প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লক্সদ্বীপকী কবরত্তীদা লুপা করোর ১১৫০ হেনবগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে
কোচী-লক্সদ্বীপ আইলেন্ত সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্সন শঙ্গাখ্রে
কদমত্তা লো তেম্পরেচর থর্মেল দিসেলিনাইজেসন (এল.তি.তি.দি.) প্লান্ত মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
অগত্তী অমদি মিনিকোই আইলেন্দগী য়ুমথোঙ খুদিংদা ফংস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সনশিং (এফ.ঐচ.তি.সি.) মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
কবরত্তীদা সোলার পৱার প্লান্ত মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
প্রাইমারী হেল্থ কেয়র ফষসিলিতী অমদি মোদেল অঙ্গনৱাদী সেন্তর মঙা নৌনা শেমজিন শাজিন্নবা উরেপ উয়ুং তমখ্রে
“লক্সদ্বীপকী লম অসি পিকচরবসু, লমদমসিগী মীয়ামগী থম্মোয়দি সমুদ্রগী ইরোলনুংগুম্না লু”
“ঐখোয়গী লৈঙাক্না মনুং হঞ্জিনবা, ঙমখৈ, সমুদ্র খোঙবাল অমদি ঈথৎকী মফমশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি”
“কেন্দ্র লৈঙাক্না লৈঙাক্কী স্কীম পুম্নমক বেনিফিসরী খুদিংমক্তা ফংহন্নবা হোৎনরি”
“এক্সপোর্ত ক্বালিতীগী লমদমসিগী ঙাগী অচৌবা ওইথোকপনা লমদমসিগী ঙামীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি”
“লক্সদ্বীপকী ফজবগা চাংদম্নবদা মালেমগী অতৈ লমথুংফমশিং মশক মচু থোক্তে”
“চাওখৎপা ভারত শেমগৎপদা লক্সদ্বীপ্না অকনবা শক্লোন লৌগনি”
03 JAN 2024 1:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লক্সদ্বীপগী কবরত্তীদা লুপা করোর ১১৫০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে, লৈবক্কী মীফমদা কত্থোকখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। ঙসিগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিনা তেক্নোলোজী, ইনর্জী, ৱাতর রিসোর্স, হেল্থকেয়র অমদি মহৈ মশিং য়াওনা সেক্তর কয়া পাক শন্না কোনশিল্লি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লেপতোপ স্কীমগী মখাদা মহৈরোয়শিংদা লেপতোপশিং য়েন্থোকখি অমদি বেতী বচাও বেতী পরাওগী মখাদা স্কুলগী মহৈরোয়শিংদা বাইসাইকলশিং য়েন্থোকখি‍। মহাক্না লৌমী অমদি ঙামী বেনিফিসরীশিংদা পি.এম. কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিংসু খুৎশিন্নখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লক্সদ্বীপকী ফজবা অসি ৱাহৈনা ফোঙদোকপদা ৱাৎলগনি হায়খি অমদি মীয়ামগা উননবগীদমক অগত্তী, বঙ্গরাম অমদি কবরত্তীদা চৎখিবগী মতাঙদা পনখি‍। মীয়াম্না মফমদুদা তিল্লিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, “লক্সদ্বীপ অসি পিকচরবসু মফমসিগী মীয়ামগী থম্মোয়দি সমুদ্রগী ইরোলনুংদগীসু হেন্না লুই”, হায়না পুক্নিং মথুম মরাং হৌরবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মনুং হঞ্জিনবা, ঙমখৈ নৎত্রগা সমুদ্র খোঙবাল অমদি ঈথৎকী মফমশিংবু মতম কুইনা মিরায়বিদুনা থম্লম্ববু পনখি‍। “ঐখোয়গী লৈঙাক্না অসিগুম্বা মফমশিং অসিদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না মফমদুগী মীয়ামগী মফমদা ইনফ্রাসত্রকচর, কন্নেক্তিবিতী, ঈশিং, হকশেল অমদি অঙাংশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং অদুগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লক্সদ্বীপ চাওখৎনবগীদমক লৈঙাক্না হোৎনরিবশিং ফোঙদোকখি অমদি পি.এম. অৱাস য়োজনা (গ্রামিন) সেচুরেসন ফংবা, বেনিফিসরী খুদিংমক্তা লেম্না চেঙ গেহু ফংহল্লিবা, পি.