প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী গান্ধীনগরদা পাংথোকপা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ 2024 হৌদোকপগী থৌরমদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
10 JAN 2024 3:04PM by PIB Imphal
মোজাম্বিক্কী রাস্ত্রপতি, শ্রী ফিলিপ ন্যুসী, তিমোর লেস্তেগী রাস্ত্রপতি, শ্রী হোজে রামোস হোর্তা, জেক রিপব্লিক্কী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী পেতর ফ্যালা, ভিএৎনামগী উপ-প্রধান মন্ত্রী, শ্রী ত্রান লু ক্বাং, গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রত, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেলসু ঙসিগী থৌরম অসিদা অতোপ্পা মীথুংলেন কয়া অমদি ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঐহাক্না ইং 2024 অসিগীদমক্তা পুম্নমক্কী মফমদা থম্মোই শেংনা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ভারতনা হন্দক্তা মশাগী নিংতম্বগী চহি 75 মপুং ফাখ্রে অমসুং হৌজিক্না লৈবাক্না নিংতম্বা ফংবগী চহি চাম্মা মপুং ফারকপা ওইনা মথংগী চহি 25কী মনুংদা মশাগী পান্দমশিং ফংনবা থৱাই য়াওনা চঙশিল্লি। মসিগী চহি 25কী মতমসিদি ভারতকী অমৃত কালগী মতম্নি। মসিনা অনৌবা ৱারেপ, অপাম্বা অমসুং লেপ্তনা মায় পাকপা ঙম্বগী মতম অমা তাক্লি। অমৃত কালগী মনুংদা পাংথোকখিবা অহানবা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎকী মরু ওইবা য়াম্না লৈখি। সম্মিৎ অসিদা ঐখোয়গা শরুক য়ামিন্নরিবা লৈবাক 100 হেনবগী মীহুৎশিং অসিদি ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেলগী মমল নাইদ্রবা খোঙলোইশিংনি। ঐহাক্না পুম্নমকপু তরাম্না ওকচবগা লোয়ননা থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেৎসকী রাস্ত্রপতি, ঐচ.আর.ঐচ. শৈখ মোহম্মদ বিন জায়েদ অল নাহ্যান্না সম্মিৎ অসিদা শরুক য়াবনা ঐখোয়দা য়াম্না নুংঙাইবা অমা ফাওহল্লি। মহাক্না থৌরম মপু ওইনা শরুক য়াবসিনা ভারত অমসুং UAEগী মরীনা মপাঙ্গল হেন্না কনখৎলকপগী ময়েক লারবা খুদম অমা ওইরি। ঐখোয়না ঙৈহাক্কী মমাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোন তাখ্রে। মহাক্না ভারতকীদমক্তা খল্লিবা ৱাখল্লোন অমসুং শৌগৎলিবা অসিবু ঐখোয়না য়াম্না লুনা লৌজৈ। মহাক্না হায়খিবগী মতুং ইন্না, ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ অসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোনগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং ইনভেস্তমেন্তকা মরী লৈনবা ৱারী-ৱাতাইগী মালেমগী ফম্বাক ওইরক্লি। সম্মিৎ অসিগী মনুংদা ভারত-UAEনা ফুদ পার্ক শেমগৎপা, রিন্যুএবল ইনর্জীগী লমদা তেংবাংনবা হেনগৎপা অমসুং ইন্নোভেতিব ওইবা হেল্থকেয়রগী হীরমদা ইনভেস্ত তৌবগা মরী লৈনবা য়ানচে কয়া অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে। ভারতকী পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা বিলিয়ন দোল্লর কয়া UAEগী কম্পেনী কয়ানা ইনভেস্ত তৌগনি হায়বগী ৱাফমসু য়াখ্রে। UAEগী সোভরেন ৱেল্থ ফন্দনা গিফ সিতীদা থবক পায়খৎপা হৌরগনি। ত্রান্সৱর্ল্দ কম্পেনীশিংনা এয়র্ক্রাফ অমসুং জহাজ লীজ তৌবগী থবকশিংসু হৌরগনি। ভারত অমসুং UAEগী মরী ফগৎলক্লিবা অসিদি ঐচ.আর.