প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পন্দিৎ মদন মোহনগী ১৬২শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা ‘পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী খুৎইশিংগী খোমজিনবা’ ফোঙখ্রে
ভোলুম ১১গী অহানবা সেরিজ ফোঙখ্রে
“পন্দিৎ মদন মোহনগী মপুংফাবা লাইরিক ফোঙবা অসি য়াম্না মরুওইবনি”
“মহামনা অসি অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং সনাতন চৎনবীগী অপুনবা অমনি”
“মালবিয়া জিগী ৱাখলশিংগী লৈনম ঐখোয়গী সরকারগী থবক্তা নমগনি”
“মহামনাগী মফমদা ভারত রত্ন পীবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী লাইবক ফবনি”
“লৈবাক অসিগী অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা মালবিয়া জিগী থবকশিংগী মমিসু তারে”
“অফবা লৈঙাক হায়বদি শক্তিদা য়ুম্ফম ওইবদগী থবক্তা হেন্না য়ুম্ফম ওইবা হায়বনি”
“ভারত অসি জাতি অমসুং মালেমগী মরুওইবা মহৈলোয়শঙ কয়া লিংখৎপা লৈবাক অমা ওইরক্লি”
25 DEC 2023 6:16PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী বিগ্যান ভাবন্দা পাংথোকপা থৌরম অমদা, মহামনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী ১৬২ শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী খুৎইশিংগী খোমজিনবা’গী ভোলুম ১১গী অহানবা সেরিজ ফোঙখ্রে। মহাক্না পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী মফমদা লৈ কৎতুনা ইকায়খুম্নবা উৎখি। বরানস হিন্দু য়ুনিভর্সিতি লিংখৎলম্বা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়ানা অনৌবা ভারত শেমগৎলম্বা মীওইশিংগী মরক্তা মরুওইবা মফম অমা কল্লি। মহাক লৈবাক অসিগী মীয়াম জাতিগী ৱাখল্লোন হেনগৎহন্নবা চোকথবা নাইদনা থবক তৌখিবা শক্নাইরবা পন্দিৎ অমা অমসুং নিংতম লান্মী অমা ওইনা নিংশিংলি।
নুংঙাইরবা বরদিন কুহ্মৈগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অসি অতল জয়েন্তি পাংথোক্তুনা অমসুং পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী মপোক কুমওন পাংথোক্তুনা ঙসিগী থৌরম অসিনা ভারত অমসুং ভারতীয়তাদা থাজবা মীওইশিং ইথিল পীবা কুহ্মৈ অমনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহামনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়া অমসুং হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী মফমদা কোক নোনখি। অতল জয়েন্তি থৌরমদা অফবা লৈঙাক নুমিৎ পাংথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্না ভারতকী নাগরিকশিংদা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী খুৎইশিংগী খোমজিনবা লাইরিক অসি নহারোলশিং অমসুং থিজিল্লবশিংদা য়াম্না মরুওইবনি। মহাক্কী থবকশিংগী খোমজিনবা অসি বি.ঐচ.য়ুগা মরী লৈনবা থবকশিং, কংগ্রেস লুচিংবশিংগা মহামনাগা ৱারি শানখিবা অমসুং বৃতিস নাগরিক ওইবগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোনগী মমি তাগনি। মহামনাগী দাইরিগা মরী লৈনবা ভোলুম অসিনা খুন্নাই, জাতি অমসুং অধ্যতিক্কী লমদা লৈবাক অসিগী মীয়াম লমজিংগনি। খোমজিনবা অসিগী থবক ওইনা পাংথোক্নবা কাংবু অমনা কন্না হোৎনখি অমসুং আই অমসুং বি মিনিস্ত্রি, মহামনা মালবিয়া মিসন অমসুং শ্রী রাম বহাদুর রাই থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহিচা কয়াগী মনুংদা মহামনাগুম্বা মীওইশিং অমুক্তং পোকই অমসুং মখোয়গী ইথিল তুংগী মীরোল কয়াদা উবা ফংগনি। লৌশিং অমসুং থবক ঙম্বদা মহাক্কী মতমগী অচৌবা পন্দিৎশিংগা মহাক্কা মান্নৈ। মহামনা অসি অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং সনাতন চৎনবীগী অপুনবা অমনি। লৈবাক