এম. কিসান ক্রেদিৎ কার্দ অমদি অয়ু্স্মান কার্দশিং য়েন্থোকপা, অমদি অয়ুস্মান অরোগ্য মন্দির হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং শেমগৎ শাগৎপগী মতাঙদা পাউদমখি‍। “কেন্দ্র লৈঙাক্না লৈঙাক্কী স্কীম পুম্নমক বেনিফিসরী খুদিংদা ফংহন্নবা হোৎনরি”, হায়না পি.এম. মোদীনা হায়খি‍। দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাঙদা বেনিফিসরীশিংদা শেল য়ৌহনবদা ফংবা ঙম্লিবা অরোন অথুপ লৈতবা ফীভমগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ফীভম অসিনা শেঞ্জা থুমজা চাং ৱাংনা লাকশিল্লে হায়খি‍। মহাক্না লক্সদ্বীপগী মীয়ামদা মখোয়গী মঙমশিং মুন্নবা হোৎনরিবশিং হীরম অমত্তদা লেম্না থারোই হায়বা ৱাফমসু থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ ১০০০গী মনুংদা খোঙজেল য়াঙবা ইন্তরনেৎ ফংহনগনি হায়না মহাক্না ২০২০দা থাজবা পীখিববু নীংশিংখি‍। কোচী-লক্সদ্বীপ আইলেন্দ সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্সন (কে.এল.আই. – এস.ও.এফ.সি.) প্রোজেক্ত ঙসি মীয়ামগী মফমদা কত্থোক্লি অমদি মসিনা লক্সদ্বীপ মীয়ামদা শরুক ১০০ হেন্না খোঙজেল য়াঙবা ইন্তরনেৎ ফংহনগনি‍। মসিনা লৈঙাক্কী সর্ভিসশিং, অনা লায়েং, মহৈ মশিং অমদি দিজিতেল বেঙ্কিংনচিংবা ফেসিলিতীশিংগী ফীভম ফগৎহল্লগনি‍। লক্সদ্বীপ্পু লোজিস্তিক্স হব অমা ওইনা শেমগৎপগী ওইথোকপা য়াববু মসিনা মথৌনা হাপ্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। কদমত্তা পায়খৎলিবা লো তেম্পরেচর থর্মেল দিসেলিনাইজেসন (এল.তি.তি.দি.) প্লান্তকী মতাঙদা পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা লক্বদ্বীপকী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবগী থবক খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহাক্না লক্সদ্বীপ্তা থুংলবগা শক্নাইরবা ইকোলোজিস্ত শ্রী অলি মনিকফনগা ৱারী শান্নখিবগী মতাঙদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি অমদি লক্সদ্বীপ অর্কিপেলাগো ঙাক শেন্দুনা থম্নবগী মতাঙদা মহাক্কী থিজিন হুমজিনবা অমদি ইনোভেসনগী ৱাফমশিং থমখি‍। শ্রী অলি মনিকফনগী মফমদা ২০২১দা পদ্ম শ্রী মনা লান্থোকখিবগীদমক হৌজিক পাল্লিবা লৈঙাক্কী মফমদা মহাক্না অপেনবা ফোঙদোকখি‍। ঙসি মহৈরোয়শিংদা লেপতোপশিং অমদি বাইসাইকলশিং য়েন্থোকখিবগী মতাঙদা পল্লদুনা কেন্দ্র লৈঙাক্না লক্সদ্বীপগী নহাশিংগী ইনোভেসন অমদি মহৈ মশিংগী লম্বী য়াৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মমাঙগী চহিশিংদা লক্সদ্বীপ্তা মকোক থোংবা মহৈ মশিংগী ইন্সতিত্যুসনশিং লৈতবা মরম্না ঈথৎ অসিগী নহাশিং পাক শন্না মপান্দা চৎনখিবগী মতাঙদা পনখি‍। হাইয়র এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুৎশিং হাংদোক্নবগী মায়কৈদা থাংজিল্লিবা খোঙথাংশিংগী মতাঙদা পাউদম্লদুনা, শ্রী মোদীনা অন্দ্রোত অমদি কদমত্তা আর্তস অমদি সাইন্সকী মহৈ মশিংগী ইন্সতিত্যুসনশিং অমদি মিনিকোইদা পোলিতেক্নিক ইন্সতিত্যুৎ লিংখৎপগী মতাঙদা পনখি‍। “মসিনা লক্সদ্বীপকী নহাশিংদা চাউনা কান্নবা পীরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
পি.এম. মোদীনা লক্সদ্বীপকী মীয়ামদসু কান্নবা পীরিবা হজ য়াত্রীগীদমক লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাঙদা পনখি‍। মহাক্না হজ ভিজা তান্নবা লায়থোকহনবা অমদি ভিজা তান্নবগী প্রোসেস দিজিতেলাইজেসন তৌখিবা অমদি ‘মেহরম’ য়াওদনা নুপীশিং হজ চৎনবগী অয়াবা পীবা ৱাফমশিংবুসু শিংথাখ‍ি‍। হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা ‘উমরাহ’ চৎপা ভারত মচা মশিং মশক থোক্না হেনগৎহল্লে হায়বা মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লমদমদুগী তুনা ঙা জাপান্দা থাদোক্তুনা লক্সদ্বীপতা কান্নবা পীরিবা মালেমগী সীফুদ কৈথেলদা ভারতকী শরুক হেনগৎহন্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি‍। পি.এম. মোদীনা ঙামীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙমগদবা এক্সপোর্ত ক্বালিতীগী লমদমসিগী ঙা পুথোকপগী ওইথোকপা য়াবা ৱাফমশিংসু থমখি‍। মহাক্না সীৱরদ ফার্মিং তৌবা য়াবরা হায়না থিজিনবগী মতাঙদসু পাউদমখি‍। মহাক্না লমদমদুগী ইকোলোজীবু ঙাক্তুনা থম্বগী মরুওইবা ৱাফম থমখি অমদি লক্সদ্বীপকী ইহান হানবা বেত্তরী-বেক সোলার পৱার প্লান্ত ওইরিবা কবরত্তীগী সোলার পৱার প্লান্ত অসি থৌরাং অসিগী শরুক্নি হায়খি‍।