ঐচ. শৈখ মোহম্মদ বিন জায়েদ অল নাহ্যানগী হোৎনজমন্ননি হায়না ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙরাং মোজাম্বিক্কী রাস্ত্রপতি, হিস এক্সেলেন্সী শ্রী ফিলিপ ন্যুসিগা য়াম্না কুপ্না ৱারী শাজখি। মহাক্কী ওইনদি গুজরাত্তা লাকপসি হৌখিবা মতমগী থৌদোক কয়া অমা নীংশিংহল্লি। মহাক অসি IIM অহমেদবাদকী এলুম্নাই অমসু ওইরিবনি। ভারতকী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা অফ্রিকান য়ুনিয়ন্না G20গী পর্মানেন্ত মেম্বর ওইখিবসি য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। রাস্ত্রপতি ন্যুসীগী খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী বাইলেতরেল মরীবু হেন্না চেতশিলহনবতা নত্তনা ভারত অমসুং অফ্রিকাগী মরীবুসু হেন্না নকশিন্নহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না জেক রিপব্লিক্কী প্রধান মন্ত্রী, হিস এক্সলেন্সী শ্রী পেতর ফ্যালাবু লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রী ওইনা লাকপা অহানবা খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। মহাক্না ভারত্তা মমাংদসু লাক্লম্লে। অদুবু হন্দক্কী খোঙচৎ অসিনা প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা অহানবা ওইনা লাকপনি। জেক অমসুং ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎকী মরক্তা লৈনরিবা মরীনা তেক্নোলোজী অমসুং ওতোমোবিল সেক্তরদা মরু ওইনা তেংবাংনবগী মতৌ অমা উবা ফংলি। হিস এক্সেলেন্সী পেতর ফ্যালাগী খোঙচৎ অসিনা লৈবাক অনিগী মরী হেন্না চেৎশিলহনগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ঐখোয়গী মফমসিদা হায়নবা অমা লৈ – “অতিথী দেবো ভবা” অমসুং হন্দক্কী খোঙচৎ অসিনা প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা ভারতকী অহানবা খোঙচৎ ওইবসিদা, অদোম্না নুংঙাইরবা অমসুং নীংশিংনীংঙাই ওইরবা থৌওং কয়াগা লোয়ননা হনখিগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নোবেল ফংলবা অমসুং তিমোর লেস্তেগী রাস্ত্রপতি, শ্রী হোজে রামোসপু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি। মহাক্কী গান্ধীনগর খোঙচৎ অসি য়াম্না অখন্নবা অমা ওইরি, মসিগী মরমদি মহাক্কী লৈবাক্কী নিংতম ইহৌদা মহাক্না মহাত্মা গান্ধীগী হিংশা তৌদবা হায়বা ৱাখল্লোনবু খুৎলায় ওইনা শিজিন্নখিবননি। তিমোর লেস্তেগা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরী অসিদি ASEAN অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী ওইনা য়াম্না মরু ওইরি।
মরুপশিং,
ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসিনা হন্দক্তা চহি 20 মপুং ফাখ্রে। হৌখিবা চহি 20সিদা সম্মিৎ অসিনা অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া পুথোকখি। মসিনা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং রিতর্ন্সকী অনৌবা থোঙ কয়াসু হাংখি। হন্দক্কী চহিগী সম্মিৎ অসিগী থীম্না “গেতৱে তু দি ফ্যুচর” ওইরি। 21শুবা চহি-চাগী য়াইফরবা মতমদি ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নদুনা ফংবা ঙমগনি। ভারতনা মখোয়গী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা, মালেমগী তুংগী মতমগী থৌরাং অমা লান্থোকখ্রবনি অমসুং মসিবু হন্দক্কী ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ অসিনা অমুক্কা হন্না শাফু পীরি। ভারতনা I2U2 অমসুং অতোপ্পা মলতিলেতরেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্কী মরী হেন্না চেৎশিনহল্লি। মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগী ওইনদি ‘ৱান ৱর্ল্দ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর’গী ৱাখল্লোন অসিনা তঙাই ফদবা মচং অমা হৌজিক ওইরি।
