প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী চহিগী গ্লোবেল পার্তনরশিপ ওন আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (GPAI) সম্মিৎ হৌদোকখ্রে
“ভারত্তা AI ইন্নোভেসনগী ৱাখল্লোন অমা উবা ফংলি”
“সরকারগী পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং অসি ‘AI ফোর ওল’না লমজিংখি”
“ভারতনা AI থৌদাং লৈনা অমসুং নিয়ম চুম্না শীজিন্ননবা লেপ্পী”
“AI অসি ত্রান্সফোর্মেতিব ওই হায়বা ৱাফম কক্নীংঙাই য়াওদে অদুবু মসি হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবা হায়বা অসি ঐখোয়দা লৈ”
“মরী লৈনবা ইথিকেল, ইকনোমিক অমসুং সোসিএলগী হীরমশিংদা কোকহল্লবা মতমদা খক্তা AIদা থাজবা হেনগৎলক্কনি”
“অপস্কিলিং অমসুং রিস্কিলিং অসি AI গ্রোথ কর্বকী শরুক অমা ওইহল্লু”
“AI নিয়ম চুম্না শীজিন্ননবা গ্লোবেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌবা তাই”
“AI জেনরেতেদ ওই হায়না ই-পাউ নত্ত্রগা প্রদক্ত অমা হেক্তা মার্ক তৌনবা সোফৱেয়র ৱাতরমার্ক পুথোপা য়ারোইদ্রা”
“AI তুলশিংবু মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংগী মতুং ইন্না রেদ, য়েল্লো নত্ত্রগা গ্রীন হায়না খাইদোক্নবা ওদিত মেকানিজম অমা পুথোকউ”
12 DEC 2023 7:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দাপামদা গ্লোবেল পার্তনরশিপ ওন আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (GPAI) সম্মিৎ হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল AI এক্সপোসু কোইনা চৎতুনা য়েংখি। মেম্বর ওইবা লৈবাক 29 য়াওবা GPAI অসি AIগা মরী লৈনবা প্রাইওরিতীশিংদা কত্তিং-এদজ রিসর্চ অমসুং এপ্লাইদ এক্তিবিতীশিং সপ্পোর্ত তৌদুনা AIগী থিওরী অমসুং প্রেক্তিসকী মরক্তা লৈরিবা অহোবা অসি মেনশিন্নবা পান্দম থম্মিবা মলতি-স্তেকহোল্দর ইনিসিএতিব অমনি। ভারতনা 2024দা GPAIগী চিয়র লমজিংগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মতাংদা মালেম পুম্বনা দিবেৎ তৌনরিবা তানফম অমদা মথং চহিদা ভারতনা GPAI সম্মিৎকী চিয়র লৌগদৌরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। থোরক্লিবা পোজিতিব অমসুং নেগেতিব ওইবা হীরম অনিমক্কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অমমমদা লৌহল্লিবা থৌদাং অদু পনখি অমসুং AIগী তোঙান-তোঙানবা ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখিবা অমসুং GPAI সম্মিৎকী মতাংদা খন্নখিবশিং অদু নীংশিংলকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি AIনা লৈবাক খুদিংমক্তা, অপীকপা নত্ত্রগা অচৌবা ওইরবসু মসিনা ইম্পেক্ত অমদি পীরি অমসুং চেকশিন্না মাংদা চংশিন্নবা পাউতাক পীখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি GPAI সম্মিৎতা খন্নখিবা অসিনা মাইকৈ তাক্লগনি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী মরু ওইবা হৌরকফমশিং অদু মরা চেৎশিনহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ভারতনা AI তেলেন্ত অমসুং AIগা মরী লৈনবা আইদিয়াশিংগী লমদা মেন প্লেয়র ওইরি। অচৌবা AIগী ৱাখল্লোন অমা ভারত্তা উবা ফংই মরমদি ভারতকী নহারোলনা AI তেক তেস্ত তৌরি অমসুং মসিগী লম খুমাং চাউশিনহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। সম্মিৎ অসিদা AI একজিবিসন্দা উৎলিবা একজিবিৎশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নহারোল অসিনা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা লৌমীশিংগী মতেং পাঙকদৌরিবা AI এগ্রিকলচর চেৎবোত লোঞ্চ তৌখিবগী মতাংদা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হেল্থকিয়র অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংগী লমশিংদা AI শীজিন্ননবসু ফোঙদোকখি।
