ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
10 JAN 2024 3:04PM by PIB Bhubaneshwar
ମୋଜାମ୍ବିକ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଫିଲିପ ନ୍ୟୁସି; ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ରାମୋସ୍-ହୋର୍ଟା, ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟର ସଭାପତି; ଚେନକ୍ ରିପବ୍ଲିକ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ପେଟର ଫିଆଲା; ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ; ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ; ଦେଶ ଓ ବିଦେଶରୁ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥି; ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି; ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ପୁରୁଷ ମାନେ !
୨୦୨୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ! ଭାରତ ନିକଟରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଆମ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହି ୨୫ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ହେଉଛି ଭାରତ ପାଇଁ 'ଅମୃତ କାଳ'ର ଅବଧି। ଏହା ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷା, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସଫଳତାର ସମୟକୁ ସୂଚିତ କରୁଛୁ | 'ଅମୃତ କାଳ' ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରଥମ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ସହଯୋଗୀ। ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉପସ୍ଥିତି ଦେଖି ଆମକୁ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି। ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ତାଙ୍କ ମତ ଶୁଣିଥିଲୁ। ଭାରତ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ- ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ନିବେଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ଫୁଡ୍ ପାର୍କର ବିକାଶ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅଭିନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ୟୁଏଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ନୂତନ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ରାଜି ହୋଇଛି । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଅପରେସନୟୁଏଇର ସାର୍ବଭୌମ ସମ୍ପତ୍ତି ପାଣ୍ଠି ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ । ଟ୍ରାନ୍ସୱାର୍ଲ୍ଡ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବିମାନ ଏବଂ ଜାହାଜ ଲିଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ମୋର ଭାଇ ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାୟେଦଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତକାଲି ମୁଁ ମୋଜାମ୍ବିକ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନ୍ୟୁସିଙ୍କ ସହ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଆସିବା ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଭଳି ହୋଇଥାଏ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନ୍ୟୁସି ଆଇଆଇଏମ୍ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର। ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଆମର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ଜି-୨୦ରେ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନ୍ୟୁସିଙ୍କ ଗସ୍ତ କେବଳ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିନଥିଲା ବରଂ ଭାରତ ଓ ଆଫ୍ରିକା ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା ।ସାଥିମାନେ,
ଚେନକ୍ ରିପବ୍ଲିକ୍ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ପେଟ୍ର ଫିୟାଲାଙ୍କୁ ଏହି ପଦବୀରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସରକାରୀ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯଦିଓ ସେ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଚେକ୍ ଏବଂ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ସହଯୋଗ, ବିଶେଷକରି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ମହାମହିମ ପେଟ୍ର ଫିୟାଲା, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଗସ୍ତ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ । ଏଠାରେ ଏକ କଥା ଅଛି- "ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ" ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଏହା ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ମାନେ ବହୁତ ମଧୁର ସ୍ମୃତିକୁ ନେଇ ଏଠାକୁ ଯିବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ନୋବେଲ ବିଜେତା ତଥା ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରାମୋସ୍-ହୋର୍ଟାଙ୍କୁ ମୁଁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଅହିଂସା ନୀତିକୁ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହ ଯୋଡ଼ିଥିବାରୁ ତାଙ୍କ ଗାନ୍ଧୀନଗର ଗସ୍ତ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି। ଆସିଆନ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେ ସହିତ ଆମର ସହଯୋଗ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ।
ସାଥିମାନେ,
ନିକଟରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ସମିଟ୍ କୁ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂରିଛି। ବିଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଏକ ମଞ୍ଚ ଦେଇଛି। ଏହା ନିବେଶ ଏବଂ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରବେଶ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏଥର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି 'ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର'। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ଭାରତ ଏହାର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫ୍ୟୁଚର ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା, ଯାହାକୁ ଆମେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ । ଭାରତ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ 'ଆଇ-ଟୁ-ୟୁ-ଟୁ' ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂଗଠନ ସହ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ 'ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' ନୀତି ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତ ଏକ 'ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗୀ' ଭୂମିକାରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି ଯେ ଆମେ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବା ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା । ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଭାରତର ଆନୁଗତ୍ୟ, ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଭାରତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଆଜିର ବିଶ୍ୱକୁ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଛି । ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଦେଖୁଛି, ଯେପରି ସ୍ଥିରତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ, ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ଯିଏ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଇପାରିବ; ଜଣେ ଅଂଶୀଦାର ଯିଏ ଲୋକାଭିମୁଖୀ ବିକାଶରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ; ଏକ ସ୍ୱର ଯିଏ ବିଶ୍ୱ ର ମଙ୍ଗଳରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ; ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱର; ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଇଞ୍ଜିନ । ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଏକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବ୍ । ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଘର ଏବଂ ଏକ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଯାହା ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ୧.୪ ବିଲିୟନ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା, ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସମାନତା ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ପଣ ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସିମାନେ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ। ବୈଶ୍ୱିକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହେବ; ଏହା ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସମୟରେ ଭାରତ ଆଶାର କିରଣ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଭାରତଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବହୁତ ସ୍ପଷ୍ଟ । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି- ସ୍ଥାୟୀ ଶିଳ୍ପ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଉତ୍ପାଦନ; ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି- ନୂତନ ଯୁଗ ଦକ୍ଷତା, ଭବିଷ୍ୟତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଏଆଇ ଏବଂ ଇନୋଭେସନ୍ । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି- ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର । ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଟ୍ରେଡ୍ ସୋ'ରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହି ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଝଲକ ପାଇପାରିବା । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଗୁଜରାଟର ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଉଚିତ। ଗତକାଲି ମହାମହିମ ନ୍ୟୁସି ଏବଂ ମହାମହିମ ରାମୋସ-ହୋର୍ଟାଙ୍କ ସହ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବାର ଆନନ୍ଦ ପାଇଥିଲି । ଏହି ଟ୍ରେଡ୍ ସୋ'ରେ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛନ୍ତି। ଇ-ମୋବିଲିଟି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ବ୍ଲୁ ଇକୋନୋମି, ଗ୍ରୀନ୍ ଏନର୍ଜି ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଏହି ଟ୍ରେଡ୍ ସୋ'ରେ ବେଶ୍ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଟ୍ରେଡ୍ ସୋ' ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଆପଣ ଭଲ ଭାବରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ସମୟରେ, ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ତାର ଗତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି, କାରଣ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆମର ଗୁରୁତ୍ବ ରହିଛି । ଏହି ସଂସ୍କାରଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ।
ପୁନଃପୁଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ଆଇବିସି ସହିତ ଆମେ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଛୁ। ଇଜି ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ୍ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆମେ ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛୁ। ଜିଏସଟି ଭାରତରେ ଅନାବଶ୍ୟକ ଟିକସ ଜାଲ କୁ ଦୂର କରିଛି । ଭାରତରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବିବିଧତା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ନିକଟରେ ଆମେ ୩ଟି ଏଫଟିଏ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସ୍ଥାନ ହୋଇପାରିବ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏଫଟିଏ ୟୁଏଇ ସହ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ମାର୍ଗ ରେ ଏଫଡିଆଇ ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛୁ । ଆଜି ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର କ୍ୟାପେକ୍ସ ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସବୁଜ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଦିଗରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଜର ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି । ଦେଶର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୨୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଜୀବନ ଓ ବ୍ୟବସାୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶସ୍ତା ଫୋନ୍ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଡାଟା ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ବିପ୍ଳବ ଘଟିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଯୋଗାଇବା ଅଭିଯାନ, ୫ଜିର ଦ୍ରୁତ ବିସ୍ତାର ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ । ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଭାରତରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୫ ହଜାର ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ଭାରତର ମୋଟ ରପ୍ତାନିରେ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।]
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ତାହା କେବଳ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଉନ୍ନତ କରୁନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ୧୩.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ହାରାହାରି ଆୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଭାରତରେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ସଙ୍କେତ ଦେଇଛି। ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଆମ ସହିତ ଯାଆନ୍ତୁ ।
ସାଥିମାନେ,
ପରିବହନ କୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପଲିସିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୭୪ରୁ ୧୪୯କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଆମର ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନ୍ ନେଟୱାର୍କ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି । ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହା ସହିତ ଭାରତରେ ଅନେକ ଜାତୀୟ ଜଳପଥ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି । ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟ ଆଜି ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଜି-୨୦ ସମୟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ 'ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର' ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆପଣ କେବଳ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରୁନାହାଁନ୍ତି, ବରଂ ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ଯୁବ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆକାର ଦେଉଛନ୍ତି । ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଯୁବପିଢ଼ି ଙ୍କ ସହ ଆପଣଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅକଳ୍ପନୀୟ ସୁଯୋଗ ଫଳ ଆଣିପାରେ । ଆଉ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି; ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ମୋର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଯେତେ ବଡ଼ ହେବ, ମୋର ସଂକଳ୍ପ ସେତେ ଦୃଢ଼ ହେବ । ଆସ, ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖ; ଏହି ସୁଯୋଗ ଅନେକ ରହିଛି, ସଂକଳ୍ପ ପୂରା କରିବାରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତି ରହିଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Vibrant Gujarat Summit 2024 in Gandhinagar, Gujarat
