিমাণে বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাই মহিলাসকলৰ ওপৰত অধিক আত্মবিশ্বাস আনিছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে দেশৰ আৰ্থ-সামাজিক বিকাশত মহিলাসকলে যাতে সক্ৰিয়ভাৱে আৰু বৃহৎ সংখ্যাত অৱদান আগবঢ়ায় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো সম্ভৱ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। কৰ্মশক্তিত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ উন্নত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। চৰকাৰে কেৱল মহিলাসকলৰ সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা নাই, লগতে তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। অৱশ্যে, মহিলা সৱলীকৰণৰ দিশত এতিয়াও বহুদূৰ আগবাঢ়িব লাগিব। তেওঁ লোকসকলক তেওঁলোকৰ চাৰিওফালৰ মহিলাসকলৰ মূল্য আৰু গুণাগুণ চিনাক্ত কৰা আৰম্ভ কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আত্ম-সহায়ক গোটৰ সদস্যসকলক আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু লগতে আন মহিলাসকলৰ হাতত ধৰি তেওঁলোকক আগুৱাই নিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে এইটো কেৱল তেওঁলোকৰ যাত্ৰা নহয় বৰঞ্চ আমাৰ দেশৰ বহু সংখ্যক মহিলাৰ যাত্ৰা, যিসকলে এতিয়াও তেওঁলোকৰ ঘৰৰ চাৰিবেৰৰ বাহিৰত থকা সুযোগবোৰ অন্বেষণ কৰিব পৰা নাই। তেওঁলোক নিজৰ অঞ্চল আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ আন মহিলাসকলৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা হ'ব লাগিব।

President's Secretariat
President of India interacts with the members of self help groups at Baljek airport, Tura as well as lays the foundation stone for the new integrated administration complex, Tura
Economic self-reliance brings a greater self-confidence in women: President Murmu
16 JAN 2024 1:56PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu interacted with the members of Self Help Groups at Baljek Airport, Tura, Meghalaya today (January 16, 2024). She also virtually laid the foundation stone for the new Integrated Administration Complex, Tura.
Addressing the gathering, the President said that the empowerment of women in social, economic, political and spiritual spheres is essential for the country to realise its vision of becoming a developed nation by 2047. She underlined that India’s women are making a mark and paving way for other women in every field whether it is defence, science and technology, sports, education, entrepreneurship, agriculture, or any other field. They just need some words and small actions of encouragement, a pat on the back.
The President said that the idea of women-led-development can be implemented only when the women get the freedom to make their choices. With economic independence, this has become a reality to some extent. Economic self-reliance brings a greater self-confidence in women.
The President said that the Government of India is making every possible effort to ensure that women contribute actively and in large numbers in the socio-economic development of the country. Several steps have been taken to improve women's participation in the work-force. The Government has not only taken several steps for the social and economic development of women, but has also taken major steps towards ensuring their political participation. However, there is still a long way to go in the direction of women empowerment. She urged people to start recognizing the value and qualities of the women around them and support them.
The President urged the members of SHGs to keep moving ahead and also hold the hands of other women to take them forward. She said that this is not their journey alone but that of a large number of women in our country who are yet to explore the opportunities that lay beyond the four walls of their homes. They must become an inspiration for other women of their region and the nation.
Please click here to see the President's Speech