অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক লমদমদা লৌউ শিংউ-হোর্তিকলচর সেক্তর শেমগৎপা
নোর্থ ইস্তর্ন রিজনেল এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং কোর্পোরেসন লিমিতেদনা মাগী অমব্রেলা ব্রান্দ ‘এন.ই. ফ্রেস’কী মখাদা পোত্থোক এম.তি. ১৪০ হেন্না লৌশিল্লে
লমদমসিগী ওন্ত্রপ্রিন্যুর.এম.এস.এম.ই. ৩০ রোম্না মখোয়গী প্রোসেস তৌরবা পোত্থোকশিং ব্রান্দিং অমদি মার্কেতিং তৌননবা ইং ২০২৩দা নেরামাক্কা খুৎশম্নখি
জি.আই. তেগ তৌরবা পোত্থোকশিং য়োন্নবগীদমক নেরামাক্না ‘নেরামাক প্রিমিয়ম’ ব্রান্দ হৌদোক্লে
নোর্থ ইস্ত কেন এন্দ বেম্বু দিভেলপমেন্ত কাউন্সিলনা অসামগী দিস্ত্রিক্ত অহুমদা হেক্তর ৯০০দা পাম্বীশিং থাদুনা লৌমী ৭৫০দা কান্নবা ফংহনখ্রে
এন.ই.সি.বি.দি.সি.না লী অমদি ৱাগী মতাঙদা ত্রেনিং / স্কিল দিভেলপমেন্ত ত্রেনিং প্রোগ্রাম ২১ পাঙথোকখি, মীওই ৪৬৩ হেনবা ত্রেন তৌখি
03 JAN 2024 11:55AM by PIB Imphal
নোর্থ ইস্তর্ন রিজনেল এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং কোর্পোরেসন লিমিতেদ (নেরামাক) দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা পি.এস.য়ু. অমনি‍। মসিনা লমদমসিগী লৌমীশিং/ পোত্থোক পুথোক্লিবশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী শেন্দোং লৈবা মমল ফংহন্নবা, লোয়ননা লমদমসিদা লৌউ-শিংগী থবক থৌরমশিং, পোৎ লৌবা, প্রোসেসিং অমদি মার্কেতিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা মতেঙ পীরি‍।
নেরামাক্না ইং ২০২৩দা মাগী অমব্রেলা ব্রান্দ ‘এন.ই. ফ্রেস’কী মখাদা কিহোম, এভোকেদো, চাকহাউ, কাজু, ইলাইচি অচৌবা, উশিংশা, অমদি কালা মির্চনচিংবা পোত্থোক এম.তি. ১৪০ হেন্না লৌখি‍। মসিনা তগৎ তগৎ তেকপা কিহোম অমদি অতৈ মনা মশিংশিংগী কৈথেলগী মরীশু ফংহনখি‍। নেরামাক্তা রিতেল সেগমেন্ততা পোত্থোক ১৩০+ গী পোলাং লৈ‍। লমদমসিগী ওন্ত্রপ্রিন্যুর/ এম.এস.এম.ই. ৩০ রোম্না মখোয়গী প্রোসেস তৌরবা পোত্থোকশিং ব্রান্দিং অমদি মার্কেতিং তৌনবগীদমক নেরামাক্কা খুৎশম্ননা চৎমিন্নখ‍ি‍। রিতেল পোত্থোকশিং কমখ্যা অমদি দিমাপুর রেলৱে স্তেসনশিংদা লৈবা ৱন স্তেসন ৱন প্রদক্ত (ও.এস.ও.পি.) স্তোল অনি য়াওনা ময়োল্লম তরেত্তা লৈবা নেরামাক্কী স্তোল/ রিতেল আউতলেৎ ১২গী খুত্থাঙদা য়োল্লি‍।
জি.আই. তেগ তৌরবা পোত্থোকশিং য়োন্নবগীদমক নেরামাক্না ‘নেরামাক প্রিমিয়ম’ কৌবা ব্রান্দ অমসু হৌদোকখি‍। চহি অসিগী মনুংদা নেরামাক্না জি.আই. রেজিস্তর তৌরবা এগ্রি-হোর্তি পোত্থোক ১৩ মক্কী ওইনা এন.ই.আর.গী লৌমী ১৩০৮গী য়ুজর ওথোরাইজেসন রেজিস্ত্রেসন তৌবদা মতেঙ পাংখি‍। মসিনা অৱাং নোংপোক লমদমদা এগ্রি-হোর্তি সেক্তর চাওখৎহন্নবগী মশক থোকপা পন্দোল অমা ওইরি‍।
ভারত লৈঙাক্কী লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী “ফোর্মেসন এন্দ প্রমোসন ওফ ১০,০০০ ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন্স (এফ.পি.ও.)” স্কীমগী মখাদা এন.ই.আর. শিনবা থুংনা লৌমী ১৫,৫০০ কোনশিন্দুনা এফ.পি.ও. ২০৫ শেমখ্রে‍।
নেরামাক্না থৌরম ১৭ শরুক য়াখি/শিন লাংখি অমদি লৌমী/ ওন্ত্রপ্রিন্যুর ২০০০ রোম কোনশিনখি‍। চহিসিদা, অগরতলাদা নেরামাক্কী কেসিউ প্রোসেসিং প্লান্ত (সি.পি.পি.) অমুক হিঙ্গৎহনখি অমদি এন.ই.সি.গী ফন্দগী তেঙবাংগা লোয়ননা থবক তৌবা হৌখি অমদি মেঘালয়গী বিরনিহাত্তা লৈবা ইন্তিগ্রেতেদ জিঞ্জর প্রোসেসিং প্লান্ত (আই.জি.পি.পি.) পি.পি.পি. মোদতা হিঙ্গৎহনখি‍।
নোর্ত ইস্ত কেন এন্দ বেম্বু দিভেলপমেন্ত কাউন্সি, (এন.ই.সি.বি.দি.সি.)না লৌমী ৭৫০ শীজিন্নদুনা অসামগী দিস্ত্রক্ত অহুমদা লম হেক্তর ৯০০দা পাম্বী চারা লাখ ৩.৩০ মপুং থানা থাখি‍।
কেপাসিতী বিল্দিং, স্কিল অপগ্রেদ তৌবা অমদি ত্রেনিং পাঙথোকপনা এন.ই.সি.বি.দি.সি.গী মপুং ওইবা থবক থৌরমশিংনি‍। মতম অসিদা, এন.ই.সি.বি.দি.সি.না ত্রেনিং/ স্কিল দিভেলপমেন্ত ত্রেনিং প্রোগ্রাম ২১ পাঙথোকখি অমদি মীওই ৪৬৩ হেনবদা লী অমদি ৱাগী ত্রেনিং পীখি‍।
ভারত লৈঙাক্কী দোনর মন্ত্রালয়গী নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)না শেল থাদবা নগালেন্দগী দিমাপুরগী সোভিমা খুঙ্গংদা শেমগৎপা বেম্বু বেজ ক্রাফ্ত কন্সেন্ত্রেসন সেন্তর (প্রোজেক্ত শেঞ্জং লুপা লাখ ৪৪৮.৪৬) শাবা লোইখ্রে অমদি নবেম্বর ২২, ২০২৩দা মীওই কয়া য়াওবা থৌরম অমদা নগালেন্দগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নৈফিউ রিওনা শঙ্গাখ্রে‍। সেন্তর অসিনা নগালেন্দগী হান্নদগী চৎনরকপা অমদি মতমসিগী ওইবা হেন্দলুম অমদি হেন্দিক্রাফ্তশিংবু লমদমসিগী অমদি মালেমগী কৈথেলগীদমক শেমগৎ শাগৎপদা মীৎয়েঙ থমগনি‍।