অসিগী নিংতম ইহৌ অমসুং অধ্যতিক্কী থৱায় অমুক হিঙ্গৎহনবদা মহাক্না চপ মান্নবা থৌদাংশিং লৌখি। মহাক্না হৌজিক থেংনরিবা অৱাবশিংদা মীৎয়েং অমা থমখি অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা মরুওইনা লৌদুনা তুংগী চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা অনিশুবা মীৎয়েং অমা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অকনবা থৌনাগা লোয়ননা মহামনানা লৈবাক অসিগীদমক থেংনখি অমসুং খ্বাইদগী খুদোংথিবা ফিবম ফাওবদা ওইথোকপা য়াবশিংগী অনৌবা মরুশিং হুল্লমখি। ঙসি ফোঙলিবা ভোলুম ১১গী মপুংফাবা লাইরিক অসিদগী মহামনাগী অসিগুম্বা থবকশিং হৌজিক মপুংফানা ময়েক শেংনা ফোঙদোক্লগনি। মহামনাগী মফমদা ভারত রত্ন পীবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী লাইবক ফবনি। মহামনাগুম মহাক কাসিগী মীয়ামগী সেবা তৌনবা খুদোংচাবা ফংলে। কাসিদগী মীখল থেংননবা মহাক্না লাকপা মতমদা মালবিয়াগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা মহাক্কী মমিং পুখৎলকখি। মহামনানা কাসিদা মপুংফানা থাজবা থমখি অমসুং ঙসিদি সহর অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরে অমসুং মসিগী হেরিতেচগী মিংচৎ অমুক হঞ্জিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত কালদা, ভারতনা মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোল থাদোক্লে। অদোম্না মালবিয়া জিগী ৱাখলশিংগী লৈনম ঐখোয়গী সরকারগী থবক্তা নমগনি। লৈবাক অসিগী অরিবা থৱায় লেংদনা থম্বা অমসুং মসিগী অনৌবা হকচাংদা ঙাক-শেন্দুনা থম্বা লৈবাক অমগী মঙলান মালবিয়া জিনা ঐখোয়না পীরমখি। লাইরিক তম্বদা ভারতকী গুনশিং য়াওহন্নবা মালবিয়া জিনা লাউরমখি অমসুং বরানস হিন্দু য়ুনিভর্সিতি লিংখৎখি অমসুং ভারতকী লোলশিং চাউখৎনবা কন্না হোৎনরমখি। মহাক্কী থবকশিংনা মরম ওইদুনা, নাগরিক ময়েক শীজিন্নবা হৌখি অমসুং ভারতকী লোলশিং ইকায়খুম্নবা ফংখি। ঙসি, লৈবাক অসিগী অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা মালবিয়া জিগী থবকশিংগী মমিসু তারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমা মপাঙ্গল কনহলবদা, লৈবাক অদুগী মহৈলোয়শঙশিং অদু য়াম্না মরুওই। মালবিয়া জিনা মহাক্কী পুন্সিদা লৈবাক্কী মরুওইবা মীওই কয়া শেমখিবা অসিগুম্বা মহৈলোয়শঙ কয়া লিংখৎলমখি। বি.ঐচ.য়ুগী মথক্তা, হরিদ্বারদা রিসিকুল মহাবিদ্যলয়, ভারতী ভাবন পুস্তকলায়া, প্রায়াগ্রাজ, সনাতন ধর্মা মহাবিদ্যলয় লিংখৎলে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা কোওপরেসন মিনিস্ত্রি, অয়ুস মিনিস্ত্রি, দব্লিউ.ঐচ.ও গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিসনেল মেদিসিন, কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইন্সতিতুৎ ওফ মিল্লেত রিছার্স, গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স, ইন্তরনেসেল সোলার এল্লাইন্স, দাক্ষিন ফোর গ্লোবেল সাউথ, ইন্দিয়া মিদল ইস্ত য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর, ইন-স্পেস অমসুং সমুদ্রগী লমদা সাগার য়াওনা ইন্সতিতুসন কয়া লিংখৎলে। ঙসি “ভারত অসি জাতি অমসুং মালেমগী মরুওইবা মহৈলোয়শঙ কয়া লিংখৎপা লৈবাক অমা ওইরক্লি। হায়রিবা ইন্সতিতুসনশিং অসিনা ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী অনৌবা মাইকৈ তাকপতা নত্তনা ২১শুবা চহিচাগী মালেমগী মাইকৈশু তাক্লগনি।