10 JAN 2024 3:04PM by PIB Delhi
His Excellency Mr. Filipe Nyusi, President of Mozambique; His Excellency Mr. Ramos-Horta, President of Timor-Leste; His Excellency Mr. Petr Fiala, Prime Minister of the Czech Republic; Governor of Gujarat Acharya Devvrat Ji; the popular Chief Minister Bhupendrabhai Patel; distinguished guests from Bharat and abroad; other dignitaries; ladies and gentlemen,
I extend my heartfelt wishes to all of you for the year 2024. Bharat recently marked its 75th year of independence and is now diligently working towards its goals for the next 25 years, aiming to achieve developed status by the centennial celebration of our nation's independence. This 25-year tenure is the period of 'Amrit Kaal' for Bharat. It signifies a period of fresh aspirations, new resolutions, and continual achievements. This first Vibrant Gujarat Global Summit, being held during the 'Amrit Kaal' holds immense significance. Representatives of more than 100 countries who have joined us in this summit are valuable allies in Bharat's development journey. I extend a warm welcome and congratulations to all of you.
Friends,
It brings us great pleasure to have the distinguished presence of His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed, the President of the UAE, at this event. His attendance as the Chief Guest at the Vibrant Gujarat Summit symbolizes the ongoing strengthening of the warm relations between Bharat and the UAE. We heard his views a short while back. We value his unwavering belief in Bharat and his robust support. As he said – Vibrant Gujarat Summit has become a global platform for sharing information and experiences related to economic development and investment. In this summit, Bharat and UAE have signed several important agreements for the development of food parks, for increasing cooperation in the field of renewable energy, and investing in innovative health care. New investments worth several billion dollars by UAE companies have been agreed to in Bharat's port infrastructure. Operations at GIFT City will be launched by the UAE's sovereign wealth fund. Transworld Company is also going to start aircraft and ship leasing activities here. I express my sincere gratitude to my brother His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed for elevating the relationship between Bharat and the UAE.
Friends,
Yesterday, I engaged in detailed discussions with His Excellency Nyusi, the President of Mozambique. For him, coming to Gujarat evokes nostalgic memories. President Nyusi is an alumnus of IIM Ahmedabad. It is a matter of immense pride for Bharat that the African Union attained permanent membership in the G-20 under our G-20 Presidency. President Nyusi's visit not only strengthened our bilateral ties but also fostered closer relations between Bharat and Africa.
Friends,
We welcome His Excellency Petr Fiala, the Prime Minister of the Czech Republic, on his first official visit to Bharat in this capacity, although he has visited Bharat earlier. The enduring association between Czech and the Vibrant Gujarat Summit has witnessed continuous growth in cooperation, particularly in technology and automobile manufacturing. His Excellency Petr Fiala, I am confident that your visit will further enhance the bond between our two nations. There is a saying here- "Atithi Devo Bhava" and this being your maiden visit to Bharat as Prime Minister, I hope you carry back fond memories.
Friends,
I extend a warm welcome to His Excellency Ramos-Horta, a Nobel Laureate, and the President of Timor-Leste, to Bharat. His visit to Gandhinagar holds special significance as he has connected Mahatma Gandhi's principle of non-violence with his country's freedom struggle. Our cooperation with Timor-Leste is pivotal in the ASEAN and Indo-Pacific region.
Friends,
Recently, Vibrant Gujarat Global Summit completed 20 years. In the last 20 years, this summit has given a platform to new ideas. It has created new gateways for investments and returns. This time, the summit's theme is 'Gateway to the Future.' The bright future of the 21st-century world hinges on our collective efforts. Bharat, during its G-20 presidency, outlined a roadmap for the Global Future, a vision we are furthering in this edition of the Vibrant Gujarat Global Summit. Bharat is continuously strengthening partnerships with 'I2U2' and other Multilateral Organizations. The principle of 'One World, One Family, One Future' is an essential requirement for global welfare.
Friends,
In today's rapidly changing world order, Bharat is progressing in its role as a 'global-ally.' Today India has given confidence to the world that we can set common goals and achieve our goals. India's commitment to global welfare, India's loyalty, India's efforts and India's hard work are making today's world more secure and prosperous. The world looks at India as: An important pillar of stability, A friend who can be trusted; A partner who believes in people-centric development; A voice that believes in global good; A voice of the global south; An engine of growth in the global economy. A technology hub for finding solutions. A powerhouse of talented youth. And, a democracy that delivers.