“ভারতকী চাউখৎপগী মন্ত্র অসি ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’নি” হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকারনা AI ফোর ওলগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাগী পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং দ্রাফ তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকীদমক AIগী তৌবা ঙম্বশিংগী কান্নবা য়ারিবা মখৈ লৌনবা হোৎনরি অমরোমদনা মাগী থৌদাং অমসুং ইথিকেলগী শীজিন্নবা অদুসু কাওদনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল প্রোগ্রাম ওন আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স হৌখিবা অমসুং AIগী কম্প্যুতিং পাৱরশিং ইস্তাব্লিশ তৌনবা পান্দম থম্মিবা, অথুবদা লোঞ্চ তৌগদৌরিবা AI মিসনগী মতাংদা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মিসনা ভারত্তা লৈরিবা স্তার্তঅপশিং অমসুং ইন্নোভেতরশিংদা অফবা সর্ভিসশিং ফংহনগনি অমসুং এগ্রিকলচর, হেল্থকিয়র অমসুং এজুকেসনগী সেক্তরশিংদা AI এপ্লিকেসনশিংসু প্রমোৎ তৌগনি। মহাক্না AIগা মরী লৈনবা স্কিলশিং তায়র 2 অমসুং 3 সহরশিংদা এজুকেস্নেল ত্রেনিং ইনিসিএতিবশিংগী থোংদা য়ৌহন্নবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। ভারতকী AI ইনিসিএতিবশিং প্রমোৎ তৌরিবা নেস্নেল AI পোর্তেলগী মরমদা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা AIRAWAT ইনিসিএতিবকী মতাংদা পনখি অমসুং রিসর্চ লেব, ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তার্তঅপ খুদিংমক্কীদমক কম্মন প্লেৎফোর্ম অমা অথুবদা হাংলগনি হায়না ফোঙদোকখি।
AIগী মরু ওইবগী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম.না হায়খি মদুদি AIনা অনৌবা তুংলমচৎ শেম্নবগীদমক খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফম ওইরি। AIনা মীয়ামবু কন্নেক্ত তৌবা ঙম্বনা মসিনা শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবা ঙম্বা খক্তা নত্তনা ইক্বেলিতী অমসুং সোসিএল জস্তিস ফংহল্লি। মহাক্না AIবু হেন্না ইনক্লুসিব ওইহনবা মথৌ তাই হায়খি অমসুং “AIগী দিবেলপমেন্ত জর্নী অসি হেন্না ইনক্লুসিব ওইরিবা মখৈ ফলশিং হেন্না ইনক্লুসিব ওইগনি” হায়খি। মহাক্না হায়খি মমাংগী চহিচাদা তেক্নোলোজী এক্সেস থোং মান্ননা ফংখিদবনা খুন্নাইদা থোং মানদবা হেন্নাআ থোকহনখি। মসি ঙাকথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা ইনক্লুজন মল্তিপ্লায়র অমা ওইহন্নবা তেক্নোলোজীদা দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং থওইদবা তৌরোইদবনি হায়খি। “AI দিবেলপমেন্তগী মাইকৈ অসি মীওইবা অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা চাউনা মখা পোনবগী। ইফিসিএন্সীগা লোয়ননা ইমোসনশিং, ইফেক্তিবনেসকা লোয়ননা ইথিক্সকীদমক মফম অমা থম্বা হায়বা অসি ঐখোয়গী খুৎতা লৈ” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সিস্তেম অমবু হেন্না সস্তেনেবল ওইহন্নবা ত্রান্সফোর্মেতিব, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ত্রস্তেদ ওইহনবা মরু ওই। “AI অসি ত্রান্সফোর্মেতিব ওই হায়বদা কক্নীংঙাই য়াওদে অদুবু মসি হেন্না হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবদা ঐখোয়গী খুৎতা লৈ” হায়না মহাক্না মখা তাখি। শীজিন্নরিবা দেতা ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবা অমসুং বায়স লৈহনদবা হায়বা অসিনা অফবা অহৌবা ওইগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি AIগী চাউখৎ খোঙচৎতা কনাগুম্বা অমদা নাথৈদুনা থমলোই হায়না লৈবাক পুম্নমক্তা থাজবা পীবা মরু ওই। মরী লৈনবা ইথিকেল, ইকনোমিক অমসুং সোসিএল এস্পেক্তশিং কোকহল্লবা মতমদা AI দা থাজবা থম্বা অসি হেনগৎলক্কনি। মসি তৌনবা পাম্বৈ অসি AI গ্রোথকী অপস্কিলিং অমসুং রিস্কিলিংগী শরুক কর্ব ওইহনবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। দেতা ঙাকশেনবা অমসুং গ্লোবেল সাউথতা থাজবা পীবা অসিনা সমস্যা কয়া হন্থহনগনি।
