মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
বিভিন্ন বৃত্তিত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ আঁচনি
13 DEC 2023 2:46PM by PIB Guwahati
ভাৰতে এক নতুন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰে মহিলাৰ বিকাশৰ পৰা মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশলৈ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন দেখিছে, য'ত মহিলাসকল দ্ৰুত গতিৰ আৰু বহনক্ষম ৰাষ্ট্ৰীয় বিকাশত সমান অংশীদাৰ।
ভাৰত বৰ্তমান বিশ্বৰ ১৫ খন দেশৰ ভিতৰত এখন য’ত এগৰাকী মহিলা ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধান আছে। বিশ্বব্যাপী, স্থানীয় চৰকাৰসমূহত ভাৰতত সৰ্বাধিক সংখ্যক নিৰ্বাচিত মহিলা প্ৰতিনিধি আছে। ভাৰতত বিশ্বব্যাপী গড়তকৈ ১০ শতাংশ অধিক মহিলা পাইলট আছে। আন্তৰ্জাতিক মহিলা এয়াৰলাইন পাইলট চ'চাইটিৰ মতে, বিশ্বব্যাপী প্ৰায় ৫ শতাংশ পাইলট মহিলা। ভাৰতত, মহিলা পাইলটসকলৰ অংশ যথেষ্ট পৰিমাণে ১৫ শতাংশতকৈ অধিক। প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক শিক্ষাত ছোৱালীৰ মুঠ নামভৰ্তি অনুপাত (জিইআৰ) ল’ৰাৰ সমান। বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিতত ছোৱালী/মহিলাৰ উপস্থিতি হৈছে ৪৩ শতাংশ, যি হৈছে বিশ্বৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক।
সমাজত স্বাস্থ্যকৰ লিংগ সন্তুলন জোখাৰ এক মুখ্য সূচক হৈছে 'জন্মৰ সময়ত লিংগ অনুপাত (এছআৰবি)'। স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাপনা তথ্য প্ৰণালীৰ (এইচএমআইএছ) শেহতীয়া প্ৰতিবেদনে দেখুৱাইছে যে এছআৰবিয়ে প্ৰৱণতা উন্নত কৰি আছে আৰু ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২২-২৩ (অস্থায়ী)লৈ ১৫ পইণ্টৰ মুঠ পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ৯১৮ ৰ পৰা ৯৩৩ লৈ বৃদ্ধি হৈছে। চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা কেইবাটাও পদক্ষেপে লিংগ অনুপাতউন্নত কৰাত অৰিহণা যোগাইছে যাৰ ভিতৰত আছে পুৰুষতান্ত্ৰিক মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি ছোৱালীৰ প্ৰতি গুৰুত্বদিয়া দৃষ্টিভংগী, সামাজিক মনোভাৱ য'ত ছোৱালীসকলক পৰিয়াল আৰু সমাজৰ মূল্যৱান সদস্য হিচাপে গণ্য কৰা হয়। 'বেটি বচাও বেটি পঢ়াও' আঁচনিয়ে এই চিন্তাধাৰা সলনি কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ঘৰুৱা মুখ্য সিদ্ধান্তত অংশগ্ৰহণ কৰা মহিলাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। ৰাষ্ট্ৰীয় পাৰিবাৰিক স্বাস্থ্য জৰীপ ৫ (এনএফএইচএছ ৫)ত কোৱা হৈছে যে ৮৮.৭ শতাংশ মহিলাই আজি ঘৰুৱা মুখ্য সিদ্ধান্তত অংশগ্ৰহণ কৰে, পাঁচ বছৰ আগৰ ৮৪ শতাংশৰ বিপৰীতে।
ভাৰত চৰকাৰে বিভিন্ন পৰিকল্পিত আৰু আইনী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু বিভিন্ন বৃত্তিত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সক্ষম ব্যৱস্থা কৰিছে। স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনৰ অধীনত মহিলা শ্ৰমিকসকলৰ নিয়োগযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে, চৰকাৰে মহিলা ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান, ৰাষ্ট্ৰীয় বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান আৰু আঞ্চলিক বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰি আছে।
দেশৰ সৰ্বোচ্চ ৰাজনৈতিক কাৰ্যালয়ত মহিলা সশক্তিকৰণ আৰু মহিলাৰ প্ৰতিনিধিত্বৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা আটাইতকৈ ডাঙৰ পদক্ষেপটো ২৮ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে লোকসভা (লোকসভা) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী, ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী বিধানসভাকে ধৰি ৰাজ্যিক বিধান সভাসমূহত মহিলাসকলৰ বাবে এক-তৃতীয়াংশ আসন সংৰক্ষণ ৰখাৰ বাবে নাৰী শক্তি বন্দন আইন, ২০২৩ (সংবিধান এশষষ্ঠ সংশোধনী) আইন গৃহীত হয়।
বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত (এছটিইএম)ত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ বিভিন্ন শাখাত ছোৱালীৰ নিম্ন প্ৰতিনিধিত্বক ৯ মৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈ সন্তুলিত কৰিবলৈ ২০২০ চনত বিজ্ঞান জ্যোতি মুকলি কৰা হৈছিল। ২০১৭-১৮ বৰ্ষত আৰম্ভ কৰা বিদেশী ফেলোশ্বিপ আঁচনিয়ে ভাৰতীয় মহিলা বিজ্ঞানী আৰু প্ৰযুক্তিবিদসকলক ষ্টেমত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতামূলক গৱেষণা কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। ভাৰতৰ প্ৰথম মাৰ্চ অৰ্বিটাৰ মিছন (এমঅ’এম) বা মঙ্গলযানত কেইবাজনো মহিলা বিজ্ঞানীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে, য'ত মহাকাশ প্ৰয়োগ কেন্দ্ৰত বৈজ্ঞানিক সঁজুলি নিৰ্মাণ আৰু পৰীক্ষাও অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
মহিলা নিযুক্তিক উৎসাহিত কৰিবলৈ, শেহতীয়াকৈ প্ৰণয়ন কৰা শ্ৰমিক সংহিতা যেনে মজুৰি সংহিতা ২০১৯, ঔদ্যোগিক সম্পৰ্ক সংহিতা ২০২০, বৃত্তিগত সুৰক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু কৰ্ম পৰিস্থিতি সংহিতা ২০২০ আৰু মহিলা শ্ৰমিকসকলৰ বাবে এক অনুকূল কামৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষা সংহিতা ২০২০-ত কেইবাটাও সক্ষম ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
চৰকাৰে কৰ্মৰত মহিলাসকলক সুৰক্ষিত বাসস্থান প্ৰদান কৰাৰ বাবে কৰ্মৰত মহিলা ছাত্ৰাবাসৰ আঁচনিও ৰূপায়ণ কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি বজাৰ বা ই-এনএএম হৈছে কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বাবে এক অনলাইন বাণিজ্য মঞ্চ, "কিষাণ কল চেণ্টাৰ" আঁচনিখনে কৃষকসকলৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ তেওঁলোকৰ নিজৰ উপভাষাত টেলিফোন কল কৰে। ডিজিটেল উদ্ভাৱন যেনে কিষাণ সুবিধা, কৃষি বজাৰ, ৰাষ্ট্ৰীয় শস্য বীমা পৰ্টেল, উমাং (নতুন যুগৰ শাসনৰ বাবে একত্ৰিত মোবাইল এপ্লিকেচন) মহিলাসকলক বজাৰত প্ৰৱেশ ৰখাৰ প্ৰতিবন্ধকতা বোৰ অতিক্ৰম কৰাত বা ক্ষতিপূৰণ কৰাত সহায় কৰিছে।
ভাৰত চৰকাৰে "মিছন শক্তি" কাৰ্যকৰী কৰে যাৰ দুটা উপাদান আছে, সম্বল আৰু সমৰ্থ্য। বেটি বচাও বেটি পঢ়াও, ৱান ষ্টপ চেণ্টাৰ, ৱমেন হেল্প লাইন আৰু নাৰী আদালতৰ দৰে উপাদানবোৰ “সম্বল”ৰ অধীনত কাৰ্যকৰী হৈ আছে। উপ-আঁচনি “সমৰ্থ্য”ৰ উপাদানবোৰ হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী মত্ৰু বন্দনা যোজনা, শক্তি সদন, মহিলা সৱলীকৰণ কেন্দ্ৰ, সখী নিৱাস অৰ্থাৎ কৰ্মৰত মহিলা হোষ্টেল, পালনা, অংগনৱাড়ী তথা ক্ৰেচে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ মান ধন যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চাই যোজনা, পৰম্পৰাগত কৃষি বিকাশ যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা আদিৰ দৰে কৃষক কল্যাণমূলক আঁচনিয়ে মহিলা কৃষকসকলৰ বাবে এক উপযুক্ত পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে, চৰকাৰে কৃষি সম্প্ৰসাৰণ সেৱাকে ধৰি উৎপাদনশীল সম্পদৰ বাবে মহিলা কৃষকসকলৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ উন্নত কৰি আছে, যাৰ ফলত গ্ৰাম্য মহিলাসকলৰ সামগ্ৰিক জীৱন উন্নত হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগমে মহিলা সমবায়সমূহৰ উন্নতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে কিয়নো বৃহৎ সংখ্যক মহিলা খাদ্য শস্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, বৃক্ষৰোপণ শস্য, তৈলবীজ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মীন পালন, দুগ্ধজাত আৰু পশুধন, স্পিনিং মিল, হস্ততাঁত আৰু শক্তিতাঁত বয়ন, সমন্বিত সমবায় উন্নয়ন প্ৰকল্প আদিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমবায়ৰ সৈতে জড়িত।
চৰকাৰৰ মুখ্য আঁচনি দীন দয়াল অন্ত্যোদয় যোজনাৰ অধীনত – ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য জীৱিকা মিছন (ডিএ-এনআৰএলএম)ৰ অধীনত, প্ৰায় ১০ কোটি মহিলা সদস্যৰ সৈতে প্ৰায় ৯০ লাখ মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটে মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণৰ সন্দৰ্ভত গ্ৰাম্য দৃশ্যপট সলনি কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰায় ৪ কোটি ঘৰৰ বেছিভাগেই মহিলাৰ নামত আছে। এই সকলোবোৰে বিত্তীয় সিদ্ধান্ত লোৱাত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিছে। মহিলা সশক্তিকৰণৰ সৈতে 'ভোকেল ফৰ লোকেল'ৰ এক বৃহৎ সম্পৰ্ক আছে, কিয়নো বেছিভাগ স্থানীয় সামগ্ৰী মহিলাৰ দ্বাৰা চালিত।