অজাদী কা অমৃৎ কালদা ভারতপু চাওখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবদা লক্সদ্বীপকী থৌদাংশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনিয়ন তেরিতরী অসিবু মালেমগী তুরিজমগী মেপ্তা য়াওহন্নবা লৈঙাক্না হোৎনরিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা পনখি‍। হন্দক্তা লোইশিনখিবা জি২০ মীফমগী মতাঙদা পল্লদুনা লক্সদ্বীপ মালেমগী ওইনা শকখঙনরে হায়না মহাক্না হায়খি‍। স্বদেশ দর্শন স্কীমগী মখাদা, লক্সদ্বীপকী ওইনা অকক্নবা লমথুংফমগী ওইবা মাস্তর প্লান অমা দ্রাফ্ত তৌরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। মহাক্না লক্সদ্বীপ অসি ব্লু-ফ্লেগ সমুদ্র মপান অনিগী মফম্নি হায়খি অমদি কদবত অমদি সুহেলী ঈথৎশিংদা পায়খৎলিবা ৱাতর ভিল্লা প্রোজেক্তশিংগী মতাঙদা পনখি‍। চহি মঙাগী মমাঙদা য়েংনবদা লম কোয়বা লাকপা মশিং শরুক মঙা হেনগৎলে হায়রদুনা “লক্সদ্বীপ অসি ক্রুজ তুরিজমগী মরুওইবা লমথুংফম অমা ওইরক্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। ভারতকী মীয়ামদা মপান লৈবাকশিংদা কোয়বা চৎত্রিঙৈ মাঙওইননা য়ামদ্রবদা লৈবাকসিগী মফম তরামঙাদা হান্না চৎননবা মহাক্না থমখিবা ৱাফমবু পি.এম. মোদীনা অমুক নৌহৌননা নীংশিংখি‍। মপান লমশিংদা লৈবা ঈথৎকী লৈবাকশিংদা চৎপা পাম্বলিবা মীওইশিংগী মফমদসু মহাক্না লক্সদ্বীপ্তা ওইনা চৎননবা হায়খি‍। “অদোম্না লক্সদ্বীপকী ফজবা উরুরবা মতুংদা, মালেমগী অতৈ লমথুংফমশিং মশক মচু থোক্তবগুম উগনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লক্সদ্বীপকী মীয়ামগী মফমদা কেন্দ্র লৈঙাক্না মখোয়না হিংবদা কোমহন্নবা, চত্থোক চৎশিন্দা কোমহন্নবা অমদি লল্লোন ইতিক তৌবদা কোমহন্নবা পায়খৎপা য়াবা খোঙথাঙ খুদিংমক মখা তানা পায়খৎখিগনি হায়না থাজবা পীখি‍। “চাওখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা লক্সদ্বীপ্না অচৌবা শক্লোন লৌগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিল্লকপদা ফোঙদোকখি‍।
লক্সদ্বীপকী লেফ্তনেন্ত গভর্নর, শ্রী প্রফুল পতেল অতৈ মীথুংশিংগা লোয়ননা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
অওনবা খোঙথাং অমদা, কোচি-লক্ষদ্বিপ আইলেন্দস সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্সন(কে.এল.আই.-এস.ও.এফ.সি) প্রোজেক পায়খৎতুনা লক্ষদ্বিপ ইথৎশিংনা ইন্তরনেত য়াম্না শোন্না ফংলিবা অসি কোকহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা ফীরেপ লৌখি অমদি প্রোজেক অসি ওগস্ত ২০২০ দা লাল কিলাদা নিংতম্বা নুমিৎকী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবনি। হৌজিক প্রোজেক অসি লোইশিল্লে অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে‍। মসিনা ইন্তরনেতকী খোঙজেল শরুক ১০০( ১.৭ জি.বি.পি.এস.তগী ২০০ জি.বি.পি.এস.তা) হেনগৎলগনি। নিংতম্বদগী অহানবা ওইনা, সবমেরিন ওপ্তিক ফাইবর কেবলগী খুৎথাংদা লক্ষদ্বিপগা শম্নরগনি। সবমেরিন ও.এফ.সি অসিনা লক্ষদ্বিপ ইথৎশিংগী কম্মুনিকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি অমসুং হেন্না য়াংবা অমসুং মতিক চাবা ইন্তরনেতকী খুদোংচাবশিং, তেলিমেদিসিন, ই-গভর্নান্স, লাইরিক-লাইশুগী থবকশিং দিজিতেল বেঙ্কিং, দিজিতেল করেন্সি অমসুং দিজিতেল লাইব্রেরিগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কাদমাত্তা লো তেম্পেরেচর থর্মেল দিসেলিনেসন(এল.