AIগী নেগেতিব ওইবা লমশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা 21শুবা চহিচাগী চাউখৎ খোঙচৎতা খ্বাইদগী শক্তি লৈবা খুৎলাই ওইবগী মতিক ময়াই চেল্লবসু মসিনা অমাং অতা থোকহনবদা অচৌবা থৌদাংসু লৌবা য়াই। দীকফেক, সাইবর সেক্যুরিতী, দেতা হুরানবা অমসুং তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংনা AI তুলশিং শীজিন্নবনা থোকহল্লকপা য়াবা শীংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কাউন্তরমিজরশিংগী মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না ভারতকী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা রেস্পোন্সিবল হ্যুমেন-সেন্ত্রিক AI গভর্নান্সকী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বগী প্রপোজেল পুখৎখিবা অমসুং G20 ন্যু দিল্লী দেক্লেরেসন্না ‘AI প্রিন্সিপল’গী মাইকৈদা মাগী মেম্বর ওইরিবা লৈবাক পুম্নমক্কী ফিরেপ নৌনা চেৎশিনহনখিবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না তোঙান-তোঙনবা মালেমগী সমস্যাশিংদা এগ্রীমেন্তশিং অমসুং প্রোতোকলশিং শেম্বদা অমসুং হায়-রিস্ক নত্ত্রগা ফ্রন্তিয়র AI তুলশিংগী তেস্তিং অমসুং দিবেলপমেন্ত য়াওনা AI নীংথিনা শীজিন্ননবগী ফ্রেমৱার্ক শেম্বদা পুনশিন্নদুনা থবক তৌবা মথৌ তাই হায়খি। কনভিক্সন, কম্মিতমেন্ত, কোওর্দিনেসন অমসুং কোল্লাবোরেসনগী মথৌ তাবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেম পুম্বদা মাইকৈ অসিদা মীকুপ অমা ফাওবা মাংহনদনবা হায়খি। “ঐখোয়না অপীকপা মতমগী মনুংদা গ্লোবেল ফ্রেমৱার্ক অসি লোইশিনগদবনি। মীওইবা খুন্নাইবু ঙাকশেন্নবা মসি তৌবা য়াম্না মরু ওই” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
AI অসি মালেম শিনবা থুংবগী ইহৌ অমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চুংশিন্নবগী মথৌ তাবা অদু থমখি। মহাক্না AI তুলশিংগী তেস্তিং অমসুং ত্রেনিংগীদমক দেতা দেতশিং, মার্কেৎতা প্রদক্ত অমা হেক্তা থাদোক্ত্রিঙৈ মমাংদা তেস্ত তৌবগী মতম অসিগুম্বা AIগী ক্রেদিবিলিতী হেনগৎহন্নবা ৱাহং খরগী পাউখুম পীবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না সোফৱেয়র ৱাতরমার্ক অমা AI-জেনরেতেদ ওই হায়না ই-পাউ নত্ত্রগা প্রদক্ততা মার্কা থম্নবা পুথোকপা য়াদব্রা হায়খি।
.সরকারদা লৈরিবা স্তেকহোল্দরশিংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা ৱারেপ লৌনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী দেতা পুথোক্নবা অমসুং করিগুম্বা দেতা অসি AI তুলশিং ত্রেন তৌবদা শীজিন্নবা য়াব্রা য়েংথোক্নবা হায়খি। করিগুম্বা AI তুলশিং অসি মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংগী মতুং ইন্না রেদ, য়েল্লো নত্ত্রগা গ্রীন হায়না খাইদোক্নবা ওদিত মেকানিজম লৈব্রা হায়না মহাক্না হংখি। “ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা এমপ্লোইমেন্ত লৈহন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা থম্বা ঙমগদ্রা? ঐখোয়না গ্লোবেল AI এজুকেসন করিকুলম স্তেন্দর্দাইজ তৌবা য়াগদ্রা? ঐখোয়না AIনা লমজিংবা তুংলমচৎ অমগীদমক মীয়ামবু শেম-শানবা স্তেন্দর্দশিং থম্বা য়াগদ্রা?” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
ভারত্তা লৈরিবা লোল চা কয়া অমসুং দাইলেক্ত লিশিং কয়াগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল ইনক্লুজন হেনগৎহন্নবা লোকেল লোলশিংদা দিজিতেল সর্ভিসশিং ফংহন্নবা AI শীজিন্ননবা পাউতাক পীখি। মহাক্না ঙাংনদ্রবা লোলশিং হিংগৎহন্নবা, সংস্কৃত লোলগী মমল য়াম্লবা লৌশিংগী পুখৈ অমসুং সহিত্যা মাংদা পুখৎনবা অমসুং ভেদিক মেথমেতিক্সকী অহাংবা ভোল্যুমশিং পুনশিন্নবা AI শীজিন্ননবসু ফোঙদোকখি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা GPAI সম্মিৎ অসিনা আইদিয়াশিং একচেঞ্জ তীনবা অমসুং দেলিগেৎ খুদিংমক্কীদমক অফবা লর্নিং এক্সপরিয়েন্স ওইনবগী অফবা খুদোংচাবা ওইরগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। “মথংগী নুমিৎ নিনি অসিদা নখোয়না AIগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা নৈনগনি। মসিদগী ফংলকপা ফলশিং অদু থবক ওইনা ওন্থোক্লবা মতমদা মসিনা থৌদাং লৈবা অমসুং তুং কোইনা চৎপা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা লম্বী শোইদনা য়াৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ” হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
