Ministry of Home Affairs
In presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, a Memorandum of Settlement signed between Government of India, Government of Assam and representatives of United Liberation Front of Assam (ULFA), in New Delhi, today
Agreement is a significant milestone to fulfil Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful, prosperous and insurgency-free Northeast and bringing everlasting peace, prosperity and all-round development of Assam
Home Minister says, Modi government is ahead of time in implementing all agreements signed during last 5 years and efforts have been made to comply with all conditions, it would not have been possible without Prime Minister Modi’s broader vision of insurgency-free Northeast
Under the guidance of Prime Minister Modi, the Ministry of Home Affairs worked with the vision of a Northeast, free from extremism, violence and conflict
In last 5 years, 9 peace and border related agreements have been signed with different states in the Northeast, these have established peace in large part of the Northeast
In ULFA conflict, about 10 thousand people from both sides were killed, who were citizens of this country, but today this problem is being completely resolved
After formation of Modi government in 2014, violent incidents in Assam decreased by 87%, deaths by 90% and kidnappings by 84%
So far 7500 cadres have surrendered in Assam alone, which will have addition of 750 more today, thus the surrender of over 8200 cadres in Assam alone is the beginning of a new era of peace
A time-bound program will be made by the Ministry of Home Affairs, Government of India, to fulfill the demands of ULFA and a committee will also be formed for its monitoring
Government of India has agreed to provide a huge package and several big projects for all round development of Assam, Modi government will comply with all provisions of the agreement
29 DEC 2023 7:20PM by PIB Delhi
In presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, a Memorandum of Settlement signed between Government of India, Government of Assam and representatives of United Liberation Front of Assam (ULFA), in New Delhi, today. The Agreement is a significant milestone to fulfil Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful, prosperous and insurgency-free Northeast and bringing everlasting peace, prosperity and all-round development of Assam. Assam Chief Minister, Dr. Himanta Biswa Sarma and senior officials of the Ministry of Home Affairs and Government of Assam were also present during the signing of the MoU.
On this occasion, Shri Amit Shah said that today is a golden day for Assam when peace is going to be established in Northeast and Assam, which have been bearing the brunt of violence for a long time. He said that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, efforts were made to bridge the gap between Delhi and Northeast and talks with everyone started with an open mind. Shri Shah said that under the guidance of Prime Minister Modi, the Ministry of Home Affairs worked with the vision of a Northeast, free from extremism, violence and conflict. He said that in last 5 years, 9 peace and border related agreements have been signed with different states in the Northeast, these have established peace in large part of the Northeast.
The Union Home Minister said that on record more than 9000 cadres have surrendered and the Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) has been lifted from 85 percent area of Assam. He said that due to the tripartite agreement being signed today between the Government of India, the Government of Assam and ULFA, the Modi government has achieved success in eliminating all the violent groups in Assam. He said that today's agreement is very important for peace in Assam and the entire Northeast. He said that under today's agreement, ULFA representatives have agreed to abjure path of violence, lay down all their arms and ammunition and disband their armed organisation. Apart from this, ULFA has also agreed to vacate all camps occupied by its armed cadres, engage in the peaceful democratic process established by law and maintain the integrity of the country.
Shri Amit Shah said that In ULFA conflict, about 10 thousand people from both sides were killed, who were citizens of this country, but today this problem is being completely resolved. He said that Government of India has agreed to provide a huge package and several big projects for all round development of Assam. He said that the Modi government will comply with all provisions of the agreement. Shri Shah said that after formation of Modi government in 2014, violent incidents in Assam decreased by 87%, deaths by 90% and kidnappings by 84%. He said that so far 7500 cadres have surrendered in Assam alone, which will have addition of 750 more today, thus the surrender of over 8200 cadres in Assam alone is the beginning of a new era of peace.
The Union Home Minister said that the Modi government has signed NLFT agreement in 2019, Bru and Bodo in 2020, Karbi in 2021, Adivasi agreement in 2022, Assam-Meghalaya border agreement, Assam-Arunachal border agreement and agreement with UNLF in 2023 and today, with ULFA. He said that with this agreement today, a new era of peace is going to begin for the entire Northeast and especially Assam.
