ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରେରଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଭିଜ୍ଞତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ
04 JAN 2024 4:24PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ 'ପ୍ରେରଣା: ଏକ ଅନୁଭୂତିମୂଳକ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ' ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ, ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ନେତୃତ୍ୱ ଗୁଣରେ ସଶକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ।
ପ୍ରେରଣା ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନୀତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷାର ଦର୍ଶନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଯାହା ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ୨୦୨୦ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ଅଟେ ।
ପ୍ରେରଣା ହେଉଛି ନବମରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ର ମନୋନୀତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ଆବାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅନୁଭୂତିମୂଳକ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଉଁଠାରେ ଐତିହ୍ୟ ନୂତନତା ସହିତ ମିଳେ। ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ୨୦ ଜଣ ମନୋନୀତ ଛାତ୍ର (୧୦ ଜଣ ବାଳକ ଓ ୧୦ ଜଣ ବାଳିକା) ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ।
୧୮୮୮ ମସିହାରେ ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ପୁରାତନ ବସବାସ କରୁଥିବା ସହର ଭଦନଗର, ଗୁଜୁରାଟର ମେହସାନା ଜିଲ୍ଲାରେ ସ୍ଥାପିତ ଏକ ଭର୍ନାକୁଲାର ସ୍କୁଲରୁ ପ୍ରେରଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିବ । ଭୂମିକମ୍ପ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଭଳି ଆହ୍ଵାନର ମୁକାବିଲା କରି ଆସୁଥିବା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଐତିହାସିକ କାଳରୁ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଯୁଗରୁ ବସବାସ କରୁଥିବା ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଓ ସ୍ମାରକୀଗୁଡ଼ିକର ଘର ହୋଇଥିବା ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସହର ଭାଦନଗରର ଅଦମ୍ୟ ମନୋବଳପ୍ରତି ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ଅସାଧାରଣ ଜୀବନର ମୂଳ ପ୍ରାୟତଃ ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ବୋଲି ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ସୂଚାଇଥାଏ । ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସଭ୍ୟତାର କାଳଜୟୀ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଆମ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯିଏ କି ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର ଅଟନ୍ତି ।
ଆଇଆଇଟି ଗାନ୍ଧୀ ନଗର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରେରଣା ସ୍କୁଲର ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ନଅଟି ମୂଲ୍ୟଭିତ୍ତିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି: ସ୍ୱାଭିମାନ ଏବଂ ବିନୟ, ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସାହାସ, ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣ, କରୁଣା ଏବଂ ସେବା, ବିବିଧତା ଏବଂ ଏକତା, ସତ୍ୟନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଶୁଚିତା, ନବାଚାର ଏବଂ ଜିଜ୍ଞାସା, ଶ୍ରଦ୍ଧା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ଉପରୋକ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଏକତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, "ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ"ର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ଏବଂ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଜ୍ୟୋତିଧାରୀ ରେ ପରିଣତ କରି ଯୋଗଦାନ କରିବ । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପରାମର୍ଶଦାତାମାନେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ଦିନବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ଯୋଗ, ମାନସିକତା ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ଅଧିବେଶନ, ଏହା ପରେ ଅନୁଭୂତିମୂଳକ ଶିକ୍ଷଣ, ବିଷୟଗତ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ରହିବ। ସଂଧ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳପରିଦର୍ଶନ, ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ, ମିଶନ ଜୀବନ ସୃଜନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ଯାହା ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଶିକ୍ଷଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀ, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତ ହେବେ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆବେଦନକାରୀମାନେ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରେରଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବିବରଣୀ ପୂରଣ କରିପାରିବେ । ପଞ୍ଜୀକୃତ ଆବେଦନକାରୀ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଏକ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଇ ଯିବେ। ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଆଦର୍ଶ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବେଦନକାରୀମାନେ ବିଦ୍ୟାଳୟ/ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ 'ପ୍ରେରଣା ଉତ୍ସବ' ଦିନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ।
ଚୟନ ପରେ ୨୦ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀ (୧୦ ଜଣ ବାଳକ ଓ ୧୦ ଜଣ ବାଳିକା) ପ୍ରେରଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଆତ୍ମ-ଆବିଷ୍କାରର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ପ୍ରେରଣାର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ନିଜ ନିଜ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ୍ କରିବେ, ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ମାତା ହେବେ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବେ।
ପ୍ରେରଣା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ନବମରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ prerana.education.gov.in ଯାଇପାରିବେ ।

Ministry of Education
Ministry of Education launches PRERANA program
Online Registration portal of the experiential learning program launched
04 JAN 2024 4:24PM by PIB Delhi
Department of School Education & Literacy, Ministry of Education, Government of India has launched ‘Prerana: An Experiential Learning program’, aiming to offer a meaningful, unique, and inspiring experience to all participants, thereby empowering them with leadership qualities.
Prerana is driven by a strong commitment to integrate principles of Indian education system and the philosophy of value-based education which is a corner stone of the National Education Policy (NEP) 2020.
Prerana is a week-long residential program for selected students of class IX to XII. It is an experiential and inspirational learning program for students with the best-in-class technology where heritage meets innovation. A batch of 20 selected students (10 boys and 10 girls) will attend the program, every week from various parts of the country.
Prerana program will run from a Vernacular School, established in 1888, in one of the oldest living cities of India, Vadnagar, district Mehsana, Gujarat. The school stands as a tribute to Vadnagar's indomitable spirit, a living city that has triumphed over challenges like earthquakes and natural calamities and is home to ancient heritage sites and monuments inhabited since the early historic period and in the modern day. The school signifies the fact that extraordinary lives often find their roots in ordinary foundations. Grounded in the timeless wisdom of India's rich civilization, this unique initiative embodies a vision aligned with the principles and ideals of our Hon’ble Prime Minister, who is an alumnus.
The curriculum of Prerana School prepared by IIT Gandhi Nagar is rooted in nine value based themes: Swabhiman and Vinay, Shaurya and Sahas, Parishram and Samarpan, Karuna and Sewa, Vividhta and Ekta, Satyanishtha and Shuchita, Navachar and Jigyasa, Shraddha aur Vishwas, and Swatantrata and Kartavya. The program based on above themes will inspire the youth and foster respect for Bharat's unity in diversity, embodying the spirit of "Vasudhaiva Kutumbakam" and will contribute by making the youth of today, a flame holder for Viksit Bharat. Towards this endeavour, the participants will be guided by mentors from prestigious institutions.
The day-wise program schedule will feature yoga, mindfulness, and meditation sessions, followed by experiential learning, thematic sessions, and hands on interesting learning activities. Evening activities will include visits to ancient and heritage sites, inspirational film screenings, mission life creative activities, talent shows etc. ensuring a holistic learning approach. Apart from this, students will engage in diverse activities, embracing indigenous knowledge systems, latest State-of-Art technologies, and learnings from inspirational personalities.
Students can register through the portal, wherein applicants can fill the requisite details to be a part of the ambitious and aspirational Prerana program. The registered applicants will go through a selection process, as prescribed on the portal. Applicants can also join the selection procedure conducted at the School/block level, on designated ‘Prerana Utsav’ day, through various activities based on the ethos of Prerana to evaluate for well rounded personalities keen to shape the future of our nation.
Upon selection, the 20 participants (10 boys and 10 girls) will be attending the Prerana program and embark on a journey of inspiration, innovation, and self-discovery. After the program, the participants will carry the ethos of Prerana into their respective communities, become change makers and spark positive change to inspire others.
To register for Prerana, students of Class IX to XII may visit prerana.education.gov.in.