মরুপশিং,
খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লিবা হৌজিক্কী ৱর্ল্দ ওর্দর অসিদা ভারতনা ‘মালেমগী মরুপ’ অমগী থৌদাং লৌদুনা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি। ঙসিদি, মান্ননা পাম্বা পান্দমশিং থমদুনা ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা মালেমদা ফাওহল্লে। ভারতনা মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা খোঙফম চেৎপা অমসুং কন্না হোৎনবা অসিনা মালেম্বু তেক কায়দবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা অমা ওইহল্লে। মালেম্না ভারতপু তংদু লৈতানা লৈবগী মরু ওইবা য়ুম্বী অমগুম্বা য়েংলি। থাজবা য়াবা মরুপ অমা, মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা চাউখৎ থৌরাং পুরকপদা থাজবা থম্বা মরুপ অমা, মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালদা থাজবা থম্বা খোঞ্জেল অমা, মালেমগী শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৌনবা ইঞ্জিন অমা, ৱারোইশিন কয়া পুরকপা ঙম্বা তেক্নোলোজী হব অমা, তেলেন্ত লৈবা নহাশিংগী পাৱরহাউস অমা অমসুং মীয়ামগী অপাম্বা পীবা ঙম্বা গনতন্ত্রা অমা ওইনা মালেম্না ঐখোয়বু উরি।
মরুপশিং,
ভারতকী মীওই বিলিয়ন 1.4গী প্রাইওরিতী অমসুং মঙলান অমসুং মখোয়না মীওইবদা য়ুম্ফম ওইদুনা চাউখৎ থৌরাং পাংথোকপগী থৌওংদা থাজবা অমসুং ইনক্লুসিব অমসুং মান্নবা থাক্তা সরকারনা খোঙফম চেৎলিবা মতৌ অসিগা লোয়নদুনা মসিনা মালেমগী নুংঙাই য়াইফ অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী মরু ওইবা ৱাফম অমা ওইরি। ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন অমা ওইরে, অদুবু চহি 11গী মমাংদা ঐখয়না তরাশুবা থাক্তা লৈরম্বনি। মালেমগী অচৌবা রেতিং এজেন্সী কয়ানা ভারতনা চহি খরগী মনুংদা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন অমা ওইরগনি হায়না য়েৎনবা লৈতনা হায়নরি। তংদু লৈতাদবগী ফিভম কয়া লৈরবসু, ঐখোয়না পান্দম অসি শোইদনা ফংগনি হায়না থাজবা পীজরি। মালেম্না ভারতপু থাজবগী মঙাল অমা ওইনা উনরি। ভারতকী পারিওরিতী ময়েক য়াম্না শেংলে। ঙসিগী ভারতকী প্রাইওরিতীশিংদি সস্তেনেবল ইন্দস্ত্রী, মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, ন্যু এজ স্কিল, ফ্যুচরিস্তিক তেক্নোলোজী, AI অমসুং ইন্নোভেসন, গ্রীন হাইদ্রোজেন, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং সেমিকন্দক্তরনি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল ত্রেদ শোদা মসিগুম্বা অপুনবা ইকোসীস্তেম অসিগী শক্তম অমসু ঐখোয়না উবা ফংগনি। মীয়াম্না মসি য়েংবীয়ু হায়না ঐহাক্না হায়জরি। গুজরাতকী স্কুল অমসুং কোলেজকী মহৈরোইশিংনা মসিগী খুদোংচাবা অসি মাঙহনবীগনি। ত্রেদ শো অসিদা ঙরাং হিস এক্সেলেন্সী ন্যুসী অমসুং হিস এক্সলেন্সী রামোস হোর্তাগা ঐহাক্কা মগুন লৈরবা মতম খরা লেনমিন্নখি। ত্রেদ শো অসিদা ই-মোবিলিতী, স্তার্তঅপ, ব্লু ইকোনোমী, গ্রীন ইনর্জী অমসুং স্মার্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা সেক্তর কয়াদা মালেমগী অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা পুথোকপা পোত্থোক কয়া অমা উৎলি। সেক্তরশিং অসিদা ইনভেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা কয়া ত্রেদ শো অসিনা পীরি।