মহামনা অমসুং অতল জিগী ফিদমশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহামনাগী মতাংদা অতল জিনা হায়খি “ কনাগুম্বা মীওই অমনা সরকারগী মতেং য়াওদনা করিগুম্বা খর পাংথোকপা মতমদা, মহামনাগী গুন অমসুং মহাক্কী থবক্না মীওই অদুগী লম্বী মৈরা অমগুম মঙাল পীগনি। অফবা লৈঙাক্তা মীৎয়েং চঙদুনা মালবিয়া জি, অতল জি অমসুং নিংতম লান্মী খুদিংমক্কী মঙলানশিং অমসুং অনিংবশিং থুংহন্নবা সরকারনা হোৎনরি। অফবা লৈঙাক হায়বদি শক্তিদা য়ুম্ফম ওইবদগী থবক্তা হেন্না য়ুম্ফম ওইবা হায়বনি। অচুম্বা ৱাখল্লোনশিং অমসুং মীকুপ-নাহুমশিংনা থৌশিলশিং শেম্লবা অমসুং মীচং-মীখাই নাইদনা মীওই খুদিংমক মহাক্কী হকশিং ফংলবা মতমদা অফবা লৈঙাক লৈগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা লৈঙাক্কী অচুম্বা ৱাখল্লোন অসি ঙসিগী সরকার অসিগী শক্তম অমা ওইরে অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংনবা কোইচেন চেনবা দরকার ওইদ্রে। মসিগী মহুত্তা, লৈঙাক অসিনা বেনিফিসরিশিংগী থোংজিলদা য়ৌরে। হৌজিক চৎথরিবা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা অসিনা সরকারগী স্কিমশিং মপুংফানা পায়খৎনবা পান্দম থম্লি। মোদী কি গরেন্তি গারিনা শুপ্নগী নুমিৎ ৪০গী মনুংদা মমাঙদা নাথৈদুনা থম্বীরম্লবা মীওইশিংদা অনৌবা অয়ুস্মান কার্দ করোর কয়া য়েন্থোকখ্রে।
অফবা লৈঙাক পুরকপদা পুকচেল শেংবা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা অসি য়াম্না মরুওই। য়াইফ-থৌরাং স্কিমশিংগী লুপা করোর লাখ কয়া চাদিং তৌরবসু শেঞ্জা-থুমজা লৈতবা লৈঙাক অমা ওইখি। লায়রবশিংগী লেম্না চেঙ পীনবা লুপা করোর লাখ ৪, লায়রবশিংগী য়ুম শানবা লুপা করোর লাখ ৪ অমসুং য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ ৩ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। করিগুম্বা পুকচেল শেংবা তেক্স থিবা মীওই অমগী শিকি অমা ফোবা মীয়ামগী য়াইফনবা অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা শীজিন্নরবদি, মদু অফবা লৈঙাক্নি। অফবা লৈঙাক লাকপদগী মীওই করোর ১৩.৫ লায়রবা কোক্লে। অমম্বদা লৈরম্বা জিলা ১১০ এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রামনা অওনবা পুরকখ্রে। হৌজিক চপ মান্নবা মীৎয়েং এস্পিরেসনেল ব্লোকশিংদা থম্লে।
শ্রী মোদীনা হায়খি ৱাখল্লোন অমসুং থবক তৌবগী মওং হোংবদা ফলশিংশু অহোংবা পুরকই। ভাইব্রন্ত ভিলেজ স্কিম্না ঙমখৈগী শরুকশিং চাউখৎনবা মীৎয়েং চঙলে। মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিং নত্ত্রগা খুদোংথিবা লাকপদা সরকারনা য়াংনা মতেং পাংলে অমসুং কোবিদ লাইচৎ মনুং অমসুং য়ুক্রেন লান্দা সরকারনা তেংবাংগী পীবগী থবকশিং পাংথোকখি। লৈবাক ঙাকপদা অহোংবা পুরকপা অসিনা হৌজিক খুন্নাইগী ৱাখল খনবদসু অহোংবা পুরক্লে। মীয়াম অমসুং সরকারগী মরক্তা থাজনবা হেনগৎলে। মসিগী থাজবা অসি লৈবাক অসিগী মশানা মশাবু থাজবদা মমি তারে অমসুং অজাদি কা অমৃত কালদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা থৌনা অমা ওইরে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহামনা অমসুং অতল জিগী ৱাখলশিং খঙদুনা অজাদি কা অমৃত কালদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা মঙলান মঙফাওনহনগদবনি। খাংবা কনবগা লোয়ননা মাইপাকপগী লম্বীদা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্না মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ থাকুর, লোল অমসুং জর্জতিসগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল, মহামনা মালবিয়া মিসনগী সেক্রেতরি শ্রী প্রভুনরয়ান শ্রীভাস্তবা অমসুং পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়া সমপুরনা বঙ্গামেগী চীফ ইদিতর শ্রী রামবহাদুর রাইনা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
