প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৯ ডিচেম্বৰত স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন, ২০২৩ৰ চুড়ান্ত প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দেশৰ ৪৮টা ন’ডেল চেণ্টাৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ চুড়ান্ত প্ৰতিযোগিতাত ১২ হাজাৰৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ
২৫টা মন্ত্ৰালয়ে পোষ্ট কৰা ২৩১টা সমস্যাৰ সমাধান কৰিব ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে
এইবাৰৰ হেকাথনত ৪৪,০০০ দলৰ ৫০,০০০তকৈ অধিক ধাৰণা লাভ কৰা হৈছে - যিটো এছ আই এইচৰ প্ৰথম সংস্কৰণৰ তুলনাত প্ৰায় সাতগুণ অধিক
অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে মহাকাশ প্ৰযুক্তি, স্মাৰ্ট শিক্ষা, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, ৰবটিক্স আৰু ড্ৰোন, ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতিকে ধৰি বিভিন্ন বিষয়বস্তুৰ ওপৰত সমাধান আগবঢ়াব
18 DEC 2023 6:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৯ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ৰ নিশা ৯:৩০ বজাত স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৩ৰ চুড়ান্ত প্ৰতিযোগিতাৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে মত বিনিময় কৰিব। এই উপলক্ষে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক সম্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ যুৱকেন্দ্ৰিক উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন (এছআইএইচ) হৈছে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু অন্যান্য সংস্থাসমূহৰ মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ জৰুৰী সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদানৰ বাবে লোৱা এক ৰাষ্ট্ৰজোৰা পদক্ষেপ। ২০১৭ চনত আৰম্ভ হোৱা স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনে যুৱ উদ্ভাৱকৰ মাজত ব্যাপক জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰিছে। যোৱা পাঁচটা সংস্কৰণত বিভিন্ন শিতানত বহুতো উদ্ভাৱনীমূলক সমাধানৰ উন্মেষ ঘটিছে আৰু প্ৰতিষ্ঠিত ষ্টাৰ্টআপ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা লাভ কৰিছে।
এইবাৰ ১৯ৰ পৰা ২৩ ডিচেম্বৰলৈ এছআইএইচৰ চুড়ান্ত প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হৈছে। ২০২৩ চনৰ এছআইএইচত ৪৪,০০০ দলৰ পৰা ৫০,০০০তকৈ অধিক ধাৰণা লাভ কৰা হৈছিল, যিটো এছআইএইচৰ প্ৰথম সংস্কৰণৰ তুলনাত প্ৰায় সাতগুণ অধিক। দেশৰ ৪৮টা ন’ডেল চেণ্টাৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া চূড়ান্ত প্ৰতিযোগিতাত ১২,০০০তকৈ অধিক অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু ২৫০০ৰো অধিক নিৰীক্ষকে অংশগ্ৰহণ কৰিব। মহাকাশ প্ৰযুক্তি, স্মাৰ্ট শিক্ষা, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, ৰবটিক্স আৰু ড্ৰোন, ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতি আদি বিভিন্ন বিষয়বস্তুৰ সমাধানৰ বাবে এইবাৰ চূড়ান্ত প্ৰতিয়োগিতাৰ বাবে মুঠ ১২৮২টা দলৰ সংক্ষিপ্ত তালিকা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী দলসমূহে ২৫টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৫১টা বিভাগে পোষ্ট কৰা ২৩১টা সমস্যাৰ (১৭৬টা ছফটৱেৰৰ আৰু ৫৫টা হাৰ্ডৱেৰ)ৰ সৈতে মোকাবিলা আৰু সমাধান প্ৰদান কৰিব। স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৩ৰ মুঠ পুৰস্কাৰ ২ কোটি টকাতকৈও অধিক, য’ত প্ৰতিটো বিজয়ী দলক প্ৰতিটো সমস্যাৰ বিবৃতিত ১ লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to interact with participants of Grand Finale of Smart India Hackathon 2023 on 19th December
Over 12,000 participants in Grand Finale of Smart India Hackathon scheduled to be held at 48 nodal centres across the country
Students to tackle 231 problem statements posted by 25 Ministries
In this year’s hackathon, more than 50,000 ideas received from 44,000 teams - an almost seven fold increase compared to first edition of SIH
Participants will provide solutions on various themes including Space Technology, Smart Education, Disaster Management, Robotics and Drones, Heritage and Culture, among others
18 DEC 2023 6:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will interact with the participants of Grand Finale of Smart India Hackathon 2023 on 19th December 2023 at 9:30 PM via video conferencing. Prime Minister will also address the participants on the occasion.
In line with the Prime Minister’s vision of youth-led development, Smart India Hackathon (SIH) is a nationwide initiative to provide students a platform to solve the pressing problems of Ministries and Departments of the Government, industries and other organisations. Launched in 2017, Smart India Hackathon has gained massive popularity among the young innovators. In the last five editions, many innovative solutions have emerged in different domains and standout as established startups.
This year, the Grand Finale of SIH is being held from 19th to 23rd December. In SIH 2023, more than 50,000 ideas were received from 44,000 teams, which is almost a seven fold increase compared to the first edition of SIH. Over 12,000 participants and more than 2500 mentors will take part in the grand finale scheduled to be held at 48 nodal centres across the country. Total 1282 teams have been shortlisted this year for the grand finale to provide solutions on various themes including Space Technology, Smart Education, Disaster Management, Robotics and Drones, Heritage and Culture etc.
The participating teams will tackle and provide solutions for 231 problem statements (176 software and 55 hardware) posted by 51 departments of 25 Union Ministers and State governments. The total prize for Smart India Hackathon 2023 is more than Rs 2 crore, where each winning team will be awarded the cash prize of Rs 1 lakh per problem statement.