তি.তি.দি.) প্লান্ত মীয়ামদা কৎথোকখি‍। মসিনা নোংমদা থক্নবা ঈশিং লিতর লাখ ১.৫ পুথোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা অগাত্তী অমসুং মিনিকোই ঈথৎশিংগী য়ুমথোঙশিংদা ফঙ্কসনেল হাওসহোল্দ তেপ কন্নেক্সনস( এফ.ঐচ.তি.সি.) মীয়ামদা কত্থোকখি‍। কোরেল ইথৎ অমা ওইবনা, লক্ষদ্বীপ ঈথৎশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংবা হায়বসি অচৌবা শিংনবা অমা ওইরি, লমদম অসিদা লৈনুংগী ঈশিং মরাং কায়না ফংদে। থক্নবা ঈশিং পীনবা প্রোজেকশিং অসিনা ঈথৎশিংসিগী তুরিজমগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং মসিনা লমদম অসিগী মীয়াম থবক ফংবা হেনগৎহনগনি।
মীয়ামদা কৎথোকখিবা অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী মনুংদা লক্সদ্বীপকী অহানবা বেত্তরি-বেক সোলার পৱার প্রোজেক্ত ওইরিবা কবরত্তীগী সোলার পৱার প্লান্ত য়াওরি‍। মসিনা দিজলদা য়ুম্ফম ওইবা পৱার জেনেরেসন প্লান্তকী মখা পোনবা হন্থহনগনি অমসুং প্রোজেকশিংগী মনুংদা অনৌবা এদমিনিস্ত্রেতিপ ব্লোক অমসুং কবরত্তীদা ইন্দিয়ান রিজার্ব বত্তালিয়ন কমপ্লেক্সতা মীওই ৮০গী বেরেক য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা কালপেনিদা প্রাইমারি হেল্থ কিয়ার নৌনা শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং অন্দ্রোথ, চেতলাত, কাদমাত, অগাত্তি অমসুং মিনিকোই ইথৎ মঙাদা মোদেল অঙ্গানৱাদি সেন্তর(নান্দ ঘরশিং) শানবা উরেপ-উয়ুং তমখি‍।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone for development projects worth more than Rs 1150 crores in Kavaratti, Lakshadweep
Inaugurates Kochi-Lakshadweep Islands Submarine Optical Fiber Connection
Dedicates Low Temperature Thermal Desalination (LTTD) plant at Kadmat
Dedicates Functional Household Tap Connections (FHTC) in all households of Agatti and Minicoy Islands
Dedicates solar power plant at Kavaratti
Lays foundation stone for the renovation of Primary Health Care facility and five model Anganwadi Centres
“Even though the geographical area of Lakshadweep is small, the hearts of the people are as deep as the ocean”
“Our government has made remote, border, coastal and island areas our priority”
“Central Government strives to deliver all government schemes to every beneficiary”
“Immense possibilities for export quality local fish can transform the lives of local fishermen”
“Other destinations of the world pale in comparison to the beauty of Lakshadweep”
“Lakshadweep will play a strong role in the creation of a Viksit Bharat”
03 JAN 2024 1:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of development projects worth more than Rs 1150 crores in Kavaratti, Lakshadweep today. The development projects of today cover a wide range of sectors including technology, energy, water resources, healthcare and education. The Prime Minister handed out laptops to students under the Laptop Scheme and gave away bicycles to school students under Beti Bachao Beti Padhao. He also handed out PM Kisan Credit Cards to farmer and fishermen beneficiaries.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the beauty of Lakshadweep is beyond words and mentioned visiting Agatti, Bangaram and Kavaratti to meet the citizens. “Even though the geographical area of Lakshadweep is small, the hearts of the people are as deep as the ocean”, an overwhelmed Prime Minister said as he thanked them for their presence.