মরুপশিং,
মালেমগী ফিভমগী মতাংদা অদোম পুম্নমক্না খঙলবনি। মসিগুম্বা শিংনবা কয়া অসিগী মাইয়োক্তা, ভারতনা হৌখিবা দিকেদশিংদা পায়খৎখিবা রিফোর্ম কয়ানা মরম ওইরগা ভারতকী শেন্মিৎলোন্না নীংহন্নবা লৈতবা মতৌ অমসুং শাহৌ লৌবগী থৌওং লেপ্তনা পাংথোকখি। রিফোর্মশিং অসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী মতিক, তৌবা ঙম্বগী মতৌ অমসুং চাংয়েংনবগী মতৌবুসু হেনগৎহল্লে।
রিকেপিতেলাইজেসন অমসুং IBCগী মতেংদগী ভারতনা মশাগী বেঙ্কিং সীস্তেম্বু মালেমগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা অমা ওইহল্লে। ইজ ওফ ব্যুজিনেস্তা অহেনবা মিৎয়েং চঙবদগী, ঐখোয়না কমপ্লাইএন্স লিশিং 40 লৌথোক্তুনা কারবার তৌবদা লাইথোকহল্লে। GSTনা তেক্সেসনগী অৱাবা কয়া কোকহল্লে। ঐখোয়না ভারত্তা গ্লোবাই সপ্লাই চেনবু মখল য়ামহনবগী অফবা ফিভম অমা শেম্লে। ঐখোয়না হন্দক্তা FTA 3গী খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং মসিনা ভারতপু মালেমগী কারবারগী খ্বাইদগী পাম্নবা পন্থুংফম অমসু ওইহল্লে। FTAশিং অসিগী মরক্তগী অমদি UAEগা খুৎয়েক পীনখিবনি। ঐখোয়না ওতোমেতিক রুতকী খুত্থাংদা সেক্তর কয়া অমা FDIগীদমক্তা হাংদোক্লে। ঙসিসি ভারতনা ইনফাস্ত্রকচরদা রেকোর্দ ওইরবা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। ভারতকী কেপেক্স অসিসু মমাংগী চহি 10দা শরুক 5 হেনগৎলে।
মরুপশিং,
ভারতনা গ্রীন অমসুং ইনর্জীগী অতোপ্পা মহুৎ শিনবা য়াবা থৌওংশিংগী মতাংদা খোঙফম হন্দনা থবক পায়খৎলি। লৈবাক্কী রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতীদা শরুক অহুম হেনগৎলে। দিজিতেল ইন্দিয়া মিসন্না পুন্সি অমসুং কারবার কয়াবু নুংঙাইহল্লে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা অহোঙবা মোবাইল অমসুং দেতানা মরম ওইরগা দিজিতেল ইনক্লুজনগী অনৌবা ইহৌ অমা লাকখ্রে। খুঙ্গংশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহনবা অমসুং 5G খোঙজেল য়াঙনা শন্দোকপনা ভারত মচাশিংগী পুন্সি য়াম্না নুংঙাইহল্লে। ঙসিদি, ঐখোয়না মালেমগী স্তার্তঅপকী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা ইকোসীস্তেম অমা ওইরে। ঙসিদি ভারত্তা রেজিস্তর তৌরবা স্তার্তঅপ লাক্ষ 1.15 লৈরে অমসুং ভারতকী অপুনবা এক্সপোর্ত্তসু রেকোর্দ ইবা মশিংদা হেনগৎখ্রে।
মরুপশিং,
ভারত্তা লাক্লিবা অচৌবা অওনবা অসিনা মীয়ামগী পুন্সি মহিং হেন্না নুংঙাইহনবতা নত্তনা মীয়ামদা মপাঙ্গলসু হাপ্লি। ঐখোয়গী সরকারগী মমাংগী চহি 5তা মীওই করোর 13.5 হেনবনা লাইরবগী খয়াত্তগী মপান থোক্লকখি অদুগা মিদ্দল ক্লাসশিংগী চাগাগী চাংচৎসু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ভারত্তা নুপীগী ৱর্কফোর্স্না চাউখৎ থৌরাংগী লমদা শরুক য়াবগী মশিংনা রেকোর্দ ওইনা হেনগৎলক্লি। মসিগুম্বা ইথিল অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অদোম খুদিংনা ভারতকী ইনভেস্তমেন্ত খোঙচৎ অসিগী শরুক ওইবীনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