থৌরম অদুদা ইলেক্ত্রোনিক্স, ইনফোর্মেসম এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নো, ইলেক্ত্রোনিক্স, ইনফোর্মেসম এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখর, GPAIগী আউৎগোইং চিয়রগী মিনিস্তর অমসুং পোলিসী কোওর্দিনেসনগী ভাইস মিনিস্তর, জাপান সরকারগী ইন্তর্নেল এফিয়র্স এন্দ কম্ম্যুনিকেসন্স মিনিস্ত্রী, মিস্তর হিরোশি য়োশিদা, অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স, ইনফোর্মেসম এন্দ তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী এস কৃষ্ণননা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
GPAI অস, AIগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমদুনা কত্তিং এদ্জ রীছর্চ অমদি এপ্লাইদ এক্তিবিতীশিংদা ঙাক্লৌ পীদুনা AIগী থিওরী অমদি প্রাক্তিসকী মরক্তা লৈরিবা অহোবা মেনশিন্নবা পান্দমদা মেম্বর লৈবাক 29না পুন্না পায়খৎমিন্নবা মল্তি-স্তেকহোল্দর থৌরাং অমনি‍। ভারতকী GPAI 2024গী লীদ চেয়র ওইরি‍। 2020দা লিংখৎখিবা GPAIগী ফাউন্দিং মেম্বরশিংগী মরক্তা অমা ওইনা, হৌজিক লাক্লিবা GPAIগী সপ্পোর্ত চেয়র অমদি 2024গী GPAIগী লীদ চেয়র ওইরিবা ভারতনা এনুএল GPAI সমিৎ অসি দিসেম্বর 12-14, 2023দা থৌবু ওইদুনা পাঙথোক্কদবনি‍।
AI অমদি মালেমগী হকশেল, মহৈ মশিং অমসুং স্কিল্লিং, AI অমসুং দেতা গভর্নেন্স, অমদি ML ৱর্কসোপ অমদি অতহ অতৈ কয়া য়াওনা খেন্নবা হীরমশিংদা সেসন কয়া সমিৎ অসিগী মনুংদা পাঙথোক্কনি‍। সমিৎ অসিদা য়াওরিবা অতৈ পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা থৌরমশিংদী রিসর্চ সিম্পোজিয়ম, AI গেমচেঞ্জর্স এৱার্দ অমদি ইন্দিয়া AI এক্সপো অসিনি‍।
সমিৎ অসিদা GPAI লৈবাক কয়াদগী এক্সপর্ত 50+ অমদি ৱাঙাংলোয় 150+ না শরুক য়াগদৌরি‍। মখা তানা, ইন্তেল, রিলাইন্স জিও, গুগল, মেতা, AWS, য়োত্তা, নেতৱেব, পেতিএমো মাইক্রোসোফ্ত, মাস্তরকার্দ, NIS, STPI, ইম্মর্স, জিও হেপ্তিক, ভাসিনীনচিংবা য়াওনা মালেম পুম্বদগী মকোক থোংবা AI গেমচেঞ্জরশিংনা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংদা শরুক য়াগনি‍। মসিগী মথক্তা য়ুবা AI ইনিসিএতিবকী মখাদা মায় পাকখ্রবা মহৈরোয়শিং অমদি স্তার্ত-অপশিংনসু মখোয়গী AI মোদেলশিং অমদি সোলুসনশিংসু থৌরমসিদা উৎকনি‍।
AI has the potential to revolutionise India's tech landscape. Speaking at the Global Partnership on Artificial Intelligence Summit. https://t.co/sHGXrBreLh
— Narendra Modi (@narendramodi) December 12, 2023
In India, we are witnessing an AI innovation spirit. pic.twitter.com/NNMmyK0Ftw
— PMO India (@PMOIndia) December 12, 2023
AI for social development and inclusive growth. pic.twitter.com/RqUAh5FVze
— PMO India (@PMOIndia) December 12, 2023
India is committed to responsible and ethical use of AI. pic.twitter.com/Yt9gvK2UP7
— PMO India (@PMOIndia) December 12, 2023
With AI we are entering a new era. pic.twitter.com/zrby0f2T3l
— PMO India (@PMOIndia) December 12, 2023

Prime Minister's Office
PM inaugurates annual Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) Summit
“In India, we are witnessing an AI innovation spirit”
“Government’s policies and programmes are guided by ‘AI for all’”
“India is committed to responsible and ethical use of AI”
“There is no doubt that AI is transformative but it is up to us to make it more and more transparent”
“Trust on AI will grow only when related ethical, economic and social aspects are addressed”
“Make upskilling and reskilling part of AI growth curve”
“We have to work together to prepare a global framework for the ethical use of AI”
“Can a Software Watermark be introduced to mark any information or product as AI generated”
“Explore an audit mechanism that can categorize AI tools into red, yellow or green as per their capabilities