The Prime Minister indicated the long neglect of remote, border or coastal and Island areas. “Our government has made such areas our priority”, he said. He congratulated the people of the area for the projects related to infrastructure, connectivity, water, health and child care.
The Prime Minister highlighted the efforts of the government towards the development of Lakshadweep and informed about achieving saturation of PM Awas Yojna (Gramin), free ration being made available to every beneficiary, distribution of PM Kisan Credit Cards and Ayushman Cards, and the development of Ayushman Arogya Mandir Health and Wellness Centre. “The Central Government strives to deliver all government schemes to every beneficiary”, PM Modi said. Referring to the transparency achieved while disbursing money to beneficiaries through Direct Benefit Transfer, the Prime Minister said that it has curbed corruption to a great extent. He assured the people of Lakshadweep that those who tried to snatch away their rights would not be spared at any cost.
The Prime Minister recalled the guarantee given by him in 2020 about ensuring fast internet within 1000 days. Kochi-Lakshadweep Islands Submarine Optical Fiber Connection (KLI - SOFC) project has been dedicated to people today and will ensure 100 times faster Internet for the people of Lakshadweep. This will improve facilities like government services, medical treatment, education and digital banking. The potential of developing Lakshadweep as a logistics hub will get strength from this, he added. Referring to the Low Temperature Thermal Desalination (LTTD) plant at Kadmat, PM Modi said that the work of providing piped water to every household in Lakshadweep is moving at a fast pace.
Prime Minister Modi spoke about his interaction with renowned Ecologist Shri Ali Manikfan upon his arrival in Lakshadweep and highlighted his research and innovation towards the conservation of the Lakshadweep archipelago. He expressed immense satisfaction towards the present government in awarding Shri Ali Manikfan with the Padma Shree in the year 2021. The Prime Minister underlined that the Central Government is paving the way for the innovation and education of the youth of Lakshadweep as he mentioned handing out laptops and bicycles to students today. The Prime Minister pointed out the absence of any top education institution in Lakshadweep in the previous years which led to an exodus of the youth from the islands. Informing about the steps taken towards opening up institutes of higher education, Shri Modi mentioned the initiation of educational institutions for arts and science in Andrott and Kadmat islands and polytechnic institute in Minicoy. “It is hugely benefitting the youth of Lakshadweep'', he added.