ভারতকী লোজিস্তিক্স অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন লাইহনবগী থৌশিল থৌরাং কয়াবু মতমগা চুননবা ঐখোয়না কন্না হোৎনরি। লৈবাক্কী এয়রপোর্ত মশিংনা দিকেদ অমগী মনুংদা 74দগী 149দা হেনগৎখ্রে। ভারতকী ন্সেনল হাইৱে নেতৱর্ক অসিনা শরুক অনি থোক্না হেনগৎখ্রে, মেত্রো নেতৱর্ক্তা শরুক অহুম হেনগৎখ্রে, দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরশিংনা গুজরাত, মহারাস্ত্রা অমসুং নোংপোকথংবা সমুদ্র তোর্বানশিংবু শম্নহল্লি। চপ মান্নবা মতমসিদা, নেস্নেল ৱাতরৱেজ কয়াগী মতাংদা ভারত্তা থবক পায়খৎলি। পোর্ত তর্নঅরাওন্দ তাইম অসিদি ঙসিদি মতমদা অতোপ্পশিংগা মতিক চানা চাংয়েংনবা ঙম্লে। ভারত-মিদ্দল ইস্ত য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর অসিনা অদোমগুম্বা ইনভেস্তরশিংগী মফমদা কারকারগী মশক থোকপা খুদোংচাবা কয়া পীগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী কাচিন কোয়া খুদিংদা ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসিনা মসিগী থোঙনি, তুংগী মতমদা চঙশিন্নবা থোঙনি। অদোম্না ভারত্তা ইনভেস্ত তৌবখক নত্তে, অদোম্না নহা ওইরিবা ক্রিএতর অমসুং কঞ্জ্যুমর কয়াগী তুংগী চারোন শুরোন অমসু শেম্লিবনি। অদোমগা ভারতকী মিৎয়েং শানবা নহা ওইরিবা চারোন শুরোনশিংগা তেংবাংনবনা অদোম্না খল্লুদবা মহৈ কয়া অমা ফংবা ঙমগনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমকপু ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ অসিদা শরুক য়াবগীদমক্তা থম্মোই শেংনা অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। ঐহাক্না থআজবা পীজরি, অদোমগী মঙলানগা ঐহাক্কী পান্দমগা মান্নৈ। অদোমগী মঙলান্না চাউরিবমখৈ, ঐহাক্কী পান্দমশু পাকথোক-চাউথোক্লক্কনি, লাকপীয়ু, মঙলান থম্বীয়ুঃ মসিগুম্বা মঙলান অসিবু মঙফাওনহন্নবা লৈবাক অসিদা মতিক চাবা খুদোংচাবা অমসুং তাঞ্জা কয়া লৈরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Vibrant Gujarat Summit 2024 in Gandhinagar, Gujarat
10 JAN 2024 3:04PM by PIB Delhi
His Excellency Mr. Filipe Nyusi, President of Mozambique; His Excellency Mr. Ramos-Horta, President of Timor-Leste; His Excellency Mr. Petr Fiala, Prime Minister of the Czech Republic; Governor of Gujarat Acharya Devvrat Ji; the popular Chief Minister Bhupendrabhai Patel; distinguished guests from Bharat and abroad; other dignitaries; ladies and gentlemen,
I extend my heartfelt wishes to all of you for the year 2024. Bharat recently marked its 75th year of independence and is now diligently working towards its goals for the next 25 years, aiming to achieve developed status by the centennial celebration of our nation's independence. This 25-year tenure is the period of 'Amrit Kaal' for Bharat. It signifies a period of fresh aspirations, new resolutions, and continual achievements. This first Vibrant Gujarat Global Summit, being held during the 'Amrit Kaal' holds immense significance. Representatives of more than 100 countries who have joined us in this summit are valuable allies in Bharat's development journey. I extend a warm welcome and congratulations to all of you.
