ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତ ସରକାର, ଆସାମ ସରକାର ଏବଂ ୟୁନାଇଟେଡ୍ ଲିବରେସନ ଫ୍ରଣ୍ଟ ଅଫ୍ ଆସାମ (ଉଲ୍ଫା)ର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି
ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିଦ୍ରୋହମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆସାମର ଚିରସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ବୁଝାମଣା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅଟେ
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ମୋଦି ସରକାର ସମୟଠାରୁ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସର୍ତ୍ତ ପାଳନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ବିଦ୍ରୋହ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ର ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିନା ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆତଙ୍କବାଦ, ହିଂସା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷମୁକ୍ତ ଏକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପରିକଳ୍ପନା ସହ କାମ କରିଛି
ବିଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସହ ୯ ଟି ଶାନ୍ତି ଓ ସୀମା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ବିଶାଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି
ଉଲ୍ଫା ସଂଘର୍ଷରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ହେଉଛି
୨୦୧୪ରେ ମୋଦି ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଆସାମରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ୮୭%, ମୃତ୍ୟୁ ୯୦% ଓ ଅପହରଣ
29 DEC 2023 7:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତ ସରକାର, ଆସାମ ସରକାର ଏବଂ ୟୁନାଇଟେଡ୍ ଲିବରେସନ ଫ୍ରଣ୍ଟ ଅଫ୍ ଆସାମ (ଉଲ୍ଫା)ର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିଦ୍ରୋହମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଆସାମର ଚିରସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ବୁଝାମଣା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ସମୟରେ ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ହିଂସାର ଶିକାର ହେଉଥିବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆସାମରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଆସାମ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଖୋଲା ମନରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆତଙ୍କବାଦ, ହିଂସା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷମୁକ୍ତ ଏକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପରିକଳ୍ପନା ସହିତ କାମ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସହ ୯ଟି ଶାନ୍ତି ଓ ସୀମା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେକର୍ଡରେ ୯୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାଡର ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆସାମର ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ଷମତା ଆଇନ (ଆଫସ୍ପା) ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ସରକାର, ଆସାମ ସରକାର ଓ ଉଲ୍ଫା ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣା ଯୋଗୁଁ ମୋଦି ସରକାର ଆସାମରେ ସମସ୍ତ ହିଂସାତ୍ମକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ନିପାତ କରିବାରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଆଜିର ଚୁକ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜିର ବୁଝାମଣା ଅନୁଯାୟୀ ଉଲ୍ଫା ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ହିଂସାର ମାର୍ଗ ଛାଡିବା, ସମସ୍ତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଗୋଳାବାରୁଦ ରଖିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଶସ୍ତ୍ର ସଂଗଠନକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଉଲ୍ଫା ଏହାର ସଶସ୍ତ୍ର କ୍ୟାଡରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକୃତ ସମସ୍ତ ଶିବିର ଖାଲି କରିବା, ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ଏବଂ ଦେଶର ଅଖଣ୍ଡତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଲ୍ଫା ସଂଘର୍ଷରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏବଂ ଅନେକ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଚୁକ୍ତିର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମୋଦି ସରକାର ପାଳନ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଆସାମରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ୮୭%, ମୃତ୍ୟୁ ୯୦% ଏବଂ ଅପହରଣ ୮୪% ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା କେବଳ ଆସାମରେ ୭୫୦୦ କ୍ୟାଡର ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆଜି ଆଉ ୭୫୦ ଜଣ ଯୋଡ଼ି ହେବେ, ତେଣୁ କେବଳ ଆସାମରେ ୮୨୦୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାଡରଙ୍କ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ ଶାନ୍ତିର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୧୯ରେ ଏନଏଲଏଫଟି, ୨୦୨୦ରେ ବ୍ରୁ ଏବଂ ବୋଡୋ, ୨୦୨୧ରେ କାର୍ବି, ୨୦୨୨ରେ ଆଦିବାସୀ ଚୁକ୍ତି, ଆସାମ-ମେଘାଳୟ ସୀମା ଚୁକ୍ତି, ଆସାମ-ଅରୁଣାଚଳ ସୀମା ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ୨୦୨୩ରେ ୟୁଏନଏଲଏଫ ସହିତ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଉଲ୍ଫା ସହିତ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଏହି ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଆସାମ ପାଇଁ ଶାନ୍ତିର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଲ୍ଫାର ଦାବି ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସମୟବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହାର ତଦାରଖ ପାଇଁ ଏକ କମିଟି ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୯ ପରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ସମସ୍ତ ବୁଝାମଣାରେ ମୋଦି ସରକାର ସମୟଠାରୁ ଆଗୁଆ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ବିଦ୍ରୋହ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ର ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିନା ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା।

Ministry of Home Affairs
In presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, a Memorandum of Settlement signed between Government of India, Government of Assam and representatives of United Liberation Front of Assam (ULFA), in New Delhi, today
Agreement is a significant milestone to fulfil Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful, prosperous and insurgency-free Northeast and bringing everlasting peace, prosperity and all-round development of Assam