অসাম অমদি মনিপুরগী এন.ই.সি.বি.দি.সি. ক্লস্তরশিংগী খুৎহৈবশিংদা শিনফমগী হেল্থ সেফ্তী কিত ১১৫ রোমসু য়েন্থোকখি‍।

Ministry of Development of North-East Region
Development of Agriculture-Horticulture Sector in North Eastern Region
North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation Ltd procures more than 140 MT of produces under its umbrella brand ‘NE Fresh’
Around 30 local entrepreneurs/MSMEs associated with NERAMAC in 2023 for branding and marketing of their processed products
NERAMAC launched Brand ‘NERAMAC Premium’ for marketing of G.I. tagged products
North East Cane and Bamboo Development Council completed plantation of 900 hq in three districts of Assam, benefiting 750 farmers
NECBDC conducted 21 training /skilled development training programme in cane and bamboo, trained more than 463 persons
03 JAN 2024 11:55AM by PIB Delhi
North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation Ltd. (NERAMAC) is a PSU under Ministry of Development of North Eastern Region. It supports farmers/ producers of the region to obtain remunerative prices for their produce, as well as to enhance the agricultural, procurement, processing & marketing infrastructure of the Region.
NERAMAC procured more than 140 MT of produces like Pineapple, Avocado, Black Rice, Cashew nut, Large Cardamom, Cinnamon, and Black Pepper etc. in 2023 under its umbrella brand ‘NE Fresh’. It also provided market linkages for fresh pineapple and other vegetables. NERAMAC has product basket of 130+ products in the retail segment. Around 30 local entrepreneurs/MSMEs associated with NERAMAC for branding and marketing of their processed products. Retails products are marketed through 12 stalls/retails outlets of NERAMAC covering seven cities/towns. Including two, One Station One Product (OSOP) stalls at Kamakhaya and Dimapur Railway stations.
NERAMAC also launched Brand ‘NERAMAC Premium’ for marketing of G.I. tagged products. NERAMAC has facilitated the User Authorization registration of 1308 farmers of NER for all 13 G.I. registered Agri-Horti products during the year. This is a significant milestone for development of the agri-horti sector of the North East Region.
Under the scheme "Formation and Promotion of 10,000 Farmer Produce Organizations (FPOs)” of the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Govt. of India, 205 FPOs has been formed across NER covering 15,500 farmers.
NERAMAC participated/organized 17 events and covered around 2000 farmers/entrepreneurs. During the year, Cashew Processing Plant (CPP) of NERAMAC at Agartala revived and started functioning with the fund support from NEC and Integrated Ginger Processing Plant (IGPP) at Byrnihat, Meghalaya revived under PPP mode.
North East Cane and Bamboo Development Council (NECBDC) completed plantation of 900 hectare in the three districts of Assam, which covered 3.30 lakh saplings and 750 farmers’ beneficiaries.
Capacity building, skill up gradation and trainings are the main activity of NECBDC. During the period, NECBDC conducted 21 training /skilled development training programme and has been trained more than 463 persons in cane and bamboo.
The Bamboo Based Craft Concentration Centre at Sovima Village, Dimapur, Nagaland funded by North Eastern Council (NEC), Ministry of DoNER, Government of India (Project Cost ₹448.46 Lakh) was completed and inaugurated by the Chief Minister of Nagaland Shri Neiphiu Rio on 22nd November 2023 in the presence of many dignitaries. The Centre will focus on traditional and modern Handloom and Handicrafts of Nagaland for domestic and international market.
Around 115 occupational Health Safety Kit was also distributed to artisans of NECBDC Clusters of Assam and Manipur.