Friends,
It brings us great pleasure to have the distinguished presence of His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed, the President of the UAE, at this event. His attendance as the Chief Guest at the Vibrant Gujarat Summit symbolizes the ongoing strengthening of the warm relations between Bharat and the UAE. We heard his views a short while back. We value his unwavering belief in Bharat and his robust support. As he said – Vibrant Gujarat Summit has become a global platform for sharing information and experiences related to economic development and investment. In this summit, Bharat and UAE have signed several important agreements for the development of food parks, for increasing cooperation in the field of renewable energy, and investing in innovative health care. New investments worth several billion dollars by UAE companies have been agreed to in Bharat's port infrastructure. Operations at GIFT City will be launched by the UAE's sovereign wealth fund. Transworld Company is also going to start aircraft and ship leasing activities here. I express my sincere gratitude to my brother His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed for elevating the relationship between Bharat and the UAE.
Friends,
Yesterday, I engaged in detailed discussions with His Excellency Nyusi, the President of Mozambique. For him, coming to Gujarat evokes nostalgic memories. President Nyusi is an alumnus of IIM Ahmedabad. It is a matter of immense pride for Bharat that the African Union attained permanent membership in the G-20 under our G-20 Presidency. President Nyusi's visit not only strengthened our bilateral ties but also fostered closer relations between Bharat and Africa.
Friends,
We welcome His Excellency Petr Fiala, the Prime Minister of the Czech Republic, on his first official visit to Bharat in this capacity, although he has visited Bharat earlier. The enduring association between Czech and the Vibrant Gujarat Summit has witnessed continuous growth in cooperation, particularly in technology and automobile manufacturing. His Excellency Petr Fiala, I am confident that your visit will further enhance the bond between our two nations. There is a saying here- "Atithi Devo Bhava" and this being your maiden visit to Bharat as Prime Minister, I hope you carry back fond memories.
Friends,
I extend a warm welcome to His Excellency Ramos-Horta, a Nobel Laureate, and the President of Timor-Leste, to Bharat. His visit to Gandhinagar holds special significance as he has connected Mahatma Gandhi's principle of non-violence with his country's freedom struggle. Our cooperation with Timor-Leste is pivotal in the ASEAN and Indo-Pacific region.
Friends,
Recently, Vibrant Gujarat Global Summit completed 20 years. In the last 20 years, this summit has given a platform to new ideas. It has created new gateways for investments and returns. This time, the summit's theme is 'Gateway to the Future.' The bright future of the 21st-century world hinges on our collective efforts. Bharat, during its G-20 presidency, outlined a roadmap for the Global Future, a vision we are furthering in this edition of the Vibrant Gujarat Global Summit. Bharat is continuously strengthening partnerships with 'I2U2' and other Multilateral Organizations. The principle of 'One World, One Family, One Future' is an essential requirement for global welfare.
Friends,
In today's rapidly changing world order, Bharat is progressing in its role as a 'global-ally.' Today India has given confidence to the world that we can set common goals and achieve our goals. India's commitment to global welfare, India's loyalty, India's efforts and India's hard work are making today's world more secure and prosperous. The world looks at India as: An important pillar of stability, A friend who can be trusted; A partner who believes in people-centric development; A voice that believes in global good; A voice of the global south; An engine of growth in the global economy. A technology hub for finding solutions. A powerhouse of talented youth. And, a democracy that delivers.