অমৃত কালদা, লৈবাক অসিগীদমক কৎথোকখিবা নিংতম লান্মীশিং মপুংফানা ইকায়খুম্নবা উৎপা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমনি। ‘কল্লেক্তেৎ ৱার্কস ওফ পন্দিৎ মন্দন মোহন মালবিয়া’ অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা থবক অমনি।
ভোলুম ১১গী ইংলিস অমসুং হিন্দী অনিমক্কী লাইরিক অসি লমায় ৪,০০০ রোম পাল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী খোমজিনবা পন্দিৎ মোহন মালবিয়াগী খুৎইশিং অমসুং ৱারোলশিংগী খোমজিনবা অমনি। হায়রিবা ভোলুমশিং অসিদা মহাক্কী ফোঙদ্রিবা চিথিশিং, আর্তিকলশিং অমসুং ৱারোলশিং, মেমোরেন্দমশিং; মহাক্না ১৯০৭দা হৌদোকখিবা হিন্দীগী চয়োলগী চেফোঙ ‘অভয়ুদয়া’গী ইদিতোরিএলশিং; মতম মতমগী মতুংইন্না মহাক্না ইবা পম্ফলেতশিং অমসুং লাইরিকমচাশিং; ১৯০৩ অমসুং ১৯১০গী মরক্তা অগ্রাগী য়ুনাইতেদ প্রোভিন্সকী লেজিসলেতিপ কাউন্সিলদা পীখিবা ৱারোলশিং; রোয়াল কম্মিসনগী মমাঙদা পীখিবা ৱারোলশিং; ১৯১০ অমসুং ১০২০গী মরক্তা ইম্পরিয়েল লেজিসলেতিপ কাউন্সিলদা পুথোকখিবা বীলশিং; বরানস হিন্দু য়ুনিভর্সিতি লিংখৎত্রিঙৈ মমাং অমসুং মতুংদা ইখিবা চিথিশিং, আর্তিকলশিং অমসুং ৱারোলশিং অমসুং মহাক্না ১৯২৩ অমসুং ১৯২৫গী মরক্তা ইখিবা দাইরি অমা য়াওরি।
মহামনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী ফিদমশিং অমসুং গুনশিং শন্দোক্নবা কৎথোক্লবা মহৈলোয়শঙ অমা, মহামনা মালবিয়া মিসন্না পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়ানা ইরম্বশিং অমসুং ৱারোলশিং থিজিনবা অমসুং খোমজিনবগী থবক পাংথোকপনি। শক্নাইরবা পাউমী শ্রী রাম বহাদুর রাইনা লুচিংবা মিসনগী কৎথোক্লবা কাংবু অমনা, লোল অমসুং তেক্স শেমদোক-শাদোকপা তৌদনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী অশেংবা সাহিত্যগী লমদা থবক তৌরি। ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা পব্লিকেসন দিবিজন্না হায়রিবা লাইরিকশিং অসি ফোঙবনি।

Prime Minister's Office
PM releases ‘Collected Works of Pandit Madan Mohan Malaviya’ on occasion of his 162nd birth anniversary
Releases the first series of 11 volumes
“The launch of Pandit Madan Mohan Malaviya's complete book is very important in itself”
“Mahamana was a confluence of modern thinking and Sanatan culture”
“Fragrance of Malviya ji's thoughts can be felt in the work of our government”
“It was privilege of our government to confer the Bharat Ratna upon Mahamana”
“Efforts of Malviya ji are also reflected in the new National Education Policy of the country”
“Good governance means being service-centric rather than power-centric”
“India is becoming the creator of many institutions of national and international importance”
25 DEC 2023 6:16PM by PIB Delhi
On the occasion of the 162nd birth anniversary of Mahamana Pandit Madan Mohan Malaviya, the Prime Minister, Shri Narendra Modi released the first series of 11 volumes of ‘Collected Works of Pandit Madan Mohan Malaviya’, at a program in Vigyan Bhawan, New Delhi today. Shri Modi also paid floral tributes to Pt. Madan Mohan Malaviya. The illustrious founder of Banaras Hindu University, Pt. Madan Mohan Malaviya occupies a leading place among the makers of modern India. He is remembered as an outstanding scholar and freedom fighter who worked immensely to raise national consciousness among people.