Home Minister says, Modi government is ahead of time in implementing all agreements signed during last 5 years and efforts have been made to comply with all conditions, it would not have been possible without Prime Minister Modi’s broader vision of insurgency-free Northeast
Under the guidance of Prime Minister Modi, the Ministry of Home Affairs worked with the vision of a Northeast, free from extremism, violence and conflict
In last 5 years, 9 peace and border related agreements have been signed with different states in the Northeast, these have established peace in large part of the Northeast
In ULFA conflict, about 10 thousand people from both sides were killed, who were citizens of this country, but today this problem is being completely resolved
After formation of Modi government in 2014, violent incidents in Assam decreased by 87%, deaths by 90% and kidnappings by 84%
So far 7500 cadres have surrendered in Assam alone, which will have addition of 750 more today, thus the surrender of over 8200 cadres in Assam alone is the beginning of a new era of peace
A time-bound program will be made by the Ministry of Home Affairs, Government of India, to fulfill the demands of ULFA and a committee will also be formed for its monitoring
Government of India has agreed to provide a huge package and several big projects for all round development of Assam, Modi government will comply with all provisions of the agreement
29 DEC 2023 7:20PM by PIB Delhi
In presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, a Memorandum of Settlement signed between Government of India, Government of Assam and representatives of United Liberation Front of Assam (ULFA), in New Delhi, today. The Agreement is a significant milestone to fulfil Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful, prosperous and insurgency-free Northeast and bringing everlasting peace, prosperity and all-round development of Assam. Assam Chief Minister, Dr. Himanta Biswa Sarma and senior officials of the Ministry of Home Affairs and Government of Assam were also present during the signing of the MoU.
On this occasion, Shri Amit Shah said that today is a golden day for Assam when peace is going to be established in Northeast and Assam, which have been bearing the brunt of violence for a long time. He said that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, efforts were made to bridge the gap between Delhi and Northeast and talks with everyone started with an open mind. Shri Shah said that under the guidance of Prime Minister Modi, the Ministry of Home Affairs worked with the vision of a Northeast, free from extremism, violence and conflict. He said that in last 5 years, 9 peace and border related agreements have been signed with different states in the Northeast, these have established peace in large part of the Northeast.
The Union Home Minister said that on record more than 9000 cadres have surrendered and the Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) has been lifted from 85 percent area of Assam. He said that due to the tripartite agreement being signed today between the Government of India, the Government of Assam and ULFA, the Modi government has achieved success in eliminating all the violent groups in Assam. He said that today's agreement is very important for peace in Assam and the entire Northeast. He said that under today's agreement, ULFA representatives have agreed to abjure path of violence, lay down all their arms and ammunition and disband their armed organisation. Apart from this, ULFA has also agreed to vacate all camps occupied by its armed cadres, engage in the peaceful democratic process established by law and maintain the integrity of the country.
Shri Amit Shah said that In ULFA conflict, about 10 thousand people from both sides were killed, who were citizens of this country, but today this problem is being completely resolved. He said that Government of India has agreed to provide a huge package and several big projects for all round development of Assam. He said that the Modi government will comply with all provisions of the agreement. Shri Shah said that after formation of Modi government in 2014, violent incidents in Assam decreased by 87%, deaths by 90% and kidnappings by 84%. He said that so far 7500 cadres have surrendered in Assam alone, which will have addition of 750 more today, thus the surrender of over 8200 cadres in Assam alone is the beginning of a new era of peace.
The Union Home Minister said that the Modi government has signed NLFT agreement in 2019, Bru and Bodo in 2020, Karbi in 2021, Adivasi agreement in 2022, Assam-Meghalaya border agreement, Assam-Arunachal border agreement and agreement with UNLF in 2023 and today, with ULFA. He said that with this agreement today, a new era of peace is going to begin for the entire Northeast and especially Assam.
Shri Amit Shah said that a time-bound program will be made by the Ministry of Home Affairs, Government of India, to fulfill the demands of ULFA and a committee will also be formed for its monitoring. He said that in all the agreements signed after 2019, the Modi government is ahead of time and efforts have been made to fulfill all the conditions. Home Minister said that this would not have been possible without Prime Minister Modi's broader vision of an insurgency-free Northeast.