Friends,
The priorities and aspirations of Bharat's 1.4 billion people, their commitment to human-centric development, and our dedication to inclusivity and equality form the foundations of global prosperity and development. Today, Bharat stands as the world's 5th largest economy, a remarkable ascent from its 11th position a decade ago. Major international rating agencies unanimously predict that Bharat will soon rank among the top 3 global economies. Regardless of global analyses, I assure you that this target will be met; it is my guarantee. In a time of global uncertainties, Bharat has emerged as a beacon of hope. Bharat's priorities are very clear. Today Bharat's priority is - Sustainable Industry, Infrastructure and Manufacturing; today Bharat's priority is - New Age Skills, Futuristic Technology, AI & Innovation. Today Bharat's priority is - Green Hydrogen, Renewable Energy, Semi-conductors. We can also get a glimpse of this entire ecosystem in the Vibrant Gujarat Global Trade Show. I strongly encourage you to explore it. Gujarat's school and college students should also seize this opportunity. I had the pleasure of spending considerable time yesterday at the trade show with His Excellency Nyusi and His Excellency Ramos-Horta. In this trade show, companies have showcased products made with world class state of the art technology. E-Mobility, Start-Ups, Blue Economy, Green Energy and Smart Infrastructure are quite prominent in the Trade Show. The Trade Show presents myriad investment opportunities in these sectors.
Friends,
You are well aware of the global situation. In the face of these challenges, Bharat's economy exhibits resilience and momentum, owing significantly to our focus on structural reforms over the past decade. These reforms have done a great job in increasing the capacity, capability and competitiveness of Bharat's economy.
With recapitalization and IBC, we have made Bharat's banking system one of the strongest in the world. With emphasis on ease of doing business, we have eliminated more than 40 thousand compliances. GST has eliminated unnecessary tax traps in Bharat. In Bharat, we have created a better environment for diversification of the global supply chain. Recently we have signed 3 FTAs so that Bharat can become a more attractive destination for global business. One of these FTAs has been signed with the UAE. We have opened many sectors for FDI through automatic route. Today Bharat is making record investment on infrastructure. Bharat's capex has increased 5 times in the last 10 years.
Friends,
Bharat is rapidly advancing its efforts towards green and alternative energy sources. The country's renewable energy capacity has tripled, while solar energy capacity has surged 20 times. The Digital India Mission has transformed lives and businesses. In the last 10 years, there has been a new digital inclusion revolution with a spurt in cheap phones and availability of cheap data. The campaign to provide optical fiber to every village, the rapid expansion of 5G is changing the lives of Indians. Today we are the third largest startup ecosystem in the world. Till 10 years ago there were some 100 start-ups in Bharat. Today there are 1 lakh 15 thousand registered start-ups in Bharat. There has also been a record increase in Bharat's overall exports.
Friends,
The transformative changes sweeping Bharat are not only enhancing citizens' ease of living but also empowering them. In the last five years of our government, over 13.5 crore people have risen out of poverty, and the average income of the middle class is steadily increasing. Female workforce participation in Bharat has witnessed a record increase, signaling positive signs for Bharat's future. I urge all of you to join Bharat's development journey and walk with us.
Friends,
Efforts are underway to modernize logistics policies in Bharat to ensure ease of transportation. In the past decade, the number of airports in Bharat has increased from 74 to 149. Bharat's national highway network has almost doubled in the last 10 years. Our metro train network has expanded more than 3 times in 10 years. Dedicated freight corridors are connecting regions like Gujarat, Maharashtra, and the eastern coastline. Simultaneously, work is progressing on several national waterways in Bharat. The turnaround time of Indian ports has become very competitive today. The India-Middle East-Europe Economic Corridor, announced during the G-20, presents significant business opportunities for investors like you.
Friends,
Every corner of Bharat offers new possibilities for you. The Vibrant Gujarat Summit serves as a 'Gateway to the Future.' You are not only investing in Bharat, but are also shaping a new generation of young creators and consumers. Your partnership with the aspirational young generation of Bharat can bring inconceivable results to you. And with this belief, once again I express my heartfelt gratitude to all of you for joining the Vibrant Gujarat Summit. And I assure you; your dreams align with my resolutions. The bigger your dreams, the stronger my resolution. Come, dream big; there are ample opportunities and enough capability to turn these dreams into reality.
Thank you very much!