The Prime Minister began his address by wishing everyone a Merry Christmas. He underlined that today’s occasion is a festival of inspiration for the people who believe in Bharat and Bharatiyata as today marks Atal Jayanti and the birth anniversary of Mahamana Pandit Madan Mohan Malviya. Prime Minister Modi bowed before the Mahamana Pandit Madan Mohan Malviya and Former PM Shri Atal Bihari Vajpayee. He also noted the celebrations of Good Governance Day on the occasion of Atal Jayanti and conveyed his best wishes to every citizen of India.
The Prime Minister stressed the importance of the collected works of Pandit Madan Mohan Malviya for the young generation and research scholars. He said that the collected works will shed light on BHU-related issues, Mahamana’s dialogue with Congress leadership, and his attitude towards the British leadership. The volume related to the diary of the Mahamana, said PM Modi, can guide the people of the country in the dimensions of society, nation and spiritualism. The Prime Minister acknowledged the hard work of the team behind the collected work and congratulated the Ministry of I&B, Mahamana Malaviya Mission and Shri Ram Bahadur Rai.
“Personalities like Mahamana are born once in centuries and their impact can be witnessed on several future generations”, the Prime Minister remarked as he said that he was on par with the greatest scholars of his time in terms of knowledge and capability. “Mahamana was a confluence of modern thinking and Sanatan culture”, he added. PM Modi underlined that he made equal contributions to the freedom struggle as well as reviving the spiritual soul of the nation. He had one eye on the present-day challenges and the second on futuristic developments while prioritizing national interests. The Prime Minister underlined that Mahamana fought for the country with the greatest force and sowed new seeds of possibilities even in the most difficult environment. He emphasized that many such contributions of Mahamana will now be revealed authentically through the 11 volumes of the complete book being launched today. “It is the privilege of our government to confer the Bharat Ratna upon Mahamana”, he said. Shri Modi also noted that he, like Mahamana, got the opportunity to serve the people of Kashi. He recalled that his name was proposed by the family members of Malaviya ji when he came to contest the election from Kashi. He underlined that Mahamana had immense faith in Kashi and the city is touching new heights of development and restoring the glory of its heritage today.
The Prime Minister pointed out that in the Amrit Kaal, India is moving while shedding the mentality of slavery. Shri Modi said “You will feel the fragrance of Malviya ji's thoughts somewhere in the work of our governments also. Malviya ji has given us the vision of a nation in which its ancient soul remains safe and protected in its modern body.” The Prime Minister noted Malaviya ji’s advocacy for education infused with Indian values and the creation of Banaras Hindu University, his advocacy of Indian languages. “Due to his efforts, the Nagari script came into use and Indian languages got respect. Today, these efforts of Malviya ji are also reflected in the new National Education Policy of the country”, said the Prime Minister.
The Prime Minister said, “In making any nation strong, its institutions also have equal importance. Malviya ji created many such institutions in his life where national personalities were created.” The Prime Minister mentioned, apart from BHU, Rishikul Brahmasharam in Haridwar, Bharti Bhawan Pustakalaya, Prayagraj, Sanatan Dharma Mahavidyalaya. PM Modi mentioned the series of institutions that are coming into existence under the current government such as Ministry of Cooperation, Ayush Ministry, WHO Global Center for Traditional Medicine, Institute of Millet Research, Global Biofuel Alliance, International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, DAKSHIN for Global South, India Middle East Europe Economic Corridor, In-Space and SAGAR in the field of Maritime. “India today is becoming the creator of many institutions of national and international importance. These institutions will work to give a new direction not only to 21st-century India but also to the 21st-century world”, he said.
