Ministry of Women and Child Development
Over 1 lakh beneficiaries of schemes under Ministry of Women and Child Development narrate their experiences in Viksit Bharat Sankalp Yatra under “Meri Kahani Meri Zubani
1.07 lakh children identified through Swasth Balak Spardha felicitated and 1.38 lakh on-spot registrations done
06 JAN 2024 5:56PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development (MoWCD) is participating in ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ a nationwide campaign to raise awareness through outreach activities to achieve saturation of schemes of the Government of India across the country covering all Gram Panchayats, Nagar Panchayats and Urban Local Bodies with the objectives to reach out to the vulnerable who are eligible under various schemes but have not availed benefit so far. It emphasises their enrolment in the schemes; dissemination of information and generating awareness about schemes and interaction with beneficiaries of government schemes through their personal stories/ experience sharing.
The campaign is being taken up by adopting a whole of government approach with active involvement of various Ministries/Departments of Government of India, State Governments, Central Government Organizations and Institutions to ensure the widest possible participation of all concerned for the benefit of citizens of the country and to realize the vision of Viksit Bharat.
Brief activities being undertaken during the yatra by field functionaries of MoWCD:
1. Beneficiaries are given an opportunity to speak of the benefits they have received through various schemes of WCD as “Meri Kahani Meri Zubani
2. Organising Swasth Balak Spardha and felicitation of healthy children.
3. On-spot registrations of the beneficiaries for enrolment in Anganwadi Services Scheme.
4. Dissemination of information regarding schemes of MoWCD to sensitise masses across all the Gram Panchayats has been ensured.
As on 4th January 2024, as per Viksit Bharat Dashboard, 14.70 lakh beneficiaries from around 60 schemes of various Ministries have narrated their experiences under “Meri Kahani Meri Zubani (MKMZ),” out of which 1,03,594 are beneficiaries of schemes under MoWCD (54,258 from POSHAN Abhiyaan, and 49,336 from PMMVY ).
S. No.
Name of the State
Progress
Uploaded/
GPs
covered
People
Attended
Total
Number
of Men
Attended
Total
Number
of Women
Attended
Meri Kahaani Meri Zubaani Beneficiaries
Overall
POSHAN
PMMVY
WCD
Total
1
A&N ISLANDS
66
10,812
4,576
6,220
418
41
25
66
2
ANDHRA PRADESH
8,383
2,959,847
1,455,372
1,493,667
40,648
2674
1679
4,353
3
ARUNACHAL PRADESH
1,015
111,782
59,210
52,156
17,948
170
256
426
4
ASSAM
2,173
2,676,773
1,060,651
1,614,079
38,112
8634
3432
12,066
5
BIHAR
5,419
2,452,734
1,358,912
1,086,541
29,916
118
571
689
6
CHHATTISGARH
4,267
3,209,722
1,479,365
1,701,791
115,719
4727
6488
11,215
7
DELHI
-
-
-
-
-
-
-
-
8
GOA
181
29,334
11,882
17,363
291
48
78
126
9
GUJARAT
12,833
5,087,709
2,878,934
2,193,906
72,624
8006
689
8,695
10
HARYANA
4,457
3,129,151
1,820,340
1,303,054
47,118
2613
2880
5,493
11
HIMACHAL PRADESH
3,534
286,277
124,238
158,716
7,881
176
561
737
12
JAMMU AND KASHMIR
4,197
2,906,671
1,671,234
1,228,461
87,557
2761
2764
5,525
13
JHARKHAND
2,665
975,990
451,697
520,364
19,515
138
609
747
14
KARNATAKA
3,546
913,663
501,786
408,995
4,831
17
35
52
15
KERALA
657
177,596
100,085
77,386
3,478
1
0
1
16
LADAKH
184
29,206
13,211
15,940
789
29
26
55
17
LAKSHADWEEP
10
14,437
7,801
6,612
13
1
0
1
18
MADHYA PRADESH
10,967
8,018,219
4,443,693
3,534,465
155,380
2847
4776
7,623
19
MAHARASHTRA
17,621
9,083,751
5,124,211
3,893,198
115,268
949
1262
2,211
20
MANIPUR
-
-
-
-
-
-
-
-
21
MEGHALAYA
1,108
78,798
29,401
48,965
2,768
125
23
148
22
MIZORAM
112
8,764
4,338
4,422
459
33
35
68
23
NAGALAND
377
31,067
15,349
15,702
1,815
32
96
128
24
ODISHA
5,275
1,794,800
763,246
1,026,928
11,592
435
61
496
25
PUDUCHERRY
72
36,219
13,032
22,615
14,935
292
451
743
26
PUNJAB
6,792
1,197,520
600,065
595,203
18,941
431
715
1,146
27
RAJASTHAN
5,773
7,465,509
3,990,904
3,433,415
336,300
11994
20569
32,563
28
SIKKIM
-
-
-
-
-
-
-
-
29
TAMIL NADU
4,900
863,684
356,580
506,910
9,065
217
8
225
30
TELANGANA
4,522
607,486
329,118
277,451
5,377
164
7
171
31
DNH & DND
38
34,820
15,783
19,032
286
18
11
29
32
TRIPURA
781
570,942
250,127
319,595
53,554
407
278
685
33
UTTAR PRADESH
39,895
27,783,894
15,304,019
12,401,227
239,237
5960
455
6,415
34
UTTARAKHAND
7,423
1,639,569
773,431
861,063
19,112
200
496
696
35
WEST BENGAL
-
-
-
-
-
-
-
-
TOTAL
159,243
84,186,746
45,012,591
38,845,442
1,470,947
54,258
49,336
103,594
In addition to Viksit Bharat Dashboard, that currently captures only MKMZ figures for MoWCD, separate internal report also captures other activities being conducted by MoWCD like Swasth Balak Spardha (SBS), On-spot registrations etc. So far , it is reported that felicitation of 1.07 lakh children have been identified through Swasth Balak Spardha (SBS), and 1.38 lakh on-spot registrations have been done.

মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ আঁচনিসমূহৰ এক লাখৰো অধিক হিতাধিকাৰীয়ে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাত “মেৰী কাহানি, মেৰী জুবানী”ত তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰিছে
স্বাস্থ্যৱান শিশু প্ৰতিযোগিতাৰ জৰিয়তে চিনাক্ত কৰা ১.০৭ লাখ শিশুক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয় আৰু ১.৩৮ লাখ অন-স্পট পঞ্জীয়ন কৰা হয়
06 JAN 2024 5:56PM by PIB Guwahati
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে 'বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা'ত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, যি হৈছে সকলো গ্ৰাম পঞ্চায়ত, নগৰ পঞ্চায়ত আৰু নগৰ স্থানীয় সংস্থাক সামৰি সমগ্ৰ দেশতে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ লাভালাভ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰচাৰ কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে সজাগতা বৃদ্ধি কৰাৰ এক দেশব্যাপী অভিযান। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে চৰকাৰৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ বাবে যোগ্য কিন্তু তথ্যৰ অভাৱৰ বাবে আঁচনিৰ সুবিধা নোপোৱা অৰ্থনৈতিকভাৱে দুৰ্বল লোকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱা। ই আঁচনিসমূহত সেইসকল লোকৰ নামভৰ্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কল্যাণমূলক আঁচনিৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পোৱা আৰু চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত কাহিনী/অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰাৰ জৰিয়তে বাৰ্তালাপ কৰাটো বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ মৌলিক উদ্দেশ্য।
নাগৰিকসকলৰ হিতৰ বাবে সকলো অংশীদাৰৰ সৰ্বাধিক সম্ভৱ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সংগঠন আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণেৰে এক দেশ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰে এই অভিযান চলোৱা হৈছে।।
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়ত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ আঞ্চলিক কাৰ্যালয়ৰ বিষয়াসকলৰ দ্বাৰা হাতত লোৱা কাৰ্যকলাপসূহ হৈছে:
১. হিতাধিকাৰীসকলক মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ জৰিয়তে লাভ কৰা সুবিধাবোৰ "মেৰী কাহানি মেৰী জুবানী"ৰ ৰূপত ভাগ বতৰা কৰাৰ সুযোগ দিয়া হয়।
২. স্বাস্থ্যৱান শিশু প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন আৰু স্বাস্থ্যৱান শিশুসকলক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয়।
৩. অংগনৱাড়ী সেৱা আঁচনিত নামভৰ্তিৰ বাবে হিতাধিকাৰীসকলৰ অন-স্পট পঞ্জীয়ন।
৪. সকলো গ্ৰাম পঞ্চায়তত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰচাৰ কৰাটো নিশ্চিত কৰা হৈছে যাতে ৰাইজক সজাগ কৰা যায়।
বিকশিত ভাৰত ডেশ্বব'ৰ্ডৰ মতে, ৪ জানুৱাৰী ২০২৪ তাৰিখলৈকে, বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰায় ৬০ টা আঁচনিৰ ১৪.৭০ লাখ হিতাধিকাৰীয়ে "মেৰী কাহানি মেৰী জুবানী (এমকেএমজেড)"ৰ অধীনত তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰিছে, যাৰ ভিতৰত ১,০৩,৫৯৪ গৰাকী হিতাধিকাৰী মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত বিভিন্ন আঁচনিৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। পোষণ অভিযানৰ ফলত ৫৪,২৫৮ গৰাকী লোক উপকৃত হৈছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা আঁচনিৰ দ্বাৰা ৪৯,৩৩৬ গৰাকী লোক উপকৃত হৈছে।