চৰকাৰে সশস্ত্ৰ বাহিনীত মহিলাৰ প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধি কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে যেনে যুঁজাৰু পাইলটৰ দৰে যুঁজাৰু ভূমিকাসহ মহিলাসকলক স্থায়ী আয়োগ প্ৰদান কৰা, ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীত মহিলাৰ প্ৰৱেশৰ অনুমতি দিয়া, সৈনিক বিদ্যালয়ত ছোৱালীৰ নামভৰ্তি ইত্যাদি। ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ মহিলা বিষয়াসকলক সকলো শাখা আৰু শ্ৰেণীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। আইএএফে প্ৰথমবাৰৰ বাবে অগ্নিপথ আঁচনিৰ অধীনত মহিলাসকলক অগ্নিবীৰভায়াছ হিচাপে আন পদবীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। বৰ্তমান, ১৫৪ গৰাকী মহিলা প্ৰাৰ্থীয়ে প্ৰশিক্ষণ লৈ আছে। চৰকাৰে বিভিন্ন মহিলা কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিছে যি চৰকাৰী সেৱাত অধিক মহিলাৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে, অন্যান্য বিষয়ৰ সৈতে, চাইল্ড কেয়াৰ লিভ (চিচিএল) লাভ কৰা, মুখ্য কাৰ্যালয় এৰি চিচিএলৰ সময়ত বিদেশ ভ্ৰমণ কৰা, বিকলাঙ্গ মহিলা কৰ্মচাৰীসকলক শিশু যত্নৰ বাবে প্ৰতি মাহে ৩০০০ টকাৰ বিশেষ ভাট্টা, উত্তৰ-পূব কেডাৰৰ সৰ্বভাৰতীয় সেৱাৰ মহিলা বিষয়াসকলৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা, যৌন নিৰ্যাতনৰ অভিযোগ তৰা মহিলা চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে ৯০ দিনলৈকে সময়, মহিলাসকলক প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষা, একে ঠাইতে স্বামী আৰু পত্নীৰ নিযুক্তি আদিৰ পৰা মাচুলৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হয়। ৰাজ্য/ইউটিসমূহকো মহিলা বাছ চালক, কণ্ডাক্টৰ আৰু পৰ্যটক গাইডৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। লগতে, চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত আৰক্ষী কৰ্মীৰ মুঠ সংখ্যাত মহিলাৰ প্ৰতিনিধিত্ব ৩৩% লৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছে।
অসামৰিক বিমান পৰিবহন সঞ্চালকালয়ে (ডিজিচিএ) ভাৰতৰ সকলো অনুসূচীত বিমান সেৱা আৰু মুখ্য বিমানবন্দৰ অপাৰেটৰসকলক ২০২৫ চনৰ ভিতৰত আন্তৰ্জাতিক বিমান পৰিবহন সংস্থা (আইএটিএ) ২৫ ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছে। এই পদক্ষেপটো হৈছে এক উদ্যোগ-বিস্তৃত বৈচিত্ৰ্য আৰু অন্তৰ্ভুক্তি প্ৰকল্প যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত জ্যেষ্ঠ পদবীত মহিলাৰ সংখ্যা ২৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা বা বৰ্তমানে প্ৰতিবেদিত মানৰ বিপৰীতে নিম্নতম ২৫ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্ব।
ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ প্ৰাধিকৰণে (এএআই) এয়াৰ ট্ৰেফিক নিয়ন্ত্ৰণ, অগ্নি নিৰ্বাপক সেৱা, বিমানবন্দৰ অভিযানৰ দৰে সংগঠনটোৰ কাম-কাজৰ বাবে মৌলিক সংবেদনশীল এলেকাবোৰত মহিলাসকলক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে। এএআইৰ দ্বাৰা পৰিচালিত পোনপটীয়া নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াত, মহিলা প্ৰাৰ্থীসকলক মাচুলত অধিক শিথিলতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
ৰাজহুৱা জীৱনত মহিলাৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি পাইছে। স্বাধীনতাৰ পিছত দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, ২০১৯ ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত ৮১ গৰাকী মহিলা লোকসভা সদস্য হিচাপে নিৰ্বাচিত হৈছিল। পঞ্চায়তি ৰাজ প্ৰতিষ্ঠানত নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিসকলৰ ১.৪৫ নিযুত বা ৪৬ শতাংশতকৈও অধিক মহিলা (৩৩ শতাংশৰ বাধ্যতামূলক প্ৰতিনিধিত্বৰ বিপৰীতে)। ভাৰতৰ সংবিধানৰ ৭৩ তম আৰু ৭৪ তম সংশোধনী (১৯৯২) পঞ্চায়ত আৰু পৌৰসভাৰ ১/৩ ভাগ আসন মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষিত ৰাখিছিল।
আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত উত্তৰত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি জুবিন ইৰাণীয়ে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Women and Child Development
SCHEMES FOR FOSTERING FEMALE PARTICIPATION IN VARIOUS PROFESSIONS