Shri Amit Shah said that a time-bound program will be made by the Ministry of Home Affairs, Government of India, to fulfill the demands of ULFA and a committee will also be formed for its monitoring. He said that in all the agreements signed after 2019, the Modi government is ahead of time and efforts have been made to fulfill all the conditions. Home Minister said that this would not have been possible without Prime Minister Modi's broader vision of an insurgency-free Northeast.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি নিউ দিল্লিদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং য়ুনিয়ন কোপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ শরুক য়াদুনা, ভারত সরকার, অসাম সরকার অমসুং য়ুনাইতেদ লিবরেসন ফ্রন্ত ওফ অসাম(উলফা)গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ সেত্তলমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
এগ্রিমেন্ত অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী শান্তি, নুংঙাইবা অমসুং লালহৌবগী ইরাং লৈতবা অৱাং-নোংপোক অমা ওইহন্নবা অমসুং তুংকোইবা শান্তি, নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা অমসুং অসাম হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা পান্দমগী শিংথানিঙাই ওইবা মাইপাক অমনি
হোম মিনিস্তরনা হায়খি হৌখিবা চহি ৫ দা খুৎয়েক পীনখিবা য়ানচে খুদিংমক মোদী সরকারনা য়ানখিবা মতমদগী ঙনখৎনা থবক ওইনা পাংথোক্লে অমসুং ফিবম খুদিংমক্তা থবক ওইনা পাংথোক্নবা হোৎনরি, মসি লালহৌবগী ইরাং লৈতবা অৱাং-নোংপোক্কী প্রধান মন্ত্রীগী অশানবা মীৎয়েং য়াওদনা ওইথোক্লোই
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা, লালহৌবগী ইরাং, হিংশা অমসুং মুক্নবা লৈতবা অৱাং-নোংপোক অমগী পান্দমগা লোয়ননা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলে
হৌখিবা চহি ৫দা, অৱাং-নোংপোক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা শান্তি অমসুং ঙমখৈগা মরী লৈনবা য়ানচে ৯ খুৎয়েক পীনখ্রে, য়ানচেশিং অদুনা অৱাং-নোংপোক্কী অয়াম্বা শরুক শান্তি পুরক্লে
উলফাগী মুক্নবদা, নাকল অনিমক্কী মীওই লিশিং ১০ রোম হাৎখ্রে, মখোয় লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংনি, অদুবু ঙসিদি মসিগী ৱাথোক অসি মপুংফানা ৱারোইশিন পুরক্লে
২০১৪দা মোদী সরকার শেম্লবা মতুংদা, অসামদা হিংশাগী থৌদোকশিং চাদা ৮৭, শিবা চাদা ৯০ অমসুং মীফা-মীপুন চাদা ৮৪ হন্থরে
হৌজিক ফাওবদা অসাম মথন্থদা কেদর ৭৫০০ চঙজখ্রে, মসি ঙসিগী ৭৫০ অসিগী মথক্তনি, অসাম মথন্থদা কেদর ৮২০০ হেন্না চঙজরকপা অসি শান্তিগী অনৌবা যুগ অমা হৌরকপনি
উলফানা পাম্লিবশিং ফংহন্নবা ভারত সরকারগী হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক পায়খৎকনি অমসুং মসি য়েংশিন্নবা কম্মিতি অমসু শেমগনি
হিরম খুদিংমক্তা অসাম চাউখৎনবা ভারত সরকারনা অচৌবা পেকেজ অমা অমসুং অচৌবা প্রোজেক কয়া পীবা হায়না য়ানরে, য়ানচেগী ৱারোল খুদিংমক মোদী সরকারনা থবক ওইনা পাংথোক্কনি
29 DEC 2023 7:20PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং য়ুনিয়ন কোপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ শরুক য়াদুনা, ভারত সরকার, অসাম সরকার অমসুং য়ুনাইতেদ লিবরেসন ফ্রন্ত ওফ অসাম(উলফা)গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ সেত্তলমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। এগ্রিমেন্ত অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী শান্তি, নুংঙাইবা অমসুং লালহৌবগী ইরাং লৈতবা অৱাং-নোংপোক অমা ওইহন্নবা অমসুং তুংকোইবা শান্তি, নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা অমসুং অসাম হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা পান্দমগী শিংথানিঙাই ওইবা মাইপাক অমনি। য়ানচে খুৎয়েক