ক্ৰ নং
ৰাজ্যৰ নাম
প্ৰগতি আপলোড কৰা /
জিপিসমূহ আৱৰা হৈছে
উপস্থিত লোক
উপস্থিত থকা পুৰুষৰ মুঠ সংখ্যা
উপস্থিত থকা মহিলাৰ মুঠ সংখ্যা
মেৰী কাহানি মেৰী জুবানী হিতাধিকাৰী
সামগ্ৰিকভাৱে
পোষণ
পিএমএমভিৱাই
ডাব্লিউচিডি
মুঠ
1
আন্দমান আৰু নিকোবৰ দীপপুঞ্জ
66
10,812
4,576
6,220
418
41
25
66
2
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
8,383
2,959,847
1,455,372
1,493,667
40,648
2674
1679
4,353
3
অৰুণাচল প্ৰদেশ
1,015
111,782
59,210
52,156
17,948
170
256
426
4
অসম
2,173
2,676,773
1,060,651
1,614,079
38,112
8634
3432
12,066
5
বিহাৰ
5,419
2,452,734
1,358,912
1,086,541
29,916
118
571
689
6
ছত্তীশগড়
4,267
3,209,722
1,479,365
1,701,791
115,719
4727
6488
11,215
7
দিল্লী
-
-
-
-
-
-
-
-
8
গোৱা
181
29,334
11,882
17,363
291
48
78
126
9
গুজৰাট
12,833
5,087,709
2,878,934
2,193,906
72,624
8006
689
8,695
10
হাৰিয়ানা
4,457
3,129,151
1,820,340
1,303,054
47,118
2613
2880
5,493
11
হিমাচল প্ৰদেশ
3,534
286,277
124,238
158,716
7,881
176
561
737
12
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
4,197
2,906,671
1,671,234
1,228,461
87,557
2761
2764
5,525
13
ঝাৰখণ্ড
2,665
975,990
451,697
520,364
19,515
138
609
747
14
কৰ্ণাটক
3,546
913,663
501,786
408,995
4,831
17
35
52
15
কেৰালা
657
177,596
100,085
77,386
3,478
1
0
1
16
লাডাখ
184
29,206
13,211
15,940
789
29
26
55
17
লক্ষদ্বীপ
10
14,437
7,801
6,612
13
1
0
1
18
মধ্য প্ৰদেশ
10,967
8,018,219
4,443,693
3,534,465
155,380
2847
4776
7,623
19
মহাৰাষ্ট্ৰ
17,621
9,083,751
5,124,211
3,893,198
115,268
949
1262
2,211
20
মণিপুৰ
-
-
-
-
-
-
-
-
21
মেঘালয়
1,108
78,798
29,401
48,965
2,768
125
23
148
22
মিজোৰাম
112
8,764
4,338
4,422
459
33
35
68
23
নাগালেণ্ড
377
31,067
15,349
15,702
1,815
32
96
128
24
উৰিষ্যা
5,275
1,794,800
763,246
1,026,928
11,592
435
61
496
25
পুডুচেৰী
72
36,219
13,032
22,615
14,935
292
451
743
26
পাঞ্জাব
6,792
1,197,520
600,065
595,203
18,941
431
715
1,146
27
ৰাজস্থান
5,773
7,465,509
3,990,904
3,433,415
336,300
11994
20569
32,563
28
ছিকিম
-
-
-
-
-
-
-
-
29
তামিলনাডু
4,900
863,684
356,580
506,910
9,065
217
8
225
30
তেলেংগানা
4,522
607,486
329,118
277,451
5,377
164
7
171
31
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি আৰু দমন আৰু দিউ
38
34,820
15,783
19,032
286
18
11
29
32
ত্ৰিপুৰা
781
570,942
250,127
319,595
53,554
407
278
685
33
উত্তৰ প্ৰদেশ
39,895
27,783,894
15,304,019
12,401,227
239,237
5960
455
6,415
34
উত্তৰাখণ্ড
7,423
1,639,569
773,431
861,063
19,112
200
496
696
35
পশ্চিম বংগ
-
-
-
-
-
-
-
-
মুঠ
159,243
84,186,746
45,012,591
38,845,442
1,470,947
54,258
49,336
103,594
বিকশিত ভাৰত ডেশ্বব'ৰ্ডৰ মেৰী কাহানি মেৰী জুবানী পৰিসংখ্যা উপৰিও, পৃথক আভ্যন্তৰীণ প্ৰতিবেদনত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত অন্যান্য কাৰ্যকলাপ যেনে স্বাস্থ্যৱান শিশু স্পৰ্ধা (এছবিএছ), অন-স্পট পঞ্জীয়ন আদিও ধৰি ৰখা হৈছে। এতিয়ালৈকে, স্বাস্থ্যৱান শিশু স্পৰ্ধাৰ (এছবিএছ) জৰিয়তে ১.০৭ লাখ শিশুক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হৈছে, আৰু ১.৩৮ লাখ অন-স্পট পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।