13 DEC 2023 2:46PM by PIB Delhi
India is witnessing a rapid transition from women’s-development to women-led development with the vision of a new India where women are equal partners in fast paced and sustainable national development.
India is presently one of the only 15 countries in the world with a woman Head of State. Globally, India has the largest absolute number of elected women representatives in local governments. India has 10% more women pilots than the global average. Globally, according to the International Society of Women Airline Pilots, around 5 per cent of pilots are women. In India, the share of women pilots is significantly higher - over 15 per cent. The Gross Enrolment Ratio (GER) of girls in Primary and Secondary Education is almost at par with that of boys. The presence of girls/ women in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) is 43%, which is one of highest in the world.
One of the key indicators to measure healthy gender balance in society is ‘Sex Ratio at Birth (SRB)’. The latest reports of Health Management Information System (HMIS) of Ministry of Health & Family welfare (MoHFW) reveal that SRB is showing improving trends and has increased from 918 to 933 at national level during 2014-15 to 2022-23 (provisional) with a net change of 15 points. Several initiatives taken by the Government have contributed to the improvement in sex ratio, including focussed approach for societal attitudinal change towards the girl child that has aided a shift in patriarchal mind-set that perceived the girl child as a burden towards a perception of girls as valuable members of the family and the society. ‘Beti Bachao Beti Padhao’ scheme has played a key role in change of mind-set. The number of women participating in major household decisions is increasing. National Family Health Survey 5 (NFHS 5) says 88.7% women participate in major household decisions today as against 84% five years ago.
Government of India has taken various schematic and legislative interventions and made enabling provisions to ensure women’s participation in various professions. In order to enhance the employability of female workers, under Skill India Mission, the Government is providing training to them through a network of Women Industrial Training Institutes, National Vocational Training Institutes and Regional Vocational Training Institutes.
The greatest leap forward for women empowerment and representation of women in the highest political offices in the country has been the notification by Government of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, 2023 (Constitution One Hundred and Sixth Amendment) Act, 2023 on 28 September, 2023, for reservation of one-third of seats for women in the House of People (Lok Sabha) and in the State Legislative Assemblies including Legislative Assembly of NCT of Delhi.
Multiple initiatives for increasing participation of women in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) have been undertaken. Vigyan Jyoti was launched in 2020 to balance low representation of girls in different streams of Science and Technology from 9th to 12th standards. The Overseas Fellowship Scheme started in 2017-18, provides opportunities to Indian Women Scientist and Technologists to undertake international collaborative research in STEM. Several women scientists have played significant roles in India’s maiden Mars Orbiter Mission (MOM), or Mangalyaan, including building and testing the scientific instruments at the Space Application Centre.