Drawing an analogy between the ideologies that influenced both Mahamana and Atal Ji, the Prime Minister recalled Atal Ji’s words for Mahanana and said, “When a person sets out to do something without the government’s assistance, Mahamana's personality and his work will illuminate his path like a beacon”. He reiterated that the government is striving to achieve the dreams and aspirations of Malviya ji, Atal ji and every freedom fighter by giving emphasis to good governance. “Good governance means being service-centric rather than power-centric”, Shri Modi continued, “Good governance is when policies are made with clear intentions and sensitivity and every deserving person gets his full rights without any discrimination.” The Prime Minister underlined that the principle of good governance has become the identity of the present government today where its citizens need not run from pillar to post for basic facilities. Instead, the government is committed to last-mile delivery by reaching the doorsteps of the beneficiaries. Shri Modi touched upon the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra which aims to achieve saturation of all government schemes. Highlighting the impact of ‘Modi Ki Guarantee’ vehicle, the Prime Minister informed about handing out crores of new Ayushman Cards to those who were left behind previously just within 40 days.
Stressing the role of honesty and transparency in good governance, the Prime Minister elaborated on scam-free governance despite spending lakhs of crores on welfare schemes. He mentioned expenditure of 4 lakh crore on free ration for the poor, 4 lakh crore rupees on pucca houses for the poor and more than 3 lakh crore for piped water in every household. “If every penny of an honest taxpayer is spent in the public interest and national interest, this is good governance. Good governance has resulted in 13.5 crore people coming out of poverty ”, he added.
Stressing the importance of sensitivity and good governance, PM Modi said that the Aspirational District programme transformed 110 districts that were consigned to the darkness of backwardness. Now the same focus is being provided to the aspirational blocks, he said.
“When thinking and approach changes, the results also change”, the Prime Minister said as he highlighted the Vibrant Village Scheme which gives priority to the development of border areas. He also highlighted the government’s steadfast approach to providing relief work during natural calamities or emergencies and gave the example of relief measures during the Covid pandemic and the Ukraine War. “Change in governance is now changing the thinking of the society as well”, the Prime Minister said as he highlighted the increased trust between the public and the government. “This trust is reflected in the country's self-confidence and becoming the energy for building a developed India in Azadi Ka Amrit Kaal”, Shri Modi added.
Concluding the address, the Prime Minister stressed realizing the dream of a developed India in the Azadi Ka Amrit Kaal by considering the thoughts of Mahamana and Atal ji as the touchstone. He expressed confidence that every citizen of the country will contribute to the path of success with determination.
Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Secretary of Mahamana Malaviya Mission, Shri Prabhunarayan Shrivastav, and Chief Editor of Pt. Madan Mohan Malviya Sampoorna Vangamay, Shri Rambahadur Rai among others were present on the occasion.
Background
In Amrit Kaal, it has been the Prime Minister’s vision to bestow fitting recognition to freedom fighters who have contributed immensely to the service of the Nation. The ‘Collected Works of Pandit Madan Mohan Malaviya’ is an endeavor in this direction.
The bilingual (English and Hindi) work in 11 volumes, spread across about 4,000 pages, is a collection of the writings and speeches of Pandit Madan Mohan Malaviya, collected from every nook and corner of the country. These volumes comprise his unpublished letters, articles and speeches, including memorandums; the editorial content of Hindi weekly ‘Abhyudaya’ started by him in 1907; articles, pamphlets and booklets written by him from time to time; all speeches given in the Legislative Council of the United Provinces of Agra and Awadh between 1903 and 1910; statements given before the Royal Commission; speeches given during the presentation of bills in the Imperial Legislative Council between 1910 and 1920; letters, articles and speeches written before and after the establishment of Banaras Hindu University; and a diary written by him between 1923 and 1925.
The work of researching and compiling the documents written and spoken by Pandit Madan Mohan Malaviya was undertaken by the Mahamana Malaviya Mission, an institution devoted to propagating the ideals and values of Mahamana Pandit Madan Mohan Malviya. A dedicated team of the Mission, led by eminent journalist Shri Ram Bahadur Rai, has worked on Pandit Madan Mohan Malaviya’s original literature without altering the language and text. The Publications Division under the Ministry of Information and Broadcasting has published these books.