12 DEC 2023 7:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) Summit at Bharat Mandapam, New Delhi today. The Prime Minister also took a walk-through of the Global AI Expo. GPAI is a multi-stakeholder initiative with 29 member countries aiming to bridge the gap between theory and practice on AI by supporting cutting-edge research and applied activities on AI-related priorities. India is the lead chair of GPAI in 2024.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight in India chairing the GPAI Summit next year at a time when the entire world is debating about artificial intelligence. Noting both the positive and the negative aspects that are emerging, the Prime Minister underlined the responsibility enshrined upon each nation and recalled interacting with various industry leaders of AI and having discussions regarding GPAI Summit. He stated that AI has had an impact on every country, be it small or big and suggested moving forward with caution. Prime Minister Modi underlined that the discussion at GPAI Summit will give direction and secure the fundamental roots of humanity.
The Prime Minister said that today, India is the main player in the field of AI talent and AI-related ideas. A vibrant AI spirit is visible in India as the Indian youth is testing and pushing the frontier of AI tech, he said. Referring to the exhibits in the AI exhibition at the Summit, the Prime Minister said that these youth are trying to bring social change through technology. The Prime Minister informed about the recently launched AI agriculture chatbot which will help farmers in various aspects of farming. The Prime Minister also expounded on the use of AI in the fields of healthcare and Sustainable Development Goals.
“The development mantra of India is ‘Sabka Saath Sabka Vikas’”, the Prime Minister said, underlining that the government has drafted its policies and programs with the spirit of AI for All. He said that the government strives to take maximum advantage of AI’s capabilities for social development and inclusive growth, while also committing to its responsible and ethical usage. The Prime Minister informed about initiating a National Program on Artificial Intelligence, and the soon-to-be-launched AI Mission which aims to establish the computing powers of AI. This, the Prime Minister said, will provide better services to startups and innovators in India and also promote AI applications in the sectors of agriculture, healthcare and education. He also mentioned taking AI-related skills to Tier 2 and 3 cities via educational training institutes. Speaking about India’s national AI portal that promotes AI initiatives, the Prime Minister mentioned the AIRAWAT initiative and informed that the common platform will soon be open for every research lab, industry and startup.
Stressing the importance of AI, the PM said that AI is becoming the biggest basis for sculpting the new future. As AI can connect people, it not only ensures economic development but it ensures equality and social justice. He emphasized the need to make AI more inclusive and said that “the more inclusive, the development journey of AI, the more inclusive will be the results.” He mentioned the unequal access to technology in the last century further accentuating inequality in the society. To avoid this, the Prime Minister asked that democratic values should not be neglected in technology to make it an inclusion multiplier. “Direction of AI development will totally depend on human and democratic values. It is up to us to keep a place for emotions along with efficiency, ethics along with effectiveness”, he said.