Friends,
The priorities and aspirations of Bharat's 1.4 billion people, their commitment to human-centric development, and our dedication to inclusivity and equality form the foundations of global prosperity and development. Today, Bharat stands as the world's 5th largest economy, a remarkable ascent from its 11th position a decade ago. Major international rating agencies unanimously predict that Bharat will soon rank among the top 3 global economies. Regardless of global analyses, I assure you that this target will be met; it is my guarantee. In a time of global uncertainties, Bharat has emerged as a beacon of hope. Bharat's priorities are very clear. Today Bharat's priority is - Sustainable Industry, Infrastructure and Manufacturing; today Bharat's priority is - New Age Skills, Futuristic Technology, AI & Innovation. Today Bharat's priority is - Green Hydrogen, Renewable Energy, Semi-conductors. We can also get a glimpse of this entire ecosystem in the Vibrant Gujarat Global Trade Show. I strongly encourage you to explore it. Gujarat's school and college students should also seize this opportunity. I had the pleasure of spending considerable time yesterday at the trade show with His Excellency Nyusi and His Excellency Ramos-Horta. In this trade show, companies have showcased products made with world class state of the art technology. E-Mobility, Start-Ups, Blue Economy, Green Energy and Smart Infrastructure are quite prominent in the Trade Show. The Trade Show presents myriad investment opportunities in these sectors.
Friends,
You are well aware of the global situation. In the face of these challenges, Bharat's economy exhibits resilience and momentum, owing significantly to our focus on structural reforms over the past decade. These reforms have done a great job in increasing the capacity, capability and competitiveness of Bharat's economy.
With recapitalization and IBC, we have made Bharat's banking system one of the strongest in the world. With emphasis on ease of doing business, we have eliminated more than 40 thousand compliances. GST has eliminated unnecessary tax traps in Bharat. In Bharat, we have created a better environment for diversification of the global supply chain. Recently we have signed 3 FTAs so that Bharat can become a more attractive destination for global business. One of these FTAs has been signed with the UAE. We have opened many sectors for FDI through automatic route. Today Bharat is making record investment on infrastructure. Bharat's capex has increased 5 times in the last 10 years.
Friends,
Bharat is rapidly advancing its efforts towards green and alternative energy sources. The country's renewable energy capacity has tripled, while solar energy capacity has surged 20 times. The Digital India Mission has transformed lives and businesses. In the last 10 years, there has been a new digital inclusion revolution with a spurt in cheap phones and availability of cheap data. The campaign to provide optical fiber to every village, the rapid expansion of 5G is changing the lives of Indians. Today we are the third largest startup ecosystem in the world. Till 10 years ago there were some 100 start-ups in Bharat. Today there are 1 lakh 15 thousand registered start-ups in Bharat. There has also been a record increase in Bharat's overall exports.
Friends,
The transformative changes sweeping Bharat are not only enhancing citizens' ease of living but also empowering them. In the last five years of our government, over 13.5 crore people have risen out of poverty, and the average income of the middle class is steadily increasing. Female workforce participation in Bharat has witnessed a record increase, signaling positive signs for Bharat's future. I urge all of you to join Bharat's development journey and walk with us.
Friends,
Efforts are underway to modernize logistics policies in Bharat to ensure ease of transportation. In the past decade, the number of airports in Bharat has increased from 74 to 149. Bharat's national highway network has almost doubled in the last 10 years. Our metro train network has expanded more than 3 times in 10 years. Dedicated freight corridors are connecting regions like Gujarat, Maharashtra, and the eastern coastline. Simultaneously, work is progressing on several national waterways in Bharat. The turnaround time of Indian ports has become very competitive today. The India-Middle East-Europe Economic Corridor, announced during the G-20, presents significant business opportunities for investors like you.
Friends,
Every corner of Bharat offers new possibilities for you. The Vibrant Gujarat Summit serves as a 'Gateway to the Future.' You are not only investing in Bharat, but are also shaping a new generation of young creators and consumers. Your partnership with the aspirational young generation of Bharat can bring inconceivable results to you. And with this belief, once again I express my heartfelt gratitude to all of you for joining the Vibrant Gujarat Summit. And I assure you; your dreams align with my resolutions. The bigger your dreams, the stronger my resolution. Come, dream big; there are ample opportunities and enough capability to turn these dreams into reality.
Thank you very much!