In order to encourage employment of women, a number of enabling provisions have been incorporated in the recently enacted Labour Codes viz. the Code on Wages, 2019, the Industrial Relations Code, 2020, the Occupational Safety, Health and Working Conditions Code, 2020 and the Code on Social Security, 2020 for creating congenial work environment for women workers.
The Government also implements the scheme of Working Women Hostels for providing safe accommodation to working women. National Agriculture Market or eNAM is an online trading platform for agricultural commodities, scheme "Kisan Call Centres" answering farmers' queries on a telephone call in their own dialect, mobile applications like Kisan Suvidha, Agri Market, National Crop Insurance Portal, UMANG (Unified Mobile Application for New-Age Governance). These digital innovations are helping women overcome or compensate the barriers they face in accessing markets.
The Government of India implements “Mission Shakti” which has two components, Sambal and Samarthya. Under “Sambal”, components such as Beti Bachao Beti Padao, One Stop Centre, Women Help Line and Nari Adalat are in operation. The “Samarthya”, sub-scheme, the components are Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, Shakti Sadan, Hub for Empowerment of Women, Sakhi Niwas i.e. Working Women Hostel, Palna, Anganwadi cum Creches.
Farmers’ welfare schemes like Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana, Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana, Paramparagat Krishi Vikas Yojana, Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, etc. continue to nurture an enabling environment for women farmers. Through the initiatives Government is improving farm women’s access to productive resources including agricultural extension services thereby bringing overall improvement in the lives of rural women.
National Cooperative Development Corporation is playing a significant role to uplift women cooperatives as large number of women are engaged and involved in cooperatives dealing with activities related to food grain processing, plantation crops, oilseeds processing, fisheries, dairy & livestock, spinning mills, handloom and power loom weaving, Integrated Cooperative Development Projects, etc.
Under the Government’s flagship scheme Deen Dayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM), nearly 90 lakh women Self Help Groups (SHGs) having nearly 10 crores female members are transforming the rural landscape with regard to women’s economic empowerment.
Most of the nearly 4 Crore houses sanctioned under the Pradhan Mantri Awaas Yojana or the Prime Minister’s Housing Scheme are in the name of women. All this has increased the participation of women in financial decision making. ‘Vocal for Local' has a lot to do with women’s empowerment, as the power of most local products is in the hands of women.
The Government has made enabling provision for increasing the representation of women in Armed forces such as granting permanent commission to women including in combat roles such as fighter pilots, allowing entry of women in National Defence Academy (NDA), admission of girls in Sainik schools, etc. In Indian Air Force (IAF), Women officers are inducted in all the branches and streams. IAF for the first time has inducted women in other ranks as Agniveervayu under Agnipath Scheme. At present, 154 Women candidates are undergoing training. The Government has also taken various women centric initiatives which may encourage participation of more women in Government service. These, inter-alia, include availing Child Care Leave (CCL), leaving headquarters and proceeding on foreign travel during CCL, Special Allowance @Rs. 3000 per month to women employees with disability for child care, special dispensation for women officers of All India Service of North East cadres, leave upto 90 days to the female Government Servants who have been allegedly sexually harassed, exemption of fee from competitive examination for women, posting of husband and wife at the same station, etc. The States/ UTs have also been advised to increase the number of women bus drivers, conductors and tourist guides. Further, the Government has also issued advisories to all the State Governments and Union Territories to increase the representation of women to 33 per cent of the total strength of the police personnel in the States/ UTs.
Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has issued advisory to all scheduled airlines and major airport operators of India to participate in the International Air Transport Association (IATA) 25 by 2025 initiative which is an industry-wide diversity and inclusion project that aims to increase the number of women in senior positions by either 25% against currently reported metrics or to a minimum representation of 25% by 2025.
Airports Authority of India (AAI) has enabled female participation in sensitive domains fundamental to the functioning of the organization such as Air Traffic Control, Fire Services, Airport Operations. Further waiver in fee is granted to female candidates in Direct Recruitment exercise conducted by AAI.
There is increased presence of women in public life. In the 2019 Lok Sabha election for the first time in the country since independence, 81 women were elected as Members of Lok Sabha. There are over 1.45 million or 46% women elected representatives in Panchayati Raj Institutions (against mandatory representation of 33%). The 73rd and 74th Amendments (1992) to the Constitution of India had made reservation of 1/3 seats in the Panchayats and Municipalities for women.
This information was given by the MINISTER OF WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT SHRIMATI SMRITI ZUBIN IRANI in a written reply in Rajya Sabha today.