The Prime Minister emphasized that in order to make any system sustainable it is important to make it transformative, transparent and trusted. “There is no doubt that AI is transformative but it is up to us to make it more and more transparent”, he added. Keeping the data being used transparent and free from bias will be a good beginning, he said. He said that it is imperative to assure all the countries that no one will be left behind in the development journey of AI. Trust in AI will grow only when related ethical, economic and social aspects are addressed. One way to do this is to make upskilling and reskilling part of the AI growth curve, he said. Data protection and assurances to the global south will also assuage many concerns.
Underlining the negative aspects of AI, the Prime Minister said that even though it has the potential to become the strongest tool for development in the 21st century, it can also play a pivotal role in its destruction. Pointing out the challenges of deepfake, cyber security, data theft and terrorist organizations getting their hands on AI tools, Prime Minister Modi stressed the need for countermeasures. He threw light on India’s proposal to create a framework for Responsible Human-Centric AI governance during India’s G20 Presidency and said that the G20 New Delhi Declaration has reaffirmed the commitment of all member countries towards ‘AI Principles’. He emphasized working together just like the agreements and protocols on various international issues and creating a framework for the ethical use of AI, including the testing and development of high-risk or frontier AI tools. Stressing the need for conviction, commitment, coordination and collaboration, the Prime Minister called upon the entire world to not waste even a moment in this direction. “We have to complete the global framework within a given time limit. It is very important to do this to protect humanity”, he added.
Noting AI as a worldwide movement, the Prime Minister stressed the need for collaboration. He suggested a few questions that need to be addressed to enhance AI’s credibility such as data sets for testing and training AI tools, length and duration of testing before releasing any product to the market. He also asked whether a Software Watermark can be introduced to mark any information or product as AI-generated.
Addressing the stakeholders in the government, the Prime Minister asked them to explore the data of various schemes for evidence-based decision-making and see if the data can be used to train AI tools. He asked if there could be an audit mechanism that can categorize AI tools into red, yellow or green as per their capabilities. “Can we establish an institutional mechanism that ensures resilient employment? Can we bring standardized global AI education curriculum? Can we set standards to prepare people for an AI-driven future?”, the Prime Minister continued.
Noting the hundreds of languages and thousands of dialects in India, the Prime Minister suggested using AI to make digital services available in local languages to increase digital inclusion. He also suggested using AI to revive the languages which are no longer spoken, taking forward the rich knowledge base and literature of the Sanskrit language and reuniting the missing volumes of Vedic mathematics.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the GPAI Summit will prove to be an excellent opportunity for the exchange of ideas and a great learning experience for every delegate. “Over the next two days, you will delve into various aspects of AI. I hope that the outcomes, when implemented, will definitely pave the way for building a responsible and sustainable future”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Electronics, Information & Technology, Shri Ashvini Vaishnav, Union Minister of State for Electronics, Information & Technology, Shri Rajeev Chandrashekhar, Minister of Outgoing Chair of GPAI and Vice-Minister for Policy Coordination, Ministry of Internal Affairs and Communications, Government of Japan, Mr Hiroshi Yoshida, and Secretary of Ministry of Electronics and Information Technology, Shri S Krishnan were present on the occasion among others.
Background
GPAI is a multi-stakeholder initiative with 29 member countries, which aims to bridge the gap between theory and practice on AI by supporting cutting-edge research and applied activities on AI-related priorities. India is the lead chair of GPAI in 2024. As one of the founding members of GPAI in 2020, the current incoming Support Chair of GPAI, and the Lead Chair for GPAI in 2024, India is hosting the Annual GPAI Summit from December 12-14, 2023.
Multiple sessions on diverse topics like AI & global health, education and skilling, AI and data governance, and ML Workshop, among others will be organised during the summit. Other attractions at the summit include Research Symposium, AI Gamechangers Award and India AI Expo.
The summit will witness the participation of 50+ GPAI experts and 150+ speakers from across the countries. Further, Top AI Gamechangers from across the world will be participating in different events including Intel, Reliance Jio, Google, Meta, AWS, Yotta, Netweb, Paytm, Microsoft, Mastercard, NIC, STPI, Immerse, Jio Haptik, Bhashini etc. Besides, students who are winners under YUVA AI initiative and start-ups will also showcase their AI models and solutions.