পীনবা থৌরম অদুদা অসামগী চীফ মিনিস্তর দোক্তর হিমান্তা বিশ্বা শর্মা অমসুং হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি অমসুং অসাম সরকারগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মতম শাংনা হিংশাগী চৈথেং ফংদুনা লাক্লবা অৱাং-নোংপোক অমসুং অসামদা শান্তি লৈরগদবা মরম্না ঙসি অসামগী সনাগী নুমিৎ অমনি। ২০১৪ দা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, দিল্লি অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মরক্তা লৈরিবা অহোবা মেনশিন্নবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং পুকচেল শেংনা মীওই খুদিংমক্কা ৱারি শানবা হৌরে। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা, লালহৌবগী ইরাং, হিংশা অমসুং মুক্নবা লৈতবা অৱাং-নোংপোক অমগী পান্দমগা লোয়ননা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৫দা, অৱাং-নোংপোক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা শান্তি অমসুং ঙমখৈগা মরী লৈনবা য়ানচে ৯ খুৎয়েক পীনখ্রে, য়ানচেশিং অদুনা অৱাং-নোংপোক্কী অয়াম্বা শরুক শান্তি পুরক্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি রেকোর্দ ওইনা কেদর ৯০০ চঙজখ্রে অমসুং অসামগী লমগী চাদা ৮৫ দগী অফস্পা লৌথোক্লে। ভারত সরকার, অসাম সরকার অমসুং উলফাগী মরক্তা ঙসি খুৎয়েক পীনখিবা নাকল অহুমগী য়ানচে অসিনা মরম ওইদুনা, অসামদা হিংশা চৎথবা লুপ খুদিংমক মুৎথৎপদা মোদী সরকার মাইপাক্লে। ঙসিগী য়ানচে অসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা শান্তি পুরক্নবা য়াম্না মরুওইবনি। ঙসিগী য়ানচে অসিগী মখাদা, হিংশাগী থবক থাদোকপা, মখোয়গী খুৎলায়শিং অমসুং মরুশিং থাদোকপা অমসুং মখোয়গী খুৎলায় পায়বা লুপ থিংবা হায়না উলফাগী মীহুৎশিনা য়ারে। মসিগী মথক্তা, মখোয়গী কেদরশিংনা শীজিন্নরিবা কেম্প খুদিংমক থাদোকপা অমসুং লৈবাক অসিগী আইন অমসুং অপুনবগী শক্তম ঙাক্না শান্তি ওইবা গনতন্ত্রিক ওইবা থবকশিং পাংথোকপা হায়না উলফানা য়ারে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি উলফাগী মুক্নবদা, নাকল অনিমক্কী মীওই লিশিং ১০ রোম হাৎখ্রে, মখোয় লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংনি, অদুবু ঙসিদি মসিগী ৱাথোক অসি মপুংফানা ৱারোইশিন পুরক্লে। হিরম খুদিংমক্তা অসাম চাউখৎনবা ভারত সরকারনা অচৌবা পেকেজ অমা অমসুং অচৌবা প্রোজেক কয়া পীবা হায়না য়ানরে, য়ানচেগী ৱারোল খুদিংমক মোদী সরকারনা থবক ওইনা পাংথোক্কনি। ২০১৪দা মোদী সরকার শেম্লবা মতুংদা, অসামদা হিংশাগী থৌদোকশিং চাদা ৮৭, শিবা চাদা ৯০ অমসুং মীফা-মীপুন চাদা ৮৪ হন্থরে। হৌজিক ফাওবদা অসাম মথন্থদা কেদর ৭৫০০ চঙজখ্রে, মসি ঙসিগী ৭৫০ অসিগী মথক্তনি, অসাম মথন্থদা কেদর ৮২০০ হেন্না চঙজরকপা অসি শান্তিগী অনৌবা যুগ অমা হৌরকপনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মোদী সরকারনা ২০১৯ দা এন.এল.এফ.তি এগ্রিমেন্ত, ২০২০দা ব্রু অমসুং বোরো, ২০২১ দা কার্বি ২০২২ দা অদিবাসি এগ্রিমেন্ত, অসাম-মেঘালয় বোর্দর এগ্রিমেন্ত, অসাম-অরুনাচল প্রদেস এগ্রিমেন্ত অমসুং ২০২৩দা য়ু.এন.এল.এফগা য়ানচে খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং ঙসিনা উলফাগা খুৎয়েক পীনরে। ঙসিগী য়ানচে অসিগা লোয়ননা, অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা অমসুং মরুওইনা অসামদা শান্তিগী অনৌবা যুগ অমা হৌরগনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি উলফানা পাম্লিবশিং ফংহন্নবা ভারত সরকারগী হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক পায়খৎকনি অমসুং মসি য়েংশিন্নবা কম্মিতি অমসু শেমগনি। হৌখিবা চহি ৫ দা খুৎয়েক পীনখিবা য়ানচে খুদিংমক মোদী সরকারনা য়ানখিবা মতমদগী ঙনখৎনা থবক ওইনা পাংথোক্লে অমসুং ফিবম খুদিংমক্তা থবক ওইনা পাংথোক্নবা হোৎনরি, মসি লালহৌবগী ইরাং লৈতবা অৱাং-নোংপোক্কী প্রধান মন্ত্রীগী অশানবা মীৎয়েং য়াওদনা ওইথোক্লোই।