PM Modi mentioned steps taken for the Haj Yatris that have benefited the people of Lakshadweep too. He noted the ease for Haj visa and digitalization of the process for visa and permission for women to go on Haj without ‘Mehram’. These efforts have led to a significant rise in the number of Indians going for ‘Umrah’, he said.
The Prime Minister highlighted India’s effort to increase its share in the global seafood market, leading to benefits for Lakshadweep as local Tuna fish is being exported to Japan. PM Modi underlined the possibilities for export quality local fish that can transform the lives of the fishermen. He also informed about the exploration of the potential of seaweed farming. He emphasized protecting the fragile ecology of the area and said the solar power plant at Kavaratti, which is the first-ever battery-backed solar power project of Lakshadweep is part of such initiatives.
Underlining the role of Lakshadweep in making India a developed nation in the Azadi Ka Amrit Kaal, the Prime Minister mentioned the government’s efforts to place the Union Territory on the international tourism map. He said that Lakshadweep has got international recognition referring to the recently concluded G20 meeting here. Under the Swadesh Darshan scheme, the Prime Minister informed that a destination-specific master plan is being drafted for Lakshadweep. He said that Lakshadweep is home to two blue-flag beaches and mentioned the development of water villa projects on Kadmat and Suheli islands. “Lakshadweep is turning out to be a prime destination for cruise tourism,” Shri Modi said as he informed that the influx of tourists has increased five-fold when compared to five years ago. PM Modi also reiterated his clarion call to the citizens of India to visit at least fifteen places in the country before they decide to visit abroad. He also urged those wanting to visit the island nations in foreign lands to visit Lakshadweep. “Once you witness the beauty of Lakshadweep, other destinations in the world will appear pale”, he added.
The Prime Minister assured the people of Lakshadweep that the central government will continue to take every possible step to ensure their ease of living, ease of travel and ease of doing business. “Lakshadweep will play a strong role in the creation of a Viksit Bharat”, the Prime Minister concluded.
Lieutenant Governor of Lakshadweep, Shri Praful Patel was present on the occasion among others.
Background
In a transformative move, the Prime Minister had resolved to overcome the challenge of slow internet speed in Lakshadweep by initiating the Kochi-Lakshadweep Islands Submarine Optical Fiber Connection (KLI - SOFC) project which was announced during the Independence Day speech at Red Fort in 2020. The project has now been completed and was inaugurated by the Prime Minister. This will increase internet speed by more than 100 times (from 1.7 Gbps to 200 Gbps). For the first time since independence, Lakshadweep will be connected through Submarine Optic Fibre Cable. The dedicated submarine OFC will ensure a paradigm shift in communication infrastructure in the Lakshadweep islands, enabling faster and more reliable internet services, telemedicine, e-governance, educational initiatives, digital banking, digital currency usage, digital literacy etc.
The Prime Minister dedicated to the nation the Low Temperature Thermal Desalination (LTTD) plant at Kadmat. This will produce 1.5 lakh litres of clean drinking water every day. The Prime Minister also dedicated to the nation, the Functional Household Tap Connections (FHTC) in all households of Agatti and Minicoy islands. The availability of potable water was always a challenge in the islands of Lakshadweep as being a coral island, it has minimal ground water availability. These drinking projects will also help in strengthening the tourism capacity of the islands, leading to increased local employment opportunities.
Other projects which are dedicated to the nation include the solar power plant at Kavaratti, which is the first-ever battery-backed solar power project of Lakshadweep. It will help to reduce dependency on the Diesel-based Power Generation plant, the new administrative block and 80 Men barrack in India Reserve Battalion (IRBn) Complex at Kavaratti.
The Prime Minister laid the foundation stone for the renovation of the Primary Health Care facility in Kalpeni and the construction of five model Anganwadi Centres (Nand Ghars) in the five islands of Androth, Chetlat, Kadmat, Agatti and Minicoy.